A legjobb kistestű kutyafajták [képekkel + fajtaleírással]

A legjobb kistestű kutyafajták

A kistestű kutyafajták töretlen népszerűségnek örvendenek immár évszázadok óta. A kivételesen pinduri ebek sok-sok kétlábú szívét képesek elrabolni pillanatok alatt. Nem csoda, hogy rengetegen döntenek mellettük, amikor négylábú befogadására kerül a sor.

A kistermetű kutyákat gyakran választják azok, akik lakásban szeretnének együtt élni velük, vagy kisgyerek mellett tartanák. Sokan kevesebb szabadidővel rendelkeznek, és emiatt kisebb mozgásigényű kutyust keresnek.

Melyik a valaha élt legkisebb kutya a világon?

Gondolkodtál már valaha azon, hogy mekkora lehet a világ legkisebb kutyája? Nos, akkor ismerkedj meg Miracle Milly-vel, aki szerény 9,65 cm-t éppen elérő magasságának hála, már 2013 óta birtokolja a világ legalacsonyabb kutyájának járó elismerést.

Milly a karib-tenger egy aprócska szigetországában Puerto Ricon született 2011-ben és gazdájával Floridában élt egészen 2020-ban bekövetkezett, légzési nehézség okozta haláláig.

Miracle Milly

A Guinness Rekordok könyve által is jegyzett Csivava 1 éves korában mindössze alig több mint fél kilót, 567 grammot nyomott. Milly 28 g súllyal látta meg a napvilágot és növekedése ellenére is csak miniatűr testalkatig jutott.

Csöppségének hála, egész életében bárki tenyerében kényelmesen elfért. Mérete még a tudósok érdeklődését is felkeltette, ezért 49 alkalommal klónozták őt, hogy felfedjék az alma méretű eb titkát. A Csivava ezzel elnyerte a világon legtöbbet klónozott kutya címét is. Hihetetlenül hangzik igaz?

Olvass tovább és tudj meg mindent a kistermetű kutyákról!

A 15 legjobb kistestű kutyafajta

Melyik kistestű kutyafajták élnek a legtovább?

Kistestű kutyafajták, akik jól kijönnek a macskákkal

Mely kistestű kutyafajták szőre hullik a legkevésbé?

Melyik kistestű kutyafajták a legokosabbak?

A 15 legjobb kistestű kutyafajta

Ismerkedj meg a lakásban tartható kistestű kutyafajtákkal!

1. Csivava

Két Csivava. A csivavák a legjobb kistestű kutyafajták közé tartoznak.

A Csivavát a világ legapróbb kutyafajtájaként tartják számon. Az újszülöttek általában 70-170 grammal jönnek a világra. Egyéves korukra elérik végleges méretüket.

A kifejlett ebek nem haladják meg a 20 cm magasságot és súlyuk 1,5-3 kg közötti. A mexikói kutyát éppen apró termete és játékos természete miatt kedvelik.

Előszeretettel választják családi kutyaként, mert a gyerekekkel és macskákkal is jól kijön. Csivavákat gyakran láthatsz kiskabátban és bélelt hordozótáskában, mert a fajta nagyon érzékeny a hidegre, ezért csak lakásban tartható, és fel kell öltöztetni, amikor kimész vele.

A sétálást kevésbé igényli, ám értelmes kutya lévén szeret új feladatokat megtanulni. Megfelelő táplálás mellett akár 17 évig is elélhet.

2. Yorkshire terrier

Yorkshire terrier masnival.

A hosszúszőrű kis ebek hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek. Felnőtt korukra elérik a 15-18 cm magasságot és a 3 kg-os testsúlyt.

Előszeretettel választják őket lakásba, hiszen akár egy babaházba is beleillenének apró méretükkel és bűbájos masnival díszített csillogó copfjukkal.

Pályafutásukat Észak-Anglia történelmi megyéjében Yorkshire-ben munkakutyaként kezdték, ugyanis patkányok és rágcsálók elfogásával foglalták le őket gazdáik. Nagy-Britannia felsőosztálya hamar felfigyelt a selymes bundájú kis négylábúakra, így nem sokkal később a patkányvadászat helyett úri kényeztetésben lett részük.

Az új életmód révén fokozatosan csökkent a méretük és egyre igényesebbek lettek úgy a táplálásra, mint a társaságra. Játékos, energikus személyisége sok mozgást igényel ezért hosszabb sétákra is viheted, akkor sem fog félúton kidőlni.

Terrier vérvonala miatt hangosan jelzi az idegenek közeledését, és bátran védelmezi a területét. 150 év alatt sem felejtette el a királyi bánásmódot, melyben felmenői részesültek, ezért gyakran válik makaccsá és dominánssá, hogy visszaszerezze hajdani előkelő pozícióját.

Földig érő szőre állandó ápolást és fésülést igényel, amit rövidre vágás után sem úszhatsz meg. A Yorkie egészségét sajnos számos kór fenyegeti, ezért gyakran orvosi ellátásra szorulhatnak. Az egészséges példányok viszont akár 14. életévüket is betölthetik.

3. Pomerániai törpespicc

Pomerániai törpespicc.

A bolyhos kis ebek igazi mosolygombócok. Sűrű, tömött és kivételesen puha bundájuk alatt egy mindössze 1-3 kg-os tömegű, 18-30 cm magas kutya lakozik.

A szőrgombócokat az 1800-as években kezdték tenyészteni. Népszerűségük azóta is töretlen minden kontinensen.

A legapróbb spicc a javából, hiszen élénk, eleven és aktív fajta, aki kevéssé hajlandó lustálkodni. Sok kirándulás és séta vár rád, ha összekötöd vele az életedet. Szeret tanulni, nyitott az új feladatokra és meglehetősen szófogadó, ezért gyorsan érhetsz el vele sikereket, bármilyen trükk betanítására is vállalkozol.

Ápolása nem tűr kompromisszumokat, hiszen folyamatosan hullajtja szőrét, mely fésülés nélkül hamar összecsomósodik. Átlagéletkoruk 13-15 évre tehető.

4. Japán csin

Japán csin.

Más néven Japán spánielként ismert kutyafajta. A japán nemesi családok előszeretettel tartották házi kedvencként a szerény 2-4 kg súlyú, nyurga alkatú, 20-29 cm magasságú ebet.

Klasszikus értelemben vett szobacirkálók, hiszen bőven megelégszenek azzal is, ha egész nap a lakásban tartod őket. Jellegzetes orrukat magasan fennhordják, és ez a tulajdonság a személyiségükben is visszaköszön.

Minden figyelmet magukénak akarnak tudni, ezért bármire hajlandók. Folyamatos társaságot igényelnek, melyet szórakoztató és játékos viselkedésükkel hálálnak meg.

Az előkelő kistestű kutya felettébb érzékeny az ételekre, ezért csak magas minőségű kutyatápokat hajlandó elfogadni. Várható élettartama maximum 10-12 év.

5. Papillon

Papillon kiskutya.

Neve származási országa nyelvén, franciául pillangót jelent, ami elnézve a hegyes füleit nem szorul különösebb magyarázatra.

A hosszúszőrű Csivavára hajazó kutyus csupán 20-28 cm-esre nő meg, és 2-4 kg-os tömegével pehelysúlyú versenyző a mezőnyben. Kis termete miatt ölebnek gondolhatnád, valójában egy természetben kalandozni vágyó örökmozgó bújik meg minden egyes porcikájában.

Egy igazi kis energiabomba, akit csak sok játékkal és mozgással lehet kifárasztani. Kíváncsi természete felfedezésre hívja, ezért örömmel csatlakozik a családi kiránduláshoz.

Megfelelő szocializáció nélkül visszahúzódó lesz, és ilyen esetben kevésbé élvezheted szórakoztató társaságát és határtalan intelligenciáját.

Selymes bundája mérsékelten hullik, nem igényel különleges törődést sem. Csupán heti egy fésüléssel megőrizhető bűbájos külseje. Jó tartással 14 évig élhet.

6. Máltai selyemkutya

Elegáns Máltai selyemkutya.

Elegáns hófehér színű bundájuk teszi őket igazán kivételessé. Fekete gombszemük és formás orruk szinte világítva tűnik ki a felhőszerű selymes hajzuhatagukból.

Természetük miatt leginkább a négy lábon járó boldogságként jellemezhetnénk őket. Eredete tisztázatlan, feltehetően már az 1200-as években is vidámságot hoztak gazdáik életébe.

Pozitív és élettel teli személyisége mindenkit lenyűgöz, könnyedén köt barátságot életkortól függetlenül bárkivel. Könnyen nevelhető és tanítható így remek sikereket érhet el akár az agility sportban is.

A kifejlett máltaiak súlya körülbelül 2,5-4 kg-ra rúg, magasságuk 19-25 cm-ert érhet el. Ennek a fajtának a bundája nem vedlik, emiatt szakszerű ápolást, rendszeres nyírást és fésülést igényel annak érdekében, hogy megőrizze tisztaságát és fényét. Gondos ápolás és táplálás mellett akár 15 boldog évet is élhet.

7. Toy Uszkár

Cuki Toy Uszkár.

Uszkárokkal többféle méretben is találkozhatsz. Tenyésztésük eredményeként az 1990-es években kialakult a legkisebb típusa.

Ezek az egyedek a maguk 4 kg-os súlyukkal és 24-28 cm-es magasságukkal a Toy Uszkárok, akiket Toy pudliként is szokás nevezni. A pudlik ősei eredetileg halászkutyák voltak, akik vízimadarak elejtésében segédkeztek.

A hosszú göndör szőrű ebeket később már csak kedvtelésből tartotta az előkelő felsőosztály. Intelligenciájuknak, tanulékonyságuknak köszönhetően hamar elterjedtek a világban. A Toy uszkár valódi társasági kutya, nagyon kedveli az emberek és a gyerekek közelségét.

Hűséges és jól alkalmazkodó, társad lehet lakásban tartva, mozgékonysága miatt viszont igényt tart a rendszeres sétáltatásra. Egészségüket megóvása érdekében hetente több alkalommal mosni kell a fogukat és legalább havi 1 alkalommal vágni a körmüket.

Bundája nem elégszik meg a fésüléssel, és folyamatosan nő, ezért időnként nyírni kell. Számos fazon létezik, mellyel egyedi külső kölcsönözhető a kutyának, így gyakran találják magukat extrém frizurával egy kiállítás színpadán.

A szereplés nem áll messze a vidám kis teremtésektől. Szívesen bizonyítják akrobatikus képességeiket a cirkuszi porondok vakító reflektorfényében is. Várhatóan 16 évig élnek.

8. Orosz Toy terrier

Orosz Toy terrier.

A kistestű kutyafajta újnak számít az ebek körében, hiszen csak 1950-ben kezdték meg tenyésztését. A világháborút követő években, az országban népszerű angol toy terrierek importja ellehetetlenült, ezért maguk alkották meg kedvenc fajtájuk hazai utódját.

Végleges magasságuk 20-28 cm közötti és tömegük 2-5 kg körül alakul. Az Oroszországból származó csöppnyi ebek méretük ellenére igencsak aktívak, élénkek és bármikor sétára foghatók.

Kecses eleganciájuk érző szívet és barátságos habitust rejt. A cuki terrierek emiatt a kedvelt kistestű kutyafajták közé tartoznak. Gazdájukhoz hűségesek és könnyedén beilleszkednek a családba. Örömmel fogadnak minden törődést és szeretik játékkal, tanulással elütni az idejüket.

Cári vénájuk nyomán válogatósak lehetnek, de ha sikerül őket megfelelően táplálni, akkor akár 14 évig is élhetnek.

9. Bichon Frise

Bichon Frise kiskutya.

Nagyszerű személyiség rejtőzik a masszív test és plüss-szerű fehér bunda alatt. Kifejlett méretük 23-29 cm közötti, tömegük 3-6 kg-ig terjed.

Bársonyos tapintású puha szőrük ellenállhatatlan külsőt kölcsönöz számukra. Igen jól alkalmazkodnak más élőlényekhez, így bátran tarthatjuk őket gyerekek és más állatok közelében.

Jól taníthatók nekik a különféle trükkök, és rajonganak a szereplésért. Képességeiket magabiztosan mutogatják a családnak vagy közönség előtt, ezért kiváló társasági kutyaként tartják őket számon.

A mediterrán térségből származó kutyusokat leginkább a családdal való közös bohóckodás köti le, egyáltalán nem ragaszkodnak a céltalan meneteléshez, ha kellő mennyiségű játékban van részük.

Ajánlott naponta fésülni őket, emellett rendszeresen látogathatod velük a kutyakozmetikát, hogy megjelenésük makulátlan maradjon. Hosszú, akár 15 évnyi életükben mindvégig mókás társaid lesznek.

10. Affenpinscher

Affenpinscher kistestű kutyafajta.

A majompincs néven is emlegetett kistestű kutyafajta kevésbé elterjedt hasonló méretű társainál. Nevét a majomra emlékeztető, bozontos pofájáról kapta.

Története az 1600-as évek Németországába nyúlik vissza ahol is istállókat takarítottak meg segítségével a patkányoktól. Az Affenpinsherek emiatt mindmáig nehezen tűrik meg a rágcsálókat a házban. Nem ajánlott hörcsöggel, menyéttel vagy egérrel egy fedél alatt tartani őket, viszont más kutyákkal jól kijönnek.

Kis gyerkőcök társaságát sem igazán kedvelik, mert nem rajonganak a fogócskáért és a nyaggatásért. 25-30 cm-es magasságot elérő testük maximum 6 kg lehet.

Masszív, ámde apró termetük nagy önbizalomnak és bátorságnak ad otthont. Kitartóan és félelemérzet nélkül ugatják meg a területükre tévedőket.

Gazdájukkal nagyon barátságosak és szórakoztató társaságot nyújtanak, nevelésük ugyanakkor makacs természetük miatt sok türelmet igényel. 12-14 évig élnek.

11. Brüsszeli griffon

Brüsszeli griffon.

Belga terrierfajta, mely vörös drótszőréről és jellegzetes arcáról ismerhető fel. Eredetileg az Affenpinscherektől származnak, és hozzájuk hasonlóan rágcsálók irtására használták őket korábban.

A ma élő példányok elődeiknél kisebbek, csak 18-20 cm magasak és 3-6 kg-ot nyomnak. Hazánkban még elég kevesen tartják őket, pedig kiegyensúlyozottak, érdeklődőek és szerfelett éberek.

A griffon hűséges és ragaszkodó típus, ezért a gazdája társaságában érzi magát a legjobban, képes lenne bárhová követni őt.

Szobakutyák, azonban szükségük van szabadtéri mozgásra, mely kielégíti kíváncsiságukat. Szálkás szőrük trimmelését bízd szakemberekre! Gazdájukat 12-15 évnyi hűséggel szolgálják.

12. Shih Tzu

Copfos Shih Tzu.

A farkasokkal szoros rokonságban álló aprócska szőrgombócok Kínából származnak. Hosszú, sűrű bundájuk nyugodt, barátságos és játékos ebet rejt. Szeretik a gyerekeket és szívesen bújnak a gazdákhoz.

Jól tarthatók kisebb lakásokban is, mivel nem igényelnek túl sok mozgást. Apró termetük maximum 20-28 cm-t ér el és felnőttkori súlyuk 3-7 kg között alakul.

Időnként előtörő makacsságuk hátráltathatja a tanulási hajlandóságukat, de szeretettel és türelemmel áthidalható a probléma.

Hosszú szőrük gyakori fésülést és intenzív ápolást igényel. Látásuk megóvása érdekében érdemes copfba kötni a hajukat. A gondoskodást hosszú, akár 10-16 évet is elérő élettartamával hálálja meg.

13. Mopsz

Mopsz kiskutya.

Több mint 2000 éve hódítják meg jellegzetes külsejükkel és vidám természetükkel az emberek szívét. Az ősi Kínában csak a kiváltságosak tarthatták a puha és rövidszőrű ebet.

Kedélyes, okos és játékos természete miatt világszerte kedvelt családi kutya. Rövid orra miatt gyakran légzési nehézségben szenvednek és az orruk körüli redők tisztántartásában is a gazdik segítségét igénylik.

A jól szocializált ebek elfogadják a kis gyerekeket és más állatokkal is könnyedén megbarátkoznak. Rövid lábai sem hátráltatják a világ felfedezésében és kifejezetten szeret bóklászni mindenhol.

Végleges magasságuk 25-35 cm marad, súlyuk ideális esetben 6,5-8 kg, amit rettentő nehezen tartanak meg hízásra hajlamos négylábúak. Egészséges testalkat mellett 12-15 évig is elélhetnek.

14. Boston terrier

Boston terrier kölyökkutya.

Az Angol bulldog és a bullterrier házasságából tenyészettet ebek meglehetősen élénk és éber jószágok, valamint rendkívül sokoldalúak.

Harcias felmenőik ellenére kivételesen kedves és barátságos fajta született a keresztezésből, akik még ugatni is ritkán szoktak.

Kiegyensúlyozott és békés természete ideális családtaggá teszi őt. Nyugodt viselkedésének hála könnyedén tartható lakásban vagy más házi kedvencekkel együtt, sőt több ízben terápiás kutyaként is bizonyított.

Izmos teste kifejlett állapotban 38-43 cm magas és 7-11 kg körüli. Rövid szőre nem igényel különösebb gondozást, ám orr-redőit célszerű rendszeresen megtisztítani.

A Bulldogokhoz hasonlóan őket is érintheti légzési rendellenesség és szembetegség, átlagéletkoruk mégis hosszúnak mondható, hiszen akár 15 évig is elkísérhetnek.

15. Francia bulldog

Francia bulldog kutyus tanyán.

Óriási szívüknél, barátságos habitusuknál csak a hatalmas denevérszerű fülük szembetűnőbb. Magabiztosan kijelenthetjük, hogy valószínűleg a legkedveltebb kistestű családi kutyusok.

Méretük a korábban említett apróságokhoz képest mondhatni termetes a maguk 30 cm-es magasságához társuló 11-13 kg-mal.

Mókás és szerethető kistermetű kutya, aki könnyen megtalálja a hangot a család minden tagjával, és emellett más állatokkal is barátságos. Nincs nagy mozgásigénye, melegben kifejezetten kerülni kell vele a hosszú sétákat légzési nehézségei miatt.

Ha igazán pihentető alvásra vágysz, jobb, ha éjszaka távol maradsz tőle, mert hangos horkolásával még a szomszédokat is felébresztheti.

A fertőzések elkerülése érdekében tisztán és szárazon kell tartani az orra körül található redőket. Sajnos betegségekre és érzékenységek hajlamos társról van szó, aki 10-12 évet tölthet veled.

A kistestű kutyák számos jó tulajdonsággal rendelkeznek, ami alkalmassá teszi őket az emberekkel való együttélésre. A parányi kutyák tartása sok kérdést vet fel a leendő gazdikban. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszok segítségedre lehetnek kétségeid eloszlatásában.

Melyik kistestű kutyafajták élnek a legtovább?

Melyik kistestű kutyafajták élnek a legtovább?

Az aprócska ebek könnyedén előcsalogathatják belőled a babusgató ösztönöket, ám idővel ők is felnőnek, még ha kifejlett méretük nem igazán árulkodik erről.

Bármelyik kistestű kutyafajta mellett is teszed le a voksodat, sok-sok vidám évben lesz részed, hiszen ők köztudottan tovább élnek nagytestű társaiknál. Eláruljuk neked, mely fajták kísérhetnek téged a leghosszabb ideig!

  • Csivava – Listavezetőnk ismét a miniatűr Csivava, akit nem csupán elképesztően pirinyó termettel, de hosszú élettel is megáldott a sors. Szerencséjüket főként kiváló genetikájuknak köszönhetik, melyre nem vetnek árnyékot súlyos kórok szövődményei. A Csivavák átlagéletkora 17 év, de nem ritka, hogy a nagykorúságot is megélik.
  • Toy Uszkár – A legapróbb pudlik kiterjedt ápolást igényelnek fogaik és körmeik karbantartása miatt. A mókás kis teremtések megfelelő gondviselés mellett, akár 16 éven át szórakoztathatják a családjukat.
  • Máltai selyemkutya – A kis arisztokratákat kevés súlyos genetikai betegség fenyegeti, ezért ők is hosszú élettartamra számíthatnak. Érdekesség, hogy a szukák átlagosan 1 évvel élnek tovább, mint a kanok. Szerető gondoskodás mellett várhatóan 15 évig szereznek örömet gazdáiknak.

Melyik kistestű kutyafajták jönnek jól ki a macskával?

A kisméretű kutyák gyakran hatalmas egóval rendelkeznek. Erős személyiségük miatt nem minden kistestű kutyát érdemes macskával együtt tartani.

Ugyanakkor a kutya és macska közötti barátság korántsem elképzelhetetlen illúzió az apró teremtések körében.

Szőrös négylábú barátaink legnagyobb örömünkre sok esetben jól megférnek egymás mellett. A viszony persze függ a macskák mentalitásától is, viszont bizonyos kistestű kutyafajták nyitottabbak az önfejű cirmosok felé.

Ha összeköltöztetésre adod a fejed, akkor a legjobb, ha kölyökkorban kezded az összeszoktatásukat, amikor az állatok még sokkal alkalmazkodóbbak. Összeállításunkból megtudhatod, milyen kutyafajtával érdemes bővítened a családot, ha már cica is van a háznál.

Bichon Frise

Bichon Frise jól kijön a macskákkal.

Az egyik legkiválóbb választás macska mellé a kis fehér Bichon. Szeretettel teli szívükben mindenkinek jut elég hely, még a macskáknak is.

A kis plüsskutyák játszótársként tekintenek hasonló méretű cirmos lakótársaikra. Amennyiben a cica is nyitott a közös időtöltésre, úgy élethosszig tartó barátság szövődhet köztük.

Máltai selyemkutya

Máltai selyemkutya macskabarát.

A nyugodt természetű eb módfelett szereti az emberek társaságát, ugyanakkor elég szelíd és közömbös a macskákkal szemben. Társasági kutya lévén nem rendelkeznek vadászösztönnel, így nem fogja kergetni a cicát.

Japán csin

Japán csin szereti a macskákat.

A csinek jól kijönnek más állatokkal, így a macskákkal is, ha kölyökkorban együtt szocializálódtak. Természetük hasonlít a macskákéra, így könnyebben elfogadják egymást és békésen élnek együtt.

Konfliktus csupán abból adódhat, ha ugyanazt a helyet nézik ki maguknak, ugyanis a csinek is szeretnek a párna és a fotel tetején elhelyezkedni.

Csivava

Csivava macskával.

A Csivavák látszólag nincsenek tudatában saját méreteiknek, ezért a náluk jóval termetesebb macskákra sem tekintenek ellenfélként.

A megfelelően szocializált Csivavák barátságos természetüknek hála jól kijönnek azokkal a macskákkal, akikkel lehet kergetőzni. Gyakran a lustálkodás is közös program lehet az apró barátok számára.

Mely kistestű kutyafajták szőre hullik a legkevésbé?

A lakásban tartott kutya kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy milyen mértékben hullajtja a szőrét és mennyire vedlik az adott fajta.

Házi kedvenceink sokszor egész nap a lakásban vannak és gyakran szabad bejárásuk van otthonunk minden helyiségébe. Nem mindegy tehát, hányszor kell elővennünk a porszívót, hogy eltávolítsuk még egy kutyányira való szőrcsomót a lakás eldugott szegleteiből.

Az takarítással járó kellemetlenség mellett, a kutyák közelsége problémát okozhat a kutyaszőrre allergiás emberek számára is. Néhány kutyafajta szőre egyáltalán nem hullik, sőt antiallergén tulajdonságokkal is rendelkezik, így nem irritálja az arra érzékeny személyek légzőszerveit.

Kistestű kutyák minimális szőrhullással

Összegyűjtöttük azokat a kistestű ebeket, akik mellett tünet- és szőrhullatás-mentesen élhetők a hétköznapok.

  • Bichon Frise – A kis mackók puha fehér szőre folyamatosan nő, de szinte alig hullik. Hipoallergén tulajdonságának köszönhetően a legtöbb kutyaszőrre allergiás kétlábú jól tolerálja a velük való együtt élést. Bundája rendszeres fésülést és kozmetikázást igényel, így a jól ápolt Bichonok az egyik legtisztább kutyák, akik mellett elköteleződhetünk.
  • Máltai selyemkutya – A hosszú szőrrel rendelkező kutyának egyáltalán nem hullik a szőre, amit joggal nevezhetünk hajnak is. Mindennapos fésülést igényel, mellyel könnyen tisztán tartható a bundája.
  • Toy Uszkár – A vidám kis teremtések mókás alakot ölthetnek csinosra nyírt frizurájukkal, melyet nem hullajtanak el még cirkuszi mutatványaik végrehajtása közben sem. Dús és göndör bundájuk nemcsak hipoallergén, de szagmentes is, ezért remekül tarthatók még a legkényesebb gazdik otthonában is.
  • Yorkshire terrier – A Yorkie-k ideális választásnak bizonyulnak akkor, ha nem szeretnél szőrszálakat kerülgetni a lakásban, mivel nem szoktak vedleni. Földig érő hajzuhatagukkal azonban felseprik a port és a szennyeződéseket a padlóról, melyek hamar megtapadnak a selymes bundájukban. Rendszeres fürdetéssel tisztán tartható a szőrük és megelőzhető annak összecsomósodása.

Melyik kistestű kutyafajták a legokosabbak?

A legtöbb embernek általában egy közepestestű eb jut eszébe, amikor egy okos kutyafajtát kell megneveznie.

A kistestű kutyák között is bőven találunk intelligensnek titulált fajtákat, akik jól taníthatók. A 20 legokosabb kutyáról szóló összeállításunkból, megtudhatod, hogy mely fajtákkal juthatsz a legmesszebb, ha kiképzésbe kezdesz. 

Amennyiben a kistermetű kutyusokat preferálod, és a választásnál szempont az is, hogy könnyen nevelhető lakótársad legyen, akkor ez a lista neked szól!

Toy Uszkár

Melyik kistestű kutyafajták a legokosabbak - Toy uszkár.

Az egyik legokosabb kistestű kutya, aki nagyon könnyen nevelhető és gyorsan elsajátítja a különböző parancsok végrehajtását.

Nem véletlenül választják gyakran a fajtát cirkuszi mutatványok kivitelezéséhez, agility sportok gyakorlásához, vagy kutyakiállításokon való szerepléshez.

Papillon

Melyik kistestű kutyafajták a legokosabbak - Papillon.

Ne tévesszen meg a kis pillangófejű kutyus szépsége és apró termete, hiszen magas intelligenciája mellé jókora extrovertáltság párosul.

Kutyasportokban kiváló eredményeket érhetnek el és engedelmességi kiképzésben is remekül teljesítenek. A ház körül elüldözik a rágcsálókat és meglepően jó házőrzők! Türelemmel és pozitív megerősítéssel hatalmas fejlődést érhetsz el az energikus kis Papillonnál.

Yorkshire terrier

Melyik kistestű kutyafajták a legokosabbak - Yorkie.

A bűbájos kis teremtés manapság már csak elkényeztetett házi kedvencnek tűnhet, pedig kiváló patkányvadász képességei tették őt annak idején népszerűvé.

Terrier vérvonala révén jól tanítható, erős személyiségű kutya. Figyelemre méltó gyorsasággal sajátítanak el új trükköket, így akár egyetlen délután leforgása alatt is szép eredményeket érhetsz el a kiképzésében.

Pomerániai törpespicc

Melyik kistestű kutyafajták a legokosabbak - Pomerániai törpespicc.

A kistermetű spicc nagyon élvezi az aktív időtöltést, például a kutyatréninget. Remek érzéke van a tanuláshoz, szívesen vállalkozik kutyasportok elsajátítására, melyekben jól is teljesít.

Gyakran terápiás kutyaként alkalmazzák őket beteg vagy idős emberek mellett.

Összegzés

Az életviteledhez leginkább illő kutyafajta kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen hosszú távú elköteleződést jelent a kutya felé. Komoly felelősséggel jár egy kisállat tartása, gondozása és nevelése, de számtalan örömteli pillanat vár rád, ha a kistestű kutyafajták mellett döntesz.

Minden kutya egy önálló személyiség, akivel együtt élve sok új élménnyel gazdagodhatsz. Kezdő kutyatartók jól járhatnak a könnyen nevelhető Bichon Frise-zel, a nagy családok a könnyen szocializálható Mopsz fajtával, az idősek a Pomerániai Törpespiccel, és a listát hosszan folytathatnánk a többi kis ebbel.

Gondold át, hogy melyik kistermetű fajtával boldogulnál a legkönnyebben, melyik alkalmazkodna legkönnyebben a lakóhelyedhez, a családodhoz vagy meglévő kedvenceidhez, mielőtt kiválasztanád valamelyiket lakótársadul.

August 13, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.