Lakásban tartható kutyák | A 21 legjobb benti kutyafajta

Lakásban tartható kutyák A 21 legjobb benti kutyafajta

Ha kertes házban élsz, akkor szerencsés helyzetben vagy, hiszen meg tudod adni kedvencednek azt a lehetőséget, hogy kedve és szüksége szerint kimenjen a kertbe levegőzni egyet. Kertes ház hiányában kénytelen leszel a lakásban tartható kutyák közül választani.

A társasházban előknek célszerű bizonyos faktorokat figyelembe venni, ha benti kutyát keresgélnek. Érdemes olyan lakásban tartható kutyafajtát választani, amelyiknek nincs túl sok mozgásigénye, keveset ugat, nem agresszív a lépcsőházban / liftben, és nem hullik nagyon a szőre. Ezek nagyon fontos tényezők, hiszen hatással lesznek a kutya, a gazda és a szomszédok életére is.

Ismerd meg a 21 legjobb lakásban tartható kutyafajtát!

A legjobb lakásban tartható kistestű kutyafajták

Lakásban tartható közepes termetű kutyafajták

A legjobb lakásban tartható nagytestű kutyafajták

Érdemes lakásban kutyát tartani?

A kutya lakásban való tartásának előnyei

A kutya lakásban való tartásának hátrányai

A legjobb benti kutyafajták kezdő gazdiknak

Mely kutyafajtákat nem ajánlott lakásban tartani?

A legjobb lakásban tartható kistestű kutyafajták

Sokan gondolják úgy, hogy lakásban-tartásra a legalkalmasabbak az apró termetű kutyák. Ez nem feltétlen állja meg a helyét, hiszen vannak kistermetű, de rendkívüli energia-igényű kutyusok és sok közülük igen ugatós is, ami nem éppen népszerű tulajdonság egy társasházban.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a kistermetű kutyafajtákat, amelyeket bátran választhatsz egy lakótelepi lakásba, mert kevésbé ugatósak, nagyszerű a természetük, jól taníthatóak és nincs túl nagy mozgásigényük. Tehát napi egy-két séta és egy kis játék a lakásban elegendő ahhoz, hogy egészségesek maradjanak mentálisan és fizikálisan is.

Lássuk hát!

1. Bichon Frise

Bichon Frise lakásban.

Ezek a kiskutyák nagyon népszerűek, mivel rendkívül gyorsan tanulnak és megfelelő neveléssel tökéletes benti kutya válhat belőlük.

Szeretnek a gazdáik ölében, vagy a kanapén szenderegni és jól elvannak egy kis játékkal, plusz napi sétával. Könnyen szocializálhatóak, nem agresszívek, jól kijönnek a gyerekekkel is és még nem is ugatósak – persze ez nevelés kérdése is. Ráadásul allergiásoknak is kitűnő választás, hiszen a Bishon hipoallergén kutyafajta.

2. Francia bulldog

Cuki Francia bulldog.

Egy igazi kis szeretetgombóc!

Abszolút az egyik legjobb választás társasházba, mivel nagyon keveset ugat, a szőre nem hullik igazán, teljesen barátságosan fordul más emberekhez és állatokhoz és imád lustizni a puha kutyapárnán, meg az öledben. Igényli viszont a napi legalább egy-két sétát.

Egyetlen hátránya, hogy hajlamos az ételallergiára, ezért gyakran hipoallergén kutyatáppal szükséges etetni.

3. Mopsz

Mopsz ruhában.

A kis röfi. Szintén tökéletes választás lakásba, mert nincs sok mozgásigénye. Imád lustálkodni a kanapén – pont ezért is kell rá jobban odafigyelned, mivel nagyon mohó és hajlamos az elhízásra, valamint alapból „röfög” az orr- és fejképzése miatt, az elhízás pedig csak ront a helyzeten.

A mopsz nem egy ugatós kutya, jó természete van, nagyon jól kijön a gyerekekkel és más családtagokkal is és mindig kapható egy kis játékra.

Tudatos táplálás, napi egy-két rövidebb séta a ház körül és egy kis benti játék teljesen jól karbantartja kis barátodat. Ha nem bírod a horkolást, akkor ne ezt a kutyafajtát válaszd!

4. Cavalier King Spániel

Cavalier King Spániel benti kutya.

Ez a kutyus leginkább Amerikában lett nagyon népszerű a híres Szex és New York című film miatt. Ettől függetlenül amúgy is nagyon jó választás lakásba, mivel tökéletes benti kutya.

Bundája pihe-puha, ami viszont napi fésülést igényel, cserébe nincs túl sok mozgásigénye és teljesen jól elvan a kanapén. Szeret játszani és igényli is a napi játékot. Tudatos és korai neveléssel le lehet nevelni az ugatásról.

5. Havanese

Havanese alszik.

Egy igazi kis szőrpamacs. Az egyik legjobb választás társasházba, mivel rendkívül jól alkalmazkodtak a városi élethez.

Nem ugatósak, nagyon barátságosak és játékosak, jól kijönnek a gyerekekkel és más állatokkal. Mivel bundájuk elég sűrű és hosszú, napi szinten igénylik a fésülést, de ha nincs rá időd, akkor bátran meg is nyírhatod kis Havanese kutyádat, mert azt is jól viseli.

Mindenképpen játssz vele minden nap és ne hagyd egyedül túl sokáig, mert azt nem viselik túl jól és rosszalkodni kezdenek. Napi legalább egy-két sétára természetesen nekik is szükségük van.

6. Shih Tzu

Shih Tzu kanapén.

Ezt a kutyafajtát kifejezetten benti tartásra tenyésztették és éppen ezért nagyon jó választás lakásban-tartásra. Jó természetük van, nagyon megbízhatók és jól kijönnek a gyerekekkel is.

A szőrápolás és a játék a napi rutin részét kell, hogy képezze – ha ezekre nincs időd, akkor inkább nézz más fajta után.

Szeretnek sétálni a parkban, de jól elvannak a lakásban is hosszabb ideig. Nem ugatós fajta, bár ha sokáig egyedül hagyod, kialakulhat benne ez a rossz viselkedés – ezt tudatos és következetes neveléssel ki lehet küszöbölni.

7. Biewer terrier

Biewer terrier.

Ha arra gondoltál, hogy lakásodba egy kis Yorkit vennél, de még nem vetted meg, akkor inkább válaszd helyette a Biewer terriert, mivel sokkal nyugodtabb és szófogadóbb, mint a Yorkie.

Egy igazi kis mini szőrpamacs, mindössze 2-3 kilogramm, szóval egy kézzel is könnyedén elbírod. Nagyon okos, igen játékos és kitűnő jelzőkutya, amely nem ugat sokat, ha jól neveled.

Szőrét érdemes napi szinten kifésülni, de akár meg is nyírhatod, akkor kevesebb törődést igényel. Szereti a saját, jól bejáratott helyét a lakásban és a puha, meleg, játékokkal körbevett kutyapárnát.

8. Máltai selyemkutya

Máltai selyemkutya ölben.

Szintén egy szőrpamacs, aki nagyon ragaszkodó és játékos. Kisebb, mint a Havanese és mindig fehér a szőre, amely napi ápolást igényel.

Szeret a gazdi ölében aludni, de bármikor kapható egy kis játékra is a gyerekekkel. Napi egy-két sétával teljesen jól elvan, igényli azonban a rendszeres játékot és törődést.

A legjobb lakásban tartható közepes termetű kutyafajták

Egy közepes termetű kutyus tökéletes választás lehet számodra akkor, ha Te is azok közé tartozol, akik nem vennének sem túl kistermetű, sem túl nagytestű kutyát.

Egy közepes testű kutya tökéletesen tud alkalmazkodni a lakásban-tartáshoz is, természetesen akkor, ha biztosítani tudod számára a napi szintű mozgás és játék lehetőségét. Nézzük hát, melyek a legjobb lakásban tartható kutyák.

9. Bedlington terrier

Bedlington terrier benti kutya.

Gyakran összetévesztik az uszkárokkal, de teljesen különböznek. Ennek a kutyafajtának feltűnően gyapjas a bundája, viszont alig vedlik.

A kisebb lakásban tartható kutyáktól nagyobb mozgásigénnyel rendelkezik, ezért mindenképp célszerű napi szinten legalább kétszer levinni sétálni, cserébe nagyon hűséges, családbarát és életvidám.

Szeret játszani és nagyon okos, kiválóan tanítható kutyus. Jó neveléssel nem ugat fölöslegesen, csak amikor szükséges – kiváló jelzőkutya.

10. Olasz agár

Olasz agár kölyök.

Nem is hinnéd, hogy egy agár – aki arról híres, hogy imád és tud is futni – leginkább bekucorodva tölti napjai nagy részét a kényelmes és meleg lakásban, pedig de.

Az Olasz agár az Agár miniatűr változata, mindössze 4-5 kilogrammot nyom (a 25-27 kg-val ellentétben). Kedvenc elfoglaltsága felugrani a kanapéra / fotelra és bevackolva aludni hosszú órákig a melegben.

Nagyon szereti a kényelmet és a puha párnákat. Rendkívül okos, hűséges és családbarát kutyafajta, abszolút nem ugatós és a szőre is minimális ápolást igényel csak, így tökéletes választás benti kutyának.

Fontos azonban, hogy az agár-vér nem tűnt el belőle – érdemes naponta sétáltatni és heti kétszer jól megfuttatni.

11. Boston terrier

Boston terrier.

Ha egy tökéletes kutyafajtát keresel, amelynek a szőre is minimális törődést igényel, akkor a Boston terrier a legjobb választás.

Abszolút alkalmazkodik az életstílusodhoz – élj akár házban, akár lakásban. Nagyon szeret játszani, élénk és tökéletes jelzőkutya, bár nem ugat fölöslegesen, ha jól neveled.

Igazán mókás tud lenni és minden alkalmat megragad, hogy a kedvedre tegyen. Mindenképpen játssz vele napi szinten és legalább egyszer vidd le egy hosszabb sétára.

12. Bulldog

Bulldog ránk néz.

Izmos testfelépítésüket elnézve azt gondolnánk, hogy állandó mozgásra van szükségük, pedig nem – valójában nagyon is lusták.

Szeretik a napi kiadós sétákat, hálásak érte és cserébe a nap fennmaradó részében lustiznak a kanapén, vagy a kutyapárnán. Azért is jó választás társasházba a bulldog, mert nagyon barátságos, ami nem mellékes a liftben mondjuk.

Erőssége még, hogy nagyon hűséges és attól függetlenül, hogy nem ugat fölöslegesen, nagyon jó jelzőkutya. Hajlamosak a hízásra, amire érdemes odafigyelni, valamint nem viselik jól a meleget és párát.

13. Uszkár

Uszkár kölyök.

Van belőle törpe, közép és óriás is. A mérettől függetlenül az uszkár jó választás lakásba, mert nagyon szófogadó, ragaszkodó és tökéletes játszópajtás is a gyerekeknek.

Nem ugat, ha jól van nevelve és szeret a puha kutyapárnán szenderegni. Játékos és igényli is a napi játékot és sétát, ahol kifutkározhatja magát.

Szőre puha, naponta célszerű átkefélni, de – évszaktól függően – le is nyírhatod, jól viseli mind a hosszú, mind a rövid bundát.

14. Schnauzer

Schnauzer lakásban tartható kutya.

Tökéletes választás a lakásba, mivel ez a fajta csendesebb, kifejezetten nyugodt jellemű. Élénk és kíváncsi természete mellett nagyon jó őrzőkutya is válhat belőle.

Kifejezetten családbarát és korán elkezdett, következetes nevelés mellett semmilyen probléma nem lesz vele társasházban sem. Barátságos az emberekkel és más állatokkal, jól tanítható és igényli is a rendszeres mentális tréninget és mozgást.

15. Basset Hound

Basset Hound benti kutya.

A lakásban tartható kutyák közül az egyik leglustább. Biztos vagyok benne, hogy láttad már Columbo nyomozó kutyáját, aki mindig csak alszik. Nos, igen – a Bassetek imádnak lustálkodni a meleg, puha ágyikóban, de emellett pedig vidám, játékos természetük van.

Nagyon ragaszkodó, gyerekszerető, higgadt fajta, amely tökéletes választás a lakásba, mivel nincs sok mozgásigénye és abszolút nem ugatós.

Szeret a család középpontjában lenni, ám nehezen fejezi ki szeretetét – nem az az ölbe-bújós fajta – ha egy szeretetteljes kis orrbökdösést kapsz tőle, az már jó!

16. Basenji

Basenji jó lakásba, mert nem ugat.

Nagyszerű választás lehet egy panellakásba, mivel ezt a fajtát leginkább úgy ismerik, mint a „nem ugató” kutyát.

Ettől függetlenül szüksége van a napi játékra és sétára, törődésre, mert egy nagyon ragaszkodó, hűséges fajta.

A legjobb lakásban tartható nagytestű kutyafajták

Sokan úgy vannak vele, hogy nagytestű kutya nem való panelba – és én ezt a véleményt osztom ugyan, de azért a helyzet nem ennyire egyszerű.

Talán Te is ismersz olyat, aki korábban kertes-házban lakott két Német juhásszal, de valamiért elköltözött és most egy panellakásban lakik – a kutyákat pedig természetesen vitte magával.

Tény, hogy egy nagytestű kutyának akár kényelmetlen is lehet egy panellakás és a városi zajok, de vannak olyan fajták, amelyek egész jól tűrik a „bezártságot” abban az esetben, ha minden nap tudnak eleget sétálni.

Nagytestű kutyák esetén van pár fontos kritérium, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani – például, hogy a belvárosban, vagy a város peremén laksz-e, hogy van-e a közelben nagy zöldfelület (egy nagyobb park), hogy milyenek a szomszédok és hogy mekkora (és hányadikon van) eleve a lakás, ahol élsz.

A legtöbb állatorvos és kutyaszakértő egyetért abban, hogy amennyiben a belvárosban, vagy olyan zajosabb városrészben laksz, ahol nincs a közelben összefüggő zöldfelület, akkor semmiképpen nem ajánlott számodra a nagytestű kutya tartása a társasházban.

Ugyanez a helyzet akkor, ha a lakás mérete nem haladja meg a legalább 60 négyzetmétert, vagy ha mondjuk egy emeletes ház felső traktusában laksz és nincs lift. A nagytestű kutyák hajlamosak a csípő és ízületi problémákra, számukra káros a lépcsőzés.

Lássuk, hogy mely nagytestű fajták alkalmasak a lakásban-tartásra a fent leírtak betartása mellett.

17. Shar Pei

Shar Pei társasházban.

A ráncos kutya – a legtöbben így azonosítják ezt a fajtát.

A Shar Pei igazi társ – ragaszkodó, okos és nagyon tiszta. Néha szörcsög, morog és horkol is, de ha nem piszkálják, nem bánt senkit. Jól elvan a lakásban is, a szőre nem hullik és nem ugat fölöslegesen.

Ezt a fajtát nagyon könnyű nevelni és kifejezetten szereti a különleges mentális kihívásokat. Érdekessége, hogy más kutyákkal ellentétben ez a kutya effektíve tisztaságmániás – még a pocsolyákat is elkerüli.

18. Boxer

Boxer kutya.

Kedves természetű, játékos és igazán családbarát kutyafajta és ha jól van nevelve, teljesen jól elvan egy társasházban is.

Amellett, hogy nagyon okos és behódoló, aki mindig gazdija kedvére szeretne tenni, erőteljesen védi is a családját – főleg a pici gyerekeket (ezért is szokták sokszor „babysitter” kutyának titulálni).

Nagyon türelmes fajta, abszolút nincs benne semmilyen hamisság és sosem ugat fölöslegesen, a szőrét pedig kifejezetten egyszerű tisztán tartani. A mozgást minden nap igényli és a játékot, vagy a mentális kihívásokat is kifejezetten megkívánja ez a fajta.

19. Golden Retriever

Golden Retriever kiskutya.

Nagyon népszerű kutyafajta és nem véletlenül – a Golden telis-tele van szeretettel, odaadással, törődéssel és ragaszkodással. Imádja a gazdáját, annak minden parancsát feltétel nélkül követi és mindig a kedvére szeretne tenni.

Nagyon hűséges és kiemelkedően okos, jól tanítható kutya, a legcsaládbarátabb fajta a világon. Imád a család középpontjában lenni, ha lehetne, mindenben segédkezne – de tényleg.

Ezek a tulajdonságai teszik ezt a fajtát tökéletes segítő-kutyává, ám annál haszontalanabb házőrzővé. Őrzésre egyáltalán nem alkalmas, mivel ez a tulajdonság nem fejlődött ki benne. Azt is szokták mondani, hogy a Goldi legszívesebben segítene pakolni a rablóknak.

Ettől függetlenül az egyik legjobb választás, ha kutyát szeretnél. Szőre kissé hullik, de napi keféléssel minimálisra csökkenthető a kanapén fellelt szőrök száma. Igényli a sok mozgást és játékot, tehát fontos, hogy csak akkor vállald be lakásba, ha ezt meg tudod adni neki minden nap.

20. Agár

Agár parkban.

Fentebb már írtunk a mini változatról, az Olasz agárról, hogy nagyon szeret lustálkodni, az Agár ugyanilyen.

Természetesen meg kell neki adni a heti két-három alkalmat, hogy kirohangálja magát, de egyébként teljesen jól elvan a lakásban. Nagyrészt a kanapén, fotelban, vagy a kutyapárnán szeret nagyokat aludni.

Kifejezetten csendes fajta, nem ugat fölöslegesen és a szőre sem igényel különösebb figyelmet – könnyű tisztán tartani. Jól nevelhető, odaadó és családbarát kutya.

21. Berni pásztorkutya

Berni pásztorkutya lakásban tartható kutya.

Amilyen nagy, olyan kedves és ragaszkodó fajta. Teljesen jól elvan a lakásban, ha megkapja a napi hosszabb sétát és a megfelelő mentális stimulációkat.

Erős őrző ösztöne is van, amely tökéletes gyerekcsősszé avanzsálja a fajtát. Nagyon okos, jól tanítható, keveset ugat – ha jól van nevelve. Szőre igényel némi törődést – napi kefélést és havi egyszeri fürdetést.

Érdemes lakásban kutyát tartani?

Ha „városi kutyatartásról” beszélünk, akkor általában az emberek két csoportra oszthatók.

Az egyik szerint lakásban kutyát tartani állatkínzás és különben is a kutya ugat, büdös, zavarja a szomszédokat és a gazdáik nem szedik össze kutyáik után a kutyakakit (ebben mondjuk van némi igazság).

A másik csoport szerint a kutya nemcsak egy állat, hanem hű társunk, akinek abszolút van helye az életünkben, mindegy, hogy hol élünk.

Mi a DogX-nél azt valljuk, hogy a kutyatartás felelősség és leginkább úgy kell és érdemes vállalni egy kutyát a családba, mint ahogy a gyermekvállalásról döntünk.

Emellett vannak olyan kutyafajták, amelyek alkalmasabbak arra, hogy egy tömbházban éljenek és amelyeket a szakma „társasági kutyáknak” hív. Ebbe a kategóriába elsősorban kisebb testű kutyák tartoznak, mint az ölebek, bichonok, uszkárok, tibeti fajták, pincsik, de vannak közepes testű kutyák is, mint a közép- és törpe snauzer, vagy a cocker spániel.

Ezek a társasági kutyafajták nagyrészt nem túl aktívak, nem hangosak és jól tűrik a zártabb helyiségeket is, mint a panellakás.

Érdemes a megfelelő fajtájú kutyát tartani panellakásban is, amennyiben biztosítani tudjuk a számukra szükséges fizikai és mentális stimulációkat, valamint az elegendő helyet.

A kutya lakásban való tartásának előnyei

A kutya lakásban való tartásának előnyei.

Mint mindennek, a kutya lakásban-tartásának is vannak előnyei és persze hátrányai is. Először nézzük meg milyen előnyei vannak, ha lakásban tartunk kutyát.

Kisebb eséllyel kapnak el parazita-fertőzést

A legtöbb kutya más kutyáktól kapja el a parazita-fertőzést nyál, ürülék, vagy közvetlen kontakt által.

Amennyiben kutyádat lakásban tartod és általában egy meghatározott útvonalon sétáltatod, kisebb a parazita-fertőzés esélye is, mintha a kertbe ki-be járkáló macskák / mókusok / egerek ürülékének lenne kitéve.

Megelőzöd a szökésből eredő baleseteket

Ha kutyusodat lakásban tartod és pórázon sétáltatod egy parkban, vagy erdőben, úgy jóval kisebb az esélye annak, hogy esetleg elüti egy autó, hiszen vigyázol rá.

Azok a kutyák nagyobb eséllyel kerülnek veszélyes helyzetekbe, amelyeket kint tartanak a kertben és adott a szökés esélye.

Minimalizálod a betegségek és fertőzések kialakulását

A lakásban tartott és csak adott útvonalon, vagy pórázon sétáltatott eb kevésbé van kitéve a fertőzéseknek és betegségeknek, mivel kevesebb lehetősége van az ezeket terjesztő állatokkal való találkozásnak, mint a madarak, egerek, mókusok, kóbor macskák és kutyák.

Csökkented az allergia kialakulásának esélyét

A lakásban tartható kutyák kevésbé lesznek érzékenyek a virágporra és egyéb pollenekre.

Minimalizálod a stresszt

Lakásban nevelt és tartott kutya biztonságban érzi magát az ismerős bútorok és dolgok között, ami miatt sokkal magabiztosabb és nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz.

Emellett nem éri olyanfajta stressz, ami egy kerti kutyust ér napi szinten – autók zaja, elhaladó emberek, kóbor állatok a kerítésnél, átszaladó rágcsálók, meleg, vagy éppen hideg, stb.

Mérgezéses esetek kiküszöbölése

Egy lakásban tartott eb jóval kevésbé van kitéve annak, hogy esetleg valamilyen mérgező ételt / dolgot egyen, mint a kertben tartott kutya.

A lakásban nyilván figyelsz arra, hogy ne érjen el semmilyen vegyi anyagot, vagy bármilyen más, számára veszélyes dolgot – séta közben pedig szintén kontrollálod, hogy mit szagol / kóstol meg.

Harc más kutyákkal

Megelőzheted, hogy kutyusod harcba keveredjen más kutyákkal, ha a lakásban tartod és séta közben pórázon vezeted.

Így kevésbé van kitéve annak, hogy összeakassza a bajszát egy másik kutyával, macskával – míg a kertben tartott ebek sokszor keverednek kerítés-menti harcokba.

Magasabb életkor

Megnöveled kedvenced élettartamát azzal, ha a lakásban tartod és séta közben vigyázol rá, hiszen ezzel megkíméled attól, hogy vírusokat, baktériumokat szedjen össze és beteg legyen.

Átlagosan egy lakásban tartott kutyus 2-5 évvel él tovább, mint egy kint tartott kutya.

Tiszta kutya, tiszta lakás

Ha nem a kertben tartod a kutyádat, hanem lakásban, sokkal tisztább marad a kutya is és a lakás is – már ez önmagában egy lényegesen pozitív dolog.

Egészség

Mivel kutyádat minden nap le kell vinned – akár többször is – sétálni, Te is egészségesebbé válsz a napi szintű mozgástól – főleg, ha még egy kis közös futást is beiktatsz.

A kutya lakásban való tartásának hátrányai

A kutya lakásban való tartásának hátrányai.

Természetesen nem minden arany, ami fénylik. Természetesen van pár hátránya annak, ha kutyádat lakásban tartod. Szerencsére ezek nagy része kezelhető és kell is, hogy kezeld, mert csak úgy lesz kutyusod boldog és kiegyensúlyozott.

Kutyaszőr

Ez a kutya természetes velejárója, de persze kellemetlen is tud lenni. Jó esetben nem vagy allergiás a kutyaszőrre, de lehet, hogy egy családtagod az és ebben az esetben kétszer is gondold meg, hogy tényleg kell-e nektek kutya a lakásba.

Természetesen vannak hipoallergén kutyák, amelyek nem vedlenek, de akkor is elhullajtanak jó pár szőrszálat, amelyek beleívódnak a kanapéba, a fotelba, a szőnyegbe és úgy általában mindenbe. Egy lakásban tartott kutya mellett napi szinten szükséges takarítani.

Balesetek

Egy lakásban tartott ebnél nagyobb eséllyel fordulnak elő kisebb balesetek, miután nincs meg a lehetősége szükség esetén kiszaladni a kertbe.

Ez főleg kölyökkorban fordul elő gyakran, de bármikor megeshet, amikor túl sokáig egyedül hagyod. Nem várhatod el kedvencedtől, hogy egész nap visszatartsa a pisit és kakit, mert Te nem érsz rá levinni, vagy mert sokáig dolgozol!

Ha nincs időd minimum napi egy hosszabb sétára levinni a kutyát, akkor inkább gondold újra, hogy tényleg kell-e neked kutya.

Kutyanyál

Ez elsősorban a nagyobb testű kutyáknál probléma. Főleg a dán-dog, bulldog, véreb, berni juhász, bernáthegyi, bordeaux-i dog, újfundlandi, nápolyi masztiff, bullmasztiff, boxer fajtáknál adódik ez a kellemetlen szituáció.

Mivel nehéz megszüntetni a nyáladzást, így csak a takarítás marad, ami – valljuk be – nem egyszerű és idegőrlő tud lenni. Éppen ezért én semmiképpen nem tartanék nyáladzásra hajlamos kutyát lakásban.

Kutyakorpa

A kutyák bőre is megújul, ahogy a miénk is és az elhalt hámsejtek mindenfelé hullnak a kutyából. A kanapéra, a fotelre, a szőnyegre, a konyhakőre és mivel szinte láthatatlanok, nagyon nehéz ellenük védekezni.

A baj ezzel csak az, hogy sajnos a kutyakorpában lévő mikroorganizmusok allergiát válthatnak ki benned, vagy más családtagodban, ami nagyon kellemetlen tünetekkel jár – orrfolyás, tüsszögés, viszkető szemek, kiütések, stb.

A napi szintű alapos takarítás elengedhetetlen a lakásban tartható kutyák mellett.

A legjobb benti kutyafajták kezdő gazdiknak

A legjobb benti kutyafajták kezdő gazdiknak.

Ha még csak most gondolkozol azon, hogy legyen egy kutyusod és még sosem voltál büszke gazdija egynek sem, ez a rész Neked szól.

Felemelő és szívmelengető dolog egy kiskutya gazdijává válni és egyben nagyon felelősségteljes is. A legtöbb kutyának egyedi személyisége van és a genetikája, ösztönei mellett a nevelése is nagyban befolyásolja, hogy milyenné is válik felnőtt korára.

Vannak olyan fajták, amelyek inkább tapasztalt kutyatartóknak valók és persze vannak olyanok is, amelyek tökéletesek lesznek egy kezdő gazdi számára is.

Amikor kutyavásárláson töröd a fejed, akkor legalább 15 évi elköteleződéssel számolj! Gondold át, hogy képes leszel-e ilyen hosszú ideig megfelelően gondoskodni róla minden helyzetben – munka, nyaralás, gyerekvállalás, költözés, stb.

Mely lakásban tartható kutyák a leginkább ajánlottak kezdő gazdiknak?

  • Shih Tzu – szeretetgombóc, aki imádja a gazdit és nagyon jól tanítható, barátságos és nyugodt természetű kutyus. Jól elvan gyerekkel is és szeret velük játszani.
  • Mopsz – az egyik legbarátságosabb kistermetű kutya, vidám és bolondos, imádja a gazdáját. A mopszok hajlamosak többféle egészségügyi problémára a kis, rövid nózijuk szerkezete miatt és nem túl hosszú életűek.
  • Cavalier King Charles spániel – vidám kis fajta, amely nagyon jól tanítható, figyel a gazdira és szeret ölben lenni, vagy épp a kanapén.
  • Kis-angol agár – az Agár kistesója, aki imád lustálkodni a kanapén. Nagyon szeretetteljesek, okosak és figyelik gazdáik minden mozdulatát. Jól taníthatóak, de póráz nélkül nem ajánlott sétáltatni őket.
  • Agár – versenykutya létére abszolút szeret bent a lakásban, melegben lustálkodni. Okos, jól tanítható, szeretetteljes és barátságos. Póráz nélkül azonban nem javasolt sétáltatni, mivel hajlamos gyorsan mozgó dolgok után eredni.
  • Labrador – nagyon okosak, szeretetteljesek, barátságosak és jól taníthatóak. Türelmük végtelen és szeretnek gazdáik közelében tartózkodni.
  • Golden retriever – a legjobb választás mindenekfelett egy kezdő gazdinak, mert a Golden híres türelméről, jóindulatáról, családbarátságáról, szeretetéről és kiemelkedően jól taníthatóságáról.
  • Berni juhász – könnyen kezelhető, jól tanítható, figyelmes és okos. Nyugodt és kiegyensúlyozott a természetük, szeretnek kirándulni, de nem igényelnek túl sok mozgást.
  • Dán dog – híresek a türelmükről és szeretik az ölelést. Nyugodtak és nem igényelnek túl sok mozgást.

A fenti kutyafajták mindegyike tökéletes lehet első-kutyás gazdik számára, mivel mindegyikük kifejezetten türelmes és jóindulatú, figyelmes és szófogadó, barátságos és jól viseli a lakásban-tartást amennyiben megkapják a számukra szükséges napi mozgást és mentális stimulációkat.

Mely kutyafajtákat nem ajánlott lakásban tartani?

A sok kutyafajta között természetesen akad olyan, amelyik egyáltalán nem ajánlott lakásban tartásra. Ezeknek a kutyáknak lételeme a mozgás, a szabad tér és nem bírják a bezártságot, vagy a városi betondzsungelt.

1. Csau-csau

Csau-csau agresszív lehet.

Ez a Kínából származó kutyafajta leginkább tömött, hosszú bundájáról ismert, ami „medve-kinézetűvé” teszi.

Annak ellenére, hogy milyen habos-babosak, az egyik legagresszívebb fajta, amelyik erősen territoriális és nagyon védelmező a gazdáival és a saját terével kapcsolatban. Hajlamos utcai harcokba keveredni más kutyákkal és többször támad idegenekre / járókelőkre, ha a gazdi nem vigyáz.

Nagyon erős, határozott Alfa-gazda kell mellé, aki kiskorától fogva következetesen kézhezszoktatja és szocializálja, de ennek ellenére sem ajánlott lakásba.

2. Szibériai Husky

Szibériai Husky nem való lakásba.

Sokan azt gondolják, hogy ez a fajta Alaszkából való, de valójában Ázsiából ered. Híresek hideg-tűrő képességükről és munkabírásukról.

Nagyon okosak, jól taníthatóak, de emellett ösztönlények. Korai szocializáció esetében jól kijönnek a gyerekekkel, de nem szabad megbízni bennük teljesen. Lételemük a mozgás, az új dolgok felfedezése és a szabad levegő.

3. Dalmata

A dalmatát nem a lakásban tartható kutyák közés sorolják.

Ki ne ismerné a 101 kiskutya című mesefilmet? A Dalmata ennek a mesének köszönheti hirtelen népszerűségét, de nem lakásban tartható kutyák.

Nehezen, sok türelemmel taníthatóak csak, tekintettel arra, hogy nagyon rossz a hallásuk. Emellett szuper energikusak, lételemük a mozgás és a hosszú séták.

4. Ausztrál juhászkutya

Szép Ausztrál juhászkutya.

Nevével ellentétben az USA-ból származik és kifejezetten mozgásigényes, abszolút kinti kutya.

Lételeme a friss levegő, az állandó mozgás és a gazdi figyelme. Ha nem kapja meg a gondoskodást és a nagy mennyiségű mozgást, destruktívvá válik és szétkap mindent maga körül.

5. Jack Russel terrier

Jack Russel terrier energikus kutya.

Amilyen tündéri pofája van, annyira kis ördög valójában. Iszonyatosan aktív, energikus kutya – nem bírja a bezártságot és állandó kihívásokra, új impulzusokra van szüksége.

Korai és következetes szocializáció esetén jól kijönnek a gyerekekkel. Abszolút önfejűek és hajlamosak nem szót fogadni és elszaladni a gazditól. Éppen ezért addig nem szabad póráz nélkül sétáltatni, ameddig minden körülmények között végre nem hajtja a behívás parancsot – ez pedig sok időt vesz igénybe.

6. Pit Bull

Pit Bull veszélyes lehet társasházban tartva.

A legtöbb Pit Bull tulajdonos azt mondja, hogy az ő kutyája a legbarátságosabb, legbájosabb teremtés a Földön és sosem bántana senkit.

Meglehet, hogy ez így van éppen az adott kutya esetében, de a Pit Bull genetikájából adódóan bármikor veszélyessé válhat és ezt a gazdiknak is tudniuk kell. Éppen ezért nem ajánlott társasházban tartani, mert potenciális veszélyt jelent a szomszédokra és számodra pedig az ezzel járó stressz nem éri meg.

7. Dobermann

Dobermann az erdőben.

Nagyon intelligens kutyafajta, de ezzel együtt veszélyes is tud lenni a szomszédokra, vagy más kutyákra nézve.

Kifejezetten jó őrző-védő kutyák és nagyon védelmezők gazdáikkal, pont ezért veszélyesek másokra nézve. Sok mozgásra van szükségük, hogy levezessék a fölös energiáikat és ha ezt nem kapják meg, destruktívak lesznek.

Ezen felül nem igazán jönnek ki jól a gyerekekkel, hacsak nem kaptak nagyon erős, következetes szocializációt kiskoruktól fogva.

8. Rottweiler

Rottweiler territoriális lehet.

Hasonlóképpen a Dobermannhoz és Pit Bullhoz, ez a fajta is rettentően territoriális és védelmező mind a saját területét, mind a gazdáját illetően.

Ha nem kap erős és következetes tanítást és szocializációt, agresszívvé tud válni felnőtt-korára. A Rottweiler nagyon erős és könnyedén elbánik egy felnőtt emberrel, így társasházban potenciális veszélyforrás – semmiképp nem ajánlom lakásban tartani.

Összegzés

Mint láthatod, nincs semmi veszve, ha egy panelban / társasházban élsz és úgy döntesz, hogy kutyát szeretnél.

Válaszd ki a lakásban tartható kutyák közül a számodra legmelelőbbet. Az adott kutyafajta számára szükséges feltételek biztosításával teljesen biztonságosan és jól tarthatók az ebek lakásban is.

August 12, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.