A 10 legdrágább kutyafajta 2023-ban

A 10 legdrágább kutyafajta

Van, akinek ez nem számít, azonban sokan társadalmi státuszként tekintenek a négylábú kedvencükre. Ők a legdrágább kutyafajták közül válogatnak. Inkább költenek a “minőségre”, akármennyire is furán hangzik ez egy élőlény szempontjából.

Sokan preferálják, hogy inkább menhelyről mentsünk meg kutyákat és ne támogassuk a tenyésztőket, azért kár lenne egyből ördögöt kiáltani velük kapcsolatban.

Bár attól, hogy egy kutya sokba kerül, még nem biztos, hogy egészséges és a tenyésztéssel is minden rendben van, ezért megéri körültekintőnek lenni.

Melyek a legdrágább kutyák?

Ez sokban függ a tenyésztőtől, ugyanis ilyenkor magát a folyamatot fizetjük ki. A tenyésztés egy komoly tudást és odafigyelést igénylő munka, ezért sem mindegy kitől vesszük.

Hiszen könnyen lehet a kontár munkának egy genetikailg elkorcsosult, akár beteg kutya is az eredménye, ami nem jó sem neki, sem pedig a vevőnek.

Így mindig figyelmesen, nagy utánajárással válasszunk tenyésztőt. Ha a továbbiakban kíváncsi vagy, melyek a legdrágább kutyák, akkor olvass tovább.

A legdrágább kutyák top 10-es listája

Ha igazi luxusfajtára vágyunk, akkor valóban mélyen bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba, azonban azt szeretném leszögezni, hogy ez nem egy egzakt ár, és tenyésztőtől függően változhat.

Ilyenkor ugyanis olyan folyamatok határozzák meg a kutya árát, mint a törzskönyvezéshez szükséges orvosi vizsgálatok, kezelések, de a törzskönyvi nyilvántartásbavétel is pénzbe kerül. Azért emelném ki itt a tenyésztőt, mert ezeknek az ára országonként eltérő lehet.

Viszont azt is vedd figyelembe, hogy ezeket a kutyusokat nem a tömegnek termelik, és sokkal több odafigyelést igényelhetnek, mivel érzékenyebbek lehetnek akár bizonyos betegségekre is. Minden szempontot vegyél figyelembe, mielőtt döntesz egy kutya mellett, hiszen ők nem csupán jól hangzó, luxus kiegészítők, hanem érző lények.

Figyelem! Az árak kimagasló szülőktől származó nevesebb (akár nemzetközi) tenyésztők árait hivatottak prezentálni. Igen, sokak szerint vannak “megbízható helyről származó törzskönyves” kutyakölykök jóval olcsóbban is. Ne dőljünk be a csúsztatásoknak, azok valószínűleg szaporítóktól, nem tenyésztőktől vannak. Egy kiskutya áránál nem a pár ezer forintos “törzskönyv” a döntő, hanem a körültekintő tenyésztés és az ősök, melyek genetikailag meghatározzák a kölyökkutya jellemét és temperamentumát.

Szóval, legyünk körültekintőek honnan vásárolunk.

10. Golden retriever- 375 ezer forint

Golden retriever kölyök

Ez az a kutyafajta, amelyet biztos, hogy mindenki ismer és imád. Ott pózol minden családbarát filmben és képen, és az egyik legokosabb kutyafajtaként tartják számon.

Az ára még talán nem luxus kategóriának mondható, de nem is éppen olcsó, ez igazán pénztárcafüggő. Nagyon hasznos kutya egyébként, ezért nem csak a kisgyerekes családok kedvelik.

Számos segítőmunkát végez, legyen az vakvezetés, vagy túlélők utáni kutatás egy katasztrófa után. Ő aztán valóban megéri a pénzét.

9. Ír farkaskutya-1 milló forint

Ír farkaskutya

Ez a fajta nem meglepő módon Írországból származik és bizony igazi történelmi vadászkutya. Felépítése igazán tekintélyt parancsoló; magas, hosszúszőrű, nem éppen kicsi fajta.

Főleg a birtok és az állatok védelmére használták, kifejezetten a farkasok ellen is hatékony védelemnek bizonyult, így napjainkban is jó házőrző lehet belőle. De nem kell tőle félni, egyáltalán nem egy agresszív típus.

8. Bedlington terrier-1 millió 350 ezer forint

Bedlington Terrier

Észak-kelet Anglia kis városáról, Bedlingtonról kapta a nevét, aki bár elég aprócska, de az árán ez nem mutatkozik meg. Eleinte kifejezetten azért tenyésztették őket, hogy felvegyék a harcot a kisebb kártevőkkel szemben.

Napjainkra viszont különböző kutyasportokban, kutya versenyeken és kiállításokon szerepel, nem kis sikerrel. Színeit illetően főleg kékes, homok és sötétebb barna árnyaltokban látható és nagyon gyerekbarát.

Így, ha a család kutyusban gondolkozik, ez a kis terrier biztos jó választás lesz.

7. Saluki-1 millió 750 ezer forint

Saluki egy drága kutyafajta

Ezt a kis drágaságot, ami az árát elnézve nem is túlzás, nomád törzsek tenyésztették ki, hogy megvédjék őket a vadállatoktól, illetve vadászatra is használták.

A legtöbb vadászkutyával ellentétben ő nem főleg a szaglását, sokkal inkább a látást használja a vad felkutatására. A Saluki nem egy mindennapi felépítésű kutya, hosszú lábakkal és szálkás megjelenéssel rendelkezik.

Általában olyan 12-14 évet élnek és már csak méretei miatt is elég tekintélyt parancsoló jószágok, 30 kilót is nyomhatnak.

6. Akita-2 millió 100 ezer forint

Akita kutya

Amint láthatjuk, nem egy olcsó kutyafajtáról beszélünk, amely eredetileg az Észak-Japán hegyvidéki régióból származik. Mára két fajtáját különböztetjük meg; a japán és az amerikai Akitát.

Ezeket viszonylag könnyű szétválasztani, ugyanis amíg a japán fajta viszonylag kevés árnyaltban létezik, amerikai társai szinte minden színben megtalálhatóak (nem, hupililában nem). 

A nőstények olyan nagyjából 30 és 50 kilogramm közöttiek tudnak lenni tartástól függően, amíg a hímek akár a 60 kg-ot is elérhetik.

5. Afgán agár-2 millió 400 ezer forint

Afgán agár

Gyönyörű kutya. Hosszú, szép szőrét érdemes minden esetben szakemberre bízni, ő maga pedig egy kissé makacs, egygazdás személyiség. Idegenekkel szemben bizalmatlan. Kölyökkorától kezdve megfelelően kellé szocializálni, hogy később ne legyenek gondok. Így nem őt ajánlanánk az első kutyás gazdiknak kezdésként.

Nagyjából 12-15 évet élnek, viszont hajlamosak bizonyos betegségekre, mint a szürkehályog és a pajzsmirigy problémák. Ezek kezelése szintén sok pénzbe kerülhet.

4. Azawakh-3 millió 200 ezer forint

Azawakh egy drága kutyafajta, mely afrikából származik

Bizony, itt már több milliós összegről beszélhetünk. A Maliból származó logó fülű agárfajta nevét az Azwakh-völgyről kapta.

Testalkatát tekintve karcsú felépítésű, mandulaszemei teszik igazán egyedivé, súlyát tekintve olyan 25 kg is lehet akár.

Elég ritka fajtának mondható. Európában a 70-es évek eleje óta lehet megtalálni. Kissé makacs természete miatt pedig tapasztaltabb gazdiknak ajánlott inkább.

3. Csau Csau-3 millió 650 ezer forint

Csau csau lila nyelvvel

Ez a Tibetből származó méltóságteljes kutyafajta már több ezer éve boldogítja az emberiséget. Tibetből a mongol hódítók vitték Kínába és a környező országokba. Sajnos, sok Kínai területen kedvelt csemege a húsuk.

Őrző-védő kutya, aki kiválóan bírja a zord időjárási körülményeket is.

Védjegyük a lilás nyelvük és dús bundájuk, mely olyan jellegzetessé teszi ezt a drága kutyafajtát. Kiváló társ, mely jellemzően 11-12 évig él.

2. Löwchen-3 millió 900 ezer forint

Löwchen

Ez az édes kis szőrmók elsőre inkább tűnik játéknak, mint igazinak, nem is sorolható a sportos ebek közé. Ez a kis oroszlán nemcsak az egyik legdrágább kutya a Világon, hanem a legritkább is.

1. Szamojéd-4 millió forint felett

Szamojéd a legdrágább kutyafajta a világon.

Bizony, jól látjátok az árát ennek a fehér szépségnek, erre már lassan hitelt kéne felvenni, ha magunkénak akarjuk tudni. Cserébe mindig “mosolyog”, mely a tenyésztésük eredménye. A Szamojéd Szibériából származik és eredetileg rénszarvasokat terelt, szánt húzott és vadászott is.

A világ egyik legdrágább kutyája cserébe nagyon ragaszkodó és kedves fajta. Egyrészt nagyon mozgásigényes, viszont arra ügyeljünk, hogy tartsuk pórázon, mert nagyon messzire képes barangolni, ha elszökne.

Arra viszont fel kell készülni náluk, hogy elég gyakran betegszenek meg, ráadásul sokszor ritka dolgokat képesek produkálni, így nem lesz olcsó az állatorvosi számla sem.

Összefoglaló

Ami fontos, hogy ha úgy döntünk törzskönyvezett, drágább kiskedvencet vásárolunk, mindig nézzünk utána honnan vesszük. Járjunk utána mennyire figyeltek oda tenyésztésnél, milyenek a körülmények és minden orvosi vizsgálat, papír rendelkezésünkre áll vagy sem.

Ezzel elkerülhetjük, hogy olyan csalókat gazdagítsunk, akik csak pénzt akarnak lehúzni rólunk és egyáltalán nem törődnek a kutyusokkal.

Legyünk tisztában azzal, hogy azért, mert a legdrágább kutyafajtát vesszük meg, az attól még nem ad több szeretetet, mint mondjuk egy keverék vagy mentett kutya.

Legyen a négylábú barátunk bár menhelyről vagy költsünk rá több milliót, a lényeg minden esetben az, hogy később is figyeljünk rá, gondozzuk, mert ők nem kiegészítők, hanem igazi, érző élőlények.

March 13, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.