A világ leggyorsabb kutyafajtái – és jellemzőik

A világ leggyorsabb kutyafajtái – és jellemzőik

Amikor kutya választásra kerül a sor, sok szempontot kell figyelembe vennünk leendő kutyatartóként. Fontos, hogy mennyire gyorsan taníthatók, hogyan jönnek ki a gyerekekekkel, valamint hogy mennyire aktívak és mennyi mozgásra lesz majd szükségük.

Ilyen tényező továbbá a kutyák gyorsasága, amely a sportosabb gazdiknak szintén fontos kérdés. Ebben a listában megtalálhatjátok a 22 leggyorsabb kutyafajtát és különböző jellemzőiket, melyek segítenek majd a választásban.

Leggyorsabb kutyafajták:

Agarak

Vizslák

Népszerű kutyafajták

A leggyorsabb kutyafajták – Agarak

Valószínűleg az senki számára nem lesz meglepetés, hogy az agarak a világ leggyorsabb kutyái között vannak. Nem is akárhol, hanem az első helyen.

A különböző fajtákkal azonban talán nem mindenki van tisztában, tehát érdemes megnézni a fajta jellemzőket is. Általánosságban az agarakat vékony testalkat, hosszú lábak és hosszúkás fej jellemzi. Kiemelkedő sebességük miatt ideális vadászkutyák.

Angol agár – 70km/óra

Angol agár a leggyorsabb kutyafajta

Az agarak között nagyobb méretű fajta, a kanok 71-76 cm, a szukák 68-71 cm marmagasságúak. Átlagsúlyuk 25-35 kg között van, amely méretükhöz viszonyítva kevés.

Ez a könnyedség is a gyors futást segíti, áramvonalas testalkatukkal együtt. Mindezeknek köszönhetően a verseny agarak akár 70 km/órás sebességgel is tudnak futni.

Színüket tekintve számos változatban megtalálhatók: fekete, fehér, barnás-vörös, kékes-szürke, foltos és csíkos. Jellemét tekintve a szelídség és nyugalom uralja, elképesztő sebességének ellenére nagyszerű szobakutya.

Perzsa agár – 65km/óra

Perzsa agár

Közepes méret jellemzi, legtöbbször 60 cm körüli magassággal és 25-30 kilogrammal. Az agarakra jellemző módon önálló, nem igazán kedveskedő, inkább távolságtartó fajta.

Szintén a fajta jellemzője, hogy érzékeny, emiatt a kemény nevelés nem célravezető nála – ez a legtöbb agár fajtára jellemző. Intelligens és könnyen tanítható. Szintén a leggyorsabbak között van, hiszen akár 65 km/órás sebességgel is képes futni.

Afgán agár – 65km/óra

Afgán agár – 65km

A többi agártól eltérően ezt a fajtát hosszú szőr jellemzi. Az angol agárhoz hasonlóan nagyobb méretű agár fajta.

Nem ajánlott első kutyának, mivel függetlensége és önálló jelleme miatt kutyatartási tapasztalatot igényel nevelése és tartása.

Idegenekkel távolságtartóak és általában egy gazdát fogadnak el. Sebességük elérheti a 65 km/órát is, ennek ellenére azonban lakásban is nyugodtan tarthatók, mozgásigényük nem kiemelkedő.

Orosz agár – 60km/óra

Orosz agár – 60kmóra

Az agarak között a legnagyobbak közé tartozik, marmagasságuk akár a 80 centimétert is elérheti, súlyuk 30-40 kg. Az afgán agárhoz hasonlóan hosszú szőrű, sokszor hullámos vagy göndörödő – leggyakrabban fehér színűek.

Nyugodt és csendes kutya, idegenekkel szemben visszahúzódó, érzékeny. A gyorsabb fajták közé tartozik, akár 55-60 km/órás sebességgel is képesek futni.

Kis angol agár – 55km/óra

Kis angol agár

Ahogy az a nevéből is kitalálható,  a fenti fajtáknál jóval kisebb méretű. 45-50 cm-es marmagasság és 10-15 kg-os súly jellemzi.

A többi agár fajtától eltérően barátságos és nyitott fajta, társaságkedvelő és családjához ragaszkodó. Nagyon gyorsan és könnyen taníthatók, a gazdával töltött időt nagyon értékelik. Sebességüket tekintve a 55 km/órás futás az átlaguk.

Kis olasz agár – 45km/óra

Kis olasz agár

Az agarak között a legkisebb fajta, 35-38 centiméteres magasságával és 5 kg-os súlyával. Rövid szőrű, általában barna, szürke és fekete színű.

Félénk, kevésbé nyitott fajta, azonban könnyen alkalmazkodik és gyorsan tanul.  Az agarak között nem a leggyorsabbak közé tartozik, átlag sebessége 45 km/óra.

A leggyorsabb kutyafajták – Vizslák

A vizslákat hazánkban nem kell bemutatni, hiszen az egyik legismertebb fajta. Alapvetően vadászatra tenyésztették őket, de ma már természetesen kedvtelésből tartott fajta.

Fontos azonban tudni, hogy a különböző fajtára milyen jellemzők vonatkoznak, hiszen ez is segítheti a kutya választás előtt állókat.

Magyar vizsla – 65km/óra

Magyar vizsla – 65kmóra

A magyar vizslák között a rövidszőrű és a drótszőrű fajtát különböztetjük meg. Mindkettő nagyon ismert vadászkutya, sebességük 65 km/óra körüli.

Aktív, engedelmes és barátságos kutyák, igénylik a mozgást, a tanulást és a többi kutyával és gazdával töltött időt.

Német vizsla – 65km/óra

Német vizsla – 65kmóra

A német vizslának – a magyarhoz hasonlóan – több fajtája alakult ki: rövid- és hosszúszőrű, drótszőrű és szálkás szőrű. Közepes termetűek és izmosak.

Energikus vadászkutyák, melyek határozott és tapasztalt nevelést igényelnek. Intelligensek és nagyon gyorsan tanulnak, valamint sok mozgást is igényelnek. Sebességük 60-70 km/óra is lehet.

Weimari vizsla – 55km/óra

Weimari vizsla

Ezüstös fényű és rövid szőrű, nagyobb méretű vizsla fajta. A német vizslához hasonlóan sok mozgást és tapasztalt gazdát igényel sikeres nevelése.

Könnyedén és gyorsan tanítható, számos sportba bevonható fajta, tehát aktív gazdik számára ajánlott. Sebessége a vadász kutyákhoz illően kiemelkedő, átlagosan 55 km/órás.

Leggyorsabb kutyafajták, melyek igen népszerűek hazánkan

Tény, hogy az agarak és a vizslák a leggyorsabb kutyák a világon. Azonban van pár olyan kutyafajta, melyek nem csak gyorsak, de népszerűek is Magyarországon. Példának okán sokan nem is gondolják, de a zömök és erős testfelépítésű Pitbull meglepően gyors tud lenni. De ne lőjjük le poént, folytatódjon a lista.

Boxer – 65km/óra

boxer kölyök

Közepes termetű, 55-65 centiméteres marmagasságú és 30 kilogramm körüli fajta. Rövid és fényes szőr, szögletes fej és széles mellkas jellemzi.

Színét tekintve a sárgás- vagy vöröses barna a jellemző, fekete csíkokkal. Erőteljes kinézetük ellenére játékos és emberbarát fajta, amely kimondottan jól tartható kisgyerekek mellett. A gazdája irányában hűséges, értékeli az együtt töltött időt.

Türelmesek és könnyen taníthatók. A listára gyorsaságuk miatt kerültek fel, amely átlagosan 65-70 km/óra.

Ibizai kopó – 65km/óra

Ibizai kopó – 65kmóra

Külleme az agárhoz hasonlít, melyet főleg hosszúkás fejének köszönhet. Magasságuk 60-70 cm közötti, színük legtöbbször vörös és fehér.

Gyors és intelligens fajta, nagy mozgásigénnyel és tanulási vággyal. Idegenekkel szemben visszahúzódó és éber. Vadászkutya létére érthető módon gyors, 65 km/órával is képes futni.

Dalmata – 60km/óra

Dalmata hóban futás

Aktív és emberbarát fajta, nagyon nagy mozgásigénnyel és társaságkedvelő jelleggel. Viszonylag gyorsak, 60 km/órás sebességüknek köszönhetően ideális társak futáshoz, kerékpározáshoz, de úszáshoz és számos sporthoz és játékhoz is.

Szeretetet igénylő, érzékeny, néha túl önálló kutya, amely tapasztalt gazdit igényel.

Ausztrál juhászkutya – 60km/óra

Gyors ausztrál juhászkutya

Közepes méretű, nagyobb szőrzetű fajta. Az egyik legismertebb munkakutya, tehát rengeteg aktivitást, szabadban töltött időt és tanulást igényel.

Élvezi a kihívást és a feladatokat, azonban a családdal töltött időt is értékeli. Gyorsasága miatt is kiemelkedő, akár 60 km/órás sebességet is eléri.

Fáraókutya – 60km/óra

Fáraókutya – 60kmóra

Hosszúkás fej, rövid barnás szőrzet, vékony és izmos testalkat jellemzi ezt a fajtát. Közepes testalkatú, 20-25 kilogramm súlyú állat. Barátságos, játékos és engedelmes kutya.

Idegenekkel szemben tartózkodó, a gazdával töltött időt azonban igényli. Vadászkutyaként mozgásigénye nagy, aktív és igényli a foglalkozást. A többi vadászkutyához hasonlóan gyors, 60 km/órás sebességgel is képes futni.

Border collie – 55km/óra

Border Collie

A leggyorsabb kutya cím mellett (50-55 km/óra) a Border collie a legintelligensebb kutyák között is méltán szerepel.

Nagyon fontos a megfelelő foglalkoztatás, fizikailag és szellemileg egyaránt. Nagyon élvezi a mozgást, a sportokat, és a tanulást is. Domináns viselkedés jellemző lehet rá, emiatt határozott nevelést igényel.

Dobermann – 55km/óra

Dobermann – 55kmóra

Erős, izmos, határozott megjelenésű kutya, fekete és barna színekben. Nagy testű kutyának számít, 65-70 centiméteres magassággal és 30-45 kilogrammos súllyal.

Nagy mozgásigényű, gyors fajta, 55 km/órás sebességével igen gyors. Intelligens és gyorsan tanul, valamint engedelmes – azonban erős és határozott fellépésre van szüksége, tehát kezdő kutyatartóknak semmiképp nem ajánlott.

Megfelelően tapasztalt gazdák mellett azonban szelíd és szeretetéhes kutyává képezhető.

Német juhászkutya – 55km/óra

Német juhászkutya – 55kmóra

Őrző-védőként ismert kutyafajta, nagyobb termetű, fekete és barna színű. Erős és izmos kutya, 55 km/órás sebességével igazán gyorsnak számít.

Éber, bátor és munkaszerető fajta. Gazdájához hűséges, barátságos és védelmező. Családi kutyaként is ideális, azonban sok törődést igényel, valamint nagy mozgásigényű.

Német dog – 50km/óra

Német dog – 50kmóra

Ugyan a listára 50 km/órás sebessége miatt került fel, a világ legnagyobb kutyái között is szerepel – érthető okokból.

Akár 80-90 centiméteres magasságot és 80 kilogrammot is elérhetik. Barátságos, ragaszkodó kutyák, melyeknek nagyon fontos a gazdival töltött idő, valamint gyerekek mellé is ideálisak. Gyorsasága ellenére nem túl magas mozgásigényű, emiatt lakásban is ideális.

Pitbull – 50km/óra

Pitbull – 50kmóra

Izmos, zömök kutya, melyet sokszor emlegetnek harci kuyatként. Ennek oka, hogy eredetileg kutyaviadalokra tenyésztették. Azonban ez nem jelenti azt, hogy határozott neveléssel egy tapasztalt gazdi mellett más fajtánál agresszívebb állatról lenne szó.

Megfelelő nevelés mellett játékos és békés természetű, azonban kezdő kutyatartóknak semmiképp nem ajánlott. Sebességét tekintve szintén szép eredményt mutathat fel 50 km/órás átlaggal.

Jack Russell terrier – 50km/óra

Jack Russell terrier – 50kmóra

A lista talán egyetlen kistestű kutyafajtája. Igazán mozgékony kutya, hiszen akár 50 km/órával is képes futni. Tömege a 10 kilogrammot sem éri el, kis mérete azonban még gyorsabbá teszi.

Mozgás igénye játékossággal párosul, amely miatt sok időt kell majd rászánni a lefárasztására. Határozott, néha domináns fajta, emiatt szintén fontos a tapasztalt gazdi és a következetes nevelés.

Szibériai husky – 50km/óra

Szibériai husky – 50kmóra

Az egyik legismertebb munkakutya, közepes méretű fajta. Barátságos és jámbor, idegenekkel szemben sem bizalmatlan fajtáról beszélünk.

Emiatt fontos számára a családdal töltött idő, azonban nem hódol be gazdáinak, kicsit önállóbb. Magas aktivitás és mozgásigény jellemzi, valamint viszonylag gyors kutyának számít 50 km/órás sebességével.

Afrikai oroszlánkutya – 40km/óra

Afrikai oroszlánkutya – 40kmóra

Nagyobb méretű, 35-45 kilogrammos kutya, marmagassága akár a 70 centimétert is elérheti. izmos, rövidszőrű, általában barnás színű.

Nagy mozgásigényű, és viszonylag gyors (40 km/óra), valamint könnyen képezhető. Hűséges és nagyon intelligens, azonban megfelelő nevelés nélkül önfejűvé válhat.

Összegzés

Ahogy az a leírásból is látható, a leggyorsabb kutyafajták – néhány kivételtől eltérően – érthető okokból magasabb mozgásigényűek is. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni a fajta kiválasztásakor.

A magasabb mozgásigényű kutyák megfelelő lefárasztása nem csak egészségügyi okokból fontos, hanem bizony a nevelés alapját is képezik. Hiszen a felgyűlt energia szinte minden esetben viselkedésbeli problémákat eredményez, mely egy tapasztalatlan kutyatartó számára sokszor nem kezelhető.

Emiatt a gazdi életstílusa és a kutyára fordítható ideje mindenképpen meghatározó kell, hogy legyen a döntés során.

May 11, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.