A legnépszerűbb kutyafajták itthon és külföldön 2023-ban

A legnépszerűbb kutyafajták itthon és külföldön

Bizonyára Neked is van gyerekkorod óta preferált, vagy éppen kedvenc kutyafajtád és jó esetben már boldog gazdija is vagy egynek. Ha netán még csak most gondolkodsz azon, hogy ideje lenne egy kutyussal bővíteni a családot, vagy csak kíváncsi vagy – elárulom, hogy melyek a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban a világon és kis hazánkban egyaránt. 

Annyit elárulok, hogy idestova 30 éve idén is a Labrador retriever fajták hódították meg a képzeletbeli dobogó legfelsőbb fokait.

Ha Neked sem mindegy, hogy milyen fajtájú kutyát veszel magadhoz hosszú évekre, akkor érdemes elolvasnod a cikket. Tarts velem és megtudhatod, hogy:

Melyek a legnépszerűbb kutyafajták a világon 2023-ban?

Melyek a legnépszerűbb kutyafajták Magyarországon 2023-ban?

Hogyan dől el, hogy melyek a legnépszerűbb kutyafajták?

A kisállat-gondozók és kutyasétáltatók nemzetközi intézete minden évben összeül és rangsorolja az adott év legnépszerűbb kutyafajtáit.

Ehhez a saját és más intézmények adatbázisait használják fel – ezek lehetnek tenyésztői és menhelyi eladási és örökbefogadási statisztikák, illetőleg az állatorvosok és intézetek által kiállított törzskönyvek, stb.

A kutyaimádók számára a kutya több mint egy házi kedvenc – családtag – és éppen ezért a kutyavásárlás előtt több tényezőt és szempontot is figyelembe vesznek. Lényegében ez az igény hívta életre ezt a rangsorolást.

A legnépszerűbb kutyafajták a világon 2023-ban (Top10)

Abszolút nem okozott meglepetést az idei rangsor első két helyezettje, hiszen idestova közel 30 éve ez a két fajta viszi el a képzeletbeli koronát, valószínűleg nem véletlenül.

Amelyik fajta nem szerepel a Top10-es listán, nem azt jelenti, hogy ne lenne népszerű, csupán ebben az évben éppen lecsúszott a legkedveltebb fajták tízes listájáról.

1. Labrador Retriever

Labrador retriver kölyök

Ez a fajta a világ minden táján nagyon népszerű – különösképpen az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban – nem véletlen, hogy idén is elvitte a pálmát.

Régebben kifejezetten arra tenyésztették őket, hogy segítsék a halászokat a hajókon. Manapság az egyik legjobb és legmegbízhatóbb családi kutyává avanzsált a fajta, hiszen rendkívül hűségesek, türelmesek és nagyon jól taníthatók.

A definíció, mely szerint „a kutya az ember legjobb barátja” abszolút erre a fajtára illik a leginkább.

2. Golden Retriever

A Golden elsősorban az Egyesült Államokban és Kanadában rendkívül népszerű, de természetesen Európában és a világ más részein is nagyon kedvelik.

Nem is csoda, hiszen ez a legbarátságosabb, legtürelmesebb és legjobban tanítható fajta. Nagyon szereti a kinti játékokat és korábban arra is használták, hogy visszahozza a lelőtt madarakat a vadászhoz. Ebből mára már csak az eldobálós-visszahozós játékok iránti mérhetetlen szenvedélye maradt meg. 🙂

3. Német juhászkutya

Német juhász kölyökkutya

Szintén majdnem minden évben dobogós helyen végzett eddig is ez a fajta, hiszen az egész világon sokan imádják és van is miért.

Az egyik legszófogadóbb, legkitartóbb és legjobban trenírozható kutyafajta. Nem is csoda, ha a legtöbb rendvédelmi szerv szerte a világon Német juhászokat alkalmaz – elsősorban a kiemelkedően magas intelligenciájuknak és okosságuknak köszönhetően.

Bizonyára Te is láttál már ilyen fajtát rendőrkutyaként, tűzoltósági – katasztrófavédelmi mentőkutyaként, drog-keresőként, vagy más csempészáru keresőként és persze őrkutyaként.

Mivel hajlamos túlságosan védelmezővé válni, így akár agresszív viselkedést is mutathat idegenek, és néha számára ismeretlen családtagok, barátok felé is. Erről korai és határozott neveléssel és jó szocializációval le lehet nevelni és tökéletes családi kutya válhat belőle (elsősorban a szukákból).

4. Bulldog

Elsősorban az USA-ban, Angliában és kis hazánkban népszerű. Ezt a fajtát úgy is ismerheted, hogy Brit, vagy Angol Bulldog és jellemző rá a ráncos és tipikusan „benyomott” fej.

Az emberekkel igen kedves és barátságos tud lenni, ám sajnos igen hajlamos a más kutyákkal, vagy másfajta állatokkal szembeni agresszióra. A Bulldog kifejezetten szereti a benti játékokat és szüksége is van napi szintű testmozgásra, mivel hajlamos a gyors elhízásra.

5. Francia bulldog

Fekete francia bulldog kölyök

Mi más következhetne a toplistán, mint a Bulldog miniatürizált változata, a Francia bulldog. Mára már az egész világon az egyik legkedveltebb fajta, de elsősorban az Egyesült Királyságban, Magyarországon és az Egyesült Államokban kedvelik leginkább.

Kellemes és barátságos természete és kis termete teszi népszerűvé a kutyatartók között. Nem igényel túl sok mozgást és teljesen elvan kisebb lakásban is, valamint a melegebb időjárást is jól tűri, ám csakúgy, mint a nagytesó, ez a fajta is hajlamos hízásra, ha nem figyelsz oda.

6. Uszkár

Ez a göndör szőrű szeretetgombóc nem véletlen került fel a top 10-es listára. Régóta nagyon népszerű mindegyik fajtája – a Standard, a Toy és a Mini uszkár is.

Meglepő egyébként, hogy a világon hol a legnépszerűbb: Japánban és Argentínában, emellett persze itthon is igen kedvelt.

Általában híres a birtokló természetéről és intelligenciájáról, nagyon jól tanítható és igen hűséges. Jó családi kutya és jelzőkutya válhat belőle megfelelő trenírozással.

7. Rottweiler

Rottweiler kölyök

Bármily meglepő, de az utóbbi években egyre többször bekerült ez a fajta a legnépszerűbb kutyafajták listájába.

Régebben húsos-kocsikat húztak és általában terheket cipeltek, manapság egyre több kerül rendvédelmi alkalmazásba is, mint rendőrkutya, mentőkutya, vagy éppen őrkutya – elsősorban Dél-Amerikában.

A fajta igen kedvelt Európában, köztük Magyarországon is. Korai és megfelelő neveléssel nem lesz fölöslegesen agresszív, de mindig megmarad az erősen védelmező jelleme. Egy határozott gazdi mellett nagyon szófogadó, jó természetű kutya válhat belőle, de nem feltétlen javasolt gyerek mellé.

8. Beagle

A Beagle az utóbbi pár évben vált igazán népszerűvé – elsősorban az Egyesült Királyságban és az USA-ban – és tökéletes családi kutyává, miután nagyon jól elvan a gyerekekkel (is).

Eredetileg vadászkutyának tenyésztették és a mai napig is arról híres, hogy kiemelkedően jó orra van – hasonló, mint a kopónak.

Ebben a fajtában rengeteg szeretet van, bundája pedig nagyon minimális ápolást igényel, ezért is jó választás.

9. Yorkshire Terrier

Nem meglepő, hogy a legnépszerűbb fajták közé bekerült a kis Yorkie, hiszen amellett, hogy egy igazi kis szeretetgombóc, nagyon sokáig él és szinte minden évben toplistás.

A világ szinte minden táján benne van a Top10-ben, de elsősorban Európában, köztük is Magyarországon a legnépszerűbb.

Régebben arra tenyésztették ezt a fajtát, hogy kisebb kártevőket kapjon el. Kis lakásban is tökéletes választás, mivel termetre is apró, abszolút nem agresszív és nagyon barátságos, emellett tökéletes kis jelző kutya.

10. Szibériai Husky

A Husky sok-sok éve imádott és keresett, nem véletlen, hogy a toplistában is szerepel évek óta. Elsősorban az Egyesült Államokban és Kanadában, valamint Oroszországban népszerű, de Európában – köztük kis hazánkban is – igen kedvelt.

Farkasra hasonlító kinézete és a gyönyörű kék, vagy barna szemei miatt ismert, de persze híres arról is, hogy tökéletesen alkalmazkodott a hideg, havas-jeges időjáráshoz, nem véletlenül – arra tenyésztették, hogy szánt húzzon ilyen zord körülmények között.

Elég jól tanítható, ha elég korán kezded a trenírozást, mert amúgy hajlamos az önfejűségre és öntörvényűségre. Jó házőrző, vagy akár terelő kutya is válhat belőle a megfelelő képzéssel, pár helyen rendőrkutyaként alkalmazzák.

A legnépszerűbb kutyafajták Magyarországon 2023-ban

A magyarországi Top10-es lista kissé eltér az összesített rangsortól, de kis hazánkban is több olyan fajta került be a legnépszerűbb kutyafajták közé, ami a világranglistán is előkelő helyen szerepel.

Magyarország egyébként kilenc fantasztikus kutyafajtával büszkélkedhet, de ezek közül mindössze egy került föl a népszerűségi listára.

Hazudnék, ha azt mondanám, nem értem az okát. De értem! A magyar fajták nagy részre nem házi kedvencnek lett kitenyésztve, hanem kemény melóra, csordaterelésre, tanya (nagy területek) őrzés-védelmére, vadászatra-halászatra és ezek a fajtajellemek nem tűntek el a süllyesztőben úgy, mint a világ más tájairól származó néhány munkakutya esetében.

Lássuk hát a legkedveltebb kutyafajták hazai listáját!

1. Német juhászkutya

Ahogy a korábbi években, úgy idén is ez a fajta viszi nálunk a koronát a legnépszerűbb fajták rangsorában. Fentebb már írtam róla bővebben is.

2. Francia bulldog

Volt már első helyezett is kis hazánkban korábban ez a kis mini-Bulldog. Ahogy fentebb írtam, az egész világon nagyon kedvelt ez a kistestű kutyus, pedig aztán szörtyög is, horkol is és nem is túl eszes, amit nagyon jól kompenzál a kedves és barátságos természetével.

3. Angol bulldog

Angol bulldog kölyökkutya

Hasonlóképp a kistestű tesóhoz, ez a fajta is igen kedvelt itthon, de a világranglista élmezőnyébe is bekerült. Fentebb már írtam róla.

4. Yorkshire terrier

A Yorki volt már dobogós a korábbi években és nem véletlenül. Nagyon szerethető, okos, ragaszkodó kis szeretetgombóc, aki ráadásul jó sokáig él – akár 16-18 évig is!

Tökéletes választás kis lakásba is, egyformán szeret szunyókálni és játszani is. Kis termetéhez képes igen aktív és rengeteg puszit osztogat a „falkatagoknak”, azaz Neked. 🙂

5. Magyar vizsla

Legkedveltebb magyar kutyafajta

Mint az előbb említettem, ez az egyetlen ősmagyar tenyésztésű fajta, amelyik felkerült a magyarországi Top10-es listára. Tökéletes vadászkutyának tartják az egész világon és egy-egy jó családból származó egyedért komoly összegek kerülnek kifizetésre külföldön.

Elragadó kinézete és türelmes természete miatt az egyik legjobb családi kutya szerintem! Nagyon jól kijön más állatokkal és gyerekekkel is, ellenben időben le kell nevelni a kertbe berepülő, vagy azon átszaladó madarak / mókusok utáni hajszáról.

Nagyon aktív, következésképpen csak akkor vállald be, ha képes vagy neki megadni a kellő fizikai és mentális leterhelést napi szinten.

6. Tacskó

Itthon kiváltképp kedvelt ez a kis, jellegzetes „kolbászformájú” kutyafajta. Nagyon jó jelzőkutya, eredetileg kisebb kártevők elkapására tenyésztették.

Ha korán leneveled arról, hogy mindenre és mindenkire ugasson, akkor alkalmas társasházi tartásra is. Eléggé önfejű, de azért jól tanítható, hűséges és szeretetteljes kis fajta.

7. Amerikai Staffordshire terrier

Amstaff kölyök

Az amerikai Staffordshire terrier avagy AmStaff egy igen kedvelt kutyafajta itthon. Okos, merész és magabiztos, de kedves természete van az emberek irányában. Híres a bátorságáról, nem ismer félelmet még veszélyes szituációkban sem.

Nagyon fontos viszont, hogy korán kezd el szocializálni és nevelni, mert hajlamos az önfejűségre és öntörvényűségre. Határozott és jó neveléssel egy megbízható, hűséges társ válhat belőle.

Lételeme a mozgás, valamint a mentális és fizikális kihívások – ezt érdemes biztosítani a számára, hogy ne váljon destruktívvá.

8. Csivava

Ez a kutyafajta a világ egyik legkisebbje és egy dologban abszolút első: ez a fajta él talán a leghosszabb ideig – egész pontosan akár 20 évig is!

Abszolút imád a figyelem központjában lenni, szerepelni, bohóckodni és néha bizony túlbecsüli a képességeit és nekimegy akár nagyobb kutyáknak is.

Eléggé temperamentumos, de nagyon sok szeretet van benne és szuper jelzőkutya.

9. Boxer

Boxer is népszerű kutyafajta

A Boxer egyre inkább népszerűvé válik és szépen halad előre a rangsorban. Marcona kinézete ellenére nagyon jó és barátságos természete van és megfelelő neveléssel tökéletes családi kutya válhat belőle.

Ettől függetlenül a boxer egy munkakutya, akinek szüksége van egy erőskezű gazdára és a napi szintű kiadós terhelésre, hogy egészséges maradjon.

Azért kell mellé határozott gazdi, mert a boxer állandóan kiskapukat keres és hajlamos átvenni az irányítást – különösképpen a kanok ilyenek, a szukák simulékonyabbak. Ezért ha ilyen kutyust szeretnél, válassz inkább szukát családi kedvencként.

10. Golden Retriever

Számomra meglepő módon a magyarországi top10-es lista alján foglal helyet a világranglistán közel 30 éve első-második helyet elfoglaló Golden.

Szerintem – és mások szerint is – az egyik legjobb családi kutya. Szuper türelmes, nagyon hűséges és telis-tele van szeretettel, emellett pedig az egyik legjobban trenírozható kutyafajta.

Bízom benne, hogy hamarosan följebb kerül a magyarországi listán is. Fentebb már írtam róla bővebben.

Összegzés

Mint láthatod a két legnépszerűbb kutyafajták ranglistája némileg eltérő, de azért sok az egyezés – legfőképpen a fajtákban és nem azok rangsorában.

Ha a Te kedvenc fajtád nem szerepel a listán, az nem azt jelenti, hogy valami gond lenne vele – és végtére is az a lényeg, hogy Neked milyen kutya dobogtatja meg igazán a szívedet!

Bízom benne, hogy sikerült pár értékes információval gazdagítanom tudásodat.

March 21, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.