A 15 legnépszerűbb rendőrségi kutyafajta

Legnépszerűbb rendőrségi kutyafajták

Talán kevesen tudják, de a kutyákat már egészen az 5. század eleje óta bevetik a bűnüldözésben. A modern K9 rendőrkutyákat más-más feladatokra képezik ki ezen a téren, és a különböző fajtákat, különböző területen vetik be.

Milyen feladatokat látnak el a legjobb rendőrségi kutyafajták?

Ezek a különleges állatok olyan feladatokat látnak el, mint a bombák, kábítószer kiszagolása, nyomkövetés vagy éppen bűnüldözés, keresés, és persze a mentés.

Néhány fajta pedig sokkal jobb ezekre a feladatokra, mint mások, fizikai és szellemi tulajdonságaik miatt is.

A rendőrségi kutyás egységek története

Hazánkban is létezik Kutyás Alosztály a Készenléti Rendőrségnél. Ha pedig azt mondom Kántor, akkor sokaknak ugorhat be a leghíresebb magyar rendőrkutya, akinek karrierje 1953-ban, 6 hónapos korában kezdődött.

Világszinten, ahogy említettem már a középkorban is használták bűnüldözésre a kutyákat, de szervezett formában csak az 1800-as évek óta. Az ötlet maga pedig Londonból ered, méghozzá a hírhedt Hasfelmetsző Jack esetében használták először őket.

Ettől a ponttól kezdve angol vérebekkel kezdték meg a munkát, akiknek kiváló szaglása, nyomkövető képesség abszolút tökéletesnek bizonyult a munkára. Egészen 1990-ig kell várni, hogy más fajtákat is bevessenek ilyen feladatokra.

Igyekeztek kifejezetten ilyen munkára kitenyészteni kutyákat. Később pedig elkezdték tudatosan képezni is őket ezekre a feladatokra a világ számos pontján. Ugyanolyan rendőrnek tekintik ezeket az állatokat, mint embertásaikat, akiknek bizony kijár a tisztelet.

Ha valaki erőszakosan lép fel velük szemben, az pénzbírsággal vagy akár börtönnel is járhat.

A legjobb és legnépszerűbb rendőrségi kutyafajták és képzésük

Nem nagy meglepetés, hogy a németjuhász a legnépszerűbb rendőrkutya, és erre minden oka meg is van. Persze, még számos más fajta is alkalmas lehet ezekre a feladatokra.

Ezek a kutyák már kölyökkorukban megkezdik a képzést, vagy már meglévő szolgálati ebekből képzik át őket más feladatokra. Olyan is létezik, hogy más-más országokból vesznek át kutyákat és tanítanak be. Tehát nincsenek különleges szabályok arra, hogy kiből lehet rendőrkutya.

Azonban ezt nem jelenti azt, hogy nem veszik komolyan a bűnüldözőszervek, mind a kiképzést, mind az utána következő időszakot. Még esküt is tesznek az újdonsült rendőrkutyák (persze, amolyan kutyásan, ugatva) :).

Ami a nyugdíjazásukat illeti, az világszerte eltérő. Ha például egy állat megsérült és nem tud teljesen felépülni, akkor mindenképp nyugdíjazni szokták. Valamint, ha túl öregek és betegek a munkához.

A terhes vagy szoptató kutyák vagy szabadságot vesznek ki vagy szintén nyugdíjazzák őket. Átlagosan olyan 6-9 évet szoktak dolgozni a rendőrkutyák.

Jöjjön a lista, amely talán tartalmazhat pár olyan fajtát, amelyek eddig ijesztőnek tűnhetettek, de most majd másképp fogunk rájuk gondolni ezek után.

1. Németjuhász

Németjuhász a legnépszerűbb rendőrségi kutyafajta

Nem meglepő módon ez a fajta a legnépszerűbb és a leggyakoribb rendőrkutya. Nem véletlenül, hiszen okos, gyors és rettenthetetlen.

Ők az egyik legintelligensebb és legtehetségesebb kutyafajták, akik gyorsan tanulnak és olyan pontosak, akár egy svájci óra. Jó szaglása miatt bevetik bomba vagy drogkeresésnél.

Erős és hűséges állat, így tökéletes társa lehet bármely rendőrnek.

2. Belga juhászkutya

Belga juhászkutya

Sokan összekeverik a németjuhászokkal, hiszen nagyon hasonlítanak.

Erős védelmi ösztönüknek és hűségüknek hála, a második legnépszerűbb rendőrkutyafajta. Bár kisebbek, mint a németjuhászok, pont ennek köszönhetik gyorsabb reakcióidejüket.

Azonos célokra tenyésztik és képzik ki őket is, főleg a bűnüldözésben vesznek részt.  Őket gyakrabban láthatjuk a reptéren, ahogy bombát vagy narkotikumokat keresnek. Alapjáraton nem agresszívek és könnyű őket kezelni, mert nagyon fegyelmezettek.

3. Boxer

Boxer a harmadik legnépszerűbb rendőrségi kutyafajta

Igazi sokoldalú munkakutyák, akik felbukkannak vagyonvédelemben, a katonaságnál és persze a rendőrségnél is. Háborúk alatt futárkutyákként is működtek, üzeneteket közvetítettek az ellenséges csapatok között.

A hűséges, barátságos és stabil boxerek pedig ma is nagyon népszerűek a rendfenntartó szervek körében. Németországban például az egyik leggyakoribb fajta.

Az, hogy máshol nem az egyik legnépszerűbb fajta erre a feladatra, annak az lehet az oka, hogy hajlamos bizonyos betegségekre.

4. Labrador retriever

K9 Labrador retriever

Eredetileg vadászati célokra tenyésztették őket, így különösen jó szaglással rendelkeznek. Az USA-ban az egyik legnépszerűbb fajta és főleg a már említett okok miatt, bomba és kábítószer kiszagolására használják.

Egy amúgy is nagyon népszerű kutyafajta, mivel barátságos, hűséges és okos is. Gyorsan tanulnak és szeretik az emberekkel való interakciót. 

Általában valamivel izmosabbak és karcsúbbak, mint az átlag labradorok, amelyek szembe jöhetnek velünk az utcán.

5. Doberman pinscher

Doberman rendőrségi kutya

Ha rendőrkutya, akkor sokaknak még a doberman ugorhat be, ha már csak a filmekből indulunk ki. Őket is már évtizedek óta használják ilyen feladatokra, bár nem olyan népszerűek, mint fenti társaik.

Érdemes hamar szocializálni és kézhez szoktatni, hogy ne legyen agresszív. A dobermann nagyon intelligens házőrző kutya, akit főleg arra használnak, hogy elkapja a bűnözőket, ráadásul imádja a munkáját és szeret terepen lenni.

Nagyon gyorsak, fittek és erősek, így tökéletesek erre a munkára, hiszen egész testalkatuk kialakítása alkalmas erre.

6. Véreb

Véreb

Rendszeresen említik az egyik legnépszerűbb rendőrségi kutyafajták között, hiszen nagyszerű nyomkövetők.

Nagy és erős kutya, aki még hetekkel azután is szagot tud fogni, hogy az illető eltűnt. 

Nem meglepő módon, régen vadászkutyaként használták, napjainkban azonban már nem a legnépszerűbb rendőrkutya.

Különösen hasznosak akkor, amikor gyerekeket kell megkeresni, mert nem agresszívak és szeretik a kicsiket.

7. Flandriai pásztorkutya

Flandriai pásztorkutya

Valószínűleg még nem hallottál róla és talán első látásra nem is tűnnek úgy, de már elég régóta használja ezt a fajtát is a rendőrség.

Szelíd, bátor és védelmező kutya, ha pedig kell, akkor agresszív. Bár ritkábban látni őket rendőrök mellett, mégis sokszor nagyon hasznosak, ha pedig elkezdenek morogni, biztos, hogy jobban teszi az illető, ha megadja magát.

8. Óriás schnauzer

Óriás schnauzer

Megvan még a Pityke című mese?

Marcipán, a hűséges schnauzer már ott is bizonyította micsoda jó kopó. Egy meglehetősen nagy, mégis csendes kutya, aki minden idegenre gyanakszik.

Agresszívvá válhatnak ha nyomot fognak. Rendkívül jó a szaglásuk, így különösen alkalmasak eltűnt személyek, gyanúsítottak felkutatására.

Sokszor használják őket mentésnél is, mivel jó a munkatűrő képességük és hűségesek, sosem adják fel.

9. Amerikai pitbull terrier

Amerikai pitbull terrier

Ezzel a fajtával csak a közelmúltban kezdtek el közösen dolgozni a rendőrök.

A kutyaviadalok miatt régen ritkábban alkalmazták őket, de aztán meglátták bennük a potenciált. Magabiztos, bátor, gyors és sportos, ezért elsősorban felderítésre, járőrözésre szokták használni.

10. Brie-i juhászkutya

Brie-i juhászkutya

Ha ránézel erre a hatalmas szőrgombócra, talán te magad sem hiszed el, hogy alkalmas lehet rendőrkutyának.

Pedig igen!

Kitűnő őrök lehetnek, illetve bűnüldözésben is be szokták őket vetni. Könnyen képezhető és bátor fajta. Sokszor kutatási, mentési, nyomkövetési feladatokra is alkalmazzák őket.

11. Airedale terrier

Airedale terrier

Sokáig a terrierek királyának nevezték ezt a fajtát. Sportos és hűséges, így nem meglepő, hogy az I. és II. világháború során katonai tisztek védelmére használták.

Napjainkban főként járőrkutyaként vetik be, régebben vadászatokon vették hasznát kiváló szaglása miatt.

12. Beagle

A Beagle népszerű rendőrségi kutyafajta, főleg a reptereken.

Szintén vadászatokon tűnt fel először az ember mellett, napjainkban pedig főleg reptereken használják, vagy kikötőkben, hiszen nagyon jó a szaglása.

Mivel kisméretűek, így könnyen beférnek olyan helyekre, ahova más nem, ami akár előnnyé is válhat, főleg, ha fel kell kutatni valamit.

Illetve kevésbé észrevehető testalkata miatt, így könnyebben tud lopakodni.

13. Cane corso

Cane Corso

Római harcikutyák leszármazottjai, így nem is volt kérdés, hogy be kell őket vetni a rendőrségnél. Éber, bátor és erős, a külsője pedig elég tekintélyt parancsoló.

Bár nem kifejezetten gyorsak, de a harapásuk az egyik legerősebb. Egyelőre nem túl népszerűek, de mivel nagyon jó munkabírásúak és alkalmazkodók is, így valószínűleg egyre népszerűbbek lesznek.

14. Német rövidszőrű vizsla

Német rövidszőrű vizsla

Egy másik remek egykori vadászkutya, akiből nagyszerű rendőrkutya vált. Lelkes, merész és nagyon intelligens, ezért könnyen is képezhető.

Nagyszerű nyomkövetők szaglásuk miatt. Nem agresszívek, szeretnek a gazdáik kedvében járni, ezért könnyű őket kezelni.

15. Holland juhászkutya

Holland juhászkutya

Egy kevésbé népszerű rendőrkutya fajtát hoztam a végére. Pedig megbízható, hűséges, éber, intuitív, okos és nem agresszív kutya. 

Kiváló járőr és felderítő, illetve sokszor vetik be drog vagy bomba felkutatására is. Kicsit könnyebb is őket kezelni, mint az agresszívabb társaikat, mint mondjuk a németjuhászt.

Összegzés

A legnépszerűbb rendőrkutya fajták nagyon hasznos társai a bűnüldöző szerveknek, akik legalább olyan nagy bedobással dolgoznak, mint embertásaik.

És bár meg vagyok győződve arról, hogy minden kutya csodálatos teremtmény, akad mégis néhány olyan fajta, amely tulajdonságai miatt alkalmasabb a rendvédelemben betöltött pozícióra.

March 6, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.