A legokosabb kutyafajták [20 intelligens kutya rangsorolva]

A legokosabb kutyafajták [20 intelligens kutya rangsorolva]

A kutyák intelligenciája számos módon alakot ölthet, ezért különböző tulajdonságaik miatt tekinthetünk rájuk az elme bajnokaiként. A legokosabb kutyafajták könnyen trenírozhatóak trükkök elsajátítására, és gyorsan képesek új információk befogadására. Vannak olyanok is akik, veleszületett ösztöneiknek köszönhetik szellemi előrehaladottságukat.

A kutyákat a gazdájuk felé tanúsított bizonyítási vágy és az örökölt tulajdonságaik motiválják abban, hogy bármit megtegyenek, amit kérnek tőlük. Minden kutya akkor aknázhatja ki a rejtett képességeit, ha gazdáik időt és energiát nem kímélve foglalkoznak kedvencük tanításával és nevelésével.

Egy eb akkor mondható okosnak, ha memóriakapacitását kihasználva, gyorsan, kevés ismétléssel képes új parancsokat megérteni majd pontosan végrehajtani.

Melyek a legokosabb kutyafajták?

A 20 legokosabb kutyafajta rangsorolva

Melyik volt a valaha élt legokosabb kutya?

Mire képesek a legokosabb kutyafajták?

Hogyan neveljünk okos kutyát?

Melyek a legokosabb kutyafajták?

A legokosabb kutyafajták.

Szerethető és hűséges társaink a kutyák, akik éles elméjükkel is képesek lenyűgözni bennünket. Ugyan a házi feladatot nem fogják helyettünk megírni, csak megrágni, mégis vannak olyan fajták, akik feltűnő értelmességük miatt lógnak ki a kutyák sorából. Termetük szerint 3 különböző csoportba sorolhatók a magas intelligenciával bíró fajták.

A legokosabb kistestű kutyafajták

1. Uszkár

2. Papillon

3. Puli

4. Pembroke Welsh Corgi

5. Törpe Schnauzer

6. Schipperke

A legokosabb közeptermetű kutyafajták

1. Boder Collie

2. Golden retriever

3. Shetlandi juhászkutya

4. Magyar Vizsla

5. Angol Springer Spániel

6. Belga juhászkutya

7. Rövidszőrű német vizsla

A legokosabb nagytestű kutyafajták

1. Német juhász

2. Dobermann Pinscher

3. Labrador retriever

4. Rottweiler

5. Ausztrál pásztorkutya

6. Bloodhound

7. Berni pásztor

Ismerkedj meg a 20 legokosabb kutyafajtával!

1. Border Collie

Border Collie a legokosabb kutya.

Az Anglia és Skócia határvidékéről származó terelőkutya hihetetlen állóképességgel bír. Az engedelmesség bajnokai vezetik az agility és terelőversenyek ranglistáit, valamit több kutyasportban is jeleskednek.

Intelligenciájuk, lelkesedésük és munkakedvük egészen a legokosabb kutya cím elnyeréséig repítette őket. Tökéletes pásztorkutya hírében állnak Skóciában és Walesben is, mivel nemcsak a jelzéseket képesek könnyedén elsajátítani, de felismerik a rutinszerű műveleteket is, így önállóan is sikerül felügyelniük a rájuk bízott nyájat.

Készséges együttműködés és szófogadás jellemzi őket, ugyanakkor figyelem hiányában gyorsan feltalálják magukat és rongálásba kezdhetnek.

Átlagosan kevesebb, mint 5 ismétléssel tanítható nekik egy-egy új vezényszó, ami nem kis teljesítmény egy kutyától.

Kimeríthetetlen energiatartalékaik napi szintű, aktív mozgást igényelnek. Egy Border Collie akkor lesz igazán boldog társad, ha sokat kirándulsz vele és lekötöd a figyelmét különböző kacifántos feladatokkal.

2. Uszkár

Intelligens uszkár.

A barátságos és aktív eb egészen a világranglista 2. pozíciójáig jutott intelligenciájával. Ne tévesszen meg extrém frizurájuk, ők az egyik legkönnyebben idomítható kutyák, ügyes vadászok és úszók.

Göndör szőrük mögött erős testalkat rejlik, ami nagy hasznukra válik, ha sportra vagy versenyekre kerül a sor. Értelmesek és tanulékonyak, még akár az emberi testbeszédet is képesek értelmezni.

Gyakran szerepelnek kutyakiállításokon, ahol fegyelmezetten viselkednek. Sokoldalúságuk és tanulási képességeik miatt, szinte bármilyen szerepben szépen megállják a helyüket, akár színpadi sztárként, figyelmes vakvezetőként vagy szorgalmas mentőkutyaként.

Szőrük hipoallergén és szagmentes, ezért a kutyaszőrre allergiás gazdik számára is ideális partnerek lehetnek. Boldoggá a mozgás és a szereplés teszi őket, ezért gondoskodj arról, hogy soha se unatkozzanak.

3. Német juhász

Német juhász a legokosabb nagytestű kutyafajta.

A német kutyafajta erős munkamorállal látta meg a napvilágot. Intelligenciája és rendkívüli alkalmazkodóképessége miatt gyakran képzik őket munkakutyának.

Hatalmas segítséget jelentenek a rendőrségnek, biztonsági szolgálatoknak vagy más fegyveres erőknek, amikor kiváló szaglásukat bevetve bombáknak, drogoknak vagy eltűnt személyeknek kell utánaszaglászni.

Segítőkutyaként sem utolsók, de ők a filmvásznak legelismertebb csillagai is. Elképesztő gyorsasággal és következetességgel tanulnak meg új készségeket, és testalkatuk alkalmassá teszi őket a legkülönbözőbb trükkök végrehajtására is.

Fizikai és mentális energiáik levezetése meglehetősen komoly feladat lehet a kevés szabadidővel rendelkező kutyatartók számára. Ezért főként aktív életvitelt élő gazda mellé illik leginkább az atletikus eb.

4. Golden retriever

Golden retriever labdával a szájában.

A Golden retrievereket a legokosabb kutyafajták között tartják számon. Nem véletlen szeretik rengetegen a barátságos és vidám természetük miatt is, ráadásul kiváló választás lehet gyerekek mellé. Persze ennél jóval több pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, például pallérozott elmével.

Briliáns képességeik miatt kiválóan teljesítenek munkakutyaként, terápiás-, mentő-, vadász-, kutató- és segítőkutyaként, sőt az engedelmességi versenyek bajnokai.

A Goldie derű és a pozitív gondolkodás életnagyságú ficánkoló szobra. A Skóciában eredetileg vadászatra tenyésztett kutya időnként elveszíti a fegyelmezettségét és egy kajla, játékos szőrgombóccá válik.

Imádnak a gazdával szaladni, hosszú túrákra menni, úszni és apportírozni. A házőrzés cseppet sem fekszik nekik, mert minden idegent gyanakvás nélkül rajonganak körbe. Képzéssel és szocializációval élethosszig hűséges és szófogadó eb lesz belőlük.

5. Dobermann Pinscher

Dobermann Pinscher nagyon értelmes.

Az 1800-as évek végén kezdték tenyészteni Németországban, azzal a céllal, hogy őrző és társasági kutya szülessen.

A Dobermannok szeretetteljesen és hízelgően közelítenek a kétlábú családtagok felé, az idegeneket pedig puszta kiállásukkal elijesztik. Megfelelő szocializációval és tréninggel megállják a helyüket bátor házőrzőként és kedves gyerekvigyázóként is.

Éles elméjüknek köszönhetően remek rendőrségi, katonai, mentő és terápiás kutya képezhető belőlük. Kivételes érzékük van a gazda érzelmeinek dekódolására, sőt valódi empataként tükrözik vissza gazdájuk kedélyállapotát.

Szeretnek a sétálni és minimális ragadozó ösztöneik miatt nem kell attól tartanod, hogy séta közben elkóborolnak, vagy üldözőbe vesznek kisebb állatokat.

6. Shetlandi juhászkutya

Okos Shetlandi juhászkutya.

Otthonáról, a Shetland-szigetekről elnevezett juhászkutya felettébb energikus, fürge, szeretetteljes és játékos fajta. Tulajdonságainak hála jól beváltak őrzőkutyaként, hiszen hosszú ideig egyedül őrizték a nyájat és élénken figyeltek a haszonállatokra leselkedő veszélyekre.

A szorgalmas és okos kutyafajta jól boldogul a felvigyázással és ügyesen terel, akár juhokról, akár a családról van szó.

Ragaszkodnak a saját territóriumukhoz és ugyan terelésre születtek, családban tartva mégsem hajlamosak az elcsavargásra. A mai példányok őseiknél termetesebbek és masszívabbak.

Köztudottan intelligensek és még humorérzékük is van. Akár 5 ismétléssel képesek új parancsokat elsajátítani, ezért a Sheltie-k állandó bajnokai az engedelmességi és agility versenyeknek is. Fáradtságot nem ismerve, folyamatosan mozgásban van, és neked is aktívnak kell lenned, hogy tartani tudd az iramot.

7. Labrador retriever

Labrador retriever eszes kutyafajta.

A Labrador retrieverek Kanada észak-keleti partjairól Új-Fundlandról származnak. Eredetileg halászhajókon dolgoztak, és segítettek a vízből felhozni a horogra akadt halakat.

Részben úszóhártyás lábukkal kiválóan úsznak, vízálló bundájuk megóvja őket a jeges víztől. Társaságkedvelő, szorgalmas vadászkutyák, akik szívesen tesznek gazdájuk kedvére, és épp ezért könnyen taníthatók engedelmességre.

Gyakran képzik őket munkára, például drogkereső, kísérő- vagy segítőkutyának. Barátságosságuk és szófogadásuk épp annyira fémjelzi őket, mint külső jegyeik.

Testalkatuk izmos és atletikus, ebből következik, hogy nagy mozgásigénnyel rendelkeznek. Ha nem gondoskodsz a hiperaktív ebek lemozgatásáról minden nap, bizony rongálásba kezdhetnek, amit a rózsabokraid és a rendszámtáblád bánhat.

Kiválóan teljesítenek agilityben, engedelmességi és apport versenyeken. Ha te magad is aktív életmódot folytatsz, és olyan kutyára vágysz, aki képes lépést tartani veled, akkor a Labradorban ráleltél.

8. Papillon

Gyors felfogású Papillon.

A Franciaországból származó csinos kis eb a legokosabb mini kutyának járó elismerést szerezte meg. (A második legokosabb kistestű kutyafajta.) Határozottan nem ölebnek való, mert aprócska termete ellenére igencsak aktív és briliáns házőrző jószág.

Az eredetileg patkányvadászként alkalmazott, arisztokrácia körében is közkedvelt ebek, manapság az engedelmességi vizsgák és sportversenyek sztárjai saját kategóriájukban.

Elbűvölő megjelenésük és bájos természetük egyenesen a rivaldafénybe kergette őket. Imádnak a figyelem középpontjában lenni, és a könnyedén elsajátított képességeikkel dicsekedni.

Tapasztalataik nyomán tanulnak, ezért pozitív megerősítéssel kiválóan idomíthatók szinte bármilyen trükkre. A pillangókutya nem való otthonülő gazdák mellé.

9. Magyar Vizsla

Magyar Vizsla nagyon leleményes.

A magyar kutyafajta büszkén foglalja el előkelő helyét a legokosabb kutyafajták rangsorában. Született vadászok, akik még a legsűrűbb bokrok között is kiszúrják a vadakat és könnyedén összeszedik őket.

Kitűnő szimatuk szinte csalhatatlan, ha vadak felkutatásáról van szó. Védelmező ösztöneik, fejlett érzékszerveik és éles elméjük miatt gyorsan házőrzőt faraghatsz belőlük.

A 17. századra kivívták az elitosztály elismerését és ma már gyakori látogatói a kutyakiállításoknak, amellett, hogy népszerű családi kutyák.

Barátságos és kiegyensúlyozott habitusú fajta, aki meglehetősen kötődik a gazdájához és a családjához, ezért nehezen tolerálja, ha egyedül hagyják.

Olyan gazdik számára ajánlott, aki naponta képes figyelmet szentelni a játékra és időt szakítani a közös mozgásra, például futásra, és nem zavarja, hogy kedvence mindenhová aranyszínű árnyékként követi őt.

10. Puli

A Puli rendkívül intelligens.

Különleges megjelenés jutott az Ázsiából származó Puliknak a védelmet nyújtó rasztás bundájukkal. Magyarországon pásztorkutyaként terjedtek el terelőképességeik miatt.

Mára már az egész világot meghódította bohókás külsejük és híres találékonyságuk. Jöhet bármilyen munka vagy időjárás, a kis raszták felkészülten, szorgalmasan és edzetten leselkednek neki a kihívásoknak. A Pulik rendkívül intelligensek, nagyon magabiztosak és fogékonyak gazdáig parancsaira.

Emberszerető fajta, aki védelmező tulajdonságaiknak köszönhetően jól tartható gyerekek, idősek és betegek mellett is.

Könnyen kiképezhetők, de korán meg kell tanítani nekik, hogy ki a főnök. Nem lehet őket irányítani, erős tartásuk van, mert csak azt a feladatot látják el, amihez kedvük van. Értelmetlen trükkökkel ne is próbálkozz, ők túl önérzetesek ahhoz, hogy bohócot csináljanak magukból. Nem áll messze tőlük a sértődés sem, ezért vigyázz, hogyan szólsz hozzájuk.

11. Rottweiler

Rottweiler kutya a fűben.

Az erős és hűséges munkakutya Németországból származik, ahol elődeik szarvasmarha-hajtással és szekerek húzásával ütötték el az idejüket. Épp emiatt ösztönös őrző-védő kutyák, akiket előszeretettel alkalmaznak a rendőrségnél, katonaságnál és a vámnál, de a gazdik otthonát is példásan védelmezik.

A család tagjaival kedvesen viselkednek és nyugodtan fekszenek a lábuknál, ehhez viszont a szükséges fizikailag leterhelni, átmozgatni robusztus testüket.

Kevésbé köztudott róluk, hogy valójában szerfelett intelligensek és még trükkök megtanulására is hajlandóak.

Masszív és izmos testalkatukkal könnyedén és megbízhatóan ijesztik el az illetéktelen behatolókat. Elengedhetetlen számukra az korai szocializáció, a kézhezszoktatás, valamint a következetes engedelmességi tréning, hogy jól nevelt, szófogadó társ váljon belőlük.

12. Ausztrál pásztorkutya

Ausztrál pásztorkutya jó képességű kutyafajta.

Ez a kutyafajta óriási fizikai és szellemi erővel rendelkezik, melyet agility-ben, terelésben, nyomkövetésben és engedelmességben kamatoztathatnak a megfelelő kiképzés után.

Az ausztráliai fajtát kifejezetten a kontinensen uralkodó hőség elviselésére, az ország nehéz és végtelen terepeire tenyésztették.

Módfelett intelligens ebek, akik nagy távolságokra is képesek hajtani a haszonállatokat, akiket napokig felügyelet nélkül őriznek. Éber és energikus fajta, aki elkötelezetten végzi a munkáját, ugyanakkor időnként nyitott némi rosszalkodásra is. 

Olyan gazdák mellé ajánlottak, akik képesek mind fizikailag, mind szellemileg kifárasztani az ebet, hogy cserébe egy engedelmes és hűséges társat kapjanak. Jó döntés őket állatok között, farmon tartani vagy sportversenyekre nevezni, hogy minél elkötelezettebb és kellemesebb társaság váljon belőlük.

13. Pembroke Welsh Corgi

Pembroke Welsh Corgi.

A világ egyik legnépszerűbb szarvasmarha-terelő kutyája a Pembroke Welsh Corgi. Aprócska mérete soha sem akadályozta meg abban, hogy hatalmas haszonállatokat tereljen.

A bundás kis testbe hatalmas elme szorult, ugyanis az egyik legokosabb kutyafajta. A walesi kutyus könnyedén megtanulja, hogy mi tartozik az ő fennhatósága alá, és képes az ismétlődő helyzetek felismerésére. Ez a készség improvizációt és kritikai gondolkodást igényel, melyre nagy szükség van a farmon élő kutyák körében.

A házi kedvencként tartott kutyák szeretnek mindig új trükköket tanulni, játszani és agilityzni. Még az angol királynő szívét is elnyerték és évtizedek óta szolgálják hűségesen a királyi udvart.

Hajlamosak terelni az embereket is, főleg a kisebb gyerekeket. A Corgi akkor a legboldogabb, ha feladatot kap a gazdájától vagy hosszú sétákra indulhat.

14. Törpe Schnauzer

Gyorsan tanítható Törpe Schnauzer.

A könnyen alkalmazkodó és barátságos Törpe Schnauzer megállja a helyét a gazdaságokban, kertes házban és lakásban tartva is.

A gyorsan tanítható ebet könnyű kiképezni különböző típusú feladatok elvégzésére. Amellett, hogy szeretnek vadászni, remek megfigyelő- és mintázatfelismerő-képességük jól jön az agility versenyeken is.

Szeretik a kihívásokat, amelyekben megcsillogtathatják szellemi képességeiket, így az engedelmességi versenyeken is gyakran szerepelnek.

Európában főként patkányvadászként és házőrzőként használták a sportos és élénk ebet. Emberszerető, engedelmes eb, aki imád a gazdája kedvére tenni. Ideális társaságot jelentenek sportkedvelő, aktív családokban, ahol kiélhetik hatalmas mozgásigényüket.

15. Angol Springer Spániel

Angol Springer Spániel.

Az Angol Springer Spániel az egyik legkeményebben dolgozó vadászkutya, akivel csak találkozhatsz. Kifejezetten terepmunkára tenyésztették őket, hogy felhajtsák a vadonélő madarakat a vadászok számára, majd összeszedjék az elejtett szárnyasokat.

Kiképezhetők hajón végzendő munkákra és különösen jól alkalmazkodnak a fegyverropogás hangjához is. Képesek vezényszavak nélkül is megérteni a parancsokat, ezért jól taníthatók például a sípszó által kiadott utasítások megértésére.

A Spánielek ügyesek a nyomkövetésben és a vadászatban, ugyanakkor kiváló társaságot nyújtanak gazdáik számára.

Ha őt választod társadul, biztos lehetsz benne, hogy szívesen elkísér bármilyen kirándulásra vagy kempingezésre. Energiája, állóképessége és éles elméje nem ismer határokat.

16. Belga juhászkutya

Furfangos Belga juhászkutya.

Az intelligens és független kutyát belga farmerek tenyésztették ki terelésre és őrzésre. Akkor lehetnek igazán boldogok, ha temérdek feladatot kapnak, ami mentálisan stimulálhatja és fizikailag is lefáraszthatja őket.

Nem szeretnek unatkozni, ezért ha nincs semmi feladatuk, akkor kellően intelligensek ahhoz, hogy találjanak valami elfoglaltságot maguknak, néha túljárnak még a gazdáig eszén is.

Vadászok, farmerek és aktív életmódot élő emberek megtalálják velük a számításaikat, hiszen kellő mennyiségű tanulnivaló és tennivaló mellett, képesek bebizonyítani rátermettségüket.

Közel állnak hozzájuk a kutyasportok, az agility, a nyomkövetés, a terelés, és ügyesen idomíthatók sokféle trükkre is.

17. Schipperke

Schipperke igen eszes kutya.

A belga kutyafajta közeli rokonságban áll a Belga juhászkutyával. Hozzájuk hasonlóan elmés teremtések, akik mindig foghatók a kemény munkára.

A kis lopakodó vadász ösztönösen üldözőbe vesz minden rágcsálófélét. Magas intelligenciájuk kihasználásához kölyökkorban engedelmességre kell nevelni őket, különben önállósulnak.

Vadászösztönük és kíváncsiságuk annyira erős, hogy bármilyen állatot megkergetnek, amin megakad a szemük. Kiképzéssel elérhető, hogy behívásra visszatérjen hozzád.

Bár méretük miatt kényelmesen tarthatók kis lakásban, ám született házőrzőként hajlamosak hangosan ugatni.

Intelligenciájukkal időnként nem tudnak mit kezdeni, és ha nem foglalod le őket játékkal, akkor bizony önfejűvé válhatnak. Az aprócska testben egy nagy, magabiztos és bátor kutya lakozik, aki meglepően jó őrzőképességekkel bír.

18. Bloodhound (Angol véreb)

Bloodhound keresőkutya.

A Bloodhound kutya szaglásánál nincs jobb a Földön, orruk elvezeti őket zsákmányukhoz, amit kitartóan keresnek, amíg rá nem lelnek. Épp ezért gyakran gondolják a kékvérű ebeket makacsnak.

Példátlanul megbízható szaglásuk miatt tartják őket intelligensnek, mert számukra minden illat jelentéssel bír. Kiválóan képezhetők nyomkövetésre, vagy keresett személyek felkutatására, ezért a bűnüldöző szervek előszeretettel fordulnak hozzájuk segítségért.

Természetük nyugodt és kiegyensúlyozott, azonban nagyon önállóak, így hajlamosak figyelmen kívül hagyni a gazdát, ha nyomra akadnak.

Mérsékelt mozgásigénnyel rendelkeznek, amit kizárólag pórázon történő sétáltatással lehet kielégíteni, ugyanis félő, hogy az eb bármikor szagot foghat és a préda irányába eredhet.

19. Rövidszőrű német vizsla

Rövidszőrű német vizsla kivételesen okos.

A német fajtát kifejezetten vízimadár vadászatra tenyésztették. Különlegessége, hogy többféle feladat ellátására is képes a terepen, legyen szó az apróvadak felkutatásáról, vagy behozásáról vízben és szárazföldön egyaránt.

A szenvedélyes vadászkutya kivételes önbizalommal és önkontrollal bír, mely segít nekik megtalálni a prédát, amit nagy teherbírásának köszönhetően kitartóan követ.

A sokoldalú eb hihetetlenül játékos, okos és szeretetteljes társ, aki legszívesebben minden idejét emberek közelében töltené. A hűséges kutyafajta jókora energiával bír, ezért főként aktív családokban találja meg a helyét.

20. Berni pásztor

Berni pásztor barátságos és okos kutya.

A Berni pásztor elsősorban kedves és szeretetteljes habitusáról ismert, mivel nagyon szelíden bánik a gyerekekkel és más állatokkal egyaránt.

A barátságos óriás emellett nagyon okos is! Könnyen taníthatók neki új trükkök és parancsok, amiket egészen gyorsan megért.

Kiváló megfigyelőképessége, területvédő ösztöne és hallása remek házőrzővé teszi őket. Vadászösztöne miatt nemcsak a betolakodókat ijeszti el, hanem még a kisállatokat is elkergeti.

Mindenfajta változást higgadtan és nyugodtan kezelnek. Ennek a nagytestű kutyafajtának hatalmas mozgásigénye van, ezért aktív, hosszú sétákat kedvelő családokban lelnek igazi otthonra.

Melyik volt a valaha élt legokosabb kutya?

A legokosabb kutya címét egy Chaser nevű Border Collie birtokolja. Bár a legokosabb fajta sokak számára szubjektív lehet, mégis Chaser figyelemre méltó eredményeket ért el, amivel kiérdemelte a legnagyobb elismerést.

Chaser a legokosabb kutyák közül is kiemelkedett!

Chaser a legokosabb kutya képes volt megkülönböztetni 1000 különböző játékának a nevét, sőt rengeteg tárgyat felismert a háztartásban, amit kérésre oda is vitt a gazdájának. Bizonyára hasznos kis segéd lehetett a rendrakásnál.

Mire képesek a legokosabb kutyafajták?

Az igazán okos kutyák remek problémamegoldó képességgel rendelkeznek és rendkívül agyafúrtak. Ugyan sok trükköt megtaníthatsz nekik, mégis az adaptív intelligencia az, amit önállóan fejlesztenek ki maguknak.

Az adaptív intelligenciát saját megfigyeléseik és következtetéseik alapján fejlődik ki náluk. Segítségével képesek rájönni, hogy hogyan szabadulhatnak egy helyzetből, vagy hogyan oldhatnak meg különböző feladatokat.

Ez az a szituáció, amikor az ész nyer az erő felett, és ahelyett hogy tönkretennének különböző tárgyakat, inkább megfejtik, hogyan bonthatják ki, hogyan kerülhetik meg vagy ugorhatják át. Ez a fajta tudás hasznosnak bizonyul akkor is, ha valódi munkára kerül a sor, például vakvezetésre vagy nyomkövetésre.

Hogyan neveljünk okos kutyát?

Hogyan neveljünk okos kutyát?

Okos kutyát nevelni nem ördöngösség, csupán megfelelően és következetesen kell tanítani őket már egész pici kortól. Minden kutya képezhető, és ennek a legjobb módja a motiváció, valamint a pozitív megerősítés, amivel elősegíthető a tanulás folyamata.

Tippek okos kutya neveléséhez

  • Mindig dicsérd meg a kutyádat, amikor valamilyen feladatot helyesen végez el, hogy megerősítsd abban, hogy jól cselekedett.
  • A kutyák intelligenciája úgy fejlődik a legjobban, ha sok időt töltenek a gazdáikkal, akiktől játék közben sok mindent elleshetnek.
  • Az interaktív játékok és a kutyasportok szellemileg és fizikailag is stimulálják az ebeket.
  • A rendszeresen ismétlődő feladatok lehetővé teszik, hogy gyakorolják és tökélyre fejlesszék tudásukat.
  • Az okos kutyafajták több figyelmet, stimulációt és feladatot igényelnek, hogy kielégítsék tudásvágyukat és szabad szellemi kapacitásaikat.
  • Rendszeresen sportolj velük, vidd őket kirándulni vagy kutyasportokat gyakorolni. A fizikai mozgás mellett ilyenkor az agyuk is jár, ingerlik őket a hangok, a szagok és a környezet minden eleme. Az őket ért ingereket elraktározzák a memóriájukba, és előhívják, amikor szükségük van rá.
  • A korai szocializáció és tanulás megalapozza a tanulási kedvüket és a változásokhoz való alkalmazkodóképességüket. Minél hamarabb ráhangolódik egy négylábú a gazdára, annál könnyebben lesz idomítható.
  • Beszélj gyakran a kutyához, fogalmazz meg kéréseket, parancsokat felé akár szavakkal, akár kézjelekkel, melyeket rendszeres ismétléssel képes lesz értelmezni.
  • A kölykök életük első 16 hetében a legfogékonyabbak a külvilágra. Ez az időszak kulcsfontosságú a szocializációban, ezért az első hónapokban ismertess meg velük különféle helyszíneket, idegen embereket és állatokat, hogy könnyebben elfogadhassák őket. Minél hamarabb kezded a kölykök tanítását, annál valószínűbb, hogy okos és könnyen trenírozható eb válik belőlük.
  • A tanítás elején a főbb parancsokra tanítsd meg őket, például az ül vagy fekszik szavakra, hogy az alapvető engedelmesség korán berögzüljön számukra.

A kutya tréningezése egy olyan feladat, ami soha nem ér véget, mert a körülöttük zajló események mindig változni fognak, amikhez meg kell tanítanod őket alkalmazkodni.

Összegzés

A legokosabb kutyafajták származásuktól és méretüktől függetlenül egy dologban biztosan nagyon hasonlítanak egymásra. Amellett, hogy remek társaságot nyújtanak az egész családnak, mindegyikük nagyon hatékony, ha tanulásra kerül a sor.

Gyorsan és pontosan ismerik fel az új helyzeteket, képesek alkalmazkodni mindenfajta változáshoz. A legokosabb kutyák néhány perc gyakorlás után megértik, hogy mit kérnek tőlük gazdáik, és szófogadóan végrehajtják az újonnan tanult utasításokat.

Kivételes tehetségként, akár több, eltérő módon kiadott parancsot is képesek megérteni, legyen szó kézjelekről, beszédről, sípszóról vagy más hangjelzésről.

Különféle munkák elvégzésére és egyéb szabadidős tevékenységekhez más-más kutyafajtával érhetsz el nagyobb sikereket. Ha olyan kutyát keresel, aki jól illeszkedik a kisgyerekes családba és megbízhatóan vigyáz a szeretteidre, sőt még hajlandó pörgéssel-forgással szórakoztatni a kicsiket is, akkor feltehetően egy Golden retrivert, Labradort vagy Papillont keresel.

Ha aktív sportoló vagy és társaságot keresel a hétvégi úszáshoz, kerékpározáshoz vagy futáshoz, például a Border Collie, a Vizsla vagy a Törpe Schnauzer lesz neked való. Házőrzésre, telephelyőrzésre, rendőrkutyának, nyomkövetőnek inkább válassz Német juhászt, Dobermannt vagy Rottweilert.

Nézz utána a fajták sajátosságainak, hogy olyan ebet választhass, aki boldogan alkalmazkodik az életviteledhez és örömmel teljesíti kívánságaidat.

August 7, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.