A 10 “legrosszabb” kutyafajta, melyek nem valók elsőkutyásoknak!

Legrosszabb kutyafajták, amelyek nem illenek kezdő kutyatulajdonosokhoz

Abban talán megegyezhetünk, hogy a kutyák csodás háziállatok, azonban nem minden fajta passzol minden gazdához. Függ a gazda életmódjától, és a kutya habitusától, hogy mennyire fognak jól kijönni. Ez különösen igaz akkor, ha az illetőnek előtte sosem volt még kutyája.

Legrosszabb kutyafajták, amelyek nem illenek kezdő kutyatulajdonosokhoz

Oké, az elején szögezzük le: nincs olyan, hogy rossz kutya! Olyan van, hogy nem hozzánk és a tapasztalatainkhoz illő kutyát választunk.

Sok mindentől függ persze, hogy egy kutya és az újdonsült gazdi összeillenek-e majd. A különböző kutyafajtáknak eltérő temperamentumok, jellegzetességük és viselkedésük van.

Lényeges pont a képezhetőség és az agresszió, valamint az energiaszint és a makacsság.

A fajták betaníthatósága és agressziója

A kutatások bebizonyították, hogy egyes fajták genetikailag agresszívebbek. Az agyuk szerkezetének köszönhetően bennünk sokkal nagyobb a vágy a prédahajtársra.

A szakirodalom arra is kitér, hogy egyes fajtákat kiképezni is sokkal nehezebb viselkedésük, merészségük, aktivitásszintjük és a szociális készégik miatt. Aki pedig először válik kutyatulajdonossá, annak ijesztő lehet egy nyugtalanabb, impulzívabb és kevésbé kontrollálható állat.

Hiszen ilyenkor sokkal több tapasztalatra, türelemre lesz szükség a tulajdonost illetően. Ha pedig az újdonsült gazdi nem rendelkezik ezzel-és honnan is rendelkezne-akkor sajnos lehet, hogy kevésbé tud megakadályozni egy esetleges balesetet mondjuk.

Egy 2019-es tanulmány szerint, amely kifejezetten a borzoi, a csau csau és bernáthegyi képezhetőségére összpontosított, megállapította, hogy ezek a fajták sokkal nehezebben irányíthatók, mint mondjuk a collie vagy a német juhász. Ezek a fajták kiemelkedtek abban, hogy mennyire hallgatnak a gazdájukra és követik a parancsokat.

Tehát fontos figyelembe venni az adott fajta mennyire kepézhető, agresszív, illetve mennyire magas az energiaszintje, mozgásigénye, hogy letudjuk vonni a következtetés, mely fajták illenek inkább egy tapasztalatlan gazdához.

10 legrosszabb kutyafajta elsőkutyás gazdáknak

Az alábbiakban bemutatom azt a 10 fajtát, amely bizonyos tulajdonságai miatt nagyobb tapasztalatot, figyelmet és türelmet igényel és gondozásuk kicsit nehézkesebb, de persze nem lehetetlen.

Legyünk őszinték magunkkal mielőtt kutyát választunk és gondoljuk át mennyi időnk, türelmünk és lehetőségünk van valóban figyelni az adott állatra.

1. Skye terrier

Skye terrier elég kezelhetetlen kutya

Remek kis kutyáról beszélhetünk, de az biztos, hogy nagyon makacsok és szeretik, ha úgy mennek a dolgok, ahogy nekik tetszik.

A Skye terrier rendszeres mozgást igényel, tehát sok sétára lesz szüksége, hogy fitt és persze boldog maradjon. Hosszúra megnövő szőrük kifejezetten sok gondoskodást igényel, hiszen könnyen eltakarhatja például a szemüket.

Kifejezetten sok fürdésre és fésülésre van szükségük. Szóval kissé körülményesek ilyen téren, és nagy odafigyelést igényelnek, ami talán nem az elsőkutyás gazdiknak való.

2. Cane corso

Egy igazi őrző kutyáról beszélhetünk, akit eredetileg vaddisznók vadászatára használtak Olaszországban. Hatalmas kutyák, akik még makacsok is.

Képesek az egész otthont uralni, hiszen szeretik iránytani a dolgokat. Emellett érdemes kiemelni, hogy viszont nagyon tud kötődni, és igazán jó barátja tud lenni tulajdonosának.

Sőt, az is biztos, hogy nagyon fogja óvni őt. Mindezek ellenére, ha még sosem volt kutyád, inkább ne őt válaszd elsőre.

3. Treeing walker mosómedvekopó

Treeing walker a legrosszabb kutyafajta a kezdő kutyatartóknak

Ez a fajta valóban nem a legjobb választás azoknak, akik előtte még sosem tartottak kutyát. Sportosok, és sok mozgásra van szükségük, hogy fittek maradjanak.

Nagyon versenyképesek és messziről híresek kitartásukról. Eredetileg a vadonban élő mosómedvék felkutatására tartották őket. Ha te magad is nagyon aktív életmódot folytatsz, akkor esetleg jó lehet számodra, de ha nem, akkor inkább messziről kerüld el.

Energiaigényük miatt nagy térre is szükségük van, szóval ezt is vedd figyelembe. Így, ha nem kertes házban, vagy nagy laskában élsz, inkább felejtsd el a mosómedvekopót.

4. Border collie

Nagyszerű kutyák, akik nagyon jó munkatűrő képességgel is rendelkeznek. Nagyon energikusak, ráadásul kifejezetten intelligensek is.

Kiváló társak és segítőjük az embereknek. Szeretik a munkát és nagyon jól el is végzik azt. Tehát szellemileg és fizikailag is le kell foglalni ezt a fajtát.

A Border collie amúgy könnyen irányítható, igazán intelligens kutyafajta. Egy “baj” van vele: nagyon sok testmozgásra lesz szüksége! Ha te nem tudod garantálni számára ezeket, akkor nem ő a neked való kutya.

5. Angol véreb

Angol véreb kutyák nem elsőkutyás gazdáknak valók

Bár a nevük elsőre elrettentő lehet, nagyon tudják szeretni a gazdijukat. Ellenben az irányítást már kevésbé kedvelik, mivel elég makacsok.

Nagyon jó a szaglásuk, ami tökéletes vadászkutyává teszi őket. Ha pedig szagot fog, akkor biztos lehetsz benne, hogy utána megy, még ha téged is magával kell vonszolnia.

Hajlamosak más kutyákat is kergetni, így elég nehéz őket kezelni, főleg ha nincs tapasztalatunk. Nagyon aktív kutya, aki fizikailag és lelkileg is igényli, hogy törődjünk és figyeljünk rá.

Ha pedig nem kapják meg, akkor elkezdenek rosszalkodni, csak, hogy magukat szórakoztassák.

6. Tibeti masztiff

Ő a Himalája hegységből származik és kifejezetten családok védelmére használták. Éjszaka engedték ki őket, hogy figyeljenek a nyájra és a családra.

Emiatt lettek nagyon függetlenek.

Sajnos agresszívak tudnak lenni az idegenekkel szemben, mivel igazi őrzőnek tenyésztették őket. Már kölyökként el kell kezdeni őket nevelni és szocializálni. Első kutyásoknak talán túl nagy kihívás lenne.

7. Ausztrál pásztorkutya

Ausztrál pásztorkutya nehezen irányítható

Egy nagyon hűséges fajtáról beszélhetünk, akinek eredetileg a terelés volt a feladta. De másrészt nagyon makacs is.

Ha pedig úgy érzik nincs feladatuk, nincsenek lefoglalva, könnyen nyugtalanná válhatnak. Nagyon sportosak, és nagy a mozgásigényük, így erre is oda kell figyelni náluk. Így maradnak boldogok és stresszmentesek.

Viszont idegenekkel szemben könnyen agresszívvá tudnak válni, aminek a kezelése nagy feladat lehet egy kezdő gazdi számára. Ráadásul könnyen átveszik a hatalmat felettünk, ha nincsenek megfelelően nevelve.

8. Akita

Ez a hatalmas kutya Japánból származik. Testalkatából adódóan nagyon erős, aminél már csak az ösztönei erősebbek.

Hatékony örzőkutya, de nem szeretik az irányítást, ezért sok képzést igényelnek. A hangulatuk nagyon gyorsan tud változni: egyik percben még nagyon nyugodtak, aztán hirtelen agresszívvá válhatnak.

Így kifejezetten oda kell rá figyelni, ha gyerekek vagy más állatok is vannak a háztartásban. Korán el kell kezdeni a szocializációjukat, hogy megszokják az embereket és állatokat egyaránt.

Ez a fajta hatalmas elköteleződést igényel, és ha ezt nem tudjuk neki megadni, jobb ha kihúzzuk a lehetséges kutyák listájáról.

9. Szibériai Husky

Szibériai Husky

Bár a látványuk önmagában is lenyűgöző, ezek a hatalmas kutyák sok figyelmet igénylenek, és rengeteg teret és mozgást.

Az étrendjükre is nagyon oda kell figyelni, hogy egészségesek maradjanak. Igazi munkakutyák, akik akkor boldogok, ha mindig van valamilyen feladatuk vagy csinálhatnak valamit.

Arra tenyésztették őket, hogy szánt húzzanak és mindig keressenek valamit. Nekik nem elég egy rövid séta, és kis helyen se fogja jól érezni magukat. Illetve nem árt figyelni a környezetében a többi háziállatra.

Igazi ragadozókutyák, akik egyik pillanatról a másikra képesek változni, így nem a legjobb választás egy tapasztalatlan gazdának.

10. Rottweiler

A rottweiler egy hatalmas kutya, és jobb elkerülni az első kutyásoknak. Bár ránézésre ijesztőnek tűnhet, nagyon is szeretetteljes állat, ha jól van szocializálva.

Ellenben könnyen elveszíthetjük felette a kontrollt, mivel elég makacs fajta. Igazi védelmező állatok, akik emellett nagyon hűségesek is. Azonban tudni kell őket kezelni, különben a fejünkre nőnek.

További kutyafajták, akik nagyobb tapasztalattal rendelkező gazdik melé valók

Hoztam még pár fajtát, akik bár a top 10-es listára nem kerültek fel, de jobb ha nem választjuk őket, ha még nincs tapasztalatunk.

Mielőtt ezek közül bármelyiket is választod, győződj meg róla, hogy képes vagy kezelni.

Egyik kutya se rossz, csupán intelligenciája vagy energiaszintje miatt nagyobb kihívást jelenthet.

Így nem árt jobban utánuk nézni.

 • Shiba inu
 • Dalmata
 • Bullmasztiff
 • Weimari vizsla
 • Csau csau
 • Belga juhászkutya
 • Alaszkai malamut
 • Shar pei
 • Airedale terrier
 • Bernáthegyi
 • Német juhászkutya
 • Beagle

A képzés és a személyiség fontossága a nehezebben kezelhető fajtáknál

Persze a fentebb olvasott tulajdonságok, csupán általános dolgok, hiszen egy kutya személyisége sem egyforma és sok mindentől függ, milyen típus lesz az adott állat.

Hiszen még egy amúgy aktív fajta között is akadhat olyan kutya, aki mégis alacsonyabb energiaszintű. Illetve, ha mi magunk aktív életet élünk, akkor akár a fenti kutyák közül is passzolhat hozzánk valamelyik.

A megfelelő képzés minden kutya tekintetében kihagyhatatlan, ezzel mindenképp számolni kell, ha kutyatartásra adjuk a fejünket. Egy nagy energiájú kutyából pedig nagyon jó társ lehet, ha megfelelően tartjuk és neveljük.

Ismerjük meg a kutyát mielőtt hazavisszük

Ne felejtsük el, hogy a kutyáknak mentális és fizikai stimulációra is szükségük van. Mindig szánjunk időt arra, hogy jobban megismerjük a kutyát, mielőtt hazavisszük. Hiszen ez hatalmas felelősség, és az állatnak sem jó, ha már csak nálunk derül ki, hogy nem tudjuk számára biztosítani a megfelelő feltételeket.

Választhatunk mentett kutyát

Ne csak fajtiszta kutyákban gondolkodjunk. Keressük fel a helyi menhelyeket, ahol rengeteg mentett kutya várja, hogy jobb sorsa lehessen.

Ilyenkor annyi a probléma, hogy sok esetben nem tudunk az állat előéletéről, így érhetnek meglepetések. Ennek ellenére a menhelyen élő kutyákat már jól ismerik az ott dolgozók, így betudnak nekünk számolni az adott állat személyiségéről és ez alapján is tudunk dönteni.

Első kutyásoknak, talán ez az egyik legjobb lehetőség, sőt, így még jót is teszünk a nehézsorsú állatokkal.

Felmerülő kérdések a kutya kiválasztásával kapcsolatban

Nézzünk pár alapkérdést, ami még felmerülhet a témával kapcsolatban…

Melyik kutyafajta a legjobb első kutyatulajdonosok számára?

Megfelelő választás lehet a papillon, agár, labrador, uszkár, spániel, máltai selyemkutya, és a keverékek is.

De persze mindez egyénfüggő, így nem kizárólag ezek a fajták valók az elsőkutyásoknak.

Melyik a legveszélyesebb fajta?

A legveszélyesebbnek tartott fajták listáján szerepel az amerikai pitbull, rottweiler, németjuhász, szibériai husky, bullmasztiff és az amerikai bulldog.

Ezek a kutyák csak az igazán tapasztalt gazdiknál vannak jó kezekben, akik megfelelő edzés, kiképzés mellett kordában tudják őket tartani.

Melyik a legegyszerűbben kezelhető fajta?

Ha az a vágyad, hogy minél kevesebb gondod legyen a kutya körül, akkor érdemes például, francia bulldogot, bichon frisé-t, colliet vagy golden retrievert magunkhoz venni.

Melyik kutyafajta él a legkevesebb ideig?

Amikor kutyust választunk, szempont lehet az is, hogy mennyi ideig lehet velünk, hiszen minden állat elvesztése fájdalmas.

Az egyik legrövidebb várható élethosszal rendelkező fajta a bordeaux-i dog, aki átlagosan csak 5-8 évet él.

Melyik a legerősebb kutyafajta?

Ide tartozik a rottweiler, szibériai husky, németjuhász, doberman, bernáthegyi és az alaszkai malamut is.

Ezek közül páran felkerültek a 10-es listára is, mivel erős fizikai és mentális stimulációra van szükségük ahhoz, hogy kordában tudjuk őket tartani.

Melyik a legnyugodtabb kutyafajta?

Az egyik legnyugodtabb fajta a golden retriever, skót szarvasagár, angol agár, angol bulldog és a pireneusi hegyikutya.

Melyik a legegészségesebb kutyafajta?

A legegészségesebbek közé tartozik az ausztrál pásztorkutya, csivava, angol agár, pudli, vizsla, ausztrál juhászkutya.

Melyik kutyafajta a legnehezebben képezhető?

Nehezen képezhető a beagle, rottweiler, szibériai husky, a kínai shar pei és az afgán agár.

Összefoglaló

Ha arra adnánk a fejünket, hogy szeretnénk kutyatulajdonosok lenni, akkor jól gondoljuk meg melyik fajtát választjuk.

Illetve azt sem árt előtte megnézni, mi mennyi időt, energiát tudunk szánni majd az állatra. Vegyük figyelembe a gondozására, valamit a mentális igényeire mennyi időt tudunk szánni. Fontos az is, hogy laskában, házban élünk-e már csak a területi igényeik miatt is.

Mindig nézzünk utána az adott fajtának és a kutyának, akit szeretnénk, -hiszen minden kutya más- és jó felkészülni erre.

March 11, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.