A 21 legszebb kutyafajta és jellemzőik

A 21 legszebb kutyafajta és jellemzőik

A különböző kutyafajtákról számos lista készül, melyek a leendő gazdik választását szokták segíteni. Nincs ez másképp a legszebb kutyákkal sem.

Sokak számára a legfontosabb szempontok közé az aktivitás és energiaszint, a különböző egészségügyi problémák, valamint a gyerekekhez és családhoz való viszony tartozik. Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen a kutyatartás nagy felelősség, és fontos a különböző fajták részletes leírását ismernünk.

Ezek mellett többünknek fontos az adott fajták kinézete is – az alábbi listában pedig megtalálhatjátok a 21 legszebb kutyafajtát. Tarts velem és ismerd meg őket!

A legszebb nagytestű kutyafajták

A legszebb közepes méretű kutyafajták

A legszebb kistestű kutyafajták

A legszebb nagytestű kutyafajták

1. Szibériai husky

Husky az egyik legszebb kutyafajta

A szibériai husky a leggyorsabb kutyák közé is bekerült, azonban egyedi kinézete miatt a világ legszebb kutyái között tartják számon.

Bundája közepes hosszúságú, fehér-fekete vagy fehér-barnás színű. Egyedi kinézetük egyik legfontosabb pontja kék szemük, azonban gyakran előfordul, hogy az egyik szemük barna.

2. Német juhászkutya

Gyönyörű német juhászkutya.

Erős és izmos kutyák, ék alakú fejjel, felálló fülekkel és ferde metszésű szemekkel. Bundájuk közepes vagy hosszabb szőrű lehet, fekete és barna színekben jellemző.

Előfordul azonban egyszínű is, leggyakrabban fekete, nagyon ritkán pedig akár egyszínű fehér is.

3. Doberman

Szép doberman szuka kutya.

Impozáns és elegáns megjelenésű, vékony és izmos kutya. Szőre rövid és fényes, aljszőrzete pedig nincs. A fekete és barna színek keveréke a legjellemzőbb, bár nagyon ritkán előfordulhatnak kékes, fehér és világosabb sárgás barna árnyalatokban is.

Feje hosszúkás, fülei fellállóak, szeme legtöbbször barna színű.

4. Akita

Akita portré

Izmos és erős kutya, fajtájára jellemző egyedi visszakanyarodó farokkal. Füle felfelé áll, feje pedig jellegzetes háromszög formájú.

Színeit tekintve több árnyalatban is előfordulnak: leggyakrabban szezám (halván vöröses barna), fehér vagy sötét szürke és csíkos. Mindegyik esetben jellegzetesek a fehér foltok a mellkason és a hason, a lábak belső oldalán, valamint arcuk egy részén.

5. Német dog

Impozáns német dog

Ezen fajta már a méretének köszönhetően is impozáns megjelenésű, hiszen akár 90 kilogrammot is elérheti. Nagy méretének ellenére nem robosztus, hanem elegáns és izmos kutya.

Szőre rövid és selymes, három hivatalos színe lehet: kék, sárga csíkos, fekete foltos. A sárga általában valamilyen arany árnyalatú, fekete csíkokkal. A feketéken pedig fehér foltok találhatók.

6. Perzsa agár

Perzsa agár

Nagyobb termetű, vékony és izmos kutya. Feje hosszúkás és keskeny, szőre rövid, azonban fülén és farkán hosszabb.

Színét tekintve sok változata van: egyszínű fekete, fehér, vörös, izabella színű, illetve fekete-fehér-rőt.

7. Ír szetter

Elegáns Ír szetter.

Igazán egyedi megjelenésű fajta, jellegzetes vöröses hullámos hosszú bundájával összetéveszthetetlen a többi fajtától.

Színe egyedül az árnyalatban szokott eltérni, ugyanis a világosabb barnás árnyalattól az élénkebb vörösig előfordulhatnak változatok. Elegáns megjelenésű, hosszúkás fejjel, sötétbarna szemekkel és lelógó füllel.

A legszebb közepes méretű kutyafajták

8. Ausztrál juhászkutya

Legszebb kutya, Ausztrál juhászkutya.

Erős és izmos alkatú kutya, közepes méretű és robosztus. Hosszú, tömött szőrű, melynek változatos színvariációi találhatók meg.

Leggyakrabban a fekete, fehér, vörös-merle és kék-merle jelenik meg, valamint ennek kombinációi főleg trikolor módon. Emellett a szemszínük is gyakran jellegzetes: kék, barna, borostyán vagy ennek keveréke.

9. Szamojéd

Csodaszép szamojéd kutya.

Fehér szín, nagy bunda és mosolygós vonások jellemzik ezt a fajtát. Nyaka körül jellegzetes sörény szerű a szőre.

Füle felálló, háromszög formájú, szeme legtöbbször sötétbarna. Farka az akitához hasonlóan visszakanyarodó. Összességében egy egyedi kinézetű, jegesmedvéhez hasonlító, elegáns fajta. Nem mellesleg itthon a legdrágább kutyafajta.

10. Golden retriever

Barátságos Golden retriever.

A világ egyik legnépszerűbb kutyafajtája, melyet részben barátságos kinézetének köszönhet. Bundájuk közepes vagy hosszabb lehet, általában az arany szín árnyalataiban, a sötétebb barnástól egészen a krémes fehér árnyalatig megtalálható.

Szeme sötétbarna, kedves és barátságos kifejezéssel. Kicsit robosztusabb felépítésű fajta.

11. Skót juhász

Skót juhász a parkban.

A Lassie filmből ismert fajta nem véletlenül került fel a listára. Hosszúkás, keskeny feje és mandulavágású szeme van. Bundája nagyon sűrű, amely a nyakon sörényszerűen dús.

Színek szempontjából három típust különböztetünk meg: barnás-vörös és fehér, kékesszürke és fekete, valamint tricolor, azaz fekete, barnás-vörös és fehér egyben.

12. Border collie

Szép border collie

Az egyik leginteligensebb fajta, amely azonban kinézetével és sokak kedvencévé vált. Közepes méretű, hosszú szőrű kutya.

Leggyakoribb a fekete-fehér bunda, azonban számos szín előfordulhat, többek között a vörös, kék és a barna is. Fülei felállók, szeme sötétbarna.

13. Weimari vizsla

Weimari vizsla kék szemmel.

Vékony és izmos fajta, hosszú lelógó fülekkel és hosszúkás fejjel. A rövid szőrű fajta a gyakoribb, azonban hosszúszőrű változatban is előfordul.

Bundája rövid és selymes, nagyon egyedi ezüstszürke színben. Szeme általában borostyán, ritkábban kékes színű.

14. Dalmata

Álomszép dalmata kutya.

Jellegezetes fehér-fekete pöttyös megjelenésével összekeverhetetlen más fajtákkal. Izmos és vékony test jellemzi, keskeny fejjel és nagyobb, lelógó fülekkel. Bundája rövid, fényes és sűrű.

Ritkábban előfordulhat a fekete helyett barna pöttyös változat is. A fajta érdekessége, hogy teljesen fehéren születnek és csak két hetes koruk környékén kezdenek megjelenni a pöttyök.

A legszebb kistestű kutyafajták

15. Bichon frisé

Gyönyörű Bichon Frise.

Vattapamacshoz hasonló megjelenése miatt sokak kedvence lett. Kis méretű, selymes és göndör fehér bundájű kutya.

Sötét és kerek szemei barátságos kinézetet eredményeznek. Fülei lelógóak. Megjelenésének egy hátránya van, bundája, amely viszonylag sok ápolást igényel (nyírás, megfelelő kutyasampon).

16. Havannai pincs

Havannai pincs a parkban.

Kis testű és rövid lábú fajta, amely nem csak fehér színben, hanem bézs, barnás, pezsgő és szürkés árnyalatokban is előfordul.

Dús és selymes, göndör, hullámos vagy sima bundája van. Sötét és mandulavágású a szeme, amely nagyon barátságos és értelmes kinézetet eredményez.

17. Bolognai pincs

Bolognai pincs bundája sok ápolást igényel.

A bichon frisé fajtához hasonló megjelenésű és méretű fajta. Ez elsődlegesen pelyhes és fehér bundájának köszönheti, amely akár göndör is lehet.

Szeme szintén a bichon frisé-hez hasonlóan sötét és kerek, orra szintén sötét. Bundája szintén sok ápolást igényel.

18. Máltai selyemkutya

Bájos Máltai selyemkutya.

A bolognai pincshez kinézetre nagyon hasonló, fehér bundájú kutya fajta. Szőre hosszú, selymes és egyenes, általában a földig leér.

Feje lekerekített, fülei lelógók. Szeme sötét és kerek, orra szintén fekete. Nagy előnye, hogy alig hullik a szőre, emiatt hipoallergénnek mondható – tehát kutyaszőr allergiások számára ideális választás lehet.

19. Yorkshire Terrier

Cuki Yorkshire Terrier

A világ legkisebb kutyái közé tartozik, hosszú és sima szőrzettel. A listán található kistestűektől könnyen megkülönböztethező.

Színe arany árnyalatú és acélkék, más árnyalatokban nem is igazán jellemző. Feje nem túl hosszúkás, fülei felállók, szemei pedig sötétek és kerek formájúak.

20. Törpespicc

Törpespicc kutyus.

Mindenki által ismert, plüss kutyára emlékeztető fajta. Dús, pelyhes bundája van, aljszőrzete a szokásosnál jóval tömöttebb.

Számos színben megtalálható: narancssárgás-barna, krém, fehér, fekete, valamint ezek keveréke. Kicsi háromszög alakú és lekerekített fülei, valamint mandula formájú sötét szemei vannak.

21. Papillon

Gyönyörű Pappilon kutya.

Igazán egyedi kinézetű fajta. Hosszú és selymes bundája fehér és barna. Bundája nyaka körül sörény szerű kinézetet kölcsönöznek.

A fajta jellegzetességét füle adja, melyek nagyok, oldalra állók és hosszú, sűrű szőrzettel szegélyezettek. Farka visszakanyarodó, lábai vékonyak.

Összegzés

A fenti listából jól látható, hogy a legszebb kutyafajták között megtalálhatók a sportosabbakhoz, a lustábbakhoz és a családosokhoz is tökéletesen illő fajták.

A kinézet mellett azonban kiemelten fontos a kutyák jellemét és aktivitását is figyelembe venni.

May 29, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.