Melyik a legjobb házőrző kutya? | Őrző-védő kutyafajták

Melyik a legjobb házőrző kutya Őrző-védő kutyafajták

Örök és sokat vitatott kérdés, hogy melyik a legjobb házőrző kutya. Azonban még a kutyatartók közül is sokan hajlamosak összekeverni a házőrző kutyákat az őrző-védő kutyákkal. A kettő azonban koránt sem azonos.

A házőrző kutya ugyanis mindenekelőtt területet véd és figyelmeztet a veszélyre, míg az őrző-védő kutya ezeken túl, vagy inkább előbb, úgy véd, hogy támad is.

Tarts velem, ismerd meg mitől jó egy házőrző kutya, és még sok más hasznos dolgot.

Melyik a legjobb házőrző és egyben őrző-védő kutya?

Mi a különbség a házőrző és védőkutya közt?

Valóban szükséged van őrző-védő kutyára?

Mitől lesz jó egy őrző-védő kutya?

A legvédelmezőbb kutyafajta

Melyik a legjobb házőrző kutya családosok számára?

Melyik kutyafajta támadt a legtöbbet emberre?

A legjobb házőrző és őrző-védő kutyák

Melyik a legjobb házőrző és egyben őrző-védő kutya?

Belga juhászkutya az egyik legjobb házőrző.
Belga juhászkutya

A kérdés szubjektív és nem lehet érzelmektől függetlenül megválaszolni, hiszen mindenki arra a fajtára esküszik, amelyikkel volt már személyes tapasztalata. Mégis van egy kutyafajta, amit már a régi időkben is úgy emlegettek, hogy nem csak a nyájat őrzi, de a pásztort is. Ez pedig a Belga juhászkutya.

A védelmező ösztön genetikailag kódolt

A farkas háziasítása két okból történt meg: egyrészt, hogy segítse az embert a vadászatban, másrészt pedig, hogy védelmezze őt. Az őrző-védő szolgálat tehát genetikailag kódolt a kutyákban, bizonyos fajtákban azonban dominánsabban van jelen ez a tulajdonság, mint másokban.

Fontos azonban tudni, hogy egy kistestű házikedvenc is kódolva van az ember és szűkebb környezetének védelmére, legfeljebb nem minden esetben tudja hatékonyan ellátni a feladatait.

Persze ez sem feltétlenül igaz. Volt nekem olyan tacskóm, aki miatt bizony a postás csak félve közelítette meg a portát és olyan Újfullandim is, amelyik a betörő nyakába ugrott volna és agyon csókolja, ha a betolakodó engedi.

A genetika mellett ugyanis, a védő ösztönök mindenekelőtt a kutya személyiségében realizálódnak. A Belga juhászkutya minden jó tulajdonságot egyesít magában, barátságos, bátor és mindenekelőtt intelligens, a házadat és az életedet is rábízhatod.

A szakvélemények szerint ő a favorit, de nézzük akkor most a többieket.

Mi a különbség a házőrző és védőkutya közt?

Mi a különbség a házőrző és védőkutya közt?

Az őrző, vagy házőrző kutyák mindenekelőtt egy területet védenek és figyelmeztetnek a veszélyre, ezzel szemben az őrző-védő kutyák fellépnek a támadóval szemben és hatástalanná teszik azt. Az őrző-védő kutyák munkakutyák, komoly kiképzésen vesznek részt és számos területen vetik be őket.

A különböző gyárak, ipartelepek, állami intézmények őrzése mellett, komoly feladatot látnak el a rendőrség, tűzoltóság kötelékében.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének ugyanúgy családtagok vagy a gyerekek kedvencei, de fontos tudni, hogy valódi munkát végeznek, és ezt bizony komolyan is veszik. Ezen kívül a házőrzés genetikailag kódolt dolog, míg a személy és vagyonvédelem egy tanulásnak az eredménye.

Valóban szükséged van őrző-védő kutyára?

Valóban szükséged van őrző-védő kutyára?

Jól hangzik, hogy valakinek őrző-védő kutyája van, ezzel szemben az igazság az, hogy a legtöbb esetben nincsen szükség arra, hogy a kutya ilyen „szolgáltatást” biztosítson nekünk a ház körül. Az őrző-védő kutya ugyanis munkát végez, védelmez egy területet, egy személyt és elhárítja az esetleges támadásokat.

Teljesíthet ilyen feladatokat az országhatároknál vagy őrizhet éppen egy gyártelepet, ahol veszélyes anyagokat őriznek. Normális esetben azonban, otthon, nem kell rendszeres és potenciális támadástól tartanunk, így a kutyát sem kell minden nap szolgálatba állítani.

Otthonra egy jó házőrző kutya kell, amelyik nem támad, ellenben figyelmeztet, ha illetéktelen személy téved az udvarunkba.

Persze, ha híres filmcsillag vagy drogbáró vagy, akkor nagyon is indokolt az őrző-védő kutya tartása. Ellenkező esetben azonban nem fontos, hogy egy kiképzett eb őrizze a nyugodt álmodat.

Mitől lesz jó egy őrző-védő kutya?

Mitől lesz jó egy őrző-védő kutya?
Egy igazi őrző-védő kutya kedves és barátságos…

Egy őrző-védő kutya talán legfontosabb tulajdonsága, hogy legyen intelligens. Egyrészt engedelmeskedjen minden parancsnak, de ami talán még ettől is fontosabb, hogy tudjon mérlegelni. Tudja eldönteni, hogy egy adott személy valóban fenyegetést jelent-e avagy sem.

Az a kutya, ami rátámad mindenre és mindenkire, ami közeledik, nem jó védő kutya, sőt kifejezetten veszélyes.

Nagyon kockázatos, ha ilyen ebet tartunk védelmi célokra, mivel az indokolatlan sérülésokozás, bizony nagyon komoly jogi következményeket von maga után. Másrészt az őrző-védő kutya alapjáraton legyen nyugodt, az ideges, feszült, frusztrált kutyák nem használhatók védelmi feladatokra.

Általános félreértés, hogy a jó őrző-védő kutyának már a megjelenése is fenyegető, ennek inkább az ellenkezője igaz. Egy igazi őrző-védő kutya kedves és barátságos, szereti a gyerekeket és általánoságban véve az embereket, viszont, ha veszélyt észlel, akkor elhárítja azt.

(A gyerekbarát kutya neveléséről itt találsz hasznos tippeket.)

Melyik a legvédelmezőbb kutyafajta?

Melyik a legvédelmezőbb kutyafajta-Bullmasztiff
A Bullmasztiff az egyik legjobb testőrkutyának

Az, hogy melyik a legvédelmezőbb kutyafajta nehéz eldönteni, hiszen más feladatot lát el egy területet, egy személyt vagy egy birkanyájat őrző kutya.

Nem véletlen, hogy külön kategóriába soroljuk a pásztorkutyákat, esetükben egyébként a legtöbben az Anatóliai juhászkutyára esküsznek. Ez a kutyafajta egy igazi matematikai zseni, átlát komplekszebb szituációkat és biztos, hogy nem engedi, hogy szétszéledjen a nyáj. Házőrzősre azonban kevésbé alkalmas.

Ha egy lezárt területet kell őrizni, legyen az egy ipartelep vagy múzeum, akkor a legtöbben a Rottweilerre esküsznek. Ez a kutyafajta a horror filmek kedvelt szereplője is, holott igazából nagyon békés természetűek és családszeretők, azonban, ha védelmezni kell valamit, akkor nem ismernek kegyelmet. Azért kiváló területőrzők, mert rendkívül intelligensek és nagyon éberek, a feladatukat pedig maximálisan komolyan veszik.

Mégis a legjobb testőrkutyának a Bullmasztiff számít, legalábbis rá esküsznek a legtöbben, ha személyvédelemről van szó. Ez a kutya maga a megtestesült tündér és kedvesség, de ennek ellenére is a legmegfelelőbb kutya, ha valakit meg kell védeni. Ez azért van, mert nagyon tud ragaszkodni a gazdájához, illetőleg ahhoz, akit szeret, ha pedig ezt a személyt támadás éri…, nos, akkor senki ne legyen a támadó helyében.

Melyik a legjobb házőrző kutya családosok számára?

A Berni pásztor a legjobb házőrző kutya családosok számára.
A Berni pásztorkutya gyerekszerető és kiváló házőrző.

Talán ezt a kérdést a legnehezebb eldönteni, mivel egyrészt mindenki arra a kutyára esküszik, amelyikkel együtt él vagy élt már. Másrészt pedig, és ez a fontosabb, a legtöbb kutya reflexből védi a házat ahol lakik és persze a benne élőket.

Nagyon sok kutyafajt fel lehetne itt sorolni és még a szakmabeliek is sokat vitatkoznak a kérdésben, a Német juhász neve ugyanúgy elhangzik, mint a Dobermanné vagy a Rottweileré.

A legfrissebb tanulmányok mégis a Berni pásztorkutyát hozzák ki győztesként, így most mi is mellette tesszük le a voksot. A hűséges, engedelmes és gyerekszerető kutya kivételesen intelligens. Ennek köszönhető, hogy fel tudja mérni, ki az, aki jó szándékkal közeledik és ki az a személy, aki veszélyt jelenthet ránk.

Ezért nem ugat az első levélrezdülésre, de az illetéktelenek közeledtére hiba nélkül figyelmeztet. Öblös, mély hangja már alapból félelmet kelt az idegenekben, a nagy robosztus teste, pedig indokoltan futamítja meg az esetleges betolakodókat.

Melyik kutyafajta támadt a legtöbbet emberre?

Melyik kutyafajta támadt a legtöbbet emberre.
Első helyezett a “támadásra hajlamos” Pitbull.

A témában komoly kutatások folynak már régóta, hiszen ez egy elég kardinális kérdés. Az Amerikai Egyesült Államokban például ötmillió kutyaharapás alapján készítettek statisztikát nem is olyan régen.

Az derült ki belőle, hogy a 30 és 50 kilogramm közötti kutyák támadnak a legtöbbet emberre, fajta tekintetében pedig a Pitbull terrier lett a befutó a szomorú listán.

De az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy sok helyütt felmentik a Pitbull terriert, mint támadó hajlamú ebet. Sőt, olyan elemzések is vannak, ahol a keverékek, a Labrador és talán legmeglepőbb módon a Német juhász is az első helyeken szerepel a támadó kutyák listáján.

A legjobb házőrző és őrző-védő kutyák

A fentiekből talán kiderült, hogy bonyolult kérdés eldönteni, melyek azok a kutyafajták, amelyek a leghatékonyabban tudnak ellátni házőrző, illetőleg őrző-védő feladatokat.

Ha most figyelmen kívül hagyjuk, hogy egy terület vagy egy ember védelme-e a cél, akkor a következő kutyafajtáka emlegetik leggyakrabban, melyek általánosságban kiváló védelmezők.

A legfontosabb ismérvek itt, az intelligencia, a nyugodtság, ugyanakkor konfliktus esetén, a határozott és veszélyes fellépés.

Nézzük hát a TOP 5 listát.

1. Akita

Akita a legjobb házőrzők egyike.

Az Akita meglehetősen hosszú ideje tanulja az őrző-védő mesterséget, már a feudális Japánban is konkrét feladatai voltak. Sokáig az ő dolguk volt a mindenkori császár védelme, ami azért egész jó referenciának számít a szakmában.

Természetesen nekik is tanulniuk kell a mesterséget, de ez a kutyafajta erre született, a vérében van a gondoskodás, azaz, hogy vigyázzon a szeretteire illetőleg a területre, ahol él. Nem mellesleg benne van a Top10 legerősebb harapású kutya között.

A feladatát nagyon komolyan veszi és bár barátságos a családjával és a gyerekekkel, az idegenekkel szemben könyörtelenül fellép, ha szükség van rá.

Intelligenciájának köszönhetően azonban a legtöbb esetben jó döntést hoz, soha nem támad meggondolatlanul, csak akkor veti be kíméletlen fegyverzetét, ha a veszély valódi.

2. Németjuhász kutya

A németjuhász kíváló házőrző és őrző-védő kutya.

A Németországból származó nagy termetű kutyafajta egy igazi zseni és nem véletlenül kedvelt annyira az egész világon. Nem csak a család jóbarátja, de tökéletes „katona” is.

A rendőrség, a tűzoltóság is ezt a kutyafajtát használja a legszívesebben a különféle feladatok megoldásra. Rendkívül gyorsan tanul, a fellépése határozott, és ami talán a legfontosabb, kivételesen intelligens.

Gyakorlatilag mindenre használható, kiváló juhászkutya, remek házőrző, és őrző-védő feladatait is tökéletesen teljesíti. Személy szerint, ha egy kutyára kellene bíznom a házam védelmét, vagy vészhelyzetben a saját életem, biztos, hogy egy Németjuhász kutyát választanék.

Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Németjuhász hűsége megkérdőjelezhetetlen és szó szerint az életét áldozza a gazdájáért, ha a szükség úgy hozza.

3. Dobermann

A dobermann magabiztos házőrző.

Sokan a mai napig félve gondolnak a Dobermannra, holott egy nagyon kedves odaadó kutya is tud lenni, ha akar.

De tény, ha úgy dönt, akkor életveszélyes ellenfél és bizony nem ismer kegyelmet, ezért tökéletes feladat védelmi feladatok ellátására. Rendkívül magabiztos, ezért is használják gyakran katonai és rendőri feladatok ellátására, de a házőrzősre is tökéletesen alkalmas.

A 80-90-es években gyakran lehetett hallani, hogy túltenyésztett a fajta és a kutyák életük végére megbolondulhatnak, de ez csak városi legenda volt. A Dobermann nagyon is megbízható és hűséges társ, felbosszantani azonban valóban nem érdemes.

4. Bullmasztiff

A Bullmasztiff kivételes védelmi ösztönökkel rendelkezik.

A Bullmasztiff minden gyermek kedvence, de nem úgy az idegeneké. Ez a kedves és kétség kívül rendkívül jószívű kutya ugyanis kivételes védelmi ösztönökkel rendelkezik.

Hatalmas szívénél csak a teste a nagyobb, ha úgy érzi, hogy szeretteit bántalmazzák, könyörtelenül támadásba lendül. Ugyanakkor semmi esetre sem harci kutya, vagyis kiváló házőrző, de munkafeladatok elvégzésére kevésbé alkalmas.

A precizitás távol áll tőle és bár okos, nem feltétlenül hajtja végre a rábízott feladatot, de ha a szerettei védelméről van szó, akkor kétség kívül felülmúlhatatlan ez a kutya.

5. Komondor

A Komondor kíváló magyar kutyafajta.

Kiváló magyar kutyafajta, aki bizony senkit nem enged be a területére. A nem is olyan régi falusi világ rettegett házőrzője, aki mellett valóban biztonságban lehet tudni a portát.

Egy hibája van csupán, hogy a Komondor nem tartozik a legintelligensebb kutyák közé, ahogy mondani szokás, előbb harap és azután kérdez. Ez nagy baj, mégis azért kerülhetett be a válogatásba, mert ha házőrzősről van szó, akkor a Komondort nem lehet kicselezni. Van egy magyar mondás: “a Komondor mellett be lehet menni a portára, de kijönni már nem.”

Pásztorkutyának is kiváló, vagyis odafigyel mindere, erejével régen még a medvék ellen is használták, a területét pedig minden áron megvédi.

De tény, hogy a postás jobb, ha az ajtó előtt hagyja a levelet, mint ha besétál vele, mert a Komondor nem fogja mérlegelni, hogy milyen szándékkal lépne a területére.

Összegzés

Különbséget kell tenni házőrző és őrző-védő kutyák között. Az utóbbi konkrét munkát teljesít, otthonra elegendő egy jó házőrző kutya is, amelyik figyelmeztet, ha illetéktelen személy jár a közelben.

Hogy melyik a legjobb házőrző kutya az sok esetben elég szubjektív. Mivel a kutyáknak a vérében van a terület és szeretteik védelme, így rengeteg fajta közül választhatsz. A legtöbb pásztorkutya kiválóan alkalmas erre a feladatra, a munkakutyák közül pedig a Dobermann és a Rottweiler egész biztosan be fog válni.

Nagyon fontos, hogy a kutya nyugodt legyen és intelligens, azaz, ne jelezzen vagy esetleg támadjon feleslegesen.

June 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.