Melyik kutya bírja az egyedüllétet, és nem lesz depressziós?

Melyik kutya bírja az egyedüllétet, és nem lesz depressziós

Vajon melyik kutya bírja az egyedüllétet, amíg dolgozol? Feltehetően azért foglalkoztat Téged a kérdés, mert örömmel töltenéd az estéket egy kutya társaságában, ugyanakkor tudod azt is, hogy a kutyatartás komoly felelősséggel jár.

Sok egyedülálló vagy családos ember vállalja a kis kedvencekkel járó feladatokat akkor is, ha teljes állásban dolgozik. Bizonyára aggodalommal tölt el, hogy hogyan viselkedne az eb, amikor magára hagyod a lakásban, és vajon meddig lenne képes nélkülözni a társaságodat anélkül, hogy rongálásba kezdene vagy depressziós lenne.

A kutya alkalmazkodása az egyedülléthez

7 kutyafajta melyik jól bírja az egyedüllétet

Jó ötlet kutyát tartanom, ha sokáig dolgozom?

Milyen sokáig lehet egyedül hagyni a kutyát?

Meddig képes visszatartani egy kutya a dolgát?

Mit csinálnak a kutyák, amíg nem vagyunk otthon?

Tippek, hogy kutyánk ne érezze magát egyedül

A kutya alkalmazkodása az egyedülléthez

Fontos leszögezni, hogy a legtöbb kutyafajta ragaszkodik az emberek társaságához, szeretik a sok közös programot, játékot, a hosszú kirándulásokat egy szóval az aktív életmódot. A nagy mozgásigénnyel rendelkező kutyák nehezen viselik az egyedüllétet és a bezártságot, különösen a szűkös helyeken.

Kinti kutya

A kint tartott kutyák jobban tolerálják, ha a gazdi hosszú órákra eltűnik, hiszen mindig akad valami elfoglaltság a kertben.

Kitartóan őrzik a házat, távol tartják az idegeneket, megugatják a gyanútlan járókelőket, madarakat kergetnek, vagy épp a birtokukra tévedt macskákat próbálják elijeszteni.

Lakásban tartott kutya

A lakásban tartott kutyusoknak ennél sokkal ingerszegényebb sors jut, hiszen a négy fal közé zárva kevés váratlan esemény történik a hétköznapokon. Az otthon rekedt kutyusok néha destruktív magatartást folytatnak, és az egyedüllét miatt kialakulhat bennük szeparációs szorongás.

Kárt tehetnek a bútorokban, kaparhatják az ajtót, odapiszkíthatnak a nappali szőnyegére, vég nélkül csaholhatnak vagy sírhatnak, mert nem jutnak elegendő mentális stimulációhoz.

Vedd figyelembe az életkörülményeidet

Már a kutya kiválasztásakor érdemes megfontolnod, hogy milyen életkörülmények állnak rendelkezésedre, hogyan tudod elszállásolni a kutyát és mennyi időt tudsz ráfordítani naponta, hogy mindig kiegyensúlyozott és boldog maradjon, hogy elkerülhesd a nemkívánatos viselkedést.

Ha lakásban élsz és napi 8-9 órát dolgozol a munkahelyeden, érdemes olyan kutyafajtát választanod, aki nem kezd rongálásba vagy pánikolásba a távollétedben és türelmesen vár Téged otthon.

7 kutyafajta melyik jól bírja az egyedüllétet

Néhány kutyafajta könnyebben tud alkalmazkodni ahhoz, hogy a nap egyharmadát teljes magányban kell töltenie a lakásban.

Összeállításunkban bemutatjuk Neked azokat a fajtákat, akik önállóságukról és mérsékelt aktivitásukról híresek, ezáltal kiválóan tarthatók lakásban.

Ha épp most készülsz örökbe fogadni egy kutyát, lakásban élsz, és a munkahelyeden töltöd a napod egy jelentős részét, fontold meg, hogy a következő ebek közül, melyik illene hozzád a leginkább.

1. Basset Hound

Basset Hound kölyök kutyus. Ezek a kutyák igen jól bírják az egyedüllétet.

A közepes testű Basset Hound nagyon jól bírja az egyedüllétet. Az egyik legalkalmasabb fajta arra, hogy lakásban tartsd, és magára hagyd munkaidőben.

Alacsony mozgásigénnyel rendelkező eb, aki napközben megelégszik azzal is, ha körbeszaglászhatja a lakást, miközben fel-alá járkál. Nagyon szeret aludni, így valószínűleg távollétedben főként szundikálással üti el az idejét.

Hosszú, alacsony termetű kutya, aki elhízásra hajlamos, ezért körültekintően kell megválasztani számára az eledelt és gondoskodni kell a könnyű sétákról is.

Az eredetileg vadászkutyaként tenyésztett eb meglepő módon szívesen bújik az öledbe vagy terül el a kanapén, ahelyett, hogy bármit is üldözőbe vegyen. Kora előrehaladtával fokozódik a lustasága, ezért évről-évre könnyebb dolgod lesz vele.

2. Csivava

Csivava jól bírja az egyedüllétet.

Ha kistestű kutyát szeretnél főállásod mellett tartani, akkor a legjobb választás a Csivava. A közepes mozgásigényű kutyust egy gyors reggeli séta után nyugodtan egyedül hagyhatod.

Könnyen tartható lakásban és nem igényel túl nagy mozgásteret sem, ezért bármilyen kicsit otthonba jó választás lehet.

Érdekesség, hogy a Csivavák sokkal szívesebben vészelik át a napot egy másik Csivava társaságában, akivel leköthetik egymás figyelmét. Ha lehetőséged van rá, fontold meg a párban történő befogadást.

A miniatűr ebek megfelelő szocializálása nagyon fontos, mert néhány neveletlen példány agresszivitással igyekszik kompenzálni aprócska termetét. Nem véletlenül ugatnak hangosan akkor, ha idegen közeledését észlelik.

Kiváló jelzőkutyaként is funkcionálnak, amellett, hogy bájosan bújnak gazdájukhoz.

3. Francia bulldog

Francia bulldog kevés mozgást igényel.

A család és szomszédok kedvence lehet a közepes testű Francia bulldog, hiszen nagyon barátságos mindenkivel, és ugatásra sem hajlamos.

A bulldogok szeretnek gazdáik közelében lenni, és azt sem bánják, ha sok magányos óra jut nekik, amikor nagyokat szundíthatnak. Aktivitásuk meglehetősen csekély, ezért gond nélkül maradnak nyugodtak, amíg Te dolgozol.

Rövid orruk és lapos arcuk miatt nehezen veszik a levegőt, túl erőteljes mozgás esetén légzési nehézségeik támadhatnak, ezért nem ajánlatos túlmozgatni őket. A nyári hőség és magas páratartalom szintén megnehezíti a légzést, ezért kifejezetten élvezik, ha a lakásban hűsölhetnek.

A napi sétáltatás mellett szívesen játszanak a gyerekekkel, akikért egyenesen rajonganak, de bátran tarthatsz mellettük más állatokat is, mert kifejezetten kellemes természetük van.

4. Angol agár

Angol agár a díványkutya.

Az agárról sokaknak az atletikus testalkat, a gyorsaság és a futás szeretete jut eszébe, pedig valójában nem eget rengető a mozgásigényük.

Az élő vadak felhajtására tenyésztett vadászkutya képes lekörözni még egy gepárdot is, ha sprintről van szó. Versenyszelleme és kitartása nem ismer határokat, ugyanakkor a díványkutya iskolapéldáját testesíti meg egy személyben.

Kiváló alkalmazkodóképessége, kiegyensúlyozott természete remek családi kutyává teszi őket. Nyugodt habitusa, alvásszeretete miatt hozzászoktatás után bátran otthon hagyhatod őt, de ha lehetőséged van rá, akár az irodába is magaddal viheted, nem okoz majd felfordulást.

Elegáns megjelenésű, nemes természetű kutya, aki nem igényel különösebb ápolást, mert alig hullajtja a szőrét. Erősen kötődik a családhoz és szívesebben tölti az idejét társaságban.

A nagytestű kutya kisebb terekkel nem elégszik meg, tágas lakásokban azonban jól tartható, és értékeli, ha nagy udvar is társul az otthonához, ahol kedvére szaladgálhat. Futásigénye nem váltható ki pihenéssel, ezért jól illik a futás szerelmeseihez, akik nem bánják, ha a reggeli futásra csatlakozik hozzájuk hűséges társuk.

Fontos, hogy mindig biztonságos pórázon vagy futószáron vidd a szabadba a kutyát, mert a vadászösztöne a városban sem hagyja el, ha szagot fog, akkor bizony bottal ütheted a nyomát.

5. Máltai selyemkutya

Máltai selyemkutya nem igényel sok testmozgást.

A selymes szőrű kistestű eb igazán nem igényel sok testmozgást és hajlandó türelmesen várni vagy szundikálni, amíg hazaérkezel a munkából. Csinos bundája alapos ápolást igényel minden nap, így a hosszú séták helyett fésülésre fordíthatod az időt.

A kutyakozmetikus gyakori látogatása kötelező elfoglaltság vele, hogy előkelő megjelenése mindig tökéletes legyen.

Egyáltalán nem jellemző rá, hogy unalmában felforgatná a lakást vagy rongálásra fordítani az energiáit, ezért nyugodt lehetsz afelől, hogy olyan állapotban kapod vissza a lakást nap végén, ahogyan reggel hagytad.

Élettel teli, vidám habitusú eb, aki könnyen tanítható trükkökre. Szívesen tölt időt bárkivel,legyen az két- vagy négylábú és boldogsággal tölti meg lakótársai szívét.

6. Shar Pei

Shar Pei kiskutya

A különleges megjelenésű közepes testű kutya alacsony energiaszinttel rendelkezik. A ráncos eb ideális főállású munkavállalók számára.

A kínai kutyát korábban vadászatra és harcikutyának tartották, ám aktivitásával nem támasztja alá az eredeti rendeltetését. Kölyökkorában fordíts kiemelt figyelmet a szocializálására, hogy biztosan jó családi kutya váljon belőle, mert hajlamos a dominanciára és az akaratosságra.

Az élénk és intelligens eb kiváló őrzőkutya, aki szemmel tartja a territóriumát és bátran védelmezi a gazdáit. Jellemzően higgadt természetű és igen gyerekszerető fajta, aki erősen kötődik a családjához, de nem tolerálja a bezártságot.

A kutyasportokért egyáltalán nem rajong, és a hosszú séták sem tartoznak a kedvencei közé.  Nem szeret egyedül lenni, ezért ha magára szeretnéd hagyni, akkor szoktasd hozzá az egyedülléthez, melyhez itt találsz segítséget.

Esetében egy másik kutya társasága nem jelent segítséget, mert a társ inkább bosszantja őt, mintsem megkönnyíti a gazdimentes órákat.

7. Whippet

Whippet kiskutya.

Az Angol agár kicsinyített mása a Whippet. Igazán kevés gondozást és mozgást igényel, ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kevés szabadidővel rendelkezők körében.

Remekül tarthatók lakásban, mert rengeteg időt képesek alvással tölteni és a szőrüket is alig hullajtják. Az agarakhoz hasonlóan ragaszkodnak a kényelmes fekhelyhez, amit bármikor elfoglalhatnak.

Az idegeneket nem kedvelik, nagyméretű rokonaiknál sokkal visszahúzódóbbak. Megelégszenek a rendszeres napi sétáltatással, illetve bármilyen sportra vagy játékra kaphatók.

Barátságos és kedves természet jellemző rájuk, erősen kötődnek a családjukhoz, bárhová elkísérik őket. Otthon egyedül is maradhat, amíg dolgozol, de mindenképpen pozitívum, ha egy másik kutya társaságában lehet a távollétedben.

Séta alkalmával javasolt őket mindig pórázon tartani őket, mert a rég elfeledett vadászösztönük legbelül még munkálkodik bennük.

Jó ötlet kutyát tartanom, ha sokáig dolgozom?

Alaposan gondold át, hogy napi szinten mennyi időt tudnál fordítani a kutyára a munkád mellett. A kutyatartás felelősséggel jár, például akkor is le kell vinned sétálni, ha éppen nem csörgött az ébresztőd reggel és emiatt késésben vagy, illetve egy hosszú, fárasztó nap végén sem úszod meg a közös játékot.

A kutyák szociális lények, és többségük nagyon rövid ideig viseli el a magányt. A nagy mozgásigényű kutyákat, terelőkutyákat, szánhúzókutyákat nem ajánlott magára hagynod a lakásban.

Mindenképpen vedd figyelembe a kutya igényeit, mielőtt a befogadás mellett döntenél. Jó hír azonban, hogy több kutyafajta is akad, amelyek kimondottan lusták és nem zavarja őket annyira a magány.

Az alacsony mozgásigényű kutyák mellett megfontolhatod egy idősebb kutya örökbefogadását is, mert az idősebb ebek kisebb aktivitással rendelkeznek, és szívesebben töltik szundikálással a napot. Összességében nem kell lemondanod a kutyák társaságáról csak azért, mert főállásban dolgozol.

Milyen sokáig lehet egyedül hagyni a kutyát?

A kutyák akkor a legboldogabbak, ha mindig a gazdáik közelében lehetnek, ám ez sajnos nem mindig kivitelezhető. Pontosan nincs meghatározva, hogy meddig hagyhatod egyedül a kutyát, ugyanis ez összefügg a kutya fajtájával, korával és természetével is.

A jól nevelt felnőtt kutyákat akár napi 8-9 órára is magukra hagyhatod, de egy kölyökkutyát 1-2 óránál hosszabb időre ne hagyj egyedül, mert szorongóvá válhat. Ha lakásban éltek, akkor biztosíts tiszta vizet és elegendő teret a kutyának, hogy napközben járkálhasson, legyen lehetősége elvégezni a dolgát és semmiképp ne zárd ketrecbe, amíg távol vagy.

Amikor munka után dolgod akad, lehetőleg vidd magaddal a kutyát is, például, ha vásárolni mész, meglátogatod a családot, vagy baráti összejövetelre igyekszel.

Meddig képes visszatartani egy kutya a dolgát?

Az egészséges felnőtt kutyák akár 8-9 órán át is képesek mellőzni a “mosdó” használatát evés után, ha nagyon muszáj nekik. Az ürítésmentes órák ugyanakkor nem tesznek jót a kutyának, hiszen amikor nem tud könnyíteni magán, rosszul érzi magát és hosszú távon betegségek is kialakulhatnak a gyakori visszatartás nyomán.

A legjobb, ha gondoskodsz arról, hogy napközben kimehessen, például megkérsz valakit, hogy vigye ki, amíg te dolgozol. Az egészségügyi körök gyakorisága függ az elfogyasztott tápláléktól, a kutya korától és általános egészségügyi állapotától.

A kölyökre és az öreg kutyákra gyakrabban jön rá a szükség, és 1-2 óránál tovább nem tudják visszatartani folyó ügyeiket. A szobatisztaság önmagában nem jelent garanciát arra, hogy nem lesznek időnként balesetek akkor, ha túl későn érsz haza.

Alternatíva lehet az is, ha kiteszel neki egy földre teríthető kutyapelust erre a célra, vagy kutyaalomhoz szoktatod. Léteznek kutyák számára kialakított WC-k, melyek leginkább a macskaalomhoz hasonlítanak, ám ezek nem helyettesítik a rendszeres sétálást.

A kutyának könnyebbséget jelent egy ilyen tálca, ugyanakkor a kellemetlen szagokra nem jelent teljes körű megoldást.

Mit csinálnak a kutyák, amíg nem vagyunk otthon?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mivel tölti az idejét a kedvenced a távollétedben. Sokszor egyértelmű jelei vannak annak, hogy mivel foglalatoskodott az eb, amíg te dolgoztál.

Hazaérkezhetsz arra, hogy felborította a növényeket, széttépte a párnát, megrágta a szék lábát, azonban többnyire békésen tevékenykednek.

Ismerd meg azokat a programokat, amikkel feltételezhetően a leggyakrabban töltik az idejüket.

Alvás

Alvó kutya lakásban.

A legtöbb kutya szimplán csak alszik, általában nem azért mert annyira kimerült lenne, hanem mert egyszerűen nincs jobb dolga és unatkozik.

A kutyák naponta többször is álomba szenderülnek, és többször alszanak keveset, nem pedig egyhuzamban. Átlagosan napi 14 órát fordítanak pihenésre, így nyugodt lehetsz, hogy teljesen normális, ha reggeli után is szundikál.

Evés

A kutyák tálját nem jó ötlet egy teljes menüvel megtölteni, mert képesek mindent azonnal felhabzsolni. Az interaktív játékokat viszont megtöltheted jutalomfalatokkal, vagy elrejthetsz a lakásban néhány szem száraz tápot is.

Napközben így lefoglalhatja magát szimatolással és a falatok felkutatásával, megkaparintásával.

Járkálás

Járkálás.

Mindig biztosíts lehetőséget arra, hogy a lakás különböző helyiségei között közlekedhessenek. Számukra mindig rejt valami izgalmat, ha végigszimatolhatják az otthon különböző pontjait.

Egyetlen szobába bezárni őket, egyáltalán nem jó ötlet. Pozitívum, ha van egy kutyaajtó, amin kimehetnek a szabadba, akár az erkélyre nézelődni.

Házőrzés

Nem minden eb alkalmas a házőrzésre. Egy Whippet például elbújik, ha idegenek közeledését véli felfedezni, míg egy Csivava bátran jelez, ha kéretlen betolakodóra gyanakszik.

Játék

Melyik kutya bírja az egyedüllétet? Amelyik játszik. Kiskutya egyedül van és labdával játszik.

A legideálisabb eset, ha akad játszópartnerük egy másik kutya vagy macska személyében, de egyedül is képesek játékokkal elszórakoztatni magukat.

Szeretik a labdákat és a rágócsontokat, de szinte bármilyen biztonságos tárgy alkalmas lehet a játékra. 

Ha bővebben érdekel, hogy mit csinálnak a kutyák, amíg nem vagyunk otthon, akkor olvasd el az erről írt cikkünket.

Tippek, hogy kutyánk ne érezze magát egyedül

Amíg távol vagy az otthonodtól és a kutyádtól a munka miatt, eluralkodhat rajtad az aggodalom, hogy vajon, hogy érzi magát egyedül a kedvenced, mivel tölti az idejét.

Elárulunk néhány tippet, amivel megkönnyítheted a magányos órákat a kutyád számára és Te is nyugodtabban, bűntudatmentesen koncentrálhatsz a munkahelyi feladataidra.

Látogass haza

Látogass haza.

Ha azon szerencsések közé tartozol, akik a munkahelyük közelében laknak, és ebédszünetben lehetőséged van hazaugrani, élj vele!

Ha a nap felénél rá tudsz nézni a kutyádra, esetleg ki tudod vinni a szabadba egy rövid egészségügyi sétára, máris sokkal könnyebben fogja venni az egyedüllét megpróbáltatásait.

Kérj segítséget a családodtól

Elképzelhető, hogy akad olyan családtagod, aki nálad több szabadidővel rendelkezik, és szívesen töltene időt a kutyáddal napközben.

A nyugdíjas szülők vagy az egyetemista testvérek sokkal rugalmasabb időbeosztással rendelkeznek, és általában örömmel sétálgatnak ebéd után.

Családi időbeosztás

Családi időbeosztás segít, ha a kutya nem bír sokáig egyedül lenni.

Ha családban élsz, vezesd naptárban a heti programokat. A kutya gondozását, sétáltatását pedig oszd szét a családtagok között minden nap.

Az iskolás gyereked valószínűleg hamarabb ér haza az iskolából, mint Te a munkából. Kérd meg, hogy leckeírás vagy edzés előtt tegyen egy kört a kutyával a környező utcákban, így legalább a gyerkőc is friss levegőn lehet és megtanulja, hogy az állattartás felelősséggel jár.

Háttérzaj

Hasznos lehet, ha bekapcsolod a tévét vagy a rádiót, amíg dolgozol. Ugyan pontosan nem tudjuk, mennyire élvezik a műsorokat, számos kutatás vizsgálta a hatásukat.

Az eredmények azt mutatják, hogy a vetítések képesek lefoglalni a kutyákat, különösen azok, melyekben kutyák szerepelnek. A videómegosztó portálokon találhatsz kutyáknak készült filmeket és zenei összeállításokat.

Interaktív játékok

Interaktív játékok.

Ajándékozz interaktív játékokat a kutyádnak, amivel hasznosan ütheti el az idejét. Bőséges a kínálat olyan kutyajátékokból, amik gondolkodásra ösztönzik az ebet és mentálisan stimulálják őt.

Választhatsz szimatszőnyeget, kiszámíthatatlanul guruló labdákat, száraztáppal megtölthető foglalkoztató játékokat, melyek mind-mind a kutya szórakoztatását szolgálják.

Fogadj örökbe még egy állatot

Szóba jöhet még egy kutya a meglévő mellé, vagy akár egy macska, ha az eb jól kijön a cicákkal is. Társaságban gyorsabban telik az idő és valószínűleg napközben is észrevétlenül elterelik egymás figyelmét a gazdi távollétéről.

Fogadj fel szakembert

Fogadj fel szakembert.

Reggelente elviheted a kutyádat egy közeli kutyaiskolába, ahol egész nap társaságban lehet és rengeteg inger éri.

Sok tréner vállalja, hogy házhoz megy és otthon foglalkozik a kutyáddal, vagy leviszi sétálni. A tréning segít fejleszteni a kutyát és mire hazaérsz, már egy jól nevet és okos kutya fogad.

Kamera

Vásárolhatsz kamerát is a lakásba, amin keresztül megfigyelheted, hogy mit csinál a kutya egyedül.

Bizonyos készülékekkel lehetőséged nyílik kommunikálni a kutyával is, így ha azt tapasztalod, hogy rosszalkodik, akár rá is szólhatsz.

Te is sokkal nyugodtabb lennél az irodában, ha látnád, hogy a kutya békésen alszik a fekhelyén.

Kutyaajtó

Kutyaajtó.

Ha van egy kisebb kerted vagy balkonod, ahol a kutya biztonságosan tartózkodhat egyedül is, érdemes megfontolni egy kutyaajtó felszerelését.

A lengőajtós megoldás segítségedre lehet abban, hogy a kutya önállóan is elhagyhassa a lakást, ha már megunta a négy fal közötti létet, vagy éppen szeretné elintézni odakint a dolgát.

Összegzés

Ha igazán szeretnél egy kutyát, az sem akadályozhatja meg a tervedet, hogy teljes állásban dolgozol. A megfelelő kutya kiválasztása azonban kulcsfontosságú.

Tudnod kell, hogy a különböző kutyafajták más-más igényekkel rendelkeznek, de alapvetően minden fajta akkor a legboldogabb, ha társaságban lehet. Válassz nyugodtabb természetű, lakásban tartható kutyát, ha az otthonod adottságai és a munkaidőd nem teszik lehetővé egy nagy mozgásigényű kutya felelős tartását.

Az összeállításunkban szereplő kutyák mindegyike alkalmas lehet arra, hogy akár a munkaidőd egészére egyedül maradjon az otthonodban, ám ehhez elengedhetetlen, hogy munka előtt és munka után elmenj vele sétálni, hogy elvégezhesse a dolgát, átmozgathassa a végtagjait és mentális ingerek érjék.

Sok kutya képes szinte átaludni a napot a távollétedben, vagy ártalmatlan tevékenységekkel foglalja le magát. Megfelelő kiképzéssel, lakáshoz szoktatással, és bőséges törődéssel jól nevelt, boldog és egészséges társra találhatsz a négylábú lakótársad személyében.

June 18, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.