Melyik kutya él a legtovább? | 15 hosszú életű kutyafajta

Melyik kutya él a legtovább - Hosszú életű kutyafajták

Érthető módon minden gazdi szeretné tudni, hogy mennyi ideig fog élni a kutyája, pontosabban, hogy mi az a várható élettartam, amivel ideális esetben kalkulálni lehet. A kérdés összetett, hiszen ez több dologtól is függ, a várható időtartamot befolyásolja a kutya mérete, táplálkozása, a tartási körülményei, de még a fajtája is.

Mégis melyik kutya él a legtovább?

A vélemények megoszlanak, de általában a fajtagyőztes a Csivava, második helyen a Jack Russel Terrier áll, harmadikként pedig a Lagotto Romagnolo léphet fel a dobogóra. Összességében elmondható, hogy a kistestű kutyák érik meg a legmagasabb kort, majd a közepes, végül pedig a legnagyobb termetű kutyák következnek.

A fentiek általánosságban értendők, mert a kivétel mindig erősíti a szabályt és ebben az esetben bőven találkozunk kivételekkel, főleg, ha a gazdikat faggatjuk a témáról.

Amikor az élet rácáfol a statisztikára…

A családban példának okáért volt már kis testű tacskó, közepes méretű dalmata és egy hatalmas újfullandi is. A három eb pedig nem igazolta a statisztikákat.

A nem túl kreatívan Tacsinak nevezett tacskó három éves korában pusztult el daganatos betegségben. A Kaff névre hallgató dalmata hét évet ért meg – ő volt szívemnek a legkedvesebb –, de hirtelen lebetegedett és már nem tudtak rajta segíteni. Az ismert szerelmi história miatt Rómeó névre keresztelt legnagyobb testű újfullandim pedig végelgyengülésben ment el 14 esztendős korában.

Ettől függetlenül a statisztikák nem hazudnak, de egy kutya élete valóban sok dologtól függ, megkockáztatom, hogy még a gazdi és kutya kapcsolata is számon kérhető a betöltött évek számán.

Most azonban nem az én személyes tapasztalataimról van szó, hanem tudományos kutatásokon alapuló tényekről, melyek igazak ugyan, de nem általalános érvényűek. Ezt csak azért írom le, mert bár számok tükrében az Angol masztiff és az Ír farkaskutya él a legrövidebb ideig, azért nem kell kétségbe esned, ha történetesen egy ilyen fajtájú kutya tulajdonosa vagy.

Bőven rálicitálhat a kedvenced a hivatalos számokra. Nézzük tehát most meg, hogy kicsi-, közepes- és nagy- kategóriában melyik a top öt fajta, amelyik a legtovább él.

Egyúttal pedig megválaszoljuk azt is, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a kedvencünk minél tovább velünk maradjon.

A legtovább élő kistestű kutyák

1. Csivava

Melyik kutya él a legtovább: A csivava.

A Csivava a világ legkisebb termetű kutyája, talán ezért is kárpótolta a természet azzal, hogy ő él a legtovább. Átlagosan 18 esztendőt ér meg, de nem ritka, hogy akár 20 évig is boldogítja a gazdiját.

A Mexikóból származó kutyust kis mérete dacára őrzőkutyaként használták. Ma az abszolút öleb kategóriába tartozik, tartásánál pedig rendszeres hiba, hogy nem biztosítják számára a megfelelő mozgást, holott ez elengedhetetlen az egészséges élethez.

A Csivava ugyanis érzékeny a vírusokra, az erős immunrendszerhez pedig elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű mozgás biztosítása is. Tehát, ha Csivavánk van, akkor ne csak a retikülben hordjuk magunkkal, hanem engedjük, had sétáljon szabadon, de legalábbis a pórázon.

2. Jack Russel Terrier

Jack Russel Terrier

Még mosógépben sem számít öregnek a Jack Russel Terrier, mivel csak a kétezres évek óta tartják nyilván, mint önálló kutyafajt.

Elődjét azonban a Parson Russel terriert már régóta (1800-as évek) használják az angolszász országokban rókavadászatra. Akárcsak az elődje az új fajta is meglepően hosszú kort, akár 16-17 évet is megérhet, ha kicsit odafigyelünk a tartásra.

A vicces koboldként is becézett, mindig virgonc eb olyan, mint a megtestesült egészség, persze azért tenni is kell azért, hogy az eredendően jó genetika előnyeit kamatoztatni is tudja a kutyus. Hajlamos az olyan betegségekre, mint az ataxiára és a myelopathiára, ami izomremegési, egyáltalán mozgásbeli zavarokat okoz.

Esetében is érvényes, hogy a megfelelő mennyiségű mozgással kondiban kell tartani s kerülni kell a túltáplálást.

3. Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo kutyafajta könnyedél elél 14-16 évet is.

Ez a kedves kutyus jellemzően ellenáll a legtöbb betegségnek és 14-16 évig is könnyedén elél. Kivételes tulajdonsága, hogy remek szaglásából adódóan kiváló szarvasgomba kereső, amire gyakran használják is a hobbi szarvasgomba vadászok.

Korábban ezt a képességét vadászatokon a vízbe esett madarak felkutatásával kamatoztatták. Vidám és barátságos természete miatt a gyerekeknek is nagy kedvence.

4. Si-Cu

Si-Cu kutya labdával

A Si-Cu meglehetősen komoly múlttal dicsekedhet, mivel a daliás időkben a mindenkori kínai császár udvarában szolgált házőrzőként, és persze házikedvencként.

Megfelelő tartás esetén akár 14-16 éves kort is megérnek ezek az apró testű kutyusok, akiket egyébként oroszlánkutyaként is emlegetnek.

Volt szerencsém ismerni egy Si-Cut, a császári vér tagadhatatlan. A kutya ugyanis elvárja a neki járó tiszteletet, de ettől talán még szerethetőbb ez a különlegesen szép eb.

5. Tacskó

Tacskó 15 évig is élhet.

A mindenki által kedvelt tacskó is a hosszan élő kutyák sorát erősíti, nem ritka, amelyik a 15 évet is megéli, de tudunk olyan tacsiról, amelyik 21 éves korában hunyt el. Jóllehet ezzel a rekordok könyvébe is bekerült.

Régen talán nem is volt olyan falusi ház, ahol ne lett volna egy tacsi, sajnos azóta a népszerűségük megkopott, pedig egy csupa szív, és szerethető kutyáról van szó, aki erős fizikuma miatt ellenáll a betegségeknek is.

A legtovább élő közepestestű kutyák

1. Vizsla

Sokáig él a Vizsla.

A vizsla a magyar kutyatenyésztés egyik büszkesége, többen egyetértenek vele, hogy már a honfoglaláskori időkben hű társuk volt a bevándorló magyaroknak.

Az biztos, hogy már az 1100-as évekből maradt fenn ábrázolásuk. Nagy mozgásigénye miatt otthoni tartásra semmiképpen nem ajánlott, ez a kutya valóban akkor van elemében, ha vadászhat, de legalábbis, ha kint lehet a szabadban.

Sajnos hajlamos a genetikai betegségekre, mint a daganat, a szív-elégtelenség vagy az allergia. Szerencsés esetben azonban és jó tartás mellett a 15-17 évet is megérheti

2. Shiba Inu

Japán Shiba Inu a folyónál.

Bár a japán kutyafajták közül ez a legkisebb méretű, és nevének jelentése is annyi, hogy „kicsi kutya” a maga 13 kilógrammjával mégis a közepés méretű kutyák között tartják számon.

Bár külsőre úgy fest, mint egy plüss állat – sokan ezért is kedvelik – a szervezetéről ez korántsem mondható el, mivel szerencsére nagyon is masszív, ami az egészségét illeti.

Ha biztosítjuk számára a megfelelő mozgást és nem engedjük, hogy elhízzon, akkor könnyedén megéri a 16 évet is.

3. Szibériai Husky

Gyönyörű Husky.

A Szibériai Husky-t, ha máshonnan nem a Jack London regényekből vagy a filmekből biztos sokan ismerik, kék szemeivel és gyönyörű testalkatával, mintha csak a filmvászonra született volna.

A szánhúzó kutyák masszívak, és ellenálnak a betegségeknek is, megfelelő tartás mellett nem ritkán megérik a 15 életévüket is.

A 20 –27 kg közötti ebeknek már csak származásuk okán is sok mozgásra van szükségük, általában 8-10 km napi mozgást szoktak javasolni nekik.

4. Ausztrál szarvasmarha kutya

Ausztrál szarvasmarha kutya.

Az ausztrál szarvasmarha kutya valamikor a 19. században jött létre dingók, vagyis a vad kutyák kereszteződéséből.

Teljes mértékig munkakutya, stramm szervezetének és intelligenciájának köszönhetően ugyanis komplett farmok őrző-védő feladatait el tudja látni. Ebből adódóan szintén nagy a mozgásigénye, és a 12-15 éves kort csak úgy éri meg, ha ezt biztosítjuk is a számára.

5. Uszkár

Uszkár sokáig élhet.

Sokak kedvence a közepes méretű uszkár is szépen teljesít, ha az évek számáról van szó, a vegyes megítélésű fajta kényelmesen elél akár 13-15 éves korokig is. Korábban Franciaországban őrző-védő munkára használták, de mára teljesen meghonosodott mit szobakutya.

Ennek ellenére oda kell figyelni rá, hogy ha a kutya bágyadt vagy letargikus, akkor ne vegyük félvállról a dolgot, mert ez a végzetes Addison-kór nevű fajtabetegség tünete is lehet, sajnos hajlamosak az epilepsziára is.

A legtovább élő nagytestű kutyák

1. Chow Chow

Chow Chow kutyafajta.

A Chow Chow vagy ismertebb nevén Csau Csau végtelenül nyugodt fajta, melynek mindenekelőtt méltóságos megjelenését szokták hangsúlyozni, ez utóbbi talán a 2000 éves múltjával magyarázható.

Makacssága folytán kevésbé barátkozó fajta, de akit megszeret, azt a szívébe is zárja. Megfelelő tartással, akár 15 évig is elélhet.

2. Óriás Schnauzer

Giant Schnauzer.

Az Óriás Schnauzer súlya elérheti akár az 50 kilógrammot is, marmagassága pedig a 70 centimétert. A normális körülmények között barátságos és kiegyensúlyozott kutya szerencsés esetben a 14 életévét is betöltheti.

A Németországból származó eb valamikor őrző-védő szerepet töltött be, de még hadászati célokra is használták, és ma sem tanácsos ujjat húzni vele. Hajlamosak az elhízásra, így erre mindenképpen figyeljük oda, már csak azért is mert könnyen vezethet csípő problémákhoz.

3. Belga Juhászkutya

Belga Juhászkutya 14 évig élhet.

Ha a Belga Juhászkutyát három szóban kellene jellemeznem, akkor az az éber, energikus és okos jelzők lennének azok.

A valamikor munkára tenyésztett kutya a mai napig ellenálló az időjárással és a külső körülményekkel szemben, ugyanakkor törődést és odafigyelést igényel. Nagyon fontos, hogy biztosítsuk számára a megfelelő mozgást.

Szerencsés esetben akár 14 évet is eltölthetünk együtt. Személyes véleményem, hogy ez a kutya jóval érzékenyebb lelkileg, mint gondolnánk róla, csak akkor válaszd, ha értékes időt is tudsz tölteni vele.

4. Alaszkai Malamut

Alaszkai Malamut

A gyakran 40 kilógrammot is nyomó Alaszkai Malamut a nagy testű kutyák között szépen teljesít az átlagosan 12 éves várható életkorával.

Mint a nagy testű kutyák általában nagy mozgásigényű és bizony az etetésére is kell költeni. Ez a gyönyörű, eszkimó származású szánhúzó kutya, kiváló genetikai állománnyal rendelkezik, így megfelelő tartás esetén meg is éli a statisztikák szerinti várható életkort.

5. Golden Retriever

Golden Retriever.

A Golden Retriever egy kifejezetten emberközpontú kutya, így sok odafigyelést illetőleg törődést igényel. Sajnos a pénzéhes szaporítóknak köszönhetően hajlamos a betegségekre, így a jó tartás az esetében szintén különösen fontos.

Ennek ellenére a nagyobb testű kutyák között mégis szép kort érhet meg. Szerencsés esetben a 12 és 14 év között lehet kalkulálni a várható élettartamot.

A hosszú élettartam titka az odafigyelés

A kutyák várható élettartama két dologtól függ. Az egyik a genetikai állomány, a másik pedig a tartás.

Ez utóbbinál mindenekelőtt a megfelelő mennyiségű illetőleg minőségű tápanyagbevitelre kell odafigyelni és persze a mozgás biztosítására. Ugyanakkor az életkort egyéb tényezők is befolyásolják, például, hogy mennyire stresszesek a tartási körülmények.

De ugyanilyen fontos a rendszeres fogtisztítás is, az a kutya ugyanis, amelyiknek ápolják a fogait átlagosan 2 évvel tovább él.

Az állattenyésztők között megoszlanak a vélemények az okokról, de statisztika tény, hogy az ivartalanított kutyák is általábban hosszabb ideig boldogítják a gazdáikat.

Általában, ami nagyban meg tudja kurtítani egy kutya élettartalmát az gondatatlan tartás. Például a véletlenül előhagyott gyógyszerek, háztartási vegyszerek és társaik.

Összegzés

Kezdő kutyásoknál gyakori kérdés szokott lenni, hogy melyik kutya él a legtovább. Egy kutya élettartamát sajnos, de lehet, hogy szerencsére, nem lehet előre megmondani.

A statisztikák egy nagy általánosságot mutatnak meg, a megfelelő tartással pedig nagyban hozzájárulhatunk a kutyusunk életének a meghosszabbításához.

Ugyanakkor a fajtáktól függően sok mindent meg tudunk tenni azért, hogy minél tovább maradjon köztünk a kedvencünk. Ez pedig mindenekelőtt a megfelelő etetésben, a mozgásban, illetőleg a nyugodt körülmények biztosításában van.

May 13, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.