Melyik kutya fogja meg a patkányt? Patkányfogó kutyafajták

Melyik kutya fogja meg a patkányt Patkányfogó kutyafajták

Bár már az ókori Egyiptomban is istenként tisztelték a macskákat rágcsálóírtó tudásukért, akad azonban néhány olyan patkányfogó kutya, amely felveszi a versenyt e téren doromboló vetélytársaikkal. De melyik kutya fogja meg a patkányt és az egeret?

Mely kutyafajtákat küldheted harcba a bosszantó rágcsálók ellen? Mit tegyél, ha a kedvencedet megharapja egy patkány? Hogyan tudod kiképezni négylábú barátodat a rágcsáló vadászatra? A következőkben ezekre találod meg a választ!

Napjainkban a kutyákat leginkább családtagként kezelik, ám minden fajtának akad olyan különleges tulajdonsága, amelyet a gazdik előnybe részesítenek az ebválasztásnál.

Ilyen tényező lehet az is, hogyha túl sok rágcsáló él a környékeden, akkor legyen egy állatkád, amely távol tartja a nem kívánatos betolakodókat az éléskamrádtól.

Ám fontos odafigyelned egérvadász kiskedvencedre, hiszen leginkább a patkányok azok, amelyek számtalan veszélyt tartogatnak a rájuk vadászó állatokra.

Kutya vs. macska: ki a nagyobb egérvadász?

Melyik kutya fogja meg a patkányt? A legjobb patkányfogó kutyafajták

Megsebesítheti-e a patkány a kutyát?

Milyen betegséget hordoznak a patkányok, ami veszélyes lehet a kutyára is?

Aggódnom kell, ha a kutyám patkányt evett?

Hogyan képezzük ki a kutyát patkányfogásra?

Kutya vs. macska: ki a nagyobb egérvadász?

Kutya vs. macska ki a nagyobb egérvadász?

A padlásról érkező kaparászó hang, egy megrágcsált kolbász látványa, vagy a kiszakított kenyeres zsákban fellelt összetéveszthetetlen nyomok ijesztő jelei annak, hogy bizony egér vagy patkány van a lakásban.

A patkányméreg vagy a csapda nem mindig jó választás, főleg, ha kisgyerek is van a családban, ráadásul csak ideiglenes megoldást nyújthatnak. Ha azt tapasztalod, hogy a rágcsálók rendre visszatérnek otthonaid különböző zugába, akkor érdemes „profi” segítségért folyamodnod.

A kényelmes macskák és az egérfogás

Tom és Jerry óta tudjuk, hogy a macska és az egér örök ellenségek. Laikusként sokan egyből a macskákra gondolnak, ha rágcsáló problémával állnak szembe.

Azt már azonban kevesen tudják, hogy a kényelembe élő házimacskák az ízletes alutasakok mellett ma már pusztán csak „sportból” kapják el az egeret. Tehát, ha éppen délutáni sziesztájukat töltik a napon, egy sereg egér látványa sem fogja őket felcsigázni.

Ha szökőévente egyszer mégis elkapnak egy-egy rágcsálót és eléd viszik, azt pusztán dicsekvésként teszik.

A kotorékebek és a rágcsálóírtás

A kutyákkal azonban más a helyzet. Számukra elsődleges feladat a patkányírtás, ha a gazdi kiképezte rá őket. Egyes fajtákba genetikailag kódolva van a vadászat, így egyetlen egér sem szambázhat át a kerteden anélkül, hogy a kutya rá ne mozdulna.

A tacskók és a terrierek népes tábora kifejezetten alkalmas az egérpopuláció rendben tartására. A terrier a latin „terra”, azaz a „föld” szóból származik.

A földi kutyákat, magyarosan a kotorékebeket kis termetük miatt évszázadok óta a föld alatt élő vadak felkutatására, kiásására és levadászására tartották, valamint tenyésztették. Leginkább róka és borz vadászatok alkalmával kísérték el gazdájukat, de otthon, a kamrát és terménytárolót megtámadó rágcsálók ellen is hatékonynak bizonyultak.

Melyik kutya fogja meg a patkányt? A legjobb patkányfogó kutyafajták

Most bemutatom azt az 5 legjobb patkányozó kutyafajtát, amelynek vérében van a rágcsálóírtás!

1. Rat terrier

Rat terrier a legjobb patkányfogó kutya

A rat terrier, vagyis a patkány terrier nevéből kifolyólag nem nehéz kitalálni, hogy mi a legfőbb mestersége. Ez az intelligens, apró, ám annál több energiával rendelkező kutya a legnagyobb patkányfogó hírében áll.

A rat terriert Angliában tenyésztették ki, kifejezetten a mezőgazdaságot fenyegető rágcsálók elleni védekezéshez. A fajta olyannyira hatékonynak bizonyult, hogy az 1910-es évektől az Egyesült Államokban szinte minden farmon futkározott egy ilyen kis energiabomba.

Kis gyerek mellé ideális választás, hiszen csupa szív, barátkozó kutyafajta. Hatalmas mozgásigénye, miatt azonban sokat kell vele foglalkozni. Bár vérében a van a rágcsálók kiszagolása, ha kifejezetten egérfogásra szeretnéd tartani, akkor nem árt előtte tréningelned.

2. Tacskó

A tacskó tökéletes patkányozó kutya.

Napóleon kedvenc kutyafajtája, a „kolbászkutya” vagy „dakszli” néven is elhíresült tacskó az egyik legnépszerűbb kotorékeb a kutyatartók között.

A mókásan hosszú testű, ám annál rövidebb lábbal rendelkező tacskót sokoldalú vadászkutyaként alkalmazták a XIX. századi Németországban. Az elsősorban a nemesi réteg kedvenceként tartott eb egyes tenyésztőknek köszönhetően hamar eljutott a középréteghez is.

A szerethető, ám csökönyös tacskó, a nemesi udvarok rókavadászatából kikerülve új, a mezőgazdaságban igen hasznos tulajdonságát csillogtatta meg: kiváló rágcsáló felderítő.

Nem fogja egész nap várni a parancsodat, öntudatos viselkedésének köszönhetően nem kell kétszer kérned, hogy kutassa fel neked az egerek rejtekhelyét. Ennek köszönhetően tökéletes patkányozó kutya.

Emellett jól kijön a gyerekekkel és kifejezetten szeret világot látni, de csak, ha ő akarja. Tehát a makacs kis szeretetgombócnak szüksége van a következetes nevelésre, hogy kiváló társad legyen.

3. Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier a patkányvadász.

A bűbájos törpekutyus csak első ránézésre tűnik tündérpofinak. A selymes bunda alatt egy energikus, intelligens, akaratos és harcos szellem lakozik.

Az Észak-Angliából származó terriert eredetileg patkányfogásra tenyésztették ki, mesterségét mai napig sem felejtette el. Önálló és akaratos viselkedése ellenére sokan szeretik babusgatni és túlfélteni, pedig az öntudatos Yorki elvárja gazdájától és környezetétől, hogy „igazi” kutyaként kezelje és ezt nem is rejti véka alá!

Gyerekek mellé, lakásba és kertbe is kiváló választás a Yorki, ám az örökkön kíváncsi és energikus törpekutyusnak komoly kiképzést kell adnod, hogy tudatos patkányvadász legyen. Onnantól kezdve azonban önjáróvá válik, és jaj annak az egérnek, aki megközelíti a házadat!

4. Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier mozgásigényes kutyafajta.

A brit kutyafajták táborát erősítő Jack Russell terriert rugólábú rókafogóként is emlegetik. Csupán 2000 óta jegyzik önálló kutyafajtaként, bár az első ilyen terriert John „Jack” Russell tenyésztette ki az 1800-as évek elején.

Az egyik legmozgékonyabb fajta, energiáját rókák, nyulak és más apróvadak felhajtása során hasznosították, leginkább Ausztrália sztyeppéin.

A nagyon kedves és mókás kutyapofi sokszor megtéveszti a leendő kutyatulajdonosokat, akik nem mérik fel, mekkora mozgásigénye van ennek az apró kutyának.

Nem őt ajánlanám kisgyermek mellé, ráadásul a kisebb háziállatokkal, pl. macskákkal is hadilábon áll, könnyen nézi őket prédának. De pontosan ez a vadászösztön az erőssége. Szorgalmas patkányfogó kutya, aki mellett biztonságban tudhatod a kamrádat a kártevőktől.

5. Német Pincser

Német Pincser

Európa egyik legidősebb kutyafajtái közé tartozik a német pincser. Pontos eredete tisztázatlan, vélhetően angol vagy német területről származik. Annyi bizonyos, hogy már a középkori uradalmak kenneljeiben is számos német pincser élhetett, hiszen a korabeli festmények vadászjelenetein már felbukkant.

Sokoldalúságának köszönhetően a modern mezőgazdaságban dolgozók is szívesen tették le a voksukat a fajta mellett. A közepes méretű, energikus eb egyszerre kitűnő házőrző, patkányvadász, régebben pedig kitűnő kocsikísérő eb is volt.

Az önálló és feladatra éhes pincser erős kezű gazdit követel. Nem éppen családkutya, inkább olyan egyedülálló, határozott gazdára van szüksége, aki intelligens feladatokat bíz rá és segít kielégíteni mérhetetlen mozgásigényét. A patkánypopuláció szinten tartása pontosan ilyen feladat a pincser számára.

Megsebesítheti-e a patkány a kutyát?

Megsebesítheti-e a patkány a kutyát?

Tapasztalt kutyagazdikat joggal tölti el az aggodalom, amikor patkány nyomokra bukkannak otthonaik környékén.

Ugyanis, ha egy patkány beköltözik egy új territóriumra, akkor minden bizonnyal az éhség hajtotta odáig. Az éhező patkány pedig a legveszélyesebb élőlény a Földön. Fogaik keményebbek a betonnál, agresszivitásuk sosem látott mértéket ölthet.

A sarokba szorított kártevő gondolkodás nélkül nekimegy a nála jóval nagyobb kutyáknak. Intelligenciájuknak köszönhetőn hamar felmérik a támadó sebezhető pontjait, mint az orr vagy a szem és céltudatosan azokat támadják. A súlyos sebek mellett a patkányok által terjesztett betegségek akár halálos kimenetelűek lehetnek.

Milyen betegséget hordoznak a patkányok, ami veszélyes lehet a kutyára is?

Milyen betegséget hordoznak a patkányok, ami veszélyes lehet a kutyára is.

A patkányok átlagosan 20-30 kórokozót hordoznak magukban, amely mind az emberekre, mind a kutyákra komoly veszélyt jelent. A legismertebbek a spirillózis (patkányharapás-láz) és a leptospirózis (iszapláz), utóbbi halálos kimenetelű lehet a kutyák számára.

A leptospirózis leginkább vizes környezetben fordul elő, emiatt a lápos területeken, illetve a csatornákban élő patkányok szervezetében gyakrabban megél. Ha kutyusod rágcsálóval érintkezett, esetleg olyan tóban úszott, ahol jelentős a fertőzött patkánypopuláció, akkor az alábbi tünetek esetén gyanakodj megbetegedésre:

 • Levertség, lassú mozgás, amely izomfájdalomra utalhat.
 • Heves hasmenés.
 • Étvágytalanság.
 • Hányás
 • Hőemelkedés, láz.

Bár sok egyéb betegségnek is hasonló a tünete, érdemes azonnal állatorvoshoz fordulnod, ugyanis az enyhe klinikai tüneteken túl gyakori, hogy veseelégtelenség vagy egyéb szervleállás lép fel.

Ráadásul a baktériumok emberre, illetve más állatokra is tovább terjedhet, így, ha leptospirózisra gyanakszol, csak védőkesztyűben érj kutyusodhoz!

Létezik a leptospirózis elleni védőoltást, amelyet kölyökkorban a kötelező oltásokkal együtt megkap kiskedvenced. Ettől függetlenül akadhatnak olyan baktériumtörzsek, amelyek ellen a védőoltás nem véd 100 %-osan és tovább terjedhet a kutyusod környezetére.

Tehát a fokozott óvatosság sosem baj!

Aggódnom kell, ha a kutyám patkányt evett?

Aggódnom kell, ha a kutyám patkányt evett. A patkányméregnél jobb alternatíva az egér és patkánycsapda.
Egér és patkányírtáshoz kerüljük a mérgeket!

Amennyiben kiskedvenced akár egészben, akár darabokban eldicsekedik legújabb zsákmányával, főleg, ha az egy patkány, akkor nem árt, ha bekapcsol a vészcsengőd. A korábban említett betegségek mellett komoly problémát okozhat, ha kutyád patkányméreggel teli rágcsálót fogyasztott.

Ugyanis a patkányméreg, annak ellenére, hogy kistestű emlősökre fejlesztették ki, a kutyákra is halálos fenyegetést jelent.

A patkánymérgeknek számtalan fajtája akad, amelyeknek mindegyik más-más hatóanyaggal, illetve hatóidővel rendelkezik. A legtöbbre igaz, hogy nagymennyiségben elfogyasztva a mérgezés tünetei 24 órán belül jelentkeznek, de kisebb mennyiségben akár hetekig rombolhatja az állat szervezetét.

Olyan károkat okozhatnak, mint a belső vérzés, veseelégtelenség, szívritmus zavar vagy az idegrendszer leépülése. A későn felfedezett mérgezés a kutyus halálához is vezethet.

Mit tegyünk, ha kutyánk patkányt fogyasztott?

 • Legfontosabb az óvatosság! Minden esetben érdemes azonnal állatorvoshoz fordulnod, ha kiskedvenced patkányt evett, hiszen nem tudhatod, hogy a rágcsáló fogyasztott-e mérget vagy sem.
 • Amennyiben biztos vagy benne, hogy a patkány mérgezett volt, vagy konkrétan a mérget fogyasztotta el a kutyád, akkor néhány dologgal segítheted az állatorvos munkáját. Ha birtokodban van a méreg csomagolása, esetleg tisztában vagy vele, mekkora mennyiséget és mikor fogyasztott el a kiskutyád, azt mindenképpen oszd meg a szakemberrel!

Bővebb információt az alábbi cikkünkben találsz:

Ha még „friss” az élmény, akkor az orvos mindenképpen hánytatást idéz elő a kutyánál és aktív szenet etet vele, hogy lassítsa a toxinok felszívódását. Nagyon fontos, hogy otthon a saját szakálladra semmilyen körülmények között ne hánytasd meg a kutyádat, vagy adj neki emberi gyógyszereket!

Amennyiben hosszabb idő telt el a méreg szervezetbe jutásától, akkor további laborvizsgálatokra lesz szükség, hogy felderítsék, mekkora kárt okoztak a vegyianyagok.

A megelőzés ebben az esetben is életet menthet. Egyrészt a patkány fogáshoz kerüld el a mérgek használatát és inkább próbálkozz „biomódszerekkel”, mint pl. a csapdák!

Ha mégis szükséges a mérgek alkalmazása, akkor szigorúan olyan területre helyezd el, ahol kedvenced nem férhet hozzá! Ha a szomszédok jelzik, hogy kártevőírtást végeznek, akkor arra az időszakra ne hagyd felügyelet nélkül kutyusodat!

Hogyan képezzük ki a kutyát patkányfogásra?

Hogyan képezzük ki a kutyát patkányfogásra.

A patkányok elleni harcban kiskedvenced erős szövetségesed lehet. De még az egérfogó génekkel rendelkező kotorékebeknek is szüksége van kiképzésre, hogy hatékonyan részt vehessenek az irtási akcióban. A következő lépésekkel a patkányok rémévé formálhatod kiskedvencedet!

 1. Az első és legfontosabb lépés, hogy be kell szerezned egy élő egeret vagy patkányt! A legjobb, ha ketreces csapda segítségével elkapsz egyet!
 2. A patkányt tartalmazó ketrecet tedd egy nyugodt szobába, ahova kutyusod is bemehet! Egyelőre ne engedd ki a patkányt, csak hagyd, hogy kedvenced a rácson keresztül szaglássza meg a rágcsálót!
 3. Figyeld a kutya reakcióit! Egy vérbeli kotorékeb folyamatosan reagál a patkány mozgására, követi annak útját, érdeklődik. Ha esetleg azt veszed észre, hogy gyengül az összpontosítás, akkor játékkal vagy jutalomfalatokkal irányítsd vissza a figyelmét!
 4. Az ismerkedést néhány napon keresztül ismételd meg! Amikor a kutyusod szó szerint be akar jutni a ketrecbe, akkor jó úton haladsz!
 5. Ilyenkor jön a bátorítás és a jutalmazás! Valahányszor hevesen, agresszívan próbál hozzáférni a rágcsálóhoz, akkor kedvenc jutalomfalatával kínáld meg! Ha esetleg visszariad a patkánytól, legyél mellette és bíztasd továbbra is a támadásra!
 6. Végül ereszd össze a patkányt a kutyáddal! Ez a momentum csak abban az esetben jöjjön el, hogyha kedvenced már csak agresszívan tud közelíteni a rágcsáló felé, hiszen a sarokba szorított patkány biztosan vissza fog támadni. Ebben az esetben a kutya már nem félhet áldozatától, hanem kontratámadással kell reagálnia. Amint elkapja áldozatát a kutyus, azonnal jár neki a jutalom.

A fenti tréninget követően indulhat a vadászat! Innentől kezdve valahányszor egy rágcsálóval a szájában jelenik meg kiskedvenced, jutalmazd meg őt! Így válhat könnyedén a család kis barátja négy lábon járó rágcsálóírtóvá!

Összegzés

A kutyákat a modern korban inkább családtagként, semmint haszonállatként tartják számon. Ám kis szőrös barátainkból korántsem halt ki az az ösztön, amely őseiket hajtották.

Mivel a kutya az ember legjobb barátja, így egy barát szívesen nyújt segítő kezet (vagy inkább mancsot) olyan égető problémára, mint a rágcsálóírtás. Érdemes kihasználni a patkányfogó kutya tudását, hogy együtt tűntessétek el a nem kívánatos látogatókat!

June 11, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.