Melyik kutya harapása a legerősebb? | Top 20-as lista

Melyik kutya harapása a legerősebb

Ha valami ijesztő lehet egy kutyában, az a harapás veszélye. Pedig a kutyák nagyon ritkán harapnak „csak úgy”, persze ettől függetlenül mondjuk egy játék közben ért kisebb harapás is tud fájni. Felmerül a kérdés, hogy melyik kutya harapása a legerősebb?

A kutyaharapás ereje sok mindentől függ, hiszen egy kutya sem egyforma. Tudomásul kell venni, hogy a kutyák szájában igazi fegyver van: ők ezzel rágnak, nyitnak ki lehetetlennek tűnő dolgokat, játszanak és persze támadnak is ha kell.

Ettől függetlenül nem szabad tartani tőlük, csupán ki kell tapasztalni őket, a személyiségüket és persze le kell nevelni őket a harapásról.

Melyik kutya harapása a legerősebb?

Ez függ a kutya fajtájától, koponyája méretétől, és a pofák alakjától is. Emellett az erősséget az is befolyásolja, hogy mit harap meg az adott állat, milyen a hangulata, játékból vagy védekezésből teszi, amit tesz.

Egy átlagos kutya harapása elérheti akár a 15kg/cm2-t, ami nem kis teljesítmény, a listából pedig kiderülhet, hogy ennek többszöröse sem lehetetlen. Ha kíváncsi vagy melyik kutyafajták harapása a legerősebb és miért, akkor olvass tovább.

Hogyan mérik a harapás erősségét?

Vicsorgó farkas akinek erős a harapása

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis hogyan lehet mérni, pontozni egy kutya harapását? Erre egy kifejlesztett mértékegység is létezik, az úgynevezett PSI.

A PSI avagy Pounds per Square inch, magyarul Font per négyzet hüvelyk, arra ad választ, hogy az adott pontban, ahol a harapás érte a tárgyat mekkora a felszabaduló nyomásnak az értéke. Tehát, hogy az adott négyzetcentiméterre mekkora erőt fejtett ki az állat. Ezt a kutatók egy digitális harapásmérő segítségével mérik le.

Ezt követően a kutyákat 9 különböző kategóriába sorolják attól függően, hogy milyen fajta, mekkora a koponya mérete. A harapás mértékét persze sok minden befolyásolhatja, például, hogy mit harap és miért. Más ennek az erőssége, ha csak játékból vagy ha véresen komoly, támadó helyzetben teszi ezt a kutya.

Azok a kutyák, amelyek nagyobb PSI-vel rendelkeznek, általában valamilyen őrző-védő funkciót látnak el, azonban kiélezett helyzetben szinte minden fajta képes az erősebb harapásra.

Bizony, veszélyes fegyver lapul a kutyák szájában, de ettől függetlenül nem szabad félni tőlük vagy emiatt minden kutyát kerülni.

Melyik állat harapása a legerősebb a világon?

Míg mi emberek szerény 100-140 PSI-vel vagyunk képesek harapni, addig az állatvilágban ennek a többszöröse a jellemző. Nézzük meg a TOP10 legerősebb harapású állatot.

  1. Fehér cápa – 4000 PSI
  2. Nílusi krokodil – 3700 PSI
  3. Aligátor – 2125 PSI
  4. Víziló – 1800 PSI
  5. Jaguár – 1500 PSI
  6. Gorilla – 1300 PSI
  7. Jegesmedve – 1200 PSI
  8. Grizzly medve – 1160 PSI
  9. Hiéna – 1100 PSI
  10. Bengáli tigris – 1050 PSI

Összehasonlításképpen az oroszlán 650 PSI harapással rendelkezik, melyet a világ legerősebb kutyája bőven túlszárnyal.

A 20 legerősebb harapású kutyafajta

Elnézve most a kutyák sokszínűségét, nehéz elképzelni, hogy mind egyetlen őstől származnak, de ez bizony így van. Egyes kutatások szerint, legalább 100 ezer évvel ezelőtt, a dél-ázsiai farkasok házasításából jöttek létre.

Mára pedig a tenyésztésnek és természetes keveredésnek köszönhetően számos fajta létezik. De nézzük, melyek azok, amelyek a legerősebb harapással rendelkeznek.

20. helyezett – Malinois 195 PSI (13,7 kg/cm2)

Malinois kutya

Ez a belga juhászkutya híresen intelligens és nagy teherbírású kutya. Igazán robosztus megjelenésű és szinte minden klímához, legyen az éppen hideg vagy meleg, könnyen alkalmazkodik.

Nevelésére különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, mert anélkül akár agresszív és kissé romboló természet is lehet. Azonban egy jól tartott és nevelt fajta igazán barátságos tud lenni.

19. helyezett – Csaú csaú 220 PSI (15,5 kg/cm2)

A csau csau kutya harapási ereje igen nagy.

Ez a kis kéknyelvű plüsskutyaszerű szőrgombóc meglepően erőset tud harapni. Eredetileg vadászkutyának lett tenyésztve, így fontos, hogy megneveljük, és képes legyen szépen is játszani, és ne tegyen kárt semmiben és senkiben.

Elég makacs fajta, így fontos, hogy a gazdi határozott legyen. Igyekezzünk állatok és emberek közelébe engedni többször, hogy könnyebben szokják az idegeneket és jól szocializálódjanak.

18. helyezett – Holland juhászkutya 224 PSI (15,75 kg/cm2)

Holland Juhászkutya

Csodás őrző-védő kutya lehet belőle, legyen szó ház, gyerek, vagy terület védelméről. Ha igazán oda figyelünk rá, akkor intelligenciájának köszönhetően számos trükköt meg lehet neki tanítani.

Nagyon energikusak, így fontos, hogy biztosítsuk számukra a mozgást.

17. helyezett – Labrador retriever 230 PSI (16,17 kg/cm2)

Labrador retriver családi kutya, de igen erős a harapása.

Nem is gondolnánk talán, hogy mindenki kedvence, az igazi családkutya, ilyen erős harapással bír.

Igazi család és gyerekbarát kutyák, viszont nagyon energikusak és mozgásigényesek így fontos, hogy ezt biztosítsuk számukra.

16. helyezett – Boxer 232 PSI (16,31 kg/cm2)

Német boxer kutyának erős a harapása

Külsőre ő is egy kis agresszornak tűnhet, közben pedig egy igazi gyerekbarát és családi kutya.

Ez a német kutyafajta rendkívül intelligens és könnyen kiképezhető, viszont a hideg meleg különbségre érzékenyek, erre jó ha oda figyelünk.

15. helyezett – Amerikai Pitbull 235 PSI (16,52 kg/cm2)

Amerikai Pitbull 235 PSI.

Ha van kutya, amire elsőre vágtuk volna rá, hogy biztos ő a legerősebb harapású és legagresszívebb fajta, az a pitbull. Pedig ez koránt sincsen így.

Ráadásul, ha megfelelően szocializáljuk, akkor semmivel sem lesz agresszívebb, mint más fajta.

Az agresszív kutya nevelésnek módszereiről itt írtunk.

14. helyezett – Németjuhász 238 PSI (16,73 kg/cm2)

Németjuhász 238 PSI harapás

Biztos meglepő lehet, de a németjuhász harapása erősebb – ha nem is sokkal -, mint a pittbullnak. Ha németjuhász, akkor mindenkinek a házőrző jut eszébe.

Nem véletlenül használja őket a rendőrség is, és ha láttunk már videót kiképzésről, akkor sejthetjük, hogy nem kicsi harapási erővel bír ez a fajta. Ráadásul, ha egyszer elkap valamit, azt nem engedi.

13. helyezett – Dobermann 245 PSI (17,23 kg/cm2)

Dobermann 245 PSI (17,23 kgcm2).

Ez a népszerű és gyönyörű sportos kutyafajta elsők között szerepel, ha védelemről vagy őrzésről van szó, amit nem csak nagy termete, de erős harapása is alátámaszt.

Az atletikus külső mögött azonban sokszor egy érzékeny és félénk állat lapul, aki nagyon emberbarát és a gyerekek jó pajtása is lehet.

12. helyezett – Amerikai bulldog 305 PSI (21,44 kg/cm2)

Amerikai bulldog feje

Ez a szintén elsőre zord külsejű, robosztus, izmos felépítésű amerikai kutyafajta egy igazi családbarát eb. Nagyon gyors, és a harapása sem kicsi, így egy játéka sincs hosszútávon biztonságban tőle.

Megfelelő szocializáció és nevelés mellett jól kordában tartható állat.

11. helyezett – Szibériai Husky 320 PSI (22,5 kg/cm2)

Szibériai Husky 320 PSI harapás.

Ez a szépséges és nagy energiával rendelkező szívós kutyus, nagyon jól kijön az emberekkel és más kutyákkal is. Ám ne tévesszen meg a kedves tekintet, bizony erős harapásával azért még képes kárt okozni.

Ha viszont kellőképpen megmozgatjuk és lekötjük, akkor könnyebb dolgunk lesz vele. Mindemellett elég makacs jószág, így inkább tapasztalt gazdiknak ajánlott.

10. helyezett – Rottweiler 328 PSI (23,06 kg/cm2)

Rottweiler nagy harapással rág egy fát

A rottweilerekről mindenkinek egy vérengző erős testalkatú fenevad jut eszébe. Miközben, ha jól megnézzük, neki van az egyik legédesebb „mosolya”.

Viszont az nehezen elvitatható tény, hogy szuper őrző kutya, már csak harapása erőssége miatt is, közben pedig egy nagyon barátságos, igazi családi kutya. A rottweiler harapása megegyezik az amerikai staffordshire terrier harapás erősségével, ennek okán az Amstaff nem került fel a listánkra.

9. helyezett – Akita 350 PSI (24,6 kg/cm2)

Az akita a legerősebb kutyák közé tartozik.

Az akita a legerősebb kutyák közé tartozik, hiszen a harapási ereje akár a 400 PSI-t is elérheti, de átlagban 350 PSI körül mozog. Nagyon jókötésű nagy munkatűrőképességű kutya, és híres a gazdi iránti szeretetéről és hűségéről.

Emellett elég hangos kutya is, valamint óvatos az idegenekkel szemben, ezért már kölyök korban nem árt elkezdeni a szocializációját. Ez a japán kutyafajta szerintünk viszont nem kifejezetten gyerekekhez és családokhoz passzoló házikedvenc.

Feltétlen érdemes még kölyökkorban szakszerűen kézhez szoktatni, hogy a későbbiek során ne legyen túl agresszív az idegenekkel.

8. helyezett – Leonbergi 399 PSI (28,05 kg/cm2)

Leonbergi kutyafajta

Ez fajta igazán hatalmas és izmos, első ránézésre olyan, mint egy mackó és egy oroszlán szerelemgyereke. Nagy méretei mellé pedig nagy harapási erő is dukál.

Nagyon érzékeny fajta, ezért sokszor terápiás kutyaként is használják. Illetve tökéletesen passzol kisgyerekek és idősek mellé. A szőrős és nagy külső tehát igazán érző szívet takar.

7. helyezett – Ír farkaskutya 406 PSI (28,54 kg/cm2)

 Ír farkaskutya a legerősebb harapású kutyák közé tartozik.

Nem nehéz kitalálni, hogy a házi kutya és a farkas keverékéről beszélünk. Ennél fogva kicsit nehezebben kiszámítható fajta és nem is könnyű beszerezni, ráadásul benne van a 10 legdrágább kutyafajta között.

Van olyan ország, ahol tilos a tartása. Mások szerint viszont nagyon jól kiképezhető, igazán jó kutya, és egyáltalán nem veszélyes. Mielőtt mellette döntesz, járj utána jobban a fajtának és a tenyésztőnek.

6. helyezett – Argentin dog 500 PSI (35,15 kg/cm2)

Argentin dognak hatalmas a harapása

Az Argentínából származó keménykötésű kutya elsődleges feladata a vadászat és a gazda iránti feltétlen hűség volt. Nem meglepően igazi harci kutyák leszármazottja

Láthatjuk, hogy hatalmas harapási erővel bírnak, így az ő esetükben még fontosabb a kiképzés és a szocializáció. Ha minden jól megy, akkor pedig nagyszerű családi kutyákká válhatnak.

5. helyezett – Kanári-szigeteki kutya 552 PSI (38,8 kg/cm2)

Kanári szigeteki kutya a top 5 legerősebb harapású kutya között van.

Ezt a tagbaszakadt izmos kutyát annak idején kifejezetten háborús feldatokra tenyésztették. Sokan agresszív kutyafajtaként ismerik, ezért egyes országokban tiltott is.

Nem kifejezetten ajánlott családok számára, illetve csakis tapasztalt gazdiknak. Nagyon fontos számára a sok mozgás és a kiképzés, különben könnyen a fejünkre nőhet és dominánsan viselkedhet velünk, illetve agresszív lehet.

4. helyezett – Angol masztiff 556 PSI (39,1 kg/cm2)

Nagy Angol Masztiff kutya

Ennek a masszív szelíd óriásnak bizony több mint 500 PSI a harapási ereje. Mindezek ellenére nagyon szokták dicsérni, igazi családbarát kutya, kifejezetten a kisebb gyerekekkel is jól kijön.

Bizony a tekintetes méretei a világ egyik legnagyobb kutyafajtájává teszik, akár több mint 80 kg-ot is nyomhatnak. Az emberekkel ugyan jól kijön, de más kutyákkal nehezen barátkozik, ezért nem árt már kölyökkorában szocializálni.

3. helyezett – Cane corso 700 PSI (49,2 kg/cm2)

A Cane corso harapása brutális.

A Cane corso harapása brutális, eléri a 700 PSI-t, nemhiába a világ legerősebb kutyája. Ennek az olasz kutyafajtának a története egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza, ahol ősei gladiátorként harcoltak. Bizonyos vidéki területek még mindig elfogó kutyaként használják vadászatokon. 

Bár izmos, erőtől duzzadó külsőjük elsőre félelmet kelthet, nagyon kedves kutyák, amelyek igazi családtaggá tudnak válni. Egyben pedig nagyszerű házőrzők is, azonnal észlelik a veszélyt.

Viszont érdemes már kölyökkorától szoktatni a többi állathoz és az emberekhez. Nagyon intelligensek és könnyen tanulnak.

2. helyezett – Bandog kutya 730 PSI (51,32 kg/cm2)

Bandog kutya

Egy masztiff típusú kutya, amely az amerikai pitbull terrier és a nápolyi masztiff keveréke. Izmos, kigyúrt, nagytermetű kutya, amely nagyszerű házőrző is egyben.

Életerős, deltás külseje ellenére nagyon odaadó és hűséges, nem mellesleg pedig intelligens. Nem lehet elmenni a 730 PSI mértékű harapása mellett sem, mivel ha összehasonlítjuk például az oroszlánéval, akkor láthatjuk, hogy az is „csak” 650 PSI.

Több országban tilos a tartása. Fontos ennél a fajtánál a rendszeres mozgás és képzés.

1. helyezett – Kangal 743 PSI (52,23 kg/cm2)

Melyik kutya harapása a legerősebb: A kangal kutyának! Hatalmas állat láncon.

Elérkeztünk a legerősebb harapású kutyához. A kangal vagy más néven anatóliai juhászkutya egy robosztus Törökországban nagyon népszerű kutyafajta, akit főleg gazdái és az otthon védelmére használnak.

Megnézve ezt a harapási erősséget ez cseppet sem meglepő. Vannak országok, ahol tilos a tartása, és mindig legyünk biztosak benne, hogy megbízható tenyésztőtől szerezzük be.

Ő is egy jól megtermett szelíd óriás, aki nagyszerű társa lehet a gyerekeknek és az egész családnak, amellett, hogy például Törökországban státusz szimbólum is.

Már kölyökkorától érdemes nagy hangsúlyt fektetni a nevelésére, és hogy szokja az idegeneket, más állatokat. Ellenkező esetben később komoly problémát okozhat. Kizárólag gyakorlott kutyásoknak való!

Összegzés

Hogy melyik kutya harapása a legerősebb, az több tényezőtől, de leginkább a kutya fajtájától függ. Bár ahogy már említettük a kutyák közös őstől származnak, azóta számtalan különböző fajta lett kitenyésztve belőlük. Ennek köszönhetően a harapási erősségük is eltérő.

A PSI számítási rendszer segítségével viszont ma már könnyedén kaphatunk képet arról, hogy melyik kutya mennyire erős harapással rendelkezik.

Egy házőrző vagy védő szerepet játszó kutya esetében ezek nagyon fontos és hasznos adatok, illetve sok kérdésre választ kaphatunk a kutyák anatómiáját, változásait figyelembe véve.

Bár a legerősebb kutyák valóban veszélyesek tudnak lenni, főleg, akik ekkora fegyvert viselnek a szájukban, de csak úgy egy állat sem szokott támadni. Megfelelő nevelés, kiképzés és figyelem mellett minden kutya kordában tartható.

A listát végig nézve pedig láthatjuk, hogy egy zord külső sokszor egy gyengéd, szerethető kutyát takar.

March 16, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.