Melyik kutya hasonlít legjobban a farkasra?

Melyik kutya hasonlít legjobban a farkasra

Az ember és a kutya barátsága több tízezer évre nyúlik vissza. Köztudott, hogy a kutyák ősei a vadon élő farkasok voltak, melyeket az ember feltehetően 15 000 évvel ezelőtt, az állatok közül elsőként háziasított.

Az évezredek alatt az éghajlati tényezők és a tenyésztés hatására számos kutyafaj született meg szerte a világon. Elnézve házi kedvenceink sokszínűségét, azt gondolhatnánk, hogy a farkasokkal való vérbeli rokonság elenyészővé vált az idők során.

Melyik kutya hasonlít legjobban a farkasra?

Hatalmas szürke farkas

Valószínűleg a legközelebbi rokonságot egy bozontos, ordas bundájú, nagytestű és markáns fogazatú kutyafajtáról feltételeznéd. Valójában a kutyafélék családjába tartozó farkas szorosabb kapcsolatban áll néhány ma ismert kutyafajtával, melyek kevésbé hordozzák ősük szembetűnő ismertetőjegyeit.

Amerikai kutatók bebizonyították, hogy a bizonyos modern kutyák DNS-lánca csupán 0,2% eltérést mutat a farkasok genetikai kódjával összevetve. A szinte tökéletesen egyező DNS arra enged következtetni, hogy számos velünk élő négylábú nem esett messze a fájától.

A genetikai vizsgálat során 85 különböző kutyafajta 1000 különböző egyedét vizsgálták. Az egyezések megoszlottak egyes észak-európában és Ázsiában honos fajokkal, így a közös származás korántsem köthető egyetlen földrajzi területhez.

A farkasok legközelebbi leszármazottai sok esetben mutatnak hasonlóságot vad őseikkel, míg más egyezések meglepetést okozhatnak neked is.

A kutatás rávilágít arra, hogy csupán a testfelépítés és a fajtajellemzők alapján a kutya és farkas közti rokonság, nem is olyan egyértelmű, mint azt elsőre gondolnád.

Összeállításunkból megismerheted azt az 5 fajtát, melyek DNS-összetétele, a leginkább egyezik a farkasokéval.

Melyik kutya áll legközelebb a farkashoz? – Top 5 kutyafajta

1. Alaszkai malamut

Alaszkai Malamut a hegyekben
Az alaszkai malamut hasonlít legjobban a farkasra

Megjelenését tekintve semmi kétség nem lehet abban, hogy valóban a farkasoktól származnak. A Malamut hasonlít legjobban a farkasra. Mivel nagyon hasonló jellemzőkkel bírnak, nem meglepő, hogy DNS-ük is erőteljes egyezést mutat.

Az alaszkai malamut magassága akár 63 cm is lehet, mely megfelel egy kisebb termetű szürke farkas méreteinek. Ha kíváncsi vagy, hogyan nézhetett ki egy őskori farkas, nézz meg egy malamutot!

A jeges északon otthonos fajta ismertetőjegyei közé tartozik a hegyes fül, a hosszú, sűrű, fehér és szürke bunda, a jellegzetesen felfelé kunkorodó farok, valamint a megnyúlt, farkasszerű pofa. A malamutok rendkívül erős, robosztus állatok, kimeríthetetlen energiatartalékaiknak köszönhetően a jeges vidék szánhúzóiként terjedtek el.

Szánhúzás hiányában pedig rengeteg mozgást és szabadteret igényelnek. Természetük nagyon játékos, ugyanakkor erős vadászszellemmel és dominanciára való hajlammal áldotta meg őket a sors.

2. Csau Csau

A Csau Csau nagyon hasonlít a vad őseire. Genetikailag szintén nagyban egyezik a farkasokkal, sőt még személyiségében is felfedezhetők az intő jelek.

A fajtáról az is kiderült, hogy az egyik legrégebb óta létező háziasított eb, vagyis sokkal közelebb állhat őseihez, mint hinnéd. A Kínából származó négylábút oroszlánkutyának is nevezik hazájában, mert dús, vöröses aranyszínű bundája és tömzsi pofája az állatok királyára emlékeztet.

Masszív felépítése akaratos természetet rejt, mely akár egy oroszlán jellemzéseként is megállná a helyét. Az oroszlánkutyák rendkívül önfejűek, nehezen fegyelmezhetők, időnként agresszióra hajlamosak és erős vadászösztön munkálkodik bennük.

Mivel makacsságuk nem ismer határokat, ezért olyan határozott gazda illik hozzájuk, akit még a plüssállathoz hasonlító megjelenése sem vesz le a lábáról.

3. Shiba Inu

Shiba Inu közel áll a farkashoz

A Shiba Inu a legkisebb méretű Japánból származó kutya és az ázsiai spiccek fajtáját erősíti. Súlya akár a 13 kg-ot is elérheti, mely messze távol marad ősei tömegétől.

Termete okán kétségbe vonhatnánk a farkasokkal való szoros rokonságukat, ám a DNS-teszt eredményei mégis igazolják a kapcsolatot. Arcán és mellkasán fehér foltokkal tarkított vöröses színű, puha bundája és kedves megjelenése bárkinek a szívét képes meghódítani.

Hegyes füléről és háta fölé kunkorodó farkáról egy róka külsejére asszociálhatsz. Felmenőit erőszeretettel vitték magukkal vadászatokra, ahol kiélhette erős ösztöneit és hatékony segítségnek bizonyult gazdái számára kisebb vadak, nyulak, és madarak elejtése során.

Ébersége és védelmező viselkedése kiváló őrző kutyává teszi. Japánban manapság inkább kedvtelésből tartják, hiszen rendkívül hűséges állat, ugyanakkor önfejűsége és dominanciája rengeteg kiképzést és nevelést igényel.

A japán spicc természetkedvelő és mozgékony eb, ezért lakásban tartása kevéssé javasolt. Sok törődést kíván, a kapott figyelmet pedig széles mosollyal hálálja meg.

4. Akita

A japán Akita az egyik legjobban hasonlít a farkasra.

Gyakran a Shiba Inu nagyobb méretű verziójaként emlegetett fajta. Izmos testfelépítése és akár 70 cm-es marmagassága tiszteletet parancsoló megjelenést kölcsönöz számára. Termete megegyezik egy kifejlett farkaséval.

Hegyes füle és kunkori farka a már megismert Shiba Inu jegyeire emlékeztet. Hosszú, szürkés bundája azonban inkább durva tapintású.

A Japán nemzeti kutyafajtájának kikiáltott eb nagyon hosszú múltra tekint vissza. Eredetileg vadászkutya szerepét töltötte be és nagyobb zsákmányok elejtésében segédkezdett ez a masszív és erős négylábú.

A nemzet büszkeségét jelentő fajta sajátosságainak megőrzése érdekében szigorú szabályok vonatkoznak a tenyésztésére. Az USA-ban elterjedt Akita ősét a háború után amerikai katonák vitték haza a szigetországból.

Mindkét Akita külön kutyafajként regisztrált négylábú. A japán Akita vadászösztönei és akaratossága miatt kevésbé tartható nagy családban vagy más állatokkal. Ha mégis szeretnéd befogadni a családba, gondoskodj róla, hogy minden nap lefáraszd őt fizikailag és szellemileg egyaránt.

Az idegeneket, vendégeket és a nagyobb összejöveteleket kifejezetten nem kedveli. Elkötelezett gazdájának azonban hűséges, nyugalmas társaságot nyújt.

5 Shih Tzu

Shih Tzu farkas rokona.

Listánk legmeglepőbb alakja az igencsak szerény termetű Shih Tzu. Az aprócska kutya külsőre semmiféle egyezést nem mutat még egy farkaskölyökkel sem, ám a DNS-tesztek nem hazudnak.

A farkasok közeli rokona i.e. 800 körül jelent meg Kínában, igazi ősi kutyafajta. Apró mérete mellé társuló rendkívül hosszú bundája igazán mókás megjelenést eredményez.

A kis ölebeket gyakran láthatod a farkasokra legkevésbé jellemző, masnis copfba kötött szőrrel. A körülbelül 7 kg-os kutyus többféle színben előfordulhat. Lógó fülei szinte láthatatlanok a sűrű hajzuhataga mögött, farka pedig a háta fölött pihen.

Története a tibeti kolostorokba nyúlik vissza, ahol buddhista szerzetesek társaságában töltötték mindennapjaikat, valószínűleg ez is segítette nyugodt természetük kialakulását. Az előkelő kis ebek a 20. században indultak világmegváltó útjukra és jókora népszerűséget értek el világszerte.

Makacs viselkedése ellenére sokan kedvelik a fajtát vidám, barátságos és játékos természete miatt. Hosszú szőre rendszeres nyírást és fésülést igényel. A gondoskodást és szeretetet hosszú, akár 18 évet is elérő élettartamával hálálja meg.

Összegzés

A farkasok legközelebbi élő rokonait taglaló lista alapján látható, hogy a rokonság megállapításhoz nem hagyatkozhatunk pusztán a kutyák méretére, testalkatára vagy belső tulajdonságaikra. A farkasszerű külső nem garantálja egyben a vérvonal hasonlóságát is.

A 98%-ot is meghaladó DNS-egyezés ellenben egyértelműen rávilágít arra, hogy kedvenceink sokszínűségre, nemcsak megkülönbözteti, hanem mélyen össze is köti a kutyafajtákat.

A modern kutyák a hosszú időre visszanyúló tenyésztésnek és keresztezésnek köszönhetően lényegében elvesztették a farkasra jellemző tulajdonságaikat, ezért bátran választhatunk hűséges társat közülük!

March 24, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.