Melyik kutya nem ás? | Ezek a kutyafajták ásnak kevesebbet

Melyik kutya nem ás Ezek a kutyafajták ásnak kevesebbet

Nincs is tökéletes kertvárosi élet egy vidám kutya nélkül – hangoztatják a kutyabarát családok. Ám, ha egyszerre szeretnél négylábú barátot tartani, de szenvedélyesen óvod a rajongással gondozott kertedet, akkor bizony alaposan fel kell készülni néhány kellemetlen afférra. Többek között a kutyák ásási szokásaira. Vajon melyik kutya nem ás?

Van-e olyan kutyafajta, amelyik nem hódol ennek a különös kutyaszenvedélynek? Mit lehet tenni, hogy egyáltalán ki se alakulhasson ez a számodra irritáló szokás? Lehet egyszerre gyönyörű kerted és szeretnivaló kedvenced? A cikkben utána járhatsz a válaszoknak!

Alapvetően minden kutyában ott van a hajlam az ásásra, bár akadnak fajták, akiknél sokkal erősebb az inger. A megfelelő kutyafajta kiválasztásával, illetve odafigyeléssel és néhány fortéllyal elérhető, hogy egyszerre lehess büszke a kertedre és élvezd kiskedvenc társaságát is.

Miért szeretnek a kutyák a kertben ásni?

Szép kert, vagy kutya? Lehet szép kertünk, ha kutyát tartunk?

Melyik kutyafajták ásnak kevesebbet?

Hogyan akadályozzuk meg, hogy kutyánk felássa a kertünket?

Miért szeretnek a kutyák a kertben ásni?

Mindenképpen leszögezném, hogy a kutyád nem a bosszantásodra vagy rosszindulatból ássa fel a kertedet.

Számos, a kutyák szemszögéből teljesen logikus oka van annak, hogy „elaknásítják” az udvart. A következőkben felsorolom, milyen indítékból áshatnak a kutyák.

1. Ősi ösztön

Ősi ösztön.

A legerősebb ásási motivációt a kutyák őseinél kell keresni. A préda felkutatása és leterítése az egész falka számára a túlélést biztosította.

Egy-egy vadászat több napig is eltarthatott, ráadásul sikeressége nem mindig volt garantált. Pontosan emiatt, ha nagyobb préda került terítékre, a kutyák ősei ösztönösen odafigyeltek, hogy egy csepp élelem se menjen kárba.

Ha a vadászat után a falka jól lakott, a maradékot gondosan elásták, hogy ínségesebb időkben legyen tartalék, amihez hozzányúlhatnak. Az elrejtéssel továbbá kiküszöbölték, hogy a megmaradt hús szaga odavonzzon más ragadozókat, amelyek megtámadták volna a falka fiatalabb és idősebb tagjait.

Tehát az étel elásása egyszerre volt raktározási és túlélési stratégia.

2. Rágcsálók felkutatása

Rágcsálók felkutatása.

Egyes kutyafajták esetében a neveltetésükből fakadóan kezdik el beletúrni magukat a földbe. A köznyelvben csak kotorékebekként emlegetett tacskók és terrierek igazi ásógépekké válnak, amint megérzik a rágcsálók szagát.

Ha esetedben is esélyes, hogy a kertedben vakondok, pockok, mezei egerek, esetleg patkányok randalíroznak, akkor kedvenced teljes energiával fogja felforgatni az udvart, hogy megtalálja őket. A legjobb egér és patkányfogó kutyafajtákról itt olvashatsz.

A lelkes kiskutyák kártevőírtási hajlama általában addig tetszik a kutyatulajdonosoknak, amíg az nem a kedvenc bokruk kiásásával jár.

3. Hőség ellen hűsölés

Hőség ellen hűsölés.

A kertásás egyik kevésbé feltűnő verziója, amikor a tujasor alatt felfedezel néhány gödröt a meleg, nyári hónapok során.

Szinte biztos lehetsz benne, hogy kutyád nem bírta a hőséget, emiatt ásott magának a bokor tövében egy hűvösebb vermet.

Ugyanez télen is megfigyelhető, ha nem biztosítasz neki menedéket vagy kutyaházat, ahova visszahúzódhat a zord időjárás elől.

4. Kalandvágy

Kalandvágy.

Ha szisztematikusan a kerítés mellett fedezed fel a lyukakat, akkor biztos lehetsz benne, hogy kutyád szabadságra vágyik, vagy egy kóborló fajtatársa keltette fel a figyelmét.

Különösen a tüzelési időszakban erősödhet fel az ásás, amikor a szaporodási ösztön erősen hajtja a kutyusod.

5. Unalom

Unalom ás ásás.

A hosszabb időre magukra hagyott kutyák szimplán unalomból kezdik a Hold felszínhez nagyon hasonló területté alakítani a kertet.

Ezt a pótcselekvést ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor az emberek unalmukban formákat rajzolnak a papírra vagy egy tárgyat pöckölgetnek. A kutya is csak a felgyülemlett energiáit, esetleges idegességét próbálja levezetni a kényszeres ásással.

6. Felkészülés az ellésre

Felkészülés az ellésre.

Nőstény kutyáknál előfordulhat, hogy az ellés előtt néhány nappal elkezdenek egy csendes, eldugott helyen gödröt ásni. Vélhetően ezt a helyet szemelték ki, hogy utódaikat biztonságos, nyugodt körülmények között hozhassák a világra.

Hogy elkerüld az ásást, előzd meg kutyádat és készít elő Te egy biztonságos, otthonos zugot, ahova visszavonulhat az ellés ideje alatt!

7. Figyelemfelhívás

Figyelemfelhívás.

Egyes esetekben a kutyák előszeretettel csennek el számodra kedves vagy rendszeresen használt tárgyakat és ássák el. Ez a viselkedés megint csak nem gonoszkodás, csupán játékra való felhívás a kiskedvenced részéről.

A kutyák intelligenciájuknál fogva fel tudják mérni, hogy mely tárgyak „kedvesek” neked, melyeket használsz sokszor. Ezért lehetséges, hogy a félpár cipők, távirányítók, mobiltelefon és egyes gyerekjátékok a gödörben végzik.

Azzal, hogy a keresésükre indulsz becsatlakoztál a kutya játékába. Hogy ez ne váljon rendszeressé, érdemes az elcsenhető tárgyakat magasabbra helyre tenni vagy még a lopás pillanatában elvenni a kutyától a tárgyat!

Szép kert, vagy kutya? Lehet szép kertünk, ha kutyát tartunk?

Szép kert, vagy kutya? Lehet szép kertünk, ha kutyát tartunk?

Komoly családi viták alakulhatnak ki abból kifolyólag, hogy a gondozott kertbe hozzanak-e kutyát. Ha van egy kutyabarát feleség és egy a kertjére igényes férj, akkor bizony parázs összezörrenések lehetnek a témával kapcsolatban.

Ám kertes házban élő kutyatulajdonosként bizton állíthatom, hogy a kettő tökéletesen összeegyeztethető némi kompromisszum árán.

Elsőkörben érdemes tisztázni, hogy a kutya a kert teljes területén kószálhat-e szabadon, vagy legyen egy kijelölt territóriuma? A családunkban a kert kettéosztása kerítéssel és zárható kapuval remek döntésnek bizonyult.

Az udvar egyik részén a kutyus szabadon szaladgálhat és játszhat a gyerekekkel, míg az elkerített részen a feleségem biztonságba tudhatja a rózsáit és a veteményeskertjét. Ez a megoldás általában elsimítja az ebből adódó nézeteltéréseket, hiszen mind a két fél megkapta, amire vágyott.

Mit tehetünk a kutya territóriumával?

Ha energikus, játékos kutyát választottál magadnak, akkor nem árt a növényeidet is ennek az iramnak megfelelően választani.

Igénytelen fűmag

Egy „igénytelen” fűmag bölcsebb döntés a drága gyeptégla helyett, hiszen főleg a fiatal kutyáknál tapasztalható játékosság, illetve az ásás miatt hamar földfoltok keletkeznek a pázsiton.

A foltok évenkénti újrafüvesítésével erős, strapabíró gyepet lehet kialakítani.

Nyomvonal

Általában a kerítés mentén lehet tapasztalni, hogy amikor a kutya fel-alá rohangálva ugatja az utcán tartózkodókat, akkor bizony kikoptatja a pázsitot, „nyomvonalat” hagy maga után.

A beton nem a legjobb megoldás, hiszen az erőteljes futás közben a kutya ízületeinek nem tesz jót, ha kemény talajra érkezik (nem hiába készítenek puha futójárdát a sportpályákra).

A javaslatom, hogy ezt a területet mulccsal szórd fel! Bár elképzelhető, hogy a kutya lendületéből adódóan hamar felhalmozza egyik sarokba a mulcsot, de azt bizonyos időközönként szépen el lehet egyengetni újra.

Strapabíró növények

A kutya területén nem mérgező, strapabíró növények legyenek! A sövények és a tujafélék bizonyítottan állják a sarat, ha eb van a háznál. Ugyanez vonatkozik a fákra is.

Azonban vedd figyelembe, hogy a kutya udvarára lehetőleg ne ültess gyümölcsfát vagy csonthéjas termést hozó cserjét!

Egyes gyümölcsök ugyanis veszélyesek lehetnek a kutyák számára, a csonthájasok lenyelése pedig gyomorproblémákat, bélelzáródást okozhatnak kiskedvencednél.

Kerítsd el az érzékeny növényeket

Ha mindenáron szeretnél egy kis színt vinni az udvar azon részére, ahol kutyád a mindennapjait tölti, akkor tedd meg a megfelelő óvintézkedéseket. A leghatásosabb a függőcserepekbe ültetett virágok, amelyeket olyan magasra aggathatsz, ahol kutyád már nem éri el.

A kisebb kutyáknál a magasított kaspók is segíthetnek, illetve a dizájnos virágkerítések. Ha teheted, azért ebben az esetben is kerüld a mérgező növényeket, hogy még véletlenül se essen baja kiskutyádnak!

Másik megoldás lehet, ha olyan növényekkel ülteted be a kertet, amelyek illatát a kutya nem szereti. Így biztosan nem fogja megrágni vagy kiásni őket.

Nevelés

A kert felkészítése mellett természetesen kutyádat is megtaníthatod arra, hogyan „illik” viselkedni az udvaron. Ha egyedül nem sikerül leszoktatnod az ásásról, esetleg a növényrágcsálásról, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikkünket.

Egy kis előkészülettel és a megfelelő szívós, „kutyabarát” növények kiválasztásával nem kell lemondanod egy dekoratív kert álmáról.

Melyik kutyafajták ásnak kevesebbet?

Sajnos egyetlen kutyafajtát sem tudok előrántani a kalapból, akire azt mondhatnám, egyáltalán nem érdeklődik az ásás művészete után. Az egészen zsebméretű yorkiktól kezdve a pitbullokon át a dogokig bármelyik fajtában vannak „rebellisek”.

A korábban említett kotorékebeknél szinte biztos lehetsz benne, hogy rövid úton akadálypályát csinálnak a kertedből. Azonban, ha fontos számodra a kert, akkor itt van néhány kutyafajta, akik kevésbé rajonganak a lyukakért.

Francia bulldog

Francia bulldog keveset ás.

Kicsi, lassú és igen hamar elfárad. Mire a francia bulldog kigondolná, hogy lyukat szeretne ásni a tulipánok helyére, addigra már el is szundizott.

Mivel ennek az aprócska kutyusnak igen alacsony a mozgásigénye nem fogod lépten nyomon a bokádat törni a gyepeden keletkező kráterekben.

Mopsz

Mopsz kosárban.

Röfögnek, böfögnek, szellentenek, mint a malacok, de legalább nem túrnak. A mopszok igen nyugodt, lusta kutyák, a nehéz levegővétel miatt nem igazán szeretik a megerőltető tevékenységeket, mint, amilyen az ásás is.

Biztosíts neki egy puha anyaggal bélelt kosarat a napon és a rózsáid biztonságban lesznek!

Bassett Hound

Cuki Bassett Hound.

A lomha mozgású Bassett Hound nem igazán szereti zömök kis lábait ásásra használni.

Bár akad náluk is egy-egy pörgősebb egyén, aki imád ugrándozni, a legtöbbjük mégis jobban szeret hosszan elnyúlni egy napos területen a fűben és szundizva megvárni, amíg a gazdi hazaér.

Afgán agár

Gyönyörű Afgán agár.

Az afgán agarak igen büszke, méltóságteljes jószágok. Bár mozgásigényük magasabb, értékes energiáikat csak ritkán pazarolják ásásra, sokkal inkább kultiválják a hosszú sétákat.

Ha gazdájuk nincs otthon, előszeretettel veszik birtokba a napozó ágyat, hogy azon elterpeszkedve pihenhessenek.

Bernáthegyi

Bernáthegyi.

A nyugodt, kedves, mackós bernáthegyi nem tartozik a kifejezetten vehemens nagytestű kutyák közé. Bár igényli a nagy területet, mozgásigénye kimerül egy rövid sétában és kifejezetten szeret a fűben heverészni.

Figyelemfelkeltésből esetleg megkapargatja egy bokor tövét, de nagyobb „tankcsapdáktól” nem kell tartanod a kertben.

Hogyan akadályozzuk meg, hogy kutyánk felássa a kertünket?

Ha új kutyus érkezik a családba, akkor jobb rögtön az elejét venni a bosszantó szokás kialakulásának. Íme néhány trükk, mellyel ráveheted kutyusodat az ásás elhagyására!

1. Több játék és mozgás

Több játék és mozgás.

A legjobb megoldás, ha kutyusodnak eszébe se jut azzal elcsapni az időt, hogy tönkre tegye a gyepedet. Főleg a kölyökkutyák és a fiatal kutyák óriási mozgásigénye miatt érdemes résen lenni és játékkal, más tevékenységgel elterelni a figyelmét.

Egy kiadós séta vagy hancúrozás lemerítheti annyira kutyádat, hogy utána biztos nem lesz ereje egy kráter létrehozásához.

Emellett biztosíts kiskutyád számára megfelelő számú kutyajátékot! Ha van mivel játszania és eltudja magát szórakoztatni, akkor nem fog unalmában az ásásra fanyalodni.

2. Csökkentett ételadag

Csökkentett ételadag.

Bár az ember mellett a kutyák igen ritka esetben éheznek, az ösztöneiket nehezen tudják elnyomni. Ha kiskedvenced rendszeresen elássa a maradékot, amit már nem eszik meg, akkor csökkentsd az ételadagját olyan mennyiségre, amellyel éppen jól lakik!

Ezzel a módszerrel kiküszöbölhető a raktározási ösztön és nem lesz tele a kerted csontokkal és egyéb maradékokkal.

3. Más kutyák társasága

Más kutyák társasága.

Amikor kiskedvenced más kutyákkal találkozik, akkor egyszerre két legyet ütsz egy csapásra. Egyrészt az egymással való játék lemeríti mozgékony kutyusodat, másrészt nem alakul ki benne a fajtársai iránt érzett hiány.

Pontosan emiatt nem fog lyukat ásni a kerítés tövébe és nem készteti semmire, hogy szökést hajtson végre.

4. Kijelölt „ásóhely”

Kijelölt „ásóhely”.

Ha minden álmod egy tacskó vagy egy terrier, akkor mindenképpen számolnod kell az ásás utáni vággyal. Hogy a kertedet ne lepjék el a lyukak, jelölj ki kiskutyádnak egy helyet, ahol gond nélkül hódolhat a szenvedélyének!

Ez lehet egy erősebb bokor mögötti terület, vagy egy gyerekhomokozó. Amikor észreveszed, hogy a kert valamelyik részén elkezd ásni a kutyus kísérd az ásóhelyére, hogy ott folytassa, majd jutalmazd meg! Kiskedvenced így fogja megérteni, hogy azon a helyen szabad a pálya!

5. Árnyékos pihenő, meleg kuckó

Árnyékos pihenő, meleg kuckó.

Ahogy már korábban említettem, sok esetben négylábú barátod csak azért vetemedik ásásra, hogy hűvösbe vonulhasson a rekkenő hőség elől.

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a bokrok tövét kiássa, akkor biztosíts neki egy árnyékos, hűvös helyet az udvaron, ahová vissza tud vonulni a tűző nap elől!

Ugyanez igaz a téli kuckóval kapcsolatban is. Szélvédett, meleg odút kell kialakítani a kutya számára, hogy eszébe se jusson kikaparni egy óvóhelyet!

6. Akadályok

Szúrós növény.

Amennyiben megfigyelted, hogy kutyád mindig egy bizonyos pontra megy vissza újra és újra ásni, akkor ideje megakadályozni a tevékenységbe!

Fedd le a területet beton-, műanyag- vagy falappal, vagy tegyél oda nehezebb követ, amely megakadályozza, hogy odaférjen a lyukhoz. Ugyanilyen hatásos egy ágas-bogas cserje vagy egy szúrós növény telepítése a kiszemelt területre.

7. Kellemetlen szagok, hangok

Mozgásérzékelő locsoló.

Ha a kutyád rendszeresen látogat egy bizonyos területet ásás szempontjából, akkor néhány számára kellemetlen praktikát is bevethetsz.

Ilyen például, ha a kiskedvenced ürülékét helyezed a lyukba, vagy nagyobb mennyiségű borssal szórod be a területet. Lehetőség van mozgásérzékelő locsolók felszerelésére is: ha kutyád megközelíti a tiltott területet, az érzékelő bekapcsol és lespricceli a betolakodót.

Ha fülön csíped ásás közben a rosszcsontot, akkor zavaró hang kiadásával (pl. kavicsokat teszel egy konzervdobozba és összerázod őket) elriaszthatod a további ténykedéstől. Garantáltan el fog menni kutyád kedve az ásástól!

8. Büntetés mellőzése

Büntetés mellőzése.

Az ásás miatti szidás, büntetés semmiképpen sem jó módszer, hogy leszoktasd kiskedvencedet erről a tevékenységről.

Ugyanis ez a fajta hozzáállás olyan, mintha a gyerekedet szeretnéd lenevelni a kacagásról. A kutyák részéről ez egy teljesen természetes cselekvés, nem fogja érteni, miért kapják a dorgálást.

Csupán szorongást válthatsz ki belőle, ami rosszabb esetben fokozza az ásást, mint stresszoldó tevékenységet.

9. Szakember bevonása

Szakember bevonása.

Ha már minden trükköt bevetettél, de a kerted egyre jobban hasonlít egy ásatás helyszínére, akkor itt az ideje szakértő segítségét igénybe van!

A kutyakiképzők jól megtervezett programmal segítenek leszoktatni a kényszeres ásásról kiskutyádat.

Összegzés

Hiszek abban, hogy a gyönyörű kert és egy életvidám, pajkos kutya társasága kéz a kézben járhat együtt hosszú évekig.

A titka csupán abban rejlik, hogy megfelelően készítsd fel az udvarodat újdonsült négylábú barátod fogadására, illetve következetesen, türelmesen foglalkozz kiskedvenceddel, hogy virágaidat és növényeidet továbbra is teljes pompában élvezhesd.

June 30, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.