Melyik kutya nem büdös? | A kellemetlen kutyaszag okai

Melyik kutya nem büdös A kellemetlen kutyaszag okai

Ha egyszer is volt már kutyád, akkor tudod, hogy négylábú barátod időről-időre kellemetlen szagot áraszt, amit a legtöbben amolyan kutyaszagként definiálunk. A kutya nem igazán problémázik azon, ha büdös, de – felteszem – Te leginkább kihagynád az életedből ezt az élményt.

Biztos vagyok benne, hogy imádod kedvencedet, de őszintén: – ugye milyen kellemetlen tud lenni az, amikor hőn szeretett szőrmókod otthagyja a szagát a kanapén, a szőnyegen, a kocsiban és effektíve mindenhol? Hányszor tapasztaltad meg a fentieket?

Én már sokszor, pont ezért vetettem bele magam annak kiderítésébe, hogy melyik kutya nem büdös és mi okozza egyáltalán a kellemetlen kutyaszagot.

Miért büdösödnek négylábú barátaink?

Miért büdös a kutya? – A kutyaszag okai

Mindegyik kutya büdös? – Kutyafajták, melyek hajlamosak a büdösödésre

Melyik kutya nem büdös? – A legkevésbé büdös kutyafajták

Hogyan lehet semlegesíteni, vagy megszüntetni a „kutyaszagot”?

Miért büdösödnek négylábú barátaink?

Mi is az a „kutyaszag” egyáltalán? A kérdés jogos, hiszen a kutyák nem izzadnak úgy, mint az emberek, nem képződik izzadság a bőrük alatt, ami aztán a pórusokon keresztül távozik – mint a mi esetünkben.

A kutyák elsősorban a talpukon keresztül izzadnak és kis mértékben a szőrtüszőikből is távozik valamennyi izzadság, ami egyedi illatot kölcsönöz számukra. A legtöbb ember számára ez a szag ugyanolyan – „kutyaszag” – minden kutya esetében, pedig egyáltalán nem egyforma – de ezt csak a kutyák érzik egymás között, a mi tompa emberi orrunk erre képtelen.

Ami még egyedivé teszi kutyádat a többi eb számára, az a bőre alatt lévő mirigyek által kiválasztott olaj, ami egyébként az egészséges, szép szőrért és bőrért is felelős.

Ezek az olajat kiválasztó mirigyek nemcsak kutyusod bőre alatt, hanem a fülében is megtalálhatók és enyhe élesztő-illatot árasztanak magukból. Ez a szag – normális esetben – egyáltalán nem kellemetlen és teljesen rendben van.  

Miért büdös a kutya? – A kutyaszag okai

Miért büdös a kutya - A kutyaszag okai

1. Bűzmirigyek problémái

A legtöbb kutya büdösödését ezeknek a mirigyeknek az elzáródása okozza. Az ebek bűzmirigyei – ezt biztosan tudod, de azért leírom – a hátsó fertályában találhatók és normális esetben kakilás közben ürülnek.

A bűzmirigyek egyedi szagot (amolyan ujjlenyomatot) hagynak kutyusod végtermékén és hátsó fertályán is – nem véletlen, hogy ismeretlen kutyusok találkozásakor mindketten először a másik hátsóját szagolják meg.

Ez a szag a kutyád székletén is rajta marad és „fontos információkat” közöl a többi kutya részére. Néha viszont ezek a bűzmirigyek elzáródnak és nem tudnak megfelelően ürülni. Ez pedig a mirigyek begyulladását, megdagadását eredményezheti, ami miatt kutyusod állandóan rágni és nyalni fogja, hogy ezzel is segítsen a váladék ürülésében.

Ez nagyon kellemetlen szaggal járhat és javaslom, hogy vidd el kedvencedet az állatorvoshoz, aki rendbe teszi a gyulladt mirigyeket.

2. Fülfertőzés

Ez elsősorban hosszúfülű kutyafajtáknál fordul elő gyakrabban, vagy amelyeknek túl sok szőr van a fülében. Általában akkor alakul ki, ha a kutya allergiás valamire, vagy valamiért felborult a hormon-háztartása.

Elsősorban a fülben (a szőrtüszőkön, vagy a bőrön) elszaporodó gombák, vagy baktériumok okozzák. Ez a szag a szimplán kellemetlentől egészen a gyomorforgatóig terjedhet.

Fülfertőzés esetén kutyusod feltűnően sokat vakarja a fülét, rázza a fejét és a megszokottnál több zsír távozik a füléből. Érdemes orvoshoz vinni, aki elég hamar megoldja a problémát. A fülfertőzés okairól és a fültisztításról itt találsz bővebb információt.

3. Bőrfertőzések

Abban az esetben, ha a kutya valamilyen bőrfertőzéstől szenved, igen kellemetlen szagot fog árasztani. Elsősorban olyan kutyafajták esetében fordul elő gyakrabban, amelyeknek vastagabb, amolyan egymásra gyűrődő bőrük van – mint például a bulldogok, de persze bármely kutyusnál kialakulhat.

Leggyakrabban úgy alakul ki a fertőzés, hogy a bőrredők vastagok és így a redők közötti rések mélyebbek.

Ez a bőrfelület kevésbé tud szellőzni, így hajlamosabb bepállásra és viszketésre, amelyet az eb állandó vakarással igyekszik csillapítani. Ezzel viszont felsérti az amúgy is gyulladt bőrt, amelyen így pillanatok alatt megtelepedhetnek a gombák és baktériumok.

4. Bőrgyulladás

Egyes kutyák elég érzékenyek az étrendre és hajlamosak allergiás reakcióra, amely bőrgyulladás képében jelentkezik.

Ebben az esetben kutyusod bőr alatti mirigyei túl sok olajat termelnek, amelytől begyullad a bőr és akár gombássá is válhat. Ez elsősorban olyan kutyáknál alakul ki, amelyek étrendje túl sok szénhidrátot, vagy feldolgozott élelmiszert tartalmaz. Érdemes mindig magas fehérjetartalmú, jó minőségű táplálékot adni kedvencednek.

5. Fogproblémák

Fogproblémák

Ide kell soroljam a különböző száj- és fogproblémákat is, mivel az ezekből kiáramló bűz eléggé körüllengi kedvencedet.

Elsősorban a kistestű kutyákat érinti, de minden kutya esetén előfordulhat. Ez szintén állatorvosi beavatkozást igényel.

6. Emésztési probléma

Nem is gondolnád, hogy a kutyát körüllengő kellemetlen szagot okozhatja emésztési probléma is – egész pontosan gázosodás és következésképpen sűrű pukizás.

Természetesen valamennyi puki normális a kutyák esetében is, de ha túl sokat ereget kis kedvenced, az gond és nagy valószínűség szerint a számára nem megfelelő étrend okozza.

Mindegyik kutya büdös?

Büdös labrador retriever kutya
Labrador retriever: cuki, de hajlamos büdi lenni

A leginkább büdösödésre hajlamos kutyafajták, amelyeket kifejezetten kinti életmódra tenyésztettek. Ezért a bőrük és szőrük ellen kell álljon az időjárás minden szeszélyének. Az ilyen kutyák bőre alatt sokkal több faggyúmirigy található, amelyek nagyobbak is, mint a többi fajtáé.

Ezek a mirigyek jóval több olajat termelnek, amelyek miatt az adott fajtájú kutya szőre szinte teljesen vízállóvá válik. Ez a bő olajtermelés viszont együtt jár azzal, hogy négylábú kedvenced jóval hajlamosabb büdössé válni, mint más fajtájú kutyák.

Mely kutyafajták hajlamosabbak a büdösödésre?

Ilyen – fokozott faggyútermelésű – kutyák például:

 • Labradorok
 • Basset houndok
 • Bulldogok
 • Cocker spánielek
 • Bernáthegyiek
 • Vérebek
 • Masztiffok

Ne aggódj – ha ilyen kutyusod van, nincs minden veszve! Egy kicsivel több odafigyeléssel és rendszeres ápolással normál szinten tarthatod a szagokat!

Fontos, hogy ha ilyen kutyád van, csak olyan samponnal fürdesd, amely hipoallergén és tartalmaz tápláló összetevőket is, és a szagosodás elkerülése érdekében picit többször kell fürdetned, mint más fajtákat.

No de akkor nézzük is, hogy melyek azok a fajták, amelyek nem büdösödnek!

Melyik kutya nem büdös? – A legkevésbé büdös kutyafajták

Melyik kutya nem büdös: például a Bischon Havanese kevésbé hajlamos a szagosodásra.
Melyik kutya nem büdös?: Például a Bischon Havanese

Jó hír, hogy nem minden kutyafajta hajlamos a szagosodásra!

Ellentétben a büdösödésre hajlamos kutyákkal, ezek a fajták sokkal kisebb, vagy kevesebb faggyúmiriggyel rendelkeznek, következésképpen kevesebb „kutyaszagot” okozó olajat termelnek.

Persze azért az éremnek mindig két oldala van. Amennyire nem hajlamosak szagosodásra ezek a fajták, annyira hajlamosak gyomorforgatóan bűzössé tenni magukat azáltal, hogy imádnak belefetrengeni mindenféle dögbe és büdös sárba. Továbbá a kevesebb faggyúmirigy miatt bőrük hajlamosabb az allergiákra és a kiszáradásra is.

“Bűzmentes” kutyafajták

 • Bichon frisé – francia-belga származású, kistermetű, vidám és játékos kiskutya, a fehér többféle árnyalatában.
 • Basenji – kistermetű, jó természetű vadászkutya Afrikából. Egyedisége, hogy nem tud ugatni.
 • Tacskó (Dachshund) – német eredetű, kistermetű vadászkutya. Háromféle méretben (standard, törpe, Kaninchen) és szőrváltozatban ismert (rövid, szálkás, hosszú).
 • Havanese – kubai eredetű, kistermetű kutya és a bichon-család legnagyobb termetű fajtája.
 • Máltai selyemkutya (Maltese) – mediterrán eredetű, kistermetű kutyus. Szőre nagyon selymes, hosszú. Karaktere vidám, szeretetteljes, aktív.
 • Labradoodle (Labrador és uszkár keverék) – közepes termetű hibrid kutyus Ausztráliából, sokféle szín- és szőrváltozattal. Az utóbbi évek nagy kedvence.
 • Uszkár (Poodle) – francia eredetű, intelligens kutya többféle színben és méretben (toy, mini, közép, óriás).
 • Schnauzer – Bajor származású kutya, többféle méretben és színben. Létezik törpe, közép és óriás schnauzer. Jellegzetessége a bajusz és szemöldök rész egyedisége.
 • ShihTzu („oroszlánkutya”) – Távol-keletről származó, kistermetű haszonkutya. A tibeti kutya és a pekingi kutya hibridje, értelmes és ragaszkodó. Nevét oroszlán kinézetéről kapta.
 • West Highland White Terrier (Westie) – a skót felvidékről származó, kistermetű, fehér színű kutyus. Jellegzetes rókapofája van és igen kedvelt manapság.
 • Kis Angol agár (Whippet) – Angliából származó, kistermetű agár. Kevés gondozást igényel, intelligens és barátságos eb, többféle színben.

A kellemetlen szagok megszüntethetőek

Tehát, ha a fenti fajták közül vagy egynek a büszke tulajdonosa – szerencséd van! Persze ezzel nem azt mondom, hogy más kutafajtával ne lenne szerencséd, hiszen végtére is a büdösödés kezelhető és a legfontosabb úgy is az, hogy van egy vidám, szeretetteljes kutyád, akire mindig számíthatsz!

A lényeg, hogy bármilyen kutyusod is van, rendszeresen ápold és viseld jó gondját! Így Neked sem kell harcolnod a bűzzel.

A továbbiakban adok pár tippet, hogy mit tehetsz azért, hogy megszüntesd a kellemetlen kutyaszagot.

Hogyan lehet semlegesíteni, vagy megszüntetni a „kutyaszagot”?

Hogyan lehet semlegesíteni, vagy megszüntetni a „kutyaszagot”

Ahogy sok minden másnál is, a legegyszerűbb és legjobb módszer a megelőzés!

Ebben az esetben érdemes eleve megakadályozni, hogy az állat büdös legyen a rendszeres és következetes ápolással és a kutya jó egészségének fenntartásával.

Rendszeres kontroll

Fontos, hogy rendszeresen – évente – vidd el állat-fogorvoshoz egy ellenőrzésre és fogkő-levételre. Napi szinten adj neki egy friss, roppanós sárgarépát, – mint természetes fogkefét és jóféle rostot – vagy ha nem szereti a sárgarépát, akkor speciális fogápoló snacket.

Ha engedi, akkor pedig naponta mosd meg a fogát.

Tartsd a bőrét tisztán és szárazon

Ez főleg akkor fontos, ha olyan kutyusod van, amelynek vastag redői vannak. Az ilyen négylábúakat fürdetés után mindenképpen érdemes kíméletesen megszárítani hajszárítóval!

Fontos, hogy ne fürdesd túl, de rendszeres legyen a tisztálkodás és mindenképpen kímélő, hipoallergén kutyasampont használj!

Figyelj a fül higéniájára

Büdös kutya fülhigénia

Mindig tartsd tisztán kedvenced fülét – főleg, ha hosszú-fülű kutyusod van, vagy olyan, amelyiknek sok szőr nő a fülében.

Fürdetés után feltétlenül töröld szárazra a fülét, hogy megelőzd a bepállást és ezáltal a zsírosodást = büdösödést.

Megfelelő étrend

Szintén fontos a jó minőségű, magas fehérje-tartalmú, természetes étrend biztosítása az állat számára. Adj neki sok zöldséget a rostbevitel és a jó emésztés érdekében, kerüld a szénhidrát-dús eledelek adását.

Ezzel megelőzheted egy esetleges allergiás reakció kialakulását, amely bőrgyulladáshoz – következésképpen büdösödéshez vezethet.

Fürdetés

Közhelynek hangzik, de fontos a rendszeres, alapos és egyben kíméletes fürdetés. Heti vagy 10 napos rendszerességgel érdemes megfürdetni a kutyádat – ennél sűrűbben csak akkor fürdesd, ha belefetrengett valamibe, vagy csupa sár lett.

Ha túl sűrűn fürdeted, nem lesz ideje a bőrének regenerálódni és újra tápláló olajjal ellátni a szőrét, amely így kifakulhat és száraz, töredezett lesz. Az is fontos, hogy semmiképp ne használj túl meleg vizet, mert csak kiszárítod kedvenced bőrét, amely így berepedezhet és jó táptalaja lehet a baciknak és gombáknak.

Napi szinten érdemes – séta után – egy hipoallergén nedves kendővel, vagy egy kifejezetten erre a célra szánt, vizes – szappanos törölközővel megtörölgetni kedvenced tappancsait, de ne vidd túlzásba!

Tipp a kutya fürdetéshez:

Ha a kutyasamponhoz adsz egy – két csepp jó minőségű, 100% tisztaságú rozmaring, vagy teafa olajat, akkor kutyusod szőre kellemes illatú lesz és még a rovarok is távol maradnak tőle.

A kutya szőrének ápolása

A kutya szőrének ápolása

A fürdetések között érdemes minden nap kikefélni a kutyád szőrét. Ezzel sok port és piszkot takaríthatsz le róla, amely így nem lesz büdös. Emellett pedig segíted a szőr egészére eljuttatni a kutya faggyúmirigyei által termelt ápoló olajokat.

Kedvenced szőre szépen csillogó és egészséges lesz a napi fésüléstől. Javaslom, hogy csak természetes sörtéből készült kefét használj – például vaddisznó sörte kefét.

A sörte kellemesen masszírozza az eb bőrét, amelyben így javul a vérellátás és egészséges lesz, másfelől pedig nem töri meg a szőrszálakat.

Szódabikarbóna

Ha büdös a kutya és Neked egyszerűen nincs időd, vagy energiád egy komplett fürdetéshez, jól jöhet a szódabikarbóna, vagy a kukorica-keményítő.

Egy nagy maroknyit tegyél egy tálba, cseppents rá egy-két csepp rozmaring illóolajat, keverd jól össze és azzal pacsmagold be kutyusodat.

Dörzsöld kicsit bele a szőrébe, majd egy gyors fésülés és kész is vagy! Kutyusod újra friss és üde!

Fekhely tisztítása

Nem elhanyagolható dolog a kutya fekhelyének és alvó-pokrócainak rendszeres tisztítása sem!

Fontos, hogy ne használj sok vegyszert és ha egy mód van rá, akkor babáknak szánt, hipoallergén mosószerből is minimális mennyiséget használj.

A mosóvízhez / öblítővízhez adj egy-két csepp teafa, vagy rozmaring olajat, amely fertőtlenít és illatosít is egyben.

Összegzés

Mint látod, nem mindegyik kutya büdös, de nem is túl bonyolult dolog kedvencedet szagmentesen tartani, csak rendszeres ápolás szükséges hozzá.

Ha most tervezel kutyát venni és azon gondolkozol, hogy melyik kutya nem büdös, mert tudod, hogy nem lesz túl sok időd / energiád az extra ápolásra, akkor érdemes lehet azon kutyafajták közül választani, amelyek kevésbé hajlamosak a szagosodásra.

Bízom benne, hogy cikkünkben találtál olyan információt, amelyet hasznosítva egy szebb, egészségesebb és szagtalanabb életet tudsz biztosítani kedvencednek!

April 27, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.