Melyik kutya nem hullajtja a szőrét?

Melyik kutya nem hullajtja a szőrét-Hipoallergén kutyafajták

Jogosan merül fel benned a kérdés, ha nem szereted az állatszőrt, hogy melyik kutya nem hullajtja a szőrét? Vajon egy életre le kell mondanod a kutyatartás szépségeiről? Van egy jó hírem: nem marad álom a hűséges kedvenc, hiszen több, mint egy tucat kutyafajtából válogathatsz!

Munkám során számtalanszor tértek be hozzám leendő kutyatulajdonosok, hogy minden álmuk lenne egy kis kedvenc, de az allergiájuk meggátolja őket, vagy egyszerűen irtóznak még a gondolattól is, hogy folyamatosan porszívózni kelljen a szőnyeget. Megoldás létezik, azonban kompromisszumot kell kötni.

Miért hullik a kutyák szőre?

Miért hullik a kutyák szőre

A szőrhullajtás természetes folyamat a kutyák részéről, a károsodott és elöregedett szálakat felváltják az újak. Intenzíven tavasszal és ősszel figyelheted meg a jelenséget, amikor a „téli” vastag bundát felváltja a „nyári” vékony szőrzet és fordítva.

Számos egyéb tényező is okozhat „rendkívüli” szőrhullást, amely egy sor külső vagy belső hatás miatt alakulhat ki. Amennyiben nem múlik el, érdemes kedvenceddel orvoshoz fordulnod.

A következőkben bemutatom, mely rendkívüli tényezők okozhatnak szőrhullást.

  • Vitaminhiány, tápanyaghiány. Ahogy az embereknél is, úgy a kutyák esetében is tüneteket produkálhat az egyoldalú táplálkozás. Ilyenkor érdemes lecserélni az eddigi tápot egy tápanyagban gazdagabb változatra.
  • Stressz. Egy költözés, tűzijáték, rövid betegség, vagy a gazdi elutazása megviselheti lelkileg kis kedvencedet, amelynek egyik tünete a szőrhullás lehet. Ilyen esetben a probléma megszűnése után hamar „helyre áll a rend”.
  • Fertőzések. A bakteriális és gombás fertőzéseket a csomókban hulló szőrről, a viszketésről és a kipirosodott bőrről ismerheted fel. Ilyen esetben érdemes azonnal állatorvoshoz fordulnod kutyusoddal.
  • Allergia. Négylábú kedvenceinket is ugyanúgy érintheti étel- és pollenallergia, akárcsak az embereket. Ennek egyik tünete a vakarózás, amely során fokozott szőrhullásra lehetsz figyelmes. Hipoallergén eledelekkel és az allergiát okozó növényektől mentes területen történő sétával enyhíteni lehet az allergiát.
  • Hormonális probléma, betegségek. Mindenképpen kezdj el gyanakodni, ha kutyusod a természetes vedlési időszakon túl elkezdi intenzíven hullajtani a szőrét, de ez nem okoz neki kellemetlenséget, tehát nem vakarózik! A hormonális zavarokat és a különböző betegségeket, ha kellő időben felfedezzük, gyógyíthatóak, kezelhetőek.

A kutya szőrhullásának további okairól és megszüntetéséről itt találsz bővebb információt.

Létezik-e teljesen szőrtelen kutya?

Létezik-e teljesen szőrtelen kutya? Mexikói szőrtelen kutya.
Mexikói “szőrtelen” kutya

Ki kell sajnos ábrándítsalak, hogy amíg a macskák esetében létezik a kopaszmacska, amely teljesen szőrmentes, a kutyák között nem találod meg az alternatíváját. Négylábú barátaink népes családjából ún. hipoallergén fajtákat emelhetünk ki, vagyis a szőrüket kevésbé hullajtó kutyusokat. Azonban pont emiatt a pozitív tulajdonságuk miatt szükséges komoly gondot fordítani szőrük ápolására.

Szándékosan fogalmaztam úgy, hogy a szőrüket kevésbé hullajtó fajták. Ugyanis a kopaszkutya nem léte mellett azt is el kell fogadnod, nem létezik olyan, hogy egy kutya egyáltalán ne hullajtsa a szőrét.

Bizonyos vedlési folyamat még a hipoallergén kutyáknál is elindul, azonban az ő esetükben annyira minimális mennyiséggel jár, hogy tulajdonképpen észre sem veszed. Ennek az előnynek azonban ára van.

A lassú, vagy elenyésző számú szőrhullás miatt elindulhat a kutya bundájának „filcesedése”, vagyis a szőrszálak összeragadhatnak. Nem csupán az esztétikai miatt fontos jobban odafigyelni a szőrzet ápolására, hiszen a kutya életvitelét is befolyásolhatja az elhanyagolt bunda.

Számtalan alkalommal találkoztam olyan mellőzött, kivert uszkárral, amely már a saját lenőtt szőrétől alig látott, így bizonytalanná vált a tájékozódása. Ha nem vedlő kutyust választasz, érdemes már most barátságot kötnöd egy megbízható kutyakozmetikussal, ugyanis elég gyakran fogod látogatni.

A szőrallergia és a „kicsit” szőrös kutya esete

Érdemes tisztázni a tévhiteket: a szőrallergiában szenvedők nem az állat szőrére, hanem az azon megtapadó elhalt hámsejtek fehérjéjére, illetve a szintén fennakadó pollenekre érzékenyek.

Tehát minél erőteljesebben vedlik egy kutya, annál több allergén anyagot hagy szét a ház különböző pontján, és annál hamarabb termelődik ki az újabb „hordozó”.

A hipoallergén kutyák sem jelentenek 100%-os biztonságot egy nagyon erős szőrallergiában szenvedő gazdi számára, de mindenképpen pozitív tapasztalatokat hallok azoktól, akik ilyen kutyus mellett döntöttek.

Melyik kutya nem hullajtja a szőrét? – Hipoallergén kutyafajták

Kicsi, közepes, nagy, mozgékony, makacs – melyik hipoallergén kutyafajtát válaszd?

Közel két tucat kutyafajta létezik, amelyek a szőrrel járó gondokat háttérbe tudják szorítani. A következőkben méret szerint (kicsi, közepes, nagy) bemutatok 5-5 kutyafajták, akikkel életre szóló barátság köthetsz, szőrtelenül.

Kistermetű hipoallergén kutyafajták

Aranyosak, cukik, elférnek egy retikülbe és vigyázni kell, nehogy összekeverjük őket egy plüssállatkával. A kis lakással és kevés hellyel rendelkezők számára a következő 5 kutyus telitalálat lehet a választásban.

Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier hipoallergén kutyus.

Ha egy „yorkival” szeretnél együtt élni, vedd figyelembe, hogy őt egyáltalán nem zavarja picike mérete! Hatalmas farkasnak képzeli magát és minden alkalmat megragad, hogy ezt másokkal is érzékeltesse.

Az ok nélküli ugatásról legendásan híres, de kellő odafigyeléssel lenevelhető róla. Igazán makacs, akaratos kis töpörtyű, azonban rendkívül hűséges és gazdájával szemben odaadó. Szereti, ha foglalkoznak vele: a játék mellett a bunda rendben tartását is a szeretet megnyilvánulásának tekinti.

Szőrének összetétel hasonlít az emberi hajhoz, így kevésbé hullik más kutyákéhoz képet. Ahhoz, hogy elkerüld a gubancokat, naponta kétszer érdemes a yorki puha bundáját átfésülnöd!

Basenji

Basenji kutya labdával.

A kistermetű hipoallergén kutyák közül a Basenji az egyik „legigénytelenebb” fajta a szőr gondozásának szempontjából. Tulajdonképpen saját maga elvégzi bundájának tisztogatását, akár a macskák.

Rövid szőrük alig hullik, így észre se veszed, hogy a lakásban egy kutya is lakik. Piperkőcsége mellett kirobbanó energiára kell számítani, hiszen eredetileg vadászkutyaként tenyésztették ki Közép-Afrikában. Rendkívül intelligensek, következetes neveléssel elsőrangú társad lehet.

Bichon Havanese

Bichon Havanese.

Ha létezik cukiság a köbön, akkor a havanesek ezt még felszorozzák kettővel. Játékos, kedves természetük rátromfol még erre a bájra, így nem is csoda, hogy napjaink egy legnépszerűbb kutyafajtája, különösen a nagyvárosok szűk lakásaiban.

Selymes, hosszú, puha bundájuk első ránézésre nem túl csalogatóak szőrözés szempontjából, azonban megfelelő ápolással, napi 1-2 fésüléssel és havi egy kutyakozmetikával szinte egyetlen egy szőrszál nélkül élvezheted ennek a boldogság gombócnak a társaságát.

Kínai meztelen kutya

Kínai meztelen kutya hipoallergén.

A kínai meztelen kutya lett majdnem a kopaszmacska kutyamegfelelője. Küllemre igen mókásnak tűnik: mintha a törzséről, a nyakáról és a lábai felső részéről átvándorolt volna a test többi részére a szőr.

Valójában a szokatlan külső mellett egy érző, kedves és nagyon vidám társra lelhetsz benne. Bár kopaszsága a szőrmentes élethez igen vonzó, de a gubancok elkerülése végett érdemes alkalom adtán kutyakozmetikushoz vinni, hogy rendbe rakják azt a bizonyos néhány szálat.

Ráadásul a csupasz részek védtelenek maradtak a napsugarak és az egyéb sérülésekkel szemben, így azok ápolására is komoly hangsúlyt kell fektetned.

Westie

Westie nem tipikus öleb.

A Westie-k nem tipikus ölebek. Rendkívül barátságos és kedves kutyusok, de közben igen szívósak is. Szeretik, ha megmozgatják őket, a játék a lételemük, rendkívül jó házőrzők és nagyon hűségesek a gazdájukhoz.

Mindezt megkoronázva egy alig hulló szőrzettel. Máris beleszerettél, igaz?

Közepes termetű hipoallergén kutyák

Se nem nagy, se nem kicsi, mérete ideális még egy kisebb lakásba, de már bejárós kutyaként is a kertes házban. A következő 5 kutyus szintén jó választás, ha kevés szőrt szeretnél látni magad körül.

Uszkár

Uszkár rendkívül okos.

Az uszkárok elképesztően sokoldalúak. A miniatűr változattól egészen az óriásokig minden méretben megtalálható, így mindenki „személyre szabott” kis kedvencet választhat magának.

A tüneményes pofi egy rendkívül okos, magabiztos és határozott személyiséget takar. Göndör szőrük egyáltalán nem hullik, emiatt azonban naponta igénylik az ápolást.

Kerry Blue Terrier

Kerry Blue Terrier.

A Kerry Blue Terrier különleges, kékes színben pompázó, hatalmas bundájáról kapta a nevét, amely elsőre elrettentheti a szőrt kevésbé kultiválókat.

Ám nem kell félned, hiszen ezek az intelligens terelőkutyák egyetlen szálnyi szőrt sem eresztenek el maguktól. A naponta történő fésülést meghálálják, bundájuk fényes marad.

Portugál vízikutya

Portuguese Water Dog.

A portugál vízikutya ritka fajtának számít, de kedvessége és kalandvágya még az Amerikai Egyesült Államok elnökét, Barack Obamát is meggyőzte, hogy a családja kedvencének válassza.

Odaadó és hűséges társa válhat még szőrallergiában szenvedőknek is, ugyanis egyáltalán nem hullajtja bundáját. Cserében heti egyszer érdemes egy kiadós fésülésnek alávetni, ha nem szeretnéd, hogy előbb-utóbb bozontossá és kezelhetetlenné váljon hű társad szőre.

Standard Schnauzer

Standard Schnauzer.

Akár standard, akár miniatűr méretű schnauzert választasz, készülj fel, hogy örökbe fogadsz egy energiabombát! A hihetetlen mozgékonyság mellett páratlan intelligencia társul, ezért nem csoda, hogy rengeteg területen szeretik a schnauzereket.

Kiváló házőrző és munkakutya, emellett hipoallergén fajtaként bátran tarthatod akkor is, ha nem szívleled a szőrt a lakásodban.

Tibeti Terrier

Tibeti terriernek alig hullik a szőre.

Szőrallergiában szenvedsz, mégis szeretnél hozzábújni egy igazi puha mackóhoz? A tibeti terrier a tökéletes példa arra, hogyan lehet egy kutya egyszerre szőrpamacs és hipoallergén is.

Királynak számít a házőrzők között, emellett hűséges és a család szerethető tagja marad egy életen át. Bundája sok törődést igényel, hogy hosszútávon puha és fényes maradjon.

Nagytermetű hipoallergén kutyák

Ha mindig is nagytestű kutyára vágytál, akkor íme néhány hipoallergén fajta, amelyek hamar elrabolják a szívedet.

Óriás Schnauzer

Óriás Schnauzer a parkban.

Ahogy a standard és a mini schnauzer, úgy óriás rokonuk is rendkívüli energiák birtokában van, hihetetlen a munka bírása és folyamatosan készen áll bármilyen feladatra.

Bátorságát bizonyítandó, hogy őrkutyaként és drogkeresőként is megállja a helyét. Karakteres arcszőrzete ellenére egyetlen szálat sem fogsz a ruhádon megtalálni, de alsó hangon a hetente fésülés neki is jár.

Afgán agár

Afgán agár bundája hosszú, de nem hullik.

Ha léteznek a kutyák között hercegek és hercegnők, akkor az afgán agarak azok.

Elsőre méltóságteljes és szépséges külsejük bolondos lelket takar, hosszú, fényes bundájuk ellenállhatatlan eleganciát sugall.

Gyönyörű, hosszú bundájuk abszolút nem hullik, így nem kell félned a kellemetlen szőrszálaktól. Ha beleszeretsz egy afgán agárba, akkor bundájának ápolása napi rutinná kell válnia. Különleges szépséget csak abban az esetben tudja megőrizni, ha kellő odafigyeléssel gondozod.

Flandriai pásztorkutya (Bouvier Des Flandres)

Bouvier Des Flandres kutya.

A tehénpásztorok társaként elhíresült kutyus igazi masszív és kitartó házőrzőként folytatta pályafutását a modern időkben.

Hatalmas szíve miatt egy szerethető mackókutyát kapsz kézhez. Vízálló bundáját nem hullajtja, ráadásul elegendő hetente egyszer beiktatnod egy nagy fésülést.

Ír vízispániel

Ír vízispániel, kutya amelyik nem hullajtja a szőrét.

Vízimádatának köszönhetően kacsavadászatokon igen nagy népszerűségnek örvendett az energikus és bohókás külsejű vízi spániel.

Bár hosszú, göndör bundával büszkélkedhet, nem kell tartanod a szőrrel teli szőnyeg miatt. A heti ápolás betartandó, ha szép szőrzetet szeretnél kedvencednek.

Érdemes vízszeretetét kielégítened, így a folyó- és vízparti sétákat kifejezetten ajánlom egy hosszú és erős barátság kialakulásáért.

Labradoodle

Labradoodle kevés szőrt hullajt.

Párosítsd össze a világ két legaranyosabb kutyusát és kész a tökéletesen hipoallergén Labradoodle! A labrador és a standard uszkár nászából született tüneményt bár nem önálló fajtaként tartják számon, népszerűsége egyre csak nő.

A két kutyafajta pozitív tulajdonságait magában hordozó Labradoodle barátságos, mozgékony, azonban igen sok törődésre és odafigyelésre van szükséges. A jól nevelt kutyusok azonban igen szerethető családtagokká válhatnak.

Összegzés

A fenti listából megismerhettük, hogy melyik kutya nem hullajtja a szőrét. Szerencsére ha nem kedveled a kabátodon a kutyaszőrt, vagy allergiás vagy rá, akkor sem kell lemondanod egy hűséges négylábú barátról.

Innentől fogva már csak az a fontos, hogy a saját személyiségednek és mentalitásodnak megfelelő kutyust válassz. Így lehet igazán teljes és kerek az élet.

June 14, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.