Melyik kutya nem szökik? Szökésre alig hajlamos kutyafajták

Melyik kutya nem szökik Szökésre alig hajlamos kutyafajták

Egy kutya nagyon sok örömöt és vidámságot tud csempészni az ember mindennapjaiba, de néha fejfájást is tud okozni, ha például kiszökik, vagy elszalad séta közben. Minden kutyában benne van az ösztönös kíváncsiság, de azért nem árt tudni, hogy melyik kutya nem szökik.

Ez nem jelenti azt, hogy sosem fog előtörni belőle a szökési ösztön, mert ha nem kapja meg a számára szükséges törődést, kapcsolatokat, sétát-játékot, akkor még a legtürelmesebb, leglojálisabb kutya is szökésre adhatja a fejét.

A kutyának szüksége van ezekre a dolgokra és, ha Tőled nem kapja meg, akkor egy idő után máshol fogja keresni azokat. Ahhoz tehát, hogy a kutya ne akarjon szökni, biztosítani kell számára a megfelelő életkörülményeket, a rendszeres fizikai és mentális impulzusokat és persze sok szeretetet.

Ebben a cikkben annak jártunk utána, hogy mely kutyafajták hajlamosabbak kevésbé a szökésre, legyen szó kertből való kisurranásról, vagy séta közben történő szökésről – tarts velem, ha Téged is érdekel a téma!

Melyek a szökésre kevésbé hajlamos kutyák jellemzői?

Melyek a szökésre kevésbé hajlamos kutyák jellemzői?

Amennyiben olyan kutyát keresel, amelyiket póráz nélkül is biztonsággal sétáltathatod, vagy akár kirándulni is mehetsz vele, mert nem valószínű, hogy elszalad mellőled, akkor az alábbi tulajdonságokra érdemes hangsúlyt helyezni:

  • Legyen lojális és szófogadó fajta, amelyik azonnal hallgat a parancsszóra.
  • Legyen jól és könnyen nevelhető, tréningezhető.
  • Ne legyen benne erős vadászösztön.
  • Rendelkezzen falka-mentalitással. (Olyan fajta, amelyik Rád, mint Alfára tekint és ennek következtében minden parancsodat végrehajtja.)
  • Legyen barátságos, nyugodt természete más állatokkal, emberekkel szemben.
  • Ne legyen territoriális.

Fontos megjegyeznem, hogy a legjobb, ha kölyökkutya korában kezded el a nevelést és szocializációt, hogy felnőtt korára tökéletesen megbízható társállat váljon belőle.

A nevelést mindig pozitív visszacsatolással végezd, soha ne büntetéssel. Amennyiben jól végzed a munkádat, úgy nem lesz miért aggódnod, mert a kutyád szinte biztos, hogy nem fog elszökni sem a háztól, sem séta közben.

Melyik kutya nem szökik? 11 szökésre kevésbé hajlamos kutyafajta

Egy korábbi cikkünkben írtunk már arról, hogy miért szökik el a kutya és, hogy hogyan lehet megelőzni. Most pedig azokat a kutyafajtákat soroljuk fel, amelyek a leginkább lojálisak és ennek köszönhetően kevésbé hajlamosak elszökni otthonról, vagy a gazdi mellől. Lássuk hát!

1. Labrador Retriever

Melyik kutya nem szökik: Labrador Retriever.

Tökéletes választás minden esetben, akkor is, ha egymagad leszel a gazdája és akkor is, ha családhoz kerül, mivel gyerekbarát kutyafajta.

A Labrador Retriever az egyik legbarátságosabb és legtürelmesebb fajta a világon. Emellett nagyon intelligens, így kiválóan tanítható akár különféle trükkökre is.

Mindig lesi a gazdi kívánságait, parancsait és nagyon ragaszkodó típus. Az aktivitási szintje igen magas, tele van energiával, így fontos, hogy foglalkozz vele és eleget szaladgáljon, hogy ne maradjon fölös energiája, amit másra (destruktív viselkedés) használhatna.

Imádja a kihívásokat és mentális játékokat, rajong a gyerekekért és a gazdiért, szorosan a nyomukban marad. Séta közben bátran lehet póráz nélkül sétáltatni – amennyiben feltétlenül hallgat a hívó parancsszavakra – ha el is kóborol egyes szagok után, hamar visszaszalad a gazdihoz.

2. Német rövidszőrű Pointer

Német rövidszőrű Pointer.

Ez a nagy, csupa szív-fajta eredetileg a vadászok segítésére lett kitenyésztve és, mint ilyen, mindig nagyon szorosan a gazdi mellett marad, várva annak parancsát.

Megbízható, kifejezetten szófogadó és éber-fajta, emellett barátságos más emberekkel és állatokkal is. Ha egy tökéletes kirándulópajtást keresel, akit nyugodt szívvel sétáltathatsz póráz nélkül, akkor ebben a kutyában megtaláltad.

Jó, ha tudod viszont, hogy ez a fajta tele van energiával, így érdemes rendszeresen elvinni hosszabb sétákra és alaposan kifárasztani.

3. Ír Terrier

Ír Terrier nem szökik.

Nem éppen gyakori és elterjedt faj, de igen jó választás akkor, ha olyan kutyát keresel, amelyik nem hajlamos a szökésre.

Ez a kistermetű kutyus igen jó természetű, amolyan „sodródjunk az árral” típus, könnyű tréningezni és igen ragaszkodó.

Jól kijön másokkal és nem agresszív egyáltalán, nyugodt szívvel lehet kirándulni is vele. Jellemző rá a falka mentalitás és, bár néha elkószál, de sosem megy messzire és az első hívó szóra azonnal visszamegy a gazdihoz.

Jó választás lehet lakásba és udvarra is, mivel nagyon jól alkalmazkodik a gazdi életstílusához.

4. Border Collie

Border Collie intelligens és nem szökik el.

Úgy ismert, mint az egyik legokosabb kutyafajta a világon! Nem véletlenül hiszen iszonyatosan hamar képes alkalmazkodni a gazdához és lesi annak minden szavát.

Gyorsan tanul és szeret is új dolgokat (akár trükköket) elsajátítani és persze a gazdival együtt gyakorolni. Rengeteg energiája van, így feltétlenül érdemes nagyobb kertben tartani, vagy minden nap alaposan kifárasztani, hogy ne maradjon fölös energiája.

Mivel arról is ismert, hogy nem jön ki túl jól a gyerekekkel – egyszerűen nincs hozzájuk elegendő türelme – elsősorban egyedülállóknak, vagy gyermektelen pároknak ajánlom. A gazdájára abszolút Alfaként tekint és ezért közel is marad hozzá, habár tény, hogy néha hajlamos az önfejűségre.

Korai neveléssel és szocializációval lehetséges akár jó családi kutyát faragni belőle, de érdemes a gyerekeket is megtanítani arra, hogy ne zargassák a kutyát és tiszteljék a privát szféráját.

5. Golden Retriever

Barátságos Golden Retriever.

Csakúgy, mint a Labrador Retriever, az egyik legjobb választás családi kutyaként, mert igen türelmes, barátságos és nagyon jól tanítható fajta.

Egyik ismérve a türelem mellett a hűség és ragaszkodás, ami jól jön, ha olyan kutyát keresel, amelyik kevésbé hajlamos szökésre. A Golden szinte kis istenként tekint a gazdára és, mint ilyen lesi minden kívánságát és rezdülését.

Elsősorban családi házba ajánlom a mérete és kifogyhatatlan energiája miatt. Viszont ha képes vagy minden nap alaposan lefárasztani, akkor nagyobb lakásban sem lesz gond vele. Házőrzőnek abszolút nem jó választás, pont a barátságossága miatt, szokták is úgy jellemezni, hogy még a betörőt is üdvözli.

6. Uszkár

Szófogadó uszkár.

Ez a kecses kis kutyafajta eredetileg vadászkutyaként, sőt szánhúzóként funkcionált, akár hiszed, akár nem. Manapság tökéletes választás mindenki számára, aki egy megbízható, hipoallergén, lelkes és barátságos, kifejezetten jól tanítható és szófogadó kutyát keres.

Az Uszkár tele van energiával és imád új trükköket tanulni, így feltétlenül érdemes rendszeresen megfuttatni / kifárasztani. Jól kijön más emberekkel és állatokkal és ragaszkodása miatt nem éppen egy szökős fajta.

7. Boxer

Erőteljes boxer.

Ne hagyd, hogy a nagy és erőteljes, félelmetes termet félrevezessen, hiszen a Boxer az egyik legjátékosabb, legjobban tanítható kutyafajta.

Imádja a gazdáját, nagyon gyorsan megtanulja a parancsszavakat és, bátran lehet vele póráz nélkül is sétálni (vagy kint lehet hagyni a kertben), mert nem fog sem elszaladni, sem rátámadni más állatokra / emberekre. Ha néha el is kószál, az első hívó szóra visszaröppen a gazdihoz.

Nagyon szociális típusú kutya, jól kijön más emberekkel és állatokkal – főleg gyerekekkel. Jó őrzőkutya válhat belőle a megfelelő neveléssel, mivel igen éber és intelligens.

Ragaszkodása miatt – amennyiben rendszeresen sétálsz és játszol vele – nem hajlamos a szökésre egyáltalán.

8. Magyar Vizsla

Cuki Magyar Vizsla.

Szerintem az egyik legtündéribb kutya a világon. Szinte mindig „mosolyog” és a szemeiből csak úgy süt a szeretet a gazdi iránt. Iszonyatosan ragaszkodó, hűséges fajta, aki abszolút Alfaként tekint a gazdira és lesi annak minden rezdülését.

Tökéletes választás abban az esetben, ha olyan kutyát keresel, aki séta közben is a közeledben marad és nem hajlamos a szökésre. A Vizsla rettentő intelligens és kiválóan tanítható akár különleges parancsszavakra is.

Imádja a gyerekeket és jól kijön más emberekkel, állatokkal, nem egy agresszív kutyafajta. Néha hajlamos az önfejűségre, de ezt ki lehet küszöbölni a parancsszavak korai betanításával.

Tudni kell a Vizsláról, hogy igen érzékeny lelke van. De tényleg! Így amikor tanítod, kizárólag pozitív visszacsatolást alkalmazz, különben igen hamar sértődés lesz a vége.

Nagyon kevés annyira jóindulatú kutya létezik, mint a vizsla és, bár jó jelzőkutya, házőrzőnek nem feltétlen alkalmas. Mivel vadászkutya, így nagyon szeret szabadon szaglászni és, bár néha elkószál a szagokat követve, pillanatok alatt visszamegy a gazdihoz, általában az első hívó szóra.

9. Belga Malinois (Belga Juhász)

Belga Malinois.

Ennek a kutyafajtának nagyon jó természete van, szeret tanulni és játszani, a gazdáját pedig mindennél jobban imádja és lesi annak parancsait.

A ragaszkodó, a gazdáját lenyűgözni kívánó természete miatt igen könnyű tanítani és ezért bátran kint lehet hagyni a kertben, vagy nyugodtan lehet póráz nélkül sétáltatni anélkül, hogy szökni próbálna.

A Belga Juhász híres arról, hogy nagyon szófogadó és, hogy képes a gazdája arcának legapróbb rezdülését is érzékelni. Ennek a tulajdonságának köszönhetően egyes országokban előszeretettel alkalmazzák rendvédelmi szervek is.

A sok jó tulajdonsága mellett van némi önfejűségre való hajlamossága is. Ez bizonyos esetekben arra sarkallhatja, hogy hirtelen ötlettől vezérelve elszaladjon, de ha időben megtanítod a legfontosabb parancsszavakra, akkor hamar vissza is jön.

10. Német Juhász

Német Juhász nem szökik el.

Az egyik legjobb őrkutya a világon! Iszonyatosan intelligens, nagyon könnyen és hamar tanul különféle parancsszavakat és emellett az egyik legszófogadóbb fajta is.

A gazdájára Alfaként tekint, megvan benne a falka-mentalitás is, nem véletlen, hogy a világon mindenütt előszeretettel alkalmazzák rendvédelmi, drogkereső és katasztrófa-mentő kutyaként.

Képes arra, hogy a gazdájának arckifejezése (mimikája), vagy testbeszéde alapján különböző parancsokat hajtson végre. Nagyon fontos, hogy ha ilyen kutyát szeretnél, akkor már kölyökkorában kezd el tanítani és szocializálni, különben hajlamos lesz az önfejűségre, ami egyéb problémákhoz vezethet.

Kisgyerekes családokhoz is leginkább akkor javasolt, ha korán és jól lett szocializálva. A Német Juhásznak rengeteg energiája van, amit muszáj levezetni rendszeresen, mert ellenkező esetben igen hamar destruktívvá válhat megrág dolgokat, ugat, felássa a kertet, stb.

Nevelésekor kizárólag pozitív visszacsatolást szabad használni, mivel igen érzékeny lélek amúgy.

11. Máltai selyemkutya

Szeretetéhes Máltai selyemkutya.

Ez a mini szeretetgombóc nagyon ragaszkodó és szeretetéhes, aki lesi a gazdi minden rezdülését és leginkább annak ölében képzeli el a tökéletes napot.

Mivel elsődleges célja lenyűgözni a gazdáját, így igen könnyen tanítható és ezért bátran sétáltathatod póráz nélkül is – a megfelelő parancsszavak elsajátítása után – nem félve attól, hogy elszökik.

Tökéletes választás kis lakásba, de lényegében bárhol jól érzi magát. Fontos tudni, hogy ez a fajta kissé hajlamos a szeparációs szorongásra, így eleve úgy neveld, hogy ne alakuljon ki nála ez a probléma.

Barátságos, türelmes és jóindulatú más emberekkel, állatokkal, a gyerekekkel is jól kijön. A Máltai selyemkutya igen éber, ezért szuper kis jelzőkutya válhat belőle, habár a fölösleges ugatásról le kell időben nevelni.

Összegzés

Szerencsére nagyon sokféle kutyafaj létezik a világon, mindegyik más és más értékes tulajdonságokkal és személyiségjegyekkel rendelkezik, így bárki megtalálhatja a számára tökéletes társállatot.

Amikor kutyát keresel, érdemes átgondolni, hogy elsősorban milyen célból szeretnéd, majd annak megfelelően venni egyet. Például házőrzőnek, ölebnek, gyerek mellé, idős mellé, munkára (vadászat, halászat, terelés), kirándulópajtásnak, stb.

Szintén fontos tényező a vásárláskor, hogy Te magad hol élsz, hiszen pl. egy Bernáthegyi nem alkalmas arra, hogy egy kis lakásban tartsd.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány ötletet adnunk Neked azokkal a kutyákkal kapcsolatban, amelyek kevésbé hajlamosak a szökésre. De tudnod kell, hogy minden kutyában ott rejlik a természetes kíváncsiság és ezzel együtt a szökési ösztön is.

July 4, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.