Melyik kutya nem tud úszni? 10 úszásra képtelen kutyafajta

Melyik kutya nem tud úszni

A legtöbb kutya szereti a vizet. A nyári forróságban, ha tó vagy folyóparton sétálunk, rögtön belevetik magukat a hűsítő habokba és remekül érzik magukat a vízben. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy jó úszók is volnának, bizonyos kutyafajták pedig egyenesen képtelenek arra, hogy ússzanak. Ez mindenekelőtt a kistestű kedvenceink jellemzője.

Melyik kutya nem tud úszni?

Sok félreértés van a kutyákkal kapcsolatban, az egyik ilyen, hogy kiváló úszók. Általános tévhit, hogy ez genetikailag kódolt képességük. Jellemzően a széles mellkasú, rövid lábú és rövid pofájú kutyák nem úsznak jól. Számtalan kutyafajta nem boldogul ebben a természetesnek vélt közegben, ilyen például a Shih-tzu és a Tacskó is.

A Buldog rossz úszó

Személy szerint én is sokáig abban a tévhitben éltem, hogy a kutyák alapvetően jó úszok, és hogy ez genetikailag kódolt tulajdonságuk. Akkor jöttem rá, hogy ez nem biztos, hogy így van, amikor egy barátomnál vendégeskedtem, aki egy fiatal, szinte még kölyök Buldog boldog tulajdonosa volt.

Az úszómedence mellett sütkéreztünk és beszélgettünk, amikor a barátom hét éves kisfia, felkapta a kutyát és a játék kedvéért beugrott vele a vízbe. Miután a gyerek elengedte a kezéből a Pogi nevű ebet, a kutya ösztönösen kapálódzni kezdett, de folyton alámerült a vízbe és láthatóan halálra volt rémülve.

Végül rá kellett kiáltani a gyerekre, hogy fogja meg azonnal a kutyát és jöjjön ki vele a medencéből. Még aznap utána jártam a témának és kiderült, hogy a Buldog nagyon rossz úszó, mondom is, hogy miért.

Minden kutya tud úszni?

A Golden Retriever jó úszó
A Golden Retriever jó úszó

Olyan kutya nincs, amelyiket, ha beledobunk a vízbe, akkor alámerül, mit egy darab kő. De sok olyan fajta van, amelyik némi küszködés után egyszerűen elmerül és megfullad. Ez azért is veszélyes, mert ha valamiért vízbe kerül a kutya és mi csak odapillantunk, akkor azt gondolhatjuk, hogy úszik, közben pedig csak küszködik és szenved.

Akár csak az embereknél, a kutyáknál sem lehet megállapítani egy pillanat alatt, hogy fuldoklik vagy éppen játszik. Odanézünk, nyugtázzuk, hogy kicsit furán, de úszik a kutya, a következő pillanatban pedig már csak az üres vizet látjuk.

Nem kívánok senkinek ilyen élményt, így, ha a kutya vízbe megy, legyél nagyon figyelmes. Az úszás képessége ugyanis fajta függő, pontosabban testalkat kérdése.

A rövid lábú kutyák nem tudnak akkora örvényt generálni a testük alatt, hogy az huzamosabb ideig a víz felszínén tartsa őket. A széles mellkas és rövid nyak szintén nagy hátrány a vízben, mivel nem tudják a fejüket normálisan a víz felé emelni.

A nagy fej szintén előnytelen, de a rövid pofa még veszélyesebb, mert a kutya „úszás” közben sok vizet fog nyelni. Óvakodjunk attól is, hogy hosszú szőrű kutyákat vigyünk vízbe, mert a szőrük belelóg a szemükbe, elvesztik a tájékozódási képességüket, amitől megijednek és már kész is a baj.

A kis testű kutyák alapból is hajlamosak megijedni a vízben, ami már önmagában tragédiához vezethet. 

Milyen kutyafajták nem tudnak jól úszni? Top 10-es lista

Ha fajta szerint kell számba venni a rosszul, vagy írjuk le bátran, az úszni képtelen kutyákat, azok a következők:

1. Shih-tzu

A Shih Tzu nagyon nem tud jól úszni

A Shih-tzu talán a legalkalmatlanabb fajta az úszásra. Ezt apró méretének és hosszú szőrének köszönheti. Ez a kis házikedvenc hatalmas múlttal rendelkezik, mivel a történelmi időkben a mindenkori kínai császár udvarában szolgált házőrzőként, úszni azonban nem tanult meg.

A sok ápolást igénylő, gyönyörű szőre – amiről a kutyus elhíresült – a vízben beleragad a szemébe, amitől nem fog látni, apró lábaival pedig nem tud annyit evezni, hogy fent tartsa magát. Ha ilyen kutyád van, jobban jársz, ha nem engeded víz közelbe.

2. Mopsz

A kutyák bohócának is nevezett, mindenkit megmosolyogtató Mopsz, szintén tökéletesen alkalmatlan az úszásra. Mindössze 30-35 centiméteres marmagasság és a rövidke lábak ugyanis nyomott pofával és turcsi orral párosulnak.

A tündéri pofaszerkezet imádni való, de az úszásra alkalmatlanná teszi az állatot, mivel a szája és az orra azonnal és folyamatosan tele megy vízzel miközben úszni próbálna.

3. Pekingi palotakutya

Pekingi palotakutya vízparton

A Pekingi palotakutya sokáig a legnagyobb divat volt a kisebb testű kutyákat kedvelők körében. Az utcán, vagy a parkokban most is gyakran találkozni velük, de a vízparton már jóval kevésbé.

A mindössze 15-20 centiméteres marmagasság és a hosszú szőr miatt ez a kutyafajta is képtelen az úszásra. Jó hír azonban, hogy magától soha nem is fog vízbe menni, mert a Pekingi retteg a víztől, és valljuk be, ezt jól is teszi.

4. Tacskó

A Tacskó fácánvadászatra kiválóan alkalmas, de a vadkacsákat már ne próbáljuk becserkészni vele. Ez a bátor és olykor vakmerő kutya azonban gondolkodás nélkül beront a kacsáért a vízbe, kijönni azonban, már jóval nehezebben jön ki.

Apró lábaival ugyanis alkalmatlan arra, hogy sokáig a felszínen tartsa magát, mégis, ha vízbe megy, nem kell rögtön halálra rémülnünk, mert rendkívül kitartó és egy darabig, így úszni is tud.

5. Basset Hound

Basset Hound vízparton

Rossz indulatúan azt is mondhatnánk, hogy ez a kutya onnyira lusta, hogy inkább elsüllyed, mint, hogy valamit csinálnia kelljen. Ez azonban meglehetősen távol áll az igazságtól. A Basset Hound ugyanis nem lusta, csak rendkívül intelligens, ezért többször is meggondolja, hogy mit csináljon.

A Columbo filmekből mindenki által ismert és kedvelt eb a testfelépítése miatt nem tud úszni. Külsőre nem látszik rajta, de nagyon sűrű a csontszerkezete, ami ráadásul nagy fejjel és a testéhez képest aránytalanul rövid lábakkal párosul.

Külcsín tekintetében ezek a tulajdonságai teszik sokak számára ellenálhatatlanul aranyossá a Basset Houndot, de pontosan ezért is alkalmatlan az úszásra.

6. Máltai selyemkutya

A Máltai selyemkutya egy igazi öleb és napjaink egyik legkedveltebb kutyafajtája, vízbe azonban csak akkor vigyük, ha a kádba rakjuk.

A kis mérete és a rövid lába ellenére nem tartozna a legrosszabb úszók közé. Vele az a nagyobbik baj, hogy könnyen ízületi és reumás fájdalmak kialakulásához vezethet, ha vízbe megy. Otthoni fürdetésnél is mindig enyhén meleg vízben mosdasd.

7. Csau Csau

Melyik kutya nem tud úszni: Például a csau csau.

A Csau Csaun is látszik, hogy nem az az atlétikai alkat, közepes lábai vannak és mély mellkasa, ami nem szerencsés a vízben. Ettől azonban sokkal nagyobb probléma nála, hogy lapos a pofája, ami a vízben nagyon hamar légzési nehézségekhez fog vezetni.

Ezzel párosul még a vastag, tömött bunda, ami ha elázik, akkor „mázsás” súlyú lesz. Nagyon figyeljünk ezért a Csau Csaura, ha vízparton sétálunk vele, nem szabad be engedni a tóba vagy folyóba, jóllehet nem is szereti annyira a vizet, hogy csak úgy belerohanjon.

8. Buldog

Ha ránézünk egy Buldogra, nem kell sportszakértőnek lenni hozzá, hogy felismerjük: ez a kutya nem úszásra született.

Zömök, erős test, hatalmas mellkas, nagy, nehézkes fej és turcsi orr. A Buldog egy igazi súlyemelő bajnok lehetne, és bátran rábízhatjuk a ház őrzését is, de a vízben nagyon rövid ideig képes csak a felszínen maradni.

Nagyobbik baj, hogy nem látja be ezirányú testi „fogyatékosságát” és jellemzően imádja a vizet. Ha nem szeretnéd megfosztani az úszás élményétől, akkor vegyél rá egy úszómellényt és csak ebben vidd strandolni a bajnokot.

9. Corgi

Corgi úszik
Rosszul úszó kutyára adjunk mentőmellényt

A Corgi szereti a vizet, még se engedd, hogy a mellkasánál mélyebbre gázoljon a tóba vagy a folyóba. A kutya testéhez képest ugyanis feltűnően rövid lábakkal rendelkezik, ami eleve nehezíti számára az úszást.

Ettől azonban rosszabb az aránytalanul széles mellkasa, ami miatt nem tud normálisan kiemelkedni fejével a vízből, így ha teheted kerüld el a pancsizást vele.

10. Staffordshire Bullterrier

A harcikutyának is tartott fajta ránézésre egy atlétikai bajnok. Nem is tévedünk sokat, hiszen imádja, ha mozgásban lehet, szeretni futni, játszani és az akadálypályák kihívásait is könnyedén veszi.

Gyakorlatilag sportrajongó, egy kivétel van csak, az úszás, mert azt nagyon nem kedveli. A sűrű csontszerkezet és a masszív izomzat a vízben nehézkessé teszi, ami ráadásul nagy fejjel párosul, így ez a fajta is kifejezetten rossz úszó.

Milyen sokáig tud úszni a kutya?

Az úszásra képtelen kutyák mellett a legtöbb fajta alkalmas az úszásra, sőt vannak kifejezetten úszóbajnokok is. Ilyen például a vízi spániel, a golden-, és a labrador retriever, az ír szetter, az angol szetter, és az újfundlandi is.

Újfundlandi nagyon jól tud úszni
Az Újfundlandi nagyon jó és kitartó úszó

Én személy szerint az utóbbira szavazok, ha ki kell nevezni egy úszóbajnokot a kutyák között, jóllehet ebben az is közre játszik, hogy jó tíz évig lehettem egy újfundlandi boldog tulajdonosa.

Mindenesetre beszédes, hogy a kutya lábujjai között úszóhártya feszül, a szőre pedig lepergeti a vizet. Ez a kutya úszásra született, nem véletlenül használjak a mai napig is sok helyen vízimentő kutyaként.

Ahogy nevében is benne van a hideg és vizes Új-Fundland szigetéről származik, ahol a történelmi időkben halászkutyaként szolgált.  Génjeiben tehát ez a fajta valóban ősidők óta hordozza az úszás képességét, amihez a teste is alkalmazkodott.

Egy újfundlandi akár több órát is képes egyhuzamban úszni, de az átlagos kutyafajták megközelítőleg fél órát képesek problémamentesen a vízben úszni, és 2-3 kilométer a teljesítő képességük.

Mire figyeljünk, ha úszni visszük a kutyánkat?

Mire figyeljünk, ha úszni visszük a kutyánkat

Több dologra is érdemes odafigyelni, ha vízpartra, illetőleg úszni viszed a kutyádat. Először is mindig biztonságos helyre mennyetek, kerüld a folyókat és főleg az örvényes vizeket.

A legjobb a tiszta vízfelület, a bedőlt fák, a hínár és egyéb akadályok szintén veszélyesek lehetnek. Ha a kutya nem akar bemenni a vízbe, akkor soha ne erőltesd.

Motiválni motiválhatod, hogy bemész a vízbe és magadhoz hívod, de ha nem megy magától, akkor kézbe ne vidd be, mert nem akar úszni, és ha nem akarja, ne is erőltesd. Ha a vízben van a kutya, akkor mindig tartsd szemmel, az a legjobb, ha úgy vagy öltözve, hogy baj esetén te is rögtön be tudj menni utána.

Ha a kutyád imádja a vizet, akkor se fáraszd le teljesen, maximum 15-20 percet legyetek benne, ha pedig hideg a víz, akkor még kevesebbet. Figyelj oda, hogy ne vidd olyan partszakaszra, ahol horgászni szoktak, nehogy belelépjen a horogba, vagy rátekeredjen a damil.

Sok helyen tilos a kutyák fürdetése, erre is érdemes odafigyelni, ha nem akarsz egy vaskos csekkel hazamenni a fürdetésből.

A mai fogyasztói világban a kutyák számára is számos haszontalan kiegészítőt lehet kapni, nem ilyen azonban a mentőmellény. Ha úszni viszed a kutyád, az a legjobb, ha raksz rá egyet és akkor biztosan nem lesz semmi probléma.

Összegzés

A közhiedelemmel ellentétben nem minden kutya tud jól úszni, sőt vannak olyan fajták, amelyek kifejezetten alkalmatlanok az úszásra. Ezt mindenekelőtt a testfelépítésüknek köszönhetik.

Amíg például a rövid láb és alacsony marmagasság előnyös lehet a kotorék vadászatban, addig az úszásban kifejezetten hátrány, mivel nem tudnak megfelelő örvényt kavarni vele maguk alatt a vízben.

Ha úszni vagy fürdetni visszük a kutyákat mindig legyünk nagyon óvatosak, figyeljünk oda rájuk és ne szégyelljünk mentőmellényt adni a jobb úszókra sem. 

March 23, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.