Melyik kutya nem ugat? | Csendes kutyafajták

Melyik kutya nem ugat Csendes kutyafajták

Abban talán mindannyian egyet tudunk érteni-kutya tulajok és kutyátlanok is-, hogy az állandó ugatás hosszútávon nehezen elviselhető. Főleg egy kis panelban, aminek papírból vannak a falai. Létezik olyan kutyafajta melyik nem ugat? Ennek járunk most utána.

Fontos, hogy amikor kutyát választunk, vegyük figyelembe mennyire tudjuk mi és a szomszédok elviselni a huzamos ugatást.

Ha te magad tudod, hogy nehezen viseled a hosszútávú és állandó ugatást, esetleg a körülményeid olyanok, akkor muszáj lesz figyelembe venned, hogy mégis melyik kutya nem ugat (annyit). Az ugatásnak persze számtalan oka lehet, jelezheti azt is, hogy valami baja van, fáj valamilye, ingerült, kevés neki a séta stb.

Azonban van számos olyan kutyafajta, akik kifejezetten ugatósak, és akadnak olyanok, amelyek nem. Így, próbáljunk közülük választani, ha erre érzékenyek vagyunk, amellett, hogy persze odafigyelünk a kutyus szükségleteire.

Csendes vagy hangos kutya: mit jelezhet?

Csendes vagy hangos kutya

A kutyák egyik alapvető „jelzőrendszere” az ugatás, amit már kölyök koruk óta igyekeznek gyakorolni is. Akadnak hangos és kevésbé hangos fajták, és vannak, akik szinte soha egy árva „szót” sem szólnak. Ez sok esetben fajtafüggő, a tenyésztésnél ezt a tulajdonságot is figyelembe vették, attól függően, mi volt a cél.

Ha azonban egy addig hangos kutyus hirtelen csendes lesz, mindenképpen vegyük komolyan, hiszen azt is jelezheti ezzel, hogy valami baja van.

Van, amikor a hangos, ugatással való jelzés előny, mondjuk egy házőrző esetében. De azért többnyire zavaró, nem csak nekünk, de a környezetünk számára is, ha mondjuk a távollétünk alatt végig ugat a kutya.

Ahogy az embereknek, úgy a kutyák is van személyiségük, így ez is befolyásolhatja az ugatás mennyiségét, hangosságát és még a milyenségét is. Vannak olyan típusú kutyák, amelyek imádják a figyelmet, és ezért mindent meg is tesznek, bele értve a vakkantást és a hangos ugatást is. Míg a csendesebb társaik inkább nyugodtan fekszenek és figyelnek. Tőlünk is függ, hozzánk melyik személyiség áll közelebb.

Illetve, ami még szerepet játszhat, az a kutya előélete, ez főleg az örökbefogadott ebekre igaz. Hiszen sohasem tudhatjuk pontosan mit élt át az előző gazdinál vagy esetleg az utcán. Ehhez is lehet kötni a hangosan ugató vagy éppen túlzottan csendes kutyák viselkedését.

Mert ha hisszük, ha nem, a kutyák sem felejtenek könnyen, így idő, mire ki lehet belőlük nevelni egy-egy rossz tapasztaltot. És akkor sem biztos, hogy mindig sikerrel járunk.

10 csendes kutyafajta, melyek keveset ugatnak

Azt már most szeretném leszögezni, hogy attól, hogy egy fajtáról azt mondják, hogy csendes és nem ugatós típus, az persze ettől függetlenül nem garantálja ezt.

Hiszen ahogy írtam is, sok minden függhet az állat személyiségétől, előéletétől, egészségi állapotától. Azonban itt van most 10 fajta, akiknél kevésbé kell félned, hogy miattuk megromlik a viszony a szomszédokkal, vagy kinéznek a kutyafuttatóból.

1. Afrikai oroszlánkutya

Afrikai oroszlánkutya csendes kutyafajta

Nem csak, hogy nem ugatnak sokat, de még csak attól sem kell félnünk, hogy hangos horkolásukkal felriasztanak minket.

Összeségében egy nagyon csendes kutyafajtáról beszélhetünk. Az általánosságban is elmondható a nagyobb testű kutyákról, hogy kevesebbet ugatnak, mint a kicsik, ezt gondolom nem is kell magyarázni (ezt az emberek között is tapasztalhatjuk).

2. Berni pásztorkutya

Berni pásztorkutya az a fajta, melyik nem ugat sokat.

Ha pedig már nagy kutyák, akkor itt van egy újabb fajta, ami bár nem kis darab, de igazi családbarát kutya, nem csak a csendessége miatt.

Eleinte svájci gazdaságokban vették hasznát, de aztán egyre inkább kezdett kötődni a családokhoz, nem is meglepő, hiszen ez a fajta sokszor szívesen választ ki magának egy személyt.

3. Francia bulldog

Francia bulldog ritkán ugat

Megtörve a nagy kutyák sorát, jöjjön egy kisebb testű, azonban szintén kevésbé ugatós fajta. Nevéből következően nem meglepő módon Franciaországból származik. Az 1800-as évek idején az angol bulldog keverékeként jött létre.

Főleg vadászatokra használták, és hamar lett népszerű a nemesség körében is, többek között azért, mert hűséges és csendes. Ha pedig a francia királyi udvar ezt így látta, akkor mi sem nyúlunk mellé, ha őt választjuk társunknak.

4. Japán csin

Japán csin

És ha már a királyi udvarok körül járunk, akkor itt van ez a kis díva, aki a japán királyság kedvelt háziállata volt.

Nem csak japánokat is megszégyenítő nyugalmat hozza el az otthonodba, de kiváló és vidám társaság is egyben, persze, amíg királyhoz méltóan bánsz vele.

5. Basset Hound

Basset Hound kölyök

Elképesztő szaglásának köszönhetően igazi vadászkutya, és a mai napig szívesen használják erre a célra. Ezen kívül arról is híres, hogy nagyon csendes, és mellé lusta is tud lenni.

Így, ha te is a pihenésre és a csendre vágysz jobban, akkor ő a tökéletes választás, hiszen aligha fog rajtad ugrálni, hogy labdázzatok végre egy kicsit.

6. Ír szetter

Ír szetter -melyik kutya nem ugat, halk és nyugodt.

Visszatérünk a nagyobb testű kutyákhoz. Az ír szetter az a fajta, aki csak akkor ad ki hangot és jelez, ha valami megijeszti vagy okot ad rá neki.

Ezt leszámítva viszont nagyon halk és nyugodt kutya, amellett, hogy gyönyörű is. Ha házőrzőre vágysz, nem biztos, hogy ő a legjobb választás, ugyanis gyorsan össze tud barátkozni vele szinte bárki.

7. Shar Pei

Shar Pei kölyök

Elérkeztünk az én személy szerinti kedvencemhez, és bizony, ezek az édes kis szafaládék nem csak cukik, de csendesek is.

Sőt! Ők még házőrzésre is alkalmasak, mert csak akkor csapnak zajt, ha valami bajt érzékelnek. Valljuk be, ez hasznos tulajdonság. Így családi házba, de akár kisebb lakásokba is alkalmas lehet a tartása, ő vigyázni fog ránk, de senkit sem fog idegesíteni.

8. Cavalier King Charles spániel

Cavalier King Charles spániel - kisebb lakásba való és keveset ugató kutyafajta.

Ez a gyönyörű kis spániel megérdemli a királyi jelzőt, de nem csak azért, mert irtó cuki. Nagyon jól tud viselkedni, és bizony igazán csendes, pedig kistestű kutyáról beszélünk.

Ezért főleg alkalmas akár kisebb lakásban való tartásra. Sok helyet nem foglal, és senkit sem fog zavarni akkor sem, ha mi nem vagyunk otthon.

9. Basenji

Basenji kutya

Ez a kutyafajta leginkább híres arról, hogy szinte sohasem ugat és igazán csendes.

De arra ne számíts, hogy néma lesz, mert viszont ha megszólal, akkor mókás hangokat tud kiadni, leginkább olyat, mint amikor valaki jódlizik. Az biztos, hogy ezzel lehet menőzni a társaságban és a parkban is séta közben.

10. Dán Dog

Dán Dog ritkán hallatja a hangját.

Nem gondolnák erről az óriási állatról, hogy csendes és alig ugat, pedig bizony ez így van. Nem hiába, a dánok sem éppen hangos emberek.

Azonban arra készüljünk fel, hogy ha „megszólal”, azt eléggé hangosan teszi, viszont ritkán is, úgyhogy ezzel ki lehet egyezni.

Összegzés

Fontos, hogy amikor úgy döntünk, hogy szeretnék egy kutyát, akkor minden körülményt vegyünk figyelembe.

Ne csak miattunk, hanem a leendő házikedvenc érdekében is. Ha kis helyen, tele szomszédokkal élünk, ráadásul viszonylag keveset vagyunk otthon, akkor ne a leghangosabb, és energikusabb fajtát válasszuk, mert az hosszútávon senkinek sem jó. Válasszunk olyan csendes kutyafajtát, amelyik nem ugat (annyit).

Mielőtt döntünk, gondoljuk át a lehetőségeket, mert ez egy hatalmas felelősség, ami sohasem a kényelemről szól, viszont ezek a kis állatok többszörösen meghálálják a gondoskodást, például azzal, hogy csendesek.

May 4, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.