Mennyi figyelmet igényel egy Yorki?

Mennyi figyelmet igényel egy Yorki

Amikor haza viszünk egy kis Yorkit, azt érezhetjük, ők sosem állnak le, mint valami apró kis Duracell nyuszik. Nagyon társas lények, a gyerekekkel például jól kijönnek, és a játék során szinte sose fáradnak el. Azonban biztos minden tulajdonosnál eljön az a pont, amikor elgondolkozik azon, normális-e, hogy ilyen figyelemigényes a kedvencük?

Mennyi figyelmet igényel egy Yorki?

A Yorki sok törődést igényel. Szeretet és figyelemigényesek, és imádnak sok időt tölteni a családjukkal. Könnyen magányosak lehetnek, ha elhanyagolva érzik magukat.

Minden nap szánjunk rá időt

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha egy kutyának ekkora igénye van a figyelemre, akkor mikor lesz egy nyugodt percem? Ahogy említettem, nagyon energikus és családcentrikus kutyafajtáról van szó, aki bizony ha kell, kiköveteli magának a figyelmet.

Yorki kölyökkutya sok figyelmet igényel

Erre jó megoldás lehet például, ha mindig szentelsz a napban egy kis időt, amit csak ketten töltötök. Ugyanis, ha sok időt kell egyedül lennie, és mondjuk munka után te nem kezdesz el vele egyből legalább egy kicsit foglalkozni, akkor ő bizony ki fogja magának követelni, és ez csak rosszabb lesz, ha ignoráljuk.

Azt kell mondanom, hogy ha kevés időt tudsz otthon lenni, akkor semmiképp sem ezt a fajtát válaszd. Bár hozzá teszem, senki sem szeret sokat egyedül lenni, bizony, még az állatok sem.

Ha te vagy a család többi tagja igyekszik neki megadni ezt a figyelmet, akkor könnyen leküzdhető ez a negatív érzés a kutyában. Alakítsunk ki egy rutint, hogy mikor tudunk rá teljesen odafigyelni, akkor ez a kiszámíthatóság őt is megnyugtatja, és sokkal kevésbé lesz követelőző.

Persze egy Yorki sem egyforma. Van aki jobban kimutatja, ha éppen figyelemre vágyik, és van olyan, amelyik kevésbé. Nyilván, egy kis játék, séta és összebújás mindig jól esik nekik, csökkenti bennünk a feszültséget.

Mi történik, ha nem fordítok elég időt a Yorkira?

Sok egyedül töltött óra után, a Yorki könnyen magányosnak érezheti magát. Mivel igazi aktív és társasági kutyáról beszélünk.

Ha pedig úgy érzi elhanyagolják, akkor biztosak lehetünk benne, hogy fel fogja hívni magára a figyelmet. Ez sokszor abban nyilvánul, hogy rombolni kezd maga körül, amit az otthonunk sínylik meg.

Magányos Yorki
Magányos Yorki

De nem csak a szétrágott és kapart bútorok és tárgyak lehetnek még az eszközei, hanem hogy egyszer csak azt vehetjük észre, hogy a kedvencünk folyton láb alatt van. Szó szerint mindenhova követ minket.

A másik fegyverük az ugatás, nyüszítés, amit egészen addig képesek csinálni, amíg nem reagálunk rá. Arra ügyeljünk, hogy ne jutalmazzuk ezt a viselkedést, hiszen akkor sose fogja abbahagyni. Inkább gondoljuk át a jutalmazási módszereinket.

Hogyan adhatok elegendő figyelmet a Yorkinak?

Számos mód áll rendelkezésünkre, amellyel ki tudjuk elégíteni a kutyus figyelem és szeretetéhségét. A felsorolt módszerek közül mindegy melyiket választjuk, a lényeg, hogy az állat elégedett legyen.

Sétálás

Az egyik legkézenfekvőbb és legegyszerűbb módszer. Ez mindenki, még a gazdi számára is hasznos, hiszen a friss levegő és a mozgás senkinek sem árt.

Bele lehet vonni a család többi tagját is, és legyen bár a régi megszokott útszakasz, vagy egy teljesen új, a kutyus biztos örülni fog. Nem kell nagyon hosszú sétának lenni, hideg időben egy 30 perc, 1 óra is bőven elég.

Játék

A minőségi idő egyik formája lehet a közös játék. Ez igazából a fantáziánktól függ, és hogy a Yorki mit preferál.

Lehet egy kötélhúzás, ladbadobálás vagy bármi, ami jól lefárasztja az állatot. Hiszen energia az bőven van benne, mint tudjuk.

Képezd

Ha már ilyen aktív kutyáról van szó, akkor nem árt, ha jó célokra, például az állat képzésére használjuk fel azt.

Ez elősegíti a Yorki agyműködését, miközben aktív is lesz. A tanulás elengedhetetlen pontja a jutalomfalat, amivel azért bánjunk csínján és figyeljünk, nehogy egy óvatlan pillatanban megdézsmálja azt az állat.

Közös pihenés

Mivel egy kistermetű állatról van szó, amelyek egész nap szeretnek rohangálni, nekik is szükségük van a pihenésre.

Egy kis közös kanapén kuckózás, miközben az öledben pihen, te pedig a kedvenc sorozatodat nézed a legjobb közös program lehet mind a kettőtök számára. Ez pedig még csak sok előkészületet sem igényel.

Ez a kis kötődési idő segít abban, hogy a kedvencünk érezze a törődést és a szeretetet. Persze neki soha semmi nem elég, de ettől mégis megtud nyugodni, hogy legalább egy kis időre fel tudta hívni magára a figyelmet.

Mi van akkor, ha a Yorki valóban hiperaktív?

Ha azt vesszük észre, hogy a szokásosnál is aktívabb és követelőzőbb az állat, akkor valószínűleg nagyon sok energiája maradt kihasználatlanul. Ha sokat van egyedül, akkor még követelőzőbb lesz, és úgy érezhetjük, mi ennyi figyelmet képtelenek vagyunk adni neki.

Pedig a megnyugtatásukhoz nem kell sok, csak le kell kötni az energiájukat, és le kell őket fárasztani. Ha azt vesszük észre, hogy nagyon hiperaktívan viselkednek, akkor mindenképp ideje egy kis mozgásnak.

Ilyenkor jöhet egy nagy séta, futás, vagy egy nagy játék a hátsókertben.

Így nem csak minőség időt tudunk vele tölteni, de végre talán le is fárad a kedvencünk.

Hogyan adhatom meg a Yorkinak a kellő figyelmet, ha egész nap dolgozom?

Bizony, ha nem otthonról dolgozunk vagy a munkahelyünk nem engedi meg, hogy legalább időnként magunkkal vigyük a háziállatunkat, akkor nagy fejtörést okozhat ez a kérdés. Hiszen a Yorkik könnyen elmagányosodhatnak.

Szerencsére azért még mindig van pár lehetőség, amellyel leköthetjük a Yorkit, és meg tudjuk neki adni a kellő figyelmet addig is, amíg nem vagyunk otthon.

Ha például csak pár órára megyünk el, akkor előtte célszerű mondjuk elmenni vele egy nagy sétára vagy játszani vele. Ha szerencsénk van, annyira elfárad, hogy akár át tudja aludni azt az időt, amíg nem vagyunk vele.

Amint hazaérünk, igyekezzünk vele időt tölteni. Ez összeségében csak pár óra a kutyussal, de neki nagyon sokat számít.

Ha hosszabb időre kell elmennünk, akár mondjuk pár napra is, akkor szintén fontos, hogy töltsünk vele időt, mielőtt elmegyünk. Illetve mindenképp gondoskodjunk a felügyeletéről.

Legyen valaki, aki megeteti, megsétáltatja és kicsit oda figyel rá. Amint pedig megérkeztünk, mindenképp töltsünk egy kis minőségi időt az állattal, hiszen biztosan nagyon várta már, hogy haza érkezzünk.

Összefoglaló

A Yorki egy igazi energiabomba, aki sok figyelmet és szeretetet igényel. Viszont ő maga is nagyon sokat ad a gazdájának.

Fontos neki a közös idő, habár nem kell folyton figyelni rá, azért iktassunk be a napjainkba pár olyan órát, amikor figyelünk rá.

Hidd el, meghálálja.

March 11, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.