Érdekes Mexikói kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Érdekes Mexikói kutyafajták képekkel és fajtaleírással

A mexikói kutyafajták, bár kevés van belőlük, mondhatni legendásak. Van olyan, amelyik több ezer éves múltra tekint vissza, de olyan is, melynek csupán pár évtizedes a története.

Mint minden más kutya, a mexikóiak is kiérdemlik az ember legjobb barátja címet, még akkor is, ha olykor határozott céllal lettek tenyésztve. Nézzük meg őket részletesen.

Ismerd meg az 5 legendás Mexikói kutyafajtát

1. Xoloitzcuintli

Xoloitzcuintli a mexikói kutyafajta.

A Xoloitzcuintlit leggyakrabban csak Xolonak emlegetik a helyi bennszülöttek, Európában pedig mexikói meztelen kutyaként is ismert a fajta elnevezése.

Története meglehetősen hosszú múltra tekint vissza, emellett pedig dicsőséges is, az ősi aztékok ugyanis az „Istenek kutyájaként” emlegették ezt a mexikói kutyafajtát. A meztelenség egyébként nem teljesen igaz, pontosabb lenne talán a ritkás szőrzet megjelölés.

Mindenesetre emiatt hipoallergén kutyaként is definiálják, így azok is tarthatják, akik allergiások a kutya- illetőleg állatszőrre.

A szőrzet jelentős hiánya több dologra alkalmassá teszi őket. Egészen a 19. századig például úgynevezett gyógykutyaként is használták őket, mivel úgy vélték, hogy a testük által leadott hő kiválóan gyógyítja a reumás- és gyulladásos betegségeket.

Emellett remek őrző- és harci ebek is, alapvetően bizalmatlanok az idegenekkel szemben. Ugyanakkor a gyerekekkel barátságosak és a gazdáikhoz a végtelenségig ragaszkodnak.

Méret:Kis és közepes testű
Súly:5-23 kg
Várható élettartam:13-18 év
Tulajdonságok:Békés, hűséges, éber.

2. Csivava

Mexikói Chihuahua.

A Csivava, vagy mexikói nevén chihuahua a világ egyik legismertebb kistestű kutyafajtája, ami annak köszönhető, hogy két rekordot is tart: ez a fajta a világ legapróbb termetű kutyája és várhatóan a leghosszabb életű is.

Az utóbbi esetében azonban meg kell jegyezni, hogy több betegségre is hajlamos (érzékenyek a vírusokra és a légúti betegségekre), így odafigyelő gondoskodást igényelnek.

A fajta története homályos, egyes kutatók szerint a spanyolok telepítették be őket Mexikóba. Mások szerint már az aztékok is használták őket patkányfogásra és sajnos áldozati kutyaként is.

Természete, méretéhez képest megjelentősen temperamentumos. Az idegenekkel koránt sem barátságosak, kiváló jelzőkutyák, mert minden zaj esetén figyelmeztetik gazdájukat.

Ismertek még a kiemelkedő intelligenciájukról és arról, hogy imádják, ha kényeztetik őket. Ragaszkodnak a gazdájukhoz és akkor érzik igazán jól magukat, ha a közelükben tartózkodhatnak.

Méret:Kistestű
Súly:1-3 kg
Várható élettartam:14-20 év
Tulajdonságok:Intelligens, ragaszkodó, harcias, sokat ugat.

3. Kínai kopasz kutya

Kínai kopasz kutya.

Meglepő, hogy egy mexikói kutyafajtát kínainak hívnak, pedig igaz. A „tarajos” néven emlegetett fajta a Xolonak, azaz a mexikói meztelen kutyának a leszármazottja, pontosabban belőle lett kitenyésztve. Később importálták Kínába, ahol nagyon elterjedt lett, innen aztán a későbbi ragadványnév.

Jellegzetessége, hogy csak a feje tetején, a farka végén és a lábszárain van rajta szőr, ami meglehetősen különös külsőt kölcsönöz neki. Sok gazdi pontosan ezért szerelmes ezekbe az ebekbe.

Tulajdonságai közül általában kiemelik, hogy rendkívül barátságos, mind az emberekkel, mind pedig a többi állattal, akár macskákkal is.

Imád játszani és azt sem veti meg, ha kényeztetik. Viszonylag kevés mozgást igényelnek és lakásban is remekül tarthatók.

Méret:Kistestű
Súly:3-5 kg
Várható élettartam:13-15 év
Tulajdonságok:Barátságos, játékos, bohókás, éber.

4. Calupoh (Mexikói Farkaskutya)

Calupoh (Mexikói Farkaskutya).

A helyik által Calupohnak hívott Mexikói Farkaskutya a legritkább a mexikói kutyafajták közül.

Amilyen ritka olyan fiatal evolúciós tekintetben is, hiszen csak az 1990-es években tenyésztették ki a mexikói farkas és több kutyafajta keresztezéséből. Jóllehet mindezt 16. századi mintára, amikor már volt erre próbálkozás.

Ennek köszönhetik kiváló állóképességüket és fizikai erejüket, valamint gyorsaságukat. Egy biztos, a Calumpoh sose lesz „házi kedvenc” leginkább pásztorkutyaként használják őket, hiszen ugyanolyan remekül őrzik a juhokat, mint a szarvasmarhákat, erejükkel pedig csak a bátorságuk vetekszik.

Kiegyensúlyozottak és kiváló társai az embernek, de fontos a szocializáció, és a határozott gazda. A Calupohnak éreznie kell mindig, hogy ki a falkavezér és akkor hűséges társunk lesz.

Méret:Nagytestű
Súly:25-42 kg
Várható élettartam:12-18 év
Tulajdonságok:Magabiztos, bátor, erős, mozgékony.

5. Chamuco (Mexikói Pitbull)

Chamuco (Mexikói Pitbull).

Az eredeti nevén Chamuco, azért kapta Európában a Pitbull keresztnevet, mert megszólalásig hasonlít az azonos nevű amerikai kutyafajtához. Ez utóbbi nem véletlen, hiszen a mexikói változat az említett kutyafajta, a mexikói bulldogok és a staffordshire terrierek keresztezéséből jött létre.

Sajnálatos tény, hogy ez a keresztezés nagyon is célirányos tenyésztést szolgált, még pedig azt, hogy egy kiváló földalatti harcikutyát hozzanak létre.

A mai napig sok városi legenda kering agresszivitásukról és harci teljesítményükről. Ezzel szemben az igazság az, hogy a Chamuco normális családi környezetben és egészségesen szocializálva egy rendkívül békés és nyugodt állat, amelyik a legjobb társa lehet az embernek és a legkedvesebb játszópajtása a gyerekeknek.

Méret:Közepes testű
Súly:15-22 kg
Várható élettartam:13-15 év
Tulajdonságok:Hűséges, védelmező, félelmet nem ismerő.

Összegzés

Nem sok mexikói kutyafajta ismert, de amelyik igen az minden tekintetben érdekes.

Kétség kívül a Csivava a legnépszerűbb a mexikói kutyafajták közül, melyik az egész világot meghódította, ezzel szemben a Calupoh alig ismert és nagyon ritka, a Chamuco pedig méltatlanul rettegett fajta.

De a választékban „meztelen” kutyákat is találunk, melyek szintén különlegességei a kutyafajták népes táborának.

September 2, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.