Miért hűséges a kutya? – Top 10 leghűségesebb kutyafajta

Miért hűséges a kutya - Top 10 leghűségesebb kutyafajta

Ha a kutyára gondolunk, mindenki számára az ugrik be, hogy az ember legjobb barátja és persze nagyon hűséges. Ezt valahogy senki sem kérdőjelezi meg a négylábú kedvencekkel kapcsolatban. Szeretetük, ragaszkodásuk elkísér minket végig, ameddig csak a társunknak tudhatjuk őket.

Miért lett kutya az ember leghűségesebb barátja?

Ennek több egyszerű oka is van. Egyrészt így lettek tenyésztve, hiszen régi házvédő és egyéb szerepük miatt ez elengedhetetlen volt. Illetve a kutyák őse, a farkas is olyan társadalmi berendezkedés szerint él, amelyben együtt, a falkavezért követve tudnak túlélni, ebben az esetben veled a gazdával.

Arról nem beszélve, hogy te vagy neki az étel, törődés, és szeretet forrás.

Miért hűséges a kutya?

Ősi ösztön

A kérdés megértéséhez vissza kell tekintenünk a kutyák múltjába és meg kell értenünk ennek a fajnak a társadalmi struktúráját. Ahhoz, hogy ma egy ilyen kanapénkon szuszogó, minden körülmények között velünk élő szőrgombócokat kapjunk, hosszú időnek kellett eltelnie.

Alapvetően a kutyák ősei, a farkasok családfelépítése kódolva van a mai kutyákba is. Vagyis van egy falkavezér, ebben az esetben a gazda, akit követni, védelmezni kell.

Köré épül az egész életük az állatoknak. Ha mi pedig jól bánunk velük, és védelmezzük, tápláljuk őket, akkor örök hűséget kapunk cserébe. Nem rossz üzlet.

Befolyásolótényező: tenyésztés

Kislány egy hűséges kutyával

A kutyák házasítása egy hosszú folyamat volt, de mivel főleg gazdasági, házvédő és egyéb munkánkra tartották ezeket az állatok, így az elsődleges cél az volt, hogy hűségesek legyenek.

Persze a farkasok eleinte óvatosak voltak az emberekkel, azonban idővel ők is rájöttek, hogy az emberek iránti hűség élelmet és biztonságot jelent számukra.

Sokáig tartott mire kialakultak a ma is ismert kutyafajták és ilyen lett ezeknek az állatoknak a viselkedésük. Ugyanis az emberek csak azokat tenyésztették tovább, amely fajták feltétlen hűséget, de legalábbis könnyebb betaníthatóságot mutattak.

A gazdától való függés

Napjainkra ezek az egykori vadállatok annyira házasítottak lettek, hogy szinte teljes mértékben a gazdájuktól függnek, még ha amúgy egyedül is megállnák a helyüket a vadonban.

Az embertől jön nekik az étel, a védelem és persze a szeretet is. Ezt pedig ők pontosan tudják.

A kutyák érdekből vannak az emberrel?

Felmerülhet a kérdés, hogy a kutya tehát nem is szereti valójában a gazdáját, csak az érdek teszi hűségessé?

Nyilván a táplálék biztosítása egy fontos és nem megkerülhető dolog, de hibás lenne azt gondolni, csupán ennyiről szól a dolog. A kutyák igenis szeretnének az ember kedvébe járni, és nem csak a remélt étel és törődés miatt.

Egy kísérlet például bemutatta, hogy az eléjük tett ételt az állatok nem eszik meg, míg nem kapnak rá engedélyt. Aztán ahogy a gazdi figyelme lankad és nem tartja szemmel a tálkát, azonnal neki is esnek. Ez azt bizonyítja, hogy a kutyák igenis olvassák a jeleket, és hogy az ember mit szeretne tőlük.

Pontosan ezen okokból van, hogy hozzánk bújnak ha sírunk például. Amikor megöleljük, megszeretgetjük a házikedvencünket, akkor bennük is oxitocin hormon szabadul fel, amit a szerelem és szeret hormonjának is szoktak nevezni.

Így alakul ki egy valódi kötődés az állat és az ember között. A kutyák evolúciója pedig egyre inkább afelé halad, hogy ez a kötődés még mélyebb legyen.

A 10 leghűségesebb kutyafajta

Vajon melyek azok a fajták, amik még társaik közül is kitűnnek a hűségükkel és odaadásukkal?! Lássuk a 10 leglojálisabb kutyust, akit a hátán hordott a Föld.

1. Akita

Hűséges Akita

Ez a kutyafajta Japánból származik, és a szamurájok kutyájának szokták mondani. Az egészség és a jólét jelképe.

Megkülönböztetjük az amerikai és a japán fajtát.

Bár egy nehezen tanítható kutyáról beszélünk, aki elég makacs, viszont ellenben nagyon hűséges és ragaszkodó kutyafajtáról beszélhetünk. Nem hiába áll Tokióba szobor Hacsikónak, a hűséges Akitának, aki 9 éven át minden nap a vasútállomáson várta a már elhunyt gazdáját.

A leghűségesebb japán kutyafajtákról itt írtunk.

2. Beagle

Ez az édes kutya nem csak nagyon ragaszkodó de hűséges is a családjához. Kifejezetten játékos, mókás kutyafajta.

Egyáltalán nem agresszív, sokkal inkább barátságos, így igazi családbarát kutyafajta. Abban biztos lehetsz, hogy ha beagle-d van, akkor ő bárhova követni fog téged.

3. Golden Retriever

Golden retriever kölyök

Nem hiába, szinte minden családi filmben szereplő kutya golden retriever. Mindenki fejében ő a hűség megtestesítője. Bizony nem is tévedünk ezzel sokat.

Nagyon barátságos, lojális és okos kutya, aki biztos, hogy ha rajta múlik, elkísér egy életen át.

4. Németjuhász

Az egyik legnépszerűbb kutyafajta a rendőrségnél. Nagyon intelligens, de sokan választják társnak többek között hűségük miatt is.

Nem hiába használja többek között a katasztrófavédelem és a tűzoltóság is, hiszen nagyon okos, jól kiképezhető és igazi társ. De vakvezetőnek sem utolsó, bátran lehet rá támaszkodni.

5. Tacskó

Nem is gondolnánk erről az édes kis apróságról, hogy micsoda lojális társ is tud lenni.

Bár kicsik, mégis nagyon kíváncsiak, barátságosak és odaadóak a gazdájuk iránt.

6. Skót juhász

Skót juhász hűséges kutyafajta

Ugye nem kell bemutatnom Lassie-t? Már onnan is tudhatjuk, hogy micsoda hűséges fajtáról is beszélünk, aki tűzön vízen át követi gazdáját.

Intelligens és ragaszkodó típus, és bár szabadságkedvelő, a gazdi mellett érzi magát a legjobban.

7. Boxer

Bár elsőre talán ijesztőnek tűnhet ez a fajta, legalábbis a sztereotípiák miatt. Pedig egy nagyon okos kis szeretetcsomagról beszélhetünk.

Nagyon barátságosak, hűségesek és odaadóak, ráadásul jól kijönnek a gyerekekkel, hiszen imádnak játszani. Türelmesek és éberek, ezért tökéletesek családi kutyának.

8. Vizsla

Nem maradhatott ki ez a gyönyörű magyar kutyafajta sem. Egy energikus vadászkutyáról beszélünk, amely azonban nagyon is hűséges típus.

Igényli a folyamatos foglalkozást, törődést és a sok mozgást, viszont meg is hálálja azt. Elképesztően okos és gyorsan tanul, hamar a család teljesjogú tagjává válik.

Bár nagy kutyáról beszélünk, mégis ideális gyerekek mellé, hiszen türelmes, mégis játékos. Emellett engedelmes és az egyik legszeretetteljesebb kutyafajta.

9. Bernáthegyi

Ez a szőrős óriás is számos családi film főszereplője, nem is véletlenül. Nem hiába alkalmazzák mentőkutyaként is.

Nagyon okos, felelősségteljes és játékos. Könnyen alkalmazkodik más háziállatokhoz és a gyerekekhez is. Nem hiába imádta mindenki a híres filmes kutyust: Beethovent.

10. Kuvasz

Kuvasz parkban

Végezetül egy szintén magyar fajtát hoztam nektek. Ő a legrégebbi házőrzőnk itthon, még a komondornál is ősibb. Okos és intelligens kutya, akit azonban már kicsi korától nevelni kell, később már szinte lehetetlenség.

Igazi erős jellemű gazdi való mellé, aki tudja irányítani, mindemellett viszont ez a kutya akár az élete árán is megvédi majd őt. Elképesztően hűséges és ragaszkodó fajta, aki szinte rajong a gazdáért.

Összegzés

A kutyák a legrégebbi társaink a történelem során, akik hűséges barátként követnek minket már évezredek óta.

Mire eljutottunk velük idáig az egy hosszú folyamat volt, amelyben közre játszott az őseik társadalmi berendezkedése, majd később a házasításuk is. Bár valóban idővel rájöttek a kutyák is, hogy az embertől várhatják az élelmet és a biztonságot, na meg a szeretetet is, így jobb ha hűségesek, nem csupán érdekből vannak velünk.

A szeretet igazi kötődést alakit ki a kutya és a gazda között, amely minden esetben a kölcsönösségen alapul.

March 9, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.