Miért remeg a yorkshire terrier? | Okok és megoldások

Miért remeg a yorkshire terrier

Mindenki imádja a yorkshire terriereket, hiszen kicsik, aranyosak és a pofijuk is nagyon helyes. A gazdiknak azonban szembesülniük kell pár problémával, ami a fajta jellegéből adódik. Az egyik ilyen a yorkshire terrierre jellemző remegés. Megijedni azonban nem kell, a jelenség általános, és csak a legritkább esetben utal komoly problémára.

Miért remeg a yorkshire terrier?

Ennek számos oka lehet, ha télen vagy hideg időben történik, akkor a legvalószínűbb ok, hogy fázik a kutyus. Azonban a dolog hátterében idegrendszeri problémák is állhatnak, de a kiváltó ok, lehet az emésztéssel kapcsolatos probléma is.

Íme, a 7 leggyakoribb ok, hogy miért remeg a yorkshire terrier

1. Fázik a kutyus

Ahogy mondják gyakran a legegyszerűbb megoldás a jó. A yorkshire terrier gyakran azért remeg, mert fázik, ahogy jellemző ez fajtától függetlenül az idősebb kutyákra is.

A Yorkie kutyusoknál azonban kicsit más a helyzet. Az ok pedig a gyérebb szőrzet és a nem megfelelő hőháztartás. Egyébként a kisebb testű kutyákra, amúgy is jellemző, hogy előbb kezdenek el remegni a hidegebb időben, mint a nagyobb méretű társaik. Bővebben itt olvashatsz arról, honnan lehet tudni, ha fázik a kutya.

De, ami a lényeg, hogy a legtöbb kutyának dupla szőrzete van, egy rövidebb és egy külső hosszabb. A yorkshire azonban olyan fajta, hogy deficitesen bánt vele az evolúció és csak egy réteg szőrt kapott, ezért remeghet akkor is, amikor a legtöbb kutya nem.

Ez egy automatikus reflex, amelynek célja a létfontosságú szervek, például a tüdő, a máj és a szív körüli izomcsoportok felmelegedése.

Megoldás

Ha ez a remegés oka, akkor a probléma könnyen orvosolható, kis ruhát kell adni a kutyusra. Nem véletlen, hogy számos yorkshire terriert látsz az utcán beöltözve sétálni.

2. Emésztési zavarok

Ha hányingere vagy hasmenése van, akkor is gyakran remeghet a Yorkie kutyus. Jellemzően ezért remegnek az autóban is, mert émelyeg a gyomruk.

A másik, hogy valami rosszat evett, amitől kellemetlenül érzi magát. A harmadik dolog, ami egyébként sok kutyafajtára jellemző, hogy remegni kezdenek, ha nem tudják elvégezni a dolgukat, legyen az pisi vagy kaki.

Megoldás

Ha emésztési zavarai vannak a kutyának, akkor pihentetni kell a gyomrát, a legjobb, ha sok vizet adsz neki és csak száraz tápot. Ha egy-két napon beül nem javul a helyzet, akkor pedig fordulj állatorvoshoz.

3. Stresszel a kutya

Stresszel a Yorkshire terrier

A yorkshire terrier alapvetően stresszes kutyafajta. Így a remegésének egyik leggyakoribb oka, hogy éppen aggódik valamin vagy olyan szituációban van, amit nem kedvel.

Ami a legtöbb kutyafajtát nem zavarja, az a Yorkit igen. Ez pedig tényleg bármi lehet, egy idegennel való találkozás, vagy éppen az, hogy egyedül hagytad otthon. Ez utóbbi egyébként különösen gyakori, jóllehet más kutyafajtákra is jellemző.

Megoldás

Vedd az öledbe, vígasztald meg. Hosszabb távon azonban próbáld felkészíteni a stresszes helyzetekre.

Az elmenetelnél maradva például, fokozatosan szoktasd hozzá ahhoz, hogy bizonyos időt nem töltesz otthon, és muszáj picit egyedül kell lennie.

4. Hirtelen félelemérzet

Ez a probléma hasonló a stresszhez, csak itt egy hirtelen keletkezett szituációról beszélünk. A yorkshire ijedős fajta és több dologtól is félhet, ha oldalról vagy váratlanul közelítenek hozzá, ha felemelik a levegőbe és a sort bizony még lehetne folytatni.

Mennydörgés, petárda, vagy bármilyen hirtelen hanghatástól remegni kezdhet a kutyád, ahogy akár egy váratlan mozdulattól is.

Megoldás

Ezen kétféle módon tudsz segíteni, az egyik, hogy megszünteted a félelemérzetet kiváltó okot. Ez egy rövid távú megoldás, körülbelül, mintha algopyrint adnál lázra.

A másik a szocializáció, ez a hosszabb folyamat, de egyúttal a hatékonyabb is. Sőt, kifejezetten fontos a kutyusod nyugodt, normális életéhez. Vidd emberek és kutyák közé a kedvenced, hogy érezze, nem kell mindentől megijedni, még sem olyan stresszes ez a Világ.

5. Fájdalom, betegség

Végül azért is remeghet a kutyus, mert valamilyen fájdalma van. Ez a legritkább eset, de mindenképpen oda kell figyelni.

Ha rendszeres a kutya remegése és nem tudod a fenti indokok egyikével sem magyarázni, akkor könnyen lehet, hogy beteg.

A fájdalmat nehezen tűri a yorkshire terrier, ami azonban, csúnyán fogalmazva, még jó is lehet, hiszen jelez neked, hogy valamilyen betegség gyötri.

Megjegyzés:

A szopornyica külön kategóriába tartozik, nem csak a Yorkshire Terrierekre jellemző, a legtöbb kutyafajtára is, ha elkapja az eb az egyik tünet az erős remegés.

Megoldás

Ebben az esetben természetesen orvoshoz kell fordulni és meg kell vizsgáltatni a kutyust. Ha a remegés kedvtelenséggel, fáradékonysággal, étvágytalansággal párosul, akkor semmiképpen se várj sokat, hanem vidd el inkább egy szakemberhez.

6. Veleszületett probléma

Ilyen is előfordulhat, a Yorkshire terrier például hajlamos a Portoszisztémás sönt nevű genetikai rendellenességre.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a vér megkerüli a májat, így a méreganyagok nem tudnak távozni a kutya szervezetéből. Ezek pedig rohamokat okozhatnak a kutyánál, aminek az egyik tünete az intenzív remegés.

Megoldás

Alacsony fehérjetartalmú étrend megoldás lehet, de mindenképpen vizsgáltasd ki állatorvossal. Ha a remegés különösen intenzív, akkor pedig azonnal fordulj szakemberhez.

7. Boldog

Boldog Yorkie

A végére tartogattunk azért egy pozitív magyarázatot is. Nem csak azért remeghet egy kutya, mert baja van, hanem ellenkező esetben is.

Az érzékenyebb kutyák jellemzője, hogy akkor is elkezdenek remegni, ha boldogok, vagy éppen nagyon figyelnek a gazdira. Ez pont olyan, mint a farok csóválása, vagy az általános izgatottság.

Megoldás

Ne keress rá megoldást, örülj neki, szeret a kutyusod.

Összegzés

Számos oka lehet annak, hogy miért remeg a Yorkshire terrier. A fajtájából adódóan hajlamos a remegésre. Szerencsére legtöbb esetben nem kell aggódnod.

A leggyakoribb ok, hogy egész egyszerűen fázik a kutya. A másik jellemző probléma a gyenge idegrendszer, de az emésztési zavarok sem ritkák.

Ha remegés nem kifejezetten intenzív, akkor valószínűleg nincs túl nagy vész, és te is tudod orvosolni a problémát. Ellenkező esetben azonban mindenképpen fordulj orvoshoz.

March 15, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.