Milyen kutya illik hozzám? Személyiség és aktivitás szerint

Milyen kutya illik hozzám-Személyiség és aktivitás szerint

Ha örökbe szeretnél fogadni egy kiskutyát, akkor biztosan felmerült már benned a kérdés, hogy “milyen kutya illik hozzám és a személyiségemhez”? Ez valóban fontos kérdés, amit nem árt tudni! A kutyatartás felelős döntés, hiszen egy érző, lélegző élőlénynek adsz otthont nagyjából 10-15 évre. Cserébe kifogyhatatlan szeretetet, mókát és kedvességet kapsz négylábú társadtól.

Minden kutyabarátnak van egy „kedvenc” kutyafajtája, amelyet a személyisége vagy kinézete miatt szeretne örökbe fogadni. Ám, ahogy a barátaidat is a személyiségük miatt szereted, úgy a kutyusok esetében is számolnod kell a fajták egyéniségével. A következő cikkben kiderül, melyik kutya illik hozzád a legjobban!

Gondold át az életviteledet

Miért válassz tudatosan, az „olyan cuki” érv helyett?

Az élettér és a kutya mérete

Melyik kutya illik a személyiségedhez?

Gondold át az életviteledet

Mielőtt álmaid kutyusáért elrohansz a fajtamentőkhöz vagy a menhelyre, érdemes átgondolnod a saját életviteledet.

  • Otthon ülős típus vagy, esetleg naponta 30 kilométereket futsz?
  • Sokat utazol, vagy inkább otthon teszel-veszel?
  • Sülve-főve együtt tudsz lenni a kutyusoddal, vagy naponta alig egy órát foglalkoznál vele?

Tisztázd magadban ezeket a kérdéseket, hogy igazi társat találhass magadnak, aki ugyanúgy élvezi az életet, ahogy te!

Miért válassz tudatosan, az „olyan cuki” érv helyett?

Miért válassz tudatosan, az „olyan cuki” érv helyett?
A Jack Russel terrier valóban cuki, de nagyon sok mozgást igényel.

Kutyás pályafutásom alatt nagyon sok olyan kutyatulajdonossal találkoztam, aki a kinézete alapján választotta magának kiskedvencét és nem vette figyelembe a kutya személyiségét. Sajnos, ezek a kisállatok sokszor kötöttek ki nálam, hogy találjak nekik új gazdát, mert „megőrülnek tőlük”.

Persze, a párkapcsolatoknál is fontos, hogy a partner fizikálisan is vonzza a társát, de ahogy nem lehet egy életet felépíteni arra, hogy a párunk csinos vagy jóképű, úgy a kutyusunkkal sem tudunk tartós, harmonikus barátságot kötni azért, mert cuki.

Hiába vagy szerelmes a Husky kutyába, ha nem tudsz vele naponta minimum 15 kilométert futni, akkor kiskedvenced hamar levezeti energiáját más tevékenységekben: például felássa a kertet, átrendezi a nappalit, vagy szétrágja a tárgyaidat.

De ugyanúgy, ha nagy kiránduló vagy és minden szabad percedet sétával vagy futással töltöd, akkor a kanapékirály Bullmasztiff nem igazán fog érted rajongani.

Bármennyire is tetszik az adott kutyafajta, hosszútávon téged is, kiskedvencedet is kikészítheti a nagyon eltérő életmód. Emiatt próbálj meg olyan kutyát társadul választani, aki talán nem szerelem első látásra, de a személyisége miatt tartós szeretet alakulhat ki!

Az élettér és a kutya mérete

Az élettér és a kutya mérete.

Számtalanszor hallom azt a berögzült tévhitet, hogy nagytestű kutyát kínzás panellakásban tartani, hiszen „szegény a saját tengelye körül alig tud megfordulni”. Nem mondom, hogy nincs benne logika, azonban a gazdi és a kutya személyisége jócskán felülírja a méretproblémákat.

Akadnak olyan nagytestű kutyák, akiket igazából nem érdekel az élettér mérete, hiszen örök bérletet váltanak a kanapéra.

De fordítva is igaz, hogy kistestű házikedvencekben is annyi energia dúlhat, hogy elegendő lenne egy egész erőmű fenntartásához. Nekik egy szántóföldet is biztosíthatnál, ha nem foglalkozol velük, képesek akadálypályát csinálni a kertedből is, vagy szétkapják a szőnyeget.

Tehát a méret nem minden, ha a személyiségének megfelelően foglalkozol kiskedvenceddel és kielégíted az igényeit, egy egyszobás lakásban is boldogok lehettek.

Melyik kutya illik a személyiségedhez?

A következőkben összeszedtem olyan személyiségtípusokat, amelyek dominánsak lehetnek a kutyatartás szempontjából és segíthetnek a választásban.

Természetesen, lehetnek átfedések, de akkor is érdemes mérlegelned, melyik jellemző inkább rád.

Milyen kutya illik hozzám, ha otthonülős vagyok sok szabadidővel?

Milyen kutya illik hozzám, ha otthonülős vagyok sok szabadidővel?

A munkádból és életviteledből kifolyólag otthonülős típus vagy. Jellemzően home office rendszerben dolgozol vagy főállásban háztartást vezetsz, de a gyerkőcök már nagyok, félig-meddig önállóak.

Sok szabadidővel rendelkezel, de kimozdulni, emberekkel találkozni nem szeretnél. Mindeközben olthatatlan vágyat érzel, hogy legyen egy társad körülötted, aki feldobja a napodat, de nem veri le a vázát a helyéről mérhetetlen energiájával.

Lássuk, milyen kutya illik hozzád!

Csivava

Cuki Csivava.

A Csivava apró termetével és macskaszerűségével hamar belopja magát a szívedbe. Egyedülállók vagy magányos, idős emberek számára a legideálisabb társ, hiszen folyamatosan igényli a szeretgetést és a törődést, emiatt nem nagyon tűr „vetélytársat” maga körül.

Szívesen gömbölyödik össze akár egész nap az öledbe és hagyja, hogy simogasd. Lakásba ajánlott, kertben nem érzi magát komfortosan, ráadásul érzékeny immunrendszere miatt hamar meg is fázhat.

Mopsz

A Mopsz igazi mókamester.

A Mopsz igazi mókamester, aki folyamatos vidámságot csempész a szürke hétköznapokba. Bár imádja a játékot, nem veti meg a nyugalmat sem. Lakásban és kertes házban is tartható ugyanis számára az az ideális, ami a gazdinak.

Levakarhatatlan szeretetgombóc, aki folyamatosan a sarkadban lesz. Igazi családi kutya, gyerekek mellé is nyugodtan válaszhatod. Sose leszel mellette magányos, hiszen mindig keresni fogja a kedvedet.

Angol bulldog

Az Angol bulldog bohókás.

Az Angol bulldog bohókás, vicces személyiségével bármelyik pillanatba meg tud nevettetni. Képes lenne az egész napját evéssel és alvással tölteni, de ha a gyerekek játszani szeretnének vele, nem esik nehezére kicsit megmozdulni.

Nyugodtsága és türelme nagyon kellemes társsá teszi, aki a heverészés mellett szívesen tesz egy rövid sétát a parkban is, ha arra lenne igényed.

Tacskó

A Tacskó igazi önfejű öleb.

A Tacskó igazi önfejű öleb, aki garantáltan leköti a figyelmedet a szabadidődben. Szívesen hortyog a kanapén, amíg dolgozol, de ha utána ki szeretnél menni a kertbe, veled tart és egy kis labdázásra is kapható.

Kisgyerekek mellé kevésbé ajánlom, ugyanis vadászkutya révén a kapkodó, hirtelen mozdulatok félreértelmezhetik és bedühödnek. A hosszúszőrű tacskó ellenben igen gyerekbarát.

Cavalier King Charles spániel

A Cavalier King Charles spániel a jólneveltség mintaképe.

A Cavalier King Charles spániel a jólneveltség mintaképe. Nincs más vágya, csak a kanapén összebújni a gazdájával.

Rendkívül barátságos, jól beilleszkedik a családba, gyerekek mellé is, illetve más állatokkal is szívesen osztozkodik, ha neki is jut elég figyelem.

Nem kedveli a megerőltető testmozgást, így a hosszú sétákat vagy a túrákat sem. Nem a legjobb területvédő, de egyaránt elboldogul a kertben és a lakásban is.

Milyen kutya illik hozzám, ha sokat dolgozom?

Milyen kutya illik hozzám, ha sokat dolgozom?

Te vagy a munka hőse? Többnyire te nyitod az irodát vagy a műhelyt, és te is zárod be. A hét hat napjából dolgozol, azt az egyet is csak azért nem, mert anyukád kötelez a vasárnapi ebédekre.

Az életed a munkád, e körül jár minden gondolatod és egyáltalán nem villanyoz fel egy utazás vagy program lehetősége, ha azt nem az aktuális projekttel függ össze.

Nincs időd párkapcsolatra, a barátaid is elfogadják, hogy havonta csak egyszer látnak egy gyors sörre vagy gin-tonikra. Mégis szükséged lenne egy társra, aki örül, amikor hazaérsz és a kanapéra kucorodva elégedetten hortyog melletted, miközben a laptopodat püffölöd.

Magadra ismertél? Nézzük meg milyen kutya illik hozzá a személyiségedhez és életviteledhez!

Csau csau

Csau csau kutyus.

A Csau csau nemhiába az egyik legkedveltebb kutyafajta Kínában. Az igen elfoglalt keleti népeknek nem sok idejük van kiskedvenceikkel foglalkozni, így a Csau csau megtanulta önmagát elszórakoztatni.

Persze, ne egyből a bútorrágcsálásra és a szaladgálásra gondolj! A csendes, nyugodt természetű „kismackó” nem igazán van oda az abajgatásért, jobb szeret egyedül heverészni és mélázni, mint folyton sétálni vagy játszani.

Lakásba kifejezetten ideális, de hosszú szőrével és annak karbantartásával mindenképpen számolj!

Basset hound

A Bassett hound olyan, akár egy zsák krumpli.

A Bassett hound olyan, akár egy zsák krumpli: ahova lerakod, ott is marad. A végtelenül lassú és türelmes kutyus egyáltalán nem idegeskedik azon, hogy mikor érsz haza.

Bár nem tagadja meg tőled a játékot, azért a voksát hosszútávon a szundizás mellett teszi le. Barátságos és ragaszkodó természetével a Családbarát Kutya cím várományosa lehetne, de ha csak egy embert tekinthet gazdájának, őt is elhalmozza figyelmével.

Shiba Inu

A Shiba Inu a függetlenség élő mintaképe.

A Shiba Inu a függetlenség élő mintaképe. A szintén keletről érkező „rókapofi” kertes házban érzi magát a legjobban, hiszen igen nagy a mozgásigénye.

Ennek ellenére nem feltétlenül vágyik állandó társaságra, akivel hancúrozhat, remekül feltalálja magát egyedül. Egy kis játékra persze mindig kapható, de a folyton ölelgetést, puszilgatást kifejezetten nem szereti.

Shar Pei

Shar Pei kutya.

A Shar Pei talán még a Shiba Inunál is nagyobb individualista. Ám a komoly külső egy érzelmes kutyust takar.

A Shar Pei rendkívül hűséges és alkalmazkodó gazdájához. Bár leginkább nagycsaládban érzi magát jól, szívesen idomul egyedülálló gazdájához is. A lényeg, hogy felnézhessen valakire, akihez egy életen át lojális maradhat.

Angol agár

Az Angol agár igazi társad lesz a munkában.

Az Angol agár igazi társad lesz a munkában. Hihetetlen elképzelni, de a futóversenyek verhetetlen sztárja a szundizásban is dobogós helyen áll.

Ha olyan szerencséd van, hogy home office-ban dolgozhatsz, vagy beviheted a munkahelyedre kiskedvencedet, akkor az Angol agár képes akár 12 órát is aludni, ha maga mellett tudhatja gazdáját.

Szelídsége és nyugodtsága minden kutyarajongót elvarázsol, az agresszív viselkedést hírből sem ismerik, emiatt kisgyerekek mellé is kiváló választás.

Milyen kutya illik hozzám, ha sokat utazom?

Milyen kutya illik hozzám, ha sokat utazom?

Örök utazó vagy. Az életed belefér egy hátizsákba. Buszról buszra, hegyről völgybe, tengerparttól folyóig járod az utadat, hogy mindig újat és izgalmasat fedezz fel.

A kezedhez nőtt már a túrabotod és mindig van egy tartalék kulacsod, ha egyiket véletlenül ott hagynád valamelyik táborhelyen. Az utazást, a felfedezést az élet valódi értelmének tartod, lehetőleg a munkádat is úgy alakítod, hogy útközben is tudd csinálni. Meg sem állsz, amíg minden helyet ki nem pipálsz a bakancslistádon.

Válogass a hozzád illő kutyákból!

Border Collie

A Border Collie kimegy veled a világból.

A Border Collie kimegy veled a világból. Kifejezetten vonakodik a túl nyugodt élettől, vagy attól, hogy egy lakásba bezárják naphosszat. Juhászkutyaként terepre termett, az energiája kifogyhatatlannak tűnik.

Bár imád szaladgálni és játszani, könnyen idomítható, így nem fog az apróvadak után eredni az erdőben. Igazi társ a hosszú túrákhoz és az aktív utazásokhoz.

Jack Russel terrier

A Jack Russel terrier számára a mozgás jelenti az életet.

A Jack Russel terrier számára a mozgás jelenti az életet. Nem kell kétszer kérned a nyakörvet lobogtatva, hogy szálljon be az autóba, ha annak a végállomása egy túrahely.

Rendkívül aktív kutyus, képes órákat sétálni gazdája mellet, napi szinten igényli a „lefárasztást”. Kisgyerekek mellé ideális, ugyanis szédületes energiájának köszönhetően bírja a pörgős családi programokat.

A Jack Russell terrier nyakig elmerül bármilyen kalandba, ha azt veled élheti át.

Ausztrál juhászkutya

Az Ausztrál juhászkutya nem tűri a bezártságot.

Az Ausztrál juhászkutya nem tűri a bezártságot, a lustálkodást is csak akkor kedveli, ha előtte egy kimerítő túrán vehetett részt a gazdájával.

Rendkívül virgonc és játékos, ugyanakkor folyamatosan tettre kész, gazdája minden szavát issza. Juhászkutyaként lételeme, hogy a szabad ég alatt futkározhasson.

Barátságos személyiségének köszönhetően családban is megállja a helyét. Nagyon fontos, hogy mindig adj számára feladatot, hiszen az Ausztrál juhászkutyát az élteti, ha lenyűgözheti gazdáját!

Szibériai Husky

Szibériai Husky.

A Szibériai Husky nem hiába lett a messzi észak szánhúzó sztárja. Kitartása és munkabírása a génjébe van kódolva és bár Európa déli felén nem tudunk neki olyan munkát biztosítani, ami helyettesítheti a szánhúzást, azért akadnak mozgásformák, amelyek közelítenek felé.

Ha napi szinten több tíz kilométert futsz vagy gyalogolsz, akkor a Husky társad lesz a hobbidban. Az egész napos túrákat neki találták ki, ráadásul barátságos természetének köszönhetően a nagyobb gyerekekkel is jól kijön. Kisebb gyerekek mellé azonban nem ajánlott!

Egyedül semmiképpen ne hagyd se lakásban, se kertben, mert nem túl szívderítő meglepetésekben lesz részed, mire hazaérsz!

Dalmata

Dalmata kölyök.

A Dalmata eredeti mesterségét tekintve is hosszú-hosszú sétákra lett teremtve. A 19. században postakocsi kísérőként tartania kellett a tempót az ügető lovakkal és meg kellett védenie a szállítmányt az útonállóktól.

Rendkívüli energiája mai napig sem hagyott alább, ezért egy Dalmata mellett esélyed sincs a kanapén heverészni.

Szeretnivaló családkutya, aki imád napestig játszani és túrázni. Komolyan veszi helyét a „falkában”, ezért a következetes nevelés alapvető számára, hogy ne kezdjen el a saját feje után menni.

Milyen kutya illik hozzám, ha nagycsaládos vagyok?

Milyen kutya illik hozzám, ha nagycsaládos vagyok.

A család tölti ki az életed minden percét. Kettő vagy annál több gyermekkel áldott meg a sors, imádsz körülöttük apaként vagy anyaként nyüzsögni.

A hatalmas kertben és az otthonos, vidám családi házatokban érzed igazán jól magadat. A gyermeki kacagás és zsivaj neked a legszebb melódia.

Számodra az utazás, a munka semmit sem ér, ha nem a családod jóllétéért teheted. Imádod összehívni a testvéreket, unokatestvéreket egy bográcsozáshoz és folyton azt lesed, milyen ünnep apropójából lehetne összetrombitálni a rokonokat. Természetesen a család úgy teljes, ha van néhány kiskedvenc is a közös fotókon.

Nézzük milyen családbarát kutya illik hozzád!

Golden Retriever

Golden Retriever családbarát kutya.

A Golden Retriever nyakába lehetne akasztani a Családbarát Kutya érdemrendet. Elképesztő intelligenciájának, kedvességének és hűségének köszönhetően a legszerethetőbb kutyafajták egyike.

Rendkívül türelmes a gyerekekkel, az agresszivitás távol áll tőle. A nagy kert számára földi Paradicsom, ahol kedvére bolondozhat a gyerkőcökkel.

Más kiskedvencekkel is remekül kijön, ha látja, hogy az új jövevényt befogadta a „falka”. Barátságos és ragaszkodó viselkedésével hamar el tudja rabolni a szívedet.

Labrador Retriever

Labrador Retriever kutya fekszik az avarban.

A Labrador Retriever nem csupán a nevében hasonlít fentebb említett társához. A bolondos, ugyanakkor nagyon okos kutyus rendkívül jól kijön a gyerekekkel, szerethető karaktere és önzetlen viselkedése népszerű kedvenccé avanzsálta.

Izgága csöppségek mellé kifejezetten ajánlott, ugyanis a Labrador mestere a játéknak, óriási energiájának köszönhetően szó szerint lefutja még a hiperaktív kicsiket is. Apró odafigyeléssel és következetességgel tökéletes családkutya válik belőle.

Beagle

A Beagle láttán bármelyik gyerek elolvad.

A Beagle láttán bármelyik gyerek elolvad, de még a felnőttek is. A rajzfilmbe illő, lógófülű és meleg tekintetű, kedves személyiségnek aligha lehet ellenállni.

A Beagle imádja családja minden tagját, a gyerekekkel hamar megtalálja a hangot és életre szóló pajtássokká válnak. Remekül kijön más házikedvencekkel is, a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a családja és történjen mindig valami.

Unatkozni nem lehet mellette, ugyanis kifejezetten szereti a gondolkodtató feladatokat és a mozgás minden fajtáját. Kicsi korában nagyon lényeges, hogy meghúzd a határait, ugyanis a „szabadjára engedett” beagle igazi pimasz ördögfiókává képes válni.

Angol Cocker Spániel

Angol Cocker Spániel.

Az Angol Cocker Spániel egy apró szeretetgombóc, aki szívesen adja szívét és minden figyelmét a családjának.

A barátságosság és ragaszkodás jellemzi a fajtát, megfűszerezve egy csipet játékossággal. Társasági eb, nagyon hamar köt barátságokat.

Jól alkalmazkodik minden élethelyzethez, ezért legyen akár nyugodt családi légkör, vagy grillparti minden hétvégén, az angol cocker spániel ott fog gazdái lábánál sündörögni.

Uszkár

Az Uszkár rajong a családjáért.

Az Uszkár rajong a családjáért. A legnagyobb büntetés számára, ha sokáig nélkülöznie kell a gazdáit, ezért olyan helyre ideális örökbe fogadni, ahol az egyik szülő még otthon van a gyerekekkel.

Végtelenül rugalmas és ragaszkodó kutyafajta, a világ végére is követné szeretteit. Imád naphosszat bolondozni, játszani és intelligenciájának köszönhetően könnyen tanítható.

Temérdek türelemmel viszonyul a gyerekekhez, érzékeny lelkét csupán a durva szavak sérthetik meg. Bundája sok törődést igényel, de az egyik legjobb családi program, ha a kutyus puha szőrzetét rendbe teszitek!

Összegzés

Remélhetőleg tudtunk neked segíteni, hogy melyik kutya illik a személyiségedhez és az életviteledhez!

A lista nem teljes, rengeteg kutyafajta akad még, amelyeket a fenti csoportokba fel tudnék vonultatni. Emellett természetesen akadnak átfedések a személyiség típusok között, nincsen csupán fekete-fehér variáció.

A hosszú és tartós ember-kutya barátság kialakításának érdekében azonban mindenképpen törekedj a rád jellemző életmód fényében társat választani! Így mind te, mind kiskedvenced boldog és kiegyensúlyozott életet élhettek.

July 9, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.