Nagytestű kutyák | Legnagyobb kutyafajták listája képekkel

Nagytestű kutyák Legnagyobb kutyafajták listája képekkel

Az emberek évszázadokon át tenyésztettek különböző kutyafajtákat, melyek hatalmasra nőve különleges feladatokat láttak el. A nagytestű kutyák méretes felépítésüknek köszönhetően még a legszélsőségesebb környezetben is kiválóan teljesítettek például vadász- vagy őrző-védő kutyaként.

Elődeik dacára ma már inkább házi állatként találkozhatunk a robusztus ebekkel, ám figyelemre méltó alkatuk a mai napig lenyűgöz mindenkit, aki testközelből láthatja őket.

A legtöbb nagytestű kutya elsőre ijesztő lehet, de a hatalmas méreteik ellenére többségük igen szelíd és barátságos. Olvass tovább, ha téged is vonz ezen állatok ereje, kitartása és bátorsága. Tudj meg mindent a nagytestű kutyafajtákról!

Mekkora volt a világ legnagyobb kutyája?

A legszebb nagytestű kutyafajták képekkel

Milyen előnyei vannak a nagytestű kutyáknak?

Milyen hátrányokkal járnak a nagytestű kutyák?

Mennyit képesek enni a nagytestű kutyák?

Melyek a legnyugodtabb nagytestű kutyafajták?

Melyik nagytestű kutyafajta él a legtovább?

Mekkora volt a világ legnagyobb kutyája?

A valaha élt legmagasabb kutya impozáns méreteivel még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült. Zeusz, a termetes Német Dog több mint 111 cm magasra nőtt, ezzel hatalmas benyomást tett világszerte.

2011-ben kapta meg a magasságáért járó elismerést, melyet sajnos nem élvezhetett sokáig, hiszen 5 éves korában elhunyt. A listát ennek ellenére a mai napig vezeti, hiszen az utána következő eb, a 2021-ben elpusztult Német Dog, Freddy 8 centiméterrel elmaradt mögötte.

A legszebb nagytestű kutyafajták képekkel

A nagytestű kutyák többsége mérete ellenére igencsak nyugodt természetű, ezért általában könnyű velük az együtt élés. Kertes házban tartva sokkal nagyobb mozgásterük van, amit ki is használnak, de lakásban is békésen viselkednek.

Sokuknak veleszületett ösztöne a védelmezés, emiatt kiváló házőrző válhat belőlük. Kolosszális méretük barátságos és intelligens jelemet takar.

Vannak köztük nyúlánk és zömök termetűek, izmosak és sűrű bundájúak, mégis egyformán hatalmas a szívük.

Ismerkedj meg a 15 legnagyobb termetű kutyafajtával!

1. Német Dog

Német dog a legnagyobb nagytestű kutyafajta.

A Német Dog vagy Dán Dog az egyik legmagasabb kutyafajta. A Németországból származó eb az Angol Masztiff és az Ír farkaskutyák keresztezéséből született.

Impozáns magassága 71-81 cm-t is elér, robusztus testük általában 80 kg-ot nyom. Szoborszerű megjelenése eleganciát és méltóságot sugároz.

Éberen őrzik területüket és családjukat, melyhez erősen kötődnek, ám az idegenekkel tartózkodóak lehetnek. Szeretetteljes és nyugodt habitusukkal jól illenek a gyerekek mellé.

Méreteikkel jellemzően nincsenek tisztában, ezért gyakran előfordul, hogy gazdáik ölébe fekszenek óriási testükkel. Makacsságuk miatt kihívást jelenthet a tanításuk.

Jókora mozgásigényük hosszú sétákkal és tágas kertben tartással elégíthető ki. A hatalmas méret különféle betegségekre teszi hajlamossá őket, ezért rövid élettartamra számíthatnak, kevés egyed éri el a 10 éves kort.

2. Angol masztiff

Angol masztiff vízparton.

Kevés fajta ragaszkodik annyira a családjához, mint az Angol masztiff, aki akár élete árán is képes lenne megvédeni szeretteit. A hihetetlenül erős kutyák gyengéd és hűséges társai az embereknek, családjukhoz szinte páratlanul ragaszkodnak.

Keménykötésű alkatukkal ők birtokolják a legnehezebb kutyának járó elismerést a maguk 100 kg-os súlyával. Marmagasságuk sem utolsó, akár 90 cm-t elérhet.

A valaha élt legsúlyosabb masztiff, Zorba történelmet írt a 156 kg-ot is meghaladó tömegével. Az emberszerető kutya példás higgadtságáról és fegyelmezettségéről híres.

Ugyan elődei harci- és vadászkutyák voltak, a mai egyedeket nehezen lehet kihozni a sodrából. Várhatóan 6-10 éven át védelmezik embertársaikat, mielőtt örökre elszenderülnek.

3. Nápolyi masztiff

Hatalmas Nápolyi masztiff.

Az dél-olasz óriás jellegzetes megereszkedett arcával tűnik ki a tömegből. A masszív és erős állat őrző-védő kutyaként terjedt el tekintélyes méretei és félelmet nem ismerő habitusa okán.

A kifejlett eb zömök teste 75 cm magas és 70 kg-ra rúg. Akár egy csendes testőr, puszta jelenlétével képes elijeszteni a betolakodókat.

Családban békések, engedelmesek és nyugodtak, de a bosszantást nem tűrik. Idegenek jelenlétében előtör belőlük a védelmező ösztön. Következetes neveléssel és megfelelő szocializációval kiegyensúlyozott házőrzőként szolgálják családjukat akár 8-10 éven át.

4. Bernáthegyi

Bernáthegyi az Alpokban.

Noha eredetileg az Alpokban használták őket az elveszett turisták felkutatására, a híres mentőkutyák manapság már csak családtagokat mentik meg az unalomtól.

Barátságosak, toleránsak, különösen a gyerekekkel szemben. Végtelenül türelmes dadusként vigyáznak a kis gyerekekre és szívesen játszanak velük. Még a leghuncutabb gyereknek is meggyűlhet a baja, ha szeretné kizökkenteni őt állandó zen állapotából.

Meglehetősen engedelmes és megbízható, éber házőrzőt kapsz, ha következetesen és szeretettel neveled a négylábút. A takarítást viszont nem úszod meg mellettük, hiszen évente kétszer vedlenek és gyakran nyáladzanak.

A zord magashegyi élethez szokott, vastag bundával rendelkező ebek nehezen tűrik a hőséget, nyáron ne erőltesd a hosszú sétákat velük. Masszív teste akár 80 kg fölé is gyarapodhat és egészen 80-90 cm magasságig növekedhet.

Igényli a család közelségét, ám a bezártság nem neki való. Leginkább hatalmas kertben érzi jól magát, ahol akár 8-10 évig elél.

5. Újfundlandi

Óriási Újfundlandi kutya.

Ahogy a neve is mutatja, a hatalmas munkakutya a Kanadához tartozó Új-Fundland szigetéről származik.  Hazájában halászok munkáját segítették, hiszen kiváló úszók és bármit képesek kihúzni a vízből, akár még az óceánba esett embereket is.

Izmos, erős testük dús bundájuk miatt még nagyobbnak hat, de még ezzel együtt is előkelő helyet foglalnak el a nagytestű kutyák között a 65-75 cm-es magasságukkal és 50-70 kg-os tömegükkel.

Mérhetetlen szeretettükkel ideális családi kutyák, akik minden gyermeket imádnak és dadusként óvnak. Intelligens, engedelmes és könnyen kezelhető fajta, aki mindenkivel roppant barátságos.

Az úszást télen-nyáron egyaránt élvezi, ezért a rendszeres séta mellett biztosíts számára lehetőséget a pancsolásra. Várhatóan 8-10 évet tölthet veled.

6. Cane Corso

Cane Corso nagytestű kutya.

Az olasz don, a család feje, akinek sok testmozgásra és határozott gazdára van szüksége. Félelmetes testőrként betöltött szerepe egészen az ókori Rómáig vezethető vissza.

A Cane Corso mindig éber és magabiztos, családjához módfelett hűséges és ragaszkodó. Feltűnő izomzatuk tekintélyt parancsoló, erőteljes megjelenésüket 65 cm-t meghaladó magasságuk garantálja.

A kifejlett kutyák súlya 50 kg körül mozog. Intelligens, sportos és terhelhető fajta, ezért megfelelő kiképzést követően kiválóan teljesítenek rendőrségi, nyomkövető és őrző-védő kutyaként is.

Sok mozgást, törődést és társágot igényel az eb, ezért kertes házban élő, tapasztalt kétlábú falkavezér mellé ajánlott. A gyönyörű Cane Corso várható élettartama 10-12 év.

7. Bordeaux-i dog

Nagy Bordeaux-i dog a fűben.

A Bordeaux-i masztiff Franciaország egyik legrégebbi kutyafajtája. Robusztus, izmos testük egy barátságos és hűséges ebet rejt. Különlegességük, hogy őket áldotta meg a sors a testméretükhöz viszonyított legnagyobb fejméretel a kutyák között.

Átlagos magasságuk 60-68 cm, tömegük 55-65 kg körüli. Bátrak, hűségesek, és agresszióra a legkevésbé sem hajlamosak.

Higgadt jellemük miatt jól megférnek a nyüzsgő, hangoskodó gyerekek mellett is. Vérbeli őrző-védő fajta, aki odaadóan védi családját és a territóriumát.

Rövid, vörösesbarna szőre szinte egyáltalán nem igényel ápolást. Várható élettartama igencsak rövid, csupán 5-8 évig élnek.

8. Pireneusi hegyikutya

Pireneusi hegyikutya.

Eredetileg nyájőrző kutyaként alkalmazták a Pireneusok hegyláncain. Természetkedvelő, ezért a nagy kertekben él szívesen.

Erős területvédő hajlammal rendelkezik, és nehezen barátkoznak meg az idegenekkel, így kevés kiképzéssel is kiváló őrkutya válhat belőlük. Impozáns testalkatuk vastag vízálló bundával fedett, mely megóvja őket a szélsőségesen hideg időjárástól is.

Fenséges megjelenésükről izmos, 60-65 kg körüli tömegük és 65-80 cm-t is elérő marmagasságuk gondoskodik.

Önálló és érett gondolkodás jellemzi őket. Napi testmozgásra van szükségük felgyülemlett energiáik levezetéséhez. Dús fehér bundájukat legalább heti 1 alkalommal fésüld át, hogy elkerüld a csomósodást. Várhatóan 10-12 évig kísérnek Téged, mielőtt az égi nyáj őrzésére térnének.

9. Berni pásztor

Berni pásztor. Gyönyörű nagytestű kutyafajta.

A szeretetteljes négylábú az egyik legszebb nagytestű kutya a világon a sajátos mintázatú fekete-fehér-rozsdaszínű bundája miatt.

A bolyhos szőrzet nagyon hasznos a svájci Alpokból származó pásztorkutya számára, hiszen a legzordabb téli időben is biztonságos hőmérsékleten tartja őt.

A kifejlett hímek 64-70 cm, a nőstények 58-66 cm magasra nőhetnek. Súlyuk nemtől függően 35-55 kg közötti.

Mindenkivel nagyon barátságosak és szelídek, de csak egy személyhez kötődnek igazán. A fajta igazán erős és okos jellemzőkkel bír, és közkedvelt családi kutya. Hosszú, selymes bundájuk vedlik, gyakori fésülést igényel. Várhatóan 6-10 évig élnek.

10. Leonbergi

Nagytestű Leonbergi kutya.

Családszerető fajta a javából! Az oroszlánra emlékeztető elegáns külsejű eb szelíd természetével, példás türelmével és kiváló terápiás jellemével kivívta magának a helyét a közkedvelt családi kutyák körében.

A Leonbergi fajtát az 1800-as években tenyésztették ki az Újfullandi, a Bertnáthegyi és a Pireneusi hegyikutya keresztezésével.

A szemrevaló eb figyelemre méltó méreteket ölthet, nemtől függően 65-80 cm magasra és 60-75 kg tömegűre nőhet.

Elsősorban társasági kutyák, ugyanakkor kiváló vízimentő, terelő-, vagy őrkutya válhat belőlük. Nagy mozgásigényüket egy tágas kertben szaladgálva és rendszeres sétával kielégíthetik.

Dús bundájukat javasolt naponta fésülni, mely igen időigényes feladat egy ekkora eb esetében. A család gondoskodását várhatóan 9 év hűséggel viszonozza.

11. Ír farkaskutya

Ír farkaskutya az erdőben.

Listánk második legmagasabb ebéhez érkeztünk, akiket szelíd óriásként is aposztrofálhatnánk. A kedves és barátságos háziállatok remekül kijönnek a gyerekekkel.

Impozáns, 81-86 cm magassága kiemeli a nagytestű kutyák sorából. Vékony teste átlagosan 40-55 kg-ot nyom.

Az ősi kutyafajtát eredetileg vadászatra és farkasok üldözésére tenyésztették. Harcias jelleme kevéssé felfedezhető kiegyensúlyozott személyiségében, ám vadászösztönei még a régiek. Rendszeres sétára és kirándulásra tartanak igényt, hogy kinyújtóztathassák hosszú, elgémberedett lábaikat.

Drótszőrük nem igényel különösebb ápolást, viszont sajnos magas kockázattal fordulnak elő náluk különböző betegségek, melyek szövődményei miatt maximum 6-10 évig élnek.

12. Skót szarvasagár

Skót szarvasagár.

A méltóságteljes szarvasagarak egyaránt kedvelik a pihenést és a hancúrozást. A Skócia királyi kutyájaként emlegetett eb felmenőit szarvasvadászatra használták.

Futásra termett felépítésük hasonlít az agarakéhoz, ám náluk jóval nehezebbek. A meglehetősen ritka eb az egyik legmagasabb kutyafajta. 70-76 cm-es magasságuk és 35-50 kg tömegük első ránézésre félelmetes lehet, valójában barátságos és jámbor jellemmel rendelkeznek.

Bár manapság már nem vetik be őket vadászatokon, hajlamosak a kisebb állatokat üldözőbe venni. Az aktív kölyökkutyák rendszerint az idő múlásával csendes és tiszteletet parancsoló társaddá válnak, akik szívesen csatlakoznak hozzád a reggeli kocogáshoz.

13. Komondor

Komondor a nagytestű magyar kutyafajta.

A hatalmas és erős magyar kutyafajta a világ egyik legismertebb és legkönnyebben felismerhető fajtája. A vastag bunda alatt egy bátor, öntudatos és hűséges kutya lakozik.

Különleges zsinórszerű, lompos szőrzete védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival és a ragadozó állatok harapásaival szemben, valamint segít beolvadni az általuk őrzött birkacsorda tagjai közé.

Ősei Ázsiából érkeztek Magyarországra, ahol kiváló védelmező ösztönét kihasználva pásztorkutyaként terjedtek el.

Erős csontozatú, izmos, 70 cm magasságot elérő testalkatukkal méltó helyet foglalnak el a legnagyobb kutyafajták között. 50 kg-os súlyuk ellenére gyorsan és könnyedén mozognak. Következetes és szigorú gazda szükségeltetik a kiképzésükhöz és a nevelésükhöz.

Tartásuk kizárólag nagy kerttel rendelkező tapasztalt kutyásoknak ajánlott. Átlagosan 10-12 évig élnek és mindvégig védelmezik területüket.

14. Anatóliai juhászkutya

Anatóliai juhászkutya-Kangal.

Az Anatóliai juhászkutya masszív, impozáns, ősi származású eb, melynek feladata a nyáj megvédése volt a különböző ragadozóktól. Elszántan védik területüket ugyanakkor rendkívül intelligensek, türelmesek és mélységesen hűséges társak.

A Törökországban honos fajta mai napig az egyik legjobb őrzőkutyaként számon tartott eb. Izmos testük 71-81 cm magasra nő és általában 40-65 kg között alakul. Harapása igen erős, ugyanis a legerősebb harapással rendelkező kutyafajta.

Eredete miatt szeret a szabadban lenni és nagy területre tart igényt. Önállósága miatt erős tréningre van szüksége, különben még a családban is dominánssá válhat. Várhatóan 10-13 évig él.

15. Boerboel

Boerboel kutya.

A Dél-Afrikából származó farmőrző kutyával ritkán találkozunk, mert főleg hazájában elterjedt. Afrikában vad ragadozóktól, például leopárdoktól védik meg a gazdaságok haszonállatait.

Az éber eb 60-70 cm magasságával és izmos, 50-80 kg-os súlyával könnyedén távol tart bármilyen betolakodót. Domináns jellemük ellenére jól taníthatók és könnyen nevelhetők.

Erősen kötődnek a családtagjaikhoz, azonban az idegeneket csak a gazda parancsára fogadják el. Tekintélyt parancsoló, tapasztalt gazda illik hozzá a legjobban, aki kordában tudja tartani erős jellemét és önállóságát. Várhatóan 9-12 évig odaadóan őrzik a rájuk bízott területet.

A nagytestű kutyák számos előnnyel és hátránnyal is járnak, amit feltétlenül mérlegelned kell, mielőtt belevágnál a velük való együttélésbe. A hatalmas ebek tartása, táplálása és természete sok kérdést vet fel. A témához kapcsolódó leggyakoribb kérdések és válaszok segíthetnek meghozni ezt az igen fontos döntést.

Milyen előnyei vannak a nagytestű kutyáknak?

Milyen előnyei vannak a nagytestű kutyáknak?

Mint minden kutyafajtának, a nagytestű ebeknek is megvannak a maga hátrányaik és előnyeik.

A nagytestű kutyák legfőbb pozitívuma, hogy általában nagyon békések, szeretetteljesek és hűségesek. Sokuk mérsékelt mennyiségű testmozgással is jól érzi magát. Számos egyedük kedves a gyerekekkel és szívesebben él nagy családban.

Gigantikus méretük önmagában is elég lehet ahhoz, hogy a betörőket és idegeneket távol tartsák a háztól. Védelmező ösztöneiknek hála, biztonságban tudhatod a családodat mellettük.

Kiegyensúlyozottságuk és tanulási kedvük lehetővé teszi, hogy könnyedén megnevelhesd őket, akkor is, ha némi makacsság szorult beléjük.

Milyen hátrányokkal járnak a nagytestű kutyák?

Milyen hátrányokkal járnak a nagytestű kutyák?

A nagytestű kutyák bizony nagyobb költségekkel, több teendővel és felkészüléssel járnak, mint egy picurka eb. Hatalmas méretük nagyobb játékokat, méretes fekhelyet, strapabíró felszerelést, jókora etetőtálakat és kiegészítőket kíván.

Nem beszélve a magasabb állatorvosi költségekről, hiszen nagyobb adag gyógyszerre és táplálék-kiegészítőre van szükségük, mint apócska társaiknak.

Emellett elképesztő mennyiséget képesek elfogyasztani naponta, ami szintén jobban megterhelheti a családi kasszát. Kölyökkorban, amíg még kezelhető mérettel bírnak, addig nagyon sok nevelésben kell részesítened őket, ha nem szeretnéd, hogy a fejedre nőjenek és domináns falkavezérré váljanak.

Szomorú tény, hogy várható élettartamuk jócskán alulmarad a kistermetű kutyákhoz képest. Ugyan lakásban is elvannak, de kényelmesen csak kertben tarthatók, ahol nem okoz gondot, ha csóválják a farkukat, vagy futásba kezdenek.

Mennyit képesek enni a nagytestű kutyák?

Mennyit képesek enni a nagytestű kutyák?

Készülj fel rá, hogy nagytestű kutyával az oldaladon az eddigi konyhapénz nem fogja fedezni az egész család ellátását. Hatalmas étvágyuk megmutatkozik majd a rendszeres kiadásaidban is. Magas minőségű tápokat igényelnek, melyek alacsony szénhidráttartalmúak és bővelkednek ásványi anyagokban.

A 40 kg feletti, óriástestű kutyák tetemes mennyiséget fogyasztanak el naponta, legalább 1800 kalória a napi táplálékbevitelük, ez kutyatáptól függően, akár több, mint 0,5 kg is lehet.

Speciális, óriásoknak szánt tápot igényelnek, melyet naponta legalább 2 részletre osztva adj nekik, a bélcsavarodás megelőzése érdekében. A megfelelő táplálék mellett rengeteg vizet kell adnod nekik, ne feledkezz meg az itató rendszeres újratöltéséről sem.

Melyek a legnyugodtabb nagytestű kutyafajták?

Nagytestű kutyát szeretnél aki nyugodt a gyerekekkel, és nem fér bele az életviteledbe napi több kilométer séta? Nem kell aggódnod, néhány négylábú óriás egyáltalán nem ragaszkodik az erőltetett menethez, és megelégszik azzal is, ha a család közelében lehet.

Listába szedtük a legnyugodtabb, legszelídebb és legbarátságosabb kutyákat, akik jól kijönnek a gyerekekkel, és esetenként nagyobb türelemmel vannak feléjük, mint te magad.

Bernáthegyi

Bernáthegyi gyerekkel.

Elég kitartással és erővel rendelkezik ahhoz, hogy a világ végére is elsétáljon veled, ugyanakkor az egyik legjobb társaságot nyújtja otthonodban a gyerkőcök számára.

Megbízhatóak és kedvesen bánnak minden kis lurkóval.

Német Dog

Német dog gyerekkel.

A gigászi eb vadászkutya felmenői ellenére a legnagyobb kanapéfoglaló, akit még lakásban is tarthatsz. Nincsenek tisztában méretükkel, ezért bárkire képesek ráülni, vagy ráfeküdni pusztán szeretetből.

Elválaszthatatlanok a családjuktól és előszeretettel védelmezik őket. Nyugodt természetük alkalmassá teszi őket gyerekek mellé is.

Újfundlandi

Újfundlandi labdával.

A jószívű úszóbajnokok hihetetlenül szeretnek minden gyereket, nem csoda, hogy a Pán Péter című mesében is Újfundlandi kutya játszotta a gyerekek dadusának szerepét.

Nagyfokú engedelmesség és szelídség jellemzi őket, így könnyedén beilleszkednek a családba.

Melyik nagytestű kutyafajta él a legtovább?

A nagytestű kutyák talán legnagyobb hátránya az alacsony várható élettartamuk. Fajtától és egyedtől függően változhat az együtt töltött évek száma, többségük 6-12-ig élhet.

Kiváló minőségű tápokkal, táplálék-kiegészítőkkel, sok szeretettel és gondoskodással valamelyest segíthetünk abban, hogy sokáig egészségesek maradjanak.

A nagytestű kutyák közül a Tibeti masztiff, a Cane Corso, a Pireneusi hegyikutya és a Komondor esetében számíthatunk a leghosszabb, 10-12 évet elérő élettartamra.

Összegzés

A nagytestű kutyák kolosszális mérete elsőre ijesztő benyomást kelthet, ugyanakkor többségük végtelenül szelíd és barátságos természetű. Óriásaink többnyire jóval nyugodtabb jellemmel rendelkezik, mint sok kistestű kutyafajta.

A ma élő nagytestű kutyák őseit sok esetben vadászatra, őrzésre, védelmezésre vagy pásztorkodásra tenyésztettek, és ezek az ősi ösztönök megfelelő kiképzés mellett remekül kiaknázhatók a mindennapokban.

Nagy állóképességük és energiájuk miatt igénylik a testmozgást és a munkát, akkor is, ha csak játékról van szó. A nagytestű kutyák jól tarthatók családban, de nem valók mindenkinek. Tágas területre van szükségük, ahol szabadon mozoghatnak és kényelmesen elférnek.

Magabiztos és határozott kézben, következetes módon nevelhetők a leghatékonyabban és a szocializációjuk elengedhetetlen ahhoz, hogy maximálisan beilleszkedjenek az új falkába, a családodba.

Járj utána az egyes fajták sajátosságainak, hogy felelős döntést hozz, amikor kiválasztod őket. Rövidnek mondható élettartamuk miatt, pedig élvezz ki minden pillanatot, amit együtt tölthettek!

August 6, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.