Német kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Német kutyafajták képekkel és fajtaleírással

A német kutyafajták között találhatjuk meg a legjobb vadász- és munkakutyákat. Számos mindenki által ismert fajta származik Németországból, melyek szinte minden méretben és színben megtalálhatóak. Közülük is a legismertebbeket gyűjtöttük össze és mutatjuk most be neked.

A 17 legismertebb német kutyafajta

1. Affenpinscher

Affenpinscher német kutyafajta.

Az Affenpinscher más nevén a „majom pincser” egy egér és patkányvadászra tenyésztett német kutyafajta. Természete kedves, barátságos és igazán bolondos.

Nagyon családcentrikus, hűséges és jól kijön a gyerekekkel, ha tiszteletben van tartva, hogy nem egy „játékszer”.  Lakásban remekül el van, és őrkutyaként is tökéletesen funkcionál. Kiválóan tanítható kutya, mozgásigénye nem kiemelkedő, nagyon jól alkalmazkodik a körülményekhez.

Marmagassága a kanok és a szukák esetében is 25-30 cm között van.

Méret:Kistestű
Súly:4-6 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Barátságos, büszke, játékos, bátor

2. Boxer

Boxer kutya babakocsi mellett.

A boxer napjainkban az egyik legnépszerűbb német kutyafajta. Kinézetétől eltérően egy barátságos, jóindulatú és igen bátor fajta. További előnye, hogy imádja a gyerekeket, akiket folyton felügyel. Tökéletes válssztás, ha gyerekbarát kutyát keresünk.

Ezeket az ebeket falkában tartották nagyvadak elejtése céljából, ezáltal nagyon is meg voltak becsülve. Küllemét tekintve középtermetű, rövid szőrű, szikár felépítésű eb. Tompa orra meghatározza az egész megjelenését.

A kan kutyák marmagassága 57-63 cm között mozog, a szuka kutyáké 53-60 cm között.

Méret:Közepes testű
Súly:25-32 kg
Várható élettartam:10-14 év
Tulajdonságok:Mozgékony, játékos, nyugodt, magabiztos

3. Bajor hegyi véreb

Bajor hegyi véreb.

A bajor hegyi véreb közepes termetű német kutyafajta, a korábbi fajtákhoz hasonlóan elsődlegesen vadászatra tartott munkakutya. Ebből adódóan sok törődést igényel, ugyanis mind fizikailag, mind mentálisan igényli a fárasztó tevékenységeket.

Nagyszerű nyomkövető, emellett azonban családosok számára is ideális. Utóbbi nyugodt és békés természetének köszönhető, hiszen még gyermekek mellett is bátran tartható.

Kinézetét tekintve sötétbarna színű, rövidszőrű kutya – ez a tenyésztés során is fontos volt, hiszen vadászkutya létére nem szabad kitűnnie az erdei környezetből.

Fülei lelógók, szeme barna, valamint érdekesség, hogy a pofája körül és a hátán sötétebb a szőre, mint a teste többi részén.

A kutyák marmagassága 50 cm körül van.

Méret:Közepes testű
Súly:25-30 kg
Várható élettartam:12-15 év
Tulajdonságok:Odaadó, hűséges, csendes, visszafogott

4. Hannoveri véreb

Hannoveri véreb a vízben.

A bajor hegyi vérebhez hasonlóan szintén vadászkutya, amely első pillantásra látható rajta. Szőrzete és színe a bajor hegyi vérebhez hasonló, valamint nála is jellemző a pofánál sötétebb színárnyalat. Testfelépítése azonban zömökebb, lábai pedig rövidebbek. Közepes termetű, 25-35 kg közötti.

Vadászkutya létére természetesen vadászösztöne kiemelkedő, amely azonban a képzés során kiemelt figyelmet érdemel. Erdei séták és túrázások során ugyanis önállóvá válhat és egy erősebb szag után gondolkodás nélkül megindulhat.

Emiatt az engedelmességre való nevelésben különösen fontos a szigorú és következetes fegyelmezés. Ennek megléte esetén egy békés és kiegyensúlyozott kutyát kaphatunk, amely alkalmas család környezetbe, hiszen szelíd és hűséges társunk lehet.

Marmagassága 48-55 cm.

Méret:Közepes testű
Súly:35-40 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Kiegyensúlyozott, független, barátságos

5. Dobermann

Dobermann a német kutyafajták egyik legismertebb tagja.

A dobermannt nem kell senkinek bemutatni, hiszen a német kutyafajták egyik legismertebb tagja. A dobermann sajnos a nem megfelelő tartásnak köszönhetően sokakban félelmet vált ki, hiszen az agresszióval azonosítják.

Ez részben alátámasztható személyiségéből és ’használatából’ adódóan, ugyanis őrző-védő kutya létére gyakran alkalmazzák munkakutyaként. Ez nem is véletlen, hiszen területével és családjával szemben igencsak védelmező, idegenekkel szemben pedig bizalmatlan.

Emellett azonban van egy másik oldala is, ez pedig egy szelíd, gyerekek mellé is ideális ragaszkodó személyiség, amely még a bújós jelzőt is kiérdemelte.

Mindezt természetesen akkor érhetjük el, ha a munka igényét is megfelelően kielégítjük, valamint nevelése során következetességre építünk. Nevelése nem nehéz, mert rendkívül okos kutyafajta és könnyen képezhető.

Marmagassága kan esetén 68–72 cm, illetve 63–68 cm szuka esetén, ami ritkán maximum 72 cm-ig nő meg.

Méret:Nagytestű
Súly:35-45 kg
Várható élettartam:10-14 év
Tulajdonságok:Intelligens, bátor, sportos, éber, magabiztos

6. Rövidszőrű német vizsla

German Shorthaired Pointer - Német vizsla.

A német vizslák között alapvetően négy fajtát különböztetünk meg bundájuk alapján: hosszúszőrű, drótszőrű, szálkásszőrű, valamint a legismertebbet a rövidszőrűt.

A rövidszőrű változatot már az 1800-as évek második felétől tenyésztik, elsődlegesen vadászati céllal. Vadászkutya lévén energiaszintje igencsak magas, emiatt előszeretettel alkalmazzák őket kutyás sportokban.

Fontos észben tartani a fajta kapcsán, hogy a magas energiaszint kielégítése a képzésének kulcsa – emiatt igen aktív gazdák számára lehet ideális. Ennek hiányában könnyedén válik kezelhetetlenné, tehát elsődlegesen tapasztalt gazdáknak ajánlott.

Közepes termetű, izmos kutya hosszúkás fejjel és lelógó fülekkel. Színüket tekintve az egyszínű barna, valamint a barna-fehér foltos variáció található meg.

A kanok marmagassága 62–66 cm, a szukák valamivel alacsonyabbak 58–63 cm.

Méret:Közepes testű
Súly:22-30 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Tanulékony, kedves, mozgékony, szófogadó

7. Weimari vizsla

Két weimari vizsla.

A weimari vizsla arisztokratikus, elegáns, tekintélyt parancsoló kinézetével ismert és közkedvelt német kutyafajta. Elegáns megjelenését nem csak izmos és szikár testfelépítésének, hanem az egyedi ezüstösen csillogó rövid szőrének és borostyán szemének is köszönheti.

A többi vizslához hasonlóan energiaszintjének kielégítése elsődleges fontosságú a tartása tekintetében, ugyanis erős vadászösztöne személyiségének meghatározója.

Érdekesség azonban, hogy ma már számos országban nem csak vadászathoz tartják, hanem nyomkeresőként, mentőkutyaként, drogkeresőként, sőt még terápiás kutyaként is alkalmazzák.

Ez alapján jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon családi kutyaként is megállja-e a helyét. Erre nincsen egyértelmű válasz, hiszen munkaigénye és egygazdás természete nehezíti a nevelését – az azonban biztos, hogy csak tapasztalt kutyatartók számára javasolt.

Marmagassága 61-68,5 cm kan esetében, illetve 56-63,5 cm szuka esetében.

Méret:Közepes testű
Súly:32-39 kg
Várható élettartam:11-14 év
Tulajdonságok:Hűséges, intelligens, játékos, örökmozgó

8. Óriás schnauzer

Óriás schnauzer profilból.

Az óriás schnauzer a schnauzerek családjának legnagyobb testű képviselője. Németországban az egyik legjobban kedvelt fajta.

Temperamentumos, rámenős, ugyanakkor nyugodt és megfontolt kutya megbízható védőösztönnel. Sok odafigyelést és következetes irányítást igényel mindenféle keménység nélkül. Gyerekszerető így elterjedt családi eb is manapság, ugyanakkor komoly munkakutya is válhat belőle. A ház és a család őrzését, védését kitűnően végzi kiképzés nélkül is.

Hipoallergén fajta, így allergiások is tarthatják ugyanakkor szőrzetét 3-4 havonta gondozni, vágni kell.

Marmagassága 60–70 cm között lehet.

Méret:Nagytestű
Súly:30-48 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Védelmező, magabiztos, hűséges, gyerekbarát

9. Közép schnauzer

Közép schnauzer figyel.

A közép schnauzer egy zömökebb termetű bajor kutyafajta.

Kimagaslóan intelligens és tanulékony eb, aki gazdájához rendkívül ragaszkodik, idegenekkel szemben pedig bizalmatlan. Bátorsága és önállósága az óriás schnauzerével vetekszik. Kiváló munkakutya, és tulajdonságai miatt az egyik legelterjedtebb német kutyafajta Európában.

Kertben és lakásban is egyaránt tartható, jól beilleszkedik a családba, de nagy mozgásigényét ki kell elégíti.

Marmagassága 45–50 cm.

Méret:Közepes testű
Súly:14-20 kg
Várható élettartam:12-16 év
Tulajdonságok:Intelligens, magabiztos, bátor, eleven

10. Münsterlandi vizsla

Münsterlandi vizsla.

A Münsterlandi vizsla egy hűséges vízi vadászkutya.

Ez a négylábú nagyon emberközpontú és szívesen tanul új dolgokat gazdájával.  Jól nevelhető, engedelmes kutya emellett, ragaszkodó, élénk és gyermekszerető. Ezenkívül kiváló házőrző, aki megbízhatóan jelzi az idegeneket, azonban nem agresszív.

Amennyiben kellő mennyiségű feladatot kap és kiélheti természetes vadászösztönét, “szabadidejében” kiegyensúlyozott lesz. Ha mégis unatkozna, akkor hajlamos bizonyos viselkedészavarokat felvenni, mint például a túlzott ugatást. (Az ugatásról való leszoktatás módszereiről itt írtunk.)

A kan kutyák marmagassága 60-65 cm között mozog, a szuka kutyáké 58-63 cm között.

Méret:Közepes testű
Súly:23-32 kg
Várható élettartam:10-14 év
Tulajdonságok:Engedelmes, családcentrikus, éber, tanulékony

11. Német dog

Hatalmas Német dog, a legnagyobb testű kutyafajta.

A német dog a világ legnagyobb kutyáinak egyike. Fajtájának eredetét vitatják, ezért két elnevezése is kialakult a dán dog illetve a német dog, mind a kettő egy azon fajtára utal.

Őseit nagy vadak leterítésére tartották, előfordult olyan is, hogy tigris vadászata közben alkalmazták.

Kiváló szaglásának köszönhetően remek nyomkereső kutyává nevelhető. Tartása költséges és időigényes. Sajnos mivel nagytestű eb rövid ideig él, és lassan nő fel, de aki ezzel a tudattal együtt tud élni, egy olyan családcentrikus óriást kap, akivel csoda együtt élni.

Marmagassága kan esetében 80–90 cm, szuka esetében 72–84 cm.

Méret:Nagytestű
Súly:60-85 kg
Várható élettartam:8-10 év
Tulajdonságok:Nyugodt, türelmes, barátságos, magabiztos

12. Német juhász

Német juhász legismertebb német kutyafajta.

A német juhászkutya Németországból származó nagytestű kutyafajta. Gyakran alkalmazzák nyomozó-, mentő- és vakvezető kutyaként, de ideális háziállat lehet egy családnak is, mert remekül kijön a gyerekekkel.

Az ónémet juhászkutyából és különböző pásztorkutyákból tenyésztették ki. A mai jólismert formáját az 1800-as évek körül érte el.

Igen értelmes és munkaszerető fajta, feladatának tekinti a családtagok, az otthon és család védelmét. Rendkívül hűséges, általában különösen erősen kötődik egyvalakihez a családból. Kiváló a szimata.

A megfelelően szocializált német juhászkutyának sem fajtársaival, sem más háziállatokkal nem lehet problémája.

Marmagasság kan esetében 63 cm, szuka esetében 58 cm.

Méret:Nagytestű
Súly:30-40 kg
Várható élettartam:10-13 év
Tulajdonságok:Intelligens, védelmező, kíváncsi, éber

13. Német spicc

Német spicc az erdőben.

Minden német spitz, függetlenül attól, hogy milyen méretű vagy színű, egy családot képez és egy tipikus “spitz” kinézettel rendelkezik. A német spiccek közé öt típus sorolható: Wolfspitz (Keeshound), Nagyspitz, Középspitz, Kisspitz, Törpespitz (Pomerániai).

A német spiccek közép Európa legrégebbi kutyái közé tartoznak. Valószínűsíthető, hogy a vikingekkel jöttek be Németország területére.

Nem félősök vagy agresszívek, gond nélkül beilleszkednek családi kutyának a városban vagy vidéken egyaránt. Élénkek, néha kissé túlzottan hangosak.

Ragaszkodók a gazdájukhoz, de idegenekkel szemben bizalmatlanok. Intelligens fogékony ebek ezért könnyen taníthatók.

A spiccek általában 20 és 40 cm közötti marmagassággal rendelkeznek.

Méret:Kis vagy közepes testű
Súly:5-20 kg
Várható élettartam:13-16 év
Tulajdonságok:Barátságos, okos, hűséges

14. Rottweiler

Rottweiler a fűben fekszik.

A rottweiler egy közepesen nagyméretű kutyafajta mely a római légiók harci kutyájaként jutott el Németországig, ahol – Rottweil városka környékén, az 1900-as évek elején alakult ki mai, ismert formájuk.

Megjelenése erőt sugároz, magabiztos, de eközben barátságos és békés természetű hűséges eb aki szereti a gyerekeket.

A rottweiler nemcsak kiváló szolgálati, mentő, rendőr, kísérő, őrző-védő kutya, de családi, hobbi kutyaként is kitűnő. Ahhoz, hogy a rottweiler engedelmes, megbízható társ legyen, a kutyát megfelelően kell tanítani és figyelni az olykor-olykor előtörő dominanciájára, határozott irányítással.

A kanok marmagassága 61–68 cm, a szukáké 56–63 cm. Színük fekete-barna.

Méret:Nagytestű
Súly:48-60 kg
Várható élettartam:8-10 év
Tulajdonságok:Védelmező, bátor, domináns, magabiztos

15. Tacskó

Mini Tacskó.

A tacskót azt gondolom, senkinek sem kell bemutatni. Ez a nagyon öntudatos és méretéhez képest igen hangos fajta sokak kedvence, és nem is véletlenül.

Rövid kis lábaikkal, hosszúkás fejükkel és nagy lelógó fülükkel bárki szívébe belopják magukat. Személyiségük azonban következetes és szigorú nevelést igényel, ennek hiányában ugyanis nagyon hamar önállóvá és ‘falkavezérré’ válhatnak. Ennek fő oka, hogy vadászatra tenyésztett fajtaként az önálló munka a természetes számukra.

Változat szerint lehet rövidszőrű, hosszúszőrű illetve szálkásszőrű, illetve méretei szerint normál, törpe, vagy nyulász tacskó.

Magasságuk 16-26 cm.

Méret:Kistestű
Súly:4-9 kg
Várható élettartam:12-16 év
Tulajdonságok:Makacs, független, merész, ragaszkodó

16. Törpe pinscher

Törpe pinscher.

A törpe pinscher az utóbbi években igen népszerűvé vált a kutyatartók körében. Kinézete megnyerő, kicsi és izmos teste van, rövid fényes szőrzettel. Feje hosszúkás, viszonylag nagy fülei pedig lehetnek felállók és lelógók is.

Természetét tekintve a legfontosabb tudni, hogy egygazdás fajta, azaz család mellett is kiválaszt majd egy személyt, akihez a leginkább tud kötődni.

Fontos még a képzés során odafigyelni arra, hogy örző-védő személyisége a nem megfelelő szocializáció esetén agresszívvá teheti – erre tehát kölyökkortól külön hangsúlyt kell fektetni.

Magasságuk kan esetében 25-30 cm, szuka esetében 25-28 cm. , tömegük 4–5 kg.

Méret:Kistestű
Súly:3-5 kg
Várható élettartam:12-16 év
Tulajdonságok:Hűséges, játékos, energikus, bohókás

17. Pomerániai törpespicc

Pomerániai törpespicc a német kutyafajták legkisebb tagja.

A törpespicc a német kutyafajták legkisebb tagja, mely nem sokban hasonlít szánhúzó spicc rokonaihoz.

Különböző színekben tenyésztik narancssárga, narancssárga-fekete, krém, krém-fekete, fekete, fehér, foltos, valamint fekete és cserszínben is megtalálható.

Természetében ragaszkodó, családcentrikus és gyorsan tanul, ezért kiválóan alkalmas kutyás sportokra.

Marmagassága körülbelül 20 centiméter.

Méret:Kistestű
Súly:2-3 kg
Várható élettartam:12-16 év
Tulajdonságok:Intelligens, barátságos, ugatós, magabiztos

Összegzés

A fentiek alapján egyértelmű, hogy aki aktív és képzésben kihívást jelentő kutyát szeretne, azok számára a német kutyafajták valamelyike nagyszerű választás lehet.

Ez azonban még a tapasztalt gazdák számára is sok odafigyelést, és adott esetben kihívást jelenthet még azok ellenére is, hogy a legtöbb felsorolt kutyafajta intelligenciája kiemelkedő, gyorsan sajátítanak el minden tanult dolgot és nagyon ember/gazdacentrikusnak tekinthetők.

December 12, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.