Olasz kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Olasz kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Az olasz kutyafajták különböző méretűek, színűek, változatos személyiséggel, erősségekkel és gyengeségekkel rendelkeznek, de mindegyiknek megvan a maga feladata. Mindegyik fajta azért alakult ki, hogy egy adott társadalmi funkciót szolgáljon.

A nyugodt kanapé-társaktól a fürge munkakutyákig vagy az energikus sportkutyákig minden kutyafajta jelen van Olaszországban. A nagy variáció közepette találunk olyan kutyákat, amelyek temperamentumukban a híres olasz vendégszeretet őrzik, és vérmes házőrzőket is.

A 13 legkülönlegesebb ősi olasz kutyafajta

1. Olasz vizsla

Olasz vizsla.

Ez a nagytestű kutya, amelyet olasz pointer dog néven is ismernek, kemény, pörgős, mégis okos és jól nevelt kutya. Ha a megfelelő szellemi és fizikai stimulációt biztosítunk számukra szeretetteljes házikedvencek lehetnek.

Az Olasz vizsla, vagyis a Bracco Italiano egy Észak-Olaszországból származó vadászkutya. Úgy tartják, hogy egy egyiptomi kopó és az ázsiai masztiff keresztezéséből alakult ki a fajta.

Mutatós megjelenésüket és a munka során bemutatott hatékonyságukat ismerve nem meglepő, hogy ezeket a kutyákat a gazdag Medicik és a Gonzagák tenyésztették vadászkutyának.

A fajta az 1980-as évek végén került az Egyesült Királyságba, és 1994-ben importálták az Egyesült Államokba, napjainkra pedig már szinte minden országban megtalálható.

Az Olasz vizslák módszeres, aprólékos vadászok de kiváló családi kutyák is, erős köteléket alakítanak ki családtagjaikkal. Ha megfelelően edzettek és szellemileg stimuláltak, remekül kijönnek a gyerekekkel is.

Méret:Nagytestű
Súly:28-40 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Hűséges, makacs, könnyen képezhető.

2. Bernáthegyi

Bernáthegyi olasz kutyafajta.

A francia Alpokból származó Bernáthegyit eredetileg farm kutyának tenyésztették ki. De miután a Nagy Szent Bernát-hágónál lévő hospice szerzetesei megkedvelték, mentőkutyaként kezdtek szolgálni. Ez a fajta képes az Alpokban eltévedt utazókat biztonságos menedékhelyre vezetni, kiszimatolni és kiásni őket a hó alól.

Ezen kutyák még hatalmas méretükhöz képest is sokkal erősebbek és izmosabbak, mint amilyennek tűnnek. És bár ijesztőnek látszanak, messze nem azok. A Bernáthegyi lényegében egy óriási plüss mackó, ami miatt a dajkakutya becenevük kiválóan illik hozzájuk.

A Bernáthegyit nem mindig nevezték így. Mai nevét 1880-ban kapta a fajta, ezt megelőzően Alpesi masztiff, Szent Bernát kutya, Barryhunden és Alpendog néven is utaltak rájuk.

A Bernáthegyiek jól ismertek jóindulatú temperamentumukról és barátságos természetükről. Élvezik gazdáik társaságát, és gyengédek a gyerekekkel.

Ezek a hatalmas kutyák meglehetősen szelídek, még az idegenekkel szemben is, de ez nem jelenti azt, hogy rossz házőrzők lennének, ugyanis méretük önmagában elegendő ahhoz, hogy bárkit elriasszanak. Ez az olasz kutyafajta nem túl aktív, ezért nincs szüksége hatalmas udvarra vagy sok edzésre.

A Bernáthegyiek azonban ugyanúgy élvezik a sétákat, mint bármelyik másik kutya. Náluk is fontos, hogy minél előbb kezdjük el idomítani őket, különben felnőtt korukra makacsokká válnak.

Méret:Nagytestű
Súly:55-82 kg
Várható élettartam:8-10 év
Tulajdonságok:Hűséges, szelíd, nyugodt, gyerekbarát.

3. Cirneco dell’ Etna

Cirneco dell’ Etna.

A szicíliai nyúlvadász, vagyis a Cirneco dell’ Etna Szicília szigetén őshonos fajta. A Cirnecóra hasonlító kutyákat már i. e. 500-ban is ábrázoltak szicíliai érméken. Kisebb vadak, például nyulak és vadmadarak üldözésére használták őket.

A Cirnecók csak hajszál híján menekültek meg a kihalástól az 1930-as évek elején, amikor Dr. Maurizio Migneco állatorvos írt a csökkenő számukról. Egy olasz arisztokrata (Agata Paternó Castello bárónő) olvasta a cikket, és elhatározta, hogy újraéleszti a fajtát Szicíliában.

Mára ez a fajta az egyik legkedveltebb Olaszországból származó kutya. Kiváló házi kedvencek, akik szeretnek időt tölteni gazdájukkal és jól kijönnek a gyerekekkel is, bár ehhez fiatalon el kell kezdeni a szocializációjukat.

A Cirnecók élvezik más kutyák társaságát, különösen a saját fajtájukét (ugyanis falkavadász kutyák). Amikor azonban más állatokkal találkoznak, zsákmányszerzési vágyuk hajlamos beindulni, ezért ha ismeretlen terepen sétáltatjuk őket, fontos, hogy elővigyázatosak legyünk.

Méret:Közepes testű
Súly:8-12 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Barátságos, éber, családbarát.

4. Abruzzói juhászkutya

Abruzzói juhászkutya.

Az Abruzzói juhászkutya eredetileg juhok és kecskék őrzésével foglalkozott és mint ilyen, a vidéki gazdák egyik legjobb házőrző kutyája is volt. Az első Abruzzóit 1898-ban jegyezték be az Olasz Kennel Klubba, a fajta standardját pedig 1924-ben állították fel.

A magabiztos és bátor olasz kutyafajta több száz éven át segített megvédeni a nyájakat a veszélyes ragadozóktól, például a vadon élő farkasoktól. A 70 cm-es magasságuknak és 45 kilós izmos testüknek köszönhetően kevés ragadozó mer ezekkel a hatalmas őrző-védő kutyákkal packázni.

Kezdetben az Abruzzói juhászkutyát két külön fajtának tartották: a maremmanónak és az abruzzóinak. Az 1950-es évek végén azonban a stratégia nélküli keresztezésnek köszönhetően a két alfaj egybeolvadt, olyannyira, hogy napjainkra a két megnevezés felcserélhető.

Annak ellenére, hogy az Abruzzói juhászkutyát őrző-védőnek tenyésztették ki, nyugodt és hűséges családi kedvenc.

Domináns személyiségük miatt ez a fajta határozott és következetes nevelést igényel, hogy alávesse magát a gazdi tekintélyének. De még megfelelő nevelés mellett is állandó mentális stimulációra van szükségük, hogy elkerüljék az unalomból eredő negatív viselkedést. 

Méret:Nagytestű
Súly:35-45 kg
Várható élettartam:10-12 év
Tulajdonságok:Magabiztos, domináns, védelmező, hűséges.

5. Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo olasz kutyafajta.

Ha a vizisportok rajongói vagyunk, vagy egyszerűen csak a legközelebbi kutyabarát strandon szeretnénk tölteni szabadidőnket, akkor a szarvasgomba-vadász és közkedvelt vízimádó Lagotto Romagnolo (vagyis romagnai tavi kutya) lehet, hogy éppen nekünk való társ.

Imádnak játszani és az első adandó alkalommal a hullámok közé vetik magukat, de a szárazföldön is nagy energiájú kutyák, akik nagyon szeretik hallani saját hangjukat, és látványos ásítozással adják tudtunkra, hogy ha unatkoznak.

A Lagotto eredete az ókorig nyúlik vissza, nagyjából Kr. e. 1474 körül, a “római kor előtti” időszakban tenyésztették ki. Az olaszországi Romagnából, a ravennai mocsár vidékről származik, ahol vízimadár-keresőnek tenyésztették, és az összes vízi kutya ősének tekintheti őket.

Sajnos az 1800-as évek végén a mocsárvidéket lecsapolták és mezőgazdasági területekre alakították át. Ez a vízimadár vadászat végét jelentette, és “munkanélkülivé” tette a Lagattót. Ezután legtöbbjük szarvasgomba vadászatra állt át, amit a rendkívül jó orruknak hála kiválóan végeznek.

A Lagotto megjelenése nagyon hasonlít az uszkáréhoz vagy a bichonéhoz. Bár ölebnek tűnnek, valójában kemény munkakutyák. A Lagotto sokkal erősebb, mint amilyennek látszik, és lenyűgöző állóképességgel rendelkezik.

Sok ápolást igényelnek, mivel göndör szőrük könnyen mattá és ragacsossá válhat főleg, ha sokat úszkálnak. Magas intelligenciájuk és dicséretre vágyó természetük miatt könnyen kiképezhetőek. Képesek hatékonyan koncentrálni egy feladatra, a Lagottók azonban nem agresszív kutyusok, így házőrzőnek nem alkalmasak.

Méret:Közepes testű
Súly:11-15 kg
Várható élettartam:14-16 év
Tulajdonságok:Játékos, intelligens, barátságos.

6. Bergamói juhászkutya

Bergamói juhászkutya.

A Bergamói juhászkutya, vagy ahogy a szülőhazájában nevezik, a Bergamasco története közel 7000 évre nyúlik vissza, ami valóban “ősi” származást biztosít számára. Gyakran társítják őket Bergamóval, az olaszországi Milánó melletti alpesi várossal, innen ered a nevük is. Bergamói hazájukban évszázadokig juhokat őriztek.

A Bergamasco hosszú története miatt újabban vita alakult ki valódi eredetükről. A francia szakértők ugyanis úgy vélték, hogy ez a fajta valójában a francia Briardtól származik. Mások azonban azt állítják, hogy igazából a Közel-Keletről érkezett a fajta.

Ez a szívós olasz kutyafajta jól megfelelt a juhok őrzésére az Alpok sziklás lejtőin. Egyedi szőrzete alkalmazkodott ahhoz, hogy megvédje a nagy magasságokban tapasztalt hidegtől, ugyanakkor extra védelemként is működött a ragadozók támadásai esetén.

A Bergamasco türelmes és odaadó családi kutya. Hűséges, törődik gazdájával, és mindent megtesz a biztonsága érdekében, ezért nagyszerű házőrzők.

Méret:Nagytestű
Súly:26-38 kg
Várható élettartam:12-15 év
Tulajdonságok:Hűséges, védelmező, családbarát, határozott.

7. Cane Corso

Hatalmas Cane Corso.

Egy Cane Corsóról már a nevéből is sok minden kiderül, amit latinból (nagyjából) “testőrkutyaként” fordíthatunk le.

Az ókori római időkig visszanyúló származásával ez az okos és jól képezhető fajta félelmet nem ismerő védelmező. Izmosak és atletikusak, ezért vaddisznó vadászatra is használták őket.

Mivel természetes házőrző kutyák, kiváló testőrként szolgálnak gazdájuk mellett. A Római Birodalom bukása után után a Cane Corso őrkutyaként és vadászkísérőként szolgált. Mint ilyen, az állatállományt, a gazdaságokat és a családokat védte.

Az olasz kutyafajta azonban az első és a második világháború után majdnem kihalt és az 1970-es években csak fajtamentő rajongók segítségével sikerült megmenteni.

Temperamentuma és nagy mérete ellenére, ha megfelelően szocializálják és kiképzik őket, szelídek is lehetnek, bár ezt csak igazán tapasztalt kutyatartóknak sikerülhet elérnie. Ezért nem ajánlott első kutyásoknak.

Méret:Nagytestű
Súly:40-50 kg
Várható élettartam:10-12 év
Tulajdonságok:Domináns, erőteljes, nyugodt, védelmező.

8. Bolognai pincs

Cuki Bolognai pincs.

Ez a kisméretű öleb a máltai selyemkutya, a bichon frise, és a havannai pincs unokatestvérének tekinthető. Nyugodt, ragaszkodó, és igazán szeret az emberek közelében lenni. Valójában a “Bolók” (ahogy olasz hazájukban becézik őket) annyira vonzódnak az emberekhez, hogy hajlamosak lehetnek a szeparációs szorongásra is.

Az olasz nemesi életmód megszűnése után a fajta majdnem a kihalás szélére került. De a Gian Franco Giannellihez (és néhány más európai tenyésztőhöz) hasonló rajongóknak köszönhetően az öleb ma is létezik és minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend.

Kötődésre hajlamos természetük ellenére nem igényelnek állandó és kemény szellemi stimulációt. A pórázon való séták és a szelíd játék a hátsó udvarban általában elegendőek számukra.

Ez az intelligens kutyafajta képes azonosítani az idegeneket és figyelmeztetni jelenlétükre a gazdáját, így tisztességes házőrzőnek számít, de ennek ellenére, nem ismertek arról, hogy agresszívak lennének, és könnyen összebarátkoznak az újonnan érkezőkkel. Ezenkívül a Bolognaiak nagyszerűen kijönnek a gyerekekkel is.

A Bolognai pincset érdemes kiskorától az ápoláshoz és a fürdetéshez szoktatni, mivel a nem vedlő, bolyhos szőrzet rendszeres ápolása elengedhetetlen.

Méret:Kistestű
Súly:2-4 kg
Várható élettartam:12-16 év
Tulajdonságok:Bohókás, barátságos, intelligens, játékos.

9. Máltai selyemkutya

A Máltai selyemkutya az egyik legcukibb az olasz kutyafajták közül.

A Máltai selyemkutya is komoly történelmet tudhat maga mögött, de nem világos, hogy pontosan honnan származik. A legtöbb esetben a történészek egyetérteni látszanak abban, hogy Máltán – Olaszország déli partjainál – tenyésztették ki. Más nézetek szerint a föníciaiak valószínűleg a kereskedelem során hozták ezt a kutyát Máltára.

A Máltaiak története hosszú és változatos. Egy időben a görögök népszerűsítették őket, akiket lenyűgözött szépségük. Végül a kínaiak mellett a Római Birodalomban is teret nyertek maguknak, ezek az imádni való ebek.

A Máltai selyemkutyát társnak és “vigasztalónak” tenyésztették. A királyi családok hölgyei különösen szerették ezt a fajtát, és ingujjban hordták őket, vagy az ölükben tartották a kutyusokat. A Máltai a mai napig népszerű kiállítási kutya, társ és öleb.

Ez a teljesen fehér színű kutyus minden mozdulatával eleganciát sugall. A Máltai egy élénk kiskutya, amely emberközpontú és élvezi mások figyelmét.

Társas kutyaként való neveltetésük kedves családi háziállattá teszi őket, különösen olyan családok számára, amelyek kis termetű kutyát szeretnének.

A Máltai az egyik legjobban tanítható kutya, és különösen jól reagálnak a pozitív tréningre.

Méret:Kistestű
Súly:3-4 kg
Várható élettartam:12-16 év
Tulajdonságok:Ragaszkodó, tanulékony, sértődékeny, gyerekbarát.

10. Olasz drótszőrű vizsla

Olasz drótszőrű vizsla.

Az olaszországi Piemont régióban vadászkutyaként tenyésztett Spinone Italiano (vagy ahogy Magyarországon nevezik: Olasz drótszőrű vizsla) számos világhírű vadász társaként szolgált már. Legjobb tulajdonságai közé tartozik intelligenciája, a szárazföldön és a tavon való apportírozási képessége és hihetetlen állóképessége.

Az Olasz drótszőrű vizsla sokoldalú, erős és mindenre képes vadász, aki könnyen boldogul a durva, dombos alpesi olasz növényzetben.

Vadászkutyához képest a Spinone Italiano meglehetősen szelíd. Ez a fajta hűséges és szeretetteljes házi kedvenccé válhat, aki a család minden tagjának kimutatja szeretetét.

Még idegenekkel szemben is ritkán mutatja az agresszió jeleit, ehelyett mindig arra törekszik, hogy új barátokat szerezzen. E tulajdonságai miatt a Spinone Italiano valószínűleg nem a legjobb választás, ha házőrzőt keresünk.

Méret:Nagytestű
Súly:29-39 kg
Várható élettartam:10-14 év
Tulajdonságok:Szelíd, türelmes, intelligens, tanulékony.

11. Kis olasz agár

Kis olasz agár a gazdájával sétál.

Ez az éber, játékos, erős és atletikus olasz kutyafajta gyors és kecses mozgásáról vált igazán híressé. Az Olasz agarak őseit eredetileg körülbelül 2000 évvel ezelőtt tenyésztették a mai Törökország és Görögország területén.

Olaszországban azonban továbbfejlesztették és népszerűsítették a fajtát, ahol a nemesség ölebeivé és kiváló apróvad vadászokká váltak.

Ez a törpe agár a világháborúk után (sok más európai kutyafajtához hasonlóan) majdnem teljesen kihalt. Szerencsére az amerikai populáció segített a fajta újjáélesztésében mind az Egyesült Államokban, mind Európában.

A kis olasz agarak az ölebek figyelmességével rendelkeznek, és élvezik gazdájuk társaságát. Nagyon ragaszkodó fajta, amely az emberi kapcsolatokra támaszkodik.

A törpe agarak mozgékony és atletikus testük ellenére mérsékelt energiaszintűek. Idegenek között meglehetősen csendesek, félénkek vagy félősek lehetnek. Emiatt fontos, hogy korán elkezdjük őket szocializálni, hogy mind az emberek, mind pedig a többi kutya társaságában jól érezhessék magukat.

Méret:Kistestű
Súly:3-5 kg
Várható élettartam:12-15 év
Tulajdonságok:Félénk, ragaszkodó, csendes, mozgékony.

12. Nápolyi masztiff

Óriási Nápolyi masztiff.

Ennek a masztiff fajtának a születése egészen i. e. 700-ig nyúlik vissza. Először Dél-Olaszországban tenyésztették ki a gazdák, akik egy olyan fajtát akartak, amely nagy méretű, szép, sima szőrzetű és lógó bőrű, mindemellett pedig családbarát.

Az olasz kutyafajták közül az egyik legnagyobbak. Mint minden masztiff kutya, a nápolyi is masszív termetű, egyes kutyák akár a 70 kilót is megközelíthetik. Testhosszuk nagyjából 15%-kal nagyobb, mint a magasságuk, ezért erős, zömök kinézettel és nagy izom erővel rendelkeznek.

Hatalmas, félelmetes megjelenésükkel a Nápolyi masztiffok meglehetősen jól szolgálják az őrkutya és a védelmező szerepét.

A legtöbb modern masztiffhoz hasonlóan a Nápolyi is elsősorban őrző-védő kutya. Ha akár egy pillantást vet rájuk rájuk a betolakodó, kétszer is meggondolja, hogy megéri-e neki a behatolás.

Saját családjával azonban a Nápolyi masztiff nagyon kedves, ragaszkodó és szelíd, ezért nagyszerű családi kutyává válhat.

Méret:Nagytestű
Súly:50-70 kg
Várható élettartam:8-10 év
Tulajdonságok:Barátságos, bátor, védelmező, makacs.

13. Olasz volpino

Olasz volpino a ritka olasz kutyafajta.

A Volpinók a spitz típusú kutyák leszármazottai, amelyek kitenyésztése 5000 évvel ezelőttre tehető. Ezekben az ősi időkben a fajta rendkívül népszerű volt mind az olasz királyi családok, mind az egyszerű parasztgazdák körében.

Nevezhetjük őket olasz pomerániaiaknak is, mivel küllemükben és temperamentumukban is nagyon hasonlónak tűnnek. A régi olasz művészeti alkotásokon gyakran ábrázolták ezeket a kutyákat minden társadalmi osztály között. Ez is mutatja, hogy az olasz kutyafajták közül mekkora népszerűségnek örvendett.

A Volpinót hagyományosan házőrzőként használták. Ugatva figyelmeztették a sokkal nagyobb, masztiff típusú kutyákat a potenciális betolakodókra. De mint sok más fajta esetében láttuk már, az 1960-as években az ő számuk is csökkent. A tenyésztők megpróbálták újjáéleszteni a fajtát, de eredeti népszerűségét már sohasem nyerte vissza.

Ez a fajta nagyon energikus és barátságos. Szeretnek a gyerekekkel játszani, a gazdikkal pihenni, és természetesen más háziállatokkal futkosni.

A Volpino nagyszerű házőrző, de az idegenek megugatására való hajlamuk néha kellemetlen lehet. Ezért érdemes ezt a tulajdonságot kölyökkorban tréninggel kinevelni belőlük.

Bár a Volpinók rendkívül intelligens kutyák, makacs és pimasz személyiségük miatt a kiképzésük azonban időbe telhet.

Méret:Kistestű
Súly:4-5 kg
Várható élettartam:13-15 év
Tulajdonságok:Ugatásra hajlamos, barátságos, éber, gyerekbarát.

Összegzés

Mint az a rövid felsorolásból is látszik, az olasz kutyafajták olyan sokszínűek, mint hazájuk. Nagytestű és barátságos társak mellett kisméretű házőrzőket is találunk köztük.

De a legnépszerűbb ölebek is olasz gyökerekre tekinthetnek vissza. Bármilyen jellemű kutyát keresünk, az olasz fajták között biztosan találunk számunkra megfelelőt!

September 16, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.