Orosz kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Orosz kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Utoljára frissítve: 2023. July. 23

Elsőre talán nem gondolnánk, hogy több, mindenki által ismert kutyafajta Oroszországból származik. A legismertebb orosz kutyafajták többsége vadász- vagy munkakutya, ami nem meglepő az orosz szokások és környezeti adottságok ismeretében.

Az orosz kutyafajták különösen tapasztalt gazdit és következetes nevelést igényelnek, ellenkező esetben túl önállóvá, esetlegesen agresszívvá válhatnak az előtörő vadász- és területvédő ösztönük miatt.

Amennyiben kellő határozottsággal rendelkezel, és gyakorlott kutyatartó vagy, biztosan megtalálod a személyiségedhez leginkább illő kutyafajtát.

Szibériai husky

Orosz kutyafajta-Husky

Talán a legismertebb orosz kutyafajta a szibériai husky, akit szánhúzó képességei miatt ismernek el. Igazi munkakutya, aki akkor van igazán elemében, ha fizikai és szellemi munkát biztosítunk számára.

Hatalmas mozgásigényű fajta, energiája nagyfokú önállósággal és vadászösztönnel párosul. Nevelésekor rendkívül fontos a következetesség és a türelem, mivel sokszor még a legfontosabb parancsszóra, azaz gazdájuk hívására sem érkeznek vissza.

Vad és tekintélyt parancsoló külsejét, bolyhos bundája és a jégkék szeme sem teszi bájossá. Ennek ellenére felettébb barátságos és emberszerető fajta, akitől nem áll távol a huncutkodás és a vonyítás.

Kaukázusi juhászkutya

Kaukázusi medveölő az orosz kutyafajták között az egyik legnagyobb.

Ismertebb nevén medveölő, az egyik legnagyobb méretű orosz kutyafajta, aki rendkívül alkalmas őrző-védő feladatokra. Testsúlya akár 80 kg-ot is elérhet, erős és határozott megjelenését érdemes komolyan venni.

Feladata a nyáj és a rábízott terület védelmezése volt, elsősorban a medvéket és farkasokat igyekezett távol tartani. Tartási körülményei igen ridegek voltak, emiatt a mai napig gond nélkül kibírja az időjárási viszontagságokat, nagy esőt és fagyos hideget. Önfejűsége és erős területvédő ösztöne miatt, kizárólag tapasztalt kutyatartók számára javasolt.

Küllemében medvére hasonlít, főként nagy termete és hatalmas bundája miatt. A bunda színe igen változatos lehet a szürkés-barnás kombinációtól kezdve, a rozsdásabb, valamint a világosabb, sárgás árnyalatig.

Szamojéd

Szamojéd kutya a hóban.

A szamojéd leginkább jegesmedvére emlékeztet a hófehér tömött bundájával és fekete gombszemeivel. Közepes termetű eb, pofája igen jellegzetes, mivel többnyire mosolygós ábrázatot kölcsönöz a kutyának. Szimmetrikus, háromszög alakú füleik is elbűvölővé teszik az arckifejezését.

Szánhúzóként és vadászkutyaként sietett gazdája segítségére, ennek következtében a mai napig nagy mozgásigény jellemzi.

Személyisége barátságos, sok szeretetet igényel, de büszkesége és kiemelkedő önállósága miatt kitartó nevelést igényel ahhoz, hogy ideális családi kutya váljon belőle. Pozitív megerősítéssel és sok odafigyeléssel nagyszerű társa lehet a tapasztalt kutyatartóknak.

Moszkvai őrkutya

Moszkvai őrkutya teljes alakos megjelenés.

A moszkvai őrkutya kinézetét tekintve leginkább a bernáthegyire hasonlít, robusztus megjelenésű, masszív eb. Kétrétegű bundája, vastag és sűrű, fehér-vörös-fekete színekben pompázik.

Személyisége az őrkutyákra jellemző jegyekkel bír: éber, bizalmatlan, bátor és önálló. Helytelen nevelés esetén agresszió jeleit mutathatja, mely terület- és birtokvédő ösztönére vezethető vissza.

A korai szocializáció, engedelmességi tanfolyam, valamint a következetes és határozott nevelés elengedhetetlen. Elsődlegesen tapasztalt kutyatartók számára ajánlott, és még ebben az esetben is megkerülhetetlen a határozott fellépés.

Borzoi – orosz agár

Borzoi – orosz agár.

Az agarak közül a borzoi, ismertebb nevén orosz agár a legjellegzetesebb kinézetű, melyet hosszú hullámos bundájának, valamint nagyon nagy termetének köszönhet. Marmagassága elérheti a 75-80 cm-t is, melyhez karcsú testalkat társul.

Hullámos, helyenként göndör bundája igen egyedi összhatást eredményez. Egy- és többszínű bunda is elfogadott, szinte minden színárnyalatban előfordulnak.

Az agarakra jellemző büszkeség, távolságtartás és bizalmatlanság az orosz agárt sem kerüli el. Nevelése kapcsán fontos tudni, hogy a pozitív megerősítés az egyetlen mód, amivel célt érhetünk. Érzékenysége miatt a nyers bánásmód és büntetés nem hatásos nála. Nagyon nyugodt kutya, aki sok a sok törődés mellett bőséges testmozgást igényel.

Orosz fekete terrier

Orosz fekete terrier kutya.

Kevéssé ismert fajta, sokan az óriás schnauzerrel keverik első ránézésre. Nem csoda, hiszen a tenyésztése során óriás schnauzereket, airedale terriereket és rottweilereket kereszteztek.

Minden időjárási körülménynek ellenálló munkakutyát igyekeztek kitenyészteni. Nagy méretük miatt igazán impozánsak. Marmagasságuk 70 centiméter körüli, súlyuk 55 kilogramm. Bundájuk minden esetben fekete, puha aljszőrzettel és durva fedőszőrrel.

Munkakutya létükre nagyon lojálisak, értékelik a gazdájukkal töltött időt és a munkakutyáktól eltérően nagyon barátságos és nyitott jelleműek. Következetes neveléssel és kedves szavakkal jámbor és szeretetteljes társat nevelhetünk belőle.

Fontos tulajdonsága érzékenysége, melyre mind a nevelés, mind pedig a mindennapok során érdemes odafigyelni.

Közép-ázsiai juhászkutya

Közép-ázsiai juhászkutya.

Szintén nagytermetű, mackós megjelenésű orosz kutyafajta. Rövid, sűrű bundája legtöbbször fehér alapon, szürke vagy barna foltokkal tarkított. Feje nagy, melyhez képest szemei viszonylag kicsik. Teste izmos, nyaka pedig vaskos – összességében erős és zömök kinézetű fajta.

Személyisége igazán érdekes: nyugodt természete mellé bizalmatlanság és nagyon erős őrző-védő ösztön társul.

Nevelése sok odafigyelést és tapasztalatot igényel, mert következetesség hiányában hamar viselkedési problémák, akár hapapás is felütheti a fejét. Mozgásigénye közepes, energiáinak levezetésére előnyben részesíti a munkát.

Kelet-szibériai lajka

Kelet-szibériai lajka.

Kevésbé ismert, nagytestű orosz kutyafajta. Marmagassága 50-60 cm közötti, izmos test és sűrű rövid szőr jellemzi. Színét tekintve a farkasra emlékeztet, mivel legtöbbször a szürkésbarna és fehér kombinációja fordul elő.

Leginkább vadászatra használták őket, éppen emiatt vadászösztönük mai napig igen erős. Vadászkutya lévén a kelet-szibériai lajka esetében fontos a következetes nevelés, különös tekintettel a határok felállítására.

Nagy mozgásigényét feltétlenül ki kell elégíteni a romboló viselkedés elkerülése érdekében. Összességében játékos és hűséges kutya, megfelelő fizikai aktivitás biztosítása mellett nagyszerű társ válik belőle.

Gazdáihoz nagyon ragaszkodik, szeretetteljes fajta. Könnyen tanítható és nyugodt személyisége a komolyabb tréningekre is alkalmassá teszi.

Délorosz juhászkutya

Délorosz juhászkutya.

Sokak számára teljesen ismeretlen fajta. A juhászkutyákhoz hasonlóan éber, komoly és figyelmes természet jellemzi. Nyugodt jelleme és alkalmazkodóképessége miatt családosok számára is ideális, kisgyerekek mellett is nyugodtan tartható.

Tréningjéhez sok tapasztalat szükséges, valamint a más kutyákkal való szocializációra érdemes külön hangsúlyt fektetni. Erős őrző-védő ösztönének okán területvédő viselkedése néha agresszivitást válthat ki.

Kinézete leginkább talán a komondorra emlékeztet a hosszú fehér bundájának köszönhetően. Szőrzete a fején is hosszú, szemüket szinte teljesen eltakarja. Méretét tekintve 65-75 cm-es marmagasság jellemzi őket, súlyuk elérheti a 60 kilogrammot is.

Kelet-európai juhászkutya

Kelet-európai juhászkutya.

Megjelenése könnyedén összekeverhető a német juhászkutyával. Hasonlóságuk nem véletlen, a németjuhász és több orosz kutyafajta keresztezésével jött létre.

A tenyésztők célja egy kiemelt képességű őrzőkutya megalkotása volt, aki a szélsőséges időjárási viszonyokat is jól viseli. A kelet-európai juhászkutya a német juhászkutyánál valamivel nagyobb, bundájuk sötétebb és szürkésebb.

Személyiségét tekintve hűséges és szeretetteljes fajta, aki nagyra értékeli gazdáját és a családját. Nyugodt természetű, felettébb engedelmes és könnyen tanítható fajta. Gyermekek mellé ideális, bár kevésbé játékos vérmérsékletű.

Orosz spániel

Orosz spániel.

Játékos jellem és könnyű kezelhetőség jellemzi az orosz spánielt. Nagyszerű családi kutya, mivel viszonylag könnyen nevelhető és nagyon jól alkalmazkodik a családi viszonyokhoz. Bármikor játékra hívható, de energiaszintje nem különösebben magas, emiatt lakásban is tartható.

Színe kivételével az angol cocker spánielre emlékeztet. Bundája ugyanis rövidebb, leggyakrabban fehér és sötétbarna árnyalatok keveréke jelenik meg a szőrzetben.

Mérete szintén az angol cocker spánielhez hasonló, 10-15 kilogramm körüli súllyal és 40 centiméter körüli marmagassággal rendelkezik. Fülük nagy és lelógó, fejük közepesen hosszú.

Orosz toy terrier

Orosz toy terrier a gazdájával.

Az egyik legkisebb orosz kutyafajta. A kistermetű kutyák agresszivitásáról szóló sztereotípiákat cáfoló kutya vidám és érdeklődő jellemű. Igényli a szeretetet gazdájától, ragaszkodó természetű. Könnyen nevelhető és közepesen aktív, tehát mind a játékos neveléshez, mind a sportokhoz nagyszerű társ lehet.

Kinézetüket tekintve rövidszőrű és hosszúszőrű válozatuk is ismert, bundájuk számos színváltozatban elfogadott: fekete, barna, vörös, kék és ezek kombinációi.

Igen jellegzetes megjelenésüket fülüknél kimondottan dús, hosszú szőrüknek köszönhetik. Összességében barátságos küllemű és személyiségű kutyák, akik viszonylag ritkán fordulnak elő hazánkban. Lakásban való tartásra ajánlott, családok számára ideális eb.

Orosz-európai lajka

Orosz-európai lajka.

Szintén vadászatra tenyésztett orosz kutyafajta, melyet elsődlegesen kacsavadászatra használták. Nagyon energikus fajta, élvezi a szabadban töltött időt. Az egyszerű szaladgálás nem elégíti ki, szereti, ha konkrét feladatok elvégzésére fogják.

Érdekessége, hogy a szibériai husky-hoz hasonlóan hangos kutya, képességét főként a vadászatokon hasznosította.

Hűséges és türelmes kutya, ideális kisgyerekesek mellé is. Ismeretlen emberekkel és kutyákkal szemben azonban bizalmatlanok, melyre minden esetben érdemes odafigyelni.

Bolonka

Fekete bolonka kutya.

Kistestű kutya, amely leginkább a bichonokhoz és a bolognese kutyákhoz hasonlít. Maximum 5 kilogrammos súlya alapján a második legkisebb fajta a listában. Az oroszok elsődlegesen munkakutyákat alkalmaztak, emiatt a kisméretű fajták nem voltak kimondottan népszerűek.

A bolonka leginkább a gazdagabb társadalmi réteg szórakoztatására szolgált, értelemszerűen szobakutyaként tartották. Hosszú, hullámos bunda jellemzi, mely legtöbbször fekete, barna és vöröses színekben tűnik fel.

Társaságkedvelő, játékos és barátságos kutya. Ismeretlenekkel és más kutyákkal egyaránt jól kijön. Könnyedén tartható lakásban, valamint családok számára is jó választás lehet.

Shalaika – Sulimov kutya

Shalaika – Sulimov kutya.

Valószínűleg kevesen hallottak még az aranysakál és a lapp pásztorkutya keresztezéséből származó hibrid kutyafajtáról. A cél egy olyan fajta kitenyésztése volt, aminek a szaglása minden korábbi fajtát felülmúl.

A cél teljesült, ugyanis a shalaikát az orosz légitársaság, az Aeroflot használja munkakutyaként robbanószerek felderítésére. Állításuk szerint 95%-os sikeraránnyal képesek kiszagolni a pokolgépeket.

Volkosob

Volkosob.

Ha pedig a kutya-sakál keresztezése nem volt elég izgalmas, zárásként a volkosobról is szót kell ejtenünk. A fajta a németjuhász és a farkas keresztezéséből jött létre, neve oroszul farkaskutyát jelent.

Az orosz határok védelmezésére tenyésztették. Megjelenése leginkább a farkasokra emlékeztet, személyiségében azonban hűséges, engedelmes és kitartó eb vonásai figyelhetők meg.

Összegzés

Az összeállításunkban szereplő 16 orosz kutyafajta egy része mindenki által ismert, vannak azonban kevésbé közismert, valamint meglepően érdekes fajták is.

Amíg a husky-t és a szamojédet senkinek nem kell bemutatni, addig a vadon élő állatok keresztezésével létrejött ebek kivételesen figyelemre méltóak lehetnek.

Az orosz kutyafajták között az apró ölebektől, a vérmes, masszív testfelépítésű munkakutyákig minden típust megtalálunk.

2023. June 23.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.