Trikolor kutyafajták | A 15 legszebb háromszínű kutyafajta

Trikolor kutyafajták A 15 legszebb háromszínű kutyafajta

A trikolor bunda viszonylag gyakori a kutyák körében, amelyet elsőre nem is gondolnánk. Ha azonban jobban belegondolunk, számos ismert és népszerű trikolor kutyafajta található meg a fekete, fehér és barna színek kombinációjában. Emellett azonban előfordulhat vöröses és kékes árnyalat is.

Mindez igazán egyedivé teszi a trikolor kutyafajták megjelenését, melyek között akár még a te kedvenceid is szerepelhetnek. Nézzük meg tehát együtt a tizenöt legnépszerűbb háromszínű kutyafajtát.

Trikolor kutyafajták, melyek mindenki szívét megdobogtatják

1. Berni pásztorkutya

Berni pásztorkutya, trikolor kutyafajta.

Ezt a mackóra emlékeztető nagytestű kutyafajtát talán senkinek nem kell bemutatni. Személyiségét leginkább barátságos és jámbor tulajdonságai határozzák meg, tökéletes családi kutya.

Lojális, nyugodt, sosem agresszív. Gyerekek és más kutyák mellett is nagyszerűen tartható. A nevelése során egyetlen dolgot érdemes figyelembe venni, ez pedig az önfejűség.

Ez sem különösen gyakori, azonban előfordulhat, hogy számára értelmetlen utasítások elvégzése nehezebb lehet számára. Bár igényli a mozgást, inkább a nagyobb sétákat, nem pedig a sportokat és agility feladatokat részesíti előnyben.

Trikolor bundája a fekete, fehér és barna kombinációjában mutatkozik meg, melyek közül a fekete a domináns szín. Bundája dús és puha. Nagy méretű kutyának számít, nagyobb fejjel és lelógó fülekkel.

Méret:Nagytestű
Súly:38-48 kg
Várható élettartam:7- 9 év
Tulajdonságok:Barátságos, gyerekcentrikus, hűséges

2. Ausztrál juhászkutya

Háromszínű Ausztrál juhászkutya.

Az ausztrál juhászkutya az elúlt években kiemelt népszerűségnek örvend. Közepes méretű, izmos és hosszú bundával rendelkező fajta. Sűrű aljszőrzetét gyakran hullámos réteg követi, amely 16 eltérő színkombinációban található meg.

Ezen kombinációk alapszínei a fekete, a kék, a vörös és a bézs – valamint ezek márványos árnyalatai. Érdekessége, hogy a szemszín is többéle lehet: kék, barna és borostyán.

A személyiségét leginkább meghatározó tulajdonsága munkakutya jelleme, amely miatt kiemelten sok fizikai aktivitást igényel. Azonban a rendszeres séták és sportok mellett a szellemi fárasztás is fontos a tartása során, hiszen kimondottan intelligens és tanulékony fajta. Mindezek miatt olyan gazdik számára ajánlott, akik akár napi 3-4 órát is tudnak kutyájuknak szentelni.

Méret:Közepes testű
Súly:16-28 kg
Várható élettartam:13-16 év
Tulajdonságok:Intelligens, játékos, sportos, tanulékony

3. Csivava

Chihuahua kutyus.

A lista legkisebb kutyája minden bizonnyal a Csivava (Chihuahua). Súlya 1-3 kilogramm között van, szőrét tekintve rövid- és hosszúszőrű változatot is találhatunk. A trikolor jellemzőt tekintve leggyakrabban a fehér, világos- és sötétbarna, valamint fekete színek keverednek bundájában. Fejformája és nagy, felálló háromszög fülei igazán jellegzetessé teszik kinézetét.

A csivava személyiségéről legtöbbek fejében negatív képek és előítéletek élnek. A félős és sokszor agresszív egyedek miatti általánosítással szemben azonban bátor, éber és intelligens kutyáról van szó.

Gazdáját védelmezi, munkakutyaként is kiemelkedően teljesít, valamint számos sporthoz is ideális társ. Kisgyermekesek mellé nem ajánlott, ezt leszámítva azonban családjához nagyon ragaszkodó fajta.

Méret:Kistestű
Súly:1-3 kg
Várható élettartam:16-20 év
Tulajdonságok:Merész, éber, harsány, intelligens

4. Papillon

Papillon trikolor kutya.

A Papillon kutyafajta hazánkban talán kevésbé ismert, azonban igazán különleges megjelenésű kutya. A trikolor kutyafajták közül szintén a kistestűek közé tartozik 3-5 kilogrammos súlyával.

Jellegzetes kinézetét elsődlegesen felálló, hosszú szőrrel borított füleinek köszönheti, melyet sokan pillangóhoz hasonlítanak. Bundája hosszabb és hullámos, legtöbbször fehér alapon barna és fekete foltokkal tarkított.

Személyiségét tekintve igazán nagyszerű fajta. Ennek fő oka, hogy nyitott, barátságos, élénk és társaságot igénylő kutya, nem mellesleg a legokosabb kistestű kutya az uszkár után.

Aktív fajta, egyaránt igényli a fizikai terhelést és a képzést is. Ezen igényeit nem nehéz kielégíteni, hiszen könnyedén tanítható, valamint nagyon játékos – emiatt számos sporthoz és trükkök tanításához is tökéletes társ lesz.

Méret:Kistestű
Súly:3-5 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Barátságos, büszke, játékos, bátor

5. Welsh pembroke corgi

Trikolor Welsh pembroke corgi.

A II. Erzsébet királynő által ismertté tett fajta manapság nagyon népszerű választás. Megjelenésük igazán egyedi, köszönhetően hosszú testének és termetéhez képest igencsak rövid lábainak.

Emellett felálló, háromszög fülei is igazán jellegzetessé teszik. Bundája leggyakrabban a fehér és vörös kombinációit mutatja.

Azt talán sokan tudják, hogy eredetileg terelő kutyaként tartották, melyre aktivitásuk és kis termetük is ideálissá tette őket. Minderre azonban különös hangsúlyt kell fektetni a képzése során, hogy a terelőkutyák negatív viselkedések ne váljanak megszokássá.

Ilyen lehet akár a túlzott ugatás, akár az önálló, kevésbé szófogadó viselkedés. Jellemző szokásuk még a boka csipkedése, melyről érdemes már kölyökkorban lenevelni.

Amennyiben ezekre gazdája odafigyel, bárkinek nagyszerű társa lesz. Számos kutyasporthoz és tréninghez kiváló választás, legyen szó agilityről, túrázásról vagy futásról. Végezetül, családosok és kisgyerekesek mellé is nagyszerű választás lehet.

Méret:Kistestű
Súly:7-12 kg
Várható élettartam:12-15 év
Tulajdonságok:Játékos, társaságot kedvelő, kitartó

6. Beagle

Beagle a fűben.

A Beagle a kopók közé tartozik, állatok kiszagolására tenyésztett fajta. Nagyon intelligens, barátságos és társaságkedvelő kutya, emiatt családosok mellé is bátran választható. Azonban vadászösztöne erős, amelyre a nevelés során fontos különös figyelmet szentelni.

Egyrészt, a vadászösztön fellángolásakor önállósíthatja magát, amely a séták során problémás lehet. Másrészt pedig sok mozgást és szellemi fárasztást igényel.

Nagyszerű lehet különböző sportokhoz, valamint agilityhez is. Nevelése során fontos a következetesség, és valamennyi tapasztalat is.

Kinézetét tekintve közepes méretű, 10-15 kilogramm körüli fajtáról van szó. Rövid szőre legtöbbször a fehér és a barna árnyalatainak foltos keveréke. Fülei nagy lelógók, szemei sötétbarnák.

Méret:Közepes testű
Súly:10-15 kg
Várható élettartam:12-15 év
Tulajdonságok:Kedves, gyerekbarát, határozott

7. Basset hound

Háromszínű Basset hound.

A Basset hound egyedi megjelenése senkinek nem ismeretlen: rövid lábak, masszív test, kimondottan hosszú, lelógó fülek és szomorú tekintet.

A szomorú tekintet azonban senkit ne tévesszen meg, hiszen egy nyitott és barátságos, emberekkel és állatokkal egyaránt nagyszerűen együtt élő fajta. Kisgyermekesek, más kutyák, sőt még macska mellé is hazavihető.

Vadászkutya személyisége, és az azzal járó alapvető ösztönök a mai napig nagy szerepet játszanak személyiségében és viselkedésében. Emiatt tehát az engedelmességi tréning során kölyökkortól kezdve fontos odafigyelni a túlzott önállóság és a makacs hozzáállás elkerülésére.

A listára háromszínű bundájának köszönhetően került fel, amely a fenti fajtákhoz hasonlóan nála is a fehér és barnás-feketés foltok keveredésében mutatkozik meg.

Méret:Közepes testű
Súly:20-34 kg
Várható élettartam:10-12 év
Tulajdonságok:Szelíd, lusta, nyugodt, barátságos

8. Cavalier King Charles spániel

Cavalier King Charles spániel kutyus.

Bundája színét tekintve a leggyakoribb variációk a fekete, vörös, cser és fehér színeket mutatja. Szőre hosszú, hullámos és selymes. Mindez külön igaz hosszú, lelógó füleire is, melyeket igazán hosszú szőrzet borít.

Habár eredetileg vadászkutyaként tartották, vadászösztöne ritkán tör elő. Emiatt igazán könnyen nevelhető és egyszerűen kezelhető fajta.

Kiegyensúlyozott személyisége nagyon barátságossá teszi ismeretlen kutyákkal és idegenekkel szemben. Igényli a gazdájával töltött időt, és szereti a tréningeket is.

Összességében egy igazán jámbor és nyitott természetű fajta, amely bárki számára nagyszerű társ lehet. Még kezdő kutyatartók számára is ideális választás, valamint gyerekek mellett is bátran tartható.

Méret:Kistestű
Súly:6-8 kg
Várható élettartam:10-14 év
Tulajdonságok:Kedves, ragaszkodó, hűséges, tanulékony

9. Angol bulldog

Trikolor Angol bulldog.

Az angol bulldog legtöbbek szerint nem tartozik a legszebb kutyák közé, személyisége miatt azonban rengetegen választják maguknak kedvencként.

Teste zömök és tömzsi, lábai rövidek és feje viszonylag nagy. Bundája rövid és sűrű, fehér, vörös és barna színek kombinációjában a leggyakoribb.

Kinézetével ellentétben egy vidám és barátságos kutyát kaphatunk személyében, amely igényli a gazdája társaságát és az otthon nyugalmát. Gyerekekkel és más kutyákkal is könnyedén kijön, nem túlságosan energikus fajta.

Ami a nevelése során nehézséget okozhat, az érzékeny és kicsit makacs természete. Ezekre a tulajdonságokra érdemes odafigyelni a nevelés során annak érdekében, hogy a kutya és a gazda is kiegyensúlyozottak legyenek.

Méret:Közepes testű
Súly:18-23kg
Várható élettartam:8-11 év
Tulajdonságok:Jámbor, makacs, sértődékeny, akaratos

10. Shetlandi juhászkutya

Shetlandi juhászkutya séta közben.

A Shetlandi juhászkutya kinézetre a Skót juhász kis méretű verziója, azonban valójában nincs kapcsolat közöttük. Juhászkutya létére is kimondottan nagy a mozgásigénye, nagyon élvezi a kint töltött időt.

Ez lehet tréning, túrázás, vagy közös sport, mindenképpen érdemes napi több óra elfoglaltsággal számolni, ha ilyen fajtát választunk magunk mellé. Emellett nagyon szeret gazdája kedvére tenni, ami miatt könnyedén nevelhető. A nevelés során azonban fontos, hogy megfelelő módon jutalmazzuk vagy büntessük, mivel viszonylag érzékeny fajta.

Kinézetét tekintve kis vagy közepes méretű fajta, kinézetét leginkább bundája határozza meg. Hosszú fedőszőrzete számos variációban fordul elő, mely sokféle alapszínt tartalmaz: fekete, fehér, cser, kék merle, valamint a barna különböző árnyalatai a borostyántól a mahagóniig.

Méret:Közepes testű
Súly:7-12 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Energikus, eleven, tanulékony, érzékeny

11. Boxer

Boxer kutyák.

A boxerrel szemben viszonylag sok előítélet kering, többségük szerencsére alaptalanul. Ez a trikolor kutyafajta igazán energikus, emberközpontú és szeretetéhes.

Igényli a gazdájával töltött időt és figyelmet, nagyon hálás a törődésért. Szeret a gazdája kedvére tenni, emiatt könnyen nevelhető és kimondottan gyorsan alkalmazkodik a körülményekhez.

Nagyon családbarát, gyerekek mellé is tökéletes választás, amely leginkább kiegyensúlyozott és nyugodt természetének köszönhető. Azonban mindez csak a családja felé igaz, idegenekkel szemben azonban kimondottan bizalmatlan. Ez őrző-védő fajtájából adódóan érthető. Családját védelmezi, kimondottan bátor fajta.

Nagy termetű, izmos testű kutya, rövid és fényes szőrzettel. Színe legtöbbször sárga vagy vöröses, fehérrel keveredve, sokszor csíkokkal tarkítva. Feje szögletes, fülei háromszög alakúak és természetes állapotban lelógók.

Méret:Nagytestű
Súly:26-32 kg
Várható élettartam:10-12 év
Tulajdonságok:Gyerekbarát, védelmező, bizalmatlan, magabiztos

12. Ausztrál pásztorkutya

Ausztrál pásztorkutya ritkaságszámba megy itthon.

A trikolor kutyafajták közül az egyik legszebb. Az Ausztrál pásztorkutya hazánkban kevésbé ismert fajta, ritkábban is találkozhatunk vele. Közepes termetű, erős testalkatú kutya, 15-20 kilogrammos átlag súllyal. Bundája rövid és sűrű, fekete, kék, barna és vöröses kombinációkban.

Nagyon intelligens és aktív kutya, emiatt olyanok számára ajánlott, akik kellő időt tudnak szentelni kutyájuknak. Mindez igaz a nevelésre, valamint a mozgásra is.

Juhászkutya létére az önállósága viszonylag nagy, azonban gazdájához nagyon hűséges és igényli a közös időtöltést.

Ismeretlenekkel és más kutyákkal szemben bizalmatlan, őrző-védő ösztöne könnyen előjön. Emiatt, valamint önálló, néha akaratos jelleme miatt tapasztalt kutyások számára ajánlott. Hiszen számára fontos, hogy határozott nevelést kapjon, amely meghatározza a rangsort számára.

Az Ausztrál pásztorkutya az egyik legegészségesebb kutyafajta, mivel bizonyítottan volt amelyik közel 30 évig élt.

Méret:Közepes testű
Súly:14-20 kg
Várható élettartam:14-16 év
Tulajdonságok:Intelligens, aktív, határozott, védelmező

13. Collie / Skót juhászkutya

Collie  Skót juhászkutyák.

A következő juhászkutya a listán a Collie, azaz a Skót juhászkutya. Igazán barátságos, ragaszkodó személyiség jellemzi, nagyon hálás a gazdával töltött időért és törődésért.

Nagyszerű családi kutya, kisgyerekek mellé is ideális. Könnyen kezelhető és nevelhető, emiatt kezdő kutyások számára is nagyszerű választás lehet. Az egyetlen fontos szempont nagy mozgásigénye. Arra tehát mindenképpen készülj fel, hogy egy Collie mellett a napi séták és hosszú kirándulások elengedhetetlenek.

Kinézetét tekintve bundája a legmeghatározóbb. Vastag aljszőrzet és azt fedő hosszú sima bunda takarja, amely a fehér, vörös, kék és fekete színeket kombinálja. Közepes termetű, 20-25 kilogramm közötti fajta. Feje vékony és hosszúkás, fülei háromszög alakúak.

Méret:Közepes testű
Súly:20-27 kg
Várható élettartam:14-15 év
Tulajdonságok:Szófogadó, tanulékony, mozgékony, barátságos

14. Basenji

Ritka trikolor basenji kutya.

Afrikából származó fajta, kevésbé ismert. Személyisége könnyen belopja magát bárki szívébe, hiszen egy nagyon vidám és élénk fajta.

Azonban tartása nagy tapasztalatot igényel, ugyanis kimondottan önálló, olykor makacs természete határozott nevelést igényel. Ez érthető, ha figyelembe vesszük vadászkutya múltját.

Emellett nevelése során fontos figyelmet fordítani a korai szocializációra, mivel a szabadban állandóan éber és idegenekkel bizalmatlan hozzállása miatt kutyákkal sem mindig barátságos a kezdeti hozzállása.

Elegáns, vékony és testfelépítés jellemzi, közepes méretű fajta. Farka felfelé kunkorodó, fülei nagyok és felállók – mindez igazán egyedi kinézetet eredményez. Szőre rövid és csillogó, legtöbbször vörös-fehér vagy fekete-fehér színekben találjuk meg.

Méret:Közepes testű
Súly:10-12 kg
Várható élettartam:12-16 év
Tulajdonságok:Bohókás, makacs, kíváncsi, csendes

15. Nagy svájci havasi kutya

Nagy svájci havasi kutya.

Robosztus és határozott megjelenésű, nagy méretű fajta 60-70 centiméteres átlagos marmagassággal. Teste izmos, feje viszonylag nagy, fülei lelógók. A Berni pásztorhoz hasonlóan a fekete, fehér és barna színek keverednek rövid és fényes bundjában.

Őrző-védő múltja miatt éber és néha bizalmatlan idegenekkel és más kutyákkal szemben. A korai szocializáció és a következetes fegyelmezés a kulcsa a nevelésének.

Mindezek miatt elsődlegesen határozott és tapasztalt gazda mellé ajánlott. Azonban megfelelő nevelés mellett egy kiegyensúlyozott, gazdájához ragaszkodó és hűséges társat kaphatunk személyében. Mozgásigénye közepes, a hosszú sétákat élvezi, azonban alkalmazkodik gazdája aktivitási szintjéhez.

Méret:Nagytestű
Súly:55-65 kg
Várható élettartam:10-11 év
Tulajdonságok:Védelmező, bátor, határozott, hűséges

Összegzés

A fenti lista nagyon jól mutatja, hogy a trikolor kutyafajták száma igencsak nagy. Jóval több fajta szerepel a listán, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Szerencsére a kis-, közepes- és nagytestű fajták között is megtalálhatók, valamint munkakutyák és hobby vagy családi kutyák is bőven szerepelnek a listán.

Ha tehát nem csak érdeklődsz a téma iránt, hanem komolyan gondolkodsz egy háromszínű kutya beszerzésén, a lista nagyszerű kiindulási alap lehet. A fenti fajták között mindenképpen megtalálod majd az igényeidhez leginkább illő fajtát.

January 24, 2023

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.