Minden, amit az agresszív kutya kezeléséről tudni kell!

Minden, amit az agresszív kutya kezeléséről tudni kell

Az agresszív kutya erőszakos viselkedésének rendkívül szerteágazó magyarázata lehet. A viselkedést kiválthatják bizonyos ősi ösztönök és friss kutatások szerint még az ebek hormonszintjével is összefüggésbe hozható. Ezért megállapítható, hogy egyes példányok biológiailag hajlamosabbak az agresszióra, mint fajtársaik.

Az agresszió az egyik legfőbb ok, amiért a kutyatulajdonosok profi kutyakiképző segítségét kérik. Meglepő, de nem csak a nagyobb kutyák vagy az úgynevezett „veszélyes fajták” hajlamosak az agresszióra. Bármelyik kutya képes agresszívvá válni, ha a körülményeik indokoltá teszik.

Ismerd meg miért lehetnek agresszívak a kutyák, miért moroghatnak a gazdájukra és mit lehet ez ellen tenni!

Milyen fajtái vannak a kutya agressziójának?

Miért agresszív a kutya?

Hogyan nyugtassuk le az agresszív kutyát?

Mit tegyünk, ha póráz nélküli kutya agresszívan közeledik?

Miért morog a kutya a gazdájára?

Hogyan mutassunk dominanciát az agresszív kutyánknak?

Miért támad a kutya a gazdájára?

Miért támad a kutya másik kutyára?

Hogyan kerülhető el, hogy az agresszív kutya a fajtársaira támadjon?

Lehet bízni abban a kutyában, aki már megharapott?

Hogyan szüntethető meg a kutya agresszív viselkedése?

Agresszív lesz a kutya ahogy egyre öregszik?

Milyen fajtái vannak a kutya agressziójának?

A kutya agresszív viselkedése magába foglal minden olyan tevékenységet, ami a támadással vagy a lehetséges támadással összefüggésbe hozható.

Az agresszív kutya viselkedésének jelei a merev testtartás, a mozdulatlanság, a morgás, a vicsorgás a csípés és a harapás. A harapásról való leszoktatásról itt olvashatsz bővebben.

Az agresszió visszafojtásának első eleme, hogy kideríted mi váltja ki az erőszakos viselkedést, ez után következhet az agresszió típusának megfelelő korrekció.

Nézzük meg az agresszió különböző fajtáit!

Területi agresszió

Területi agresszió.

A területi agresszió a leginkább ismert típusa a kutyák agressziójának. A területi agresszió, ahogy a neve is mutatja a kutya saját területe felett gyakorolt szerepéből fakad.

A kutyák minden áron szeretnék megvédeni az otthonukat az általuk behatolónak vélt személyektől. A házőrző kutyák esetében ebből az ösztönből kovácsolunk előnyt, amikor a saját ingatlanunk közeléből szeretnénk távol tartani a betörőket. A területi agresszió időnként túlzott méreteket ölthet.

Védelmező agresszió

Agresszív kutya. Védelmező agresszió.

A védelmező agresszió például az alomról gondoskodó kutyamamán figyelhető meg, amikor óvja kicsinyeit az illetéktelenektől. Az agresszió ezen fajtája a legelterjedtebb, akkor alakul ki, amikor a kutya a falkáját védi.

A probléma abból adódik, hogy az eltolódott falkasorrend miatt az eb helytelenül úgy véli, neki kell megvédeni a falka tagjait, saját magát és a gazdáját például egy séta során.

Egészséges falka esetén az alfavezér, tehát a kutya gazdájának felelőssége a megvédelmezni mindenkit. A falkarend felborulásakor a kutya átveszi a szerepet és az általa veszélyesnek ítélt helyzetektől igyekszik megóvni a gazdáját.

A kutya szocializációján, a korábban őt ért ingereken és az idegrendszerének az állapotán múlik, hogy a kutya mire kapja fel a fejét. Szélsőséges esetben egy rossz idegrendszerű, kevéssé szocializált négylábú mindenre agresszíven fog reagálni, például kerékpárosokra, babakocsikra vagy a futókra.

Ilyen esetekben nem a sportolókra vagy a gyerekekre haragszik, hanem egyszerűen ismeretlen számára az eszköz vagy a jelenség. Információ hiányában pedig veszélyesnek fogja ítélni még a guruló kerekeket is. 

Gyakran problémát szokott okozni, hogy a kutya mindennek nekitámad séta közben, mert fél tőle és azt gondolja, neki kell szembeszállnia a veszéllyel. A védelmező agresszió akkor is kialakulhat, ha az egyébként helyén lévő falkasorrend valamiért átmenetileg felborul.

A kutyák ki vannak hegyezve a gazdi érzelmi és fizikai állapotának változására. Bármilyen lelki vagy fizikai gond gyötri a gazdát, akár egy magánéleti probléma vagy betegség üti fel a fejét, a kutya érzékelni fogja a gyengeségedet és ezért a falka élére lép.

Először is át kell gondolni, hogy milyen változás ált be a családban, ami hirtelen erőszakosabbá tehette a kutyát, vagy befolyással lehetett a viselkedésére és a probléma gyökerét, azaz a gazdi megváltozott körülményeit, vagy ha úgy tetszik, a kisugárzását kell rendbe tenni.

Fájdalom által vezérelt agresszió

Fájdalom által vezérelt agresszió.

Kizárólag akkor jelentkezik, ha a kutya valamilyen sérülés vagy betegség miatt fájdalmat tapasztal. Jellemzően azt a célt szolgálja, hogy távol tartson magától mindenkit, aki a fájdalmát például tapogatás révén tovább fokozhatja.

Félelem által vezértelt agresszió

Félelem által vezértelt agresszió.

Nagyban hasonlít a fájdalom okozta agresszív viselkedésre, mert az önvédelem mindent felülír. Éppen ezért az agresszió legjelentősebb motivációja az, amikor félelem vagy fájdalom miatt a saját védelmére kel.

Abban az esetben, ha a kutya retteg valamitől vagy valakitől, akkor jellemzően először megpróbálja elkerülni a konfliktust vagy elmenekül a szorult helyzetből.

Amennyiben sarokba szorítva érzi magát, nem marad más lehetősége, mint saját védelme érdekében támadást eszközölni a közeledésével fenyegetést jelentő személy vagy állat felé.

Zsákmánnyal kapcsolatos agresszió

Zsákmánnyal kapcsolatos agresszió.

A kutya rengeteg tárgyat képes a saját tulajdonaként kezelni. Minden esetben, amikor egy ember, vagy a fajtárs megpróbálja elvenni ezt a számára hatalmas értékű tárgyat, például botot, akkor működésbe lép a zsákmányféltő agresszió.

Gond akkor van, ha a saját gazdájától is félti ezeket az értékeket, mert az biztos jelen annak, hogy a falkasorrenden eltolódás következett be.

Egy alárendelt kutya tudja a helyét, és elképzelhetetlen, hogy ne osztozna a gazdáján valamiben. Amikor a gazda fölé helyezi magát a hierarchiában, akkor jellemzően nem adja oda a labdát, morog, ha evés közben zargatják és nem engedi, hogy elvegyük tőle a csontját.

Frusztrációból eredő agresszió

Frusztrációból eredő agresszió.

Az agresszió ezen fajtája akkor aktiválódik, amikor az eb mentális vagy fizikális igényei nincsenek kielégítve, illetve ha egy kutya tartósan láncon vagy ketrecben tölti az idejét.

Az ingerszegény környezet egyértelmű frusztrációt jelent a kutya számára. Amint lehetősége van megszökni vagy megszűnnek a korlátok, nem tud mit kezdeni az izgalommal és az új ingerekkel, ezért agresszíven reagálhat, vagy rátámadhat valakire.

Ragadozó agresszió

Ragadozó agresszió.

Egyes kutyafajták hajlamosabbak arra, hogy a futó zsákmányt kergessék, például az agarak.

A vadászösztön erősen munkálkodik bennük, ezért a futó macskára, emberre, menekülő vadállatra is rátámadhatnak, szélsőséges esetekben a futkározó gyerekek is veszélyben lehetnek.

Átirányított agresszió

Átirányított agresszió.

Az átirányított agresszió akkor fordul elő, ha a kutya egy másik állattal kerül konfliktusba. Megeshet két kutya között, akik ugyanazt a területet védik, vagy ha két kutya összekap valamin és verekedésbe kezdenek.

Az agresszió átirányítása jellemzően akkor történik, amikor a gazda, vagy a másik kutya tulajdonosa megpróbál közbelépni és szétválasztani a kutyákat.

A heves acsarkodás közepén könnyen megeshet, hogy a kutya nem méri fel kire fordul rá, és kit céloz meg a harapásával. Jól látható, hogy a kutya nem az embert akarja megharapni, ő az ellenfelével akarja leboxolni a meccset, az ember egyszerűen rosszkor van rossz helyen.

Szexuális eredetű agresszió

Szexuális eredetű agresszió.

A szexuális eredetű agresszió főként két azonos nemű, ivaros egyed között figyelhető meg leginkább akkor, ha egy ellenkező ivarú kutyáért folyik a versengés.

A kutyák igyekeznek felhívni magukra a figyelmet, hogy a potenciális partnerük érdeklődését elnyerjék. A szexuális eredetű agressziót a reprodukcióra való képesség és a tesztoszteron alakítja. Ezért ha két ivaros kan találkozik, úgy érzik meg kell birkózniuk azért az előnyért, amit a szaporodás jelent egy falkában. Ivartalanítással tejesen megszüntethető a szexuális eredetű agresszió.

Szociális agresszió

Szociális agresszió.

Társas helyzetekben egy kevésbé szocializált kutya agressziót mutathat a fajtársai felé, ami részben összefüggésben áll a szexuális agresszióval, illetve azzal, hogy mennyire domináns hajlamú, mennyire szeretne a falka élén járni.

Az agresszió ezen vállfaja vitatott, jelenleg csak friss kutatásokat olvashatunk róla.

Miért agresszív a kutya?

Miért agresszív a kutya?

A kutyák agressziójának számos oka lehet. A durva viselkedés megelőzésének elsődleges feltétele, hogy kiderítsd, mi váltja ki a kutya zabolátlanságát. A következőkben a lehetséges kiváltó tényezőket ismerheted meg.

1. Betegség vagy sérülés

Bizonyos esetekben tünetként tekinthetünk a kutya agressziójára. Amennyiben az egyébként birkatürelemmel rendelkező kedvenced hirtelen agresszívvá válik, morogni kezd, mogorván viselkedik vagy harapni próbál különösebb ok nélkül, akkor érdemes kivizsgáltatni őt, mert lehetséges, hogy valamilyen betegség kínozza őt.

Egyes agyi kiterjedésű betegségek, kognitív rendellenességek vagy tumorok szintén fokozhatják a kutya agresszióját, különösen idős korban.

2. Fájdalom

Miért agresszív a kutya -Fájdalom

A fájdalom meglehetősen hétköznapi kiváltó oka az agresszív viselkedésnek. Egy fájdalmas sérülés vagy egészségügyi probléma stresszessé teheti a kutyát.

Ha a kutyád egy ember bőrében élne kutya mentalitással, akkor valószínűleg felképelné az orvosát, amikor az a törött csontjait tapogatja. Az ebek körében teljesen megszokott, hogy a sajgó testrészek bökdösőit gondolkodás nélkül harapással igyekeznek távol tartani.

A fájdalmat többnyire belső sérülések, csonttörés, ízületi gyulladás vagy daganatok okozzák, melyekre kizárólag állatorvosi kivizsgálást követően derülhet fény.

3. Félelem

Egy rettegő kutya szintén könnyen agresszorrá válhat. Bármilyen vélt vagy valós fenyegetés félőssé teheti a kutyát.

A szituációtól függően a kutya dönthet az elkerülés és elmenekülés mellett, illetve ezen lehetőségének hiányában támadó attitűdöt vehet fel.

Például, ha az eb kutyaszorítóba kerül, és nem tud elmenekülni a támadója elől, akkor nagy valószínűséggel offenzívvé válik a saját maga védelme érdekében.

4. Trauma

Miért agresszív a kutya - Trauma.

A mentett kutyáknál előfordulhat, hogy a kölyökkori traumáik köszönnek vissza agresszivitás formájában. A bezártság, az elhanyagolás, a bántalmazás vagy éppen a szocializáció hiánya előidézheti, hogy automatikusan durván reagáljon a számára ismeretlen ingerekre.

Kérj mindig tájékoztatást a kutya előéletéről a befogadás előtt, hogy a leginkább testhezálló nevelési módszerekkel készülhess fel a kutya fogadására. Fordulj kutyatrénerhez, ha úgy érzed,  egyedül nem boldogulsz a kutya régi félelmeinek feloldásával.

5. Védelem

A birtokolt tárgyak és erőforrások felett gyakorolt védelem szintén agresszív viselkedésre ösztönözheti a kutyát.

Leggyakrabban a játékok és az élelem védelmében lép fel durván a kutya azokkal szemben, akik megpróbálják eltulajdonítani azokat, vagy egyáltalán a közelébe mennek akkor, amikor eszik vagy játszik.

6. Őrzés

Miért agresszív a kutya - Őrzés.

A kutyák territoriális viselkedésükből fakadóan agresszíven léphetnek fel, ha valaki birtokháborítást követ el.

Jellemzően idegenekkel szemben gyanakvóak, de még a postás által bedobott levelek is hasonló mogorvaságot válthatnak ki.

7. Dominancia

A dominancia kinyilvánításának egyik módja az agresszív viselkedés, mely irányulhat más állatokra vagy emberekre egyaránt.

A domináns kutyák szükségét érzik, hogy erőfölényüket rendszeresen bizonyítsák, és ha azt tapasztalják, hogy valaki ellentmond nekik, vagy megkérdőjelezi a státuszukat, akkor erőteljesebb módon léphetnek fel, például elrettentésként bevethetik a morgás vagy vicsorgás trükkjét.

8. Frusztráció

Frusztráció.

A frusztráció okozta agressziót gyakran átirányított agresszióként is szokták emlegetni. A frusztrációt általában nem ott és akkor vezetik le, amikor éri őket.

Szemléletes példa, amikor a kutya sok időt tölt ketrecbe zárva, láncra verve vagy pórázon és valamilyen oknál fogva sikerül megszöknie. Rendszerint ilyenkor a bezártságból vagy korlátoltságból fakadó frusztrációjukat máshol vezetik le, például megtámadnak valakit a szökés során.

Tudd meg mi az agresszió oka!

Ha agresszív viselkedést tapasztalsz a kutyánál, először zárd ki a betegségből vagy fájdalomból eredő agressziót állatorvos segítségével, mielőtt megállapítanád, hogy milyen más okok húzódhatnak az agresszió hátterében.

A helytelen diagnózis alapján végzett nevelés sok esetben tovább ronthatja a kutya mentális állapotát. Az agresszió mértéke és fajtája kutyánként változó.

Előfordulhat, hogy a kutyád erősen védi a territóriumát az idegen behatolóktól, de a családot szeretettel közelíti meg,  és az sem zavarja, ha a evés közben megsimogatod. Idegen kutyákhoz ne közelíts, és ne tegyél feléjük hirtelen mozdulatokat, inkább várd meg, hogy a kutya kezdjen barátkozni veled.

Hogyan nyugtassuk le az agresszív kutyát?

Hogyan nyugtassuk le az agresszív kutyát?

Bárki kerülhet olyan szituációba, amikor a saját kutyája, vagy idegen négylábú agresszíven viselkedik a jelenlétében. Először is fontos megállapítani, hogy mi válthatta ki a mogorvaságot a kutyából, és ha lehetőség van rá, meg kell szüntetni a kiváltó okot.

Például, ha a játékának eltulajdonítása miatt morog, a saját testi épséged megóvása érdekében inkább add vissza neki. A helytelen viselkedést később lehet korrigálni, akár kutyatréner jelenlétében, hogy máskor ne ismétlődjön meg az eset.

A legfontosabb, hogy mindig maradj nyugodt!

 • Amikor két kutya összeverekszik, általában a jelenlévő gazdik hangosan sikítoznak, vagy rángatják a pórázt, hogy megállítsák a kutyát. Ha hátrahúzod és feszíted a pórázt, azzal megerősíted, hogy helye van az agressziónak, még akkor is, ha közben fegyelmezed, és azt mondod nem szabad, hiszen egyre erősebbé és egyre feszültebbé válik a hangod.
 • Figyelj arra, hogy amikor meglátsz egy másik kutyát közeledni, maradj nyugodt és barátságos, mert kedvenced megérzi rajtad, hogy rá sem hederítesz a másik ebre, azaz nem mutatod aggodalom vagy rettegés jeleit.
 • Ha ilyen helyzetben aggódni kezdesz és előre félsz a kellemetlen találkozástól, biztos lehetsz benne, hogy a kutyád antennái veszik az általad sugárzott érzéseket.
 • Nagyon fontos, hogy mindig vezető szerepben maradj, és a kutya minden helyzetben tudja, hogy te vagy a főnök, ő pedig a végrehajtó. Ellenkező esetben, ha nem vagy kellően magabiztos, át fogja venni tőled az alfa szerepét.
 • Ha egy idegen okozza a feszültséget, legyen akár ember vagy állat, nyugodtan és határozottan sétálj távolabb a saját kutyáddal. Így lehetősége nyílik neki is megnyugodni azáltal, hogy eltávolodik a frusztráló látogatótól.
 • Az agresszív viselkedés során soha ne próbáld meg kiabálással vagy az arcába mászva fegyelmezni a kutyát, mert a te agressziód tovább fokozza az övét, és elképzelhető, hogy a pillanat hevében rád is támadhat.

Mit tegyünk, ha póráz nélküli kutya agresszívan közeledik?

Mit tegyünk, ha póráz nélküli kutya agresszívan közeledik?

Előfordulhat olyan eset is, amikor póráz nélkül közlekedő mérges kutyával van dolgod. A rád meredő szemek, a magasba emelt lassan mozgó farok, a szorosan vicsorító fogak és kutya feszes testtartása mind azt jelzi, hogy a kutya feszült, és akár támadásra is képes lenne.

 1. A leghasznosabb tanács, hogy azonnal hagyd abba, amit csinálsz, mert elképzelhető, hogy az ingerli a kutyát.
 2. Semmiképp se közelíts hozzá, mert azzal azt üzened, hogy bátran szembeszállsz vele és eszedben sincs meghátrálni. A kutyák a közeledést fenyegetőnek tarthatják, ami csak tovább fogja rontani az amúgy is paprikás hangulatukat.
 3. Dominanciára utaló közeledés helyett inkább állj meg, fordítsd el a fejed és tekints lefelé, akár egy behódoló kutya. A támadó eb fel fogja ismerni az alárendeltségre utaló testbeszédet és meg fogja állapítani, hogy te nem jelentesz potenciális veszélyt és nem készülsz támadásra.
 4. Nehéz betartani, de ne fuss el! Az ember ösztönösen sikítana, és hátat fordítva szaladna, de a hirtelen mozdulatok, a menekülés arra ösztönözheti a kutyát, hogy zsákmányként kergesse a kiszemelt áldozatot. Ne feledd, a kutyák sokkal gyorsabban tudnak futni, mint az emberek.
 5. Jó módszer lehet az is, ha valamivel megpróbálod elterelni a kutya figyelmét, vagy valaki a segítségedre van a kutya érdeklődésének elmozdításában.

Az agresszív viselkedés teljességgel elfogadhatatlan a kutyától és meglehetősen veszélyes lehet a környéken tartózkodó állatokra vagy személyekre, ezért feltétlenül korrigálni kell ezt a cselekvési mintázatot. A kiváltó ok megértése és a megelőzés a legjobb módszer arra, hogy nyugodt maradjon a kutya.

Miért morog a kutya a gazdájára?

Miért morog a kutya a gazdájára?

A morgás szintén a kutya kommunikációs eszköztárának alkotóeleme. Többféle üzenetet közvetíthet általa az eb, bár leggyakrabban morgással azt jelzi, hogy fenyegetve érzi magát, védekezik vagy megpróbálja elriasztani a támadóját.

A morgás jelezhet fájdalmat, szorongást és játék közben is felhangozhat. A morgást ugyan úgy, mint más kommunikációs módokat dekódolnunk kell.

Sok esetben nincs ok aggodalomra, mert a morgás önmagában nem az agresszió megtestesülése. Azonban ha a támadás előszelét hivatott kifejezni, akkor bizony szakszerű nevelési módszereket kell alkalmazni.

A morgó kutyát nem szabad megbüntetni, mert a kutya azt fogja megtanulni, hogy nem szabad morognia, azaz támadás előtt sem adhat figyelmeztető jelet, ezért a jövőben már váratlanul, figyelemfelhívó morgás nélkül fog érni minket az offenzíva.

Sokkal jobb, ha a kutya első reakcióját a mérges hangok jelentik, nem a harapás. Épp ezért fontos, hogy a kutyának legyen lehetősége kifejezni az érzéseit a morgás által, és ez a cselekvés segítségére legyen abban, hogy adott esetben más állatok kedvét elvegye az összeütközéstől.

Amennyiben a kutya a saját gazdája felé tanúsít agressziót morgás formájában, az biztos jele annak, hogy a falkaegyensúly felbomlott, és a kutya magasabbra pozícionálta magát a család hierarchiájában. Ilyen esetben a legfontosabb, hogy helyreállítsuk a rendet a kutya fejében, hogy tudja hol a helye a falkában és ne kísérelje meg megharapni a gazdáját a későbbiekben. A falkasorrend helyreállításáról ebben a cikkünkben találsz hasznos információkat!

A többi testbeszédhez hasonlóan a morgás sem jár magában. Általában különböző mozdulatok kísérik, amelyekkel együtt vizsgálva pontosabb következtetéseket vonhatók le a kutya hangulatáról.

Amikor a kutya a saját gazdájára morog, annak többféle oka lehet. A leggyakoribb motivációkat összegyűjtöttük neked, hogy könnyebben fényt deríthess a kutyád érzéseire.

1. Félelem

Miért morog a kutya a gazdájára -Félelem.

Nem ritka, hogy a rettegő kutyák morgásban törnek ki. Bármi válthat ki belőlük félelmet, ezért szinte bármit megmoroghatnak, amit fenyegetőnek tartanak, főleg ha úgy érzik, nincs más lehetőségük.

Például, ha pórázon vagy zárt térben tartózkodnak, és nincs lehetőségük elmenekülni, akkor gyakran hívják segítségül ezt a kellemetlen hangot, amivel sikerülhet elriasztaniuk az ellenségeiket.

A menekülési lehetőségeket korlátozó póráz ily módon okot adhat arra, hogy a kutyák elsődleges ösztöne, az ellenfél elijesztése működésbe lépjen és agresszívebb benyomást keltsen a kutya.

A félelem egy vendég érkezésekor is hatalmába kerítheti a kutyát, ezért történhet meg, hogy az ismeretlen személyeket morgással köszönti, annak érdekében, hogy a látogató mihamarabb búcsúzóra vegye.

2. Fájdalom

A fájdalom azon tényezők közé tartozik, amire kevesen gondolnak a morgás kapcsán. A kutyák sokszor nagyon jól titkolják a fájdalmaikat és gyakran hosszú ideig észrevétlenek maradnak emiatt bizonyos betegségek, különösen idős korban.

Sajgó testrészeik megóvása érdekében a kutyák időnként morgáshoz folyamodnak, hogy távol tartsák maguktól a kéretlen tapogatásokat. Ha teljesen hétköznapi eseményekre is morgással reagálnak, érdemes felkeresni az állatorvost egy alapos kivizsgálásért.

3. Játék

Miért morog a kutya a gazdájára -Játék.

Vannak kutyák, akik játék közben is morognak, vagy morgással hívnak téged játszani. Látható, hogy nem minden morgás feltételez agressziót.

Játék közben van, hogy ráncigálják a játékaikat, mintha zsákmányt fogtak volna. A testbeszédük ilyenkor nyugodt és vidám, ami arról árulkodik, hogy ők is csak játékként fogják fel a gumikacsa elejtését.

4. Fáradtság

A fáradt kutyák esetenként morgással jelzik, hogy magányra vágynak és jól esne nekik egy zavartalan ejtőzés.

Épp ezért fontos, hogy legyen a kutyának egy saját kuckója, ahová bármikor visszavonulhat anélkül, hogy bárki megzavarná édes álmait. Tartsd tiszteletben a kutya pihenőjét és ne riaszd fel őt, ha már álomba szenderült.

5. Szorongás

Miért morog a kutya a gazdájára - Szorongás

A szorongással küzdő kutyák toleranciaküszöbe sokkal alacsonyabb, mint kiegyensúlyozott társaiké, ezért ők kisebb ingerektől is megijedhetnek.

A szorongás ezért morgást válthat ki az ebekből. Járj utána, mitől stresszes a kutya és kezeld először ezt a kiváltó okot, hogy a morgás is alább hagyjon.

6. Őrzés

Bizonyos mértékig a birtokvédő ösztön következtében elhangzó morgás is normálisnak tekinthető. A kutyák szeretik biztonságban tudni az értékeiket, azaz a táljukat, a játékaikat, a csontjukat és az élelmet.

Gyakran megesik, hogy a kutya morgással kívánja távol tartani azokat, akik szeretett tulajdonaik közelébe merészkednek. Az ilyen morgások gyakran harapásig is fajulhatnak, ezért jobb, ha nem erőltetjük az eszközök elbirtoklását.

7. Védelmezés

Miért morog a kutya a gazdájára - Védelmezés

Kifejezetten jellemző a családjukat vagy éppen a nyájukat védelmező ebekre, hogy idegenekkel szemben erőszakosan viselkednek, melynek része a morgás is.

Nagyon hasonlít az őrzés során alkalmazott morgásra, azzal a különbséggel, hogy a kutya nem egy számára kedves tárgyat óv, hanem a más élőlényeket, például téged vagy a gyereket.

Szemléletes eset, amikor az otthon közelébe merészkedő postásra morognak, hogy figyelmeztessék rá, semmi keresnivalója nincs az eb territóriumán.

Hogyan mutassunk dominanciát az agresszív kutyánknak?

Kutyatartóként elsődleges célod lehet az eb megfelelő ellátása mellett, hogy jól nevelt társat faragj a kis rosszcsontból.

A kiegyensúlyozott közös élet alapja, hogy alfavezérként tündökölj a kutyád szemében. Az alfavezér parancsa megkérdőjelezhetetlen és szent az ebek világában, mert hierarchikus társadalmi struktúrában tudják csak elképzelni az életüket.

Domináns vezetőként ragyogni, nem mindig könnyű és időnként megborulhat az érzékeny falkaegyensúly. A dominancia nem egyenlő az agresszióval, sokkal inkább egy habitus, a vezetésre való hajlam, az a magabiztosság, amivel szinte hangtalanul is képes valaki rendre utasítani a kutyát.

A vezető és alárendelt szerep gyakorolható, és minél szerteágazóbb helyzetekben teszel tanúbizonyságot arról, hogy alkalmas vezetője vagy a falkának, a kutya annál biztosabban és nyugodtabban fogja követni a parancsaidat.

Az alfa hatalma nem az erejében rejlik, hanem a tiszteletben, amit képes kivívni magának. Több módja is van annak, hogy falkavezér státuszodat megerősítsd a négylábúban, ehhez biztosítunk most néhány trükköt.

Legyél első

Az alfákról köztudott, hogy mindenben ők az elsők. Ők esznek először, ők pihennek először és hosszasan folytathatnánk a sort.

Helyezd magad előtérbe és erősítsd meg tetteidet a testbeszédeddel is. Ha a kutya bizonytalanságot vél felfedezni rajtad, nyomban megpróbál majd helyettesíteni téged a vezérszerepben.

Tartsd fent a rendet

Tartsd fent a rendet!

Törekedj arra, hogy a kutya vezényszóra hajtson végre bizonyos cselekvéseket, például vezényszóra egyen vagy vezényszóra szálljon be az autóba.

Fontos hogy a kutya megértse, minden csak a te felügyeleted mellett és a te jóváhagyásoddal történhet. Minden parancs végrehajtást igényel, nem szabad hagyni, hogy a kutya kedve szerint tegyen, és félvállról vegye az utasításaidat.

Legyél határozott

Minden lépésed árulkodjon a magabiztosságról és a határozottságról. Ha a kutya útban is van, akkor se kerüld ki!

Ne változtass miatta irányt, csak egyenesen haladj tovább a célod felé, hogy neki kelljen odébb vonulnia. Dominanciát sugall, ha kitérítesz egy állatot az utadból.

Ne engedd a helyedre

Ne engedd a helyedre!

Az vezérszerep egyik biztos jele, hogy a kedvenc helyed a kanapén mindig rendelkezésedre áll, és a kutya csak melletted vagy a lábadnál foglalhat helyet. Soha ne engedd, hogy elfoglalja a trónt helyetted, mert a legjobb hely az alfát illeti.

Kontrolláld a forrásokat

Az étel és a játékszerek mindig a gazda tulajdonát kell, hogy képezzék, a kutya ezeket csak kölcsönbe kaphatja.

A játékokat tartsd elzárva és mindig te válaszd ki, hogy mivel játszhat a kutya. Biztosítsd, hogy a kutya mindig azonos időben és ugyanazon a helyszínen fogyassza el az ételt, és ne hagyd, hogy az asztalról kuncsorogjon falatokat.

Miért támad a kutya a gazdájára?

Miért támad a kutya a gazdájára?

Azok az emberek, akik sosem vigyáztak kutyára, vagy nem éltek együtt velük, sokkal jobban félhetnek a kutyáktól, mert nem ismerik a viselkedésüket vagy nincsenek tudatában az agresszió jeleinek.

Amikor az ember legjobb barátja támadáshoz folyamodik, annak mindig van előjele, akár az áldozat figyelembe veszi, akár nem.

A leginkább úgy kerülhető el a kutyatámadás, ha felismerjük ezeket a korai jeleket, és időben cselekszünk. A jelek észlelésének előfeltétele, hogy legyen szoros kapcsolatunk a kutyákkal, ismerjük a viselkedését és képesek legyünk értelmezni, hogy mit üzen a kutya testbeszéde.

Amikor a kutya emberre támad annak leggyakrabban a félelem az oka. A kutyák territoriális viselkedése okot adhat arra, hogy a kutya védelmezze a területét és a saját tárgyait, akár még a saját gazdájától is.

Vadászkutyáknál, akik ösztönösen hajtják fel a zsákmányt, előfordulhat, hogy amikor meglátnak egy vadat, és a gazda akadályozni próbálja az üldözést, tévedésből a kutya a gazdára vetítheti ki, azaz átirányíthatja az agresszióját.

Ha két erős jellemű kutyád van, akik sokat versengenek egymással, és a konfliktus agresszív viselkedésbe torkollik, akkor szintén kellemetlenségben lehet részed, ha közéjük állsz. A pillanat hevében ugyanis a kutyák gyakran nem képesek felmérni, hogy ki felé indítják a támadást.

A másik jellemző kiváltó ok, ami még a legbékésebb ebet is agresszív magatartásra késztethet, ha valamilyen sérülés vagy betegség miatt szenved, és nem szeretné, ha bárki a közelébe menne.

A kutya a falkavezér szerepére tör

Falkaállat lévén a kutya kizárólag csapatban képes elképzelni azt a működési struktúrát, amely a biztonságát és a túlélését szolgálja.

Amikor falkavezér szerepre tör, akkor pusztán a jó szándék vezérli, hogy a falka minden tagját, így a gazdákat is épségben tudja. Helytelen kiképzés esetén gyakran előfordul, hogy a kutya hibásan ítéli meg a falkában betöltött szerepét, melynek a legszembetűnőbb jele az, ha nem fogad szót, elfoglalja a helyed, előtted sétál, húz téged a pórázon vagy például felébreszt.

Ártalmatlannak tűnő hóbortként is dekódolhatnád ezeket a figyelmeztető jeleket, ám gyakorlatilag ezek a minták építik a sárgaköves utat az agresszió gyakorlása felé. Egy jól nevelt kutyának eszébe sem jut eltulajdonítani a falkavezér, jelen esetben a gazdája holmiját, megenni az ételét, vagy megelőzni a séta során, mert pontosan tudja, hogy a kihágások következményekkel járnak.

Az engedelmességi képzés része az is, hogy falkavezér szerepünket megalapozzuk és kinyilvánítsuk kedvencünk felé, mely azt is garantálja, hogy a kutya nem fog ránk támadni az idő múlásával sem.

Agresszív kutya és gyerekek

A saját biztonságunk mellett nagyon fontos, hogy a gyerekek és az idősek pozícióját is tisztán meghatározzuk a kutya képzeletbeli hierarchiájában.

A gyerekek kisebb termetük miatt sokkal közelebb helyezkednek a kutyához, nem képesek föléjük magasodni, ami szintén egyenrangúság érzését keltheti a kutyában.

Egy gyerektől nem elvárható, hogy pontosan tudja értelmezni az ebek testbeszédét, ezért fontos, hogy szülői felügyelet mellett ismerkedjenek az idegen állatokkal.

Többségében a kutyák nem hajlamosak arra, hogy gyerekekre támadjanak, különösen, ha megfelelő kiképzésben volt részük. A legtöbb balesetet a félelem, a területféltés vagy az ingerlés hatására történik.

A legkézenfekvőbb módszer, ha alaposan kiismered a saját kutyádat, tisztában vagy a félelmeivel és azokkal a viselkedésekkel, amik esetleg ingerelhetik. Tanuld meg értelmezni a kutya testbeszédét és fordíts kellő időt a kutya következetes nevelésére, és mozgásbeli igényeinek kielégítésére.

Miért támad a kutya másik kutyára?

Miért támad a kutya másik kutyára?

Még a legnyugodtabb vérmérsékletű, emberek társaságában jól viselkedő kutyánál is megeshet, hogy nem tűri meg a saját fajtársai közelségét, vagy egyik pillanatról a másikra ellenségessé válik más ebekkel.

A kutyák között minden interakció, testtartás és mozdulat kommunikációs szempontból meghatározó jelentőséggel bír. A kutya temperamentuma, előélete és biológiai tulajdonságai is hatással van arra, hogy hogyan viszonyul más négylábúakhoz.

A legfrissebb Amerikában végzett egyetemi kutatások arra engednek következtetni, hogy a kutyák hormonháztartása legalább részben felelőssé tehető a kutyák viselkedéséért.

A kutya vízháztartásáért felelős hormon, a vazopresszin, valamint a boldogsághormonként ismert oxitocin aránya hatással lehet a kutya társas működésére. A kutatás megállapította, hogy a magasabb oxitocin-szinttel rendelkező kutyáknak egyenletesebb a temperamentuma, míg a magas vazopresszin koncentráció a vérben agresszív viselkedést eredményez.

A hormonszint ugyanakkor nem ad teljes magyarázatot, mert bármilyen fenyegetés agressziót válthat ki a hormonszint ellenére is. Néhány kutya számára még a saját fajtársuk látványa is fenyegetést jelenthet a saját biztonságérzetére, mások viszont csak a saját territóriumuk megsértésére vagy saját tárgyaik, ételük elbirtoklására reagálnak durván.

Rossz tapasztalatok és a szocializáció hiánya

Az emberekhez hasonlóan előfordulhat az is, hogy két kutya egyszerűen nem szimpatizál egymással és nem kedvelik egymás társaságát, velük célszerű a közös programokat kerülni.

Nyilvánvaló tény az is, hogy azok a kutyák, akik kölyökkorban rossz tapasztalatokat szereztek más kutyákkal, vagy egyáltalán nem találkoztak más állatokkal félősebbek lehetnek a későbbi ismerkedések alkalmával.

Mindemellett a rossz körülmények, a láncon tartás, a bizalmatlanság és a heves vérmérséklet szintén harciassá tehetik az ebeket. Bármilyen előzmény is váltja ki az agressziót, tudnunk kell, hogy a kutyák megfelelően kommunikálják szándékaikat az ellenfélként kikiáltott kutya felé.

Nem kell kutyának lenned ahhoz, hogy te is észrevedd a támadni készülő kutya erőfitogtatását, például a morgást, a vicsorgást vagy a megfeszült testtartást. A harc csak úgy kerülhető el, ha valamelyik eb behódol és szubmisszív visszajelzést ad az ellenfelének.

A dominanciáért folytatott harc általában nem annyira komoly, jellemzően csak kisebb lökésekkel vagy harapásokkal bizonygatják a másik kutyának, hogy ők vannak erőfölényben.

Hogyan kerülhető el, hogy az agresszív kutya a fajtársaira támadjon?

Hogyan kerülhető el, hogy az agresszív kutya a fajtársaira támadjon?

Talán az egyik legijesztőbb helyzet, ha azt látod, hogy az ártalmatlannak és békésnek gondolt kedvenced önmagából kifordulva fájdalmat okoz másoknak, vagy sérülést szenvedhet egy másik eb szemfogai által.

Támadás esetén ösztönösen igyekszel félbeszakítani a cselekményt, bármelyik kutya tulajdonosa is vagy.

 • A közbelépés csak úgy lehet sikeres, ha nyugodt és határozott maradsz! A félelem vagy harag motiválta kiabálás csak tovább ingerli a kutyát.
 • Támadás során minden hangos vagy ideges fellépés megerősíti a kutyát abban, hogy jól cselekszik, te pedig a háttérből csak bátorítod őt.
 • A legfontosabb, hogy hozzászoktasd más kutyák létezéséhez a kedvencedet, hogy elmúljon az általuk kiváltott félelem. Sétáljatok más ebek közelében, rövid ideig játszatok közösen, hogy a kutya ne félelmet, hanem pozitív élményt társítson a fajtársaihoz.
 • Segíthetnek a már jól bevált jutalomfalatok is abban, hogy pozitív megerősítést kapjon a kutya az ismerkedés fázisában és még kényelmesebbnek, barátságosabbnak könyvelje el a helyzetet.
 • Talán logikátlanul hangzik, de sosem szabad megbüntetni a kutyát akkor, ha agresszió jelei láthatók rajta. Ugyanis a büntetést a kutya nem a saját viselkedésének megtorlásaként fogja azonosítani, hanem egyenesen a másik kutya számlájára írja fel, ami még tovább súlyosbíthatja az ellenérzését a többi négylábú felé.
 • Általában azok a kutyák hajlamosak a fajtársakkal szembeni agresszióra, akik nem tanulták meg értelmezni más kutyák testbeszédét, nem tudják, hogyan kell közösen játszani. 

Szocializációs gyakorlatokkal bármely életkorban szépen fejleszthető a kutya társas viselkedése.

Lehet bízni abban a kutyában, aki már megharapott?

Lehet bízni abban a kutyában, aki már megharapott?

A kutyáktól elválaszthatatlan jelző, az hogy harapósnak tartják őket. Ragadozó lévén (vagy mégsem?) természetesen előfordulhat, hogy más állatokat vagy embereket is megharapnak.

A súlyos esetek manapság kevésbé gyakoriak, különösen, ha megfelelő körülmények között, és odafigyeléssel nevelik az ebeket. A kutya harapásra való hajlama nagyban függ a korai szocializációtól és a neveltetésüktől és az általános idegi állapotuktól.

A kutyaharapás sosem történik előzmények nélkül, többféle jel is utalhat arra, hogy a kutya harapni készül. Egy kényelmesen fekvő, nyugodt kutya szinte sosem fog megharapni, ha nem szolgáltatnak rá okot.

Gondos gazdaként feltételezhetően tisztában vagy azzal, hogy mit szeret a kutyád és mit nem, illetve tudatában vagy az egészségügyi állapotának is. A fájdalom és a betegség szintén agresszívvá tehet egy kutyát. Ezért ilyen helyzetben a te dolgod az is, hogy nyugodt körülményeket biztosíts a gyógyulásához, melybe nem fér bele például az, hogy a kutya számára idegen vendéged adott esetben dögönyözni kezdje a beteg, fájdalmakkal küszködő ebet.

Kutyatartóként felelősséggel tartozol a kedvenced által okozott károkért, balesetekért és a testi sértésért is. Ugyan a legtöbb biztosító felelősségbiztosítási fedezetet nyújt az ebekhez köthető káreseményekre a lakásbiztosítás keretein belül, de a bizalom elvesztését kedvenced iránt nem lehet anyagiakban mérni.

Akkor bízhatunk a kutyában vagy sem?

Felmerülhet a kérdés, hogy azok a kutyák, akik haraptak már meg embert, vajon újra képesek lehetnek erre a gaztettre, és egyáltalán lehet-e bízni bennük a jövőben?

A kutyaharapást követően sok gazdi elbizonytalanodik a kutyája személyiségében és attól tart, hogy onnantól kezdve bármikor megismétlődhet az igencsak kellemetlen szituáció, ezért szélsőséges esetekben, akár a kutya elaltatásához is folyamodhat.

Szerencsésebb esetekben a felelős gazdik segítségért fordulnak, és igyekeznek a kutya habitusát profi trénerek segítségével korrigálni.

A harapással az a legnagyobb probléma az – amellett, hogy fájdalmat okoz nekünk – hogy az elkövetése után, a kutya meggyőződik arról, hogy sikeres volt a cselekmény, elérte vele a célját, ezért más hasonló helyzetben ismét ehhez a módszerhez folyamodhat azért, hogy megvédje magát.

Amennyiben nincs következménye a harapásnak, nem történik meg a kutya viselkedésének javítása, abban az esetben számíthatunk rá, hogy az harapás újra megismétlődik majd. A rehabilitáció első lépése, hogy megállapítsuk, mi váltotta ki a kutyából a harapás ösztönét. Félelemből, őrző-védő ösztönből vagy valami másból fakadt a cselekvés. Ezt követően engedelmességi tréninggel és viselkedéskorrigáló feladatokkal kell jobb útra téríteni a kutyát.

Kezelhető az a kutya amelyik már harapott?

A kezelés sikeressége nagyban függ a kutya személyiségétől és a korábban tanult viselkedési mintáktól. Azt a kutyát, aki mindig is domináns volt, és magáénak tudta a falkavezér szerepét, sokkal bonyolultabb lesz rendre szoktatni, hiszen először a dominanciáját kell letörni.

Kritikus, hogy a kölyökkutyákat életük korai szakaszában, legfeljebb 20 hetes korukig szocializáld, vidd közösségbe és engedelmességre neveld. A legaktívabb korszakuk az, melyben a leghatékonyabban képesek az alapvető engedelmesség elsajátítására, a parancsok végrehajtására és a felállított szabályok megismerésére.

Felnőtt kutya örökbefogadásakor sem szabad átugorni ezeket a lépéseket, mert adott esetben az új család vagy az új környezet más szabályokat követel meg a kutyától, amihez jobb, ha minél előbb alkalmazkodik.

A jól képzett kutya pontosan tudja, hogy a harapás elfogadhatatlan viselkedés. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a fáradt kutya a jó kutya, ezért óriási felelősséged van abban, hogy a kutya lemozgatásával és mentális stimulálásával megadd neki mindazt, ami ahhoz szükséges, hogy mindig kiegyensúlyozottnak és boldognak érezze magát. 

Általánosságban a következetes nevelés és a több évnyi pozitív tapasztalat más emberekkel és állatokkal az, ami nagymértékben biztosítja, hogy az eb élete során egyszer sem fog élni a metszőfogai helytelen bevetésével.

Hogyan szüntethető meg a kutya agresszív viselkedése?

Hogyan szüntethető meg a kutya agresszív viselkedése?

Az agresszió kialakulása több tényezőtől is függ. Az egyik leggyakoribb oka, ha eltolódik a falkasorrend, és a kutya az elvártnál magasabbra pozícionálja magát a család hierarchiájában. Ilyen esetben akár többféle agresszió típus is működésbe léphet.

Szembetűnő jelei mutatkoznak, ha gond van a falka működésével:

 • A kutya nem jön vissza hívásra, húzza a pórázt.
 • Agresszív a pórázon más állatokkal vagy emberekkel.
 • Félti a külvilágtól a gazdát.
 • Nem hajlandó a szobatisztaságra.
 • Megugat vagy rád morog.
 • Nem tartja tiszteletben a helyed a fotelben vagy az ágyban.
 • Ellopja az ételt.

Miért fontos a megfelelő falkasorrend?

A családi harmónia megteremtésének alapfeltétele, hogy a kutya elfogadja azt a megkérdőjelezhetetlen tényt, hogy a gazda rangban felette áll.

A hierarchia stabilitását azok az életre szóló szabályok adják, melyek a kutya gondolatmente alapján kerülnek kialakításra, és az eb könnyedén képes azonosulni velük.

A kutya számára ezek a korlátok nem jelentenek kínzást vagy kényelmetlenséget, és nem okoznak lelki bántalmakat. A természetben, egy kutyafalka ugyanezen logika mentén működik, és ez teljesen összeegyeztethető a falkaszellemmel.

Valójában óriási teher kerül le a válláról, ha a falkavezér szerepét nem neki kell betöltenie. Falkavezérként mi biztosítjuk a kutyának a védelmet, a biztonságos fekvőhelyet, az élelmet, a gondoskodást és szinte minden időtöltést és aktivitást.

Értelemszerűen ezek a felelősségteljes tevékenységek arra pozícionálják az embert, hogy vezető szerepben legyen.

Ezzel szemben, ha a kutya átveszi a szerepet, nem fogja tudni kellően biztosítani az életfeltételeket számunkra. Ha eltolódik a falkasorrend, és a kutya magáénak érzi ezeket a feladatokat, akkor azonos gondolatmenet mentén elvárja tőlünk az engedelmességet és azt, hogy szófogadást tanúsítsunk felé, és ha nem tesszük, akkor ránk morog vagy más korrekciót alkalmaz.

A kutya nyilvánvaló hátrányból indul, ha az emberek világában neki kell helyt állnia, ezért a számára is az a legkényelmesebb és leginkább megnyugtató, ha alárendelt szerepben, gondtalanul élheti az életét velünk anélkül, hogy súlyos felelősségek nyomnák a vállát.

Agresszív kutya kezelése

A falka struktúrájának helyreállításával sokat tehetsz azért, hogy a kutya felhagyjon az agresszív viselkedéssel, ehez adunk most néhány tippet.

Tréning

Az agresszióról való leszoktatás módszere hasonló az engedelmességi tréninghez. Jutalmazd az elvárt viselkedést és tiltsd meg a nem kívánt cselekedeteket.

Az eb fejében az helyes és helytelen viselkedés egyértelműen elválik, ezért a mi reakciónkból (dicséret, szidás vagy figyelmen kívül hagyás) következtet arra, hogy a viselkedése melyik fiókba tartozik a falkavezér szisztémájában.

Rendszeres ismétléssel könnyen elsajátítja, hogy mi az elvárt viselkedés az adott szituációban.

Fáraszd le

Agresszív kutya kezelése - Fáraszd le.

A kellően fáradt kutya kevésbé mutatja az agresszió vagy más helytelen viselkedés jeleit. Gondoskodj róla, hogy a kutya mind mentálisan, mind fizikálisan elengedő ingerben és aktivitásban részesüljön.

Ne engedd őt előre

A bejárati ajtón vagy a kapun lépj ki mindig elsőként. Ha előre engeded, azzal azt sugallod, hogy neki kell őrjáratot tartania és feltérképezni a területet, hogy biztonságos legyen mindkettőtök számára.

Te szabd meg az etetést

Agresszív kutya kezelése - Te szabd meg az etetést.

Ételt egyfajta jutalomként kaphat a kutya, ha egy feladatot helyesen végrehajt és tudnia kell, hogy az ételt bármikor elveheted tőle.

Az asztalról ne adj neki enni, meg kell várnia, hogy elsőként az alfavezér befejezze az étkezést.

Dönts helyette

A kutya akkor lesz kiegyensúlyozott, ha semmiben sem kell döntenie. Kontrolláld Te a játékidőt, a simogatást és a közös programokat.

Ha akkor kezdesz vele játszani, amikor ő kezdeményezi, azzal egyúttal felhatalmazod arra, hogy az élet minden területén döntést hozhasson.

Alkalmazd a kutya gondolatmenetét

Agresszív kutya kezelése - Alkalmazd a kutya gondolatmenetét.

A kutyát kezelhetjük családtagként, arra viszont figyelnünk kell, hogy kialakítsunk egy külön nyelvet és külön szabályrendszert a családi rendszeren belül a kutyának, amivel ő is beilleszthető a családba, és pontosan érzékeli a helyét.

Egy kutya csak kutyalogikával képes gondolkodni, ehhez pedig nekünk kell igazítanunk a kommunikációnkat és testbeszédünket.

Neveld engedelmességre

Az engedelmességi tréning alapvető segítséget nyújt abban, hogy az eb megtanulja, hogy neki szót kell fogadnia a gazdáinak, cserébe pedig biztonságot, ellátást, szeretetet és törődést kap.

Amint elfogadja a helyét a családban, megszűnik a védelmező agresszió, amikor idegenekre támad a védelmünkben, és megszűnik a félelmi agresszió, mert tudja, hogy a gazda minden helyzetben vigyázni fog rá.

Az egyensúly a korlátok és az eb igényei között megteremti az egészséges és harmonikus viszonyt ember és állat között, ami hosszú távon is élhető, problémamentes együttélést garantál. Ha bármelyik feltételben változás történik, az könnyen kibillentheti az egyensúlyt és átalakíthatja a falkasorrendet is, ami agresszív viselkedéshez vezet.

Agresszív lesz a kutya ahogy egyre öregszik?

Agresszív lesz a kutya ahogy egyre öregszik?

Az öregedés számos mellékhatással jár, és köztük van az agresszív viselkedés is, melyet különböző körülmények tovább fokozhatnak.

Idővel romlik a kutya egészségi állapota, étvágya, mozgékonysága, az érzékszervek hatásfoka és ezek hozzájárulnak az eb személyiségváltozásához.

A családban bekövetkező embereket érintő események, például a házasság vagy a válás, egy gyerek születése vagy egy családtag halála hatással lehet a kutya hangulatára. Ha új háziállat érkezik a családba, egy idősebb kutya sok esetben nehezen békül meg a nála aktívabb és életerősebb lakótárssal, ezért gyakran agresszíven viselkedhet a kiskorú riválisával.

Az idős kutyák sokkal érzékenyebbek és szorongóbbak, ezért kevésbé kedvelik az idegeneket és nehezebben barátkoznak meg az addig ismeretlen fajtársakkal.

Összegzés

Az agresszív kutya viselkedésének oka elsősorban a gazda nevelésében keresendő. Ha a kutya úgy érzi, hogy a falkában övé a vezető szerep, akkor rámoroghat vagy rosszabb esetben meg is haraphatja gazdáját.

Saját magunk és családtagjaink védelmében fontos, hogy a kutya ne töltsön be domináns szerepet. Ezért fontos a kölyökkorban megkezdett következetes nevelés, kézhezszoktatás és szocializáció.

August 10, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.