Harap a kutya? | Hogyan szoktassuk le a kutyát a harapásról

Harap a kutya Hogyan szoktassuk le a kutyát a harapásról

Fejlődésének természetes eleme, hogy harap a kutya. Szájukkal és fogaikkal épp úgy fedezik fel a külvilágot, mint más érzékszerveikkel. Emellett a fogak növekedése arra ösztönzi a kutyát, hogy mindent megrágcsáljon, akár az embereket is.

A legutolsó dolog amit szeretnénk, hogy kutyánk minket, családtagjainkat vagy esetleg idegeneket harapjon meg. Minden harapásnál a legfontosabb, hogy gyorsan cselekedjünk, és ne legyen visszatérő viselkedési probléma.

Fontos, hogy a kölyökkutyát kellő időben kezdjük leszoktatni kezünk harapdálásáról és rágcsálásáról. A későbbiek során ezzel sok problémától fogjuk magunkat megkímélni.

Ebben a cikkben minden harapással kapcsolatos információt összegyűjtöttünk neked. Kitérünk arra, hogy miért harapnak a kutyák, mit tegyünk ha harap a kutya, illetve lépésről lépésre bemutatjuk hogyan szoktassuk le a kölyökkutyát a kezünk harapdálásáról.

Miért harapdálnak a kölyökkutyák?

Miért harapnak a felnőtt kutyák?

Mi válthat ki harapást a kutyánál?

Miért kell leszoktatni a kutyát a harapásról?

Hogyan szoktasd le a kölyökkutyát arról, hogy más kutyákat harapjon?

Harap a kölyökkutya, mit tegyek?

4 lépés hogyan szoktassuk le a kölyökkutyát az emberek harapdálásáról

Milyen problémák léphetnek fel a harapásról való leszoktatás során?

Miért harapdálnak a kölyökkutyák?

Miért harapdálnak a kölyökkutyák

A legtöbb kölyökkutya harap, mert számukra a harapás hétköznapi és szükséges alkotóeleme az életnek. A kölyökkori harapás üdvözlendő jelenség, hiszen lehetőséget teremt arra, hogy megtaníthassuk a kutyát arra, hogy nem szabad harapnia.

Gondot inkább az okoz, ha a kölyök nem próbál harapdálni senkit, mert akkor esélyed sincs leszoktatni a viselkedésről és nagyobb valószínűséggel adódik probléma serdülő vagy felnőtt korban.

Miért harapnak a felnőtt kutyák?

A harapásról való leszoktatás lényege, hogy megelőzze a felnőtt kutyák súlyos harapásait. A harapásról nem lehet teljesen leszoktatni az állatot. Az viszont elérhető, hogy ha ösztönösen harap a kutya az ne okozzon sérülést vagy fájdalmat az elszenvedőjének.

A kiképzett kutyák legrosszabb esetben is csak odakapnak

Miért harapnak a felnőtt kutyák

A kutyaharapás súlyossága tökéletesen kiszámítható abból, hogy a kutya milyen kiképzésben részesült korábban. Azok a kutyák, akiket nem tanítottak meg helyesen harapni, azaz nem tudják gátolni a harapásuk erejét, súlyos sérülést okoznak.

A megbízhatóan kiképzett kutyák maximum odakapnak, de nem sértik fel a bőrt, mert maguk is tudják, hogy a harapás teljességgel elfogadhatatlan dolog, amit ők nem kezdeményezhetnek.

A kutyák teljesen kiszámíthatók harapás tekintetében, hiszen pontosan tudjuk, melyek azok az ingerek, amik leginkább zavarják a kutyákat.

Mi válthat ki a kutyáknál szorongást és harapást?

 • A kutyáknál sokszor szorongást válthatnak ki a gyerekek.
 • Az idegenek.
 • A furcsa ruhadarabok.
 • A szokatlan viselkedés.
 • Hirtelen mozdulatok.
 • Az ételük és a játékaik körül való ólálkodás.
 • A testrészeik megtapintása.
 • Az eb lefogása vagy szorítása.
 • Hangos zajok.
 • Az eddig említettek bármilyen kombinációja.

Például egy esernyővel a kezében ugrándozó idegen gyerek, aki a kutya mellett sikongat, már több különféle ingert is egy személyben megtestesít, ami felbosszanthatja a kutyát.

Ha a kutyát nem szoktatják hozzá és nem teszik érzéketlenné ezekkel az ingerekkel szemben, akkor fenyegetve fogja magát érezni a számára furcsa emberek közelében. Egyetlen kutya sem harap figyelmeztetés nélkül.

Ismerned kell a saját kutyád számára zavaró faktorokat és hozzá kell szoktatnod ezekhez, mert várhatóan harapással fog reagálni ezekre a provokáló ingerekre a későbbiekben.

Miért kell leszoktatni a kutyát a harapásról?

A felnőtt kutya harapása súlyos sérüléseket képes okozni! Ezért nem szabad megvárni mire felnő az eb, hanem még egészen pici korban kell őt leszoktatni róla.

A kölykök harapása csak egy kicsit fáj és nem képes súlyos sérülést okozni, ezért inkább ebben a korban igyekezzünk oktatni a kutyát. Egy erős állkapoccsal és éles csontfogakkal rendelkező eb mély sebeket hagy.

Gondolj csak arra, hogyan végzik a marhalábszár csontok, amiket egy felnőtt kutyának adsz és többé nem lesz kétséged abban, hogy milyen erős a kutyák harapása.

A harapás szabályzását két fronton kell gyakorolni.

Egyrészt az állatokkal történő szocializáció segít abban, hogy kedvenceink egymás között kialakítsák az elfogadható viselkedést, és a rendszeres találkozások garantálják, hogy évek múlva is barátságos lesz a kutya.

Másrészt az emberek esetén nekünk kell felépíteni és megtartani azokat a korlátokat, amik a biztonságot garantálják.

Hogyan szoktasd le a kölyökkutyát arról, hogy más kutyákat harapjon?

Harap a kutya: Hogyan szoktasd le a kölyökkutyát arról, hogy más kutyákat harapjon

Elengedhetetlen, hogy minél előbb leszoktasd a kutyát a harapásról, melynek az egyik eleme, hogy az eb nem bánthat más kutyákat. Minden kölyökkutya harap és okkal teszi.

A tűhegyes apró fogak fájdalmat okoznak, és ezt tudomásul kell vennie a kutyának. Kölyökkorban nagyon sokat segít a szocializáció más ebekkel, hiszen rengeteg lehetősége adódik a szemtelen kölyköknek arra, hogy megismerjék a határokat, amiket nem léphetnek át. A kutyák szakszerű szocializációjáról és összeszoktatásáról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

A kiskutyák egymás között hamar megtanulják azt, hogy a harapás fáj, hiszen társuk azonnal felsír vagy nyüszít, ily módon azonnali visszajelzést kapnak arról, hogy fájdalmat okoztak.

A fajtársaik nem fognak velük játszani ezek után, így felismerik, hogy rosszat csináltak és emiatt kimaradnak a játékból, ami számukra a lehető legelviselhetetlenebb dolog az egész világon. A játék, a harc és a falkában betöltött szerep próbálgatása teljesen természetes a kölykök körében és nagyon sok pozitívummal jár.

Amikor a kiskutya túl erősen harapja meg a társát, a játék azonnal leáll, és minden eb a saját sebeit nyalogatja, ami közel sem annyira izgalmas és kellemes, mint az önfeledt játék. A második nekifutásra a kölykök már gyengédebben fogják harapdálni egymást és egyre finomabban fognak bánni a társaikkal annak érdekében, hogy a játék még tovább tartson.

A játékos harapdálás során a kiskutyák megtanulják kontrollálni a harapásukat, ám azok az ebek, akik nem tudják megfékezni magukat, veszélyesek lehetnek a jövőben.

Harap a kölyökkutya, mit tegyek?

Harap a kutya, mit tegyek?

Több lépésben taníthatod meg a kiskutyát arra, hogy ne harapjon embereket. Nagyon fontos hogy nem szabad azonnal megbüntetni, amikor harap téged, mert ezzel csak az vésődik be neki, hogy Téged nem szabad megharapnia, de másokat nyugodtan bánthat.

A harapós kutya nevelésének alapjai

 • Először is hagynod kell egy ideig, hogy harapdáljon. Nyugodtan tedd a kezed a kutya szájába és hagyd, hogy rágcsálja a kezed. Amikor fájdalmat okoz, kiálts fel: Au! A kutya azonnal tudni fogja, hogy ez a harapás már fájt neked, és el fogja engedni az ujjaidat. Dicsérd meg őt, amikor elengedi a kezedet.
 • A következő alkalommal, már tudni fogja, hogy sokkal gyengédebbnek kell lennie. Fordulj szeretettel a kutyához, simogasd őt, hogy tudja azt, hogy Te továbbra is szereted őt, csak a harapást nem szereted. A gyakorlatot természetesen többször is meg kell ismételni, és egyre kisebb harapások után is fel kell kiáltanod: “Auu Molly, ez nagyon fájt!”
 • Idővel a kölyökkutya megérti, hogy az emberekkel sokkal óvatosabban kell bánnia, mint más kutyákkal és nem szabad erős szorítást alkalmaznia az állkapcsaival.
 • A harmadik lépésben meg kell tanítani a kutyát arra, hogy nem okoz gondot az, ha finoman harapdál addig, amíg a gazdi engedi. Ha a gazdi azt mondja: ne csináld, vagy hagyd abba, akkor bizony be kell fejeznie.
 • A negyedik lépés pedig az, hogy a kutya nem kezdeményezhet harapdálást. Akkor nyammoghat a kezeden, ha te engedélyt adsz rá, és te magad rakod a szájába a kezedet.

A végcél az, hogy minden kiskutya megtanulja, hogy nem haraphat meg senkit. Azonban mégsem szabad kizárólag a harapás gyakorlásáról leszoktatni, mert az nem előzi meg teljesen a későbbi vészhelyzeteket. A legjobb módszer a fokozatosság elvét követi és négy egymásra épülő eljárásból áll.

Lehetőleg egymás után kell alkalmazni a módszereket, de előfordulhat az is, hogy a kutya annyira erősen harap már, hogy egyszerre kell bevetni a trükköket. Ideális esetben a kutya 3 hónapos koráig sikerül minden lépést maximálisan elsajátítania.

Hogyan szoktasd le a kölyökkutyát az emberek harapdálásáról?

Hogyan szoktasd le a kölyökkutyát az emberek harapdálásáról

A kutya harapásról való leszoktatása lépésről lépésre

 1. Nem haraphat erősen.
 2. Nem szoríthatja össze egyáltalán az állkapcsait.
 3. A harapás mindaddig rendben van, amíg a gazdi le nem állítja.
 4. A kutya nem kezdeményezheti a harapdálást.

1. lépés – Nem haraphat erősen

Először meg kell értenie a kutyának, hogy mit tartanak az emberek erős harapásnak és hogyan szabályozhatja a harapásának az erejét.

Ne büntessük, mert csak ront a helyzeten

A tanítás során nem szükséges a kutyát leszidni, büntetésből megrángatni vagy bármilyen módon bántani, mert az általában csak ront a helyzeten.

Fenyítés hatására a kutya még izgatottabbá válhat, vagy megcsorbulhat a bizalma a gazdája felé. Ez hosszú távon a falkarend felborulásához vezethet. A fizikai bántalmazásnál sokkal hatékonyabb a kutya rövid elszigetelése, ha másképp nem bírunk vele.

Adjuk tudtára, ha erősen harapdál

Mindenképpen a kutya tudtára kell adni, hogy helytelenül viselkedik, amihez tökéletesen megfelel és aprócska felkiáltás, például egy “jaj” vagy egy “au”. A kutya alaptermészetétől függően különböző hangszínekkel játszhatunk, hogy biztosan felfogja, hogy gondunk van a harapással.

Egy nyugodt kutyának egy halk “au” hang elég lesz, de egy vadóc állatnak már erősebben kell megnyomni az indulatszót.

A harapáshoz társítsunk egy szót

A gyakorlás nem a legkellemesebb elfoglaltság, főleg ha az eb nagyon szemtelen. Ilyenkor jobb, ha kitalálunk egy olyan szót, amit mindig a negatív viselkedéshez társítunk. Például: “rossz kutya!” vagy “te galád!”.

Hagyd magára!

Mondd neki a negatív kifejezést, fordulj sarkon és hagyd ott a kutyát néhány percre. Ez alatt a kutya átgondolja a tettét és a következő játszódik le benne: Fájdalmat okoztam az emberemnek, akit szeretek, és ezért magamra maradtam, nincs kivel játszanom.

Ez a technika nagyon hatásos a fejét vesztett ebeknél, akik hajlamosak túlpörögni. Térj vissza a szobába, hívd magadhoz a kutyát, majd ültesd le. Nagyon fontos ez a művelet, hiszen ebből lehet tudni, hogy a kontroll ismét nálunk, embereknél van.

Érd el, hogy egyre gyengébben harapdáljon

Folytasd a kiképzést és fordíts különös figyelmet arra, hogy az egyre gyengülő harapásoknál is figyelmeztesd a kutyát arra, hogy fájdalmat okoz.

Nem az a cél, hogy neked elviselhető legyen a harapás, hanem semmiféle fájdalmat ne okozzon a kutya, szinte csak hozzád érintse a fogait.

2. lépés – Nem szoríthatja össze egyáltalán az állkapcsait

Kiskutya gyengéden harap

A képzés második eleme, hogy megtanítsd a kutyának, hogy ne fejtsen ki erőt az állkapcsával. Amikor a kezed a kutya szájában van, és rágcsálja az ujjaidat, szólj rá a már korábban alkalmazott “au” indulatszóval, ha túlságosan összezárja a száját, és nyomást érzel a bőrödön.

A kutya azt fogja hinni, hogy az emberek bőre olyan, akár a hímes tojás, amivel nagyon óvatosan kell bánni.

Érd el, hogy finoman bánjon az emberekkel

Pontosan ezt kell elérnünk a kutyánál, hogy úgy tekintsen az emberekre, mint törékeny és érzékeny lényekre, akiknek még a legapróbb rágcsálás is nagyon fáj, és akikkel nagyon finoman kell bánni.

Legkésőbb 4-5 hónapos korára tudnia kell a kutyának, hogy nem fejthet ki erőt az állkapcsával, mert addigra már elkezdenek kibújni a felnőttkori csontfogak. (Itt találsz bővebb információt, hogy mikor hullanak ki a kölyökkutya tejfogai, és még számos érdekességet a kutyák fogairól.)

3. lépés – A harapás mindaddig rendben van, amíg a gazdi le nem állítja

Köztudott, hogy a kutyák számára teljesen normális dolog a harapás. A gyakoriságát azonban képesek ritkítani, ha erre tanítjuk őket.

Rendben van, ha a kutya nyalogatja a kezed, az is, ha finoman csócsálja az ujjaid, mindaddig, amíg le nem állítod.

Miért fontos, hogy vezényszóra abba hagyja?

Azért, mert amíg a kutya szájában van a kezed, addig nem tudod a tennivalóidat végezni, és hidd el, nem kellemes úgy inni a kávét, ha egy termetes felnőtt kutya lóg a kezeden.

A kölyökkutya kézhez szoktatása

A kézből etetés remek alkalmat biztosít arra, hogy kézhez szoktasd a kutyát. De hasznodra válik, ha ugyanezzel a módszerrel megtanítod a kutyát arra, hogy mikor zöld a lámpa és mikor piros a rágcsálásra.

Az ételnél alkalmazott “tied” és a “nem” utasítások itt is bevethetők, de választhatsz más parancsokat is, például a “rághatsz” vagy “ereszd” szavakat.

Amikor a harap a kutya vagy téged rágcsál, szólj rá, hogy hagyja abba a “nem” vagy az “ereszd” szavakkal. Ahogy az ételt is elengedte, úgy a kezedet is el fogja engedni. Amikor elengedi a kezed, dicsérd meg és adj neki egy jutalomfalatot.

Kézből etetés

A kézből történő etetés segít elmélyíteni a kutya tudását azzal, hogy az étel óvatos elvételére ösztönzi a kutyát, sőt növeli a kutya bizalmát az emberekkel szemben.

Sok kutyánál gondot okoz, ha a táljánál sündörögnek az emberek evés közben. A kézből etetés ezen is segít. A gyakorlat lényege, hogy elérd a kutyánál, hogy befejezze a rágcsálást, és az engedelmességet megjutalmazd.

Amikor ügyes volt, a “tied” vagy a “rághatsz” szavakkal ismét felhatalmazhatod arra, hogy folytassa a kezed finom ízlelgetését. A gyakorlatot ismételd meg többször!

Nem szükséges mindig jutalomfalatot adni, hiszen a kutya önmagában jutalomként tekint arra is, hogy folytathatja a játékos rágcsálásodat. A gyakorlás végeztével, állítsd le a kutyát az “ereszd” vagy a “nem” paranccsal, hívd magaddal a helyére, ha már sikerült ketrechez szoktatni. Fektesd le vezényszóval és kézjelzéssel, majd adj neki egy étellel töltött rágójátékot. Ezzel lefoglalja az állkapcsát egy időre.

Mit csinálj, ha vezényszóra nem engedi el a kezed

Abban az esetben, ha a kutya a gyakorlat során nem hajlandó elengedni a kezed, kiálts rá a választott tiltó vezényszóval! Húzd ki a kezed a szájából, használd a “rossz kutya” kifejezést és hagyd magára az ebet.

A feladatsor első két lépésében azt már megtanulta a kutya, hogy nem haraphat erősen, és azt is, hogy nem szoríthat téged az állkapcsával, tehát kevés esély van arra, hogy megsérülsz a harmadik lépcső gyakorlásánál.

Néhány perc szünet után menj vissza a kutyához. Hívd magadhoz, ültesd le, de ne kezd újra a gyakorlást. A kihágás után adj a kutyának néhány órát, mielőtt újra a rágcsálását és a rágás abbahagyását gyakoroltatnád vele.

4. lépés – A kutya nem kezdeményezheti a harapdálást

Ne engedjük, hogy a kutya megharapjon minket. Etessünk kézből, hogy szokja az emberi kezet.

5 hónapos korára olyan puha fogakkal haraphat a kutya, mint egy hosszasan kiképzett mentőkutya vagy vakvezető. Pontosan olyan finoman kell bánnia az emberekkel, mint ahogyan az emberek egy kisbabával bánnak.

Harapós kutya nevelésének végső lépései

A frissen örökbefogadott kutyától még elfogadható, hogy harap, de meg kell kezdeni a szisztematikus leszoktatást. 4-5 hónapos korig még előfordulhat, hogy a kutya harapdál, de serdülőként, felnőttként vagy idősként teljességgel elfogadhatatlan, ha a kutya harapni próbál.

 • Tartsd észben, hogy a korai leszoktatás kulcsfontosságú és az idő előrehaladásával egyre nehezebb feladat megállítani a kutyát. Egy 5 hónapos kutya már nem mehet oda idegen gyerekekhez a parkban azért, hogy játékosan megrágcsálja a kezüket, még akkor sem, ha nagyon finoman teszi.
 • Csak akkor haraphat, ha arra felkérik és engedélyt kap rá. Nagyon kevés gazda örül annak, ha a kutya rágcsálja őt. Ezért a többségnek azt javasoljuk, hogy teljesen szoktassa le erről a kutyát, és ha nem képes kontrollálni az ilyesfajta játékot.
 • A harapásgátlás gyakorlása nem áll meg akkor, amikor a kutya jól teljesít minden lépés során, hanem folyamatosan elő kell venni a feladatokat azért, hogy minden életszakaszban pontosan tudja a kutya, hogy meddig mehet el.
 • Ne feledd, az apró és éles tejfogak kihullanak, és később erős csontfogat nőnek a helyükre, amiknek az erejét a kutyának is fel kell mérnie. Érdemes minél többször kézből etetni a kutyát, hogy a harapás puhasága megmaradjon.
 • Rendszeresen tisztítsuk a fogait, hogy emberi kéz legyen a szájában és tudja, hogy nem szoríthat rá, magától nem kezdeményezhet rágást, illetve hogy vezényszóra abbahagyja a rágcsálást ezekben a hétköznapi helyzetekben.

Ha továbbra is harap a kutya

Miután megtanítottad arra a kutyát, hogy nem szabad harapnia, el kell gondolkodnod azon, hogy mi válthatja ki a harapást. A lehetséges ok lehet az, hogy a kutya fél valamitől, lehet, hogy nincs bizodalma valakiben, és az is lehet, hogy agresszív.

A néhány hetes kutyák esetében, általában nem húzódik probléma a háttérben, ha addig megfelelően bántak velük, csupán még nem tanította meg őket senki arra, hogy hogyan fékezzék magukat, ezért ez a Te feladatod lesz.

Milyen problémák léphetnek fel a harapásról való leszoktatás során?

Harap a kutya: Husky beleharap egy másik kutya nyakába.

A lehetséges problémák a harapással és az arról való leszoktatás során többnyire három fő okból adódnak:

 • A gazda nem méri fel megfelelően a kutyája temperamentumát.
 • Nincs tudatában, hogy mi irritálja a kutyát.
 • Nem követi a leszoktatás módszerét lépésről lépésre.

Nem a megfelelő sorrendet alkalmazzuk

Az egyik probléma abból adódik, ha a tanítás sorrendjét megváltoztatjuk. Például a gyakoriság csökkentését hamarabb végezzük, mint a harapás erejének kontrollálását.

Gyakori hiba, hogy a gazdák már akkor leszidják a kutyát, amikor még csak harapni próbál, és elveszik a kedvét tőle mielőtt, még megtanulhatná, hogy hogyan kell biztonságosan és finoman harapni.

FIGYELEM! Ilyen esetekben a kutya általában nem harapja meg többet azokat a családtagokat, akik már megbüntették emiatt. Inkább áttér azokra, akik nem képesek kontrolálni és bántani őt, például a gyerekeket veszi célba.

Az esetet tovább súlyosbítja, hogy a szülők nem értik, hogy miért harapja a gyereket a kutya, és fogalmuk sincs, mekkora erővel teszi, hiszen őket nem harapja az eb.

Nincs rendesen megtanítva a gyengéd harapásra

Az egyik legrosszabb, ha a kutya eljut egészen odáig, hogy senkit sem harap meg, és emiatt tanítani sem lehet már arra, hogy finoman harapjon.

Önmagában az, hogy a kutya leszokott a harapásról pozitívumnak tekinthető egészen addig, amíg véletlenül valaki rá nem lép a kutya lábára, vagy nem ijeszti meg őt. Hirtelen helyzetben már automatikusan odakap a kutya amelyik nincsen harapásgátlásra szoktatva. Ilyen esetben komoly sérülést fog okozni, mert nem tanult meg gyengéden harapni.

Egyáltalán nem harap a kölyökkutya

A félénk és visszahúzódó ebek ritkán közelednek más kutyákhoz vagy idegen emberekhez, ezért nincs lehetőségük megtanulni azt, hogy mire képes az állkapcsuk.

Az a kutya, amelyik kölyökkorban nem harapdál játékból senkit, nem tanulja meg visszafogni a harapásának az erejét. Jellemzően ezek a kutyák egészen addig nem harapnak, amíg valamilyen váratlan esemény nem történik. Akkor viszont nagyon mély sérülést okoznak, mert csak erősen tudnak harapni.

A kutya nincs szocializálva

Bizonyos kutyák annyira hűségesek a gazdáikhoz, hogy nem akarnak idegen emberekkel vagy állatokkal ismerkedni, csak a gazdáikat harapdálják, vagy még őket sem.

A kölyökkutyák szocializálását azonnal meg kell kezdeni és legkésőbb 18 hetes korukig meg kell tanulniuk játszani a társaikkal és kifejleszteni a finom harapást más állatokkal és idegenekkel szemben is.

Ha egy kutya egyáltalán nem harap, akkor nem tudja felméri a harapás következményeit és a gazdának nincs lehetősége arra, hogy fejlessze a kutyát.

A legjobb módszer, ha minél többször négylábú közösségbe viszed a kutyát például kutyaóvodába vagy kutyaiskolába. Meg kell szokja a társai jelenlétét és csatlakoznia kell a játékhoz, melyből nagyon sokat tanulhat saját magáról.

Összegzés

Reméljük tudtunk segíteni abban, hogyan szoktassuk le a kutyát a harapásról.

A kutya harapás szabályzása és megelőzése a legfontosabb tananyag. Ezt már kölyökkorban el kell sajátítani a kutyának ahhoz, hogy megbízható társ váljon belőle. A kiképzés segít elkerülni, hogy kedvencünk más állatokat vagy embereket sebesítsen meg és kárt tegyen bárki testi épségében.

A harapásgátlás kialakulásával garantálható, hogy a kutya ijedtség vagy szorongásból fakadó agresszió miatt nem fog erősen harapni, csak morogni, odébb ugrani, vonyítani és esetleg jelzésértékkel fog odakapni anélkül, hogy sérülést okozna.

A kutyák különböző provokáló tényezőkre szoktak harapással reagálni. A reakciók súlyossága csökkenhető azáltal, hogy a kutyát érzéketlenné tesszük a külvilág gyakori ingerforrásai iránt. Az érzéktelenítés remek módja, ha szocializáljuk a kutyát idegen emberekkel és állatokkal, és gyakran közösségbe visszük, például kutyaiskolába.

Az emberek megóvása és a gondtalan együttélés érdekében, pedig kövessük a 4 lépésből álló szisztematikus megelőző technikát, mely segít abban, hogy a kutya ne harapjon erősen, parancsra abbahagyja a harapdálást és ne kezdeményezzen harapást magától.

April 15, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.