Hogyan legyek falkavezér? [Amikor felborul a falkasorrend]

Hogyan legyek falkavezér [Amikor felborul a falkasorrend]

A kutyák természetüknél fogva rendkívül társas állatok. Életüket kizárólag falkába rendeződve, falkavezér irányítása mellet képesek kiegyensúlyozottan élni. A kutyák a falkának nevezett társadalmi hierarchiában (falkasorrend) gondolkodnak, és a rendszer szabályait betartva, az alfa szavára hallgatva biztosítják a teljes falka túlélését és jólétét.

Az ösztönszerű viselkedés a többségében emberek alkotta családokban is felismerhető. A kutya igyekszik kiismerni a helyét az új családban. Megkeresi, hogy ki az újdonsült falkavezér az új közösségben, és amennyiben nem talál a saját logikája alapján alkalmas vezetőt, akkor magát nevezi ki alfának.

Hogyan legyek falkavezér, és miért baj, ha a kutya dominánsan viselkedik? Milyen problémát okozhat ez, és miként állíthatjuk helyre a falkasorrendet? Cikkünkből kiderül.

Mi a falkasorrend?

Mi a falkavezér szerepe?

Kit tekint a kutya falkavezérnek?

Miért baj, ha a kutyánk falkavezérnek tartja magát?

Miért jó, ha a kutya omegának érzi magát?

Hogyan érhetem el, hogy a kutyám falkavezérnek tekintsen?

Hogyan legyek falkavezér? 15 tipp a falkavezérség kialakítására

Mi a falkasorrend?

Mi a falkasorrend.

A falkasorrend vagy más néven családi hierarchia az a rendszer, melyben a kutya képes elhelyezni a tagokat, és pontosan tudja, milyen feladatkör hárul rá, hogy maradéktalanul biztosított legyen a csapat túlélése.

A kutyák ösztönösen falkarendben élnek még a családokban is, hiába szocializálódtak az emberek közelében évezredekkel ezelőtt. Gyakran probléma adódik a rangsor felállításában és fenntartásában, aminek az elsődleges oka az, hogy az eb hátrányból indul kétlábúak világának megértésében.

Egy kutyafalkában nem jelent problémát dekódolni és követni a falka rendjét, hiszen tagjai közös nyelvet beszélnek, de ember és kutya között gyakran tévútra kerülhet a kommunikáció. Egyedül az ember képes arra, hogy a négylábúak által is érthető jelzéseket alkalmazzon, és az ebek eszköztárát felhasználva alapozza meg a harmonikus együttélés alapjait szolgáló korlátokat.

A falkasorrend felállítása és az együttműködés kialakítása a vegyes falkában épp ezért az ember feladata. A világos üzenet hozzájárul a stabil és megbízható, általunk szabott elveken nyugvó kiegyensúlyozott kapcsolat megteremtéséhez.

Egy hiteles vezér jelenléte tiszteletet és bizalmat vált ki, illetve biztonságot ad a kutyának anélkül, hogy agresszió, félelemkeltés vagy bántalmazás eszközeit tapasztalná.

Az eb felé irányuló, hibás kommunikáció eredményeként kicsúszhat az irányítás a gazdi kezéből és felborulhat az érzékeny rangsor. Ilyenkor megtörhet az egység, ami minden esetben problémákhoz, helytelen viselkedéshez vagy agresszióhoz vezethet a kutya oldaláról.

Mi a falkavezér szerepe?

Mi a falkavezér szerepe

A legegyszerűbb meghatározása a falkavezérnek, hogy eredendően ő a falka főnöke. Az alfa a legalkalmasabb a falka irányítására, a falkatagok biztonságának és ellátásának garantálására.

Kutyák között többnyire a legrátermettebb hím tölti be ezt a szerepet, emberek társaságában nemtől és kortól függetlenül mindig a gazdinak kell alfaként viselkednie.

Mitől lesz valaki falkavezér?

Az alfát a testbeszéde, a kisugárzása, a tiszteletet érdemlő viselkedése és a gondoskodása definiálja, nem múlhat azon, hogy a gazdi milyen fizikai erővel bír. A falkavezér alkalmassága vezetői képességeiben rejlik. Az ő feladata, hogy a falka tagjai helyett döntést hozzon a létfontosságú kérdésekben, mint az idő beosztása, az élelem biztosítása vagy a parancsok kiosztása.

A falkavezér eszik először, neki járnak a legfinomabb falatok, a legkényelmesebb fekhely és őt illeti a szaporodás joga is. A mindenre kiterjedő hatalom tisztelet vált ki az ebekből, ezért szinte vakon követik az utasítást és elfogadják az életvitelt érintő korlátokat.

Dominancia és falkasorrend

Az erősebb jellem már kölyökkorban megmutatkozik.
Az erősebb jellem már kölyökkorban megmutatkozik.

A hierarchikus gondolkodás olyan mélyen gyökerezik a kutyákban, hogy a háziasítás sem volt képes maradéktalanul felülírni a korábbi rendszert. Születésük pillanatában aktiválódik és az életben maradásukért felelős.

Az erősebb jellemű kutyák hamarabb jutnak az anyatejhez, míg a kevésbé domináns egyedek türelmesen várakoznak, ezért nagyon mély hatást gyakorol a későbbiek során is.

A kutyát lehet családtagként kezelni, de el kell fogadni a tényt, hogy négylábú barátaink csak a saját rendszerelméletük szerint képesek gondolkodni és a maguk által ismert metakommunikáció üzeneteinek értelmezésére képesek.

A falkában különböző szerepek léteznek az alfa mellett, például ha több kutyád van, könnyen megfigyelheted, hogy az egyikük dominánsabb szerepben tetszeleg a másiknál.

Fontos tényező a falkasorrend, ezért mindig figyelembe kell venni például etetetésnél, hogy ezzel is megerősítsd az ebekben, hogy milyen pozíciót töltenek be. A rangsor nem befolyásolja a törődés vagy étel mennyiségét, csupán az időbeli sorrendre van hatással.

Egy családban fontos, hogy a gyerekek és a rokonok béta pozíciót foglaljanak el a kutya fejében, és a sorrend végén az omega, mindig a kutya legyen.

A falkavezér feladata, hogy védelmezze a teljes falkát, és mindig a falka élén járjon. Az omegák feladata, hogy figyelmeztessék a falkát a veszélyre, ezért kiválóan alkalmas sok kutya jelzőkutyának egy modern család keretein belül.

Kit tekint a kutya falkavezérnek?

Kit tekint a kutya falkavezérnek. A domináns eb agresszívan viselkedik fajtársaival.
A domináns eb agresszív a fajtársaival.

A kutya általános viselkedéséből egyszerű megfigyeléssel következtethetünk arra, hogy a kutya hova helyezi magát a falkában, és kit tekint falkavezérnek. Az eb pontosan tudtodra fogja adni, hogy dominánsnak vagy alárendeltnek érzi magát. A testbeszédéből érezni fogod, hogy kinél van a gyeplő.

Jelek, hogy a kutyád falkavezérnek képzeli magát

 • Amikor nem jön vissza hozzád behívásra, kontrollálatlanul rohangál, bármilyen inger hatására a zsákmány nyomába ered, gyanakodj arra, hogy vezetőnek képzeli magát.
 • Hasonló a helyzet akkor is, ha a pórázon séta közben agresszíven viselkedik a járókelőkkel vagy a fajtársaival.
 • Ha feleszik valamit a földről, vagy megpróbál elszaladni a zsákmánnyal.
 • Nem hajlandó a szobatisztaságra.
 • Ha sokat makacskodik, nem teljesíti a parancsokat.
 • Ételt lop az asztalról!
 • Elcseni a tárgyainkat vagy elfoglalja a helyünket.

Az ártalmatlannak tűnő tettek valójában mind azt bizonyítják, hogy valami nincs rendben a falkában, és azt hiszi ő a falkavezér. A falkasorrend eltolódása mindig olyan problémákhoz vezet, ami megnehezíti a kutya és a gazda gondtalan együttélését.

A legfontosabb, hogy a helyes működést kialakítsuk, csorba esetén pedig kijavítsuk a rangsorbeli gondokat. Amint a kutya rangban felette állónak fogadja el a gazdát, visszatér az egyensúly és a normalitás a hétköznapokba.

A hierarchiában időnként előfordulhatnak változások, például ha bővül vagy szűkül a család, vagy más esemény befolyásolja a kutya gondolatait a pozíciójával kapcsolatban.

Alapvetően a kutya számára is értelmezhető módon kialakított következetes szabályokkal és egyértelmű jelzésekkel hosszútávon stabilizálható a rangsor.

Hogyan ismerjük fel, ha domináns a kutyánk?

Több kutya társaságában a domináns ebek jellemzően megelőzik társaikat, elfoglalják előlük a legjobb helyeket a gazdi közelében, ráugranak a másik kutya hátára és féltékenységtől vezérelve igyekeznek megakadályozni, hogy a többi kutya szeretetet kapjon az emberektől, például simogatás formájában.

A kutyák közötti rangsor természetesen alakul, és ebbe a gazdának nem lehet beleszólása. A kutyákat egymás között nem kell dominanciára vagy alárendeltségre nevelni, hanem tisztelni kell az általuk kialakított rangsort. Ezt fontos figyelembe venni például az etetésnél és indulás előtt, amikor pórázt teszünk rájuk.

A kutyák közötti pozíciók bolygatása összezavarhatja az ebeket!

Miért baj, ha a kutyánk falkavezérnek tartja magát?

A kutya számára hatalmas teher falkavezérként terelni és védelmezni egy egész csapatot, különösen, ha azt többségében emberek alkotják. A vezetőnek gondoskodnia kell a falka létszükségletének biztosításáról, például az élelemről, a védett fekhelyről, a játékról és a mozgásról.

Az emberek világában a kutya nem lesz alkalmas arra, hogy az emberek igényeit maradéktalanul kielégítse és gyakran nem is érzi magát kellően erősnek, bátornak vagy rátermettnek ahhoz, hogy betöltse ezt a felelősségteljes szerepet.

Az ebnek stresszt és feszültséget okoz, ha neki kell megbirkózni ezekkel a kihívásokkal.

Nem hallgat rám a kutyám!

Nem hallgat rám a kutyám.

Ez a probléma abból adódik, hogy a falkavezér szava mindig megkérdőjelezhetetlen a kutyák hierarchiájában. Ezen oknál fogva a kutya elvárja a gazdáitól, hogy feltétel nélkül engedelmeskedjenek neki.

Ilyenkor fordulhat elő, hogy a kutya rámorog a gazdira, ha az nem fogad neki szót. Esetenként meg is haraphat minket! Ha eltolódik a falkasorrend és a kutya magáénak tudja a vezető szerepet, agresszívvé válhat idegenekkel szemben, hogy megóvja a falkáját, vagy a saját gazdái ellen fordul, hogy azokat jobb belátásra bírja.

Erősödni fog a területi és a védelmező agressziója, gyakran rád ugorhat, és akár meg is haraphat, ha nem tetszik neki a viselkedésed. Lényegében az élet legtöbb területén döntési pozícióba kerül a kutya! Ő fogja eldönteni, hogy mikor mentek sétálni, kitől féltek séta közben, mitől védi meg a családot, kit enged, és kit nem enged a közeletekbe.

Megszabja, hogy mikor kell vele játszanod, mikor kell őt etetned, elveszi a dolgaidat vagy ellopja az ételedet, de biztosan elfoglalja a helyedet és aggódó anyaként fog szorongani addig, amíg távol vagy.

Összességében a kutya és a család számára is előnytelen felállás alakul ki, ami ellehetetleníti a békés és nyugodt együttélést.

Miért jó, ha a kutya omegának érzi magát?

Miért jó, ha a kutya omegának érzi magát.

A kutya számára a lehető legideálisabb szituáció, ha a falka végén foglal helyet és élvezi az általad biztosított javakat és törődést, amiért cserébe engedelmességet tanúsít.

Az alfaszerep elengedésével a kutya hátrébb kerül a családi hierarchiában, ami biztosítja az eb kényelmét. Ezzel párhuzamosan, a kutyában és benned is megszűnik az a frusztráció, amit az eltolódott falkasorrend váltott ki és megszűnik az engedetlen és agresszív viselkedés a kutya részéről.

Az omega szerep azzal jár, hogy a kutyára nem nehezednek olyan felelősségek, amelyekkel nem tud megbirkózni az emberek világában.

A terhek megszűnése elősegíti, hogy a kutya nyugodttá, tisztelettudóvá váljon, és biztonságban érezze magát. A családon belüli hierarchiát el kell fogadnia a kutyának ahhoz, hogy a harmónia tartósan működhessen.

A jól működő státusz alapú struktúra és annak szabályai nem okoznak gondot a kutya számára, mert a fajtársak között azonos elveken alapszik az együttélés, és a rendszer minden tekintetben megegyezik a falkaszellem követelményeivel.

Hogyan érhetem el, hogy a kutyám falkavezérnek tekintsen?

A mesébe illően harmonikus kutya-gazdi kapcsolat elengedhetetlen feltétele, hogy a kutya meglássa benned az alfát. Semmiképpen sem veheted félvállról a saját pozíciódat a kutya szemében, mert ha megbomlik az érzékeny hierarchikus társadalmi struktúra, a kedvenced előbb-utóbb a fejedre nő.

A falkarend fenntartása életre szóló feladat, amit rendszeresen gyakorolni kell úgy az ebnek, ahogy a gazdájának is.

Rengeteg módszer létezik, amivel elősegítheted, hogy a család minden tagja megfelelő helyet kaphasson a kutya fejében kialakuló rangsorban. A falkavezér szabályok célja, hogy gazdiként elsajátítsd az alfára jellemző viselkedési mintákat és megkérdőjelezhetetlen vezetővé válj, illetve a kutya minden kétséget kizáróan felismerje, hogy biztonságos és kényelmes omega szerep jutott neki.

Hogyan legyek falkavezér? 15 tipp a falkavezérség kialakítására

A falkavezérség kialakítása a domininás ebeknél igen fontos. A legtöbb módszer bevezetése nem jelent különösebb nehézséget, könnyedén megvalósíthatók a mindennapokban, mégis óriási jelentőséggel bírnak a kutyák számára, és egyértelművé teszik a helyénvaló viselkedést.

Arra bíztatunk, hogy ismerd meg a következő fortélyokat és alkalmazz belőlük minél többet, hogy az élet minden területén szemmel láthatóvá váljon az eb számára, hogy egy igazi alfával van dolga!

1. Pozitív megerősítés

Pozitív megerősítés.

Megannyi gyakorlathoz hasonlóan a pozitív megerősítés az alfája és omegája a tréningnek. Soha ne emelj kezet a kutyára, és ne próbáld erőszakkal rákényszeríteni az akaratod.

A félelemkeltés helyett legyen az a célod, hogy a kutyád tiszteljen téged. Használj jutalomfalatokat és dicséretet a mindvégig, hogy a kutya valóban érezze, hogy elismered az ügyességét.

2. Tapints a lényegre

Hogyan legyek falkavezér: Tapints a lényegre!
 • Dögönyözés közben időnként simogasd meg a kutya fejét és az orrnyergét, mert a kutyák ezzel azt az információt kapják, hogy te vagy a főnök.
 • Időnként finoman kulcsold át az ujjaiddal a kutya száját néhány másodpercre. Figyelj rá, hogy ne szorítsd erősen, ne akadályozd a levegővételben, és ne okozz neki sérülést.
 • A másik feladat, amit szinte észrevétlenül elvégezhetsz, miközben dédelgeted a kutyusodat, ha mindenféle agressziót és erőt mellőzve, a kutya hátának simogatása közben, a derekára teszed a kezed és gyengéden átfogod a csípőcsontját. A kutya számára ez érzékeny terület, hiszen közel helyezkedik ez az ivarszervekhez.

Ezzekkel a tapogatásokkal kommunikálhatjuk a kutya felé, hogy mi irányítjuk őt, és megbízhat bennünk, nem kell attól tartania, hogy bántani fogjuk.

Mindegyik mozdulat a kutya által érthető nyelven arra tanítja a kutyát, hogy a gazda bárhol és bármikor hozzáérhet. Segít megalapozni az alfa szereped és hozzájárul a kettőtök között alakuló bizalom fokozásához.

3. Változtasd meg a hangszíned

Változtasd meg a hangszíned.

A magas és mély hangszín változtatásával könnyedén megtaníthatod a négylábút arra, hogy mit tartasz elfogadhatónak és elfogadhatatlannak különböző szituációkban.

A hangtónusod módosítása épp elég, hogy felhívd a kutya figyelmét anélkül, hogy kiabálásba kezdenél. Az erős hangok idegessé tehetik a kutyát, tovább ingerelhetik őt vagy akár meg is ijeszthetik.

Helytelen viselkedés esetén adj ki mély hangon parancsokat, hogy megértsék rosszat csináltak. Nem kell felemelned a hangodat, csupán a hétköznapi beszédhangod legyen a szokásosnál mélyebb és karcosabb.

Dicséretosztáskor használj magas hangot, hogy egyértelműen elkülönítsd a szidást és a jutalmazást a kutya fejében.

4. Emelkedj a kutya fölé

Emelkedj a kutya fölé.

Ha a kutya fölé magasodsz, tudni fogja, hogy rangban is felette állsz. Ha leülsz mellé a földre, szó szerint leereszkedsz a szintjére, akkor a falkában egyenrangúnak pozícionálod magad.

Soha ne invitáld őt a saját szintedre, ne kérd, hogy ugorjon melléd. Minél többször ülsz le hozzá, vagy engeded fel magadhoz, annál gyakrabban kínálod fel az egyenrangúság lehetőségét.

Természetesen időnként letérdelhetsz a földre, hogy megsimogasd vagy átöleld, de amikor az alfa szerepet próbálod megszerezni, akkor tartózkodj attól, hogy az eb magasságában foglalj helyet. Az emelkedett pozíciód a rangod tükre lesz, ezért feltétlenül törekedj arra, hogy a testhelyzeted is a hierarchia tetején betöltött szerepedről árulkodjon.

5. Szoktasd ketrechez

Hogyan legyek falkavezér- Szoktasd ketrechez

A ketrec tréning nagyon fontos eleme annak, hogy dominanciát mutass az ebnek. Elengedhetetlen, hogy legyen egy kis kuckója a házban a kutyának, amire a sajátjaként tekinthet.

Ily módon a ketrec válik a saját territóriumává és kizárólag itt gyakorolhat kontrollt. A ketrec nem büntetés a kutyák számára, nem arról van szó, hogy kukoricára térdepelteted, hanem lehetőséget és teret adsz neki arra, hogy lenyugodjon, biztonságban érezze magát vagy mással foglalatoskodjon a helytelen viselkedés helyett.

6. Tartsd fenn a szemkontaktust

Tartsd fenn a szemkontaktust!

A szemkontaktus erős jelentéssel bír a kutyák körében is. Parancs kiadásakor mindig nézz a kutyád szemébe, hogy elhitesd vele, komolyan gondolod az utasítást.

Idővel önmagában a szemkontaktus létesítése is elég lehet ahhoz, hogy a kutya felismerje, a jelzést, miszerint rosszban sántikál és felhagyjon a terveivel. A domináns fél privilégiuma a farkasszemezés, és az engedelmes kutyának mindig abba kell hagynia a bámulást.

7. Használj vezényszavakat

Használj vezényszavakat.

A hatékony kommunikáció nélkülözhetetlen eleme, hogy szavakkal is képes legyél utasítani a kutyát. Törekedj arra, hogy minél több vezényszóval megismertesd, és változatos ingerkörnyezetben, az otthonotokon kívül is begyakoroltasd vele.

Domináns helyzetekben, például amikor a kutya megragad egy játékot, az „ereszd” vezényszó hatásosnak bizonyul, hiszen arra emlékezteti a kutyát, hogy az adott tárgyat csak kölcsönbe kapta tőled.

A kutyának meg kell értenie, hogy amit tesz az csak te felügyeleted mellett, előzetes jóváhagyásod alapján történhet. A verbális utasítások az engedelmességi tréning alapjául is szolgálnak.

8. Szoktasd pórázhoz

 Szoktasd pórázhoz

A pórázon való séta a kutya napi programjához tartozik, ezért fontos, hogy minél előbb megtanulja a zökkenőmentes járkálást. A séta a mentális és fizikai fárasztás kiváló eszköze.

A póráz gyakorlatilag egy kapocs közted és a kutya között, amin keresztül érzékelheti az általad vezetett séta ütemét, irányát és elvárt módját. Ne engedd, hogy húzza vagy rágja a pórázt, agresszíven lépjen fel idegenekkel szemben vagy jelölgessen séta közben.

A természetben az alfa lépdel elöl, a többiek pedig szépen követik, ugyanez az elvárás séta közben is. Azzal, hogy te diktálod a menetrendet, miközben kielégíted a kutya igényeit, abszolút vezetői pozíciót érdemelsz.

9. Uralkodj az otthonodon

Uralkodj az otthonodon.

Az alfát illeti a legjobb hely, ezért formálj igényt a kedvenc foteledre és az ágyadra, ne engedd, hogy az eb megfosszon a tróntól.

A kutyának meg kell értenie, hogy te vagy a ház ura, az otthon tulajdonosa és kizárólag te diszponálsz a bútorok felett. A legjobb, ha a tréning során semmilyen bútor közelébe nem engeded, és csak a sajátjának kinevezett fekhelyhez adsz hozzáférést.

A későbbiekben már adhatsz neki engedélyt, ha jelzi, hogy szeretne melléd kucorodni, de kifejezett jóváhagyás nélkül nem telepedhet a család bútoraira.

Az ágyról való leszoktatás 4 hatásos módszeréről itt olvashatsz bővebben.

10. Kontrolláld a forrásokat

Hogyan legyek falkavezér-Kontrolláld a forrásokat!

A vadonban az falkavezér szabja meg, hogy melyik falkatag mikor és mennyit ehet. Érvényesítsd ezt a filozófiát az otthonotokban is és kontrolláld az élelmezést.

A kutya meg fogja érteni, hogy tőled függ a túlélése, amiért hálával tartozik neked. Agresszió jele, ha a kutya rád morog, ha a tálja felé közelítesz, vagy nem engedi, hogy elvedd tőle az ételt. Az étel a tied, ő pedig engedélyt kapott a fogyasztásra, ám az engedély bármikor visszavonható.

 • Mindig a család egyen először, a kutya pedig csak valamilyen feladat végrehajtása után kapja meg a vacsoráját.
 • Soha ne hagyd elől a kutya ételét, ha nem fogyasztja el a teljes mennyiséget, vedd el tőle a tálat.
 • Egy omega nem ehet bármikor és nem járhat rá a menüre. A zsákmány addig az övé, amíg átengedjük neki, ha nem kéri, akkor majd megeszi más.
 • Tekints úgy a kutyatápra, mintha a saját magadnak vásároltad volna, és csak megkínáltad volna belőle a kutyát, amikor szépen teljesítette a rászabott feladatokat.

11. Távozz szó nélkül

Távozz szó nélkül!

Egy alfa nem kér engedélyt a falkától a távozásra, akkor jön és megy, amikor kedve tartja, ezért neked sem kell bejelentést tenned.

Hazaérkezéskor az üdvözlési sorrend végén legyen az eb, leginkább neki fontos, hogy illően köszöntse az alfát, nem pedig a vezérnek. Gondolj csak a királyokra, akiket pukedlivel köszöntenek, de ők sosem viszonozzák azonos mértékben az üdvözletet.

Amennyiben a kutya szeparációs szorongással küzd a távollétedben, az annak a jele, hogy nem tart téged alkalmasnak a vezető szerepre, és fél, hogy bajod esik, amíg ő nincs veled.

12. Legyél következetes

Legyél következetes.
A kutya nem fogja megérteni, ha egyszer felengeded az ágyra, máskor pedig nem!

Az ebek fejében az egyértelmű tiltás és engedélyezés hatására jól elválik a helyes és a helytelen viselkedés. Az átlátható és konzisztens szabályok segítik a kutya felkészülését, hiszen ismétléssel tanul, ám a folyton változó szabályok csak összezavarják.

Nem fogja érteni, hogy amit tegnap még lehetett, ma miért von maga után szidást. Soha ne tegyél kivételt, és ne hunyj szemet a rosszalkodás felett, mert a kutya a gyengeség jeleként értelmezi, ha a korlátok alku tárgyát képezik.

13. Kezdeményezz

Kezdeményezz

Kiváló mutatója az alfaságnak, hogy ki kezdeményezi a játékot, a simogatást és a sétát!

Amit a kutya kezdeményez, azt a kutya irányítja. Azzal hogy belemész a játékba, megengeded neki, hogy ütemezze a saját programjait, és eléri azt is, hogy kiszolgáló személyzetként hajigáld neki a botot, amikor neki szaladgálni van kedve.

Mindig legyél kezdeményező, és akkor vedd elő a játékát, amikor játszani szeretnél. A program tartson addig, amíg te szeretnéd, és egyszerűen csak tedd el a labdát, ha meguntad a dobálgatást, hogy az időtöltés hosszát is te szabd meg.

14. Legyél határozott

Legyél határozott

Minden tetted sugalljon magabiztosságot és a határozottságot. Természetes, hogy az ebek időnként feszegetik a határaikat, és próbálgatják az erejüket, lehetőségeiket a korlátok lebontására vagy esetleg a vezető szerep elbirtoklására.

Ha bizonytalannak vagy megengedőnek érzékelnek téged, akkor könnyen uralomra törhetnek. Rosszalkodás esetén mutass komolyságot és korrigáld a viselkedésüket.

Határozottan nyilvánítsd ki a nemtetszésedet feléjük az ismert vezényszavak, és a mély hangszín segítségével.

15. Dolgoztasd meg a jutalomért

Dolgoztasd meg a jutalomért.

A jutalomfalatok nem teremnek minden bokorban, és egyetlen kutya sem kaphat finom falatokat ok nélkül. Bizony szépen meg kell dolgozni a különleges ízekért.

Ha nem kell semmilyen feladatot elvégezni az ételért, azt fogja gondolni, hogy automatikusan jár neki minden földi jó, és ha nem kapja meg újból, igencsak hatalmaskodóvá és követelőzővé válhat.

Összegzés

A különböző módszerek többszöri gyakorlásával elérhető, hogy kedvenced alfaként tiszteljen minden helyzetben, és feltétel nélkül szót fogadjon neked.

A kutyák kérdés nélkül engedelmeskednek a falkavezérnek, aki ezért bármilyen feladat végrehajtását kérheti tőlük.

A kutyák világában a falkavezér gondoskodik a falka jóllétéről és élelemszerzéséről. Ő a tejhatalmú alfa, aki mindenkiben tiszteletet ébreszt és nem enged minden követelésnek.

Kedvencünknek hatalmas stressz és felelősség, ha falkavezérnek képzeli magát. Arról nem beszélve, hogy teljesen ellehetetleníti az együttélést ember és kutya között. Ezért mindenképpen érdemes időben felismerni a domináns eb viselkedését, valamint elkezdeni a helyes falkasorrend kialakítását.

May 27, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.