Hogyan lehet összeszoktatni a kutyát a macskával?

Hogyan lehet összeszoktatni a kutyát a macskával

A kutyák és macskák békés együttélése nem városi legenda, alapos tervezéssel és óvatos összeszoktatással könnyen elérhető állapot. A sztereotípiák ellenére sok kutya és macska megtanul fesztelenül, és harmonikusan együtt élni. Függetlenül attól, hogy kutya vagy macska volt elsőként a családban, nagyon fontos, hogy átgondold és megszervezd a bemutatásukat egymásnak.

Türelemmel és felkészültséggel elkerülhetők a problémák, a támadások és sérülések. Első alkalommal nem szabad összeereszteni az állatokat, mert nem lehet tudni, hogyan reagálnak egymásra. A kutya és macska barátságának legfontosabb alapköve az állatok alaptermészete, és habitusa.

Egy erős vadászösztönnel megáldott eb és egy harcias macska valószínűleg nehezen találja meg a zavartalan együttélés módját, ezért elengedhetetlen, hogy jól ismerd legalább a régóta veled élő állatot, hogy kikövetkeztethesd a várható reakcióját az új jövevényre.

Ebben a cikkben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan kell a kutyát és a macskát szakszerűen összeszoktatni. Vágjunk is bele!

Kutya és macska egy lakásban

Hogyan mutassuk be a macskát a kutyának?

Hogyan lehet összeszoktatni a kutyát a macskával?

Felnőtt macska és kölyökkutya összeszoktatása

Mennyi idő alatt lehet összeszoktatni a kutyát a macskával?

Agresszív kutyánál mi a teendő?

Kutya és macska egy lakásban

Kutya és macska egy lakásban

A kutya és macska befogadásának elhatározásakor a legfontosabb szempont az állatok személyiségének megismerése. Optimális esetben olyan állatokat kell választanod, akik korábban már találkoztak a sajátjuktól eltérő fajtájú állattal.

Ha a kutyád folyton kergeti az idegen macskákat, felborzolja a szőrét, amint megpillant egyet, agresszió jeleit mutatja, bántani akarja a cicákat, akkor valószínű, hogy a családba érkező macskát sem fogja jól fogadni.

Mikor nem ajánlott kutyát és macskát egy háztartásban tartani?

Olyan eb mellé, aki korábban morgott macskára, megtámadott más állatokat, nem szabad újabb állatot befogadni, mert azzal a kutya viselkedését és mentális állapotát előre láthatóan rontanád. Hasonlóan, morgós, agresszív, vagy éppen félénk és menekülő macska mellé nem ajánlott kutyát hozni.

A macska menekülése vagy energikus szaladgálása, ugrándozása automatikusan kergetőzésre ösztönzi a kutyát, ami tovább növeli a macska rettegését és védelmi ösztöneit. Sokkal kedvezőbb, ha a macska nyugodt természetű, barátságos és nem túl aktív.

A kulcs a megfelelő párosítás

A kulcs a megfelelő párosítás. Kutya ugat a macskára.

Hasonló természetű állatok általában jól megférnek egymás mellett. Egy játékos fiatal macska és egy kölyökkutya remekül képesek elszórakoztatni egymást különösebb gond nélkül. Ha bármelyikük az agresszió jeleit mutatja, akkor érdemes egy türelmesebb, gyengédebb állatot választani mellé.

Idős állat mellé csak nyugodt és csendes állatot válassz, hogy ne bosszantsák vagy idegesítsék egymást. A jó páros megtalálása után az állatok lépésről lépésre összeszoktathatók.

Célszerű mindkét állatnak biztosítani egy csendes és biztonságos helyet, ahol egymástól elkülönülve, zavartalanul pihenhetnek.

Értelemszerűen másfajta bánásmódot igényel egy macska és egy kutya. A kutyák igénylik a sétát, a szabályokat és a kiképzést, míg a macskák szabadságra, kényelemre és játékokra vágynak. Az állatok etetése több odafigyelést igényel, hiszen a kutyák hajlamosak felfalni a cica elől az ételt, ezért jobb, ha elkülönítve táplálkoznak.

Mindkét állatnak meg kell tanítani, hogy hol tartózkodhat, hova mászhat és ugorhat fel, hogy ne keletkezzen kár a búrotokban amiatt, mert hevesen kergetőznek.

Hogyan mutassuk be a macskát a kutyának?

Hogyan mutassuk be a macskát a kutyának: első találkozás.

Akár kutyát, akár macskát hozol haza új lakóként az első benyomás nagyon fontos az állatok számára. A bemutatás az összeszoktatási folyamat legfontosabb eleme, ezért alapos felkészülést igényel.

A legjobb eredmény érdekében kövesd az alábbi lépéseket, hogy a minél problémamentesebb legyen a nagy találkozás.

1. Lépés – Ideiglenes szeparáció

Bemutatás előtt még rengeteg teendő vár rád. Amikor hazahozol egy új állatot, először néhány napig tartsd távol egymástól a két állatot. Oszd fel két részre a lakást, egy szobára, mely hosszú távú elzárásra szolgál és a lakás többi, szabadon járható részére.

A kölyökkutyák kiképzésénél általában a fürdőszoba az a hely, ahol biztonságosan, hosszabb ideig is elzárható a kutya fekvőhellyel, ivóvízzel és játékokkal. A két helyszín között nem lehet szabad átjárás, csak a gazdi váltogathatja az állatok aktuális pozícióját.

Az újonnan érkező állatnak fontos, hogy megismerkedjen a környezettel és az emberekkel, ezért őt először a szabadon bejárható területre vidd. A két állatot időnként érdemes felcserélni, így elsőként egymás szagával közvetetten találkoznak és ismerkednek a másik érezhető jelenlétével.

Ha az elzárás alatt, a kutya kaparja az ajtót, morogni kezd a helyén, folyamatosan ugat, akkor várhatóan nehezebb dolgod lesz az ismerkedés során és később az összeszoktatással.

Az agresszió bármilyen apró jele miatt további kiképzés szükséges ahhoz, hogy a kutya képes legyen barátságosabban közelíteni a cicához. Ha el kell menned otthonról, semmiképpen se engedd össze a két állatot! Tartsd őket egymástól teljesen elzártan, hogy felügyelet nélkül véletlenül se léphessenek kapcsolatba.

Ha a kutya nyugodtan viselkedik az elzárt helyen, a macska pedig zavartalanul eszik, bátran használja az almot, akkor tovább léphetsz a bemutatás következő fázisába.

2. Lépés – Biztonságos rejtekhely a macskának

Biztosíts a macskának egy olyan biztonságos helyet, például egy magas macskalakot, vagy ketrecet, ahol nem éri el őt a kutya, akkor sem, ha véletlenül kiszökik a hosszú távú elzárási helyéről.

A macska helye lehet bármekkora, a lényeg, hogy a kutya ne férjen hozzá, zárható legyen és le legyen a közelben semmi, amit a macska felboríthat, amiben kárt okozhat. Biztosíts ivóvizet, macskaalmot, kaparászó-felületet, játékokat és tálat a macskának, hogy mindene meglegyen, amikor elzártan tartod.

A rejtekhelyek, dobozok segíthetnek abban, hogy a macska nagyobb biztonságban érezze magát, ezeket elhelyezheted a lakás különböző, kutya által nem elérhető pontjain, például egy magas, polcos szekrényre.

A következő hetekben ezek a rejtekhelyek biztos pontot jelentenek a cicának arra az esetre, ha valamiért kényelmetlenül érzi magát a kutya társaságában.

Amint kész van a macska rejtekhelye, és az állat biztonságba érzi magát az új helyén, lépj a következő fázisba.

3. Lépés – Oltások és féreghatás

Az első 3-4 napban, amíg az állatok nem találkoznak közvetlenül egymással, vidd el az új jövevényt állatorvoshoz kivizsgálásra, hogy megkaphassa az első oltásait, túlessen a féreghajtáson és biztos lehess abban, hogy teljesen egészséges.

Ha az új kiskedvenced egészséges, térj a következő fázisra.

4. Lépés – Trükkös etetés

Az állatok különböző betegségek hordozói lehetnek, kapcsolatba kerülhettek baktériumokkal és férgekkel, amiket jobb orvosolni, mielőtt a macska esetlegesen találkozáskor megfertőzné a kutyát.

Ugyan ebben a fázisban még nem valósult meg a személyes találkozó, a szagok és a hangok ennyi idő alatt már ismerőssé válnak az állatoknak, elkezdik megszokni a másik jelenlétét.

Etetéskor mindkét állatot etesd azonos időben úgy, hogy az elzárási terület ajtajának két oldalán tartózkodnak.

Ez a módszer segít abban, hogy pozitív élményeket, és finom falatokat társítsanak egymás közelségéhez. Etetésről etetésre húzd közelebb a tálakat az ajtóhoz, és figyeld meg a viselkedésüket. A nyugodt evés annak a jele, hogy az állatok megbékéltek egymással, csökkent a területvédő ösztönük. Ilyenor jöhet a következő fázis.

5. Lépés – Macska bemutatása a kutyának

A nyugodt étkezést követően sor kerülhet az első közvetlen, személyes találkozóra a lakás szabadon bejárható részén. Az állatokat ne mutasd be egymásnak akkor, amikor az elzárási területükön, vagy ketrecben vannak.

A bemutatás legyen rövid és igyekezz minél nyugodtabb maradni közben, mert az állatok megérzik az aggodalmat és a félelmet. A kutyát vezesd ki pórázon az elzárt területről, a macskát pedig hagyd szabadon sétálni a házban.

Ne vedd ölbe egyik állatot se, mert az esetleges agresszió kialakulása miatt balesetveszélyes lehet, megsérülhetsz, ha valamelyikük a másikra támad. A kutyát pórázon tartva ültesd le, dicsérd meg és adj neki több jutalomfalatot, hogy ezzel is megerősítsd a helyes viselkedését. A macskát szintén etesd jutalomfalattal, hogy pozitív megerősítést kapjon a szituációban.

Bármilyen agresszió megjelenése esetén maradj nyugodt, vond el az állatok figyelmét játékokkal, jutalomfalattal, és lassan távolodj a kutyával a macskától. Mindkét állatot vidd vissza a saját elzárási területükre, ketrecükbe.

6. Lépés – Gyors találkozások

Az ismerkedést minden nap ismételd meg és egészítsd ki az eseményeket finom falatokkal és az állatok kedvenc játékaival.

Ha a macska el akarja hagyni az a szobát, ahol a kutya is jelen van, engedd meg neki, a kutyát viszont ne engedd utána menni, megkergetni a macskát.

Minden találkozás legyen rövid, és vess véget az alkalomnak akkor, amíg még békésen viselkednek, ezzel megelőzheted, hogy az esemény agresszív viselkedésbe torkoljon.

Hogyan lehet összeszoktatni a kutyát a macskával?

Kutya és macska barátok

Az ismerkedés begyakorlása után folytatódhat a folyamat az állatok összeszoktatásával, hiszen a néhány perces találkozások hosszú távon nem tarthatók egy család számára sem.

A kezdeti szakaszban előfordulhat, hogy a kutya folyamatosan azt az ajtót bámulja, ami elválasztja a macskától, vagy állandóan szemmel tartja a macskát. Az éber állapot mérséklését segíthetik a jutalomfalatok, a figyelemelterelés és a játék.

Légy vidám és kedves a kutyával, és hívd magadhoz mindig, amikor feszülten figyeli az ajtót, hogy felold a feszültségét.

1. Lépés – Összeszoktatás

Ha az állatok láthatóan jól kijönnek már egymással, engedd őket el a szobában úgy, hogy a kutya pórázát leteszed a földre, így érezheti a szabadságot, de szükség esetén gyorsan rá tudsz lépni a pórázra, és meg tudod őt állítani.

A macska számára mindig legyen elérhető egy menedékhely, ahová elhúzódhat a kutya elöl. Ha a találkozó sikertelen, vidd vissza az állatokat az elzárási területükre és kezd elölről a megismertetést lépésről lépésre.

2. Lépés – Békések felügyelet mellett

Ismételd meg az összeszoktatást. Tartsd pórázon a kutyát magad mellett egészen addig, amíg nyugodtan viselkedik a macska jelenlétében és szinte nem is vesz róla tudomást. Amikor a macska már bátran eszik és gond nélkül használni meri az almot, akkor tudhatod, hogy fejlődik a kapcsolatuk.

Ha bármelyikük félelem vagy agresszió jeleit mutatja, függeszd fel a találkozót. Ha az állatok békések, akkor maradj hosszabb ideig az állatokkal közös légtérben és figyeld meg a viselkedésüket.

A cél az, hogy a gyakorlat során nyugodtak és boldogok maradjanak az állatok. Végül pedig zárd el őket egymástól, és ne engedd őket interakcióba lépni felügyelet nélkül.

3. Lépés – A kutya és macska végleges összeszoktatása

Körülbelül 2-3 hét elteltével, az állatokat már felügyelet nélkül is tesztelheted. Ez az idő általában elég ahhoz, hogy megszokják egymást és ne bántsák a másikat.

Próbáld ki, hogy közös légtérbe engeded őket, és néhány percre magukra hagyod őket. Azt kell tapasztalnod, hogy gond nélkül megférnek egymás társaságában.

Felnőtt macska és kölyökkutya összeszoktatása

Felnőtt macska és kölyökkutya összeszoktatása: békésen egymás mellett.

Egy kölyökkutya örökbefogadása minden család számára izgalmas esemény, különösen, ha már egy felnőtt macska is van a családban. A befogadás sokszor aggodalmakkal teli és stresszes, mert nem lehet, tudni, hogy fog reagálni egymásra a két állat.

Az újonnan érkező ebet kezdetekben soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni a macskával, egészen addig, amíg meg nem bizonyosodsz róla, hogy barátságosan viselkednek egymással és mindketten biztonságban érzik magukat négylábú társuk jelenlétében.

Hogyan lehet a macskát a kölyökkutyával összeszoktatni?

1. Az összeszokás sikeressége függ a macska habitusától és a kutya természetétől

Mindig vedd figyelembe a saját macskád alaptulajdonságait és járj utána annak, hogy mely kutyafajták jönnek ki legjobban a macskákkal.

Néhány kutyafaj könnyebben megbarátkozik a gyerekekkel, macskákkal és más háziállatokkal. Vedd számításba, hogy a kölyökkutyák szertelenebbek, játékosabbak és energikusabbak, ezért könnyen felbosszanthatják a felnőtt és öntudatos macskákat.

Ha a macskád idősebb, akkor egy nyugodtabb kutyafajta mellett jobban megtalálja a helyét, mint egy hiperaktív négylábú mellett. Befogadás előtt, győződj meg arról, hogy a kiskutya megfelelő szocializációban részesült. Ideális esetben fajtársain kívül más állatokkal is sikerült összebarátkoznia 8 hetes koráig.

2. Befogadás

Amikor először hazahozod a kölyökkutyát, akkor a macskát zárd el a kedvenc szobájába, a játékaival, a fekhelyével, ivóvízzel és alommal, hogy biztonságos közegben érezhesse magát.

A kölyökkutyát felügyelet mellett vezesd körbe a lakásban azokon a helyiségeken, ahol a későbbiekben is megengedetten tartózkodhat. A szobatisztaságra nevelés előtt nem jó ötlet szabadon engedi a kutyát a lakásban, mert bizony az a szőnyegek és a bútorok bánhatják.

A kutyának szintén szüksége van egy biztonságos és védett helyre, amiben nem tud kárt tenni, például a járólappal borított fürdőszoba ideális lehet erre a célra. A helyiséget rendezd be neki fekhellyel, játékokkal, ivóvízzel és kutyapelenkával.

Amíg a kutya körülszaglászik az új elzárási területén és felfedezi az ott található tárgyakat, addig a macskát engedd szabadon a lakásban. A macska sétálgatás közben fel fogja ismerni az idegen állat szagát és apránként megszokja azt.

A következő napokban felváltva engedd ki őket a közös területekre, hogy ismerkedhessenek az új szagokkal anélkül, hogy személyesen találkoznának. A kutya alapvető kiképzését kezd meg, hogy kezelhetőbb és szófogadóbb legyen. A vezényszavak ismerete és az engedelmesség segít abban, hogy az első találkozás alatt kontroll alatt tudhasd az ebet.

3. Találkozás

A kezdeti időszakban a kölyökkutyát ketrechez kell szoktatni. Sok egyéb előny mellett ez a módszer garantálja az állatok biztonságát. A kutya ketrecét helyezd minél távolabb a macska helyétől, így a táljától, fekhelyétől, almától is.

Az első találkozó alkalmát érdemes egy hosszú kutyasétáltatás után megejteni, amikor a kutya kimerültebb és nyugodtabb. Az összeismerkedést rendezd tágas és biztonságos helyen, ahol a macska képes elbújni, óvóhelyre menekülni, például a több emeletes macskalakja közelében.

A macskák szeretnek felfelé menekülni, mert fentről jobban szem előtt tudják tartani a környezetüket és biztonságosnak ítélik a magasan fekvő rejtekhelyeket. Az ebet zárd a ketrecébe néhány játék társaságában és engedd be a szobába a macskát.

Mutass törődést a cica felé, simogasd és adj neki pár falat finom csemegét, hogy pozitív élményt társítson az eb ottlétéhez és könnyebben elfogadja az új lakótársát.

A kutya és macska közötti interakciót ne erőltesd, ne vidd őket közelebb egymáshoz, hagyd, hogy a macska a saját ritmusa szerint közeledjen vagy távolodjon az ebtől.

4. Ismerkedés

Amikor a kutya és a cica is nyugodtnak mutatkozik, tehetsz egy újabb lépést a folyamatban. Tedd pórázra a kutyát, és engedd őt ki a ketrecéből. A kutyát tartsd magad mellett és folyamatosan dicsérd, a macskát pedig engedd szabadon járkálni és ne felejtsd el őt is jutalmazni.

Érdemes legalább 2 személynek jelen lennie, hogy mindkét állat egyforma dicséretben részesülhessen egymással párhuzamosan. Ha a kutya túl izgatottá válik az ismerkedés alkalmával, egyszerűen csak vidd ki őt a szobából, hogy lenyugodhasson.

Ismételd az ismerkedést naponta több alkalommal, és ne húzd hosszúra a találkozásokat, hogy az állatokat ne érje túl nagy stressz. A találkozások dinamikáját bízd a macskára, döntse el ő, hogy mennyire akarja megközelíteni a kutyát, esetleg csak tisztes távolból szemlélődne inkább.

Ezen a ponton megtörténhet, hogy a macska morog vagy fúj a kutyára. Általában ez annyiban is marad, ha a cica nem érzékel további fenyegetést, támadást vagy közeledést a kutya részéről.

A kutyát néhány hétig érdemes pórázon tartani, amikor a macska a közelben van, a macska részéről tanúsított agresszió általában néhány nap alatt alábbhagy, ha az állat azt tapasztalja, hogy a kutya nem viselkedik fenyegetően.

Egyik állatot se büntesd azért, ha agresszívan viselkedik, mert a büntetést a másik állat jelenlétéhez fogják kapcsolni, és rosszabbá válik a kapcsolatuk.

5. Összeeresztés

A két állat összeeresztését felügyelet mellett, és póráz nélkül, akkor lehet megkezdeni, ha az előző lépések sikeresnek bizonyultak. Az állatok szabadon engedését ismét olyan helyszínen lehet kezdeményezni, ahol a macskának van menekülési lehetősége és biztonságosan visszahúzódhat egy magas polc rejtekébe.

Az ismerkedés ezen fázisában türelmet kell tanúsítani, és hagyni hogy az állatok a saját ritmusuk szerint közeledjenek egymás felé. Kettesben ne hagyd őket egy légtérben addig, amíg nem képesek tolerálni egymást, agresszió vagy félelem jeleit mutatják.

A kutyának tanítsd meg, hogy nem kergetheti a macskát. Távollétedben zárd őket külön, amíg nem vagy nyugodt a kölcsönös barátságukról, azonos szobában csak akkor maradhatnak, ha a macska számára biztosított a kutyamentes övezet, és lehetősége van magasra mászni a kutya elöl.

Tanácsok az összeszoktatáshoz

Macska az összeszoktatás alatt elszökhet
Akár meg is szökhet…

Az összeszoktatás ideje alatt előfordulhat, hogy a macska egyszerűen kiköltözik, megszökik, ha lehetősége van rá, és néhány napig haza sem tér. Az új lakó, különösen, ha ebről van szó, frusztrálhatja a macskát, szorongó és stresszes lehet miatta a cica.

Épp ezért nagyon fontos, hogy körültekintően és lassan mutasd be egymásnak az állatokat. Az összeszokás ideje alatt garantáld a cica biztonságát egy általa könnyen megközelíthető és védett zuggal, amit a kutya nem tud célba venni.

Fontos megértened, hogy kedvenceid nem biztos, hogy életre szóló barátságot kötnek majd. Lehet, hogy csak tolerálni fogják a másikat, és megtanulnak egymás mellett, semlegesen élni.

Azok a macskák, akik nem kedvelik meg a kutyákat sokkal több időt töltenek egyedül, és igyekeznek a lehető legkevesebb időt együtt tölteni az ebekkel. Gyakran megesik, hogy az állatok felosztják egymás között a területeiket, és nem közösködnek, mindegyikük békében él a saját térfelén.

Az ilyen távolságtartó állatokat a gazdának is tiszteletben kell tartania, például a lakás eltérő pontjain kell etetni őket, hogy zavartalanul táplálkozhassanak.

Mennyi idő alatt lehet összeszoktatni a kutyát a macskával?

Mennyi idő alatt lehet összeszoktatni a kutyát a macskával

A kutyák és macskák összeszokásának ideje az állatok személyiségétől függ, néhány naptól kezdve akár hónapokig is eltarthat. Az ismerkedés fázisa sok eseten 2-3 hetet is felemészt, és csak utána kezdik megszokni egymást az állatok.

A kutya-macska barátság nem minden esetben jön létre, ha a két állat semlegesen viselkedik egymással, nem vesz tudomást egymásról és boldogan eléldegélnek egymás mellett, az már sikernek tekinthető.

Természetesen akadnak bőven olyan párosok, akik elválaszthatatlanná válnak, együtt alszanak, játszanak, és mindenhová követik egymást. Egyes állatoknál előfordulhat, hogy soha nem kedvelik meg egymást és kifejezetten bosszantják a másikat.

Ilyen szituációkban szakemberhez érdemes fordulni, aki segíthet rendezni az állatok közötti kapcsolatot. Ritkán, de előfordul az is, hogy tartósan ellenségesen viselkednek egymással kedvenceink. Ilyenkor az állandó szétválasztás, például a kutya kertben tartása és a macska kizárólagos benti elhelyezése jöhet szóba.

Extrém esetekben pedig új gazdát kell találni valamelyik négylábúnak, hogy elkerülhetők legyenek a sérüléssel járó harcok, a veszélyes kergetőzések és a tartós stressz.

Agresszív kutyánál mi a teendő?

Agresszív kutya

A kutyákat és a macskákat az ösztöneik vezérelik. Az erős vadászösztönökkel rendelkező ebeket nem könnyű megszelídíteni a macskák közelében, mert ösztönösen üldözőbe veszik a kisebb állatokat.

Minél izgatottabban viselkedik a kutya, annál nagyobb az esély arra, hogy az izgalom agresszióba csap át.

Azok a kölykök, akik szétcincálják a felmosórongyot, ugatnak és morognak a legapróbb mozgásra, a guruló kerekekre, nehezebben szoktathatók cicákhoz.

Önmagában a kergetőzés is kellemetlen a macska számára, ha ehhez morgás, ugatás, vagy harapás is társul, az felér számukra egy rémálommal, hiszen állandóan veszélyben érzik magukat. Sajnos nem minden agresszív kutya tanítható meg arra, hogy eltűrje a macskát és békében éljen vele.

Az összeszoktatást hasonlóan kell végezni, csupán több jutalomfalatot, türelmet, kezdetben nagyobb távolságot és biztos kézzel fogott pórázt igényel.

Árulkodó jel lehet a kutya agressziójára, ha folyamatosan bámulja a macskát, vagy azt az ajtót, ami mögött a macska található. Nem hallgat az emberekre, figyelmen kívül hagyja a gazda utasításait, és nekimegy a macskának, borzolja a szőrét vagy ugat rá, amikor csak a cica megmozdul.

Ugyanez a helyzet a macskákkal is, ha fordított esetben a macskák támadják meg az egyébként nyugodt kutyákat. Ezek a jelek valószínűsítik, hogy az állatok nem alkotnak majd jó párost, vagy nagyon sok erőfeszítésbe fog kerülni, hogy megbékéljenek egymással.

Gazdiként nehéz lehet elfogadni, hogy kedvenceink nem szeretik egymást, azonban sokkal kevésbé humánus rájuk erőltetni az együttélést, ami szorongással, stresszel és állandó rettegéssel jár.

Összegzés

A kutyák és macskák összeszoktatása fontossá válhat azokban a családokban, akik mindkét állatfajt szívesen tartanák egymás mellett. Ezek a négylábú állatok nem feltétlenül ősellenségek, de nem is a legpéldásabb barátok természetükből adódóan.

A két állat összeszoktatása időigényes és rengeteg előkészületet igénylő feladat, amihez türelem és következetesség szükséges.

Az állatok életkora, habitusa, fajtája, korábbi tapasztalataik és szocializációjuk befolyással van arra, hogy mennyire képesek befogadni a másik állatot, milyen gyorsan alkalmazkodnak egymáshoz és milyen mértékű kötődés alakul ki köztük.

Az ismerkedés és összeszoktatás fázisaiban a fokozatosság elve követendő, továbbá alapos és ismétlődő helyzetértékelést igényel a gazda részéről.

March 30, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.