Hogyan szoktassuk a kutyát az autóhoz? [Pár nap alatt!]

Mosolygós család gyerekekkel és egy kutyával az autóban.

A legtöbbünknek komoly kihívás, hogy hogyan szoktassuk a kutyát az autóhoz. Meglehetősen eltérő, hogy melyik ebbel, hogyan boldogulunk. Szerencsés esetben a kutyus beül a hátsó ülésre és meg se mukkan. Ez azonban ritkább, gyakoribb, hogy fél az állat a kocsikázástól, és bizony időbe kerül, amíg hozzá tudjuk szoktatni.

Nem ritkán a kutyának egyenesen fóbiája van attól, ha négy keréken kell utaznia. Többféle reakciójuk lehet és gyakran ezeket csomagban kapjuk meg, ami a vezetés közben akár balesetveszélyes is lehet.

Az ugatás, az izgága viselkedés, az ugrálás, a nyüszítés a sofőr dolgát sem könnyíti meg vezetés közben, de a hányás és a kutya bevizelése sem egy leányálom.

Ha nem akarjuk ezeket minduntalan megtapasztalni, akkor a kutyát fokozatosan hozzá kell szoktatni az autóhoz, főleg igaz ez akkor, ha hosszabb, közös utazást tervezünk a kedvencünkkel. Ha felkészítjük a kutyát és előre eltervezett módon járunk el, akkor jó eséllyel nem kell drasztikusabb reakcióktól tartani a részéről és mi is az útra tudunk figyelni.

Miért nem szeretnek a kutyák autózni?

Így szoktassuk hozzá a kutyát az autózáshoz

Trükkök, hogy a kutya megkedvelje az utazást

Miért nem szeretnek a kutyák autózni?

Félős kutya az autó hátsó ülésén.

Valljuk be, a kutya genetikailag nem autóba termett. Négylábú barátainktól nem igazán várhatjuk el, hogy repdessenek az örömtől, miközben 130km/óra sebességgel száguldunk az autópályán. Ugyanígy igaz ez a kisgyerekekre is, akik gyakran szintén rosszul vannak kezdetben a kocsikázás élményétől. A rosszullétnek pár egyszerű, de határozott oka van. Mutatjuk melyek is ezek.

Mozgás kontra egyensúlyzavar

A kisgyerekeknél és a kiskutyáknál is gyakori eset, hogy rosszul lesznek az autóban. Ennek pedig nem mentális, hanem fiziológiai oka van. Az egyensúlyt érzékelő szerv a belső fülben található, ami gyerekkorban még nincs egészen kifejlődve.

Amikor az autó mozgásba lendül az állat – és a gyerek is – elveszti az egyensúlyérzékét, szédülni kezd, ami a legtöbb esetben hányingerrel is párosul. Egyszerűbben fogalmazva tengeribetegek lesznek.

Ha a kutya hány az autóban, annak a legtöbb esetben ez az oka. Másrészt a szédülés, azaz a biztonság elvesztése félelemérzéssel is párosul, aminek számos egyéb tünete lehet: a nyüszögéstől elkezdve, az ugatáson át a bevizelésig.

Jó hír, hogy a belső fül képes alkalmazkodásra, főleg ha elért egy bizonyos érettséget, így egy idő után a szédülős, émelygő érzés jó eséllyel önmagától elmúlik majd. Ezt általában egy évre szokták becsülni, jóllehet sajnos arra is van példa, hogy a kutya soha nem növi ki a problémát.

Szorongás az utazástól

Ez a mentális probléma sokkal inkább a felnőtt kutyákra jellemző, mint a kölykökre és több oka van. A szorongást a legtöbb esetben a mozgástól való félelem váltja ki, mert az állat még emlékszik, amikor kölyök korában szédült, rosszul volt az autóban. Ez a rossz élmény pedig félelemmel tölti el.

Emellett a „pánik” oka lehet az is, hogy az autózást egyéb negatív dolgokkal köti össze a buksijában. Például, hogy állatorvoshoz vittük a kocsival, de ez lehet bármilyen egyéb kellemetlen tapasztalat is.

Klausztrofóbia

Leggyakrabban a nagytestű kutyáknál fordulhat elő, hogy egész egyszerűen félnek a szűk, bezárt helyektől. Főleg akkor szokott előfordulni, ha az állat szabadban van tartva és nincs tapasztalata ezzel kapcsolatosan.

Ha felnőtt korban akarunk egy testesebb kutyát betuszkolni a kocsi hátsó ülésére, akkor érthető módon ellenkezni fog.

Túl sok inger

A kutyák idegrendszere kifinomult, túl sok dolgot értelmezni egyszerre azonban nem feltétlenül tudnak. Egy autó, és a vele járó utazás egyszerre túl sok inger a kutyának.

Gondolhatunk itt a gazdi megváltozott viselkedésére, amit megérez a kutya, a bőröndökre, a kocsi hangjára, illatára, villogó lámpára stb. Ezt a sok ingert az eb nem tudja hirtelen feldolgozni, és izgatottan, félősen, adott esetben agresszívan kezd el viselkedni.

A kutya lenyugtatása és önuralomra nevelése rendkívül fontos, amit már 10 hetes kortól is el lehet kezdeni.

Így szoktassuk hozzá a kutyát az autózáshoz

Így szoktassuk hozzá a kutyát az autózáshoz.

Van pár trükk, amivel enyhíthetünk a kutya autózástól való félelmén, illetőleg mérsékelhetjük az ezzel járó kellemetlen tüneteket. Ahhoz, hogy a kedvencünk elfogadja az autózást a mi türelmünkre is szükség van, illetőleg ne várjunk egyik pillanatról a másikra csodát.

A megfelelő eredmény csak fokozatosan érhető el.

Amennyiben a tengeribetegség a fő probléma, akkor nincsen nagy gond, mivel szerencsére idővel enyhülnek a tünetek, ahogy a kutya hozzászokik a mozgásban lévő autóhoz. Ellenkező esetben azonban marad a „pszichológia”, vagyis a kutya megnyugtatása.

A kutya autóhoz szoktatásának lépései

 1. Ha a kutya felfokozott, ideges állapotban van, akkor ne engedjük az autóba beülni, mert odabent csak erősödni fog ez a zaklatottság, ami veszélyes is lehet autózás közben. Meg kell értetni vele, hogy csak akkor szállhat be velünk az autóba, ha előtte képes lenyugodni.
 2. Nyissuk ki az autó összes ajtaját, hogy ne féljen a kutya a bezártságtól.
 3. Közben, amennyiben kiskutyáról van szó, helyezzük be a hordozóját az autóba és ügyesen rejtsünk el benne pár jutalomfalatot. Betehetjük az egyik kedvenc játékát is.
 4. A kutyának az autó és az utazás egy ingerbomba, amit meg kell szüntetni, vagyis egyéb, egyszerűbb ingerekre kell cserélni. Még mielőtt az autóba ülne adjunk a kutyának valami finomságot, hogy eltereljük az utazásról a figyelmét. Simogassunk meg, testbeszéddel próbáljuk nyugtatni. Beszélni azonban egyelőre ne beszéljünk hozzá.
 5. Üljünk oda, ahol a kutya fog utazni, hogy megértse a gazdié az autó. Ezzel a territoriális ösztönét kezeljük, illetőleg biztonságérzetet sugallunk vele.
 6. Pár percig üldögéljünk a kocsiban, de úgy, hogy ha a kutya is be akar szállni mellénk, azt ne engedjük neki.
 7. Ha a kutya valamennyire már megnyugodott, alkalmazhatunk vezényszavakat, például hogy „ül”, ezzel is tovább terelve a figyelmét az utazásról, illetőleg enyhítendő a benne lévő feszültséget, ami mostanra már jó esetben alaposan lecsökkent.
 8. A lenyugodott kutyát jutalomfalattal csalogassuk be a kocsiba. Ha beült simogassuk és dicsérjük meg, valamint további jutalomfalatokkal kényeztessük. Kérjük, hogy keresse meg a már előzőekben elrejtett nasikat, vagy adjuk oda neki a kedvenc játékát. Mindezt járó motor mellett is folytatni kell, hogy az állat szokja a jármű hangját és teljesen megnyugodjon.
 9. Ha megvagyunk és az eb nyugton fekszik, akkor indulhatunk.
 10. Miután elindultunk, a kutya érzékeli fogja, hogy nem ráirányul a figyelem és könnyen lehet, hogy újra nyüszögni kezd. Ha ez túlságosan fokozódik, akkor érdemes megállni és simogatással vigasztalni, beszéddel pedig mindenképpen nyugtatni. Persze könnyebb a helyzetünk, ha valaki ül a kutya mellett és le tudja csillapítani.
 11. Fontos, hogy ha megérkeztünk, akkor a kiszállást sem szabad félvállról venni. Ugyanúgy fel kell építeni a procedúrát. A kutyát szintén megnyugtatva szálljunk ki, ne engedjük, hogy kiugorjon a kocsiból. A dicséret ezúttal se maradjon el.

Trükkök, hogy a kutya megkedvelje az utazást

Trükkök, hogy a kutya megkedvelje az utazást.

Hosszabb távon több trükköt is alkalmazhatunk, hogy hozzá szoktassuk kutyánkat az autózáshoz. Ha élünk ezekkel, akkor kedvencünk jó eséllyel sokkal hamarabb fog megbarátkozni az utazással, mint ha csak úgy, minduntalan be akarjuk ültetni a kocsiba.

Barátkozzunk meg a látvánnyal

Ha az állat már a kocsi látványától is fél, akkor játszunk vele az autó közelében, etessük ott, üljünk be együtt akkor is, ha nem megyünk sehová.

Érdemes ezt kölyökkorban elkezdeni vagy jóval az első utazás előtt begyakorolni. Akár játékot is tehetünk az autóba, hogy minél otthonosabban érezze magát benne.

Lassú start

Fokozatosan szoktassuk hozzá a kutyát az utazáshoz. Először elég az is, ha beülünk vele és járatjuk a motort, ez azért fontos, hogy barátkozzon a hangjával. Közben játszunk, és adjunk neki jutalomfalatkákat.

Ha ezt párszor eljátszottuk, akkor a következő lépés, hogy álljunk ki a garázsból, azaz csak pár métert guruljunk. Aztán tegyünk egy kört a ház körül, majd egy kicsit nagyobbat és így tovább.

Pozitív cél

Kössük össze pozitív ingerekkel az utazást. Az első kocsikázás vezessen egy közeli parkba, erdőbe vagy kutyasport pályára, olyan helyre, ahol aztán nagyokat sétálunk és játszunk.

Minél izgalmassabb helyre visszük, annál jobb tapasztalatai lesznek az autózással kapcsolatban. Ezzel az egyszerű trükkel hamarabb fogja legyőzni a félelmeit és az esetleges rosszúlléteit is.

Összegzés

A kutyák alapvetően két okból kifolyólag nem szeretnek kocsikázni az egyik a tengeri betegség, ami fizikai rosszulléttel párosul, a másik pedig a szorongásos félelem. A tengeri betegség a legtöbb esetben magától elmúlik, de gyógyszerekkel is remekül kezelhető.

A pszichés eredetű ellenállást a kutya megnyugtatásával és az autóhoz való fokozatos hozzászoktatással tudjuk kezelni.

2023. September 12.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.