Hogyan szoktassuk le a kutyát tárgyaink megrágásáról?

Hogyan szoktassuk le a kutyát tárgyaink megrágásáról

A rágás a legköltségesebb hobbi, amivel a kutyák eltölthetik unalmas perceiket, hiszen a legtöbb megrágott tárgy már nem javítható, nem használható tovább és a gazdának újat kell vásárolnia belőle.

Egy-egy megrágott cipő, bútor, vagy internetkábel után sokszor elfogy a gazdik türelme. Ilyenkor nem szabad az állatot fizikailag vagy verbálisan bántani, mivel sokszor az eset után órákkal vesszük észre a rongálást, a kutya pedig nem fogja érteni miért szídjuk le.

Az alábbiakban bemutatjuk hogyan szoktassuk le a kutyát a rágásról.

Miért jelent problémát, ha a kutya mindent megrág?

Miért rágnak meg mindent a kutyák?

Hogyan szoktassuk le a kutyát a rágásról?

Mit szoktak megrágni a kutyák? Helyezd biztonságba az értékeid

Miért jelent problémát, ha a kutya mindent megrág?

Miért jelent problémát, ha a kutya mindent megrág

A rágás fenyegetést jelenthet a kutya fogazatára. Az éles és kemény tárgyak felsérthetik az ínyét, koptathatják vagy letörhetik az eb fogait, a sérülések pedig gyulladáshoz vezethetnek.

A lenyelt darabok pedig emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak, mint például elzáródást vagy gyomorcsavart. Eltávolításuk sok esetben csak műtéti úton kivitelezhető.

A kutyák előszeretettel rágják meg a bútorokat, berendezési tárgyakat, személyes holmikat, járműveket. A tulajdonosoknak akár felbecsülhetetlen anyagi károkat is képesek okozni az állkapcsukkal egészen rövid időn belül.

Sokkal gazdaságosabb, ha rágójátékokba fekteted a pénzed, hogy a kutya ezeket rágja az értékes tárgyak helyett, és úgy adhat teret a kíváncsiságának, hogy nem sérülnek az ingóságaid. A rágás természetes viselkedés, amiről nem lehet teljesen leszoktatni a kutyát. Ez mindaddig problémákat fog okozni, amíg nem korlátozzuk arra alkalmas tárgyakra a cselekvést.

Miért rágnak meg mindent a kutyák?

Miért rágnak meg mindent a kutyák?

A rágás elengedhetetlen a kutya fogazatának, állkapcsainak és ínyének egészségének megőrzése szempontjából, hiszen fejleszti a rágóizmokat, tisztítja a fogakat és az ínyt.

A kölyökkutyák számára különösen fontos a rágás, hiszen a fogzás fájdalmas, a rágás pedig segít enyhíteni a fájdalmat, mérsékli az íny gyulladását és az irritációt. A kutyák szája fontos eszköze a külvilág érzékelésének és megismerésének.

Az ízek, a szagok, az állagok mind rágás közben válnak érzékelhetővé, ezért a kutyák mindent úgy próbálnak megközelíteni, hogy először megrágják. A fogváltást követően a rágás mentális hatásai kerülnek előtérbe. Csökkenti a szorongást, elfoglaltságot jelent, elűzi az unalmat és szórakoztató.

A kutyák az éjszaka jelentős részében alszanak, alvási igényük a kor előre haladásával csökken, ezért egyre több időt töltenek ébren. Az ébrenlét perceit ki kell tölteni sétákkal, tréninggel, játékkal és közös időtöltéssel.

Amennyiben a kutya unatkozik napközben, akkor keresni fog magának valami elfoglaltságot, ami esetenként destruktív lehet. A kutyákat nem kötik le a sporthírek, nem tudnak olvasni, főzni, takarítani, így meglehetősen kevés programmal tudják magukat lekötni, ha egyedül vannak otthon. Éppen ezért sok kutya választja a szórakoztató rágást unaloműzésből.

Hogyan szoktassuk le a kutyát a rágásról?

Hogyan szoktassuk le a kutyát a rágásról

1. Válasszunk neki rágójátékot

Az ideális rágójátékot nem lehet tönkretenni. Tartós alapanyagokból készül, nem törik darabokra, nem lehet szétcincálni és nem tudja lenyelni a kutya. Nem érdemes olyan rágójátékokat vásárolni, amik nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak, mert hamar tönkremennek, illetve a kutya lenyelheti a játékok letört darabjait, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Mindig olvasd el a termékek címkéit és az anyagra vonatkozó információkat, hogy megbizonyodhass arról, hogy biztonságosak az eb számára.

Milyen rágójátékot adjunk a kutyának?

  • A lábszárcsontok, velős csontok természetes rágójátékként funkcionálnak, amit apránként el is tud fogyasztani a kutya. Amellett hogy kiváló elfoglaltságot kínálnak, ásványi anyagokat tartalmaznak, tisztítják a fogakat és mentálisan stimulálják az ebet.
  • A Kong típusú játékok élelmiszerbiztos, kemény anyagból vagy strapabíró gumiból készülnek. Előnyük, hogy különböző méretben és kialakításban kaphatók, valamint étellel is tölthetők, így változatos elfoglaltságot nyújtanak a kutyáknak. Az étel miatt pedig ellenállhatatlanok és a megkaparintott csemegék arra motiválják a kutyát, hogy minden falatért megküzdjön.

A tölthető rágójátékok előnyei

Hosszú ideg képes lehetsz lekötni a kutyát, ha a játékok belsejébe három különböző típusú ételt teszel.

  • Tölts bele olyat, ami könnyen kigurul. Olyat, ami alakja és mérete miatt beszorul, és olyat, amit állagából fakadóan rátapad a játék belső falára.
  • Ennek a módszernek köszönhetően a kutya azonnali jutalomban részesül, amikor hozzáér a játékhoz, hiszen rögtön kiesik belőle néhány falat. Továbbá nem fogja tudni maradéktalanul kiszedni belőle az ételt, és a játék sokkal tovább csábítja őt az illatozó csemegék megszerzésére.
  • A kutya mindaddig vissza fog térni a játékhoz, amíg érzi, hogy van benne még valami különleges finomság, amit ki kell valahogy bányásznia.

2. Szoktassuk rá a rágójátékra

Szoktassuk rá a rágójátékra. Kong rágójáték.
Kong típusú tölthető rágójáték

Legyen elérhető közelségben sok játék, hogy a kutya mindig ezekkel foglalatoskodjon. Különösen akkor, amikor magára hagyod.

Mindig dicsérd a kutyát, amikor valamelyik játékával játszik, nyomatékosításként adj neki a különösen finom jutalomfalatokból is. Készíts elő néhány töltött játékot, hogy máris odaadhasd ezeket a kutyának, amikor arra kéred, hogy menjen a helyére, feküdjön le, amikor egyedül akarod őt hagyni, vagy meg akarod nyugtatni.

Az ételek illata és a rágás szeretete arra fogja ösztönözni a kutyát, hogy ezekkel a játékokkal foglalkozzon, ne pedig rosszalkodással

3. Hagyd magára a kutyát

Amikor elmész otthonról, zárd a kutyát a hosszú távú elzárási területére, például a fürdőszobába. Biztosíts neki friss vizet, szükség esetén kutya wc-t, fekhelyet és természetesen legalább 6 db étellel töltött játékot. Ügyelj arra, hogy semmi más ne legyen elől, ami rágható lenne!

Felnőtt, szobatiszta kutya esetében a ketrecben is hagyhatod az ebet, ha csak rövid ideig vagy távol. A ketrecben vagy a helyén pihenve a kutya saját magát fogja rászoktatni arra, hogy a körülötte lévő játékokat rágja. Idővel ezeket fogja priorizálni más tárgyak rágásával szemben.

Hazaérkezéskor kérd meg a kutyát, hogy adja oda neked a rágójátékait, így te kiszedheted a beszorult darabokat és a kutya pozitív érzése fokozódni fog.

A destruktív rágás általában azután kezdődik, miután a gazdi elmegy otthonról, vagy éppen azelőtt, mielőtt hazaérne, de sosem akkor, amikor gazdi mellette van.

Ez a módszer segít abban, hogy a kutya egyből a rágójátékokra fókuszáljon, és hazaérkezésedkor ismét megkeresse őket. Az elzárás megakadályozza, hogy kedvenced hozzáférjen az értéktárgyakhoz és segít a játékok rágására szoktatni.

A rágás fizikailag és mentálisan is fárasztó tevékenység, ezért a kutyák a hosszas rágások után könnyen álomba szenderülnek. Addig, amíg a kutya a játékait rágja, vagy kimerülten alszik, addig nem lesz képes kárt tenni az otthonodban.

4. A kutya rágásról való aktív leszoktatása

A kutya rágásról való aktív leszoktatása.
Töltsük játékokba a kutya napi ételadagját

A rágójátékokra szoktatás időszakában, melyet minél hamarabb érdemes beiktatni, célszerű a kutya teljes napi ételadagját ezekbe a játékokba töltve felkínálni, akár több napon át.

A falatok megszerzése lassítja a táplálkozást és megakadályozza az étel habzsolását, ami szintén előnyös a kutya egészségére nézve.

Nyári időszakban az üreges gumijátékokat megtöltheted májkrémmel majd lefagyaszthatod. Így a kutyák számára egészséges fagyit készíthetsz, ami kellemesen hűti őket, miközben még inkább megszeretik a rágójátékokat.

A kölyökkutyák folyton éhesek, és bármit megtennének pár finom falatért. Miért ne használhatnád arra az ételt, hogy bizonyos tárgyakat vonzóbbá tegyél a kutyád számára? Amikor a kutya a passzív tréning segítségével megtanulja, hogy a játékokat szabad csak rágnia, és kialakul a rágási mániája a megfelelő rágcsálnivalókkal szemben, akkor egyre kevesebbszer fog előfordulni, hogy a te értéktárgyaidra fanyalodjon.

5. Ha rosszalkodik

Abban az esetben, ha a kutya célba veszi a lakásban található bútorokat, szólj rá. Figyeld a kutya viselkedését, és ha megtetszik neki valami, kitartóan szimatolja, vagy a szájába veszi, azonnal használd az “ereszd” parancsot, majd utasítsd arra, hogy a rágójátékait rágja.

Mutasd meg neki a játékot, és határozottan, nyugodt hangon mondd ki, hogy “rágójáték” és add oda az ebnek.

A kutya így megtanulja, hogy mely tárgyakat nem rágcsálhatja, és arról is információt kap, hogy ezek helyett mi az, amit megrághat.

A rágójátékokat felhasználhatod arra, hogy együtt játssz a kutyával. Elrejthetsz néhány étellel töltött játékot a nappaliban, és kérheted a kutyát arra, hogy keresse meg őket. A játékokat labdaként eldobva is alkalmazhatod, így máris apport játék válik a belőlük, amiket a kutya rendre visszahozhat.

Mit szoktak megrágni a kutyák? Helyezd biztonságba az értékeid

Mit szoktak megrágni a kutyák

A megrágott tárgyak listája végtelenül hosszú és megdöbbentő, ugyanis a kutyák kivétel nélkül mindent a szájukba vesznek függetlenül attól, hogy ízletes vagy sem. Összeszedtük azokat a tárgyakat, amik a leggyakrabban a kutyák fogainak áldozatául esnek, hogy a lehető legkevesebb meglepetés érjen.

Összeállításunk segít, hogy a kölyökkutya legintenzívebb rágókorszakával felkészülten nézhess szembe és elpakolhasd az értékeidet, mielőtt az eb kezelésbe venné őket.

Nappali és hálószoba

A függöny, a szőnyeg, a díszpárna, a kanapé, a fotel, a kis asztal lába, a gyerekjátékok, az elektromos vezetékek és a távirányító nem lesz biztonságban a kutya közelében.

Személyes holmik

A széthagyott ruhák, cipők, kabátok, táskák, napszemüvegek vonzóak, hiszen a kutya érzi rajtuk az emberek illatát és a külvilág illatait is, ahol ezeket viselve jártak az emberek.

A levetett ruhákon és kiegészítőkön kívül az éppen viselt öltözet és a különböző testrészek szintén csábítóak lehetnek. A kicsik előszeretettel rágcsálják a cipőfűzőket, a pulóverek ujját, a kezeket és lábujjakat és szívesen húzgálják a szoknyákat és a bőszárú nadrágokat.

Konyha

A konyha árasztja a legfinomabb illatokat, hiszen tömve van étellel. Figyelj arra, hogy ne hagyd nyitva a szekrényeket, a hűtőt és a kamrát, mert a polcokat le fogják pakolni a kutyák.

Elérhető helyen soha ne hagyj alapanyagokat, poharakat, befőttes üvegeket, és rejtsd el a szemetest is, mert a kölykök nagyon szeretik felborítani és tüzetesen átvizsgálni a tartalmát.

Kert

A kerti bútorok, növények, virágágyások, palánták, fák és bokrok nincsenek biztonságban addig, amíg a kutya nem tudja, hogy hova szabad mennie a kertben.

Megrághatják a kerítést, az elektromos kapu vezetékeit és szenzorait, de még az autó rendszámtábláját is. A rágcsálás után pedig az ásás következik, ami valamivel kevesebb anyagi kárt okoz, de határozattan rontja a kert rendezett összképét.

Melyik helyiség rágásbiztos?

Rágás szempontjából a legbiztosabb helyiség a fürdőszoba, ahol a vegyszerek, tisztítószerek, törölközők elzártan tároltak, a falak és a padló csempével és járólappal borítottak, és a szennyeskosár zárható.

Hosszú távú elzárási területnek ezért a fürdőszobát érdemes választani, ahol a kutya nem tud kárt okozni sem a fogaival, sem a szobatisztaság kialakulása előtt.

Addig, amíg a kutya nem szokik rá a rágójátékokra és a szobatisztaságra, addig nem szabad hagyni, hogy felügyelet nélkül, szabadon bóklásszon a lakásban. Ezzel ugyanis jogosítványt adunk neki arra, hogy bármiben kárt tegyen.

Összegzés

A rágás teljesen hétköznapi és normális cselevés a kutyák körében. A kutyát a rágásról teljesen leszoktatni nem lehet.

Leginkább akkor szoktak mindent megrágni a kutyák, amikor egyedül vannak és unatkoznak. A felnőttek távozásakor a gyerekek édesség után kutakodnak a szekrényben, a kutyák pedig keresnek valamit, amit rágcsálhatnak.

A rágás megakadályozása helyett célszerű bizonyos tárgyak rágására ösztönözni a kutyát, így elkerülhető, hogy értékeinkben keletkezzen kár. A rágójátékok remek célpontot jelentenek, és könnyen megkedveltethetőek a kedvenceinkkel.

Törekedj arra, hogy az eb elzárva, rágójátékok társaságában tölthesse az idejét, amikor magányos, és a napi ételadagot is a játokba töltve kínáld a kutyának, hogy minél hamarabb megbarátkozzon velük.

A rágójátékokra vagy csontokra szokott kutyák nem fognak más tárgyakat megrágni, ritkábban ugatnak és ásnak, és kevésbé jellemző rájuk a szeparációs szorongás.

May 19, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.