Hogyan szoktassuk le a kutyát az ásásról? [Pár nap alatt!]

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ásásról [Pár nap alatt!]

Utoljára frissítve: 2022. May. 11

Miért ásnak a kutyák? A kutyák természetükből fakadóan ásnak. Ha csontot kapnak, egy idő után elássák azt későbbre, majd később előtúrják, hogy folytathassák a rágcsálást. Nyáron gödröt ásnak, amiben hűsölhetnek, télen pedig melegedni térnek a talajba vájt lyukakba.

A nőstények gödröt ásnak, amikor vemhesek vagy álvemhesek, így alakítják ki az alom jövőbeli helyét. Ásnak a kerítés alatt, amikor szökni akarnak például párzási időszakban, felszántják a kertet, amikor vakondot hallanak motoszkálni a föld alatt, ásnak, amikor unatkoznak, és azért is, mert jó mókának tartják.

A kutyák szerint az ásás megfelelő tevékenység és semmi kivetni való nincs benne. A kertben éktelenkedő gödrök és a megrongált pázsit egyedül az embereket bosszantja. A négylábúak viszont nem értik, hogy mi baj lehet egy ilyen kellemes elfoglaltsággal.

Egy idő után elegünk lehet abból, hogy kutyánk tönkreteszi a kertet, lépten-nyomon gödrökbe bukkanunk.

Ebben a cikkben segítséget adunk minden gazdinak, és bemutatjuk hogyan szoktassuk le a kutyát az ásásról.

Miként előzhető meg, hogy a kutya felása a kertet?

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ásásról?

Tanítsd meg a kutyát, hogy a kijelölt területen ásson.

Hogyan előzhető meg, hogy a kutya felása a kertet?

Az ásás örömét nem szabad elvenni a kutyáktól, különösen a terrierektől, akik életük értelmének tartják a kényszeres ásást! A föld túrása a kutyák számára élvezetes időtöltés, amit felesleges megtiltani.

A gödrök csak az embereket zavarják, mert elcsúfítják a kertet, sötétben lépkedve az udvaron balesetveszélyesek. A négylábú kertészek rendszerint kárt tesznek a növényekben, illetve a szépen gondozott fűben, ami igencsak bosszantó lehet a rendezett kertre vágyó gazdik számára.

Ha kutyabarát kertre vágysz célszerű olyan növényekkel beültetni, melyeket nem kedvel a kutya.

  • A probléma abból adódik, hogy az emberek megítélése szerint a kutyák rossz helyen élik ki kertendezési törekvéseiket. Az ésszerű megoldás nem lehet más, mint az, hogy megtanítod a kutyának azt, hogy hol és mikor áshat.
  • Meg kell akadályozni, hogy az eb az általad rendben tartott és féltett területen túrja a földet. Ezzel egy időben ki kell jelölni azt a kis területet, ahol a kutya bátran átadhatja magát a hobbijának.
  • Az ásás kapcsán egy másik problémával is szembe kell nézned, mégpedig azzal, hogy kedvenced jellemzően a távollétedben csúfítja el a kertet.

A megoldás tehát három részfeladatból tevődik össze: meg kell határozni az ásás helyét, meg kell gátolni, hogy a kutya rossz helyre ásson lyukakat, és akkor tegye, amikor nem vagy vele.

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ásásról?

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ásásról

1. Terület kijelölése

Kertes ház esetében gyakori probléma, hogy a kutyák kéretlenül is felássák a kertet. Ahhoz hogy elkerülhesd, hogy az egész udvart lyukak tarkítsák, ki kell választanod egy olyan helyet, ahol a kutya áshat. Tekints erre a területre úgy, mintha a gyerek homokozója lenne, ahol nyugodtan játszhat.

A helyszínt körbekerítheted alacsony fakerítéssel, vásárolhatsz egy gyerekek számára készült homokozót erre a célra, vagy egyszerűen csak rávezetheted a kutyát arra, hogy hol találja az ásásra alkalmas helyszínt.

A trükk – Tedd kedvelté a kijelölt területet!

A trükk – Tedd kedvelté a kijelölt területet

Bármelyik lehetőség mellett döntesz, az első és legfontosabb feladatod, hogy a kutya tudomása nélkül elásol ott egy marha lábszárcsontot, amit kedvenced később kiszimatolhat. Miután betemetted a hatalmas csontot, vidd ki a kertbe a kutyát és vezesd a kert azon részére, ahol a csont pihen a föld alatt.

A csont meglelése hatalmas boldogsággal fogja eltölteni a kutyát. Érdemes több alkalommal csontot, vagy étellel töltött üreges játékot ásnod erre a helyre, hogy a kutya megszokja, hogy ott a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy valami különlegesre leljen a föld alatt.

Miért túrná fel az egész kertet, ha már tudja, hol érdemes finom falatok után kutatnia? Legyen egy kis sarok a kertben, ami egy kincsesláda benyomását kelti a kutyában. Így ráveheted a piszkos tappancsú barátodat arra, hogy mindig ugyanide térjen vissza és ne máshol kutakodjon.

2. A kert megóvása

A kert megóvása.

Amikor az ásást sikerült a kert egy bizonyos pontjára szorítani, érdemes elgondolkodnod azon, hogy a kert többi részét, hogyan óvhatod meg a kutyától.

Nem kell magas kerítést emelned az ágyások köré. Elég, ha kisebb, a kutya által is átléphető kerítést teszel köréjük, melyek jelzésértékkel bírnak. Ha látható korlátokat emelsz a kertben, sokkal könnyebben megtaníthatod kedvencednek, hogy hová nem teheti be a lábát.

Az apró ágyásszegélyek segítenek a kutya oktatásában, hogy világossá váljanak számára a tiltott területek. Kölyökkutyát vagy frissen befogadott kutyát soha ne engedj ki a kertbe felügyelet nélkül az első hónapokban.

Légy mindig mellette, hogy már azelőtt megtaníthasd neki a kert szabályait, mielőtt eszébe jutna megszegni azokat.

Szabadtéri tartózkodás esetére tegyél ki játékokat a kert azon részeire, ahová a kutya mehet. Például kösd őket karóhoz, vagy kerítéshez, hogy szívesebben tartózkodjon ott, mint a tiltott zónában. Dicsérd meg az ebet, amikor a neki kijelölt helyen bóklászik vagy játszik, és figyelmeztesd, ha tévúton jár.

3. Alternatív elfoglaltság

A kutya ásásról való leszoktatása-Alternatív elfoglaltság.

Ha nem szeretnél arra hazaérni, hogy négylábú lakótársad teljesen felforgatta a kertet, a legjobb, amit tehetsz, hogy nem hagyod őt egyedül, amíg te távol vagy.

Nagyon fontos, hogy az első hónapokban kísérd ki a kutyát az udvarra és tanítsd meg neki a szabályokat, amik számodra fontosak.

Nem szeretnéd, hogy belemenjen a kerti tóba? Megdézsmálja az epret?

Nos, vagy betemeted a tavat és kihajítod a palántákat, vagy megtanítod az ebet arra, hogy nem mehet a közelükbe, esetleg elzárod őt a ketrecébe, ahol nem tud ásni.

A kutyákat általában azért zárják ki a kertbe, mert nem szobatiszták, rágcsálással rongálják a bútorokat, vagy hiperaktívak egyedül a lakásban. Egyedül viszont unatkoznak a kertben és biztos, hogy megtanulnak, ásni, ugatni, szökni és izgatottá válni, amikor végre ismét bemehetnek a lakásba.

A magány és az unalom szorongást vált ki a kutyából, ezért gyakori, hogy a kutyák menekülő utat vájnak a kerítés alatt, hogy kiszökhessenek az ingerdús külvilágba. Az utca ugyanakkor nagyon veszélyes, ezért elsődleges, hogy áthatolhatatlan kerítés vegye körül az ingatlant és mindig elegendő játék legyen elérhető a kutyának, amivel megfelelően elszórakoztathatja magát.

Mi a megoldás?

  • Ha a kutya erősen kötődik a játékaihoz és szívesen rágcsálja azokat, akkor sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy ásásba kezd. A rágójátékok nagyon hasznosak, akár kint akár bent hagyod magára az ebet.
  • De nem szabad megfeledkezni a fizikai aktivitásról a kutya sétáltatásáról és lemozgatásáról sem. A fáradt kutyák ritkán kezdenek rongálásba, inkább pihenéssel ütik el a magányos óráikat.
  • Az udvaron biztosíts friss vizet az kutyának. Gondoskodj róla, hogy nyáron legyen árnyékos helye, télen pedig faháza, ahová behúzódhat, ha úgy döntesz, mégis inkább a kertben hagynád napközben.

A kutyának meg kell tanulnia nyugodtan lefoglalnia magát a rágójátékaival, amíg te nem vagy otthon és meg kell tanulnia szépen, ülve üdvözölni téged, hogy biztonsággal magára hagyhasd őt a lakásban.

A rágójátékokra szoktatás és a szobatisztaság elsajátítása a legtöbb esetben jó megoldást kínál az ásásról és az ugatásról való leszoktatásra.

Optimális esetben a kutya bátran tartható kint és bent is, amíg nem vagy otthon, hiszen megtanulja a ház és a kert szabályait, energiáit pedig a kijelölt helyen történő ásásra, a játékok rágására fordítja, és ha elfárad, akkor nyugodtan pihen a helyén.

Hogyan taníthatod meg a kutyát arra, hogy ásson?

Hogyan taníthatod meg a kutyát arra, hogy ásson

Természetesen a kutyák maguktól is tudnak és szeretnek is ásni. A rossz magatartásra gyakran mégis az emberek ösztönzik őket.

Az ásás tiltása, a kutya megdorgálása ahhoz vezet, hogy még többet akarjanak ásni.

A leghétköznapibb helyzet, amikor a gazdi kitekint az ablakon és ahelyett, hogy játékos pillangókergetésen kapná a kutyát, észreveszi, hogy a kutya már derékig ásta magát a puha, zöld pázsit közepén.

Általában ilyenkor a legrosszabb módszert választják az emberek, és dühösen rárontanak a kutyára. Kiabálnak vele, a grabancánál fogva húzzák, és válogatott szidásban részesítik őket. A dorgálás arra fogja ösztönözni az ebeket, hogy a kedvenc időtöltésüket olyan időpontra napolják, amikor a gazda nincs otthon és nem tudja félbeszakítani a rekreációs tevékenységüket.

Kifejezetten várni fogja, hogy végre elmenj otthonról, hogy folytathassa a felelősségteljes kerti munkát.

Sokkal jobb döntés, nyugodtan és határozottan felszólítani a kutyát, hogy menjen ásni a számára kijelölt területre. A felszólítás figyelmezteti a kutyát, hogy rossz helyen kaparászik, és megadja az információt, hogy hol folytathatja a gödör “szakszerű” kialakítását.

Szidás helyett jó megoldás lehet az is, ha a viszel egy rágójátékot a kutyának, és átadod neki, hogy inkább azzal foglalkozzon. Amikor a kutya abbahagyja az ásást és a játszani kezd, dicsérd meg őt.

Összegzés

Minden kutya imádja túrni a földet! Vonzzák őket a földben élő állatok motoszkálásai és illataik. Számukra az ásás olyan, mint az edzés és a rejtvényfejtés.

Az ebeket nem zavarja, hogy ronda lyukakat hagynak maguk után és csatatérré varázsolják a kertet. A kutya ásásról való leszoktatása során legyél következetes.

A csúf gödrök helyreállítása után jelölj ki az udvaron egy kis sarkot, ahol a kutya szabadon áshat. Itt rejts el a föld alatt néhány ízletes csontot, amit később kiáshat magának.

Hamarosan a kutya meg fogja szokni, hogy csak ezen a helyen érdemes feltúrnia a földet. A kert többi részét kerítsd el a kutya elől, hogy ne okozhasson több kárt. Gondoskodj arról, hogy a kutyát rendszeresen lemozgasd sétákkal és közös játékokkal, illetve biztosíts neki rágójátékokat, labdát, kötelet az udvaron is, hogy hasznosan, ásás nélkül is jól eltölthesse az idejét.

2022. May 11.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.