Hogyan szoktassuk le a kutyát az ugrálásról?

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ugrálásról

A kölyökkutyák természetükből adódóan zajosak, hiperaktívak, lelkesen közelítik meg a gazdájukat és minden energiájukat beleadják a gazdi üdvözlésébe. Hogyan fejezi ki a kutya az örömét, a barátságosságát és hogyan köszönt téged? Természetesen ugrálással!

A vidáman ugrándozó kölyköket aranyosnak tartják, ezért mindenki simogatja őket és elnézi tőlük azt, hogy a pillekönnyű csöppségek a lábára taposnak, és a térdének támaszkodnak. A kutya egészen egyszerűen megtanulja, hogy az üdvözlés ezen formája, ami számára teljesen magától értetődő, a gazda számára is megfelelő.

A kutya alig várja, hogy hazaérkezzen a család, hogy vendégek érkezzenek az otthonába, ezért nem tudja visszatartani a lelkesedését és hamarosan aktívan ugrándozó felnőtt kutya válik belőle.

Az ugrálást tehát az emberektől kapott pozitív visszaigazolás teszi berögzült szokássá. Néhány hónap elteltével, amikor a kutya még mindig úgy köszönt mindenkit, hogy felugrik rá, akkor rendszerint megszidják. A kutya egyetlen bűne az volt, hogy időközben felnőtt és gyarapodott a testsúlya.

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan szoktassuk le a kutyát az ugrálásról. De kitérünk a leggyakoribb hibákra is, melyek az ugrálásról való leszoktatás során felmerülhetnek.

Hogyan nem szabad leszoktatni a kutyát az ugrálásról?

A kutya ugrálásról való leszoktatása lépésről lépésre

Milyen problémák adódhatnak a kutya ugrálásról való leszoktatásában?

Hogyan tanítsd meg a kutyát felugrani?

Hogyan nem szabad leszoktatni a kutyát az ugrálásról?

Hogyan nem szabad leszoktatni a kutyát az ugrálásról?

A kutyák minden szeretetüket beleöntik a barátságos üdvözlésbe, amikor vidáman ráugranak valakire. Nem gondolnak arra, hogy az embereknek ez kellemetlen, fájdalmas, nem tudják, hogy a koszos mancsaikkal és a karmaikkal kárt tehetnek az emberek öltözetében.

A büntetés ellenkező hatást vált ki!

A túlbuzgó ebeket, akik orrukkal bökdösődve, mellkasra ugrálva köszöntik az érkezőket azonnal idegesen és erőteljesen szokták leállítani, félrehúzni vagy megszidni. Éppen akkor kapják a legnagyobb büntetést, amikor a szeretetüket fejezik ki az emberek iránt.

Mit tesz ilyenkor a bűnbánó kutya?

Ismét biztosítja feltétlen szeretetéről a gazdáját, megint felugrik rá és megnyalogatja, hogy a gazdit boldoggá tegye. Természetesen a gazdi megint ellöki magától a kutyát és megdorgálja.

Minél jobban bünteted a kutyát, annál többször fogja megismételni az ugrálást, hiszen pont a büntetés váltja ki azt.

Nem csoda, hogy a bizalom és a barátság sérül bennük és megromlik a kapcsolat ember és állat között.

Felejtsd el a kegyetlen módszereket!

Számos kegyetlen praktikával és tanáccsal találkozhatunk, ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy hogyan szoktassuk le a kutyát az ugrálásról.

Azt szokták javasolni, hogy fogjuk meg és szorongassuk a kutya mellső lábait, amikor felugrik, csapjunk rá az orrára egy feltekert újságpapírral, fröcsköljük le vízzel vagy citromlével, szorítsuk le a földre és térdeljünk bele a mellkasába, tapossunk a hátsó lábaira, húzzuk felfelé a nyakörvénél fogva – hogy csak a legelterjedtebb kínzásokat említsük.

Ezek az agresszív és embertelen módszerek teljességgel elfogadhatatlanok, különösen olyankor, amikor a kutya mindössze azzal a módszerrel kíván üdvözölni valakit, amit korábban, hónapokon át bátorítottunk simogatással.

A hiba a gazdában van

Szívtelen és felelőtlen dolog elnézőnek lenni egy kölyök ugrálásával szemben, ha pontosan tudható, hogy kis idő elteltével ugyanezért a köszöntési formáért keményen meg fogjuk büntetni az ebet.

Minden ebnek, akár kölyök, akár felnőtt meg kell tanulnia, hogy hogyan üdvözölheti udvariasan az embereket. Az ugrálásba fektetett energia könnyedén átcsatornázható a társadalmilag elfogadható köszöntés technikájába anélkül, hogy erőszakot alkalmaznánk a kedvencünkön.

A kutya ugrálásról való leszoktatása lépésről lépésre

A kutya ugrálásról való leszoktatása lépésről lépésre.

Könnyen belátható, hogy a fizikai és verbális bántalmazással nem lehet humánusan célt érni a kutyáknál. Sokkal egyszerűbb és célravezetőbb megtanítani az ebet arra, hogy miként fejezze ki örömét az ajtón betérőkkel szemben.

A módszer egyáltalán nem lesz ismeretlen azok számára, akik eddig pontosan követték a tréning utasításait. Amennyiben a kutya leültetéséről szóló fejezetben ismertetett technikákat maradéktalanul begyakoroltattad a kutyával, nagy valószínűséggel helyes mintákat tanult meg mostanra a kutya.

A családtagok elnézőképessége, vagy a következetlenség esetleg okot szolgáltathat arra, hogy a kutya viselkedése még nem tökéletes a vendégekkel való találkozás alkalmával.

A feladat most is nagyon egyszerű!

Tanítsd meg a kutyát arra, hogy leüljön, amikor kinyitod a bejárati ajtót, hogy valakit beengedhess rajta, vagy nyugodtan átvehesd a futártól a csomagod. Akár kölyök, akár felnőtt kutya befogadásáról van szó, mindenképpen ültesd le az ebet, már az első alkalommal, amikor valaki kopogtat.

Ne feledd, a kutya nem tud egyszerre ülni és felugrani! Az ül parancs pedig az első, amit megtanult a kutya, tehát kétség kívül képes pontosan végrehajtani.

Ha a kutya parancsra ül, az annak a bizonyítéka, hogy figyel rád. Ha azt követően ülteted le, hogy a vendég bejött, akkor már elkéstél, hiszen a kutya annyira izgatott állapotban van, hogy meg sem hallja, ha hozzá beszélsz.

1. Feladat

Először azt tanítsd meg a kutyának, hogy téged miként üdvözölhet!

 1. Hazaérkezéskor ültesd le a kutyát a jól ismert “Buksi, ül!” paranccsal.
 2. Ne köszöntsd, ne simogasd az ebet addig, amíg le nem ült. Lehet, hogy sokáig kell várnod, de egyszerűen csak hagyd figyelmen kívül a kutya ugrálását, pattogását és pörgését, amíg le nem nyugszik és teljesíti az utasításodat.
 3. Amikor a kutya leül, üdvözöld őt simogatással, fülének vakarászásával és adj neki pár jutalomfalatot.
 4. Hagyj időt a kutyának, hogy körbeszimatoljon és megszokja a jelenlétedet.
 5. Menj ki az ajtón, majd pár perc múlva gyere be ismét.
 6. Ültesd le a kutyát és várd meg, amíg leül, mielőtt köszönnél neki és megsimogatnád. A második bejövetelnél valamivel nyugodtabb lesz a kutya, de ezzel nem elégedhetünk meg!
 7. Ismételd meg minél többször a hazaérkezést egymás után ugyanezzel a módszerrel és meg fogod tapasztalni, hogy a kutya egyre kevésbé lesz izgatott, egyre könnyebben lehet őt leültetni és folyamatosan fejlődni fog a teljesítménye. Egészen addig gyakorolj vele, amíg a kutya elsőre szófogadóan leül és türelmesen várja a simogatást.

Abban az esetben, ha a kutyát az udvaron tartod, kétféle érkezést célszerű gyakoroltatnod vele, ugyanezzel a módszerrel. Meg kell tanulnia, hogy ülve kell üdvözölnie téged akkor, amikor gyalogosan bejössz a kapun, és akkor is, amikor a házból kilépsz az udvarra.

Ezen felül a saját biztonsága érdekében javasolt megtanítani neki azt is, hogy hová kell leülnie akkor, amikor autóval állsz be az udvarra.

2. Feladat

Gyakorold a kutyával a családtagok és ismerősök üdvözlését.

Hívj át vendégségbe néhány barátot azzal a céllal, hogy közösen taníthassátok az ebet. Készítsd ki a kutya vacsoráját egy tálba az ajtó elé, hogy mindenki vehessen belőle, aki bejön.

Maradj a kutyával a lakásban, a családtagok pedig egyesével érkezzenek az ajtón keresztül, majd a vendégek is egyesével jöjjenek.

 1. Az első személy kopogására menj a bejárati ajtóhoz, és ültesd le a kutyát.
 2. Engedd be és üdvözöld kézfogással, vagy a szokott módon az érkezőt.
 3. Dicsérd meg a kutyát, és kérd meg a vendéget, hogy adjon a kutyának egy jutalomfalatot.
 4. Kérd meg a vendéged, hogy menjen ki és jöjjön be újra az előző lépéseket követve.
 5. Ismételjétek addig a bejövetelt és üdvözlést, amíg a kutya legalább három egymást követő alkalommal sikeresen üdvözölte a vendéget, azaz türelmesen és szépen ülve marad.
 6. Ezt követően elölről kezdheted ezt a gyakorlatsort egy másik vendéggel is. Érdemes legalább 10 különböző személlyel végigvinni a feladatot, hogy a kutya tudása biztossá váljon.

3. Feladat

Kihasználva az alkalmat, hogy ilyen szép számmal gyűltetek össze a kutya nevelésére, érdemes az oktatást az utcán folytatni, hiszen az emberek udvarias üdvözlése nem csupán az otthonotokra korlátozódik, hanem közterületen közlekedve is ez az elvárt viselkedés.

Kérd meg a vendégeket, hogy egymástól kissé lemaradva tegyenek egy kis kört a háztömb körül, vagy a sétáljanak körbe az utcában.

 1. Tedd pórázra a kutyát és a vendégekkel ellentétes irányban kezd meg a körsétát.
 2. Hamarosan szembe fog veletek jönni az első ismerős, és amikor közeledtek hozzá ültesd le a kutyát.
 3. Üdvözöld az ismerőst. Dicsérd meg a kutyát, ha leült és kérd meg a másik személyt, hogy adjon egy jutalomfalatot az ebnek.
 4. Haladjatok tovább az úton a következő találkozásig és megint ültesd le a kutyát. Dicsérd meg őt, ha szépen leül a parancsra és engedd meg neki, hogy elismerésül fogadja a csemegét az ismerőstől. Folytassátok a sétát az eddigiek szerint.
 5. 5 rövid kör után, egyetlen rövid séta alkalmával így összesen 50 közterületi üdvözlést gyakoroltathatsz a kutyával, ami biztosan elég lesz arra, hogy az eb megtanulja, miként üdvözölheti az embereket, és annyira biztos lesz a tudása, hogy magától, kérés nélkül is le fog ülni.

Milyen problémák adódhatnak a kutya ugrálásról való leszoktatásában?

Milyen problémák adódhatnak a kutya ugrálásról való leszoktatásában.

A kutya jó szokásainak kialakítása sokkal egyszerűbb, mint a rossz berögződések felülírása. Amikor a kutyát arra kéred, hogy leüljön, hogy megakadályozd az ugrándozást, akkor teljesítéskor két dologért kap jutalmat: azért mert ül és azért, mert nem ugrál.

Az ülést úgy fixálhatod, ha az „ül-marad” parancsot alkalmazod. Ha a kutya mégis felugrik, akkor a megszokott módon ismét az “ül” utasítással korrigálhatod.

Ha a kutya felugrik a parancs ellenére az két dolgot jelezhet.

 • A kutya nem tanult meg vezényszóra leülni, ezért még tovább kell vele gyakorolnod a leülést és a maradást.
 • Akkora inger éri, és annyira izgatott a látogató miatt, hogy képtelen rád figyelni, azaz gyakorlatilag kezelhetetlenné válik.

Az ilyen viselkedési problémák esetén nagyon fontos, hogy szánjunk időt a kutya nevelésére.

 • Munka után, fáradtan hazaesve valószínűleg nem vágysz majd arra, hogy egymás után 10-szer belépj ugyanazon a bejárati ajtón, csak azért, hogy a kutyád megunja, hogy megint te léped át a küszöböt.
 • Amikor váratlanul jön valaki, és rohansz az ajtóhoz, szinte alig veszel tudomást a kutyáról, már nyitod is az ajtót, hogy megtudhasd ki csengetett.
 • Ezek a helyzetek tudatos gyakorlással gördülékenyen fognak menni idővel. Rendkívül fontos, hogy az oktatás elején komolyan vedd a tréninget és beütemezd az oktatást azokra a napokra, amikor több időd és türelmed van ahhoz, hogy akár 50-100 alkalommal is kinyisd egymás után az ajtót, csak azért, hogy az eb megtanulja az elvárt viselkedést.
 • Segíti a tanulási folyamatot, ha egy családtaggal vagy baráttal együtt gyakorolsz. Az egyikőtök legyen bent a kutyával, a másikótok pedig szimulálja az érkezést minden alkalommal kopogtatva az ajtón, mintha idegen jönne hozzátok, hogy a kutya felismerje a szituációban az ismétlődő elemeket, mint a kopogás zaja, az ajtó nyitása és a vendég belépése.

Hogyan tanítsd meg a kutyát felugrani?

Sokak számára a kutya ugrálása közel sem annyira kellemetlen, mint másoknak, különösen, ha kistestű kutyáról van szó. A kutyák a legjobb barátaink, akiket szívesen ölelünk magunkhoz, veszünk az ölünkbe és örömmel dögönyözünk.

A tervezett és meghívásos alapú felugrás és ölelés teljesen más kategóriába esik, mint a hétköznapi felugrás, ami mindenkit váratlanul és kellemetlenül érint.

A különbséget érdemes tisztázni a kutyával, mégpedig úgy, hogy teljesen más szavakkal beszélünk róla és más vezényszavakkal utasítjuk a felugrásra az ebet.

Semmiképp se használd az ugrás kifejezést ilyenkor, válaszd inkább az “ölelj meg” vagy “ölelés” szavakat.

A szokásos érkezési procedúra után, amikor leültetted a kutyát, és ő türelmesen vár rád, amíg lepakolsz, leveszed a kabátod, megkérheted őt, hogy öleljen meg. Ezzel engedélyt adsz neki arra, hogy felugorjon rád.

Ily módon a korábbi probléma – a felugrás -, annak a jutalma lesz, hogy a kutya elsőre nem ugrott fel, hanem szépen ülve várakozott.

Először megtanítod a kutyát, hogy hogyan ne ugorjon fel, majd arra is megtanítod, hogy utasításra megtegye. Így elérheted, hogy csak engedéllyel ugorjon rád, és azt már nem ugrásnak, hanem ölelésnek hívod.

Az ölelés (felugrás) tanítása lépésről lépésre:

 1. Kezdésként ültesd le a kutyát az “ül-marad” paranccsal.
 2. Használd a “Buksi, ölelj meg” kifejezést.
 3. Mozgass egy jutalomfalatot a kutya orra előtt.
 4. Csapj rá néhányat a mellkasodra.
 5. Ha a kutya feltette a mancsait a mellkasodra ,akkor jöhet a dicséret és az ölelgetés.
 6. Ha véget szeretnél vetni az ölelésnek, használd a “mehetsz” parancsot.
 7. Jutalmazd a kutyát, ha levette rólad a lábait és újra a földön van.

Az ölelésnek és a felugrásnak megvannak a maga hátrányai. Mozgásszervi betegségek, például csipődiszplázia, ízületi gyulladás vagy porckorongsérv esetén nem ajánlatos ugrálásra biztatni a kutyát, mert ezzel fájdalmat okozhatunk neki és ronthatunk az állapotán.

A túlsúly szintén nehézkessé és megterhelővé teheti a kutya felugrását és különösen földre érkezését, ezért ezt javasolt kerülni.

Összegzés

Az ugrálás nagyon gyakori jelenség azon felnőtt kutyák esetében, akik nem kaptak megfelelő kiképzést.

Az ugrálás valós probléma, amiről beszélni kell! Rengeteg kutyát azért ér fizikai bántalmazás, mert kölyökkorban hagyták őket ugrálni, felnőtt korban pedig kíméletlen módszerekkel próbálják leszoktatni a kellemetlen üdvözlési formáról.

A kutya ugrálásról való leszoktatása során a szidás és a büntetés egyáltalán nem szükséges, és semmiképpen sem ajánlott leszoktatási módszer.

Már a kezdetektől tanítsd meg a kutyát arra, hogy leüléssel köszöntsön mindenkit, így biztosan elkerülheted, hogy később kéretlenül bárkire felugorjon, amikor megpillantja őket. Szánj időt a kutya oktatására, hogy minél hamarabb automatikussá váljon a leülés és mindenki élvezhesse a kutya társaságát anélkül, hogy lábnyomok gazdagítanák a ruháját.

May 19, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.