Hogyan mutassuk be a kölyökkutyát az idősebb kutyánknak?

Hogyan mutassuk be a kölyökkutyát az idősebb kutyánknak

Egy kölyökkutya bármikor be tudja magát lopni az ember szívébe. Életet hoz a házba, mókás, játékos és szeretetre méltó. Egyedüli kutyaként minden figyelmét neki szentelheted. Ám teljesen más a helyzet, ha már egy idősebb eb régóta a család tagja.

Ilyenkor sok kérdés felmerül. Hogyan mutassuk be a kiskutyát az idősebb kutyának? Ki fog-e jönni egymással a fiatal és az idősebb kutya? Milyen előkészületeket kell megtenni a találkozás előtt? Hogyan lehet egymáshoz szoktatni őket? Cikkünkben felgöngyölítettük a kérdésekre a válaszokat.

Egy idős és egy fiatal kutya összeszoktatása izgalmas feladat. Sok múlhat a két kedvenc személyiségén, illetve mennyire tudod előkészíteni a terepet a nagy találkozás előtt. Téves azt gondolni, hogy egy barátságos, idős kutya repesve fogja várni az új csöppséget.

Ha öreg barátod egyedüli házikedvencként élte melletted a nyugodt mindennapokat, akkor egy mindent elsöprő energiagombóc bosszantó lehet számára, főleg, ha megtöri a napi rutinokat. Az összeszoktatást tehát nem szabad elkapkodni, az első időszakon nagyon sok múlik, hogy később hogyan viszonyul egymáshoz a két kutya.

Hogyan készítsd elő a terepet a két kutya találkozása előtt?

Kölyökkutya összeszoktatása az idősebb kutyával

Kölyökkutya és idős kutya találkozása otthon

Féltékenység kialakulása

Nem minden kutya alkalmas társas életre

Hogyan készítsd elő a terepet a két kutya találkozása előtt?

Az idős és a kölyökkutya összeszoktatásának már jóval a bemutatás előtt el kell kezdődnie. (Két felnőtt kutya összeszoktatásáról itt olvashatsz.) Ha kiválasztottad új házi kedvencedet, akkor ne rohanj haza vele egyből a menhelyről és sokkold le öreg négylábú barátodat!

Az öreg kutya ugyan nagyobb türelemmel rendelkezik, de nem minden fajta esetében alakul ki az „atyai” vagy „anyai” szeretet egy idegen kölyök iránt. Sőt, a kezdeti időszakban nagyobb valószínűséggel képzeli betolakodónak a jövevényt, mint megvédendő családtagnak.

Ahhoz, hogy kialakulhasson a jó viszony és biztonságos legyen az együttélés, érdemes a következő lépéseket betartanod.

Legyen egészséges mindkét kutyus!

Legyen egészséges mindkét kutyus

Egy menhelyen vagy egy örökbe fogadó telepen számtalan kutyabetegség kering, amelyek veszélyesek lehetnek házikedvenced számára.

Fordítva is igaz, hogyha idős kutyusodat rendszeres viszed kutyás közösségbe, akkor az elzárt alomból kikerülő kölyök olyan betegségeket kaphat el, amire a kis szervezete nincs felkészülve.

Addig nem érdemes megejteni az első találkozót, ameddig nem vagy teljesen biztos benne, hogy mindkét állatnak megvannak a kötelező és ajánlott oltásai, illetve aktuálisan nincs-e semmi fertőző betegsége egyiknek sem.

A fiatal kutyusok az első adag oltást a 8-10. héten, míg a másodikat a rákövetkező két hétben kapják meg. Ez alatt az idő alatt érdemes máshol tartani a kiskutyát, esetleg a tenyésztőnél, vagy ha ott már nincs hely, akkor egy barátnál, rokonnál.

Szoktasd meglévő kedvencedet az új jövevény szagához!

Szoktasd meglévő kedvencedet az új jövevény szagához

Már akkor el lehet kezdeni öreg kutyusodat szoktatását az új társhoz, amikor még nem is találkoztak. Hagyd, hogy leendő kiskutyád minden alkalommal összeugráljon, hogy a szaga a ruhádra kerüljön, otthon pedig szimatoltasd meg kedvenceddel!

Ha igazán biztosra szeretnél menni, akkor a tenyésztőtől vagy a régi gazditól elkérhetsz egy takarót, amin a kiskutya szokott szunyókálni és vidd haza házikedvencednek.

A lényeg, hogy folyamatosan az öreg kutya „orrában” legyen az érkező családtag illata.

Ugyanez visszafelé is igaz. Ruhádon, kezeden, esetleg egy kutyajáték vagy pokróc segítségével barátkoztasd meg a kiskutyát leendő társa szagával, hogyha a találkozásra kerül a sor, akkor számára is ismerősek legyenek az illatok.

Alakíts ki védelmi zónát!

Alakíts ki védelmi zónát.

Mielőtt beengeded otthonodba a kölyköt, mindenképpen figyelembe kell venned, hogy még a jól szocializált kutyák is védeni fogják a területüket a betolakodókkal szemben. Pontosan ezt a viselkedési formát fogja hozni idős házikedvenced is.

Tehát mindenképpen biztosítanod kell az újoncnak a lakásban vagy a kertben egy védelmi zónát, ahova majd a kezdeti időkben elzárhatod öreg társától.

Ide telepítsd le az etetőtálat és a fekvőhelyet is, hiszen a korra való tekintettel teljesen másképp kell táplálni egy kölyök és egy felnőtt kutyát.

Kölyökkutya összeszoktatása az idősebb kutyával

Ahogy korábban is említettük, semmiképpen se sokkold bármilyen előzmény nélkül öreg kutyádat egy fiatal energiabombával.

Gondolj bele, milyen érzés lenne, hogyha egy vadidegen minden előzetes bejelentkezés nélkül beköltözne a lakásodba, ráadásul örökre! Vélhetően neked se lenne őszinte a mosolyod és folyamatos feszültséget generálna az illető jelenléte.

A személyes életteret mind a kutyák, mind az emberek csak ismerőssel osztják meg. Úgyhogy ideje összebarátkoztatnod kutyusaidat!

Hogyan ejtsd meg az első találkozást?

Hogyan ejtsd meg az első találkozást.

Ha megtörtént a „kölyök szagminta” átadása az idősebb kutyusnak, és fordítva, akkor jöhet egy közös séta! Kérd meg a tenyésztőt, barátot vagy családtagot, hogy menjetek el közösen sétálni semleges területre.

Erre tökéletes hely egy park, erdő vagy egy olyan kert, ahol sem az öreg, sem a kölyökkutya nem élt. Ilyenkor lehet a legjobb képet kapni arról, hogy a két eb hogyan viselkedik egymással, hiszen az idősebb állatban nem támadnak fel a területvédő ösztönök.

Ezek ne legyenek órákig elnyúló séták, inkább több, rövidebb alkalom legyen, hogy a két kutya ne fáradjon ki teljesen és ne alakulhasson ki feszültség az eltérő energia miatt.

Nagyon fontos, hogy a találkozás csak abban az esetben jöhet létre, hogyha a fiatal eb megkapta minden kötelező oltását! Egy külső helyszínen nem csak idősebb házikedvencedtől kaphatja el a betegségeket, hiszen más, idegen kutyák is becsatlakozhatnak a játékba, akiknek kezelési előzményük ismeretlen. Leendő kiskutyád védelmében tehát csak akkor találkozzatok, ha a kölyköt kezelő állatorvos engedélyt ad rá!

Mire figyeljünk a találkozás során?

A találkozásnál árgus szemekkel kell figyelned a következő testbeszédekre:

  • Szimat, szimat, szimat! Ha a két kutya minden találkozásnál körbe szimatolja egymást, az pozitív hozzáállást jelez mindkét eb részéről. Fontos azonban, hogy egyik kutya se essen túlzásba. Ha azt érzékeled, hogy egyikük már nagyon befeszül a másik közeledésére, akkor egy hívószóval, vagy játék eldobással meg tudod törni a kellemetlen szituációt. Így hosszútávon oldódik a két kiskedvenc egymás jelenlétében.
  • „Gyere, játssz velem!” Ha az idősebb kutyus játékra hívja a kölyköt, vagy a kiskutya teszi meg az első lépést és az öreg elfogadja, akkor elindult a barátság a két eb között. Egyértelmű jele a játékra hívásnak az égnek tolt fenék farokcsóválással és a mellső lábakra történő támaszkodás. A morgás és a kaffogás nem jelent fenyegetőzést, teljesen normális minimális mértékben a hancúrozás közben.
  • Harapdálások, fetrengések. Nem kell megijedni, hogyha a kiskutya elkezdi az idősebb kutyus arcát csipkedni. Ez is jelzés arról, hogy behódolt a rangidős falkatagnak, ahogy a háton fetrengés is ilyen. Ilyenkor csak arra kell figyelned, hogy öreg házikedvenced ne feszüljön be a folyamatos harapdálásoktól. Ha úgy érzed, kezd betelni a pohár, hívd el a kölyökkutyát az idősebb ebtől!

Végül, de nem utolsó sorban tartsatok pihenőt! Még ha nagyon belemelegednek a játékba, akkor is tíz percnél többet ne töltsön el a két kutya ebben a felfokozott állapotban. Ilyenkor érdemes elhívni őket egymástól és külön-külön foglalkozni néhány percet mindkét kutyával.

Kölyökkutya és idős kutya találkozása otthon

Amennyiben a két kutya jól reagált egymásra semleges területen, következhet az otthoni bemutatás. Azonban még így sem szabad leforráznod két házikedvencedet.

Fő a biztonság

Fő a biztonság.

Amikor hazahozod a kölyökkutyát, érdemes azt egy nagyobb kutyakosárban vagy ketrecben megtenni, amelyet elhelyezhetsz a szoba vagy a kert közepén.

Először hagyd, hogy a két eb újra felfedezze egymást a rácson keresztül és az ismerős szagok által tudatosítsák egymásba, hogy barátok. Ha úgy látod, hogy nyugodtabban viselkednek az első pillanatokhoz képest, akkor kinyithatod a ketrec ajtaját.

Innentől indul el az egymáshoz idomulás. Az első néhány napban érdemes neked vagy valamelyik családtagodnak jelen lenni a háznál, hogy a komolyabb konfliktusoknak idejében elejét lehessen venni. Az egymáshoz szokás idején figyelni kell a testbeszédeket. Ahogy a közös sétánál, itt is résen kell lenni, hogy mikor „megy az agyára” öreg négylábú barátodnak fiatalabb kollégája.

Saját kuckó

Elszeparált helyiségek
Az elszeparált helyiség is megoldás lehet

Ahogy korábban írtuk, a kölyökkutya részére külön helyiséget, sarkot kell kialakítani, ahova visszavonulhat enni öregebb társától.

De ugyanez igaz a felnőtt kutyára: számára is szükség van egy saját vacokra, ahol pihenhet és visszahúzódhat a kis energiabombától.

Testbeszéd

Testbeszéd.

Egyre több időt hagyhatod játszani őket, de azért maradj szemfüles! Ha az idősebb kutya részéről érzel feszültséget és esetleg túl erősen kapkod a kölyökhöz vagy erőfölényét fitogtatja, érdemes közbe lépned.

A következő testjelek elárulják, ha a felnőtt kutyának már elege van a kicsiből.

  • Felborzolt szőrzet a háton.
  • Kivillanó fogak, főleg, ha már az íny is látszik.
  • Morgás vicsorgással párosítva.
  • Hosszas merev bámulások.

A fenti jelek mind-mind abba az irányba mutatnak, hogy idősebb kedvenced hamarosan fenyíteni fogja a túlbuzgó kölyköt.

Kerüld el a problémás helyzeteket

Kerüld el a problémás helyzeteket

Természetesen a legjobb megoldás mindig a megelőzés, ezért az alábbiakat érdemes betartanod a kezdeti időkben:

Ne hagyd, hogy kiskutyád túlpörögjön!

Felnőttként neked is fárasztó lehet, ha egész nap gyerekvisongásban kell lenned, esetleg folyamatosan a nyakadba ugranak.

Ha már idősebb házikedvenced láthatóan fárad, de új pajtása folyamatosan ostromolja, akkor vond el a kölyök figyelmét egy kutyajátékkal! Hidd el, öreg barátod hálás lesz neked a nyugodt percekért!

Dugd el a kutyajátékokat az első néhány napban!

Egy kölyökkutya számára egész nap a felfedezésről szól. Viszont idősebb kutyádnak most azt kell megszokni, hogy megosztja területét egy másik élőlénnyel.

A kezdeti időkben dugd el mind a felnőtt kutyus régi játékait, mind a kiskutya új rágcsáit. Az első napok izgalma ugyanis abban merül ki, hogy a kutyák megszabják egymás között a határokat, rendeződnek a viszonyok.

Ha belekerül ebbe a folyamatba egy kutyajáték, az ugyanolyan, mint a játszótéren ismerkedő gyerekek esete: nem mindegyik szereti megosztani a játékát a másikkal, különösen, ha egykék. Így elkerülheted a felesleges konfliktusokat.

Etesd őket külön!

A kutyatápot minden kutya a saját vackába kapja meg! Így még véletlenül sem fognak „átenni” egymás táljába, ezzel veszekedést szülve.

Ráadásul sem a kiskutyának, sem idősebb jószágodnak nem tesz jót, ha nem a számára kifejlesztett tápot fogyasztja. Arra is ügyelned kell, ha az egyik hamarabb fejezi be az étkezést, akkor ne zavarja a másikat evés közben.

Figyelj, mit tanul kiskutyád a nagyobbtól!

Akárcsak a gyerekek, a kölyökkutyák is a felnőtteket utánozzák. Ha tisztába vagy vele, hogy idős kedvencednek van egy rossz szokása, amiről sose tudtad lenevelni, akkor légy résen, nehogy a kiskutya eltanulhassa tőle!

Ilyen többek között az ásás, tárgyak elcsenése az asztalról, az ugrálás, vagy a kunyerálás ebéd közben. Ilyenkor határozottan lépj közbe és szakítsd meg idős kutyád ténykedését, mielőtt a kölyökben is rögzülnek a mozdulatok!

Az összeszokást az első napokban aktívan támogatnod kell, hogy a későbbiekben egy harmonikus kapcsolat alakulhasson ki két házikedvenced között.

Féltékenység kialakulása

Féltékenység kialakulása.
Fordíts kellő figyelmet mindkét kutyádra!

A kutyáknak is vannak érzelmei, ugyanolyan esendőek, mint az emberek. Náluk is kialakulhat a féltékenység, amely főként az idősebb kutyák esetében bukkanhat fel, ha új kedvenc érkezik az otthonotokba.

Ez az érzés jogos lehet régi kutyád részéről, hiszen a számára jól megszokott rutinotokat felborítja egy négy lábon járó energiacsomag, amely ráadásul most több figyelmet is kap az imádott gazditól.

Felnőtt kutyusod többféleképpen mutathatja ki feléd nem tetszését. Például befurakodik közéd és a kiskutya közé, megkergeti a kölyköt, amikor próbálod magadhoz hívni. Vagy egyszerűen félrevonul a sarokba, nem eszik, nem iszik, vagyis depressziós lesz.

Mindenképpen időben vedd elejét a féltékenységnek! Bár rengeteg figyelmet és energiát követel egy új kutyus családba integrálása, ne feledkezz meg idős barátodról sem! Vidd el őt a szokásos sétátokra a kölyök nélkül vagy szimplán foglalkozz vele aktívan akkor, ha a kiskutya éppen kimerülve hortyog a vackán.

A lényeg, hogy éreztesd felnőtt kutyusoddal, hogy ugyanolyan fontos ő számodra, mint régen.

Nem minden kutya alkalmas társas életre

Nem minden kutya alkalmas társas életre.
Én mindig morcos vagyok!

Záróakkordként szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy egy idős kutya–fiatal kutya konfliktusmentes együttélése nagyban függ felnőtt kutyád fajtájától, személyiségétől, illetve az esetlegesen fennálló betegségétől.

  • Személyiség és szocializáció. Amennyiben házikedvenced kölyökkorától más kutyák társaságában szocializálódott és nem reagál agresszívan fajtatársai közeledésére, akkor jó eséllyel hosszú távon is befogadja maga mellé az új családtagot. Ám, ha világéletében egyedül élt és alapvetően agresszívan viselkedik idegenek társaságában, akkor előbb érdemes szakember véleményét kikérned az új kutya beszerzése előtt.
  • Betegség. Tartós beteg kutyusod esetében szintén az állatorvos tanácsát érdemes megszívlelned az új társ beszerzésének ügyében. Ugyanis egy gerincsérves kutya állapotán jelentősen ronthat, ha egy több kilós kölyökkutya ugrál napi szinten a hátára vagy bíztatja szaladgálásra. Ugyanígy a szívbeteg idős ebnek sem tesz jót, ha túlságosan felizgatja egy vehemens kiskutya.
  • Kutya fajtája. Nagymértékben befolyásoló tényező a kutya fajtája is, hiszen amíg a családbarát labrador imád nagy falkában élni, addig egy kuvasz számára a gazda a legfontosabb, mindenki más csak felesleges szereplő a szövetségükben. Tehát feltétlenül járj utána kutyakiképzőknél, tenyésztőknél vagy az állatorvosnál, hogy kutyusod elfogad-e maga mellé egy új társat.

Összegzés

A kölyökkutya összeszoktatása az idősebb kutyával időigényes lehet, mert nem szabad elkapkodni, de minden pénzt megér.

Több tucat nagy számú kutyával élő gazdiktól kaptunk visszajelzést arról, hogy életük legjobb döntése volt még egy kutyust beszerezni öreg házikedvencük mellé.

Valóban, a kutyák nagy többsége ugyanolyan társas lény, mint az ember és a hasonló korú kutyák társaságát maradéktalanul élvezik is.

Ám, ha eldöntötted, hogy jóval fiatalabb társat szerzel be idős kutyád mellé, akkor szánj időt az első néhány hétben az összeszoktatásra, hogy később egy békés együttélés alakulhasson ki az öreg és a fiatal generáció között.

June 5, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.