A kutya büntetése és jutalmazása | Hogyan csináljuk jól?

A kutya büntetése és jutalmazása Hogyan tegyük helyesen

Kutyatulajdonosként bizonyára elgondolkoztál azon hogyan is érdemes nevelni a kutyát, hogy felnőtt korára egy egészséges, szófogadó és megbízható állat váljon belőle. A nevelés szerves részét képezi mind a jutalmazás, mind a kutya büntetése.

A kutya ezek alapján tanulja meg, hogy mi a jó (az elvárt) és a rossz cselekedet, vagy éppen viselkedési forma. Fontos, hogy mindkét eszközhöz következetességre és türelemre van szükség, meg egy nagy adag szeretetre.

Alapvetően a kutyád számára Te vagy a minden, az Alfa és Omega! Feltétlenül engedelmeskedik neked és mindig igyekszik a kedvedben járni, de néha bizony megesik, hogy kedvenced is elcsábul egy-egy csínytevésre, vagy rosszalkodásra. Persze az is meglehet, hogy idővel egyszerűen mondva a fejedre nő.

Cikkünkben részletesen kivesézzük a jutalmazást és a kutya büntetését, mint nevelési és szabályozási eszközöket. Először tegyük tisztába a két fogalmat, hogy Te is egyszerűbben tudd őket alkalmazni a megfelelő helyen és időben.

Mi a jutalmazás, mint olyan?

Mi a büntetés, mint olyan?

A jutalmazás és büntetés alappillérei

Hogyan és mikor jutalmazd a kutyádat?

A kutya büntetése

A kutya büntetésének aranyszabályai

A büntetés nem megfelelő alkalmazásának következményei

A legsúlyosabb büntetés a kutya számára – falkából való kizárás

A falkából kirekesztés gyakorlati lépései

Miért nem emlékszik a kutya arra, ha rosszat tett?

Mi a jutalmazás, mint olyan?

Mi a jutalmazás?

A jutalmazás a kutya nevelésének egyik legjobb eszköze, amelynek minden esetben kellemes élménynek kell lennie az eb számára. A jutalom megfelelő időben történő alkalmazása arra sarkalja a kutyát, hogy az adott viselkedést / cselekvést minél többször tegye és hallgasson a parancsainkra.

Onnan fogod tudni, hogy az adott jutalom valóban jutalmazásként csapódik le a kutyád számára, hogy működik! Többféle jutalmazási módszer van, a cikkben lejjebb kifejtem részletesen.

Mi a büntetés, mint olyan?

Mi a büntetés?

A büntetés a kutya megregulázásának és az esetleges rangsorbeli problémák kezelésének eszköze, amit néha sajnos alkalmaznunk kell, akkor is, ha nem fűlik hozzá a fogunk.

Jó lenne, ha a kutyákat tökéletesen lehetne nevelni csak pozitív visszacsatolással, de a tapasztalatok nem ezt mutatják és igenis, néha muszáj bevetni a büntetést, mint eszközt.

A legfontosabb szabály, hogy a kutya büntetése megfelelő időben legyen alkalmazva és arra sarkalja az ebet, hogy az adott cselekvést / viselkedést ritkábban, vagy egyáltalán ne csinálja.

Nem célszerű a kutya büntetését, mint olyat nevelési célzattal használni! Kizárólag akkor vesd be, ha a tanítások ellenére is előfordul olyan eset, amikor meg kell reguláznod négylábú barátodat, mert rosszat tett, vagy nem az elvárt módon viselkedett.

A jutalmazás és büntetés alappillérei

Most, hogy már tudod a két fogalom közötti különbséget, fontosnak tartom felhívni a figyelmedet pár dologra:

 • Csak a megfelelő viselkedés pillanatában jutalmazz / dicsérj, mert a kutyád csak így fogja összekötni az adott cselekményt a jutalommal.
 • Kizárólag az adott rossz cselekedet pillanatában büntess, mert – ahogy a jutalmazásnál is, kutyusod csak így érti meg.
 • A jutalmazás és a büntetés mértéke mindig egyenesen arányos kell, hogy legyen az adott cselekedettel / viselkedéssel.
 • Soha ne jutalmazz / büntess egy tett után pár perccel, vagy órákkal, mert annak már semmi értelme, nem éri el a célját. A kutyád képtelen lesz összekötni az adott tettet / viselkedést a jutalommal, vagy büntetéssel.
 • Az elvárt viselkedést mindig azonnal erősítsd meg, a nem megfelelőt viszont azonnal tiltsd. Ezzel a kutya megtanulja, mit vársz el tőle. Azonban, ha a rossz viselkedés célja egyértelműen a figyelmed felkeltése – pl. ugatás, felugrálás -, ne tiltsd, hiszen ezzel kutyád elérné a célját, hanem egyszerűen hagyd figyelmen kívül, amíg abba nem hagyja. Ekkor viszont mindenképpen dicsérd meg.
 • Soha ne büntess a kezeddel, vagy a pórázzal! Erre a célra használj egy üres ásványvizes palackot, amelyet megtöltesz egy maroknyi apró kaviccsal – már a hangja is elrettentő tud lenni kedvenced számára. Jó eszköz még az összetekert újságpapír és egy hangosabb taps, vagy síp is megteszi. A lényeg, hogy egy köztes eszközt alkalmazz a kezed helyett.
 • Jutalmazásra használj jutalomfalatot, játékot, klikkert. De mindig legyen mellette szóbeli elismerés és simogatás is, hiszen kedvencednek az a legnagyobb jutalom, ha a kedvedben járhat.

Hogyan és mikor jutalmazd a kutyádat?

Úgy gondoltam, hogy a két dolog közül a számomra kedvesebbel kezdem, hiszen ha tudod, hogy hogyan és mikor kell alkalmaznod a jutalmazást a nevelésben, sokkal kevesebb esélye lesz annak, hogy a büntetést sokszor kelljen alkalmaznod.

A pozitív megerősítés, vagy visszacsatolás a legegyszerűbb módja annak, hogy megtanítsd kutyusodnak, hogy mi az elvárt viselkedés tőle – ezzel a technikával megerősíted benne a jó viselkedést a jutalmazás eszközével.

Példa a megfelelő jutalmazásra az, ha azt mondod a kutyádnak, hogy üljön le és leül, Te adsz neki egy jutalmat (falat, játék, figyelem, stb.) – ilyenkor az elvárt viselkedését jutalmazod.

Fontos megtalálni, hogy milyen jutalmazást tart elég motiválónak kedvenced, így az egész jutalmazási procedúra sokkal élvezetesebb és sikeresebb lesz mindkettőtök számára.

Ahogy fentebb is írtam, kizárólag abban a pillanatban jutalmazz, amikor a számodra elvárt viselkedés / cselekedet bekövetkezik, csak így van értelme, mert a kutyád csak így képes összekötni a jutalmazást az adott viselkedéshez.

 • Ne jutalmazz túl korán! Azzal csak azt éred el, hogy kedvenced amolyan „félmunkát” fog végezni és kevésbé fogja betartani a parancsaidat.
 • Ne jutalmazz túl későn, mert már nem fogja érteni, hogy ezt most miért is kapja. (Persze örülni fog a jutalomnak, csak értelme nem lesz.)

Mivel jutalmazzuk a kutyát?

1. Falatok

Falatok.

A jutalomfalat az egyik legnépszerűbb, amit az emberek alkalmaznak, amikor jutalmazni kívánják a kutyájukat. Tény, hogy ezek a falatok könnyen elérhetők, gyors és azonnali visszacsatolást képesek kiváltani a kutyából, különösképpen akkor, ha a falatkákkal együtt klikkert is használsz.

A klikker hangja eleve egy pozitív megerősítés a kutyád számára és egy idő után megtanulja, hogy a hang után azonnal kap egy finom falatot. Habár a gyerekeknél kifejezetten nem ajánlott ételt használni jutalmazásra (vagy épp büntetésre), a kutyáknál jó eséllyel alkalmazható, amennyiben odafigyelünk a mértékre.

A falatkákkal való jutalmazást elsősorban rövidebb tréningek időszakában javaslom – tehát amikor egy nap adott időszakában egy bizonyos készséget tanítasz a kutyádnak (ül, fekszik, marad, stb.).

Semmiképp nem javaslom a falatok kizárólagos alkalmazását jutalmazásként, mert egyrészt könnyen túlevés lehet a vége, másrészt pedig akár allergiás reakciót és emésztési problémákat is kiválthat a túl sok falatka.

2. Játék

Játék a kutyával.

Szerintem az egyik legjobb pozitív visszacsatolási forma a játék. Ebben az esetben nemcsak, hogy a figyelmedet, de az idődet is kedvencedre szánod, amit ő bizonyára nagyra értékel, mert számára ez a legfontosabb.

Érdemes egy olyan játékot kezdeményezned, amit kutyusod szeret, ha azt látod, hogy valami olyat csinált, amit szerettél volna, hogy megtegyen. Sokan nem gondolják, hogy a kutyák agyában a játék azonos értékű azzal, mintha étellel jutalmaznád és éppen ezért nagy sikerrel alkalmazható megerősítésként.

Kérd meg kedvencedet, hogy csináljon meg valamit és amint megtette, azonnal kezdeményezd a játékot, ezáltal tudatosodni fog benne, hogy ez az elvárt viselkedés és neked tetszik.

A legtöbb kutya imádja a dobálós játékokat, ez általában mindig beválik. A játékkal akár taníthatod is a kutyádat, nem csak jutalmazhatod. Hogyan? Vedd elő a kedvenc játékát, mutasd meg neki és kérd meg, hogy üljön le. Amint teljesen leült (tehát nem csak félig!), dicsérd meg és azonnal kezdj játszani (pl. ha labdáról van szó, akkor dobd el).

A játék közben aztán alkalmazd a „hagyd ott!” parancsot, amint ezt megteszi, kérd meg, hogy feküdjön le. Abban a pillanatban, hogy lefeküdt, újra játssz vele! Ez egy mindkettőtök számára egy vidám és könnyed eszköze a pozitív visszacsatolásnak és nevelésnek.

3. Figyelem

Figyelem.

Nincs is annál fontosabb kedvenced számára, mint a Te figyelmed. Ezért sok dolgot hajlandó tenni, éppen ezért ezt tökéletesen lehet alkalmazni, mint egy jutalmazási formát.

Ezt úgy lehet a legegyszerűbben kivitelezni, hogy várd meg, amíg a kutyád odamegy hozzád egy kis simogatásra. Ahelyett, hogy elkezdenéd simogatni és ölelgetni, kérd meg előtte, hogy tegyen meg valamit (pl. üljön le, feküdjön le).

Amint megteszi, simogasd meg, vagy paskold meg a buksiját, ellenben, ha nem teszi meg, akkor lépj el tőle két lépést és ne simogasd meg, hanem újra add ki a parancsot.

Ezáltal az eb elég hamar rájön, hogy ha azt teszi, amit kérsz, hamarabb kap simogatást és neki ez nagyon fontos. Arra viszont megkérlek, hogy soha ne élj vissza ezzel a jutalmazási formával.

4. Séta a szabadban

Séta a szabadban.

A legtöbb kutya imád kint lenni a szabadban, hiszen annyi új illat, látnivaló és felfedeznivaló van! Ha a Te kutyád is ilyen természetű, akkor ezt tökéletesen fel tudod használni, mint jutalmazási forma.

Egy jó példa erre a pozitív visszacsatolási formára, a szobatisztaságra nevelés közbeni időszak. Vidd ki kedvencedet pórázon a kertbe, pontosan oda, ahol szeretnéd, hogy ürítsen. Fontos, hogy csak és kizárólag arra a pontra vidd és sehova máshova.

Ne engedd, hogy elkezdjen mindenfelé szaglászni és ne vedd le a pórázt, maradj ugyanazon a ponton. Ha nem ürít, akkor szakítsd meg a sétát és egy félóra múlva ismételd meg a procedúrát.

Amennyiben ürít, úgy dicsérd meg, vedd le a pórázt és engedd el a kertben (társasház esetében indulj el vele sétálni), hagyd, hogy megszaglásszon mindent, amit csak szeretne. Ezáltal elég hamar rájön, hogy ahhoz, hogy a szabadban lehessen, előtte ürítenie szükséges az adott helyen.

5. Játék más kutyákkal, vagy kutyapark

A kutya társas lény és mint ilyen, nagyon szeret más kutyákkal megismerkedni és játszani. Ezt a legkönnyebben egy kutyaparkban teheti meg, de ahhoz, hogy oda eljusson, a megfelelő viselkedést kell tanúsítania.

Ezt úgy tudod benne tudatosítani, hogy amikor elautóztok a kutyaparkig, kérd meg kedvencedet, hogy maradjon az autóban, ameddig Te azt nem mondod, hogy jöhet.

Ha sétálva közelítitek meg a parkot, akkor a kapu előtt mondd neki, hogy üljön le és csak aztán engedd be, hogy ezt maradéktalanul megtette.

Amennyiben kiugrik a kocsiból idő előtt, úgy tereld vissza azonnal és csukd be az ajtót, majd várj pár percet és újra próbáld meg a dolgot. Ha nem ül le a kapu előtt, akkor húzd el és indulj el a másik irányba vele, majd állj meg, de ne csinálj semmit.

Várj pár percet, majd újra vidd a kapuhoz és kérd meg, hogy üljön le. Jó esetben elég hamar leesik neki, hogy csak úgy mehet be játszani a többi haverral, ha azt csinálja, amit kérsz. Sőt! A legtöbb kutyában kifejlődik az, hogy már kérned sem kell, magától várja meg, amíg kiengeded a kocsiból és magától ül le a kapuban, hogy mihamarabb beengedd.

A kutya büntetése

Először is tisztázzuk, hogy mit is hívok én büntetésnek, amit akkor használok, ha a kutyám rosszat tesz, vagy nem úgy viselkedik, ahogy az elvárt lenne tőle. (Teszem fel, húzza a pórázt, indokolatlanul ugat, vagy agresszív.)

Mivel lehet a kutyát büntetni?

 1. A büntetés lehet egy erőteljes, határozott „nem”.
 2. A kutya büntetése lehet egy hangos zaj. (Műanyagpalack kavicsokkal töltve, vagy taps.)
 3. Renitens viselkedés esetén a nyakörv – nem a póráz – határozott meghúzása.
 4. Nagyobb rosszalkodások esetén a kutya büntetése lehet egy hátsó fertályra mért jelzésértékű ütés a kavicsokkal töltött műanyagpalackkal.
 5. Legvégső esetben a falkából való kizárás. (Ezt csak akkor, ha komoly dolgot tett – megharapott valakit, vagy agresszív volt a gyerekkel).

Mit ne csináljunk a kutya büntetése során?

A kutya büntetése során ne verd meg.
Ne büntesd a kutyát veréssel!

Soha, semmilyen körülmények között ne büntesd a kutyádat veréssel, főleg ne a kezed, vagy a póráz által!

Azt sem tanácsolom, hogy a büntetést a nevelésre használd, mert ennek negatív energiája van és erre nagyon érzékeny a kutya. Tudnod kell, hogy a büntetés fölösleges alkalmazása félelmet ébreszt a kutyában, amely agresszióban fog materializálódni.

Amennyiben mégis úgy gondolod, hogy kedvencedet csak büntetéssel tudod megnevelni, akkor erősen ajánlom, hogy haladéktalanul keress fel egy szakértőt, aki segít Neked elsajátítani a megfelelő jutalmazási technikákat.

Minél jobban figyelsz arra, hogy megelőzd a kutyád nem megfelelő viselkedését és arra, hogy a lehető legtöbb pozitív visszacsatolást biztosítsd neki, amikor jól viselkedik, annál kevésbé lesz szükséged bármiféle büntetés alkalmazására.

A kutya büntetésének aranyszabályai

A büntetés eszközét megfelelően használni nem egyszerű és az elhibázott döntéseidnek komoly következményei lehetnek.

Az alábbiakban részletezem számodra a legfontosabb dolgokat, amiket észben kell tartanod, amikor bünteted a kutyádat.

Lássuk hát!

Mikor büntesd a kutyát?

Mikor büntesd a kutyát?
 • A kutya büntetése az adott rossz cselekedet pillanatában történjen meg, de nem később, mint 5 másodperc. Ezáltal a kutyád nem zavarodik össze és pontosan tudni fogja, hogy miért kapta a büntetést.
 • Amennyiben nem így teszel, már semmi értelme nem lesz a büntetésnek, mivel kutyusod képtelen lesz összekötni a cselekményt a büntetéssel.
 • Az is fontos, hogy tanítsd meg kutyádnak az elvárt viselkedést a rossz helyett, mint például, hogy üljön le az ugrálás helyett, ha figyelmet szeretne.

Fontos! Ha nincs jó alternatívája a kutyának az adott rossz viselkedésre, amiért büntetést kapott, össze fog zavarodni, hogy mit is kéne tennie az adott viselkedés helyett. Ebben a zavarodottságban valószínűleg egy másfajta – szintén rossz – viselkedést fog felvenni, vagy stresszes lesz.

Meddig tartson a kutya büntetése?

Meddig tartson a kutya büntetése?
 • A büntetésnek egyenes arányban kell állni az elkövetett rossz cselekedettel, vagy nem megfelelő viselkedéssel és csak a szükséges ideig szabad alkalmazni.
 • Általánosságban elmondható, hogy egy adott rossz viselkedést teljesen jól meg lehet szüntetni (de legalább minimálisra csökkenteni) 2-3 alkalommal való büntetéssel.
 • Amennyiben nem érünk el vele semmit, úgy az azt jelenti, hogy a választott büntetési forma nem elég hatékony a kutya számára. Ilyenkor váltanunk kell egy másfajta módszerre.

Fontos! A túl gyenge büntetés nem éri el a hatást, míg a túl erélyes büntetés traumát okoz és félelmet alakíthat ki benne, ami agresszióvá fajul.

Hogyan büntessük a kutyát?

Hogyan büntessük a kutyát. Műanyag palack, mint nevelési eszköz.
Műanyag palack, mint nevelési eszköz.

Nagyon fontos, hogy a kutya nem köthet össze minket (vagy más családtagunkat) a büntetéssel! Ezzel csak félelmet keltünk benne és visszahúzódik tőlünk. Soha ne használjuk egyetlen testrészünket sem a kutya büntetéséhez.

 • A büntetésnek mindig „derült égből a villám” módjára kell érkeznie egy köztes tárgy által, ami semmiképp nem lehet a rendszeresen sétáltatásra (tehát pozitív dologra) használt póráz sem.
 • A legjobb és legolcsóbb eszköz ehhez egy műanyag ásványvizes palack, amibe egy maroknyi kisméretű kavicsot teszel. Ezzel – ha szükséges – rácsaphatsz a kutyád hátsó fertályára egyet, csak hogy épp kizökkentsd az adott helyzetből, amikor éppen rosszat csinál. Semmiképpen ne használd ezt a palackot arra, hogy megverd vele a kutyádat – és egyébként se verd meg soha, mert nem éri meg!
 • Lehet használni e célra egy összehajtott újságot is – elsősorban kisebb kutyáknál.
 • Kiabálással nem mész semmire, mivel a kutya így csak félni fog tőled és a jelenlétedben ugyan lehet, hogy nem csinálja azt, amit nem szabad, de ha nem vagy ott, simán! Ez nem azt jelenti, hogy ne használhatnád sikerrel a hangodat, de csakis adott pillanatban és maximum egy hangosabb „nem!” szóval jelezd neki, ha olyat csinál éppen, amit nem kellene.

A büntetés nem megfelelő alkalmazásának következményei

Ha a kutya büntetése nincs megfelelően végrehajtva, akkor azzal csak ártunk a kutyának és saját magunknak. Jobban, mint gondolnád!

Nézzük meg milyen módszereket nem érdemes használni a kutya büntetéséhez.

Belenyomni a kutya orrát a pisibe / kakiba

Ez a technika akár működhet is, de csak akkor, ha éppen ott vagy és alkalmazni tudod, amikor megtörténik.

Sajnos az emberek nagy része viszont nem jól alkalmazza ezt az eszközt, hiszen percekkel, órákkal a baleset bekövetkezte után dörgölik a kutya orrát bele az ürülékbe, aminek semmi haszna nincs. A kutya nem tudja összekötni az órákkal a büntetés előtt történt kis balesetet magával a büntetéssel.

Egyébként sem javaslom ezt a módszert, mert maximum annyit érsz el vele, hogy a kutyád úgy fogja érezni, hogy el kell előled rejtenie az ürülékét és félni fog tőled.

Agresszió büntetése kiabálással

Agresszió büntetése kiabálással.

Nagyon figyelj arra, hogy amennyiben agresszív viselkedést büntetsz erőteljesen, az nagyon veszélyes lehet és rosszul sülhet el.

Például, ha a kutyád morog / vicsorít az egyik barátodra (netán családtagodra) és Te kiabálással bünteted, talán abbahagyja a vicsorítást abban a pillanatban és akkor, amikor Te is jelen vag. Ebből úgy gondolhatod, hogy a problémát megoldottad.

El kell, hogy keserítselek – nem oldottad meg, mivel a kutya csak a Te jelenlétedben nem vicsorog az adott személyre, de amikor nem vagy ott, biztos lehetsz benne, hogy agresszív lesz. Sőt, rosszabbra is fordulhat a helyzet, és egy esetleges harapás esélye igen magas lesz!

Ugató kutyára kiabálni

Abszolút rossz döntés egy éppen ugató kutyára rákiabálni, hogy hagyja abba. A kiabálás, mint olyan csak még jobban felerősíti az ingerültséget a kutyában. Ergo még jobban fog ugatni (főleg, ha az ugatás célja a figyelemfelkeltés).

Csak azt éred el vele, hogy a kutya félni fog tőled és a hangodtól, ezen felül csak megerősíted őt abban, hogy rád ugatni kell – hiszen Te is ugattál rá – meg ne sértődj, kutyanyelven értem!

Az ugatás leszoktatásáról itt olvashatsz bővebben.

Rángatni a pórázt, amikor a kutya húz

A kutya büntetése nem ért célt, ha rángatjuk a pórázát, amikor húzza.

A leggyakrabban előforduló hiba a büntetés, mint eszköz alkalmazása során.

Egyrészt ez nem elég erőteljes / határozott büntetés a kutya számára, így nem foga abbahagyni, másrészt viszont sérülést okozhatsz a kutyád gerincében és nyakában.

A kutyanevelés rovatunkban a póráz rángatásának leszoktatásáról is találsz hasznos tippeket.

Térddel büntetni a felugró kutyát

Ez szintén nem egy ésszerű (de sajnos alkalmazott) technika a kutya büntetésére. Garantálom, hogy csak negatív végeredményt érhetsz el vele.

Sokan a térdük felemelésével akadályozzák meg, hogy a kutya rájuk ugráljon, de ez nem jó taktika, mivel komoly sérülést okozhatsz a kutya mellkasában és nyakában. Csak azt éred el vele, hogy a kutya kellemetlennek fogja titulálni az embereket és, ha amúgy is kicsit keményebben szeret játszani, csak még agresszívabban fog ugrálni másokra.

A kutya ugrálásról való leszoktatására sokkal jobb módszereink vannak.

A legsúlyosabb büntetés a kutya számára – falkából való kizárás

A falkából való kirekesztés a kutya számára talán a legnagyobb büntetés! Éppen ezért kizárólag akkor alkalmazzuk, ha a kutya tényleg valami komoly dolgot tett – például családtaggal szemben volt agresszív, vagy netán harapott is.

Falkasorrendben lévő problémát jelez:

 • Veled, vagy családtaggal szembeni agresszió.
 • Olyan viselkedés, amely egyértelműen tiszteletlenségből fakad.
 • Étel lopása.
 • Párzó mozdulatok végzése a lábakon.
 • Szobatisztaság ellenére bosszúból való bekakilás / bepisilés.

Ezen problémáknak a tartós megoldása minden esetben a Te falkavezéri pozíciód megerősítése, vagy visszaszerzése – melyről írtunk is egy hasznos cikket.

Miért lehet megoldás a kutya falkából való kirekesztése egy meghatározott időre?

 • Mert a kutyád őseinél, a farkasoknál ez a bevált szokás arra, hogy megregulázzák az elkanászodott falkatagot, vagy netán vezetőt.
 • Ha a farkasok élén olyan vezető áll, akit a falka tagjai nem tartanak megfelelőnek (mint ahogy jelen esetben Te a kutyádat), kirekesztik a falkából egy időre.
 • A kirekesztett tag természetesen a falkával vonulhat és ehet is, ha jut számára élelem. De ezen felül a falka tagjai nem kommunikálnak vele.
 • Ezt a kirekesztést addig tartják fent, ameddig az elkanászodott tag rájön és megtanulja, hogy hol a helye a falkában.

Tehát lényegében ez az eszköz, mint büntetés neked is jól jön akkor, ha rangsorbeli probléma, agresszió (morgás, harapás) áll fent.

A falkából kirekesztés gyakorlati lépései

A falkából való kirekesztéssel nem érünk el eredményt, ha a teljes család (falka) nem elég következetes a kutya büntetése alatt. Lássuk mit is érdemes betartanunk ezen idő alatt.

1. Idő

A falkából való kizárás ideje legalább egy hét.

A kizárás ideje a probléma fajtájától és mélységétől függően alakulhat. Agresszió esetén minimum 1 hetes kirekesztéssel számolj és az elért eredményektől függően kell továbblépned, vagy éppenséggel folytatnod a kirekesztést.

Fontos, hogy ne hagyd abba a kizárást az első pozitív változás észlelésekor! Ilyenkor azt kockáztatod, hogy még mélyebbre eshet vissza a kutyád. Be kell áldoznod ezt az időt ahhoz, hogy cserébe hosszú éveken keresztül normálisan és rangsor problémák nélkül élhess együtt a kutyáddal.

2. Kommunikáció

A kizárást szó szerint kell értelmezned. Semmiféle módon ne kommunikálj a kutyáddal! Ne lépj vele kapcsolatba és, ha a figyelmedet keresi, ne figyelj rá! Tilos hozzányúlni, és ne is nézz rá! Ne szólj hozzá és ne jutalmazd / büntesd – szinte mintha nem is létezne.

Tudom, hogy ez iszonyatosan nehéz, mert közben megszakad a szíved, de ilyen súlyos problémánál muszáj ezt megtenned.

3. Ne reagálj rá

A falkából való kizárás a kutya legnagyobb büntetése. Ez alatt ne reagáljunk rá, bármit is csinál.

Ha ugat, vagy ugrál, akkor fordulj el / lépj el tőle és ne reagálj rá. Ebben az időszakban ne használj semmilyen parancsszót sem.

4. Séta

Sétáltatáskor kizárólag pórázon vidd, mindennemű kommunikációtól mentesen. Amint elvégezte a dolgát, vidd haza.

A pórázt a lakásban úgy add rá, hogy szó nélkül odalépsz mellé és rácsatolod a nyakörvet és a pórázt, nem pedig úgy, hogy magadhoz hívod és ráadod.

Fontos, hogy amikor kiléptek az ajtón és a kapun, Te szó nélkül, egyetlen határozott mozdulattal hátrahúzod a kutyát. Te lépsz ki először mindenhol! Csak utánad jöhet a kutya!

Indulj el és figyeld meg, hogy a kutya magától merre menne, majd az ellenkező irányba vidd, teljesen szótlanul. Ne engedd, hogy feszítse a pórázt.

5. Etetés

Etetés.

Az etetések hasonlóképpen szótlanul történjenek. Tedd ki a szokott időben az ételt / italt és hagyd ott a szokott ideig. Jutalomfalatot ne adj ebben az időszakban.

6. Játékok

Szedd össze a játékait és zárd el egy dobozba azokat. Ebben az időszakban semmiképp ne játssz a kutyával sem Te, sem a család többi tagja.

7. Házőrzés

Házőrzés. Büntetés alatt mi nézzük meg ki jött a házhoz.

A kizárás időszakában ne engedd a kutyádat a házat őrizni, hanem Te magad menj és nézd meg, mi az, ha a kutya jelzett valamire. Miért? Mert Te vagy az Alfa és így Neked kell megóvni a falkát, ezt pedig látnia kell.

8. Hagyd figyelmen kívül

Valószínűleg fogsz találkozni egy kis érzelmi zsarolással – ugatás, vonyítás, ugrálás, bepisilés, dolgok szétrágása.

Most nem szabad figyelned ezekre és ne is büntesd külön az ilyen a viselkedéseket – egyszerűen hagyd figyelmen kívül az összes próbálkozást. Ha nem akarod, hogy fontos dolgok legyenek szétrágva, akkor azokat gondosan pakold el.

Ne feledd: a negatív reakció is reakció! A kutyád pedig arra vár, hogy bármilyen reakciód legyen az irányába. Amennyiben mégis olyasmit csinál, ami másokat is zavarhat, akkor az egyetlen módszer a fegyelmezésre a kaviccsal töltött ásványvizes palack.

Ezzel rásuhinthatsz egyet a hátsó fertályára, mivel a palackot nem köti össze Veled, így fegyelmezheted is, de a kizárást sem szakítod meg. Fontos, hogy ebben az esetben is szótlanul, érzelmek nélkül fegyelmezz!

9. Az egész család legyen következetes

Az egész család legyen következetes.

A kirekesztést az egész családnak be kell tartania, különben semmit nem ér!

Nincs olyan, hogy sunyiban az egyik gyerek (vagy akár Te) kommunikálsz és simogatod a kutyát, mert ezzel iszonyatosan sokat rontasz a helyzeten!

10. Falkából való kizárás után

A kizárás végén – amikor letelik a minimum 1 hét, vagy határozottan pozitív változás áll be az eb viselkedésében – ne ugorj rögtön a kutyád nyakába és senki más ne tegye ezt!

Fokozatosan kezdjétek el a kommunikációt, napról-napra. Első alkalommal, miután hazaérsz, várj legalább fél órát, mielőtt tudomást vennél a kutyádról, ezután hívd magadhoz.

Először csak a parancsszavakat alkalmazd, a dicséret és szép szó, meg a simogatás csak és kizárólag a feladat pontos, első szóra való megtétele után jár.

A játékkal pedig még jó pár napot várj és azután is csak fokozatosan vedd elő a játékokat, amennyiben úgy érzékeled, hogy abszolút módon helyreállt a rangsorbeli rend, ergo Te vagy az Alfa és nem a kutyád.

Miért nem emlékszik a kutya arra, ha rosszat tett?

Miért nem emlékszik a kutya arra, ha rosszat tett.

Fentebb többször is említettem, hogy miért fontos a jutalmazás és a büntetés adott pillanatban való használata, de most elmagyarázom bővebben is.

A tudományos kutatások igazolták, hogy annak ellenére, hogy sokan nem hiszik, a kutyáknak igenis van bizonyos időérzékük és emlékezőképességük, habár ez kizárólag az életbevágó dolgokra vonatkozik.

Bizonyított az, hogy a kutyák pontosan tudják, hogy mikor mentél el (hagytad őt otthon) és különbözőképpen reagálnak – attól függően, hogy milyen hosszú időre mentél el.

Rövid-távú memória

A kutyáknak igen gyér rövid-távú memóriájuk van azokban az esetekben, amikor a túlélés, vagy étel nincs a képben. Egész pontosan mindössze 2 percnyi rövid-távú memóriával rendelkeznek, ami egyébként nem is olyan rossz, ha azt vesszük, hogy az embernek van a leghosszabb rövid-távú memóriája a Földön és némelyeknek problémát jelent visszaemlékezni arra, hogy mi is történt 30 másodperccel azelőtt.

A kutatás, amely 25 faj rövid-távú memóriáját tesztelte – nagyrészt madarakét, emlősökét és a méhekét – úgy találta, hogy az átlagos rövid-távú memória mindössze 27 másodperc.

Meglepő módon a csimpánzok rövid-távú memóriája még ennél is rosszabbul teljesített a teszten, amely mindössze 20 másodperc. Innen nézve ugye már nem is tűnik olyan rövidnek a kutyák átlagos 2 perces időkorlátja.

Hosszú-távú memória

A Stockholm Egyetem kutatása feltárta, hogy az állatoknak nincs hosszú-távú memóriája, amikor tetszőleges események emlékeiről beszélünk. (Tehát egy születésnap, Szilveszter, vagy, hogy mi volt a múlt évi nyaraláson.)

Amikor valami olyanért hibáztatod a kutyádat, amit elkövetett és neked nem tetszett, a kutyád számára az nem tűnik másnak, csak valami légből kapott kitalációnak. De természetesen, ha a kert végében elásott csontról lenne szó, arra bizonyára emlékezne, amíg világ a világ.

Szőrös kis barátod talán nem képes emlékezni arra, hogy egy órával ezelőtt szétrágta a kedvenc papucsodat, de ettől függetlenül másban nagyon profi.

Tökéletesen képes szag és forma térképeket készíteni és rögzíteni az agyában, amely által akár 10 km-ről is hazatalál és igenis képes felismerni az arcokat és az ismerős hangokat is eltárolja magában.

Éppen ezért kérlek arra, hogy ha egy mód van rá, elsősorban a szeretetet és a pozitív visszacsatolás eszközét használd kedvenced nevelésében és tanításában. A büntetést csak és kizárólag akkor használd, ha nincs más megoldás és akkor se ess túlzásokba!

Összegzés

A kutya büntetése sokszor elengedhetetlen kedvencünk nevelése során. Kétségtelen, hogy a kutyádnak meg kell tanítanod azokat az alapvető fontosságú dolgokat, amelyek nélkül képtelen lenne beilleszkedni a családba falkába. Ehhez – főleg, ha kölyökkutya kerül hozzád – elsősorban a pozitív megerősítés technikáját javaslom felhasználni, mint elsődleges eszközt.

Fontos, hogy már a kezdetektől Te legyél a megkérdőjelezhetetlen Alfa a csapatban. Így valószínűleg sosem lesz szükséged arra, hogy a kizárás technikáját alkalmazd.

Légy mindig és mindenkor türelmes, határozott és következetes. Alakíts ki kedvencednek egy napi rutint, amely által ő is sokkal kiegyensúlyozottabb, egészségesebb és boldogabb falkatag lesz. Ezzel a problémák nagy részét ki is zárhatod.

Bízom benne, hogy sok hasznos és értékes információval lettél gazdagabb, melyeket fel tudsz majd használni.

July 25, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.