Hogyan szoktassuk le a kutyát, hogy ne kunyeráljon az ételért?

Hogyan szoktassuk le a kutyát, hogy kunyeráljon az ételért

Utoljára frissítve: 2022. July. 28

Hatalmas kutyaszemek, könyörgő tekintet. Akinek van kutyája, annak a kutya kunyerálást biztos nem kell bemutatni, ugyanis négylábú kedvenceink ha ételről van szó, mindent bevetnek. A probléma az, hogy a kutyának a kunyeráláshoz még csak igazán éhesnek sem kell lennie.

Ez sokszor nagyon zavaró is tud lenni. Olvass tovább, ha szeretnéd a kunyerálásról leszoktatni.

Le lehet szoktatni a kutyát a kunyerálásról?

Tudjuk mennyire zavaró tud lenni, amikor a kunyerálás mellé sokszor még ugatás vagy böködés is társul. Ahhoz, hogy erről véglegesen leszoktassuk az állatot egy többlépéses útmutatót kell betartani.

De még mielőtt belekezdenénk fontos elhatároznunk, hogy végig következetesek maradunk. Ha az egyik nap hagyjuk a kunyerálást, a mások nap pedig nem, akkor azzal teljesen összezavarjuk az állatot. Arról nem beszélve, hogy ennek semmi eredménye nem lesz.

Nézzük hát részletesen mi a megoldás, ha a kutyánk folyton kinézi az ételt a szánkból.

12 tipp, hogyan szoktassuk le a kutyát a kunyerálásról

Az ételért könyörgés az egyik leggyakoribb viselkedési probléma, amit a legkönnyebben úgy lehet leszerelni, ha egyszer se adjuk be a derekunkat.

Idővel pedig rá fog jönni a kutyus, hogy hiába próbálkozik. De mi van a mégsem adja fel?

Van egy több lépésből álló edzés, amely ugyan időbe telik, de ha türelmesek vagyunk, le tudjuk szoktatni a kutyánkat az örökös kunyerálásról.

1. Ne adjunk neki ennivalót

Ahogy az előbb is írtam, az első és legfontosabb pont, hogy sose csábuljunk el. Tudom, hogy nem könnyű ellenállni a könyörgő kutyának, aki jóllakottan is úgy tűnik, mintha épp éhen akarna halni, de muszáj következetesnek lenni.

Kutya kunyerálás

Sőt, mindenkinek a környezetében ehhez kell tartania magát, mégha könnyebbnek is tűnik így leszerelni az állatot. Tehát ha mi betartjuk, de a gyerek, nagymama, nem, mert megsajnálta a kis cukiságot, akkor nem fog működni a dolog.

Ha egyszer is elgyengülünk dől az egész, amit eddig felépítettünk. Szóval csak keményen.

2. Ne lépj vele interakcióba

Ilyenkor a kutya sokszor nem is magára a finomságra vágyik, sokkal inkább a figyelemre.

Így a legjobb, ha ilyenkor semmilyen formában nem teremtünk velük kontaktot. Tehát ne érj hozzá, nincs szemkontaktus és ne is beszélj hozzá.

Ez egy fontos előrelépés lesz a leszoktatásban, azonban a továbbiakban meg kell próbálnunk a kolduló viselkedést egy másik parancsra lecserélni.

3. Foglald le a kutyát

Ahogy közeledik a vacsora, próbáld lefoglalni a kutyát, és szoktasd rá, hogy amíg ti esztek, ő mondjuk rágójátékkal játsszon. Így ő is boldog, amíg ti nyugodtan tudtok enni.

Egy másik módszer, ha étkezés előtti időben elvisszük egy nagy sétára. Miután megjöttünk adjunk neki vizet, biztosan olyan fáradt lesz, hogy nem lesz ereje az asztal körül téblábolni.

4. Először etesd meg a kutyát

Soha ne hagyjuk, hogy amikor mi vacsoráznánk, a kutya is éhes legyen. Mindig előbb, lehetőleg egy külön helyiségben etessük meg. Így eléggé elfoglalt lesz a saját finomságával, és ti is nyugodtan tudtok enni.

5. Legyen saját helye a kutyának

Amikor elérkezik az étkezés ideje, szoktassuk rá a kutyát, hogy ilyenkor a saját, neki kijelölt helyen tartózkodjon.

Lehet ez egy párna, vagy a saját kutyafekhelye. Eleinte, amíg a tanulás fázisa van, ki is kötözhetjük és adhatunk neki valami rágókát vagy játékot, ami lefoglalja.

Ha pedig megtanulta, legyen ilyenkor egy saját parancs, például az “Ágy!” vagy “Helyedre!” amiből tudni fogja az állat, hogy most ott kell maradnia.

6. Fizikai akadályok

Ha sehogy se sikerül távoltartani az étkezőasztaltól a kutyát, akkor ideje bevetni a fizikai akadályokat. Vegyünk olyan kis kapukat, amelyekkel a gyerekeket is elszokták zárni, és próbáljuk ezzel távoltartani. 

Ha végeztünk és kiengedjük a kutyát, mindenképp jutalmazzuk meg. Bár ez az ugatásban nem akadályozza meg, de ha tudjuk tartsuk legalább másik szobában ilyenkor.

7. Mindig tartsuk be az étkezési rendet

Te is pontosan tudod, hogy nem fenyegeti éhhalál.

Ha betartod az étkezési rendjét, akkor egy kiegyensúlyozott, és jól táplált kutya tulajdonosa vagy, akinek nem tennél jót, ha ilyenkor is tele tömnéd, csak mert nem tudsz neki nemet mondani.

8. Legyél következetes

Kutya kunyerálás cuki tekintettel

Ha elkezdtek kialakulni a szokások, akkor tartsd is magad ehhez. Ne lágyulj el egy sírós tekintet, vagy cuki póz miatt. És a ház összes lakóját kötelezd arra, hogy tartsa be ezeket a szabályokat.

Legyen az vendég, vagy menjünk esetleg egy eseményre, ahol lesz étel, kérj meg mindenkit, hogy ne etesse az állatot. Csak így tudjátok leszoktatni erről a rossz szokásról a kutyát.

9. Legyél türelmes

Egyik napról másikra nem fog tudni megváltozni a kutyád. Főleg ha esetleg előtte évekig az volt a szokás, hogy időről időre kapott ilyenkor potyafalatot.

Ne keseredjünk el, inkább várjuk ki, amíg szépen átalakulnak a szokásai, mi pedig tartsuk magunkat a szabályokhoz. Mindenképp megéri a fáradtságot.

10. Ne kiabálj vele

Amit semmiképp ne tegyél, hogy erőszakosan viselkedsz vele olyankor, amikor ismét megpróbál kunyerálni. Azért kunyerál, mert eddig mindig megszánta valaki egy kis finomsággal. Most, hogy le akarod erről szoktatni, nem érti ezt az új helyzetet.

Tudom, hogy sokszor zavaró ez a viselkedés, főleg ha még a tanulófázisban vagytok, de ha kiabálsz vele, ő csak félni fog tőled. Ez pedig nem a helyes megközelítése a problémának.

Ne büntessük az állatot egy olyan tevekénység miatt, amit évekig mi magunk jutalmaztunk azzal, hogy engedtünk neki.

Inkább akkor jutalmazzuk, amikor jól csinál valamit.

Ahogy fejlődik a kutya, úgy kell majd egyre kevesebb jutifalatot adni neki, mi pedig szépen lassan újra tudunk nyugodtan enni.

11. Ne adjuk fel!

Az ételkunyerálás, könyörgés, szerencsére elég könnyen és jól visszaszorítható viselkedés. Szóval ne add fel!

Minden a következetességről, pozitív visszacsatolásról, jó kommunikációról és legfőképpen a türelemről szól. De ne is ostorozzuk magunkat.

12. Hosszútávú egészségügyi problémák a kunyerálástól

Habár tény, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás akkor valósul meg, ha minél kevesebb emberi táplálékot esznek a kutyák, de pár falatba nem fognak belehalni. Azonban figyeljünk, hogy a számukra mérgező ételek, mint a csokoládé, vagy bármi, ami túl sós vagy zsíros, ne jusson a szerveztükbe.

Emellett a sok potyafalat idővel összeadódik, és elhízáshoz vezethet az állatoknál is, ami pedig egészségügyi problémákat is okozhat. Ami pedig még rosszabb az örök kuncsorgásban, hogy rossz viselkedésre ösztönzi az állatot.

Összefoglaló

A kutya kunyerálás egy alapvető viselkedésbeli probléma, amivel biztos, hogy minden tulajdonos találkozott. Sokszor idegesítő lehet, arról nem is beszélve, hogy egészségügyileg az állatnak sem tesz jót, és rossz minták rögzülnek benne.

Próbáljunk következetes módon lépéseket bevezetni, amellyel vissza tudjuk szorítani, majd meg is állítani a kutyát abban, hogy folyton ételért könyörögjön.

Legyünk eltökéltek, szigorúak, mert abszolút megéri.

2022. March 12.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.