A kutya lenyugtatása [Egyszerűen és minden szitúációban]

A kutya lenyugtatása [Egyszerűen és minden szitúációban]

Számos olyan szituáció adódhat, amikor a felbőszült vagy a túlságosan izgatott kutyádat le kell nyugtatnod. A kutya lenyugtatása ezért igen fontos, melyre többféle módszer is létezik. Ezek alkalmazása függ a kutya korától, a kiváltó tényezőktől és a helyszíntől.

Kedvencünk megnyugtatása sokszor elég nagy kihívás elé állít minden kutyatartót. Ebben a cikkünkben azoknak szeretnénk segítséget adni, akik szintén ezzel a problémával küzdenek. Szó lesz arról, hogyan nyugtassuk le a kölyök és a felnőtt kutyát, de kitérünk arra is miként lehet önuralomra nevelni kis kedvencünket.

Hogyan nyugtassuk le a kölyökkutyát?

A felnőtt kutya lenyugtatása

Miért nyugtalan a kutya?

Hogyan állítsd le a rosszalkodó ebet?

Izgatott kutya önuralomra és koncentrációra nevelése

Hogyan nyugtassuk le a kölyökkutyát?

Hogyan nyugtassuk le a kölyökkutyát.

A kutyák, különösen a kölykök hajlamosak arra, hogy más kutyák vagy események elvonják a figyelmüket. Különböző ingerek hamar izgatottá teszik őket, azonnal felpörögnek, hamar kezelhetetlenné válnak. A kiskutya megnyugtatását, ezért rendszeresen gyakorolnod kell és meg kell tanítani a piciket arra, hogy hogyan legyenek békések.

A feladat könnyebb lesz azokkal a kölykökkel, akiket 8 hetes koruk előtt kézhez szoktattak. A kézhezszoktatásban nem részesült kölykökkel 8 hetes korukban még könnyen elboldogulhatsz, egy 5 hónapos rosszcsonttal már meggyűlhet a bajod, míg a felnőttek már komoly fejtörést fognak okozni, ha addig nem részesültek kézhezszoktatást célzó nevelésben.

A szakszerű kézhezszoktatásról írt cikkünket itt találod.

A kölyökkutya megnyugtatásának módszere

A kölyökkutya megnyugtatásának módszere
 1. A feladat első lépése, hogy magadhoz hívod a kutyát és megpróbálod eltávolítani őt az inger forrásától. Menj oda hozzá egy jutalomfalattal és csalogasd őt ezzel a csemegével, miközben távolodsz a helyszíntől.
 2. Amint néhány lépés távolságra kerültök az inger kiváltójától, ültesd őt le, majd vedd az öledbe. Az öledben tartva a feje legyen felül és a hátával dőljön neked. Bal kezeddel fog őt a pórázánál, hogy ne tudjon leugrani, és a jobb kezeddel simogasd a mellkasát, vakargasd a fültövénél finoman, és körkörös mozdulatokkal masszírozd a tenyereddel a pocakját, hogy nyugodttá váljon.
 3. Ha a kutya hevesen tiltakozik, kapálózik és küzd a szabadulásért, akkor sem szabad őt elengedned, mert így megtanulja, hogy ezzel a viselkedéssel elérheti, hogy békén hagyd és útnak eredsz. Azaz a nyugtatásra szoruló kutya még ingerültebb lesz annak érdekében, hogy elszabadulhasson.
 4. Legyél határozott, óvatosan húzd a mellkasodhoz a rosszalkodó ebet, és folytasd az a simogatását, így nem marad más lehetősége, mint megnyugodni.
 5. Ha a kutya néhány pillanatot nyugalomban töltött és nem tanúsított ellenállást, akkor dicsérd meg őt.
 6. Engedd vissza játszani, hagyd, hogy ismét más ingerekre fókuszáljon, majd ismét hívd magadhoz, fektesd a mellkasodhoz, és nyugtasd meg őt az előzőek szerint a simogatással. Végül pedig jutalmazd meg a finom jutalomfalattal.

A nyugodt kölyök, hamar úgy fog viselkedni, mint egy plüss játék, és csendesen, mozdulatlanul fog elterülni az öledben. A mozdulatlanság a bizalom, a kötődés jele.

Tippek a kiskutya lenyugtatásához

A nyugtalan kutya megpróbál kiszabadulni és a lábaival kapálózik, ami azért fontos, mert kiválóan szemlélteti a feladatban rejlő kihívásokat. Azonnal érthetővé válik számodra, hogy egy szabadulni vágyó kiskutyával sincs könnyű dolgod, néhány hónap múlva pedig ennél sokkal nehezebb lesz megnyugtatni egy kifejlett méretű kutyát.

 • A gyakorlatot fontos korán elkezdeni, hogy mire a kutya felnő, és már nem tudod az öledbe venni, akkor is meg tudd őt nyugtatni pusztán azzal, hogy megsimogatod őt.
 • A feladatot érdemes naponta elvégezni, és legalább 2-3 percig simogatni a kutya hasát és nyakát ebben a pozícióban ülve.
 • Békés és megnyugtató benyomást kell keltened a kutyában ez alatt az idő alatt, és a “jó kutya” vagy “okos kutya” kifejezéseket célszerű használni bíztatásul.
 • Ezt követően újra elküldheted őt játszani, és néhány perc múlva megismételheted a behívást és a relaxáló hatású ölben simogatást.

A módszer nem összekeverendő azzal, amikor a kutya órákon át képes pihenni az öledben vagy elalszik a karodban. Ennek a feladatnak az a célja, hogy pillanatok alatt nyugodt állapotba tudd hozni a kutyát, amikor túlpörög valamilyen esemény miatt.

A módszer előnyei

A gyakorlat segít abban, hogy bújós legyen a kutya, élvezze a társaságodat, és szeretetteljes kapcsolat alakuljon ki köztetek.

Ezekben a nyugodt pillanatokban célszerű végigtapogatni a kutyát, belenézni a fülébe és a szájába, tapogatni a hátsó térdhajlatnál, amire különösen érzékenyek, mert ez is hozzásegít téged ahhoz, hogy a kutya hagyja, hogy az emberek megvizsgálják őt szükség esetén.

Bármikor előfordulhat, hogy az eb belelép valamibe, beleakad valamibe a lába, vagy beszorul egy tárgy a fogai közé. Ha nem hagyja, hogy a gazdája hozzáérjen, akkor nem fogsz tudni segíteni rajta, amikor bajba kerül. A feladat ezen része, nagyon hasonlít a kézhezszoktatás módszeréhez, és hasonló szerepet tölt be.

A felnőtt kutya lenyugtatása

A felnőtt kutya lenyugtatása

A felnőtt kutyák oktatása során a legnagyobb alapvető probléma a kutyák energiaszintje és a hangzavar, amit keltenek, ha csoportos foglalkozáson vesznek részt.

Ezeket a körülményeket nem lehet kiküszöbölni, csak elfogadni. Tudomásul kell venned, hogy nehezebb dolgod lesz egy felnőtt kutyával a tréning során.

 1. A kutya felpörgetésének első lépéseként pórázon tartva kell vezetni az ebet más kutyák társaságában és bíztatni kell arra, hogy ugasson, el kell érni, hogy izgatott legyen, például hangoskodással vagy szaladgálással, hogy a kutya kibillenjen az unott és egyhangú járkálásból. Úgy kell tenned, mintha egy kutyáknak rendezett buliban lennétek.
 2. A második lépés, hogy ebből az érzelmekkel és ingerekkel teli környezetben lenyugtatod. Először is hívd és húzd magadhoz a kutyát, fektesd le a földre és jutalmazd, amikor csak rád figyel.
 3. A kutyák számára teljesen normális, hogy izgalomba jönnek más kutyák társaságában, elkerülhetetlen, hogy ugassanak vagy morogjanak egymásra. A viselkedés nem fog gondot okozni, ha megfelelően tudjuk kezelni, és gyorsan, pár másodpercen belül le tudjuk nyugtatni a kutyát azzal, hogy magunk mellett fekve tartjuk.
 4. Ha azt tapasztalod, hogy a kutya fekvés közben is más kutyákat vizslat, szólj rá, hogy nézzen rád és maradjon nyugodt. Így megszüntetheted azt, hogy más kutyákat ingereljen, vagy befogadja az őt célzó külső ingereket.

Miért nyugtalan a kutya?

Bizonyos helyzetekben a kutyák stresszessé válhatnak. Leggyakrabban akkor jelentkezik a stressz, ha nagyon sok kutya van együtt, akik fel alá szaladgálnak körülöttük. A szituáció megismétlődhet egy kutyaiskolában, egy közparkban vagy akkor, ha sok kutya mellett haladtok el séta közben az utcán.

Ilyen esetekben rengeteg inger éri a kutyát és minden apró részlet stimulálja az agyát olyannyira, hogy szinte belezavarodik az őt érő ingerekbe. Az ingerek agresszióvá alakulhatnak, ezért tapasztalhatod, hogy az eb pórázon vezetve agresszívan viselkedik más négylábúakkal.

A kutyaiskolába érkezve – különösen felnőtt kutyával, adj időt a kutyának, hogy hozzászokjon a környezethez, adj neki jutalomfalatokat, simogasd őt. Segíthet, ha néhány lépést lassan sétálsz vele, és újra megnyugtatod, azaz fekvő helyzetbe rendezed. 

A felnőtt és még neveletlen kutyák sokszor stresszként élik meg az ehhez hasonló helyzeteket, amikor idegen emberek és idegen kutyák veszik őket körbe. A stresszt tovább fokozza, ha a gazdi is aggódik a kutyája viselkedése miatt, amit az eb mindig megérez.

Hogyan viselkedjünk, ha nyugtalan a kutyánk?

Hogyan viselkedjünk, ha nyugtalan a kutyánk

Aggodalom helyett, nyugtasd meg a kutyát és mondd el neki, mennyire büszke vagy rá, amiért most itt van és nyugodtan viselkedik. Mondogasd neki a már ismert dicsérő szavakat, mint a “jó kutya” és az “okos kutya”.

Egyetlen kutyát sem szabad megdorgálni a rossz viselkedéséért mindaddig, amíg legalább tízszer nem mondtuk el neki, hogy mi a jó viselkedés.

Tehát az óra megkezdése előtt legalább 5-10 percet kell arra szánni, hogy a helyes viselkedést jutalmazzuk. Általában az emberek hajlamosan elfelejteni köszönetet mondani, de ha a kutyádról van szó, bizony kivételt kell tenned vele.

A kutya oktatásának fontos eleme, hogy egyértelművé tegyük a kutya számára, hogy mi a jó és mi a rossz viselkedés, és ezen keresztül is felfogja, hogy jó helyre hoztuk, ahol jó dolgokban lesz része. A hangulatát könnyen felmérhetjük egy egyszerű teszttel úgy, ha jutalomfalattal kínáljuk.

Ha nem hajlandó elfogadni, az biztos jele annak, hogy a kutya stresszes az új környezetben. Ha Tőled igen, de a kutyakiképzőtől nem fogadja el a falatot, akkor pedig vele szemben vannak ellenérzései az ebnek.

Amint sikerült túltennie magát az ebnek az új környezeten, és hozzászokott ahhoz, hogy több kutya is jelen van a helyszínen, elkezdhető a kiképzés, ami nagyon hasonlít a kölyökkutyáknál is alkalmazott módszerekhez.

Miről árulkodik a kutya testhelyzete?

A kutya fekvéséből következtetni lehet a mentális állapotára is. Ha maga alá húzza a lábát és a tappancsain támaszkodik, az az indulásra és munkára kész állapot.

Az elterülő hátsó lábak nagyobb nyugalomról és engedelmességről árulkodnak, hiszen nagyobb erőfeszítésbe kerül felkelnie az ebnek.

A teljes nyugalom állapotáról pedig az oldalán elterülő kutya ad visszajelzést.

Hogyan állítsd le a rosszalkodó ebet?

Hogyan állítsd le a rosszalkodó ebet

A jutalomalapú tréning kiváló megoldást nyújt a kutya viselkedésbeli problémáira is. A tréning elején elsajátított “ül” és “fekszik” parancsok kapóra jönnek akkor is, amikor a kutya felpörög.

Bármilyen bosszantó dolgot csinál a kutya, használd ezeket az utasításokat és jutalmazd meg a kutyát, amikor hallgat rád. Felesleges mérgesen rászólni a kutyára és a tiltó “nem” szót ismételgetni, inkább egyszerűen csak fektesd le őt.

A fekvés és a rosszalkodás kizárja egymást

Amint a kutya lefeküdt, már nem fog rohangálni a nappaliban, nem tudja kergetni a farkát vagy a macskát, randalírozni az autóban, kiszaladni a nyitott ajtón, felugrani a kanapéra vagy az emberekre.

A fekvés és a rosszalkodás kizárja egymást, így ez a legjobb módja annak, hogy megállítsuk a kutya ámokfutását, és jóval kisebb erőfeszítésbe kerül, mint kiabálni a kutyával, vagy szaladgálni utána, hogy végre elkapjuk.

Épp ezért nagyon fontos, hogy kedvencünk alaposan megtanuljon kérésre lefeküdni minden helyzetben. A fekvést gyakorolni kell séta közben 20 méterenként, az autóban utazva, a közösségi közlekedés használata közben, a lakás minden helyiségében, a parkban, vendégségben, kávézókban, az állatorvosnál és mindenhol, ahol a kutyával megfordulsz.

Otthon, nyugodt körülmények között minden kutya hamar szófogadó lesz. Viszont a tudása akkor lehet csak biztos, ha idegen helyen, zavaró ingerek közepette is képes teljesíteni az utasításokat. A gyakorláshoz mindig használj ételt, vidd magaddal zacskóban a kutya szemes tápját és a kiruccanások alkalmával használd fel szemenként az ételt a kutya lefektetéséhez.

Nem kell az egész napot tréningre szánni, elég, ha időnként végig csinálsz vele néhány sorozat ültetést és fektetetést minden helyszínen. Néhány nap alatt a kutyád viselkedése láthatóan meg fog változni. A jutalomalapú tréning csodát tesz a hiperaktív kölykökkel, a rakoncátlan serdülőkkel és az elkanászodott felnőtt ebekkel.

Hogyan tanítsd önuralomra és koncentrációra a kutyát?

A nyugodt kutya fontos ismérve, hogy képes megtartani a nyugalmát és képes önuralmat gyakorolni, még idegen környezetben is.

A gyakorlást több helyszínen érdemes megismételni, így a lakás különböző pontjain, és körbekerített területen is, ahol póráz nélkül gyakorolhatsz az ebbel.

Izgatott kutya lenyugtatása – Önuralomra nevelő gyakorlat

Izgatott kutya lenyugtatása - Önuralomra nevelő gyakorlat.
 1. Minden helyszínen vegyél a kezedbe néhány szem tápot és mutasd meg a kutyának, de ne add neki oda.
 2. Állj egyenesen, mozdulatlanul és ne adj semmilyen utasítást a kutyának, csak figyeld meg, mit tesz.
 3. A következő percekben a kutya végig fog menni a teljes viselkedési repertoáron. Ugrálni fog, körözni, járkálni, szagolgatni, nyalogatni, felemeli a mancsait, hátrálni és ugatni fog, azaz mindent megtesz, amit egy kutya szokott. Idővel viszont le fog ülni, vagy le fog feküdni.
 4. Abban a pillanatban, amikor a kutya leült vagy lefeküdt, késlekedés nélkül dicsérd meg és adj neki egy szem ételt a kezedből.
 5. Ezután lépj hátrébb egy nagyot és megint állj mozdulatlanul, kezedben az étellel.
 6. Ismét várd meg, amíg az eb rájön, hogy mozgolódás helyett nyugton kell maradnia, akár ülve akár fekve.
 7. Amint a kutya lenyugodott, azonnal adj neki egy csemegét és dicsérd meg őt simogatással.
 8. Ismételd addig a gyakorlatot az eddigiek szerint, amíg az eb minden lépésedre azonnal lefekvéssel vagy leüléssel reagál.
 9. Folytasd tovább a lépéseket, ezúttal viszont egyre növeld az időt, mielőtt átadnád neki az ételt, így egyre hosszabb ideig kell nyugton maradnia. A korábban ismertetett számolód módszer segíthet: “Okos kutya 1”, “Okos kutya 2”, “Okos kutya 3”.
 10. Ha számolás közben a kutya feláll, egyszerűen csak fordíts neki hátat. Maradj háttal 3 másodpercig, majd ismételd meg a feladatot.

Mi a cél?

Rövid időn belül kedvenced képes lesz nyugodtan várakozni akár 20 “Okos kutya” után is szépen fog ülni. Ugyanezt a gyakorlatsort próbáld el a lakás minden szobájában, a kertben, a parkban és mindenhol, ahová menni szoktatok.

Séta közben pedig 20-25 méterenként fektesd le a kutyát, dicsérd meg és haladj vele tovább. Egyetlen séta és egyetlen napi adag étel szemenkénti elfogyasztása elég lesz ahhoz, hogy a kutyád sokkal nyugodtabban viselkedjen és figyelmesebb legyen.

Összegzés

A kutya lenyugtatása nem nehéz, de időben el kell kezdenünk a tréninget, hogy minden helyzetben sikeresen tudjuk használni. Elengedhetetlen, hogy képes legyél megölelni, magadhoz húzva simogatni és megnyugtatni a kutyát, mert ez szolgálja a békés együttélést és kedvenced biztonságát.

Különböző módszerek léteznek a különböző korú kutyák lenyugtatására, melyek figyelembe veszik az adott szituációt, például a külső zavaró tényezőket. Érdemes már kölyökkorban elkezdeni a kutya megnyugtatását, hozzászoktatni a simogatáshoz és az öleléshez, hogy felnőtt korban se érje váratlanul, ha nyugtatni próbálod.

A felnőtt kutyák esetében sokkal nehezebb célt érni, hiszen sokkal hangosabbak, szertelenebbek és nagyobb erővel is bírnak, amit a szabadulásukra fordíthatnak.

A kutyák nyugtalanságát főként a stressz és más kutyák jelenléte okozza. Sok esetben a nyugtalanság rosszalkodáshoz vezet, ezért nagyon fontos, hogy időben közbelépj és megnyugtasd, leállítsd az ebet, mielőtt komolyabb károkat okozna.

Jutalomfalatok segítségével és ismétlődő gyakorlással önuralomra és koncentrációra taníthatjuk kedvenceinket.

May 26, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.