A kutya szocializációja: Miért fontos és hogyan kezdjünk neki?

A kutya szocializációja

Utoljára frissítve: 2022. April. 03

A korán szocializált és kiképzett kiskutyák számos előnyre tesznek szert magányos és unatkozó társaikkal szemben. Az egyik előny, hogy a szocializált kutyák kevésbé szeretnének harcolni egymással és nem szaladnak vagy bújnak el ijedtükben, ha idegen embert, állatot, vagy tárgyat pillantanak meg.

Megtanulják, hogy más kutyákkal és emberekkel szórakoztató és izgalmas a játék. A kutya szocializációja három részegységből áll: emberi közösségbe kell szoktatni őket, idegen kutyákkal vagy állatokkal kell megismerkedniük, valamit a fizikai környezettel kell megbarátkozniuk.

A kutyák szocializációjával kapcsolatban az alábbiakról lesz szó:

Miért kell szocializálni a kutyát?

Mikor kell elkezdeni a kutya szocializációját?

Hogyan kell emberekhez szoktatni a kutyát?

Milyen problémákhoz vezet a kutya szocializációjának hiánya?

Mi a teendő egy antiszociális kutyával?

Hogyan kell idegen kutyákhoz szoktatni a kutyát?

Miért kell szocializálni a kutyát?

Az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy egyetlen kutya sem tekinthető teljes mértékben háziasítottnak mindaddig, amíg nem részesül megfelelő szocializációban és kiképzésben.

A kutyák körülbelül 120 000 évvel ezelőtt csatlakoztak az emberhez, ám ösztöneik még mindig a farkasokhoz kötik őket. A kutya akkor válik megbízható és kellemes társasággá, ha jól kijön más emberekkel és állatokkal, megismeri és betartja azt a keretrendszer, ami a gondtalan együttélés alapjait garantálja.

Légy következetes már kölyökkortól is

Elkényesztetett kölyökkutya

A kölyökkutyákra úgy kell gondolni, mintha már felnőttek lennének, mert csupán néhány hónap szükséges ahhoz, hogy elérjék végleges testméretüket. Ha a kutyát túlságosan elkényezteted, és sokáig elnéző vagy vele, akkor megtanulja, hogy bármit megtehet felnőttként is.

Amikor egy 1 kg-os kiskutya felugrik az öledbe, azt aranyosnak tartod, amikor már 30 kilós megtermett ebként próbálkozik vele, nem lesz őszinte a mosolyod. Ha egy csöppség rámorog egy emberre, gyakran csak kinevetik, ha kamaszként teszi, már meg fognak ijedni tőle!

A hangos zajoktól rettegő kölyköt még vigasztalni próbálod vihar esetén, a termetes felnőtt kutya viszont már átugorja a kerítést, vagy kárt tesz a bútorokban, miközben a tűzijáték közben menedéket keres.

Mikor kell elkezdeni a kutya szocializációját?

Az engedelmességi tréningtől és a viselkedésmódosítástól eltérően, melyeket bármilyen korban el lehet kezdeni, a kutya szocializációját és a harapásgátló tréningjét nem szabad elhalasztani, muszáj kölyökkorban megvalósítani.

A legjobb, ha elsőként szocializálod a kutyát és leszoktatod őt a harapásról, ezáltal könnyen, egyszerűen és erőfeszítés nélkül megelőzheted, hogy kamasz vagy felnőtt kutya elkanászodjon és bajt okozzon.

A kölyökkutya szocializációjának kritikus periódusai

A kölyökkutya szocializációjának kritikus periódusai

A szocializáció kritikus időszaka a kutya 3 hónapos korával véget ér, azaz a befogadástól számított első hónap a legfontosabb periódus.

Befogadástól számított első hónap

Ez a hónap a döntő fontosságú a fejlődési szakasz, melyben meg kell tanulniuk élvezni az emberek és az állatok társaságát. A betegségek ellen kapott védőoltások immunizáló hatása még nem teljes, ezért először a saját otthonában még csak emberekkel találkozhatnak a kicsik.

2-4 hónapos kor

A 2-4 hónapos kutyák jellemzően nagyon érdeklődőek és barátságosak, ezért úgy tűnhet, hogy sikerült megfelelően szocializálni a kiskutyát.

A viselkedés és a temperamentum azonban folyamatosan változik a közösségi élmények és az érettség függvényében.

4-5 hónapos kor

4-5 hónapos korban a kutyák elkezdenek félni az idegenektől és óvatoskodóbbak lesznek a gyerekek jelenlétében, ezért nem szabad abbahagyni a szocializálást.

Annak érdekében, hogy a kezdeti szeretet és lelkesedés megmaradjon, folyamatosan tanítani kell a helyes viselkedést és biztosítani kell a társaságot a serdülő ebeknek.

8 hónapos kor

A 8 hónapos kort elérve az addig jól szocializált ebek gyakran elkezdhetnek félni olyan dolgoktól, amik korábban nem zavarták őket. A furcsa zajok, az erős hanghatások, a hirtelen mozdulatok, az idegenek és a gyerekek olyan reakciókat válthatnak ki, amiket addig nem tapasztaltunk.

A kamaszkor után

A korai szocializáció lényege, hogy a kutya megtanulja, hogy biztonságban van és ezt az állapotot fenn kell tartani a későbbiek során, így a kamaszkor kritikus időszakában, mely 6 hónapos kortól 2 éves korukig tart.

A kifejlett kutyák temperamentumának javítása sem lehetetlen, csupán sokkal időigényesebb és sok esetben veszélyes feladat, hiszen a felnőtt kutya erős álkapcsai komoly sérüléseket képesek okozni. A siker kulcsa a megelőzés!

Hogyan kell emberekhez szoktatni a kutyát?

Egy kutya sem képes magától idegenekkel megismerkedni, hiszen az otthonát kerítés vagy a lakás falai zárják el a külvilágtól. Gondos gazdaként a Te feladatod, hogy közösségi élményeket biztosíts a kutyának és minél több embernek bemutasd.

1. Invitálj vendégeket az otthonodba

A kötelező oltások immunizáló hatása előtt bátran invitálhatsz vendégeket az otthonodba, hogy a kutya bizalma megnövekedhessen az emberek felé és ne csak megtűrje maga körül a kétlábúak jelenlétét, hanem élvezze az emberek társaságát és tetteit.

2. Szokja az emberekkel való fizikai kontaktust

Kutya szocializálódik az emberek között

Az a kiskutya, aki fél attól, hogy megsimogatják, hozzáérnek, megölelik, vagy zavarja, hogy elveszik a játékait, belenyúlnak az etetőtáljába, felnőve nagyobb valószínűséggel támad majd azokra, akik az ő vagy bizonyos, általa féltett tárgyak közelébe merészkednek.

3. Szoktasd hozzá, hogy rendszeresen találkozzon idegenekkel

A szocializáció lényege nem ér véget ott, hogy a kutya elfogadja az embereket, hanem a látogatások és interakciók révén érzéketlenné válik minden olyan jelenséggel kapcsolatban, ami a jövőben is az élete részét képezi majd, és potenciális bosszantó faktor lehet.

4. Szoktasd hozzá a zsivajhoz és a nagyobb nyüzsgéshez

Kerti parti

A kutya befogadását követő hetekben hívd át a családtagokat, a szomszédokat, hogy segítsenek a kutya szocializálásában, és ők is megkedveljék az ebet.

Rendezz például kerti partit, hogy egyszerre sok ember gyűljön össze, és a kutya megszokja a zsivajt, a zenét, és persze a tömeget, mindezt az otthon biztonságában.

Sokat segíthet, ha a vendégek különféle ruhákba bújnak, maszkot vesznek fel, napszemüveget, szoknyát, parókát viselnek, vagy furcsán járkálnak, ugrálnak. A cél, hogy az ember küllemétől és mozgásától függetlenül barátságos legyen a kutya mindenkivel, így nem fogja megcibálni nagymama otthonkáját és nem szaggatja szét a menyasszonyi ruhát a nagy napon.

5. Kézről-kézre adogatás

Kiskutya szokja az emberekkel való fizikai kontaktust és a kézről kézre adogatást.

Érdemes a kutya vacsoráját kisebb porciókra szedve szétosztanod a vendégek között, hogy mindegyikük kézből etethesse a kutyát, vagy gyakoroltassa vele a leülést a falatért cserébe.

Az apró kutyusokat célszerű kézről kézre adni, megsimogatni, megtapogatni a problémás helyeken, vagy dögönyözni. Az első vendég nézzen bele az egyik fülébe, adjon neki egy jutalomfalatot, a második vendég tapogassa meg a talpát, a harmadik a hasát és így tovább.

A kutyáknak időnként stresszt okozhat, ha idegenek érnek hozzájuk, a jutalomfalatok azonban segítenek jobb színben feltüntetni az idegent és rájönnek, hogy az ember nem fenyegetés, hanem a legjobb barát.

Optimális esetben a beköltözést követő négy hétben a kutyának legalább 60 új embert sikerül megismernie, ami nagyon soknak tűnik, de messze nem lehetetlen, hogy hetente 15 emberrel találkozzatok.

Milyen problémákhoz vezet a kutya szocializációjának hiánya?

A szocializáció hiánya a legfőbb oka annak, hogy a kutyák félnek az emberektől vagy az állatoktól, illetve a környezetükben található tárgyaktól, például a guruló járművektől. A félelem nagyon sokszor agressziót vált ki a kutyában, ami súlyos esetben harapásban testesül meg.

Félénkség, bizalmatlanság, agresszió

Kutya: Félénkség, bizalmatlanság, agresszió

Ijesztő szituációban a kutyák általában először menekülőre fogják vagy elbújnak az inger forrása elől egy számukra biztonságosnak ítélt helyre, például a szék alá. Ha a fenyegető tárgy vagy személy tovább közelít felé, sarokba szorítja, vagy tovább ingerli, akkor a kutyának nem marad más lehetősége, mint hogy figyelmeztesse a vélt támadóját arra, hogy távozzon.

Ha a figyelmezető vicsorgással, morgással, a fogak csattogtatásával, ugatással, merev testtartással és a felborzolt bundával nem ér célt a kutya, és nem sikerül meggyőzni a támadót a visszavonulásról, akkor a saját védelmében ő maga válik támadóvá és harapással reagál.

A stresszt okozhatja egy gyerek, aki folyton követi és sarokba szorítja a kutyát, lehet egy másik állat, aki játszani akar a kiskutyával, vagy lehet az porszívó, ami hangosan búgva jár az eb nyomában. A gazda számára hatalmas lehetőség, hogy korán felismerje, milyen tényezők zavarják a kutyát és érzéketlenné tegye őket irántuk.

A jól szocializált kutya kevésbé lesz hajlamos a támadásra és a harapásra. A szocializáció egy folyamatos fejlődési folyamat, melynek során a kiskutyák minden olyan eszközzel és jelenséggel megismerkednek a társadalmi és fizikai környezetben, ami későbbi életük része lesz.

A részlegesen szocializált kutya veszélyes lehet

Minél szélesebb körű a kutya tapasztalása, annál felkészültebb lesz a változásokra is az ismeretlenre felnőttként. Kevesen gondolnák, hogy a részlegesen szocializált kutyák sokkal veszélyesebbek, mint a vadonélő állatok.

A vadállatok nem ismerik az embert, nem tanulták meg, hogy ha szépen viselkednek, akkor ételt kapnak, ezért távol tartják magukat az emberektől. Ezzel szemben a részben szocializált kutyák emberek között élnek, kevésbé tartanak az embertől, így bátrabban reagálnak harapással vagy támadással, amikor megijednek vagy bántják őket.

Mi a teendő egy antiszociális kutyával?

Mi a teendő egy antiszociális kutyával

Bizonyos kutyák kevésbé barátságosak a társaikkal, feltehetően azért, mert kölyökkorukban nem töltöttek elég időt más ebek társaságában.

  • A nehezen kezelhető kutyákat mindig tartsd erős pórázon és ügyelj arra, hogy a póráz mindig laza legyen, mert a feszes póráz feszültté teszi a kutyát is.
  • Séta közben dicsérd a kutyát, amíg laza a póráza más kutyák látványa mellett is. Amikor azonban bombaként kilő a másik kutya irányába, azonnal szólj rá, hogy nem szabad vagy ültesd le, és ha sikerült újra laza állásba tenni a pórázt, dicsérd meg őt.
  • A kutya ebből megtanulja, hogy amíg a gazdi mellett van és nyugodt marad, nem rángatja a pórázt, addig dicséretet kap, és amint nekiront másoknak, akkor pedig elégedetlenné teszi a gazdáját. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy akkor teremtik le a kutyát, ha újra visszatért melléjük, tehát akkor büntetik, amikor laza pórázon van.
  • A gyakorláshoz kérhetsz segítséget bárkitől, aki a kutyáját sétáltatja a parkban, megkérheted, hogy néhányszor haladjanak el a kutyád előtt, hogy élesben korrigálhasd a viselkedését.

A türelmes és szeretetteli tréning nagyon hatásos, nem szabad feladni, mert a kutya állandó leszidásával és büntetésével nem fogod elérni, hogy a kutya megértse, hogyan kell helyesen viselkednie. Viszont a belső feszültsége és a félelme fokozatosan nőni fog.

Hogyan kell idegen kutyákhoz szoktatni a kutyát?

Két héttel az után, hogy a kutya megkapta a szükséges védőoltásait és kialakult a védettsége a súlyos kutyabetegségekkel szemben, már kutyaközösségbe is viheted őt. A kutyák egymással történő szocializációjának egyik legjobb módja, ha a kutyaóvodába-kutyaiskolába viszed, ahol póráz nélküli foglalkozásokat tartanak.

Az egy háztartásban lévő kutyák összeszoktatásáról itt olvashatsz bővebben.

Kutyás foglalkozások

Kutyás foglalkozásokkal lehet szocializálni

Az órák lehetőséget teremtenek arra, hogy a kutyák interakcióba léphessenek addig ismeretlen emberekkel, hozzászokjanak más kutyákhoz, és megtanuljanak velük együtt játszani. A gazdik mindeközben elsajátíthatják azokat a trükköket, melyekkel ingergazdag környezetben is engedelmességre bírhatják és irányíthatóvá tehetik a kedvencüket.

Közös játék

Minél több lehetőségük adódik játszani egymással a kölyköknek, felnőttkorban annál szívesebben fognak játszani egymással harcolás vagy menekülés helyett. A közös játék során a kölykök megértik a játék szabályait és megtanulják, hogy nem vezet jóra, ha bántják egymást.

Gyakorlatilag olyan értő közegbe kerülnek, mely ismerős számukra és a saját nyelvükön juttatja értésükre, hogy mi a helyes és mi helytelen. Játék közben rövid idő elteltével megoldódnak azok a problémák, amiket az egymástól való rettegés okozhat, például az egymás felé tanúsított agresszió.

Ezzel szemben azok a kutyák, akik 5-6 hónapos korukig nem barátkoznak össze fajtársaikkal félénk, magának való vagy éppen kötekedő magatartást vehetnek fel. Fél éves koruk után ezeket a szocializálatlan kutyákat akár 1-2 évbe is beletelhet, mire rehabilitálni lehet, hogy megférjenek más ebek mellett.

Harapás erejének megtanulása

Az órákon kívül érdemes kutyatalálkozókat látogatni, vagy más környékbeli gazdákkal összefogva magunknak szervezni olyan alkalmakat, amikor a kutyákat biztonságos környezetben összeereszthetjük. A kutyáknál természetes, hogy harapdálják egymást, és a kölyköket sem kell szétválasztani, ha néhányszor odakapnak a fajtársaikra, mert így kifejlődhet náluk a harapás mérséklése azáltal, hogy figyelmeztetik egymást arra, hogy fájdalmat okoztak.

A kutyaközösség kiközösíti azt a kutyát, aki túl nagy fájdalmat okoz, nem játszanak vele szívesen. Ha a durva kölyök játszótársra vágyik, rájön, hogy finomabban kell bánnia a többiekkel, különben magára marad.

A jól szocializált felnőtt kutyák körében is megesik, hogy megharapják a fajtársaikat. Ennek az az oka, hogy egyetlen eb sem szívlelhet minden négylábút, főleg ha az felbosszantja vagy ingerli. Ahogy az emberek sem kedvelnek mindenkit, úgy a kutyák is unszimpátiát érezhetnek más kutyákkal szemben.

A harapás erejének tanult mérséklése miatt viszont ezek a támadások nem okoznak komoly sérülést, nem tépik fel az áldozat húsát, csak jelzés értékkel bírnak. A közös játék elsődleges célja tehát, hogy a kölyök megtanulja csökkenteni a harapása erejét, mielőtt hatalmas fogakat növesztene.

Felnőttkorban a megfelelően szocializált kutyák nézeteltérés esetén csak annyira harapják meg a dühítő társukat, hogy helyre tegyék, és a gazdának nem kell aggódnia a következmények miatt. A szocializálatlan kutyák azonban vérremenő küzdelembe keveredhetnek a fajtársaikkal, ezért felnőtt korban már nem szabad összeereszteni a harapás korlátozásának képességével nem rendelkező kutyákat idegen ebekkel.

A harapós felnőtt kutyák szocializálását csak szájkosárral együtt lehet megkezdeni és sok időt igényel, mire biztonságosan közösségbe engedhető.

Összegzés

A kutya korai szocializációja elengedhetetlen minden eb számára. Minél hamarabb segítesz neki felfedezni a világot és a benne élő embereket, állatokat, annál kiegyensúlyozottabb és barátságosabb természetű lesz.

A kutyák fejlődésük során folyamatosan változnak, ezért a szocializációról minden életszakaszban gondoskodni kell. A kielégítő viselkedés érdekében rendszeresen közösségbe kell vinni a kutyát, melynek remek módja a naponta megismételt sétálás, ahol ismeretlen emberekkel és állatokkal ismerkedhet meg a kedvenced.

Szocializáció hiányában a kutyák félőssé, visszahúzódóvá vagy agresszívvé válhatnak, ami a későbbiekben ellehetetleníti a mindennapokat. Az állapot folyamatosan romlani fog mindaddig, amíg a kutya hosszas kiképzést követően nem békél meg az őt körülvevő világ résztvevőivel.

2022. April 03.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.