A kutyák szakszerű összeszoktatása lépésről lépésre

A kutyák szakszerű összeszoktatása lépésről lépésre

Ügyesen elboldogulsz egy kutyával? Jöhet a következő kihívás? Ha minden lehetőség adott, akkor bizony sok állatbarátnál felmerül a gondolat, mi lenne ha bővülne a család. Nézzük, hogyan kell összeszoktatni a kutyákat, hogy a lehető legkevesebb galibával járjon.

Új kutya a háznál ‒ Hogyan szoktassuk össze a kutyákat?

Bár a kutyák alapvetően társaslények, így örülnek az új játszópajtásnak, azért pár dolgot be kell tartani, hogy biztos zökkenőmentes legyen az összeszokás. Figyelembe kel venni a kutyák vérmérsékletét, korát, szokásait és persze alkalmaznunk kell néhány szabályt, amely kordában tartja őket.

Lássuk ezeket részletesen!

(Kölyök és felnőtt kutyát másképp kell összeszoktatni, mint két felnőtt ebet. Ennek módszereiről itt olvashatsz bővebben.)

A kutyák összeszoktatásának 5 lépése

A fokozatosság és következetesség nem elhanyagolható az összeszoktatás időszakában. Ha türelmetlenek vagyunk, vegyük igénybe szakember segítségét.

Ne csak beleugorjunk, hogy lesz, ami lesz, hiszen két élőlény sorsáról, na meg persze a saját családunkról is van szó.

Két kölyökkutya jó barát.

1. Legyél higgadt

A kutyák összeszoktatása alatt mindig fontos, hogy ne érezzék rajtad, hogy izgulsz vagy tartasz ettől az eseménytől. Legyél higgadt és akkor a kutyák is át fogják venni ezt a magatartást.

Ami pedig az első találkozókor elengedhetetlen, az a nyugalom és annak megőrzése mindenki részéről. Mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

2. Semleges helyen találkozzanak először

Amikor bemutatjuk őket egymásnak, próbáljunk valami semleges helyet találni, mindenképp a házon kívül. Így a „régi” kutya nem érzi majd betolakodónak az új kutyust. Tudnak nyugodtan ismerkedni.

Ne erőltessük egyből, hogy legyenek együtt. Sétáltassuk őket külön, az út másik részén, és ha reagálnak egymásra, akkor egy kis idő után fokozatosan közelítsünk.

3. Közös séta és szagminta

A sétáltatás jó alkalom az összeszoktatásra. Ha már tudunk az út egyazon oldalán sétálni egymás mellett, akkor időnként kerüljünk előre az egyik kutyával, így a másik megtudja szimatolni a vezető kutyát.

Egészen addig csináljuk ezt, amíg az interakció megszűnik és képesek az állatok nyugodtan egymás mellett sétálni. Ne hagyjuk, hogy elkezdjenek egymással játszani vagy bármi, a cél a nyugodt együttlét most.

4. Kezdeti otthoni összeszoktatás

Ha ezen túl vagyunk, akkor jöhet a következő lépés, az otthon. Itt is próbáljuk először semleges terekbe közel engedni őket egymáshoz, akár legyen az a háló vagy a fürdőszoba.

Először hagyjuk, hogy az ajtón keresztül megszokják egymás szagát. Szerezzünk be ilyen kis elválasztókat is, mint a kisbabák számára, és az első időben csak ezen keresztül hagyjuk, hogy interakcióba lépjenek az állatok.

Ilyenkor igyekezzük figyelni, hogy milyen jeleket mutatnak a kutyák: izgatottak, kíváncsiak, esetleg félnek?

5. Végleges összeszoktatás

Ha pár napig jól működik ez a szeparált ismerkedés, akkor ismét előre léphetünk. Az elején érdemes pórázon keresztül hagyni a kontaktálást, hiszen így könnyebb közbelépni, ha valami baj lenne.

A legkisebb jelekre is figyeljünk, mint mondjuk a merev tartás.

Ha az agresszió kialakulását látod, állj közéjük és határozottan jelezd a “NEM!” szóval, hogy hagyják abba. Ha megfelelően cselekednek, mindig jutalmazzuk őket, akár étellel, akár figyelemmel.

De soha ne tegyünk különbséget a kettő között, nehogy féltékenység alakulhasson ki köztük. A későbbiekben is figyelj oda, hogy a két kutya semmiben ne versenyezzen egymással.

Hogyan tartsuk fenn a békét a kutyák összeszoktatása alatt?

Kutyák összeszoktatása nem mindig könnyű feladat. Két kutya veszekszik!

Túl vagyunk a kezdeti nehézségeken, de mégis hogyan tartsuk meg ezt a békét? Jöhet a jogos kérdés. Fontos lépés, hogy hozzunk szabályokat, amelyeket aztán be is tartunk és be is tartatunk a kutyákkal.

Különböző személyiségéket és életstílusokat kell összehozni és egységben is tartani, ráadásul hosszú távon, ami nem mindig egyszerű feladat.

A már említett féltékenység megakadályozása a későbbiek során is nagyon fontos lesz. Nem tudjuk pontosan, hogy az emberekhez hasonló féltékenységet élnek-e át a kutyák, de nagyon hasonló viselkedést tudnak tanúsítani.

A versengés, akárcsak a testvérek között, egy bizonyos szintig természetes dolog, azonban meg kell tartani az egyensúlyt. Idővel az állatok úgyis kompromisszumot kötnek, attól függően nekik mi a fontos.

Azonban nekünk is törekednünk kell, hogy mindegyik kutya egyenlő módon részesüljön a dolgokból. Ehhez megoldás lehet például a külön etetés, főleg ha az egyik kutya erősebb a másiknál.

Mind a két kutyának legyen külön ágya, még akkor is, ha közösen szeretnek aludni.  A figyelmünket pedig egyenlő módon osszuk meg a két eb között.

Az összeszoktatás alatt mivel lehet erősíteni a két kutya közötti szimpátiát?

Összeszokott kutyák

Kiképzés

Jó megoldás lehet még a tanulás a számukra, vagyis valamilyen közös kutyaiskola kiképzésén való részvétel.

Segít a pozitív társas kapcsolatok, a szocializáció kialakításában, illetve önfegyelemre neveli őket. A csoportos séták, edzések, mind segítik a kutyákat a gyorsabb kötődés kialakításában.

Ráadásul ilyenkor kiszakadnak kicsit otthonról, és megtanulnak egymásra koncentrálni és támaszkodni.

Közös játék

Játszatok közösen, kötetlenül egymással, amely arra ösztönzi majd a két kutyát, hogy jobban kötődjenek egymáshoz.

A vita nélküli, csupán szórakozást ígérő közös játék biztos, hogy előre fogja vinni a kapcsolatukat. Így az ilyen közös időtöltésre mindig szánj időt és lehetőséget.

Szeretet

Fontos, hogy egy meleg, szeretetteljes otthont teremtsünk nekik, ahol eleget vannak simogatva. Legyen közös, összebújós időnk mind a két állattal.

Nem elhanyagolható, hogy biztonságban és szeretve érezzék magukat, ami így mélyíti az ő kapcsolatukat is.

Összegzés

A kutyák összeszoktatása sokszor nem könnyű feladat. Muszáj, hogy a fent említett szabályokat, lépéseket hosszú távon is tartsuk be, így a kutyák sem fogják feszegetni egy idő után a határokat.

Ne hagyjuk, hogy versenyezzenek, vagy agresszívek legyen, ha kell, esettük őket inkább külön. Valamint, soha ne tegyünk köztük különbséget.

Teremtsünk egy olyan nyugodt, és szeretetteljes légkört számunkra, melyben ők igazi barátok tudnak lenni, nem pedig a mi kegyeinkért versengő ellenségek.

March 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.