Milyen problémák előzhetők meg a kutyatréninggel?

Milyen problémák előzhetők meg a kutyatréninggel

A tudatosan felépített kutyatréning az állat és a gazda számára is szórakoztató elfoglaltságot jelent. A kutyatulajdonosok számára általában az okozza a legnagyobb problémát a kutyával való együttélés során, ha a kutya szófogadatlan, nem jön ki jól más állatokkal vagy emberekkel, kárt tesz a házban és a környezetében vagy zavarja a szomszédokat.

Nehézséget okoz, ha a kutya húzza a pórázt, felugrál az emberekre, vagy nem jön oda, amikor hívják. Mindenki arra vágyik, hogy egy jól nevelt és barátságos társra leljen a kutyája személyében.

Egy kutyára, akit bármikor magára lehet hagyni anélkül, hogy felforgatná a lakást, aki mellett bátran invitálhatunk vendégeket magunkhoz, mert mindenkivel barátságos és előzékeny lesz.

Bármilyen neves tenyésztőtől is származik a kutyád, nem bízhatod rá, hogy magától megtanulja az etikett kódexet és kellemes társasággá edukálja magát.

Témák, amiket megtalálsz ebben a cikkben:

Milyen problémák előzhetők meg egy jól kialakított kutyatréninggel?

Temperamentum, jellembeli problémák

Harc és félelem más kutyákkal

Félelem és agresszió az emberekkel szemben

Birtokvédő ösztönből fakadó agresszió

Viselkedésbeli problémák

Engedetlenség

Miért viselkednek helytelenül a kutyák?

Hogyan változtatható meg a kutya viselkedése tréninggel?

Miért fontos az engedelmességi tréning a kutyák számára?

Milyen problémák előzhetők meg egy jól kialakított kutyatréninggel?

A kutya nevelésének elmaradása esetén többféle probléma jelentkezhet a kutya élete során, melyeket három kategóriába lehet sorolni:

  • Temperamentumbeli problémák: agresszió, félelem az emberektől, emberek megtámadása, félelem más kutyáktól, más kutyák megtámadása, hiperaktivitás.
  • Viselkedésbeli problémák: rágás, ásás, ugatás, felugrálás, rombolás.
  • Engedetlenség: a póráz rángatása, szökés, a behívás figyelmen kívül hagyása.

Minden probléma a kutya habitusából fakad, és teljes mértékben előre látható, hiszen ezek a tulajdonságok hozzátartoznak az állat alapvető működéséhez. Abban az esetben, ha a gazda nem képes kezelni az ebet, akkor a mindennapok szerves részét fogják képezni azok a kellemetlenségek, amiknek a kifejlődését nem előztük meg, vagy nem korrigáltuk.

A kutya temperamentuma határozza meg, hogy egy szituációra hogyan reagál. Ha például félelmet kelt benne egy másik kutya az a temperamentumából adódik, ha emiatt az elkerülés módszerét választja, akkor az a viselkedésbeli mintája.

Ha agressziót vált ki belőle egy guruló kerékpár és a támadás mellett dönt, akkor az agresszió a temperamentumából fakad, a támadás pedig az a tanult viselkedésforma, ami jelenleg az eszköztárában fellelhető.

Temperamentum, jellembeli problémák

A temperamentum javítását már kölyökkorban el kell kezdeni. Segítségével könnyen szép eredmények érhetők el. A rossz temperamentum okozta viselkedést sokkal nehezebb orvosolni felnőtt korban, hiszen addigra belevésődik a kutya általános és megszokott magatartásába.

A harapós, harcolós és félelemmel teli kutyák megnevelése sokkal több időt emészt fel. Időnként veszélyes is lehet és gyakran a problémák megoldása túlmutat a gazdákon és profi segítséget igényel szakértő kutyatrénerek bevonásával.

A viselkedési problémák megelőzése ennél sokkal könnyebb és élvezetesebb folyamat során megvalósítható, és nagyobb hatékonyságot mutat. Egy kiskutya kiképzésének szerves eleme a szocializáció mellett, a nyugodt és barátságos temperamentum kialakítása.

Szocializáció

A kutyatréning során az ebek szocializálódnak, fejlődik a bizalmuk más állatok és emberek felé, hogy mindig barátságos módon illeszkedjenek be a társadalomba. A kutyák viselkedésének megalapozásában a megelőző tréning kulcsfontosságú.

Minden kutya temperamentumán kell legalább egy keveset csiszolni ahhoz, hogy jól megférjen a gazdája mellett és alkalmazkodni tudjon az általa diktált életvitelhez. Minden kutyának saját egyénisége van.

Vannak bizalmatlan, félénk, követelőző, lusta és energikus ebek, és bőven akadnak makacs rosszcsontok, antiszociális és zárkózott, vagy barátságos és túlzottan izgága kutyák is.

A szocializáció és a játék elengedhetetlen ahhoz, hogy a kölyökkutya képes legyen beilleszkedni az új otthonába és elfogadja a családban betöltött szerepét és megfelelő vérmérsékletűvé váljon. Ezért a szocializációnak különösen fontos eleme, hogy a kutya a lehető legtöbb idegennel megismerkedjen, főleg férfiakkal és gyerekekkel.

Harc és félelem más kutyákkal

Harc és félelem más kutyákkal

A kiskutyák közös játéka remek lehetőséget teremt arra, hogy a kölykök megtanulják, hogyan kell viselkedniük társaik jelenlétében, és meddig mehetnek el a rosszalkodásban.

Önmagában a közös játék is nevelő hatással bír, hiszen a kutyák a saját bőrükön tapasztalják meg a viselkedésük következményeit. Játék közben a kölykök kergetik és harapdálják egymást, és a túl erős harapásokat többnyire kiközösítés követi. Így a harapós kutyák hamar megtanulják, hogy magányosak lesznek, ha nem tudnak szépen játszani.

Gyakorlatilag egymást tanítják barátságos és illendő viselkedésre, hogy a beilleszkedhessenek társaik közé. A kutyák sokkal szívesebben töltik játékkal az időt, mint harccal vagy mások elől bujkálva.

Szorongás más kutyáktól

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy minél hamarabb négylábú közösségbe kerüljön a kutya miután kikerült az alomból, ahol a társaság és a tanulás lehetősége addig biztosított volt. A nem megfelelően vagy egyáltalán nem szocializált kutya nem bízik a társaiban. Ezért jellemzően elrejtőzik, amikor más kutyákkal találkozik, vagy agresszívvá válik.

A morgás, vicsorgás és a fogsor csattogtatása nagyon jól szemlélteti, hogy a kutya retteg és szorong a váratlan társaságtól.

Félelem és agresszió az emberekkel szemben

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy minden kutya potenciális harapó lehet. Minden kutyát ki kell képezni arra, hogy soha ne támadjon rá és harapjon meg embereket.

A tréning során alkalmazott jutalomfalatok egyik előnye, hogy segítenek megelőzni a későbbi vérmérsékletbeli problémák kialakulását. Azzal, hogy az ebek az ember kezéből kapnak ételt, megjegyzik, hogy az emberek a barátaik, és érdemes velük jóban lenni.

Minél több emberrel és kutyával találkoznak, annál magabiztosabban és nyugodtabbak lesznek az idegenek társaságában a későbbiekben is. Minél többször kapnak finom falatokat kézből, annál több pozitív élményt társítanak az ember közelségéhez és annál jobban elköteleződnek mellettük.

A kutyáknak jellemzően a férfiakkal és a gyerekekkel szemben vannak ellenérzéseik, ezért elsősorban velük kell megismertetni az ebeket a kezdeti szocializáció során.

Azok a kutyák, akik megszokták az emberek közelségét és pozitív élményeket társítottak a jelenlétükhöz, kevésbé lesznek hajlamosak a harapásra.

A harapásról való leszoktatás módszerét alkalmazva pedig nagymértékben biztosítható, hogy a kutya nem vetemedik hasonló gaztettre.

Birtokvédő ösztönből fakadó agresszió

A kutyák ösztönösen védik vélt vagy valós tulajdonukat, ezért gyakran előfordul, hogy odakapnak a kezünkhöz, amikor kinyújtjuk a karunkat az áhított tárgy felé.

Számukra az etetőtál, az étel, a játékok és a csontok felbecsülhetetlen értékkel bírnak, és igyekeznek megóvni ezeket a tárgyakat az illetéktelen személyektől. A kutyát hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy minden játékot, ételt vagy izgalmas tárgyat az emberektől kapnak, akik bármikor visszavehetik ezeket.

A temperamentumtól függően és a viselkedésből fakadóan agresszióba csaphat át a félelem, az ismeretlentől való rettegés és a tulajdon felett érzett féltés, ami gyakran harapásban testesül meg.

A harapásról három lépcsős módszert alkalmazva lehet hatékonyan leszoktatni a kutyát. Ez biztosítja, hogy a kutya nem fog erősen harapni, csökkenti a harapás gyakoriságának előfordulását, és érzéketlenné teszi az ebeket azokra a tényezőkre, amikre harapással reagálna.

Természetesen bármikor adódhatnak olyan helyzetek, amikor több inger együttes jelenléte harapásra ösztönzi a kutyát, vagy teljesen új, addig ismeretlen szituációba kerül a kutya és automatikusan harapni fog.

Ilyen esetekben viszont a korábbi kiképzés miatt már nem fog erősen vagy többször, hosszú ideig harapni, ami súlyosan veszélyeztetné az elszenvedő testi épségét.

Viselkedésbeli problémák

Viselkedésbeli problémák

Önmagában az ásás, az ugatás vagy a rágás nem tekinthető helytelen viselkedésnek, ha a megfelelő helyen és időben és eszközökön gyakorolják.

A közös együttélés kereteit, szabályrendszerét és helyszínét az ember választja ki és ebbe a környezetbe fogadja be a kutyát. Ezért az embernek kell megteremtenie azokat a lehetőségeket, melyekben a kutya kutyaként viselkedhet és megélheti a saját ösztöneit.

A kutyának egyáltalán nem okoz problémát, hogy ő vagy más kutyák körülötte ugatnak vagy gödröt ásnak, egyedül a gazdákat és a szomszédokat zavarhatja a tevékenység, ezért alternatív megoldásokat kell kialakítani, ami minden félnek megfelelő a lakóközösségben.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy teret kell biztosítani a kutyának arra, hogy kutyaként viselkedhessen.

Meg kell tanítani őt arra, hogy mi az, amit megrághat, hol áshat, mikor ugathat, és hol végezheti el a dolgát úgy, hogy ne okozzon kárt vagy kellemetlenséget. A helytelen viselkedés megelőzhető azzal, hogy megismertetjük a kutyával az elfogadott tevékenységeket és azokat a tárgyakat, helyszíneket, ahol kiélheti magát.

Jutalomfalatokkal és dicsérettel kell ösztönözni őt, amikor az általunk kialakított szabályrendszert betartsa, hogy a kutya megértse, mit tartunk helyesnek. Természetesen hibák és kihágások bármikor előfordulhatnak. A tréning segítségével azonban megtizedelhetők a ház körül előforduló problémák és gondtalanabbá válik az együttélés.

Engedetlenség

Azokat a kutyákat, akik nem vesznek tudomást a gazda által kiadott parancsokról, engedetlennek tartják. A valóság ennél azonban sokkal árnyaltabb.

A szófogadatlanság legfőbb oka, hogy a kutya nem érti, hogy mit várnak el tőle. Ennek oka, hogy nem kapott megfelelő oktatást, melyben megtanulhatta volna a vezényszavak jelentését, megérthette volna, hogy milyen előnyei származhatnak az engedelmességből, és nem kapott lehetősége arra, hogy különböző szituációkban kipróbálhassa magát.

A tudás elmélyítésére szolgáló gyakorlás hiányában, a kutya gyakorlatilag úgy érzi, hogy a gazda csak értelmetlen szavakat kiabál. Ő pedig nem érti, hogy mi a gond a szaladgálással, vagy a külvilág felügyelet nélküli meglátogatásával.

A kiképzés első sorban a kutya biztonságát szolgálja, hiszen ha a kutya nem tudja, hogy mit szeretnél tőle, könnyen bajba kerülhet. Még a leghétköznapibb szituációk is közvetlen veszélyt jelenthetnek a kutyára, ha nincs tisztában a gazda utasításainak jelentésével és nem érti, miért kellene neked szót fogadnia.

A nyitva lévő kiskapu egyenes utat jelent az autókkal teli külvilágba, ha a kutya nem hallgat a legegyszerűbb vezényszavakra, például nem ismeri az „ül” vagy a „marad” parancsokat, amik megakadályozhatnák őt abban, hogy éljen a szökés lehetőségével.

Miért viselkednek helytelenül a kutyák?

A kutyák helytelen viselkedése általában két okból fakad. Az első, hogy valójában nem rosszul viselkednek, hanem kutyául – azaz pont úgy tesznek, ahogy az egy kutyától elvárható. A másik pedig hogy a gazda megengedi, vagy tudtán kívül ösztönzi az ebet arra, hogy rossz döntéseket hozzon.

A gazdik vagy nem veszik észre, hogy a kutyájuk viselkedése bajt okozhat, vagy egyszerűen nem vesznek tudomást arról, hogy az ő feladatuk lenne korrigálni a viselkedési problémákat.

A kutya rosszalkodását akár akaratlanul is fokozhatják vagy legitimálhatják azzal, ha helytelen képzési módszereket alkalmazva igyekeznek megfékezni a kutya ámokfutását, és pont a rossz nevelés váltja ki a probléma súlyosbodását.

Az esetek döntő többségében mégis azokat a jelenségeket tartják problémásnak a gazdák, amik a kutya természetének alapvető részei. A kutyák szoktak rágcsálni, ugatni és ásni is, hiszen nem tudnak csicseregni, portrékat festeni vagy panaszlevelet írni.

Hogyan változtatható meg a kutya viselkedése tréninggel?

Hogyan változtatható meg a kutya viselkedése tréninggel

A kutyák helytelen viselkedési mintáit már a gyökerüknél el kell fojtani, mielőtt szárba szökkennének, és komoly problémákat okoznának. Viselkedésmódosítás hiányában, a kutyák maguk veszik kézbe az irányítást és a saját fejük után mennek.

Jellemzően ilyenkor alakul ki a destruktív viselkedési minta, amikor a kutya unalmában keres magának valami káros elfoglaltságot, amivel elütheti az idejét. Az új elfoglaltság hamar a napi teendők részévé, később pedig rossz szokássá válhat, amitől nem lesz könnyű megszabadulni.

Tiltott tevékenységek megtanítása

Az ajtó kaparása, a bútorok rágcsálása, a függönyök tépkedése, a virágok kiásása és az ehhez hasonló ház körüli rongálások könnyen gyakorivá válhatnak. A gazdák hazaérkezéskor jellemzően leszidják és megbüntetik a kutyát, aki éppen lelkesen üdvözli őket.

A büntetés eredményeképpen a kutya azt a következtetést vonja le, hogy a gazda rossz hangulatban és agresszívan érkezik haza rendszeresen, és a még a vidám üdvözlésért is büntetés jár.

A kutya egyetlen öröme így a rongálás marad. Alig várja majd, hogy a gazdi elmenjen otthonról, hogy folytathassa a számára jelentőségteljes feladat elvégzését, például a szék lábának csorbítását.

Valójában a kutya nincs tudatában annak, hogy rosszat csinál, hiszen senki sem tanította meg neki, hogy mivel szabad elütni az idejét, és mik a tiltott tevékenységek.

Miért fontos az engedelmességi tréning a kutyák számára?

Az engedelmességi tréning elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően tudj kommunikálni a kutyával. A kutyák nem értik az emberi beszédet, ám rendkívül intelligensek ahhoz, hogy bizonyos szavak jelentését megértsék és végrehajtsák.

A megismertetett szavak segítségedre lesznek abban, hogy a kutya testhelyzetét, mozgását és fizikai helyét kontrollálni tudd. Az engedelmességi tréning alapjául szolgáló parancsokat minden kutyának el kell sajátítania, még akkor is, ha csak házi kedvencként tartod, és nem munkára szeretnéd fogni.

A szavak megismerését követően az utasítások betartásának fontosságát kell megértetni a kutyával. Vagyis el kell érni, hogy hajlandó legyen teljesíteni a parancsokat.

Önmagában a szavak ismerete még nem motiválja a kutyát arra, hogy végrehajtsa parancsokat, hiszen nem biztos, hogy épp le akar feküdni abban a pillanatban, amikor arra kéred.

Külső ingerek átalakítása jutalommá

Ne feledd, a kutyák is képesek felülbírálni a parancsaidat, főleg, ha más jelenségek elvonják a figyelmüket és nagyobb értéket tulajdonítanak a külső ingereknek. Éppen ezért pontosan azokat a külső ingereket alakítjuk jutalommá, ami a kutyát adott helyzetben a legjobban érdekli.

Például más kutyák közelében, ha mindig leülteted a kutyát, mielőtt odaengednéd körülszimatolni a többi ebhez, meg fogja tanulni, hogy ha teljesíti a kérésedet, akkor remek program vár rá. Ha leülteted vacsora előtt, megtanulja, hogy ha szépen leül, akkor megeheti a vacsoráját.

Ezzel a módszerrel gyakorlatilag az engedelmesség öngerjesztővé válik, és felerősíti a megfelelni vágyást a kutyában. A megfelelően végrehajtott tréning az eb számára is szórakoztató, kellemes elfoglaltság, ami tovább ösztönzi őt arra, hogy minél többet akarjon tanulni a foglalkozásokon.

Élvezetes kutya és gazda számára is

A kiképzésre gondolj úgy, mint egy társasjátékra, vagy labdajátékra, ami csak akkor lehet élvezetes, ha mindkét fél hajlandó elvégezni a rá eső lépéseket és szervákat.

Minél többször szánsz időt a kutya oktatására, minél inkább integrálod a kiképzést a mindennapokba, annál ügyesebben megbízhatóbban fogja teljesíteni az eb a kéréseidet, úgy, hogy közben örömmel tölti el az, hogy a kedvedre tehet.

A kiképzés sikere abban rejlik, hogy bizonyos értelemben elhitetjük a kutyával, hogy ő képez ki minket. A kutyának azt kell gondolnia, hogy azzal, hogy magától leül vacsora előtt, arra tanít minket, hogy engedelmesen ételt adjunk neki.

A jutalomfalatokon és a dicséret alkalmazásán alapuló tréning nagyon eredményes, gyorsan és egyszerűen meghozza a kívánt hatást, hiszen pozitív visszacsatoláson alapszik. Nem alkalmaz büntetést vagy fizikai bántalmazást. Ezért a kutya nem fog negatív asszociációt társítani a tanuláshoz és mindig szívesen tanul majd újdonságokat.

Összegzés

A kutyával közös háztartásban folytatott életvitel néhány egyszerű gyakorlat rendszeres elvégzésével könnyen örömtelivé teheti az elkövetkező éveket.

A kutyák habitusából fakadóan azon végtelen módon képesek megkeseríteni a család életét, ha nem kapnak útmutatást arra vonatkozóan, hogy milyen szabályok mentén kell folytatniuk az életvitelüket.

A kutyatréning segítségével elkerülhetők és megelőzhetők a temperamentumbeli problémák, a viselkedési gondok és a makacs engedetlenség. A kutya ráébred, hogy nem kell félnie az emberektől és az állatokról, hogy nem szabad agresszíven viselkednie senkivel, és hogy nem kell féltenie az ételét vagy a játékait.

Megtanulja, hogy mikor és hol áshat, ugathat, rágcsálhat, azaz miként viselkedhet kutyaként. Végül pedig rájön, hogy a szófogadás és az engedelmesség sokkal kifizetődőbb és kellemesebb tevékenység, mint a helytelen kihágások.

A kutyák szeretnek az emberek közelében lenni, és bármire képesek azért, hogy boldoggá tegyék a gazdáikat, akik cserébe szeretettel és finomságokkal halmozzák el őket a számukra lehető legbiztonságosabb és legélhetőbb élettérben.

March 26, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.