Miért jelöl a kutya a lakásban? [Így szoktasd le róla!]

Miért jelöl a kutya a lakásban [Így szoktasd le róla!]

Vajon miért jelöl a kutya a lakásban, és miként lehet róla gyorsan leszoktatni? A vizelettel történő jelölés a kutyák számára teljesen hétköznapi kommunikációs eszköz. Azzal, hogy nyomot hagynak maguk után, azt üzenik társaiknak, hogy itt járt Buksi, ez a fatörzs pedig az ő fennhatósága alá tartozik.

A jelölést elsősorban a hímek alkalmazzák, de nem kizárólag ők jelölnek, időnként a nőstények is leteszik a névjegyüket.

Miért jelöl a kutya?

Mi az oka szabadban való jelölésnek?

Miért jelöl a kutya a lakásban?

Milyen helyzetek válthatják ki a jelölést a kutyáknál?

Csak a kan kutyák szoktak jelölni?

Hogyan szoktassuk le a (kan) kutyánkat a jelölgetésről?

Miért jelöl a kutya?

Miért jelöl a kutya?

A kutyák kommunikációjának szerves része a jelölés, elsősorban territoriális viselkedési forma. Az emberek számára igencsak bosszantó lehet a folytonos jelölés, de megnyugtatunk mindenkit, a kutya nem bosszúból vizel le mindent és nem szándékosan okoz kárt a dolgaidban.

Gyakori jelölést válthat ki, ha a kutya bármilyen fenyegetést érzékel a saját területén. Kifejezetten jellemző az ivaros kutyákra a jelölés szorult helyzetben, esetenként azonban a domináns, ivaros szukák is teret adnak folyó ügyeiknek, ha úgy érzik meg kell óvniuk a területüket vagy éppen tüzelnek.

Miért jelöl a kutya szabadtéren?

A kutyák gondosan kiválasztják a jelölés helyszínét, jellemzően a számukra új területeket részesítik előnyben, különösen azokat a tereptárgyakat és azok közvetlen közelét, amelyeket korábban már egy másik eb is célba vett.

A felüljelölés célja a saját terület határainak biztosítása, melyet a territoriális ösztön vezérel.

Gyakran előfordul akkor is, ha új helyre mennek látogatóba, vagy esetleg költözés, nyaralás miatt váltanak élőhelyet, illetve megeshet akkor is, ha bármilyen új illat jelenik meg a megszokott környezetében. A kutyád első dolga lesz, hogy az új helyen érkezéskor körbejárja az udvart, és minden sarkot megtiszteljen az illatával.

Célszerű felügyelet mellett körbevezetni és megmutatni neki az ingatlant, hogy fegyelmezéssel elkerülhető legyen a kellemetlen jelölgetés.

A jelölés során kevesebb vizeletet használnak fel, mint normál ürítéskor, gyakorlatilag csak a jelzésérték a fontos. Azok a kutyák, akik jól megszokott otthoni környezetükben jelölnek, sok esetben stresszel és szorongással küzdenek.

A hormonális hatások és a szexuális ingerek, például egy tüzelő nőstény közelsége szintén növelhetik a jelölés gyakoriságát.

Miért jelöl a kutya a lakásban?

Miért jelöl a kutya a lakásban?

A kutya lakásban való jelölése alapvetően két dologból ered. A kan kutyák, különös tekintettel a falkában élő egyedekre, előszeretettel jelölgetnek a számukra új terepeken.

A jelenség megfigyelhető olyankor, ha saját négylábúidhoz vendégségbe érkezik egy új egyed, aki érkezéskor mindent megjelöl. A jelölés ezen formáját viszonylag egyszerű megszüntetni oly módon, hogy figyelmeztetjük a kutyát arra, hogy nem kívánatos a viselkedése, illetve magától is abbamaradhat, ha megszűnik az új terület varázsa.

Rossz körülmények

A másik magyarázat arra, hogy miért jelöl a kutya a lakásba az a származásában keresendő. A menhelyről örökbefogadott kutyák vagy közvetlenül a szaporítótól mentett kutyák sok esetben rossz körülmények között szocializálódtak egészen pici koruktól.

Azok az ebek, akik adott esetben egy apró dobozban, kennelben vagy istállóban éltek, hozzászoktak ahhoz, hogy mindent egy helyen végeztek. Ugyanott ettek, aludtak és ürítettek, hiszen nem volt más lehetőségük.

Ilyen szituációban a kutya nem tudja elsajátítani a fészektisztaságot, még ha igénye lenne is rá, hiszen hamar megtanulja, hogy a ketrec ajtaja nem azért nyílik, hogy egészségügyi sétára indulhasson.

Amikor egy mentett kutya új otthonra lel, gyakran nehezen szokja meg az új körülményeket. Sok türelemmel és bátorítással, dicsérettel elérhető, hogy megtanulja, hogy csak a szabadban üríthet. Időnként gondot okozhat az is, hogy ezek a kutyák nem ismerik a külvilágot és nem érzik biztonságban magukat odakint.

Az a kutya, amelyik fél, nem meri kint elvégezni a dolgát, mert az életféltés mindent felülír. Célszerű egy nyugodt helyszínen, akár saját kertben vagy kevésbé forgalmas helyen gyakorolni velük a szabadtéri ürítést.

A szobatisztaság elsajátítása lakásban nem könnyű feladat számukra, hiszen teljesen szembemegy az addig tanult és megélt szituációkkal, épp ezért sok türelmet és időt igényelhet.

Milyen helyzetek válthatják ki a jelölést a kutyáknál?

Milyen helyzetek válthatják ki a jelölést a kutyáknál

Összefoglalva minden és mindenki, aki ismeretlen vagy új az ebek számára.

  • A jelölési kényszert okozhatják idegen állatok, akik előtt meg kell erősíteniük a saját területük védelmét az általuk kibocsátott illatjegyekkel.
  • Idegen tárgyak gyakran válnak jelölés áldozatául, például amikor új bútort vásárolsz, vagy vendégségbe érkezik valaki autóval vagy kerékpárral esetleg még a kabátját is leteszi a szék karfájára.
  • Az ismeretlen eszközök, különösen, ha másik állat illatát hordozzák, az első számú célponttá válnak.
  • A kutyák szeretik a stabilitást, a jól ismert tárgyakat és az állandóságot, épp ezért ha környezetváltozás éri őket, vagy csak az átrendezed a megszokott életteret, akár csak odébb húzod a fotelt, ők máris szorongóvá válhatnak. A szorongás pedig szintén jelölést eredményezhet.
  • Még az idegen emberek, az újszülött babák is szagminta kibocsátásra ösztönzik az ebeket. A jelölés célja, hogy megerősítsék a saját tulajdonuk felett gyakorolt hatalmukat és kifejezzék, hogy az újonnan érkező élőlények vagy tárgyak szintén az ő tulajdonukat képezik onnantól fogva.
  • A jelölés másik lehetséges oka a dominancia kimutatása. Más állatokkal való konfliktus és a hatalmi harcokból eredő erőfölény kinyilvánításának kézenfekvő eszköze a jelölés. Ily módon tudtára adhatják az őket körülvevő állatoknak, hogy ki van a falka élén, és ki az úr a háznál.

Jelölés és dominancia

A domináns viselkedés nem csak a saját territóriumukban figyelhető meg, hanem akár az utcai közparkokban is, ahol több kutya gyülekezik rendszeresen.

Jellemzően a közös fennhatóság alatt lévő területeket a domináns ebek sajátjukként kezelik, és egymást akár felül jelölve is fitogtatják erőfölényüket.

Néha önmagában egy kerítés előtt elsétáló másik kutya is kiválthatja a jelölést, hiszen az idegen eb közelsége és látványa indokolhatja a terület határainak egyértelmű kijelölését, és ily módon a védelem megerősítését.

Csak a kan kutyák szoktak jelölni?

Elsősorban az ivaros kan kutyákra jellemző a jelölés, ám nem kizárólagosan ők gyakorolják. Esetenként az ivaros nőstények is szoktak jelölni, különösen, ha domináns jellemmel rendelkeznek. Tüzelési időszakban a kevésbé domináns szukák is gyakran élnek a jelölés lehetőségével, annak érdekében, hogy felhívják magukra a hímek figyelmét.

Ivartalanítást követően azonban nagy valószínűséggel mindkét nemnél megszűnik a jelölés és az erős territoriális viselkedés, illetve sok esetben a dominancia.

Az ivartalanítás során a hormontermelő szervek eltávolításával csökken a kutyák tesztoszteronszintje, mely többek között a territoriális jelölést hivatott szabályozni.

Hogyan szoktassuk le a (kan) kutyánkat a jelölgetésről?

Hogyan szoktassuk le a (kan) kutyánkat a jelölgetésről.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen módon lehet megszüntetni a nemkívánatos viselkedést, hogyan lehet leszoktatni a kutyát a jelölésről?

Szerencsére több módszer is bevethető a jelölés ellen, melyek konzekvens alkalmazásával célba érhetünk. A kutyák az ivarérettség beköszöntével általában 6-12 hónapos korban kezdenek jelölni.

A kölyökkor a legalkalmasabb időszak a kutyák tréningelésére és nevelésére, ezért ebben a korban érhetjük el a legnagyobb sikereket ezen a téren is.

Mielőtt nekiveselkednél a kutyád szokásainak átalakításába, érdemes állatorvos bevonásával kizárni az esetleges húgyúti fertőzéseket, melyek gyakori vizelésre késztetik a kutyát. Amennyiben a betegségek kizárhatók, néhány egyszerű és hétköznapokban könnyedén alkalmazható módszer bevetésével kezelheted a kellemetlen viselkedést.

Ismerd meg a 10 leghatékonyabb tippet, melyek segítenek a kutya jelölésről való leszoktatásban!

1. Séta közben

A kölyökkutyákat nekünk kell megtanítanunk pórázon sétálni. Séták alkalmával célszerű a jelölés tiltását is felvenni a feladatlistára.

Nagyon fontos, hogy séta közben se engedjük jelölni a kutyát. Meg kell tanulnia, hogy a sétát mi irányítjuk, mi szabjuk meg annak ütemét, és mi döntünk a pihenőkről is.

Azzal, hogy időnként megáll, felborítja az általunk diktált iramot és megakasztja a közös programot. Induláskor engedjük, hogy a kutya ürítsen, a következőkben pedig ne hagyjuk, hogy minden fűszálnál elmélázzon.

2. Privát tulajdon tisztelete

Privát tulajdon tisztelete.

Kifejezetten figyeljünk arra, hogy a kutyánk soha ne jelölje meg más emberek tulajdonát. Vezesd őt pórázon és szólj rá, ha idegen bokrok vagy kerítések jelölésére vetemedne.

A legjobb, ha egyáltalán nem álltok meg séta közben az utcán, és csak bizonyos helyszíneken, például a kutyafuttatón engeded őt a dolgára.

Pórázon haladva sokkal könnyebben el tudod téríteni a kutyát az esetleges célpontoktól, és Te is hamar rá fogsz érezni azokra a tárgyakra, amelyek folyóügyekben érintettek lehetnek, például a villanyoszlopok, szemetesek, tűzcsapok, hogy csak a legkedveltebb tárgyakat említsük.

3. Vezényszó

Ahogy az ülést, fekvést és forgást is meg lehet tanítani vezényszóra, úgy a folyó ügyek intézését is lehet parancsokkal sarkallni.

A tréning nemcsak jelöléskor válik majd hasznodra, hanem akkor is, ha például autóval vagy más járművel közlekedtek. Indulás előtt add ki a parancsot, hogy biztosan ne okozzon gondot a vizelet visszatartása utazás közben sem.

A parancsra való ürítésről itt olvashatsz hasznos tippeket.

4. Fészektisztaság

Fészektisztaság.

Figyeld meg, hogy a lakás mely pontját szokta megtisztelni. Amint azt tapasztalod, hogy a kutya a kedvenc helye felé tart, szólj rá és vidd ki azonnal az udvarra, hogy megtanulja, oda többet nem vizelhet.

Dicsérd meg és jutalmazd meg őt simogatással vagy jutalomfalattal, amiért kint végezte el a dolgát.

5. Engedelmességi képzés

Akár otthon vagytok, akár kirándulni mentek, az engedelmesség elsajátítása nélkülözhetetlen a kölyökkutyák számára.

Gyakorold játékokkal az engedelmességet, tanítsd meg, hogy hozza vissza és adja át a botokat, labdákat.

Feltétlenül tréningeld arra is, hogy bizonyos tárgyakhoz ne nyúljon hozzá. A helyes viselkedést mindig jutalmazd! Az engedelmességhez hozzátartozik az is, hogy nem túrja bele az orrát az utcán heverő szemétbe, nem kóstol bele a macskapiszokba és nem jelöl meg minden tereptárgyat, ami mellett elhalad.

6. Közbelépés

Közbelépés.

Amikor azt tapasztalod, hogy a kutya jelölni készül, szólj rá és szakítsd félbe. A kulcs az állandó figyelem és felügyelet még séta közben is.

Tartsd mindig az egyik szemed a kutyán, hogy időben nyakon csíphesd őt már akkor, amikor még csak szaglászni kezd. Lépj közbe, mielőtt felemelné a lábát és végrehajtaná a nemkívánatos cselekvést.

Általában egy „nem” parancs, vagy a nevének határozott kimondása is kibillentheti a kutyát az átgondolatlan terveiből. 

7. Jelölési idő

A jelölési lehetőség idejének és helyszínének megválasztásával segíthetsz az ebnek, hogy megtanulja, hol lehet jelölni.

Ha rendszeresen ugyanazon a helyszínen engeded őt jelölni, megtanulja, hogy ennek a cselekvésnek is megvan a maga helye és ideje.

Például egy hosszú séta közben, egy békés és elhagyatott mezőn, ahol biztonsággal szabadon engedheted, tedd meg! A helyszínt használhatod gyakorlásra is. Fegyelmezd az odavezető úton, szólj rá, ha jelölni próbál menet közben.

Megérkezéskor vedd le a pórázt róla és az első jelölés után dicsérd meg. Kis idő múltán, már alig fogja várni, hogy a célterületre érkezzetek a következő séta alkalmával.

8. Látogatás közben

Vendégségben foglaljuk le a kutyát, hogy ne támadjon kedve jelölni.

A kutyák előszeretettel jelölnek meg számukra idegen helyeket és ez alól a vendégség vagy az állatorvosi rendelő sem kivétel.

A legjobb, ha idegen helyen mindig pórázon tartod a kedvencedet és felügyeled őt legalább addig, amíg közösen körbe nem járjátok a területet. Célszerű a kutyát lefoglalni valamivel, ami eltereli a figyelmét a kontrollálatlan bóklászásról és jelölésről.

A kedvenc játéka, vagy egy méretes velős csont rágcsálása sokkal jobb program lesz neki, mint a jelölgetés. Ha a lábadnál fekszik és Te simogatod őt, vagy a házigazdák és az ott lakó gyerekek lefoglalják őt, akkor nem fog eszébe jutni az, hogy szagmintákat helyezzen el.

9. Lakásban

Sajnos a kutyák a saját otthonukban is jelölnek. Nyilvánvaló, hogy senki sem veszi jó néven, ha a kutya bent vizel.

Ahhoz, hogy leszoktathasd erről a viselkedésről, először is ki kell derítened, hogy mi motiválja erre az ebet. Ideiglenesen kiválthatja a jelenséget az, ha egy másik kutya érkezik látogatóba vagy bármilyen új bútor kerül elhelyezésre a lakásban, ami szorongást válthat ki a kutyából.

Ebben a helyzetben a póráz viselése előnyös lehet mindaddig, amíg a kutya hozzá nem szokik a látogatóhoz, vagy fel nem fedezi a család új fikuszát vagy sámliját.

Amennyiben a baleset mégis megtörténik, feltétlenül takaríts fel alaposan, használj szagsemlegesítőt, például ecetet vagy szódabikarbónát, hogy a szag ne ösztönözze későbbi jelölésre a kutyád, vagy más négylábúakat.

10. Ivartalanítás

Kutya jelölés-Ivartalanítás

Az ivartalanítás a lehető legbiztosabb módja annak, hogy a kutya végleg megfeledkezzen a jelölési ösztönéről.

Mivel a jelölést a territoriális viselkedés, illetve reprodukciós ösztönök vezérlik, az ivarszervek eltávolításával, és ezáltal a hormonszint csökkenésével megszűnik a kutya motivációja és belső késztetése a folytonos jelölgetésre.

Összegzés

A vizeletjelölés egyértelmű kihívást jelent a kutyatulajdonosok számára, hiszen meglehetősen kellemetlen szituációkat teremthet, ha kutyánk valaki más tulajdonát veszi célba, vagy akár a saját otthonunk szenvedi kárát ennek a rossz szokásnak.

Ellentétben az egyszerű balesetekkel, amik a szobatisztaság gyakorlásakor még időnként előfordulhatnak, a jelölés ösztönös területi viselkedés.

A kutyák ezzel a módszerrel kommunikálják a többi eb felé, hogy az otthonuk és benne minden tárgy az ő fennhatóságuk alá tartozik, illetve így hirdetik dominanciájukat más állatok felett.

Minden tárgy, ami szimatolható és más állatok vizeletével már megjelölt, erős ingert vált ki a kutyában arra, hogy felüljelölje és új „tulajdoni lappal” lássa el a kiszemelt tárgyat, függetlenül attól, hogy egy másik hím vagy tüzelő nőstény hagyta rajta a névjegyét korábban.

A jelölés nem csak a hímek kiváltsága, de sokkal inkább jellemzi őket a jelölési tevékenység. Különböző közösen gyakorolható módszerekkel, következetességgel és pozitív megerősítéssel minden kutya leszoktatható a jelölgetésről, valamint az ivartalanítással is elsöprő sikerek érhetők el a territoriális viselkedés visszaszorításában.

June 6, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.