Mit csináljak, ha húz a kutya? Így szoktasd le a rángatásról

Mit csináljak, ha húz a kutya Így szoktasd le a rángatásról

A pórázon való sétáltatás nem természetes a kutya számára, hiszen egy nagy mozgásigényű, „szabad” állatról beszélünk. Éppen ezért a kutyát rá kell nevelni, hozzá kell szoktatni a pórázon való sétáltatáshoz.

Kölyök korban ez könnyebb feladat, mint ha már egy felnőtt állatnál kezdjük el, de azért az utóbbi esetben is megoldható.

Miért húz a kutya?

Miért húz a kutya

Az, hogy húz a kutya az egyik legáltalánosabb probléma a kutyatartóknál. Nem kell megijedni, nem a te kutyáddal nem stimmel valami, ha ezt csinálja. 

A legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a kutyád egész egyszerűen gyorsabb, mint te és ezért sebesebb ütemben halad. A húzás másik oka a felfokozott mozgásigény, de akár a dominancia kimutatása is állhat a dolog hátterében.

A legtöbb kutya húz, és bár a dolog kellemetlen tud lenni, mégis szerencsésebb, mintha mögötted kullogna a kedvenced, vagy éppen neked kéne húzni a földön, mert esze ágában sincsen sétálni egyet.

Ez utóbbi akár valamilyen betegség tünete is lehet, míg az előbbi nevelés kérdése, jóllehet nem mindig könnyű a dolog.

Volt egy bivalyerős kutyám, amelyik felnőtt korában került hozzám és előtte soha nem sétáltatták pórázon. Nos, nagy küzdelem volt, amire végre tudtunk normálisan sétálni és bizony a falkavezér szerepért is meg kellett küzdenem, hogy utána szépen lassan elfogadja a pórázt és a nyakörvet.

A szépen és lassan alatt értsd azt, hogy ez három hónap kitartó munkája volt. A kutya alaptermészete ugyanis nagyban befolyásolja, hogy mennyi idő alatt lehet a pórázhoz szoktatni, az én kutyám pedig makacs jószág volt.

A kölyökkutyát már otthon kezd el pórázra nevelni

A kölyökkutyát már otthon kezd el pórázra nevelni

Minél hamarabb kezded el a kutya tréningjét, annál könnyebb dolgod lesz. A kutyatréninggel rengeteg problémát megelőzhetsz.

Ha kölyökkorban kerül hozzád egy kutya, akkor azért jóval szerencsésebb helyzetben vagy, hiszen így szépen, fokozatosan tudod hozzászoktatni otthon a pórázhoz, még azelőtt, hogy ténylegesen sétálni vinnéd. Ez nagyon fontos: otthon kezd a szoktatást, ne az utcán fussatok neki az első közös sétának.

Ugyanis, ha kölyök kutyáról beszélünk, akkor fokozatosan kell hozzászoktatni ahhoz, hogy bármi is legyen a nyakán, úgyhogy első körben a nyakörvet kell, hogy megszokja.

Először zavarni fogja és a mancsával minduntalan le akarja majd szedni, de ne törődj vele hamar hozzá fog szokni. Ha már elviseli, akkor érdemes elkezdeni otthon gyakorolni a pórázas sétát, még jóval azelőtt, hogy ténylegesen kimennénk az utcára.

Ez azért is nagyon jó, mert így nem zavarnak bennünket a kinti szagok és a különféle vonzó ingerek. Ha már otthon jól megy a sétáltatás, akkor sokkal könnyebb lesz az utcán is.

A gyakorlat menete ugyanaz, mint ha a húzásról akarnád leszoktatni, amiről az alábbiakban lesz majd szó. A lényeg, hogy te legyél a főnök és te diktáld az ütemet, képletesen és szó szerint is.

Felnőtt kutya pórázra szoktatása

Felnőtt kutya pórázra szoktatása

Felnőtt korban hozzánk került kutya esetében is könnyen előfordulhat, hogy korábban sosem sétált még pórázon. A póráztól a legtöbb kutya megijed, így náluk is fontos a szoktatás, sőt talán még fontosabb.

Ha van rá lehetőségünk először ne a feszes pórázas sétával kezdjük, hanem valamilyen zöld környezetben egy hosszú 5-10 méteres laza pórázon való gyakorlással. Lényeg, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a feszesebb pórázhoz, illetőleg tempóhoz.

Vannak kutyák, amelyek mindenáron próbálnak a nyakörvtől megszabadulni, velük először hámmal próbáljunk sétálni.

Ez kezdetnek jó, hosszú távon azonban a hám nem megoldás, mert a gazdának nagyon kevés kontrollt enged séta közben. A kutyát irányítani és megfelelően kontrollálni kizárólag nyakörvvel lehet!

Bizonyos kutyák esetében az erőteljesebb kontroll érdekében pedig retriever póráz vagy fojtó nyakörv ajánlott.

Húz a kutya séta közben: Hogyan szoktassam le róla?

Húz a kutya séta közben-Hogyan szoktassam le róla

Légy következetes és határozott. A szokásos módszer, hogy magad mellé hívod a kutyát, majd elindulsz vele.

Alapvető szabályok, ha húz a kutya

  • Ha a kutya mellső lábával kilép a vonaladból, akkor rögtön fordulj ki vele és indulj el az ellenkező irányba. Ezt határozott mozdulattal tedd, de ne rántsd a kutyát hátra, inkább egy szűk ív mentén próbáld levezényelni a fordulást.
  • Pár méter után fordulj meg és kövesd az eredeti irányt. A kutyák az esetek többségében gyorsan rájönnek arra, hogy mit szeretnél, és az esetek többségében meglepően hamar szép eredmény érhető el.
  • Alkalmazz vezényszavakat, nem kell sok, elég kettő is. Az egyik az legyen, amivel elengeded, a másik pedig az, amivel visszatartod. Ezek igazából bármilyen utasítást kifejező szavak lehetnek, csak legyen egyértelmű, a „mehetsz” és a „vissza” ugyanolyan tökéletes, mint a „kukori” és „kodkoda”.
  • Fontos, hogy a pórázzal is jelezd, hogy mit akarsz kifejezni a szavakkal, mint utasítással, tehát a „mehetsznél” engedj a szorításon, míg a „visszánál” húzd szorosabbra a féket. Amire a legjobban kell ügyelned, hogy mindig légy következetes és próbáld ne összekeverni a szavakat.

Állj meg, ha nem engedelmeskedik

Az is jó megoldás arra, hogy ha húz a kutya, hogy egész egyszerűen megállsz és addig úgy is maradsz, amig nem lesz újra laza a póráz.

Azonban ne rögtön engedj a kutyának, hanem számolj el magadban tízig, ahogy a mondás is tartja. Ha közben újra neki iramodna a kutyád a vágtának, akkor ismét állítsd meg és kezd újra a számolást.

Rövid pórázt használj

Több szakember azt javasolja, hogy úgy orvosold a problémát, mi szerint húz a kutya, hogy viszonylag szűk térben és rövid pórázzal kezd el sétáltatni.

A póráz hosszát maximum fél méterben határozd meg, de így is az első lépéseket rövidebb eresztékkel tedd meg. Ha a póráz laza lesz, akkor válthatsz már hosszabbra is. A kis hely azért fontos, hogy ne érjék a kutyát külső ingerek. 

Ne verd a pórázzal!

A legtöbb tenyésztő a fenyítést semmiképpen sem javasolja, azaz, ha húz a kutya ne verd a pórázzal és ne üsd meg semmilyen formában.

Ellenben a jutalmazás, annál hatásosabb lehet, ha sikerül begyakorolni a ritmust és követi a lépéseidet, akkor nyugodtan jutalmazd meg a kedvencedet pár finom falattal.

Mit csináljak, ha folyamatosan húz a kutya?

Ha folyamatosan húz a kutya, akkor van szükség erősebb kontrollra. Ez azt jelenti, hogy a fojtónyakörvet, vagy retriever pórázt (sokkal inkább ezt javaslom) helyezzük fel megfelelően a fültőhöz és így irányítsunk.

Általánosságban is elmondható, hogy egy új eszköz és egy másként felhelyezett eszköz teljesen más eredményt hoz, mint ha mindig a megszokottal próbálkozunk.

A retriever póráz azonban különösen alkalmas a nevelésre, amihez természetesen mi is kellünk. A leghatékonyabb módszer itt a következő: két rövidet belerántunk, majd újra lazítjuk a pórázt, ha húz.

Meg is állhatunk és irányt is válthatunk. Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy kertesházban lakunk kicsit fárasszuk le a kutyát mentálisan és fizikálisan mielőtt kimegyünk vele sétálni.

A retriever pórázról

Retriever pórázon van a kutya
Retriever póráz

A tenyésztők mindenekelőtt kis- és közepes testű kutyáknak ajánlják ezt a speciális pórázt, ami középütt helyezkedik el a hagyományos és a fojtó nyakörv között.

A retriever pórázt a kutya füle alatt kell elvezetni, azaz ezáltal létrejön egy félfojtó nyakörv, ami azonban nem okoz fájdalmat a kutyának sétáltatás közben.

A félfojtó állapot lényege, hogy könnyű mozgásra tudod bírni a kutyát egyetlen mozdulattal, de ugyanakkor szorítani is tudsz, ha megálljt akarsz parancsolni.

Fájdalmat okozhatunk a kutyának, ha nagyon meghúzzuk a pórázát?

Fájdalmat okozhatunk a kutyának, ha nagyon meghúzzuk a pórázát

A nyakörvtől függ, de természetesen igen, és a nem megfelelő sétáltatás nem csak fizikai, de mentális sérülést is okozhat a kedvencünknek.

Nézzük most az elsőt.

A kutyák nyaka sérülékeny

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is meglehetősen sérülékeny testrész a nyak, amivel nem árt óvatosan bánni. Az általános vélekedéssel ellentétben a kutyák bőre nem vastag a nyakukon és a bundájuk sem védi meg őket a sérülésektől.

Ugyanakkor a gégecső nagyon is sérülékeny és a nyakban helyezkednek el a nyirokmirigyek is, ezek szintén nem szeretik a nagy terhelést, tehát, ha úgy látjuk, hogy a kutyánk szenved a sétáltatás során a túlzott erőlködéstől, akkor az valószínűleg így is van. Pontosan ezért nem mindegy, hogy milyen pórázt, illetőleg nyakörvet használunk.

Elektromos és szöges nyakörvek

Az elektromos és szöges nyakörvek konkrétan okoznak fizikai fájdalmat a kutyának! Egyes idomárok használják még, ha úgy ítélik meg, hogy szükséges a nehezen kezelhető kutyáknál, de a legtöbben elutasítják.

A gazdiknak semmiképpen sem ajánlott, hiszen a nem megfelelő használat valóban komoly fájdalmat okozhat az ebeknek. Az elektromos nyakörvet ma már a legtöbben kínzó eszköznek tekintik, de a szöges változatnak sem sokkal jobb a megítélésre, ráadásul a nevelési hatékonyságot illetően is a zéró felé konvergálnak az eszközök. Nem véletlen, hogy Európa több országában már tiltott ezeknek az eszközöknek a használata.

Fokozottan figyeljünk a kölyökkutyákra

A kutya fajtájától és méretétől függően a klasszikus pórázokkal is tudunk fájdalmat, sőt sérülést is okozni a kedvencünknek.

A kölyök kutyák esetében különösen figyelj oda rá, hogy ne ránts hírtelen a pórázon, mivel az akár a gégecső sérüléséhez és fulladáshoz is vezethet.

A fokozatos, de erőteljes húzás mindenképpen szerencsésebb, mint amikor hirtelen rántuk a pórázon, és ez a nevelési hatékonyságra is igaz, túl az elkerülendő sérüléseken.

Nem akarunk senkit megijeszteni, de a statisztikák szerint évente 26.000 kutya sérül meg a nem megfelelő pórázhasználatból kifolyólag.

Sérült pajzsmirigy okozta veszélyek

A nyakcsigolya mellett a második leggyakoribb eset, amikor a pajzsmirigy sérül. Ez nem látványos probléma, de a pajzsmirigy fizikai túlterhelése a mirigy rossz működését eredményezheti, ami indokolatlan súlygyarapodáshoz, szőrvesztéshez, fáradékonysághoz és potenciális zavarokhoz vezethet.

A kutya nyakában számos ideg található, így a túlzott terhelés idegrendszeri károsodásokat is okozhat. Ez vezethet látási, hallási, de akár mozgásszervi problémákhoz is.

Összegzés

Egy szó, mint száz, inkább fokozatosan és sok gyakorlással szoktasd hozzá a kutyád a pórázon való sétához, mint gyorsan és drasztikusan.

Az időben megkezdett tréning segít megszüntetni, ha a kutya húzza a pórázát. A leszoktatás során mindig legyél következetes és határozott. Ne negedd ki az irányítást a kezeid közül.

Bizonyos kutyák esetében használhatsz retriever pórázt az erősebb kontroll miatt. De minden esetben fokozottan figyelj a kutyád testi épségére.

April 23, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.