Mit tegyek ha a kutya nem akar sétálni?

Mit tegyek ha a kutya nem akar sétálni

Az egyik legalapvetőbb állatjóléti elem a kutyatartásban a négylábúak igényeinek, korának és egészségi állapotának megfelelő mennyiségű mozgás, mozgatás. De mi van akkor, ha az eb történetesen tojik az állatvédelmi törvény vonatkozó passzusaira és esze ágában sincs kitenni lábait az utcára?

Ennek járunk most utána.

Perec halálra rémült

Perec egy átlagos, menhelyről örökbefogadott fiatal keverék kutyus. Mindenki iránt bizalommal viseltetett, korából adódóan igen aktív blöki. Imádta a nagy sétákat, a játékot a többi kutyával.

Ám egy nap történt valami: séta közben egy éppen elinduló autó mellett baktattak el gazdijával, amikor is az autó kipufogójából puskalövésszerű durranás hallatszott. Ettől persze mind a gazdi, mind Perec halálra rémült.

A gazdi pár másodperc után visszanyerte a lélekjelenlétét, de Perec kővé dermedve állt, földbe gyökerezett lábakkal, s a gazdi szinte csak vonszolva tudta hazavinni. Perec szokásos izgatottságának a másnapi reggeli séta előtt nyoma sem volt.

A lakásból ugyan még kiment, de az utcára érve azonnal iszkolni kezdett visszafelé a biztonságos otthon irányába. Harmadnapra a helyzet tovább romlott: a gazdinak elég volt csak hozzáérnie a pórázhoz, Perec már rohant is az ágy alá.

Kutya fél, nem akar sétálni. Az ágy alá szaladt.
Gazdi, inkább ma se menjünk sétálni!

A biztonságérzetét darabokra robbantó kipufogó traumáján végül csak hónapokig tartó terápia segítségével tudott túl lenni. Ma már ugyanaz a pajkos kiskutya, aki korábban volt. Bár a hirtelen zajokra még most is összerándul, a pánikon nagyon hamar túlteszi magát, és tovább élvezi az életet.

Perec története jól illusztrálja, hogyan válhat alapvető szükségletből rettegett tevékenység, amihez elég egyetlen megrázó élmény is. Ám ez csak az egyik lehetséges oka annak, hogy egy kutya miért nem akar sétálni.

A következőkben megnézzük, milyen egyéb miértje lehet még egy eb sétaundorának, valamint azt is megvizsgáljuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy megszűnjék a nemkívánt állapot.

Miért nem akar a kutya sétálni?

A probléma hathatós kezelése érdekében elsőként érdemes tisztában lennünk vele, mi okozza azt, hogy kutyánk nem akar sétálni. Nézzük meg a leggyakoribb okokat.

Kölyök-para

Amikor egy fiatal kutyakölyköt elhozol a tenyésztőtől/menhelyről/tanyáról, az addig jóformán csak az anyja hasával került közelebbi kontaktusba, még az sem biztos, hogy a testvéreivel interakcióba lépett a csecsért vívott harcon kívül.

Beteszed az autóba, vadidegen emberként elviszed egy vadidegen helyre, vadidegen szagok és ingerek közé. Egyáltalán nincs arról szó, hogy gyárihibás lenne a csöppség, ha ennyi újdonság hatására meg se fordul a fejében, hogy elhagyja veled új lakhelyét.

Ehhez jön hozzá, hogy talán még (rövid) életében nem volt rajta nyakörv, illetve póráz. Egyáltalán nem biztos, hogy elsőre, felvezetés nélkül jól fog reagálni a felszerelésre. Ha ezeket összeadod, már nem is akkora rejtély, hogy a kis blöki miért nem akarja kitenni a lábát a házból.

Beilleszkedés hiánya

Ideális esetben a kutyát 14 hetes koráig lassan fokozódó intenzitás mellett vezetjük be a külvilág ingerei közé, és kezdjük el tréningjét. Azoknál a kutyáknál, akiknél ez a folyamat elmarad, vagy egy esetleges többéves menhelyi tartózkodás miatt nullázódik, könnyen előfordulhat, hogy a séta nem más, mint egy stresszforrás.

És ahogy az ember igyekszik kerülni a stresszes szituációkat, a kutyákat sem vonzza különösebben az idegeskedés és félelem lehetősége.

Az ilyen állatokat az ismeretlen környezet, túlzottan sok inger nem kíváncsi izgalommal tölti el. Nem kapcsol be náluk a felfedezés ösztöne, épp ellenkezőleg: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az égvilágon semmit ne kelljen nekik felfedezni.

Rossz tapasztalatok

Perec példája nem egyedülálló. Nagyon sok kutyával megtörténik, hogy séta közben olyan hatás éri, ami traumatizálja.

Ezerféle dolog lehet, ami – kortól függetlenül – megrémiszti a kutyát: kipufogórobbanás, szirénázó mentőautó, agresszív emberek, agresszív kutyák, stb.

Egy ilyen sokkoló eseményt követően általában két dolog történik párhuzamosan: a kutya minden erejével azon lesz, hogy a veszély színhelyét – jelen esetben az utcát – messzire elkerülje, illetve, hogy a biztonságot adó környezetet semmi esetre ne hagyja el.

Bármi, amit fejben összeköt a hellyel, ahol ennyire megijedt, beindítja benne a védekezési mechanizmust. Így lehetséges az, hogy már a póráz elővételére is menekülni kezd, még úgy is, hogy előtte ugyanez az egyik legintenzívebb örömforrása volt.

Az újdonság ereje

Nem csak pici kölykök életében lehet teljesen új dolog a nyakörv és a póráz. Különösen olyan kutyák fogadhatják nemcsak kétkedéssel, hanem egyenesen határozott elutasítással, akik hosszú ideig, netalán egész életükben kóboroltak.

Az első alkalom, amikor ezekkel a felszerelésekkel találkoztak, jó eséllyel a befogásuk, ami érthető módon nem fog a legkellemesebb emlékeik közé tartozni. Tehát rögtön adott is a negatív élmény.

Ezek után nem kell csodálkozni, ha ellenséges viselkedést fognak tanúsítani már akkor is, ha csak meglátják a pórázt. S így nyilván eléggé körülményes lenne sétálni menni velük.

Fájdalom, betegség

Fáj a kutya lába. Állatorvos éppen bekötözi.

Egyik nap még minden rendben, másnap pedig ki sem akar kelni az ágyból? Ráadásul látszólag minden különösebb ok nélkül? Jó eséllyel valamilyen egészségügyi probléma állhat a háttérben.

Ez lehet egy egyszerű húzódás, zúzódás, beszakadt köröm, de lehet gerincsérv, idegbecsípődés, vagy egyéb komolyabb nyavalya.

Ha tehát nem emlékszel semmi olyan rendkívüli eseményre, amely szerepet játszhat négylábú társad megváltozott viszonyában a sétához, akkor vidd el egy kivizsgálásra, mert jó eséllyel nem egyszerű lustaságról van szó.

Mi a megoldás, ha a kutya nem akar sétálni?

Kutya nem szeretne sétálni
Amikor a kutya nem szeretne sétálni

A legfontosabb, hogy kifundáld, mi a pontos oka annak, hogy a kutya nem akar sétálni menni.

Egészségügyi probléma esetén kézenfekvő a megoldás: az állatorvos egy alapos vizsgálat után meg tudja állapítani a pontos szervi bajt, a kezelést illetően pedig részletes iránymutatással szolgál.

Egy traumát okozó eseménynél szintén nem lesz nehéz rájönnöd a baj forrására, hiszen jó eséllyel tanúja voltál az esetnek. Innen már csak türelemre, megértésre, ha pedig magad nem boldogulsz, szakember segítségére lesz szükséged.

Közömbösítés és ellenkondícionálás

Általában két módszer együttes alkalmazása vezet eredményre a rehab során: a deszenzibilizáció és az ellenkondícionálás.

  • Deszenzibilizáció – más néven közömbösítés – lényege, hogy a kutyát fokozatosan, emészthető adagokban tesszük ki a számára negatív ingernek. Ezáltal egyre emelkedik az kutya ingerküszöbe, s a folyamat végére megérti, hogy az addig rettegett dolgok nem jelentenek számára veszélyt. Tulajdonképpen abban segítjük őt, hogy ne váltson ki belőle semmilyen reakciót az, amitől korábban megrémült.
  • Ellenkondícionálás során igyekszünk megfordítani a kutya viszonyát azokhoz a dolgokhoz, melyek félelmi reakciókat váltanak ki belőle. Ha egy kutya például fél a postástól, akkor valahányszor postással találkozunk, megjutalmazzuk, ezzel pozitív élménnyé változtatva a találkozást. Minél többször történik ez meg, annál erősebb lesz a kapcsolat a jutalom és a félelem egykori tárgya között, hogy aztán a negatív viszony az ellenkezőjére forduljon, de legalábbis közömbössé váljon.

Nagyon fontos, hogy a fent vázolt módszereket minden esetben az adott kutya igényeihez igazítsuk. A folyamat a közömbösítéssel kezdődik és következő lépésként alkalmazható az ellenkondícionálás.

Ha megtorpan a progresszió, akkor vissza kell térni az első fázishoz és csak azután visszatérni a második lépcsőhöz, ha a közömbösítés már nem hoz további eredményeket.

Minkét elemnél a legfontosabb a fokozatosság. Nem szabad semmit sem erőltetni, a kutya tempójának megfelelően kell meghatározni az egyes tréningszegmenseket. Van, aki lassabban, van, aki gyorsabban halad, ez függ a kutya karakterétől, az átélt trauma nagyságától is.

Egy tanulmány szerint a fenti módszer alkalmazásával a programban résztvevő kutyák 86,7%-nál megszűnt a félelem! (forrás)

Mi van, ha ez sem segít?

Az is esszenciális fontosságú, hogy felismerd, ha nem boldogulsz. Ilyenkor nem szabad szégyenlősködni, kérd szakember segítségét!

Együtt nagyon hatékony csapatként tudtok majd a kutya segítségére lenni, és nem utolsó sorban te magad is rengeteget fogsz tanulni.

Összegzés

A fentiekből látható tehát, hogy nem is olyan ritka, ha a kutya nem akar sétálni, és irtózik még a lábát is kitenni az utcára.

Bár sokféle ok meghúzódhat a háttérben, ezeket pontosan azonosítva rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök a probléma kezelésére. Mert bár vannak kifejezetten lusta kutyák, olyan még köztük sincs, aki ne szeretne minél több időt a gazdival tölteni.

Szóval ne bagatellizáld el, ha a kutyád nem akar kimozdulni, hanem segíts neki, hogy újra együtt róhassátok a kilométereket.  

March 26, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.