Mit tegyünk, ha a kutya szétrág mindent? [Itt a megoldás!]

Mit tegyünk, ha a kutya szétrág mindent

Munkából hazaérve érhet minket az a kellemetlen látvány, hogy kutyánk bizony megrágott ezt-azt. Ennek mi az oka, és mit tegyünk, ha a kutya szétrág mindent?

A kutyák számára fontos a rágás. A kölyökkutyák különböző dolgokat rágnak meg, miközben felfedezik a körülöttük lévő világot. Az idősebb ebek szimplán azért rágnak, hogy karbantartsák az állkapcsukat.

No persze ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy bizony a kutyusok nagy része – kölyökkor után – egyszerűen unalmában rág meg mindenfélét. A kutya társas lény és így nem igazán viseli jól az egyedüllétet.

Ha nem kapja meg a számára fontos mentális és fizikai stimulációt, úgy unatkozni kezd és ez hamar destruktív viselkedésben ölt formát – egyszerűen mondva megrágja a kedvenc papucsodat, cipődet, a szék lábát, a kanapét, vagy a virágaidat.

A kutya rágásról való leszoktatására többféle módszer is létezik. Érdemes ezt is elolvasnod.

Cikkünkben választ kaphatsz arra, hogy miért rágnak a kutyák, ez ellen mit lehet tenni, és hogy érdemes-e ezért büntetni. Vágjunk is bele!

Miért rágnak a kölyökkutyák?

Normális rágás

Destruktív rágás

Mit tegyünk, ha a kutya azonnal szétrág mindent, ahogy kitesszük a lábunkat a lakásból?

A kölyökkutya leszoktatása tárgyaink megrágásáról

Felnőtt kutya leszoktatása tárgyaink megrágásáról

Hogyan büntesd a kutyát, ha szétrágott valamit?

Miért rágnak a kölyökkutyák?

A legtöbb kiskutya azért rág, mert szeretné közelebbről is megvizsgálni az őt érdeklő dolgokat, vagy enyhíteni szeretné a fogzással járó fájdalmat. Hasonlóan a gyerekekhez, a kölyökkutyák is elvesztik a tejfogukat. Az új fogak kibújása fájdalommal jár, ami rágásra ösztönzi őket, hogy enyhítsék a kellemetlenséget.

A fogzási időszak kb. 6 hónapos korukra ér véget, ami nem feltétlenül garantálja azt, hogy a továbbiakban már nem rágnak meg semmit. A kis négylábú sihederek nem igazán tudják még, hogy mit nem szabad megrágni – nekik minden „rágható”, ami körülöttük van.

Pár dolog még a többinél is érdekesebb a kölyökkutyák számára: szemüvegek, könyvek, telefonok, TV távirányítók, párnák és a kanapé kárpitja. Műanyagot is előszeretettel rágcsálnak, amennyiben azon rajta van a gazdi illata.

Az ő fejükben valami olyasmi van, hogy „ha valami számukra elérhető közelségben van, akkor az szabad préda”.  Éppen ezért nagyon fontos, hogy már kölyökkorban megtanítsd kedvencednek, hogy mi a rágható és a tabu közötti különbség. Ezzel kapcsolatban lentebb találsz tippeket.

Normális rágás

Normális rágás.

A rágás egy teljesen normális viselkedés a kutyáknál – kortól függetlenül. Van kifejezetten kölyökkori rágás, amiről az imént írtam és ezt követi a felnőttkori rágás, ami a kutya egészséges állkapcsának fenntartását és megőrzését hivatott biztosítani

Biztosan Te is láttad már, hogy kutyusod órákig elnyammogott egy szép darab marha lábszárcsonton. Ez segíti őt abban, hogy erős és egészséges maradjon az állkapcsa és a fogait is tisztán tartja a rágással.

A kutyák előszeretettel rágcsálnak csontokat, jutalom falatokat, gallyakat és úgy általában bármit. Teszik ezt szórakozásból, vagy stimuláció gyanánt, de a rágás a stressz oldásának egyik eszköze is lehet.

Destruktív rágás

Destruktív rágás.

Ezt a viselkedést próbáld meg elkerülni úgy, hogy időben megtanítod kedvencednek, hogy mit szabad és mit nem szabad megrágnia. A destruktív rágás leginkább akkor jön elő, ha a kutyát egyedül hagyod és/vagy unatkozik.

Szeparációs szorongás

Azok az ebek, akik azért rágnak, hogy enyhítsék a szeparációs szorongásból eredő stresszt, nagyrészt akkor teszik ezt, amikor egyedül vannak hagyva.

Amennyiben erről van szó, úgy kedvenced más jelét is adja ennek a rágáson felül, mint a nyüszítés, ugatás, nyugtalanság, ürítési gondok.

A szeparációs szorongás hatásos kezeléséről itt írtunk.

Korai leválasztás

Talán erre nem is gondolnál, de ha kutyusod rágási mániája elsősorban valamilyen anyagra (kanapéhuzat, paplan, párna, takaró, stb) koncentrálódik, akkor annak valószínűleg az az oka, hogy túl korán – 7 hetes kora előtt – választották le a mamakutyáról.

Ha ez a probléma, akkor annak az a jele, hogy kiskutyád nem szimplán rágja ezeket a dolgokat, hanem nyalogatja, vagy szívja (mintha szopizna) is. Sajnos nem lesz egyszerű dolgod leszoktatni erről, mert ez amolyan ösztön – de nem lehetetlen. Sok szeretettel és az „anyag” helyettesítésével menni fog.

Éhség

Ha kedvenced éppen diétán van, vagy szimplán nem kapja meg a számára szükséges kalória és tápanyag mennyiséget, úgy bizony máshonnan próbálja meg beszerezni ezeket. Mindent megrág, amiről úgy gondolja, hogy tápanyag lehet benne.

Ha ez a probléma, akkor a kutyád elsősorban olyan dolgokat rág meg, amelyeken étel / ital illata érződik, mint például konzervek, tészták, leves porok, zöldségek, gyümölcsök, zacskós italok és ételek, stb.

Ezt a legkönnyebb kezelni, hiszen ha a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot adod neki, nem lesz ingerenciája megrágni azokat a dolgokat, amiket nem szabadna.

Mit tegyünk, ha a kutya azonnal szétrág mindent, ahogy kitesszük a lábunkat a lakásból?

Tudom, hogy nem éppen leányálom arra hazaérni, hogy a kedvenc cipődnek lőttek, vagy, hogy az egész guriga toalett papír miszlikben hever szerte-szét a lakásban. Jó hír viszont, hogy a Te kezedben van a megoldás!

El kell mondanom – lehet, hogy nem fog tetszeni -, de a kutya Rád (vagy a hiányodra) reagál és a Te kisugárzásodtól függően alakítja a saját viselkedését. Tehát, ha a kutyád szétrág dolgokat, az bizony nem az ő hibája.

Fontos, hogy tudd pontosan, miért rág a kutyád – szeparációs szorongása van? Éhes? Unatkozik? Stresszes? Netán korán választották le a mamáról? Amint kideríted a pontos okot, könnyebb lesz leszoktatni kedvencedet a rágásról.

A kölyökkutya leszoktatása tárgyaink megrágásáról

A kölyökkutya leszoktatása tárgyaink megrágásáról.

Kölyökkutya esetében sok állatorvos ajánlja, hogy adj egy kis jeget, vagy olyan játékot az ebnek, amit le lehet fagyasztani és ezzel enyhíteni lehet a fogzási fájdalmakat. Tudd, hogy egy kölyökkutyának muszáj rágnia, de persze tőled függ, hogy mit.

Az nem elég, ha csak odaadsz neki pár játékot, meg kell tanítanod őt arra is, hogy mit rághat és mit nem! Egyáltalán nem bonyolult megtanítani ezt egy kölyöknek, de azért kell hozzá kitartás és következetesség. Ha jól végzed a dolgod, akkor felnőtt korában ilyen problémával már nem kell majd küzdened.

1. Tedd kölyökkutya-biztossá a lakásodat / házadat!

Minden értékes dolgot pakolj és zárj el addig, ameddig a kiskutya meg nem tanulta, hogy mi a tabu rágásügyileg. A cipőket és ruhákat tartsd zárt szekrényben, a szennyes kosarat tedd elérhetetlenné és mindent helyezz olyan magasságba, amit ágaskodva sem érhet el.

Könyvet, újságot, TV-távirányítót, telefont semmiképp ne hagyj alacsony asztalon, vagy a kanapén. Ha egy mód van rá, akkor a díszpárnákat is tedd be az ágyneműtartóba, vagy szekrénybe. A bojtos szőnyeget szedd fel – ne csak azért, hogy ne menjen tönkre, hanem mert a kölyökkutya a bojt lerágásától akár meg is fulladhat, vagy bélcsavarodást kaphat.

Józan paraszti ésszel mondva – segítsd a kiskutyádat abban, hogy sikeres lehessen a rágásról való leszokásban azzal, hogy minimalizálod a „felfedezhető, megrágható” dolgokat a lakásban.

2. Mielőbb szoktasd hozzá kiskutyádat a ketrechez

Ha ezt nem szeretnéd, használj egy elszeparált részt a lakásban, ahova elzárod, amikor elmész. A ketreccel / elszeparált résszel minimálisra tudod csökkenteni az olyan dolgokat a kutyus körül, amelyeket nem szabad megrágnia.

A ketrecben / elszeparált részben mindig hagyj legalább három játékot, amivel játszhat és korlátlanul rághatja – így tudni fogja, hogy azt szabad. Fontos viszont, hogy 2-3 naponta cseréld le a játékokat, hogy ne unjon rájuk hamar.

Érdemes gondolni a kölyök ürítési lehetőségeire is, hiszen ha sokáig nem vagy otthon, meg kell oldanod, hogy el tudja végezni a dolgát! Egy kiskutya rövidebb ideig tudja visszatartani a pisilési ingerét, mint egy felnőtt – általánosságban elmondható, hogy ahány hónapos a kutyus, annyi órát képes tartani a vizeletet.

Ergo egy 3 hónapos kutyus kb. 3 óra eltelte után pisilni fog. Gondoskodj arról, hogy legyen hol elvégeznie a kis- és nagydolgát, hogy ne szerteszét ürítsen.

3. Játékok jutalomfalattal töltve

Amikor elmész otthonról, tölts meg pár játékot kis jutalom falatokkal és tedd be a ketrecbe / elszeparált részbe. Az ilyen játékokkal tovább elvan a kölyökkutya, mint a sima rágócsonttal.

4. Rágás elleni spray

Használj rágás elleni spray-t – lehet ilyet kapni a legtöbb kereskedésben. Fújd le ezzel a bútorokat és azokat a tárgyakat, amelyek a kutya számára tabuk. Fontos, hogy mielőtt lefújsz bármit is, ismertesd meg a kutyáddal.

Ez egy egyszerű gyakorlat. Fújj egy kevés permetet egy kis anyagdarabra, majd tedd a kutyus szájába. Ez azért fontos, hogy érezze a spray kellemetlen ízét. Szinte biztos, hogy pár másodpercen belül ki fogja köpni, talán még prüszkölni is fog, vagy megrázza a fejét.

Ekkor tudhatod, hogy a kutyus összekötötte a spray kellemetlen szagát és ízét azzal, hogy ha ezt érzi, semmiképp nem veszi a szájába.

5. Kézrágás

Semmiképp ne hagyd, hogy a kölyök rágja akár a Te kezedet, akár másét! A kézrágás leszoktatásáról itt olvashatsz.

Szoktasd rá, hogy csak azt a játékot rágja, amit Te adsz neki – ezzel jelzed, hogy ez az elfogadott viselkedés.

Azonnal szólj rá – kedvesen, de határozottan -, ha olyan dolgot kezd rágcsálni, amit nem szabad. A kölyök úgy tanulja meg a leggyorsabban, hogy mi az, amit szabad rágni, hogy ha Te kontrollálod az egész folyamatot.

Amikor otthon vagy, adj neki különböző játékokat és rágcsálni valókat. Hagyd egy ideig játszani velük, majd vedd el tőle ezeket.

Ezután – amennyiben tiltott dolog felé kalandozik a figyelme és elkezdi rágni a szék lábát – add neki vissza ugyanazokat a játékokat, amelyeket elvettél tőle nemrég és persze először állítsd le a nem kívánt rágcsálást fegyelmezéssel. Egy idő után tudatosodni fog kiskutyádban az, hogy mit szabad rágcsálni és mit nem.

Felnőtt kutya leszoktatása tárgyaink megrágásáról

Felnőtt kutya leszoktatása tárgyaink megrágásáról.

Egy felnőtt kutya esetében kissé egyszerűbb a dolgod, mivel itt már nem beszélünk ösztönös rágási kényszerről.

Ha a felnőtt kedvenced megrág szinte mindent, amikor nem vagy otthon, annak megvan az oka. Többnyire unatkozik, de előfordulhat a szeparációs szorongás is. Ahogy a kölyöknél, a felnőtt kutyáknál is először ki kell deríteni a rágás valódi okát, majd azt kezelni.

1. Rágás elleni spray

A felnőtt kutyáknál is nagyon jól működik a rágás elleni spray. Persze nekik is meg kell mutatni először a rossz íz-élményt.

2. Hagyd otthon az illatodat

Vedd a kezedbe a kedvenc játékát, forgasd kicsit a kezedben, hogy átvegye az illatodat, majd ezt add oda neki. A gazdi illata mindig megnyugtatja a kutyát.

3. Zárd el

Zárd el kedvencedet egy elszeparált részen, amikor elmész otthonról. Fontos, hogy ez a szobarész elég tágas legyen, hogy tudjon mászkálni. Helyezd el benne a kedvenc játékait, valamint hagyj neki vizet, tápot és jutalom falatokat, vagy rágó-játékot.

Valódi csontot inkább ne hagyj ott a kutyádnak, amikor nem vagy otthon – nehogy baj legyen, ugyanis a csontból le tud törni egy-egy apró szilánk, ami sérülést okozhat neki. Helyezd itt el a kutyaágyat is, hogy legyen kényelmes pihenési lehetősége.

4. Érkezés és távozás

Szokj le arról, hogy nagy ölelésekkel, csókokkal és izgatott hanglejtéssel „búcsúzol” négylábú cimborádtól, amikor elmész otthonról. Ez azonnal stresszhelyzetbe hozza a kutyát, amit rágással fog levezetni, mivel Te már nem leszel ott.

Ugyanígy hagyj fel azzal a szokással – amennyiben csinálod -, hogy hangosan, izgatottan üdvözlöd, amikor hazaérsz.

5. Használj háttérzajt a kutya megnyugtatására

Jó ötlet bekapcsolva hagyni a rádiót, vagy esetleg tévét. A kutyák szeretik az emberi hangokat és így ezek az eszközök megnyugtathatják kedvencedet.

6. Kifárasztás

Azzal is csökkentheted kutyusodban a rágás iránti vágyat, hogy napi szinten jól kifárasztod – legalább fél órát játssz vele úgy, hogy eldobálod a játékát.

Amennyiben ezt nagyrészt rendszeresen meg tudod tenni, kedvencedben tudatosulni fog ez a rendszer és már akkor sem fog rágni, amikor nem vagy otthon, mert tudja, hogy amikor hazaérsz, jön a játék.

7. Otthon légy következetes

Amikor otthon vagy, szoktasd át a kutyádat arra, hogy csak olyat rágjon, amit szabad és hagyja békén a kanapét, a cipőket és minden mást. Ezt úgy tudod kivitelezni, hogy egy-két rágójátékot direkt elhelyezel a padlóra és mikor látod, hogy kedvenced azt kezdi rágni, finoman megdicséred.

Ezzel együtt ha olyan dolgot kezd el rágni, amit nem szabad, határozottan (de ne üvöltve) állítsd le akár egy „nem!”, „fújj”, akár egy „eh-eeh” kifejezéssel. Ezt a gyakorlatot kölyökkutya betanítására is tudod használni.

Hogyan büntesd a kutyát, ha szétrágott valamit?

Hogyan büntesd a kutyát, ha szétrágott valamit?

Semmiképp ne büntesd a kutyádat órákkal, vagy akár percekkel a rossz cselekedet után, mert nem fogja érteni, hogy miért bünteted! A kutya nagyrészt unalomból kezd rágni olyan dolgokat, amelyeket nem lenne szabad neki. Úgy van vele, hogy amikor egy játékot rág, Te nem foglalkozol vele, de ha az asztal lábát kezdi rágni, akkor azonnal ráfigyelsz – és itt van a kutya elásva!

A kutyák rafináltak ebből a szempontból, hiszen a gazdi figyelméért és egy kis közös játékért képesek szinte bármire. Az unatkozó kutya pedig – csakúgy, mint egy unatkozó gyerek – gondoskodik arról, hogy gazdája figyelme rá terelődjön.

Ezért van az, hogy amikor nem vagy otthon és kutyusod unatkozik, elkezdi megrágni a cipődet, a kabátodat, az esernyőt, vagy konkrétan bármit, amit elér. Te pedig – amikor hazaérsz a munkából és látván a rumlit és rombolást – jól leszidod, hogy mit csinált.

Nos, a büntetés eme formájának semmi, – ismétlem, semmi – értelme nincs, ugyanis a kutyádnak fogalma sincs, hogy Te most miért is kiabálsz vele. Nem képes összekötni az órákkal ezelőtt szétrágott cipőt és a szidalmazást. Kizárólag úgy és akkor büntesd a kutyát, ha és amikor Te is jelen vagy és éppen zajlik egy olyan dolog megrágása, ami tiltott lenne a kutya számára.

Ebben az esetben határozottan állítsd le a cselekményt úgy, hogy használod a „nem!”, a „fújj!”, a „nem szabad!” kifejezést, mert kedvenced csak így fogja valóban érteni azt, hogy most olyan dolgot csinál, amit nem szabad és, ami még fontosabb, amit Te – a gazdija – nem szeret.

Mire figyeljünk a büntetés során?

  • A büntetés, mint olyan egy stimuláció, amelyet arra használunk, hogy csökkentsük annak az esélyét, hogy a kutya újra megtegyen valamit, amit mi nem szeretnénk – pl. bútorok szétrágását.
  • A nem kívánt viselkedés esetében azonnal, a cselekmény közben szükséges alkalmazni, hogy a kutya valóban megértse, miről van szó.
  • Nem lehet túl erélyes, de elég erőteljesnek és határozottnak kell lennie ahhoz, hogy a kutyát eltántorítsa a további destruktív viselkedéstől.
  • Sose használd az erődet büntetésként. Ne üsd, ne rúgd, ne rángasd a kutyát, mert ezzel félelmet keltesz a kutyádban és csak azt éred el, hogy a jelenlétedben ugyan nem, de amikor nem vagy jelen, folytatni fogja a rágást.
  • Az ütlegelés azt az asszociációt váltja ki a kutyádból, hogy félni fog a kezedtől, holott épp az lenne a lényeg, hogy pozitív érzelmei legyenek Veled kapcsolatban.

Büntetőeszközök

Sok esetben jobb ilyen eszközt használni kedvenced megregulázására, mint a saját hangodat, mivel így kutyusod nem köti össze a büntetést Veled.

Ezen kívül az ilyen eszköz használata azonnali hatást vált ki, ami szintén elősegíti a nem kívánt viselkedésről való gyors leszokást.

Példa egy ilyen eszközre – egy síp, vagy duda tökéletesen félbeszakítja a kutya fölösleges ugatását azáltal, hogy a hang megzavarja egy pillanatra és így áthelyezi a fókuszt másra – a Veled való játékra.

Érdemes ilyenkor a zsebedben, vagy a kezedben tartani kedvenced egyik játékát és úgy sípolni, vagy dudálni, amikor rajtakapod a nem kívánt viselkedésen. Egy idő után tudatosodni fog kedvencedben, hogy a fölösleges ugatás nem megengedett.

Összegzés

Nincs is annál jobb, amikor egy kiskutya kerül a házhoz és Te lehetsz az, aki megmutatja neki az élet fontos dolgait. Mindenképpen legyél szeretetteljes, de határozott és következetes – így kutyusod is magabiztosabb lesz és nem válik destruktívvá akkor sem, ha netán egyedül hagyod pár órára.

Ha bekövetkezik a baj, akkor sem kell pánikba esned, hiszen tudod mit kell tenni, ha a kutya szétrág mindent.

Ha úgy érzed, hogy nem vagy biztos magadban, akkor érdemes ellátogatnod egy kutyaiskolába és ott megnézni, mit és hogyan csinálnak a profik – vagy akár kedvencedet is elviheted egy-egy viselkedési tanfolyamra.

August 3, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.